عمومیکسب و کار ایرانی

فنون افزایش هوش هیجانی کودک

هوش یکی از ویژگی های بشری است که انواع مختلفی دارد. یکی از انواع هوش که شاید به گوش شما هم خورده باشد، هوش هیجانی است. هوش هیجانی کودک یکی از مهم ترین بخش های وجودی او را در بر می گیرد و در واقع بیان کننده ی هیجانات اوست. هیجانات در زندگی به غنای آن می افزاید و باعث می شود افراد روابط خود را بهبود ببخشند. هوش هیجانی خود دارای مؤلفه های مختلفی است که در صورت توجه والدین به آن ها در کودک پرورش می یابد. والدین با تغذیه هوش هیجانی کودکان خود آن ها را برای ایجاد ارتباط موثر و موفق آماده می کنند. اما برای این کار نیاز به آگاهی و مهارت تقویت هوش هیجانی کودک است. والدین می توانند از طریق مشاوره کودک نسبت به کسب اطلاعات در این زمینه اقدام نمایند. برای اطلاع از روند جلسات و مباحث قابل طرح در کلیک کنید.

هوش هیجانی کودک از همان بدو تولد شروع به رشد می کند و ممکن است کودکان مختلف با ظرفیت های متفاوت هوشی به دنیا بیایند. ولی در هرحال هوش هیجانی قابل پرورش است و والدین با تسهیل شرایط می توانند در نقش به سزایی ایفا کنند. در ادامه ضروریات و مزایای بهره مندی از هوش هیجانی برای کودکان را شرح داده ایم:

گسترس و بهبود روابط

هوش هیجانی باعث می شود فرد بتواند ارتباطات بیشتری برقرار کند و از آن جایی که انسان ها موجوداتی اجتماعی هستند، نقص در ارتباطات و آن ها زمینه ساز مشکلات بیشتری می شود. اگر یک انسان بتواند احساساتی که تجربه می کند را بشناسد، آن ها را به شکل صحیح بروز دهد، با دیگران همدلی کرده و احساسات دیگران را هم به رسمیت بشناسد و بتواند در مواقع لزوم احساساتش را تنظیم کند، می تواند روابط عاطفی پر معنی و سازنده ای برقرار نماید. پیشنهاد می کنیم برای درک بهتر مقاله  را مطالعه فرمایید.

حل مشکلات و تعارضات

تعارضات در روابط انسانی از مسائل اجتناب ناپذیر می باشد. هر فردی در طول زندگی و روابطش با تعارضات و اختلاف عقیده مواجه می شود. هوش هیجانی به فرد کمک می کند که بتواند این تعارضات را حل کرده و با احساسات و هیجاناتش در طی این جریان به خوبی مواجه شود. شما برای تکمیل یک ست پلیسی جذاب باید نسبت به خرید دستبند اسباب بازی آهنی اقدام کنید

 

هوش هیجانی کودک | تأمین سلامت جسمانی و روانی

از طرف دیگر فردی که بتواند هیجانات خود را کنترل کند، علی الخصوص هیجانات منفی، سلامت جسمانی اش حفظ می شود و فشارهای جسمانی اش کاهش پیدا می کند. گذشته از سلامت جسمانی، مدیریت هیجانات به  کمک می کنند. در واقع سطح بالای هوش هیجانی، کیفیت زندگی را مستقیما تحت تاثیر قرار می دهد. اگر می خواهید  با آینده موفق پرورش دهید، حتما به هوش هیجانی وی توجه کنید.

هوش هیجانی چه کمکی به کودک می کند؟

بالا بودن هوش هیجانی کودک باعث می شود متوجه احساسات دیگران باشد و بتواند آن ها را درک کند. بنابراین می تواند دوست خوبی برای هم سالانش باشد. معمولا شخصیت محبوب و دوست داشتنی ای می شود. هوش هیجانی کودکان این اجازه را می دهد تا به خوبی صحبت های دیگران را بشنوند، نقطه نظرات آن ها را درک کنند، در صورت انتقاد، رنجش عظیم نشان ندهند و  داشته باشند.

همچنین می توانند در مواقع بحرانی خود را مدیریت کرده و کنترل اوضاع را به دست بگیرند. یادگیری مهارت های فرزند پروری به میزان زیادی جهت تقویت هوش هیجانی کودک و به شما کمک می کنند.

ویژگی های کودکانی که هوش هیجانی بالایی دارند

کودکانی که هوش هیجانی بالایی دارند به طور کلی به خوبی از پس روابطشان بر می آیند. دوستان متعددی دارند و تعارضات را در حداقل ممکن نگه می دارند. آن ها از تنش ها و درگیری های بیخود به دور هستند و انرژی روانی شان را صرف این مسائل نمی کنند.  دارای هوش هیجانی بالا بسیار زیاد است. چنین افرادی مسئولیت کارهای خود را می پذیرند و دیگران را سرزنش و متهم نمی کنند. به طور کلی کودکی که هوش هیجانی بالایی دارد به موقع احساسات خود را نشان می دهد، از عصبانیت یا غمگینی خود و دیگران دستپاچه نمی شود، اضطراب را کنترل می کند و مجبور نیست فشار احساسات و هیجانات را به شکل دائمی تحمل کند.

هوش هیجانی فراتر از همدلی

EQ یا هوش هیجانی چیزی بیشتر از همدلی است. کودک باهوش عاطفی نیز کسی است که می تواند عواطف خود را دقیقاً برچسب بزند. یعنی با نام درست خود آن ها را صدا کند، آن ها را تنظیم کند و واکنش های خود را به آن ها کنترل کند. به عنوان مثال، او می تواند خشم یا ناامیدی خود را به صورت شفاهی بیان کند و به جای اینکه کتابی را به دیوار پرتاب کند، به راه هایی برای خنثی کردن احساسات خود فکر کند. کودکی با EQ بالا همچنین می تواند موقعیت های اجتماعی پیچیده تری را مدیریت کند و دوستی های معناداری ایجاد کند که دلیل آن تا حدی به توانایی در ارتباط با همسالان یا همدلی با آن ها مرتبط می شود.

همانطور که یک کودک به یک نوجوان و سپس یک بزرگسال تبدیل می شود، EQ با انگیزه درونی و خود تنظیمی گره می خورد. بر نحوه تصمیم گیری یا مهار افکار و احساسات خود برای مقابله با استرس، حل مشکلات و تعقیب اهداف نظارت می کند. به عنوان مثال، EQ توسعه یافته در دانش آموزی که می تواند زمان خود را برای انجام تکالیف، مطالعه برای آزمون ها، نگه داشتن یک شغل پاره وقت و درخواست برای دانشگاه مدیریت کند نشان از هوش هیجانی او دارد. همه این ها در حالی است که با موفقیت در روابط خانوادگی و همسالان خود نیز دست و پنجه نرم می کند.

روش های پرورش هوش هیجانی کودک

برخلاف IQ که ثابت است، EQ می تواند افزایش یابد. اما برای توسعه و تسلط واقعی بر این مهارت ها، ممکن است کودک به آموزش و تمرین صریح نیاز داشته باشد. یک جزء وجود دارد که کودکان با آن متولد می شوند، اما یک جزء بزرگ تر وجود دارد که آموخته می شود. تلاقی طبیعت و تربیت همیشگی است. اگر می خواهید به کودکتان کمک کنید که هوش هیجانی بالایی داشته باشد، راهکار های زیر کمک کننده می باشند:

  1. مهارت حل مسئله را به کودکتان آموزش دهید

مهارت حل مسئله از جنبه های مختلف هوش هیجانی است که تقویت آن منجر به پرورش هوش هیجانی کودک می شود. مهارت حل مسئله به کودک یاد می دهد به جای اینکه موقع عصبانیت هم بازی اش را کتک بزند، به کودک مقابل بگوید که از دستش عصبانی است. یا در مواقع بحرانی بتواند اضطرابش را کنترل کند و به راه حل های مختلف بیندیشد. در این زمینه مقاله  اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار می دهد.

  1. با کودک همدلی کنید

همدلی کردن با احساسات یعنی کودک را به خاطر عصبانی بودن، غمگین شدن، مضطرب بودن یا هر احساس دیگری سرزنش نکنید. بلکه به او بگویید که درک می کنید چه احساسی دارد. برای مثال در ارتباط با فرزند خود از عبارات این چنینی استفاده کنید: (عزیزم من می دونم تو از اینکه خواهرت اسباب بازیتو شکسته عصبانی هستی.)

به این معنا نیست که تمامی رفتار های کودک قابل پذیرش هستند. همدلی به این معناست که کودک حق دارد هر احساسی داشته باشد. این کار باعث می شود او یاد بگیرد هر احساسی چه ضرورتی دارد، همدلی کردن با دیگران چگونه است و در نهایت اینکه آرام می شوند.

  1. هیجانات و راه حل کنترل آن ها را از طریق بازی آموزش دهید

از آن جایی که توانایی های کلامی کودکان محدود است، در نمایش های عروسکی یا بازی های دیگر موقعیت های مختلفی که برانگیزاننده احساسات هستند را می توانید نمایش دهید و از طریق آن احساسات را به کودک نشان دهید و راه حل هایی که پیش پای کودک می باشد را به او یادآوری کنید و از او بخواهید تصمیم بگیرد. اجازه دهید کودکتان احساساتش را نشان دهد اگر به طور معقول و منطقی باشد می تواند موجب شکوفایی استعدادها و تقویت هوش هیجانی کودکان شود. محدود کردن کودک باعث می شود که وی همه هیجاناتش را سرکوب کند و سرکوب کردن پیامدهای سوئی خواهد داشت.

استفاده از لباس ارتشی بچه گانه دخترانه می تواند به راحتی موجب تقویت هوش بچه ها شود. ایفای نقش به عنوان یک پلیس علاوه بر داشتن هیجان، مزایای بسیار زیاد دیگری نیز دارد

  1. الگوی خوبی باشید

والدی که خود می تواند هیجاناتش را ابراز کند، آن ها را بنامد و در مورد آن ها با دیگران صحبت کند الگوی خوبی برای کودکش می شود. خشم خود را کنترل کنید تا کودک نیز را از شما بیاموزد. برای این که در زمینه افزایش هوش هیجانی کودک به خوبی عمل کنید لازم است ارتباط خوبی با فرزند خود داشته باشید.

والدین می توانند با شناسایی  در کودک خود برای تقویت و افزایش آن تلاش کنند. این امر کاملا امکان پذیر است . بهتر است والدین در این مسیر از مشاوران و روانشناسان متخصص در این زمینه کمک بگیرند.
مشاوران حامی هنر زندگی می توانند در این مسیر یاریگر خانواده باشند. در صورت نیاز به  مرکز مشاوره حامی هنر زندگی کلیک کنید. هوش هیجانی در کودکان: یکی از مهم ترین انواع هوش که نقش بسیار مهمی در پیشرفت و آینده موفق کودک دارد هوش هیجانی است. به توانایی فرد در درک و شناخت احساسات خود و اطرافیان و کنترل این احساسات هوش هیجانی گفته می شود. افرادی که توانایی شناخت این احساسات و مهارت سازگاری با محیط و اطرافیان را دارند از هوش هیجانی بالاتری برخوردار هستند.

هوش هیجانی یا عاطفی (EQ)

هوش هیجانی یا عاطفی (EQ) به معنای شناخت و کنترل احساسات و هیجانات است.

هوش هیجانی نیز مانند ضریب هوشی از مهارت های کودک سالم است که خوشبختانه برخلاف ضریب هوشی قابل تمرین و یادگیری است. هوش هیجانی کودکان به معنی درک کردن احساس خود و بقیه و عمل کردن بر اساس آن است. این توانایی در هنگام برقراری ارتباط و حل مسائل به کمک کودک می آید. هوش هیجانی در کودکان در هر سنی قابل آموزش است.

میزان انعطاف پذیری و رشد هوش هیجانی EQ برای فرزندان به مراتب بالاتر از هوش منطقی IQ است و تغییر شرایط، برنامه ریزی ها، موقعیت ها و حتی سن، می تواند تاثیر زیادی در تغییر میزان هوش هیجانی فرزندان بگذارد.

تحقیقات نشان می دهد که هوش هیجانی، بهترین پیش گوی دست آوردهای آینده کودک است. هم چنین بسیاری از مردم بر این باورند که هوش هیجانی، بیش تر از ضریب هوشی و مهارت های فنی، به موفقیت کودکان کمک می کند. همه ما دوست داریم فرزند ما از ضریب هوشی بالایی برخوردار باشد، اما شاید EQ یا هوش هیجانی برای ما مفهومی تازه داشته باشد.

تعریف هوش هیجانی

به توانایی افراد در شناخت و کنترل احساسات شخصی خود و دیگران و هم چنین استفاده از این توانایی برای تصمیم گیری بهتر، تفکر خلاقانه، انگیزه بخشیدن به خود و دیگران، لذت بردن از سلامتی و روابط بهتر و زندگی شادتر، «هوش هیجانی» می گویند.

فیلسوف یونان باستان، در اثر معروف خود «فن سخنوری» گفته ای دارد که می توان آن را با هوش هیجانی مرتبط دانست. او می گوید:

«عصبانی شدن آسان است. همه می توانند عصبانی شوند. اما عصبانی شدن در برابر شخص مناسب، به میزان مناسب، در زمان مناسب، به دلیل مناسب و به روش مناسب آسان نیست.»

در کل می توان گفت هوش هیجانی مقوله ای است که باعث می شود هرکس بهتر بتواند عواطف خود را کنترل کند و در برخورد با دیگران و موقعیت های مختلف واکنش های بهتر نشان بدهد، و به همین خاطر از اهمیت بسیار برخوردار است. قیمت لباس نظامی بسیج در تهران به عوامل مختلفی مانند جنس، کیفیت، مدل، سایز و محل خرید بستگی دارد.

زهرا رضی

زهرا هستم، نویسنده ای که با جسارت به واکاوی مسائل پرداخته و از پرسیدن سوالات سخت نمی‌ترسم. در این سایت، با نگاهی موشکافانه به مسائل اجتماعی و اقتصادی، به دنبال یافتن پاسخ‌های واقعی و ارائه راه حل‌های خلاقانه هستم.