چگونه می توان به رای دادگاه تجدید نظر اعتراض کرد
راه های اعتراض به حکم و رای طلاق: به صورت کلی راه های اعتراض به رای طلاق ، چهار روش است .
تجدیدنظر خواهی ، فرجام خواهی ، اعاده دادرسی و واخواهی است.
در این مقاله راه های اعتراض را به شما معرفی میکنیم.
با گروه وکلای آسا همراه باشید.
از چه راه هایی می توان به رای طلاق اعتراض کرد؟
پرونده های با موضوع طلاق در 3 مرحله در دادگاه رسیدگی می شوند ، مرحله اول دادگاه بدوی و یا همان دادگاه نخستین است که در مرحله اول به پرونده رسیدگی میکنند
پس از آن پرونده به دادگاه تجدید نظر ارسال می شود که پرونده زیر نظر 3 قاضی رسیدگی می شود . و نهایتا از رای صادر شده در دادگاه تجدیدنظر نیز ، می توان فرجام خواهی نمود.
راه اول : تجدید نظر خواهی از رای طلاق
اولین راه برای اعتراض به رای طلاق ، تجدیدنظر خواهی کردن از رای صادر شده از دادگاه بدوی است.
رای طلاق و سایر آراء صادره از دادگاه خانواده ،قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان هستند.
رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر استان معمولا غیر حضوری بوده و قضات با توجه به لوایح اقدام به اتخاذ تصمیم می نمایند.
برای تجدید نظر کردن از رای صادر شده در دادگاه بدوی ، لازم است به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و در مهلت 20 روزه ای که به شما داده شده است، دادخواست تجدیدنظر خود را ثبت کنید.
راه دوم : واخواهی اعتراض به رای غیابی طلاق
منظور از واخواهی به عنوان یکی از راههای اعتراض به طلاق و سایر دعاوی خانواده، اعتراض به رای غیابی است و رای غیابی به رایی گفته می شود که هیچ یک از اخطاریه ها به خوانده ابلاغ واقعی نشده و خوانده در هیچ یک از جلسات حضور نداشته باشد
زمانی که رای غیابی صادر شود ، 20 روز از زمان ابلاغ رای به محکوم علیه ، امکان اعتراض به رای وجود دارد. که این اعتراض در اصطلاح حقوقی ، واخواهی گفته می شود.
واخواهی از رای با وجود سامانه ثنا امکان پذیر است؟
در صورتی که خوانده دعوا ، سامانه ثنا داشته باشد و ابلاغیه های دادگاه را دریافت کند و آن را مشاهده کند ، دیگر نمی تواند مدعی عدم ابلاغ رای شود.
در صورتی که با وجود داشتن سامانه ثنا ، شخص ابلاغیه های خود را باز نکند و رای به ضرر او صادر شود ، در این صورت رای غیابی خواهد بود.
ابلاغ واقعی چیست؟
ابلاغ واقعی به این معناست که ابلاغ وقت رسیدگی به خود فرد واقعا انجام شده باشد.
با توجه به سامانه ثنا ، لازم است ابلاغ واقعی را از 2 جهت بررسی کنیم.
- ابلاغ واقعی به شخصی که سامانه ثنا ندارد.
در این صورت در صورتی که برگه ابلاغیه به فرد تحویل داده شود که نشان می دهد خوانده از وجود دعوای علیه خود مطلع بوده و دیگر حق اعتراض واخواهی از وی گرفته می شود.
2. ابلاغ واقعی به شخصی که سامانه ثنا دارد.
در صورتی که فرد ، سامانه ثنا داشته باشد ، زمانیکه ابلاغیه را در سامانه ثنا مشاهده کند ، این امر به منزله ابلاغ واقعی است.
و نمی تواند با وجود دریافت ابلاغ ، اعلام دارد که از وجود پرونده و ابلاغیه بی اطلاع است.
زن یا مردی که در غیاب وی و بدون حضور وی در مورد وی حکم طلاق غیابی صادر شده از طرف دادگاه ظرف ۲۰ روز از زمان ابلاغ حکم می تواند دادخواست اعتراض واخواهی خود را به دادگاه تقدیم کند.
پس از ثبت اعتراض دادگاهی که حکم اصلی را صادر کرده خود دوباره این دعوا را از سر می گیرد و دوباره بررسی می کند.
در صورت قبول واخواهی ، پرونده مجددا در دادگاه صادر کننده رای رسیدگی می شود.
آیا می توان خارج از مهلت ،دادخواست واخواهی مطرح کرد؟
اگر فرد خارج از مهلت ۲۰ روزه دادخواست واخواهی بدهد،دادگاه آن را قبول نمی کند.
مگر آن که وی ادعا کند عذر موجه داشته یا اینکه از ابلاغ حکم بازهم خبر نداشته است که در این صورت مدارک و ادعای های خود را به همراه دادخواست به دادگاه تقدیم می کند
در این حالت بر خلاف حالتی که در زمان مشخص شده دادخواست واخواهی داده شده لازم است دادگاه قبل رسیدگی به دعوا تعیین تکلیف کند که آیا این واخواهی خارج از مهلت را قبول می کند یا خیر.
-اگر ادله واخواه را قابل قبول بداند قرار قبولی واخواهی صادر می کند و به دعوای طلاق رسیدگی می کند.
-اما اگر آن را قبول نکند آن را رد می کند و دعوای واخواهی را قبول نمی کند.
راه سوم : فرجام خواهی از رای طلاق
پس از صدور رای در دادگاه تجدیدنظر و یا پس از صدور رای در دادگاه بدوی و طی شدن مهلت 20 روزه تجدیدنظر خواهی ، می توان نسبت به رای طلاق فرجام خواهی کرد.
فرجام خواهی در دیوان عالی کشور راه دیگر اعتراض به رای طلاق است. در این مرحله قضات دیوان صرفاً به رعایت مسائل شکلی و تشریفات دادرسی توجه می نمایند.
در صورتی که قضات دیوان به این نتیجه برسند که رای به درستی صادر نشده است ، پرونده راجهت رسیدگی به دادگاه صادر کننده رای می فرستند که نواقص پرونده را تکمیل کند.
اعتراض به رای طلاق توافقی چگونه است؟
بعد از صدور حکم و امضای آن توسط قاضی و تایپ رای توسط منشی دادگاه، حکم صادره را به طرفین یا وکلای آنها ابلاغ می گردد .
این ابلاغ رای ممکن است به صورت حضوری به طرفین باشد و یا در سامانه ثنا قرار گیرد.
در این مرحله برای اینکه سریع تر رای قطعی و قابل اجرا شود، عموما طرفین یا وکلای آنها حق تجدیدنظر و فرجام خواهی را از خود ساقط نموده و جهت اجرای حکم صیغه طلاق توافقی در دفترخانه طلاق، از دفتر شعبه صادر کننده رای طلاق گواهی قطعیت حکم را بگیرند.
در غیر این صورت اگر اسقاط حق تجدید نظر خواهی و فرجامخواهی مورد غفلت قرار گیرد، در مهلت های پیش بینی شده 20 روزه ، طلاق توافقی هم قابل اعتراض است.
نکته قابل توجه این موضوع است ، با توجه به این امر که در طلاق توافقی ، توافق و رضایت طرفین در تمام مراحل کار نیاز است ، اگر هر یک از زوجین برای ثبت طلاق به دفنر ثبت طلاق ، مراجعه نکنند ، عملا پس از گذشت 3 ماه از قطعیت رای ، آن رای طلاق توافقی اعتباری ندارد.
مدت زمان رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور چقدر است؟
در خصوص زمان رسیدگی پرونده طلاق و اعتراض به حکم طلاق ، زمان دقیقی نمی توان پیش بینی کرد. در برخی اوقات در طی 1 ماه رای در دیوان تایید می شود و گاهی تا چندیدن ماه هیچ تصمیمی در خصوص آن اتخاذ نمی شود.
راه چهارم ) اعاده دادرسی
آخرین راه برای اعتراض به رای طلاق، درخواست اعاده دادرسی برای پرونده است.
اعاده دادرسی روش فوق العاده رسیدگی به رای است. روش فوق العاده به این معناست که روش عادی برای اعتراض به رای نیست و فقط در موارد خاصی امکان پذیر است.
البته لازم به ذکر است که اکثر موارد اعاده دادرسی پذیرفته نمی شود .
جهت اخذ وکیل و مشاوره با وکیل خانواده تماس بگیرید.22350512 و 26766919