گرفتن ضامن در صورت غیابی بودن رای به چه معناست؟
دینا » آیین دادرسی » آیین دادرسی مدنی » اعتبار حکم غیابی
اعتبار حکم غیابی
در این مقاله اعتبار حکم غیابی را مورد بررسی قرار خواهیم داد .
برای مشاوره اعتبار حکم غیابی
برای مشاوره اعتبار حکم غیابی
بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، احکام صادر شده توسط دادگاه ها را می توان به انواع و اقسام مختلفی تقسیم بندی کرد که یکی از آنها ، حکم غیابی در مقابل احکامی است که به صورت حضوری صادر می شوند و همانگونه که از نام احکام غیابی مشخص است ، به احکامی گفته می شود که در غیاب یکی از طرفین در طول فرایند رسیدگی به دعوا در دادگاه صادر می گردد . اما گاها ممکن است ضمن حکم غیابی که از دادگاه صادر می شود ، یکی از طرفین محکوم شود ؛ در حالی که با توجه به غیبت وی در جلسه دادرسی ، فرصت دفاع از خود در دادگاه را نداشته است . به همین دلیل ، اعتبار احکام غیابی و معتبر بودن رای غیابی صادر شده از دادگاه موضوع مهمی است که در این مقاله قصد داریم به بررسی آن بپردازیم . به همین مناسبت ابتدا در خصوص اینکه حکم غیابی چیست توضیح داده و سپس اعتبار حکم غیابی صادره از دادگاه را مورد بررسی قرار خواهیم داد .
حکم غیابی چیست
ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص اینکه حکم غیابی چیست چنین مقرر داشته است : ” حکم دادگاه حضوری است ؛ مگر اینکه خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشد و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد و یا اخطاریه ، ابلاغ واقعی نشده باشد ” . بنابراین ، در صورتی رای صادر شده از دادگاه حکم غیابی است که :
اولا ، شخص خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی او در هیچ کدام از جلساتی که برای رسیدگی به دعوا در دادگاه تشکیل شده است ، حضور نیافته باشند . بنابراین در صورتی که خواهان یا خوانده دعوا در جلسه رسیدگی شرکت نکند اما وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی به جای او حضور پیدا کرده باشد ، حکم صادر شده غیابی نخواهد بود و حکم حضوری است .
دوما ، هیچ کدام از اشخاص مذکور در مورد قبل ، لایحه ای نیز به دادگاه رسیدگی کننده به دعوا نفرستاده باشند و به اصطلاح بطور کتبی دفاع نکرده باشند . بنابراین اگر طرفین در دادگاه حضور نداشته باشند اما توضیحات خود را در قالب لایحه به دادگاه ارائه بدهند ، عنوان رأی صادره حکم حضوری خواهد بود ؛ نه حکم غیابی .
سوما ، در صورتی که اخطاریه دادگاه به صورت واقعی به شخص مخاطب ابلاغ شده باشد ، دیگر نمی توان رأی صادر شده را غیابی دانست . چرا که خود شخص مخاطب در جریان دادرسی قرار گرفته است . اما در صورتی که ابلاغ به صورت قانونی انجام شده باشد ، می توان با استناد به آن ، حکم را غیابی دانست . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه ابلاغ واقعی چیست و موارد ابلاغ قانونی کدامند کلیک کنید .
اعتبار حکم غیابی
همانگونه که در قسمت قبل به بررسی مفهوم حکم غیابی پرداختیم ، در صورتی که خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشد و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد و یا اخطاریه دادگاه ، ابلاغ واقعی نشده باشد ، حکم صادر شده از دادگاه حکم غیابی یا غیر حضوری نام دارد . اما سوال مهمی که در خصوص احکام غیابی ممکن است به ذهن برسد آن است که آیا حکم غیابی یا غیر حضوری صادر شده توسط دادگاه اعتبار دارد ؟
پاسخ به این سوال از آن جهت مهم است که گاهی شخص در دادگاه حضور پیدا نکرده و از روند رسیدگی به دعوایی که علیه او در دادگاه اقامه شده است مطلع نمی باشد . در این صورت ، به دلیل اینکه علی القاعده فرصت دفاع از خود را هم نداشته است ، ممکن است حکمی به ضرر او صادر شود . لذا اعتبار حکم غیابی یا غیر حضوری صادر شده در دادگاه محل بحث می باشد که در این قسمت قصد داریم آن را مورد بررسی قرار دهیم .
با عنایت به قانون آیین دادرسی در صورتی که حکمی به صورت غیابی علیه شخصی صادر شد ، آن حکم اعتبار قانونی داشته و معتبر تلقی می گردد و قابل اجرا نیز خواهد بود . با این حال ، معتبر بودن حکم یا رای غیابی مانع از آن نیست که به حکم غیابی صادر شده اعتراض کرد . حتی در قانون روش خاصی برای اعتراض به احکام غیابی نیز مورد پیش بینی قرار گرفته است که تحت عنوان ” واخواهی “ شناخته می شود . به این صورت که محکوم علیه حکم غیابی ( یعنی شخصی که از حکم غیابی متضرر شده است ) ، ظرف مهلت بیست روز این امکان را دارد که از حکم غیابی تقاضای واخواهی کند که این واخواهی در همان دادگاهی که حکم یا رای غیابی را صادر کرده است انجام می شود . در این صورت ، دادگاه مجددا به همان دعوا رسیدگی کرده و این بار با حضور شخصی که در مرحله قبل غایب بوده است به دعوا رسیدگی و رای مقتضی را صادر خواهد کرد . لازم به ذکر است که واخواهی از رای غیابی ، روش اعتراضی خاص احکامی است که به صورت غیابی صادر شده اند و در خصوص احکام حضوری کاربردی ندارد . علاوه بر این ، اگر محکوم علیه در مهلت بیست روزه اقدام به واخواهی نکرد ، فرصت بیست روزه دیگری برای طرح اعتراض تجدید نظر خواهی از حکم غیابی را نیز خواهد داشت . برای آشنایی بیشتر با مهلت واخواهی و مرجع رسیدگی به تقاضای واخواهی کلیک کنید .
با توجه به توضیحات فوق ، می توان گفت : ” حکم یا رای غیابی صادر شده توسط دادگاه اعتبار دارد ؛ با این حال می توان نسبت به رای غیابی صادر شده توسط دادگاه ، به صورت واخواهی و یا تجدید نظر خواهی اعتراض نمود “ .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اعتبار حکم غیابی در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اعتبار حکم غیابی پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- آیا حکم غیابی صادر شده توسط دادگاه اعتبار دارد ؟
حکم غیابی صادر شده از دادگاه معتبر و لازم الاجرا است .
2- آیا نسبت به حکم غیابی صادر شده از دادگاه می توان اعتراض نمود ؟
احکام غیابی صادر شده توسط دادگاه حسب مورد قابل واخواهی و تجدید نظر خواهی خواهد بود .
3- مهلت اعتراض به حکم غیابی صادر شده توسط دادگاه چقدر است ؟
اعتراض واخواهی نسبت به حکم غیابی صادر شده توسط دادگاه بیست روز از تاریخ اطلاع از حکم است .
برای مشاوره اعتبار حکم غیابی
برای مشاوره اعتبار حکم غیابی
» واخواهی از رأی غیابی
» اعتراض به حکم غیابی
نظرات کاربران
پاسخ مشاور: با سلام قابل اعتراض وجود نمی باشد .
پاسخ مشاور: سلام، تنها در صورتی که ابلاغ به شما به صورت ابلاغ قانونی بوده می توانید تقاضای واخواهی کنید . به هر حال در صورتی که حکم مهلت تجدید نظر خواهی دارد، بیست روز بعد از صدور حکم برای تجدید نظر خواهی مهلت خواهید داشت.
پاسخ مشاور: سلام ممکن است به صورت غیابی حکمی صادر شود که بهتر است سامانه ثنا را بررسی کنید .
پاسخ مشاور: سلام، بله در صورتی که رای صادر شده قابل تجدید نظر خواهی باشد می توانید از آن تجدیدنظر خواهی نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، به مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ، قابل واخواهی خواهد بود .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور با شماره 9099095303 تماس بگیرید. |
“;
myFunction();
}
else
{ alert(“اطلاعات را به درستی تکمیل نمایید”);
document.getElementById(“txtHint”).innerHTML=xmlhttp.responseText;
document.getElementById(“txtHint”).innerHTML=”;
document.getElementById(‘payam’).innerHTML=”
}
}
}
xmlhttp.open(“GET”,”https://www.heyvalaw.com/inc/comments.php?q=”+str+ “&name2=” +str2+ “&text2=” +str3+ “&idcc=” +str4+ “&hiddenrid=” +str5+ “&t1=” +str6,true);
xmlhttp.send();
}
مطالب تصادفی