محاسبه تاثیر قطعی معدل در کنکور ۱۴۰۳ | راهنمای کامل

کنکور

نحوه محاسبه تاثیر قطعی معدل

خیلی از کنکوری ها و پدر و مادرهاشون این روزا حسابی درگیر یه سوال مهم شدن: نحوه محاسبه تاثیر قطعی معدل در کنکور چیه و چطور میشه از این قاعده به نفع خودمون استفاده کنیم؟ این موضوع که این روزها ۶۰ درصد نتیجه کنکور رو تشکیل میده، دیگه شوخی بردار نیست و هر دانش آموزی باید مثل کف دستش اون رو بلد باشه تا بتونه برای آینده تحصیلی اش برنامه ریزی دقیق تری داشته باشه و خیالش بابت این بخش مهم از کنکور راحت باشه.

داستان کنکور هر سال داره پیچیده تر میشه و قوانینش تغییر می کنه. قبلاً شاید فقط باید به فکر تست زنی و درصدای بالا توی کنکور می بودیم، اما حالا امتحانات نهایی و نمراتی که می گیریم، وزن خیلی زیادی پیدا کرده. این یعنی دیگه نمی تونیم امتحانات مدرسه رو دست کم بگیریم و بگیم فقط کنکور مهمه. اگه می خوای توی این ماراتن سخت، برنده باشی، باید دقیقاً بدونی معدل چطور روی رتبه ات اثر می ذاره. توی این مقاله، همه جزئیات رو از صفر تا صد باهات در میون می ذاریم، از معنی تاثیر قطعی معدل گرفته تا فرمول محاسبه اش و حتی راهکارهای عملی برای اینکه بتونی معدلت رو تقویت کنی. پس با ما همراه باش تا سرنوشت کنکورت رو خودت به دست بگیری.

تاثیر قطعی معدل چیست؟ درک تفاوت با تاثیر مثبت و چرایی اهمیت آن

حتماً شنیدین که میگن تاثیر قطعی معدل. شاید با خودتون فکر کنید خب مگه تاثیر معدل چیز بدی هم هست که بخوان قطعی اش کنن؟ اینجا دقیقاً فرق بین «تاثیر قطعی» و «تاثیر مثبت» مشخص میشه.

تفاوت تاثیر قطعی و تاثیر مثبت معدل

تا سال های پیش، تاثیر معدل توی کنکور به صورت «تاثیر مثبت» بود. یعنی چی؟ یعنی سازمان سنجش اول تراز کنکور شما رو حساب می کرد، بعد تراز معدل رو. اگر تراز معدلتون بالاتر از تراز کنکورتون بود، اون موقع معدل رو اعمال می کردن تا رتبه تون بهتر بشه. اما اگه تراز معدلتون پایین تر بود، اعمالش نمی کردن تا رتبه تون بدتر نشه. یعنی در هر صورت، معدل یا به نفع شما بود یا بی اثر. هیچ وقت به ضررتون نبود.

اما حالا اوضاع فرق کرده. «تاثیر قطعی معدل» یعنی نمراتی که توی امتحانات نهایی می گیرید، چه خوب باشه چه بد، روی تراز نهایی شما توی کنکور تاثیر مستقیم داره و اعمال میشه. دیگه خبری از انتخاب بهترینِ حالت نیست. اگه معدلت بالا باشه، خب ترازت رو می کشه بالا و بهت کمک می کنه، اما اگه معدلت پایین باشه، می تونه تراز کنکورت رو پایین بیاره و به رتبه ات آسیب بزنه.

تاثیر قطعی معدل یعنی نمراتی که توی امتحانات نهایی می گیرید، چه خوب باشه چه بد، روی تراز نهایی شما توی کنکور تاثیر مستقیم داره و اعمال میشه.

چرا امتحانات نهایی حالا اینقدر مهم شده؟

وقتی تاثیر معدل قطعی میشه، امتحانات نهایی دیگه صرفاً یه مرحله برای گرفتن دیپلم نیستن. این امتحانات، ۶۰ درصد مسیر قبولی شما رو توی کنکور تعیین می کنن! یعنی عملاً نصف مسیر قبولی شما توی دانشگاه، از سرنوشت امتحانات نهایی می گذره. اگه تا دیروز فقط به فکر تست زنی و کنکور بودی، امروز باید به همون اندازه به خوندن درس های نهایی و گرفتن نمرات بالا اهمیت بدی. این ۶۰ درصد تاثیر قطعی، به این معنیه که شما باید هم توی امتحانات نهایی عالی عمل کنید و هم توی آزمون کنکور. دیگه نمی تونید فقط یکی از این دو بخش رو جدی بگیرید.

جزئیات تاثیر معدل در کنکور ۱۴۰۴: درصدها و پایه ها

حالا که معنی تاثیر قطعی معدل رو فهمیدیم، بریم سراغ جزئیات اینکه چقدر و از چه پایه هایی توی کنکور ۱۴۰۴ این تاثیر اعمال میشه. این قوانین برای داوطلبان نظام جدید و نظام سالی واحدی (قدیم) یه کم متفاوته.

تاثیر معدل در کنکور ۱۴۰۴ برای نظام جدید (۳-۳-۶)

برای اون دسته از دانش آموزایی که طبق نظام جدید (۶-۳-۳) درس خوندن و الان توی پایه دوازدهم هستن یا تازه فارغ التحصیل شدن، قوانین تاثیر معدل شفاف و مشخصه. بر اساس آخرین مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، نحوه تاثیر معدل برای کنکور ۱۴۰۴ به این شکله:

پایه تحصیلی درصد تاثیر قطعی توضیحات تکمیلی
پایه دوازدهم ۴۰ درصد نمرات امتحانات نهایی این پایه به صورت قطعی تاثیرگذار است.
پایه یازدهم ۲۰ درصد (تاثیر مثبت برای ۱۴۰۴) برای کنکور ۱۴۰۴، تاثیر معدل پایه یازدهم به صورت مثبت اعمال می شود. یعنی فقط اگر به نفع تراز نهایی شما باشد، لحاظ خواهد شد. اما از کنکور ۱۴۰۵ به بعد، تاثیر معدل پایه یازدهم هم قطعی خواهد شد.
پایه دهم بدون تاثیر نمرات پایه دهم در کنکور ۱۴۰۴ تاثیری ندارد.

پس اگه کنکور ۱۴۰۴ رو در پیش دارید، حواستون باشه که تمرکز اصلی روی نمرات نهایی دوازدهم و تا حدودی یازدهم (برای بهره بردن از تاثیر مثبتش) باشه. اما اگه برای کنکور ۱۴۰۵ به بعد برنامه ریزی می کنید، باید از همین الان پایه های دهم و یازدهم رو حسابی جدی بگیرید چون تاثیرشون قطعی میشه.

تاثیر معدل در کنکور ۱۴۰۴ برای نظام سالی واحدی (قدیم)

داوطلبای نظام قدیم (سالی واحدی) هم برای کنکور ۱۴۰۴ باید یه سری نکات رو بدونن. تاثیر معدل برای این عزیزان بسته به سالی که دیپلم گرفتن و اینکه پیش دانشگاهی داشتن یا نه، متفاوته:

سال اخذ دیپلم اعمال سوابق دیپلم اعمال سوابق پیش دانشگاهی نحوه تاثیر (با احتساب ایجاد سابقه یازدهم)
قبل از سال ۸۴ خیر خیر تنها با ایجاد سابقه تحصیلی در دروس نهایی پایه های یازدهم و دوازدهم (برای دیپلم).
بین سال ۸۴ تا ۹۰ ۴۰ درصد خیر ۲۰٪ یازدهم (با ایجاد سابقه) + ۴۰٪ دیپلم. (جمعاً ۶۰٪)
بین سال ۹۱ تا ۹۷ ۳۰ درصد ۱۰ درصد ۲۰٪ یازدهم (با ایجاد سابقه) + ۳۰٪ دیپلم + ۱۰٪ پیش دانشگاهی. (جمعاً ۶۰٪)

اونایی که نظام سالی واحدی بودن و پایه یازدهم براشون تعریف نشده، برای اینکه بتونن ۲۰ درصد تاثیر این پایه رو توی کنکور ۱۴۰۴ داشته باشن، باید از طریق «ایجاد سابقه تحصیلی» و شرکت توی امتحانات نهایی اون دروس اقدام کنن. این یه نکته خیلی مهمه که نباید ازش غافل شد.

کدام نمرات تاثیرگذارند؟ نمره درس، نه معدل کل!

یه اشتباه رایج بین خیلی از دانش آموزا اینه که فکر می کنن «معدل کل» دیپلمشون توی کنکور تاثیر داره. اما اینطور نیست! چیزی که توی کنکور تاثیر می ذاره، «نمره کتبی امتحانات نهایی هر درس به صورت مجزا و با توجه به ضریب اون درس» هست، نه معدل کل دیپلم.

  • فقط نمرات امتحانات کتبی نهایی مهم هستن.
  • نمرات مستمر، نوبت اول (ترم اول)، یا معدل کل شما هیچ تاثیری توی کنکور ندارن.
  • نمرات پایه دهم هم که برای کنکور ۱۴۰۴ فعلاً بی تاثیره.

این یعنی اگه مثلاً نمره نهایی درس ادبیاتت پایین شده، فقط همون ادبیاتت روی تراز کنکورت تاثیر منفی می ذاره، نه اینکه کل معدلت رو پایین بکشه و همه دروس رو تحت تاثیر قرار بده. اینجاست که اهمیت ضرایب دروس نهایی هم مشخص میشه. بعضی دروس ضریب بالاتری دارن و نمره خوب توی اونا می تونه حسابی تراز شما رو تکون بده. برای اطلاع دقیق از ضرایب، حتماً دفترچه ثبت نام کنکور رو مطالعه کنید.

تاثیر دروس عمومی و تخصصی: هر کدام ۳۰٪

از اون ۶۰ درصد تاثیر قطعی سوابق تحصیلی، ۳۰ درصدش مربوط به دروس عمومی و ۳۰ درصدش مربوط به دروس تخصصی میشه. این تقسیم بندی نشون میده که هم دروس عمومی و هم دروس اختصاصی، به یک اندازه توی نتیجه نهایی کنکورتون وزن دارن و باید به جفتشون اهمیت بدید.

نحوه اعمال نمرات هم اینجوریه که هر درس، بر اساس ضریب خاص خودش توی اون گروه آزمایشی، محاسبه میشه. مثلاً توی رشته تجربی، فیزیک، شیمی، زیست و … هر کدوم ضریب خودشون رو دارن و نمره ای که توی امتحان نهایی این دروس می گیرید، بر اساس اون ضریب توی تراز کل سوابق تحصیلی شما اعمال میشه. پس حسابی به دروس مهم و ضریب دار اهمیت بدید و سعی کنید نمره های بالایی توی اونا کسب کنید.

گام به گام با فرمول محاسبه تاثیر معدل در کنکور: از نمره تا تراز نهایی

شاید این قسمت یه کم پیچیده به نظر برسه، اما نگران نباشید! سعی می کنیم تا جایی که ممکنه با زبون ساده و با یه مثال ملموس، بهتون توضیح بدیم که تراز سوابق تحصیلی چطور محاسبه میشه و چطور با تراز کنکورتون ترکیب میشه تا رتبه نهایی شما مشخص بشه.

تراز چیست و چرا مهم است؟

قبل از هر چیز، باید بدونیم تراز اصلاً یعنی چی؟ تراز یه نمره استاندارد شده هست که سازمان سنجش برای مقایسه عملکرد داوطلبان به کار می بره. فرض کنین دو نفر توی یه درس نمره ۲۰ گرفتن. یکی توی مدرسه ای که همه ۲۰ گرفتن و یکی توی مدرسه ای که همه نمراتشون پایین بوده. آیا نمره ۲۰ هر دو نفر ارزش یکسانی داره؟ خب طبیعتاً نه! اونی که توی جمع ضعیف ترها ۲۰ گرفته، عملکردش در مقایسه با همکلاسی هاش خیلی بهتر بوده. تراز همین کار رو می کنه؛ نمره خام شما رو با در نظر گرفتن سختی اون آزمون یا سطح بقیه شرکت کننده ها، به یه عدد واحد تبدیل می کنه که قابل مقایسه باشه. تراز بالاتر یعنی عملکرد شما بهتر بوده.

چطور تراز سوابق تحصیلی محاسبه می شود؟

حالا که تراز رو فهمیدیم، باید بدونیم که سازمان سنجش نمرات خام شما رو توی امتحانات نهایی، به تراز تبدیل می کنه. چطور؟ خب دقیقاً فرمول های پیچیده ای برای این کار وجود داره که دسترسی عمومی بهشون نیست و سازمان سنجش اون رو محرمانه نگه می داره. اما منطق کلی اینه که:

  1. نمرات هر درس به تراز تبدیل می شود: هر نمره ای که توی امتحانات نهایی یک درس خاص می گیرید (مثلاً شیمی دوازدهم) به یک تراز مشخص تبدیل میشه. این تراز با توجه به میانگین و انحراف معیار نمرات بقیه دانش آموزا توی همون درس، مشخص میشه.
  2. تراز دروس با هم جمع می شوند: بعد از اینکه تراز هر درس به صورت جداگانه مشخص شد، این ترازها با توجه به ضرایب دروس در رشته و گروه آزمایشی شما (که توی دفترچه کنکور اعلام میشه)، با هم ترکیب میشن تا یک «تراز کل سوابق تحصیلی» یا «تراز معدل» برای شما به دست بیاد.

یعنی اگر توی درسی مثل زیست شناسی (که ضریب بالایی داره) نمره خوبی بگیرید، تراز اون درس حسابی می تونه تراز کل سوابق تحصیلی شما رو بالا ببره.

ترکیب تراز کنکور و تراز سوابق تحصیلی با یک مثال کاربردی

حالا رسیدیم به مهمترین بخش: چطور تراز کنکورتون با تراز سوابق تحصیلی ترکیب میشه؟ بیایید با یه مثال عددی واقعی گونه، قضیه رو روشن کنیم.

فرض کنید یه داوطلب داریم به اسم «سارا» که شرایطش اینجوریه:

  • تراز آزمون اختصاصی کنکور سارا: ۸۷۰۰ (ترازی که سارا از تست زنی و مهارتش توی آزمون کنکور به دست آورده)
  • تراز سوابق تحصیلی سارا: ۸۵۰۰ (ترازی که سازمان سنجش از نمرات امتحانات نهایی سارا محاسبه کرده)

همونطور که گفتیم، برای کنکور ۱۴۰۴، ۴۰ درصد تراز کنکور و ۶۰ درصد تراز سوابق تحصیلی اعمال میشه (البته با فرض اینکه تاثیر یازدهم هم قطعی باشه که برای ۱۴۰۴ مثبت هست و در ۱۴۰۵ قطعی). اما برای سادگی در این مثال فرض می کنیم هر دو درصد قطعی اند:


(۴۰% * تراز کنکور) + (۶۰% * تراز سوابق تحصیلی) = تراز نهایی
(۰.۴۰ * ۸۷۰۰) + (۰.۶۰ * ۸۵۰۰) = تراز نهایی
۳۴۸۰ + ۵۱۰۰ = ۸۵۸۰

پس تراز نهایی سارا، ۸۵۸۰ شده.

حالا بیایید این مثال رو تحلیل کنیم:

  • سارا توی کنکور تراز خوبی (۸۷۰۰) آورده بود، اما تراز سوابق تحصیلیش (۸۵۰۰) یه کم پایین تر از تراز کنکورش بود.
  • همین اختلاف ۲۰۰ تایی بین تراز کنکور و تراز معدل، باعث شد که تراز نهایی سارا (۸۵۸۰) از تراز کنکورش (۸۷۰۰) کمتر بشه! این یعنی معدلش یه جورایی «تراز کنکورش رو کشیده پایین».

حالا فرض کنید اگر تراز سوابق تحصیلی سارا ۹۰۰۰ بود چی میشد؟


(۴۰% * ۸۷۰۰) + (۶۰% * ۹۰۰۰) = تراز نهایی
۳۴۸۰ + ۵۴۰۰ = ۸۸۸۰

در این حالت، تراز نهایی سارا ۸۸۸۰ میشه که از تراز کنکورش (۸۷۰۰) هم بالاتر رفته! این یعنی معدل خوب سارا، تونسته تراز کنکورش رو «تقویت کنه».

همونطور که می بینید، تاثیر قطعی معدل مثل یه شمشیر دو لبه عمل می کنه. اگه نمرات نهاییتون خوب باشه، حسابی کمکتون می کنه، اما اگه خدای نکرده پایین باشه، می تونه زحماتتون توی کنکور رو هم تحت تاثیر قرار بده. پس اینجاست که اهمیت هر دو بخش کنکور و امتحانات نهایی حسابی خودشو نشون میده.

تاثیر معدل برای داوطلبان خاص: تغییر رشته ای ها و فارغ التحصیلان قدیمی

برای بعضی از داوطلبا، مثل اونایی که می خوان تغییر رشته بدن یا کسایی که سال ها پیش دیپلم گرفتن و الان دوباره می خوان کنکور بدن، قضیه تاثیر معدل یه کم فرق می کنه و پیچیده تر میشه. بیایید ببینیم برای این عزیزان چطور میشه:

داوطلبان تغییر رشته ای: تطبیق و ایجاد سابقه

اگه شما دیپلم یک رشته رو دارید (مثلاً تجربی) اما می خواهید توی کنکور یه رشته دیگه (مثلاً انسانی) شرکت کنید، وضعیت تاثیر معدلتون دو حالت اصلی داره:

  1. تطبیق نمرات دروس مشابه: بعضی از دروس، حتی توی رشته های مختلف، مشابه هستن. مثلاً دروس عمومی مثل ادبیات، عربی، معارف و زبان انگلیسی. نمراتی که شما قبلاً توی امتحانات نهایی این دروس گرفتید، همون ها توی کنکور رشته جدیدتون هم لحاظ میشه و نیازی به کار خاصی نیست.
  2. لزوم ایجاد سابقه تحصیلی برای دروس تخصصی نامرتبط: اما برای دروس تخصصی رشته جدید که شما قبلاً امتحان نهاییش رو ندادید یا اصلاً توی رشته قبلیتون وجود نداشته، باید «ایجاد سابقه تحصیلی» کنید. یعنی چی؟ یعنی باید خودتون رو برای شرکت توی امتحانات نهایی اون دروس آماده کنید و توی آزمون های مربوطه که معمولاً خردادماه برگزار میشه، شرکت کنید. نمره ای که توی این امتحانات می گیرید، به عنوان سابقه تحصیلی شما برای اون دروس در کنکور جدیدتون اعمال میشه.

مثلاً فرض کنید علی دیپلم رشته علوم تجربی داره ولی می خواد کنکور انسانی بده. علی برای دروس عمومی مثل ادبیات و زبان، سابقه تحصیلی داره و نمره های قبلیش اعمال میشه. اما برای دروس تخصصی انسانی مثل علوم و فنون ادبی، تاریخ، جغرافیا، اقتصاد و جامعه شناسی، چون قبلاً این دروس رو به صورت نهایی امتحان نداده، باید برای «ایجاد سابقه تحصیلی» توی امتحانات نهایی این دروس شرکت کنه. حتی برای درس هایی مثل ریاضی و آمار که شاید توی تجربی هم داشته، اما چون محتوا و ضریبش توی انسانی متفاوته، ممکنه نیاز به ایجاد سابقه داشته باشه یا بتونه با تطبیق نمره اش رو استفاده کنه. بهتره برای جزئیات دقیق تر، حتماً به دفترچه ثبت نام کنکور ۱۴۰۴ یا اطلاعیه های سازمان سنجش برای داوطلبان تغییر رشته ای مراجعه کنید.

فارغ التحصیلان نظام قدیم: از دیپلم تا پیش دانشگاهی

برای فارغ التحصیلان سال های قبل که نظام سالی واحدی (نظام قدیم) بودن، بسته به سال اخذ دیپلمشون، نحوه اعمال سوابق تحصیلی متفاوته که در جدول بالا بهش اشاره کردیم. اما یه نکته مهم اینه که:

  • شرایط ایجاد سابقه تحصیلی برای پایه یازدهم: اگه شما جزء فارغ التحصیلان نظام قدیم هستید و می خواید برای کنکور ۱۴۰۴ اقدام کنید، همونطور که گفتیم ۲۰ درصد تاثیر معدل مربوط به پایه یازدهمه. از اونجایی که توی نظام قدیم، پایه یازدهم به صورت نهایی برگزار نمیشده، شما باید برای کسب این ۲۰ درصد، توی امتحانات نهایی دروس پایه یازدهم شرکت کنید و «ایجاد سابقه تحصیلی» کنید.
  • چگونگی اعمال نمرات دیپلم و پیش دانشگاهی: نمرات نهایی دیپلم و پیش دانشگاهی شما هم بر اساس همون درصدهایی که توی جدول بالا گفتیم، توی تراز نهایی کنکورتون اعمال میشه. مهم اینه که نمره هر درس به صورت مجزا حساب میشه و نه معدل کل.

پس اگه سال ها از درس و مدرسه فاصله گرفتید و می خواید دوباره شانس خودتون رو توی کنکور امتحان کنید، باید حسابی حواستون به این جزئیات باشه و ببینید برای کدوم پایه ها و کدوم دروس نیاز به ایجاد سابقه تحصیلی یا ترمیم معدل دارید.

ترمیم معدل و ایجاد سابقه تحصیلی: راهی برای بهبود نتیجه کنکور

حالا که فهمیدیم تاثیر معدل چقدر توی کنکور جدی شده، وقتشه که راه حل ها رو هم یاد بگیریم. دو تا راهکار اصلی برای بهبود وضعیت سوابق تحصیلی وجود داره: «ترمیم معدل» و «ایجاد سابقه تحصیلی».

ترمیم معدل: کی، کجا، چطور؟

«ترمیم معدل» برای اون دسته از دانش آموزاییه که نمرات امتحانات نهاییشون خوب نبوده و می خوان اون ها رو بهتر کنن.

  • چه کسانی نیاز دارند؟

    اگه توی یه درس نهایی، نمره پایینی گرفتید، مخصوصاً اگه اون درس ضریب بالایی هم داشته باشه، ترمیم معدل می تونه حسابی به کمکتون بیاد. مثلاً اگه نمره نهایی شیمی یا فیزیکتون پایین شده، بهتره حتماً به فکر ترمیم باشید.

  • چگونگی شرکت در طرح ترمیم معدل:

    شما می تونید توی آزمون های ترمیم معدل که معمولاً توی خردادماه هر سال برگزار میشه، شرکت کنید. کافیه از طریق آموزش و پروش منطقه یا مدرسه تون، ثبت نام کنید و توی امتحان اون درسی که می خواید نمره اش رو بهتر کنید، دوباره شرکت کنید.

  • نکته کلیدی: فقط نمره بالاتر اعمال می شود!

    این مهمترین نکته درباره ترمیم معدله: بعد از اینکه امتحان ترمیم رو دادید، سازمان سنجش از بین نمره قبلی و نمره جدیدتون، «نمره بالاتر» رو برای محاسبه تراز سوابق تحصیلی شما در نظر می گیره. پس هیچ جای نگرانی نیست که نمره تون بدتر بشه و به ضررتون تموم بشه. این نمره جدید، فقط برای کنکور اعمال میشه و تاثیری روی معدل دیپلم شما (که توی مدرکتون ثبت شده) نداره.

ایجاد سابقه تحصیلی: وقتی نمره ندارید!

«ایجاد سابقه تحصیلی» برای اوناییه که اصلاً سابقه امتحان نهایی توی یه درس خاص یا یه پایه خاص رو ندارن. این مورد بیشتر برای فارغ التحصیلان نظام قدیم، یا داوطلبان تغییر رشته ای کاربرد داره.

  • برای کدام داوطلبان ضروری است؟

    همونطور که گفتیم، اگه دیپلم نظام قدیم دارید و می خواید از ۲۰ درصد تاثیر پایه یازدهم بهره مند بشید، چون امتحانات نهایی یازدهم توی دوره شما برگزار نشده، باید برای ایجاد سابقه تحصیلی توی دروس نهایی یازدهم شرکت کنید. همچنین اگه تغییر رشته دادید و دروس تخصصی رشته جدیدتون رو قبلاً به صورت نهایی امتحان ندادید، باید سابقه تحصیلی ایجاد کنید.

  • نحوه اقدام و شرکت در آزمون ها:

    مثل ترمیم معدل، برای ایجاد سابقه تحصیلی هم باید توی امتحانات نهایی دروس مورد نظر شرکت کنید. این امتحانات هم معمولاً توی خرداد برگزار میشن و باید از طریق آموزش و پرورش منطقه خودتون اقدام کنید.

استراتژی انتخاب دروس برای ترمیم/ایجاد سابقه

حالا که فهمیدیم ترمیم و ایجاد سابقه چیه، چه دروسی رو باید انتخاب کنیم؟

  • تمرکز بر دروس مهم و ضریب بالا: اولویت با درس هایی باشه که هم ضریب بالاتری توی رشته شما دارن و هم نمره تون توی اونها پایینه. مثلاً توی رشته تجربی، زیست، شیمی و فیزیک دروس با ضریب بالایی هستن. اگه نمره تون توی این دروس پایینه، ترمیمشون می تونه حسابی ترازتون رو بالا ببره.
  • بررسی نمرات ضعیف تر: لیست نمرات نهاییتون رو بررسی کنید و ببینید توی کدوم درس ها نمره پایین تری گرفتید. ترمیم اون درس ها منطقی تره.

با یه برنامه ریزی درست و جدی گرفتن امتحانات ترمیم و ایجاد سابقه، می تونید تاثیر معدل رو از یه تهدید به یه فرصت تبدیل کنید و شانس قبولیتون رو توی کنکور حسابی بالا ببرید.

نمونه کارنامه کنکور با تاثیر قطعی معدل (تحلیل عملی)

خب تا اینجا حسابی در مورد تئوری تاثیر معدل و محاسبه اش حرف زدیم. حالا بیایید با هم یه نگاهی به یک نمونه کارنامه فرضی بندازیم تا ببینیم این تراز سوابق تحصیلی چطور توی واقعیت خودشو نشون میده و چه تاثیری روی نتیجه نهایی کنکورتون داره.

تصور کنید یک کارنامه کنکور دارید که توی اون دو تا تراز اصلی مشخص شده:

  1. تراز آزمون اختصاصی (کنکور): این تراز مربوط به همون درصداییه که شما توی دروس کنکور (تخصصی) به دست آوردید. مثلاً تراز کنکور شما شده ۹۰۰۰.
  2. تراز سوابق تحصیلی: این تراز همون تراز نمرات امتحانات نهایی شماست که توسط سازمان سنجش محاسبه شده. مثلاً تراز سوابق تحصیلی شما شده ۸۰۰۰.

با توجه به اینکه تاثیر قطعی معدل ۶۰ درصد و تاثیر کنکور ۴۰ درصد (برای کنکور ۱۴۰۴) هست، محاسبه تراز نهایی شما اینجوری میشه:


(۴۰% * تراز کنکور) + (۶۰% * تراز سوابق تحصیلی) = تراز نهایی
(۰.۴۰ * ۹۰۰۰) + (۰.۶۰ * ۸۰۰۰) = تراز نهایی
۳۶۰۰ + ۴۸۰۰ = ۸۴۰۰

همونطور که می بینید، تراز نهایی شما شده ۸۴۰۰. اما تراز کنکور شما ۹۰۰۰ بود! یعنی چون تراز سوابق تحصیلیتون از تراز کنکورتون پایین تر بوده، معدلتون تراز نهایی شما رو از ۹۰۰۰ به ۸۴۰۰ کاهش داده. اینجاست که می فهمید چقدر نمرات نهایی مهمه و می تونه حتی یه کنکور خوب رو هم تحت تاثیر منفی قرار بده.

حالا یه مثال دیگه: فرض کنید تراز کنکورتون ۸۰۰۰ شده، اما تراز سوابق تحصیلیتون ۹۰۰۰ باشه:


(۴۰% * ۸۰۰۰) + (۶۰% * ۹۰۰۰) = تراز نهایی
۳۲۰۰ + ۵۴۰۰ = ۸۶۰۰

در این حالت، تراز نهایی شما ۸۶۰۰ شده! یعنی با اینکه تراز کنکورتون ۸۰۰۰ بود، معدل خوبتون تونسته تراز نهایی شما رو تا ۸۶۰۰ بالا ببره و بهتون کمک کنه. این نشون میده که چقدر نمرات نهایی می تونن نقش نجات دهنده داشته باشن و جبران کننده ضعف های احتمالی توی کنکور باشن.

پس توی کارنامه نهایی، شما یه نمره کل نهایی (تراز) دارید که ترکیبی از این دو بخش کنکور و سوابق تحصیلیه. رتبه شما بر اساس همین تراز نهایی مشخص میشه. به همین خاطره که باید جفت بال های پروازتون (هم تست زنی و هم امتحانات نهایی) قوی باشن تا بتونید توی آسمون کنکور، اوج بگیرید.

سوالات پرتکرار شما درباره تاثیر معدل (پاسخ های مهم)

ذهن خیلی از کنکوری ها پر از سواله در مورد تاثیر معدل. اینجا سعی می کنیم به چند تا از پر تکرارترین این سوالا جواب بدیم تا دیگه هیچ ابهامی براتون نمونه.

آیا معدل پایین تاثیر منفی بر رتبه می گذارد؟

بله، متاسفانه در سیستم «تاثیر قطعی معدل»، اگه تراز سوابق تحصیلی شما پایین تر از تراز آزمون اختصاصی (کنکور) باشه، بله می تونه تاثیر منفی روی تراز نهایی و در نتیجه روی رتبه شما بذاره. دیگه مثل قدیم نیست که معدل فقط در صورتی اعمال بشه که به نفع شما باشه. حالا چه مثبت و چه منفی، اعمال میشه. این یعنی اهمیت امتحان نهایی واقعاً دو چندان شده.

کدام معدل و نمرات در کنکور تاثیرگذارند؟

همونطور که قبل تر گفتیم، چیزی که توی کنکور تاثیر داره، «نمره کتبی امتحانات نهایی هر درس» به صورت مجزا هست، نه معدل کل دیپلم شما. برای کنکور ۱۴۰۴، نمرات نهایی پایه دوازدهم (۴۰ درصد قطعی) و نمرات نهایی پایه یازدهم (۲۰ درصد مثبت) تاثیر دارن. پایه دهم برای ۱۴۰۴ تاثیری نداره.

آیا نمرات امتحانات نوبت اول (ترم اول) تاثیر دارد؟

خیر، نمرات امتحانات نوبت اول، مستمر، یا حتی نمرات شفاهی هیچ تاثیری توی کنکور ندارن. فقط نمرات کتبی امتحانات نهایی که توسط وزارت آموزش و پرورش به صورت کشوری و استاندارد برگزار میشه، برای سازمان سنجش ملاکه.

آیا برای رشته های هنر و زبان هم ۶۰ درصد تاثیر معدل داریم؟

نه، این ۶۰ درصد تاثیر معدل فقط برای رشته های اصلی ریاضی، تجربی و انسانیه. برای داوطلبان رشته های هنر و زبان، تاثیر سوابق تحصیلی کمتره و معمولاً حدود 30 درصد لحاظ میشه، چون بیشتر شامل دروس عمومی اونها میشه و دروس تخصصی رشته های هنر و زبان (مثل مهارت های عملی و…) خیلی وقت ها به صورت نهایی برگزار نمیشه یا روش سنجش متفاوتی دارن. البته این درصدها ممکنه کمی تغییر کنه، حتماً دفترچه کنکور رو چک کنید.

حداقل معدل برای قبولی در رشته های اصلی چقدر است؟

راستش رو بخواید، چیزی به اسم «حداقل معدل برای قبولی» به صورت رسمی وجود نداره. قبولی در هر رشته ای بستگی به ترکیب تراز کنکور و تراز سوابق تحصیلی شما، ظرفیت دانشگاه ها، و عملکرد بقیه داوطلبان داره. اما خب واضحاً هر چی معدل بالاتری داشته باشید، تراز سوابق تحصیلیتون هم بالاتر میره و شانس قبولیتون در رشته ها و دانشگاه های بهتر بیشتر میشه. خیلی ها معتقدند معدل بالای ۱۷-۱۸ می تونه یه نقطه قوت حسابی برای قبولی تو رشته های پرطرفدار باشه.

آیا امکان حذف تاثیر معدل در کنکور وجود دارد؟

تا این لحظه و با توجه به مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، هیچ بحثی در مورد حذف تاثیر قطعی معدل در کنکور مطرح نیست و حتی برعکس، قرار هست که از سال ۱۴۰۵، تاثیر دروس پایه دهم هم به صورت قطعی اضافه بشه. پس بهتره به جای فکر کردن به حذفش، روی قوی کردن نمرات نهاییتون تمرکز کنید.

تاثیر معدل دهم در کنکور ۱۴۰۵ چگونه خواهد بود؟

برای کنکور ۱۴۰۴، نمرات پایه دهم هیچ تاثیری ندارن. اما طبق مصوبات جدید، از کنکور ۱۴۰۵ به بعد، نمرات امتحانات نهایی پایه دهم هم وارد چرخه تاثیر قطعی سوابق تحصیلی میشن. یعنی اگه الان توی سال دهم یا یازدهم هستید، باید از همین الان امتحانات نهایی دهم و یازدهم رو حسابی جدی بگیرید.

چگونه می توانم معدلم را برای کنکور ۱۴۰۴/۱۴۰۵ افزایش دهم؟

تنها راه قانونی و رسمی برای افزایش معدل برای کنکور، شرکت در طرح «ترمیم معدل» هست. با این طرح می تونید توی درس هایی که نمره پایینی توی امتحانات نهایی گرفتید، دوباره امتحان بدید. اگه نمره تون بالاتر بشه، اون نمره بالاتر برای کنکور شما لحاظ میشه. همچنین اگه سابقه نهایی در درسی ندارید، باید «ایجاد سابقه تحصیلی» کنید.

جمع بندی و توصیه های مهم

خب، به آخر خط رسیدیم! دیگه فکر کنم کاملاً متوجه شدید که نحوه محاسبه تاثیر قطعی معدل چقدر مهمه و چطور می تونه سرنوشت کنکورتون رو تغییر بده. این دیگه یه بازی تک بعدی نیست که فقط با تست زنی بشه توش برنده شد. حالا کنکور شده یه مسابقه با دو تا میدون مهم: یکی میدون آزمون سراسری و یکی هم میدون امتحانات نهایی. برای اینکه قهرمان این مسابقه بشی، باید توی جفت این میدونا خوب ظاهر بشی.

یادت باشه:

  • امتحانات نهایی رو جدی بگیر: ۶۰ درصد تاثیر قطعی یعنی دیگه جایی برای شوخی با نمرات مدرسه نیست. هر نمره ای که توی دروس نهایی می گیری، مستقیم روی تراز و رتبه ات اثر می ذاره.
  • برنامه ریزی دقیق داشته باش: هم برای کنکور و هم برای امتحانات نهایی، باید یه برنامه جامع و درست درمون داشته باشی. این دو تا از هم جدا نیستن، بلکه مکمل همن.
  • ترمیم معدل رو فراموش نکن: اگه نمراتی داری که خیلی باب میلت نیستن، نگران نباش! با طرح ترمیم معدل می تونی اون ها رو بهتر کنی و فقط نمره بالاتر واست لحاظ میشه. این یه فرصت طلاییه که نباید از دستش بدی.
  • دروس با ضریب بالا رو دریاب: بعضی از درس ها توی امتحانات نهایی، ضریب بالاتری دارن. تمرکز بیشتر روی این دروس و گرفتن نمرات عالی توی اونها، می تونه تراز سوابق تحصیلی تو رو حسابی بالا ببره.

کنکور مثل یه نقشه گنجه. اگه همه جزئیات نقشه رو بدونی و قدم به قدم طبقش بری جلو، حتماً به گنج مورد نظرت (یعنی قبولی توی رشته و دانشگاه دلخواهت) می رسی. تاثیر معدل هم یکی از مهم ترین جزئیات این نقشه اس. پس با دانش کامل و برنامه ریزی هوشمندانه، برای آینده ات برنامه ریزی کن.

اگر بازم سوالی داشتی یا شرایطت خاص بود و نیاز به راهنمایی بیشتری داشتی، حتماً از مشاوران متخصص تحصیلی کمک بگیر. اونا می تونن با توجه به شرایط فردی تو، بهترین راهکارها رو بهت پیشنهاد بدن. موفق باشی!