تکنولوژی

فوکوس خودکار و دستی در عکاسی و آشنایی با تنظیم ناحیه‌ی فوکوس

تنظیم فوکوس دوربین گوشی

تنظیم فوکوس دوربین گوشی: کلمه Focus به معنی تمرکز می باشد اما در حیطه عکاسی به معنی رسیدن به حداکثر وضوح است یا به عبارت دیگر فوکوس، تنظیم فاصله کانونی عدسی لنز دوربین بر اساس فاصله جسم تا دوربین برای داشتن یک تصویر واضح می‌باشد. بنابراین ماهیت کلمه فوکوس، معنی تمرکز و مرکزیت می‌دهد اما مفهوم آن در عکاسی با موبایل، رسیدن به حداکثر وضوح و جلوگیری از تاری عکس با توجه به نور محیط می‌باشد.

 

صفحه پیشنهادی: آموزش عکاسی

 
همچنین وقتی شما به درون منظره یاب دوربین نگاه می‌کنید و کادر تصویر را می‌بینید با نقاطی مواجه می‌شوید، که به آن‌ها نقاط نورسنجی یا همان فوکوس گفته می‌شود. این ویژگی باعث می‌شود که دوربین گوشی شما در زمان فیلم برداری و یا تصویربرداری کیفیت بالاتری داشته باشد و عکس‌های زیباتری خلق کند.

 

چگونگی کارکردن فوکوس گوشی

دوربین‌ها می‎توانند با تغییر فاصله بین لنزها و سنسورها فوکوس کنند. در فوکوس، نور تابیده شده روی سوژه به سمت سنسور هدایت شده و تصویر ثبت می‌شود ودقیقا لنز مورد استفاده در گوشی هوشمند، از ساز و کار فوکوس در لنز چشم انسان تبعیت می‌کند. در این بین انحنای لنز، فاصله‌ی سنسور را برای ثبت یک تصویر شفاف و واضح تعیین می‌کند.

باید توجه داشت که برای اثربخشی نور خورشید، عدسی را در فاصله‌ی مناسبی از شی مورد نظر، نگه دارید تا بتوان با فوکوس بهتر، حرارت را متمرکز کرد. در صورتی که فاصله‌ی تعیین شده نامناسب باشد، تصویر ثبت شده خارج از فوکوس بوده و در نتیجه‌ تار خواهد شد. نور خارج شده از اشیا در صورت برخورد به لنز شاهد تغییر در عمق سطح فوکوس خواهد بود. به عبارت دیگر، می‌توانیم بگوییم که یک تصویر زمانی در حال فوکوس است که حتی نور از دو نقطه‌ی مختلف روی لنزها در یک نقطه واحد هم‌گرایی می‌کند.

 

ویدیو پیشنهادی: آموزش رایگان اصول اولیه عکاسی

انواع فوکوس در گوشی‌های هوشمند

یکی از امکاناتی که در دوربین‌های هوشمند به خصوص در تلفن همراه وجود دارد، قابلیت فوکوس می‌باشد. فوکوس دو نوع می‌باشد: فوکوس دستی و فوکوس اتوماتیک.

فوکوس دستی:

در محیطی با دامنه وسیعی از نور‌های تاریک و روشن می‌توان به شیوه‌های مختلف عکاسی کرد. دوربین گوشی را باز کرده و سپس در صفحه نمایش در جایی که می‌خواهید دوربین بر روی آنجا فوکوس کند یا همان سوژه موردنظر، ضربه بزنید.

با این کار یک مربع، مستطیل و یا دایره بر روی صفحه نمایش نشان داده می‌شود. انگشت خود را بر روی آن نگه دارید تا فوکوس بر روی آن قفل شود. در صورتی که شرکت‌های سازنده‌ی گوشی‌های هوشمند، لنز دستی استفاده کنند برای تنظیمات فوکوس در زمان تصویربرداری کار خیلی سختی متحمل می‌شوید.

فوکوس اتوماتیک:

درگوشی‌های هوشمند، شرکت‌های سازنده لنز اتوماتیک بکار برده اند. در واقع برای فیلم‌برداری و عکس‌برداری، دوربین گوشی بصورت اتوماتیک فاصله اجسام را اندازه گیری می‌کند. از همین جهت، تصویربرداری انجام شده دارای کیفیت بسیار بالا و زیبایی بیشتری می‌باشد. گوشی‌هایی که دارای فوکوس اتوماتیک می‌باشند، به یک فرستنده و یک گیرنده‌ی لیزری مجهز می‌باشند.

 

 

در اینجا فرستنده باریکه‌ای از نور لیزر مادون‌قرمز را، به سمت سوژه مورد نظر ارسال می‌کند؛ سپس نور لیزر پس از برخورد به سطح سوژه موردنظر بازتاب پیدا می‌کند و به دریافت‌کننده می‌رسد. گوشی هوشمند مدت‌زمان رفت ‌و برگشت لیزر را ثبت کرده و ازآنجا که سرعت نور ثابت می‌باشد، می‌تواند فاصله‌ی سوژه را، با یک فرمول ریاضی ساده محاسبه کند. سرعت نور لیزر فوق‌العاده بالا می‌باشد وکل پروسه تقریبا بی‌درنگ و بدون وقفه انجام می‌گیرد. درنتیجه این تکنولوژی سریع‌ترین تکنولوژی فوکوس اتوماتیک موجود محسوب می‌شود.

بایدها و نبایدهای فوکوس گوشی

بعد از فوکوس کردن بر روی سوژه مورد نظر، نباید هیچ یک از تلفن همراه و سوژه مورد نظر از جای خود تغییر مکان بدهد. باید به صورت ثابت در جای خود باقی بمانند پس برای اینکه تلفن همراه ثابت بماند، بهتر است از یک سه‌پایه عکاسی استفاده کنیم و یا گوشی را در یک جای ثابت تنظیم کنیم زیرا این کار سبب می‌شود سوژه عکاسی جابجا نشود.

 

مقاله پیشنهادی: عکس ضدنور (سیلوئت) چیست؟

 

اگر سه‌پایه عکاسی در دسترس نبود، بازوهای خود را به بدنتان چسبانده و هنگام گرفتن عکس نفس خود را نگه دارید تا هنگام عکاسی دست شما لرزش نداشته باشد و در نهایت عکسی بسیار زیبا خلق کنید.

هنگام فوکوس، سعی کنید از بزرگ‌نمایی دوربین نیز استفاده نکنید، زیرا این کار باعث می‌شود کیفیت تصویر شما پایین بیاد.

بایدها و نبایدهای تنظیم فوکوس دوربین گوشی

اجسامی که می‌خواهید از آن‌ها تصویر برداری کنید باید در کادر باز شده در زمان فیلم برداری قرارگیرید تا این فوکوس خودکار با سرعت و کیفیت بالاتری انجام شود.

اگر سوژه‌ی عکاسی شما متحرک می‌باشد، حتما پیش از گرفتن عکس نقطه‌ی فوکوس را انتخاب کنید تا از فوکوس صحیح سوژه مورد نظر مطمئن باشید. پس از گرفتن یک عکس شفاف و واضح از سوژه در صورت تمایل، می‌توانید با استفاده از اپ های ویرایش عکس بسیار زیادی که در دسترس هستند، پس‌زمینه‌ی عکس را تار کرده و توجه بیشتری را به آن معطوف کنید.

نور طبیعی محیط نیزدرکیفیت عکاسی مناسب است و بهتراست در یک مکان مملو از نور، عکاسی کنیم و یا از نورپردازی مناسبی استفاده کنیم.

برای این‌که گوشی شما تصویر زیباتری را ثبت کند، باید دوربین گوشی را ثابت نگه دارید به گونه ای که در زمان تصویر برداری دوربین لرزش نداشته باشد تا لنزهای گوشی بصورت اتوماتیک فاصله ی دوربین با اجسام را اندازه گیری کند.

 

 

در گوشی‌های لمسی برای فوکوس کردن روی یک سوژه باید دقیقا همان بخش را در تصویر زنده روی صفحه نمایش لمس کرد.

تنظیم فوکوس دوربین گوشی

فوکوس و نوردهی معمولا به‌طور خودکار در دوربین گوشی هوشمند شما انجام می‌شود. اکثر دوربین‌های گوشی هوشمند، یک عمق میدان وسیع دارند که بیشتر صحنه را در دامنه فوکوس، قرار می‌دهد.

 

مقاله پیشنهادی: انواع لنز دوربین عکاسی

 

برای نوردهی، می‌توانید محل نوردهی دوربین خود را در قاب مختص به خود تغییردهید مثلا در محیط عکاسی که محیطی با دامنه وسیعی از بخش‌های تاریک و همچنین روشن اند، می‌توانید به شیوه های مختلف عکاسی کنید.

هنگام نوردهی بهترین کار ممکن این است که روی نقاط هایلایت یا بسیار روشن، قاب نوردهی انجام شود .از این طریق، از یک مشکل بسیار معمول در دوربین‌های گوشی جلوگیری می‌شود.

دلایلی که باعث ایجاد مشکل فوکس دوربین گوشی می‌شوند بسیار زیاد و متفاوت اند. مثلا اگر پیش آمده باشد که گوشی خود را در آب انداخته باشید، یا در معرض آب قرار داده‌ باشید ممکن است آسیب فیزیکی به دستگاه شما وارد شده باشد.

با این حال احتمال آسیب فیزیکی یا ناشی از مایع در درون دستگاه نیز وجود دارد. وقتی در این مواقع، خرابی فوکوس دوربین گوشی به وجود آید، اصلا نمی‌توان عکس‌های مناسبی را ضبط کرد چون موقعیت فوکوس و تمرکز دوربین برهم می‌ریزد و قابل تنظیم نخواهد بود.


علائم لنز نیکون را بشناسید

هر لنز دوربین، دارای ویژگی­‌ها و مشخصات فراوانی است که توجه به هر کدام از آن­‌ها در هنگام خرید لنز اهمیت دارد. معمولاً این مشخصات به صورت علائمی مختصر و کوتاه بر روی لنز حک می‌­شوند. شرکت نیکون، یکی از کمپانی­‌های فعال در زمینه تولید دوربین های عکاسی است که لنز­های بسیار با کیفیتی را برای دوربین‌های خود به بازار عرضه می‌کند. لنز­های این شرکت نیز، همانند سایر لنز­ها دارای علائم اختصاری خاص  هستند که در این مطلب قصد داریم به بررسی این علائم و معانی آن‌­ها بپردازیم؛ برای آشنایی بیشتر با مشخصات حک شده روی لنز دوربینتان،  با ما همراه باشید…

Nikor : این واژه را بر روی تمامی لنز‌های تولید شده توسط شرکت نیکون مشاهده می‌کنید که در واقع، نام سری لنز‌های تولیدی این شرکت است.

xx-xx mm : حتما شما هم اعدادی با این شکل را روی لنز‌ها دیده‌­اید!

این اعداد معمولاً بر حسب میلی‌متر بیان می­‌شوند و بیانگر فاصله کانونی لنز هستند. فاصله کانونی می­‌تواند عددی ثابت باشد (به صورت xx mm)، که در این صورت، لنز پرایم یا تک کانونی است و یا به صورت یک بازه بیان شود (به صورت xx-xx mm)، که در این صورت نیز، لنز دارای فاصله کانونی متغیر است و لنز زوم نامیده می­‌شود.

لنزهای دارای فاصله کانونی بین 8 تا 35 میلی‌متر لنز واید ، لنز­های دارای فاصله کانونی بین 35 تا 70 میلی‌متر، لنز معمولی (normal) و لنز‌های با فاصله کانونی بیش از 70 میلی‌متر، لنز تله فوتو نامیده می‌­شوند.

1:XX : این نماد که در آن به جای xx ، اعدادی مانند 1.4 ، 2 ، 2.8 ، 4 ، 5.6 ، 8 و … جای می­‌گیرد و یا به صورت یک بازه این اعداد بیان می‌شوند، نمایان­گر حداکثر محدوده گشودگی دیافراگم لنز است. دیافراگم در واقع دریچه کنترل کننده میزان نور ورودی به سنسور می‌باشد و هرچه عدد دیافراگم بیشتر باشد، دیافراگم بسته‌­تر است.

علائم لنز نیکون

AF : این علامت که مخفف شده عبارت Auto Focus است، به معنای وجود قابلیت فوکوس خودکار در لنز می‌باشد.

AF-D  : در این علامت، به عبارت Auto Focus ، یک واژه Distance نیز اضافه می‌شود که به معنای فاصله است. در لنزهای دارای این علامت، فوکوس خودکار با کمک اطلاعات فاصله‌­ای انجام می­‌شود. تفاوت این لنزها با لنزهای دارای علامت AF در این است که این لنزها دارای امکان شناسایی سوژه تا دوربین می‌باشند و می‌توانند از این اطلاعات برای نورسنجی و … استفاده کنند.

AF-S : عبارت Auto Focus Silent که معنای آن فوکوس خودکار بی­‌صداست، یکی از قابلیت­‌های لنز­های شرکت نیکون است.

AF-P : از جمله جدید­ترین محصولات شرکت نیکون، می‌­توان به لنز­های سری AF-P اشاره کرد. این لنزها، از همان موتورهای فوکوس موجود در لنزهای AF-S بهره می­‌گیرند، با این تفاوت که فاقد سوئیچ فوکوس خودکار/دستی هستند و همچنین دکمه VR لرزشگیر نیز بر روی آن‌­ها تعبیه نشده است. در واقع این موارد از طریق منوی تنظیمات انجام می‌­شوند.

ASP : در لنزهای دارای این علامت، حداقل یک عدسی اسفریکال (aspherical) به کار گرفته شده است. در عناصر اسفریکال، هر چه فاصله از مرکز لنز بیشتر شود، میزان خمیدگی عدسی نیز بیشتر می­‌شود. عناصر اسفریکال معمولاً خطاهای اپتیکی کمتری نسبت به المان‌های کروی معمولی دارند و یکی از مهم‌­ترین ویژگی­‌های آن‌ها، کاهش میزان اعوجاج در لنز­های واید است. لنز­های دارای نماد AS نیز دارای همین قابلیت هستند.

CRC : این علامت که مخفف شده عبارت Close Range Correction است، بیانگر تصحیح فاصله نزدیک در لنز است. در لنز­های دارای این علامت، عناصر لنز برای فوکوس در فاصله نزدیک بهینه‌سازی شده‌­اند.

D : لنزهای دارای علامت D، در دوربین­‌ های DSLR شرکت نیکون که از سیستم نورسنجی 3D Color Matrix برخوردارند، اطلاعات فاصله سوژه را برای تنظیم بهتر قابلیت نورسنجی و تعیین توان فلاش، به دوربین ارسال می­‌کنند.

DC : این علامت بیانگر وجود قابلیت Defocus در لنز است. وجود این قابلیت لنز را برای عکاسی پرتره بسیار مناسب می‌­کند. این لنز­ها معمولاً دارای یک حلقه DC بر روی بدنه خود هستند که شما می‌توانید با چرخاندن آن، به کیفیت دلخواه خود برای نواحی خارج از فوکوس دست پیدا کنید. (برای مثال، کیفیت پس زمینه عکس پرتره را به‌صورت دلخواه تنظیم کنید)

 

M ، A و M/A  : حروف A و M که معمولاً در کنار یک سوئیچ به کار می‌­روند، بیانگر حالت فوکوس خودکار و فوکوس دستی هستند. برای استفاده از فوکوس دستی، لازم است سوئیچ را روی حرف M قرار دهید. در لنز­هایی که دارای قابلیت فوکوس دستی دائمی هستند، وجود علامت M/A بدین معناست که لنز مذکور، حتی در حالت فوکوس اتوماتیک نیز از فوکوس دستی پشتیبانی می‌­کند و در این حالت نیز می‌­توانید با چرخاندن حلقه فوکوس به صورت دستی، وضوح عکس خود را تنظیم نمایید.

علائم لنز نیکون

ED : این نماد، وجود ساختار اپتیکی Extra-low Dispersion در لنز را بیان می­‌کند. وجود این عناصر اپتیکی، سبب کاهش خطاهای رنگی و نیز افزایش کنتراست می‌­شوند و تصاویری شارپ و باکیفیت را در اختیار شما قرار می­‌دهد.

 

علائم لنز نیکون

 

FL : علامت FL که مخفف واژه Fluorite است، بیانگر وجود عناصر فلورین در لنز را بیان می­‌کند. این لنز­ها ضمن داشتن کیفیت اپتیکی بسیار بالا، وزن بسیار کمی دارند.

G : چنانچه حرف G را بعد از عبارت نشانگر دیافراگم مشاهده کردید، به این معناست که این لنز­ها بر خلاف لنز­های سری D، فاقد رینگ دیافراگم می‌باشند. یعنی دیافراگم فقط از روی دوربین کنترل و تنظیم می­‌شود.

E : لنز­های دارای این علامت، دارای قابلیت کنترل الکترونیکی دیافراگم می‌باشند. در واقع این در این لنز­ها Aperture Lever در پشت لنز وجود ندارد و دیافراگم آن­‌ها به‌صورت تمام الکترونیکی کنترل می­‌شود.

IF : قابلیت فوکوس داخلی (Internal Focus)، از قابلیت‌های کاربردی لنزهاست و بر روی لنز‌های دارای این قابلیت، علامت IF حک شده است. در واقع در این لنز‌ها، با حرکت المان‌های داخلی لنز، عمل فوکوس انجام می‌شود و بخش خارجی و جلویی لنز تغییری نمی‌کند. این لنز‌ها معمولاً سرعت فوکوس بالایی دارند و عدم حرکت قسمت‌های خارجی لنز، قسمت‌های داخلی را از ورود گرد و غبار و رطوبت مصون می‌دارد.

Micro : شرکت نیکون از این علامت اختصاری برای بیان وجود قابلیت ماکرو در لنزهای خود استفاده می­‌کند. این لنزها برای عکاسی از فاصله نزدیک و یا سوژه­‌های بسیار کوچک مناسب­‌اند.

N : وجود حرف N به معنای وجود پوشش نانو کریستال در لنز است که تا حد بسیاری از بازتاب نور توسط المان‌های شیشه‌­ای لنز جلوگیری می­‌کند.

PC-E : این علامت مخفف عبارت Electronic Perspective Control به معنای کنترل پرسپکتیو با دیافراگم الکترونیکی است. لنزهای دارای این قابلیت، در واقع ویژگی­‌های لنزهای tilf-shift را دارند و در عکاسی معماری کاربرد فراوانی دارند. همچنین این لنزها اعوجاج را در فواصل کانونی واید تا حد زیادی از بین می­‌برند. ( مشاهده لنزهای مناسب عکاسی معماری )

RF : لنزهای دارای این علامت، قابلیت Rear Focousing دارند و در آن‌­ها فوکوس با جابه­‌جایی عناصر عقبی و انتهایی لنز همراه است. فوکوس این لنز­ها معمولا سریع انجام می­‌شود.

SIC : لنزهای دارای پوشش Super Integrated، بر روی خود علامت SIC را دارند که این قابلیت در برابر پدیده­‌های Ghosting و Flare عملکرد رنگی بسیار خوبی به لنز می­‌بخشد.

 

SWM : این نماد مخفف شده Silent Wave Motor و به معنای موتور فوکوس خودکار بی­‌صداست. همان­طور که از نام این لنز­ها هویداست، سیستم فوکوس خودکار آن­‌ها دارای عملکردی سریع و بی­‌صدا می‌باشد و معمولاً سوییچ فوکوس خودکار و دستی در آن­‌ها تعبیه شده است.

علائم لنز نیکون

 

VR : یکی از کاربردی‌­ترین ویژگی­‌ لنزهای شرکت نیکون، قابلیت کاهش تاثیر لرزش دست یا Vibration Reduction است. لنزهای دارای این قابلیت، اثر لرزش دست را تا حد زیادی کاهش داده و تصاویری شفاف و شارپ در اختیار شما قرار می­‌دهند.

   علائم لنز نیکون

 

FX : این علامت، بیانگر فول فریم بودن لنز است. در حقیقت لنزهای FX ، بر روی دوربین­‌های فول فریم در قطع استاندارد 35 میلی‌متر قابل استفاده می‌باشد.

DX : وجود این علامت بر روی لنز بدین معناست که لنز مذکور برای دوربین های دارای سنسور نوع APS-C مناسب است.

  علائم لنز نیکون

 

سخن آخر _ علائم لنز نیکون

عکاسی یکی از جذاب ترین و پول‌سازترین هنرهای جهان می‌باشد که طرفداران بسیاری را در سراسر دنیا دارد.

اما سوال اصلی بسیاری از افراد این است که؛ اصلاً چرا عکاسی می‌کنیم ؟

 

 

با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید.

اگر در زمینه عکاسی فعالیت می‌کنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید

⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️

دسته بندی ها:

  • اصطلاحات


فوکوس کردن یکی از مهارت‌های پایه‌ای و بسیار اساسی در عکاسی است. اگر در تنظیم فوکوس ماهر شوید، یک قدم بزرگ در عکاسی حرفه‌ای برداشته‌اید. منظور از فوکوس کردن صحیح این است که بخش‌های خاصی از آنچه روبروی دوربین است، کاملاً واضح باشد و مات یا تار به نظر نرسد. ممکن است تمام منظره‌ی روبرو مقصود شما باشد و ممکن است پیش‌زمینه یا پس‌زمینه موردتوجه شما باشد. این که فوکوس روی چه بخش‌هایی تنظیم شود، موضوع دیگری است.

در این مقاله به معرفی روش‌های فوکوس خودکار یا AF و همین‌طور فوکوس دستی یا MF در دوربین‌ها می‌پردازیم که برای هر عکاسی ضروری است. با ما باشید.

فوکوس در عکس‌ها و جلب توجه بیننده

معمولاً بخش‌هایی از عکس که در فوکوس کامل است، مورد توجه بیننده قرار می‌گیرد. لبه‌ی اجسام و طرح و نقش‌ها در بخش‌هایی که فوکوس کامل و صحیح صورت گرفته، تند و تیز یا Sharp است و اثری از تار شدن مرزها دیده نمی‌شود. در مقابل بخش‌هایی که تار هستند، به دلیل تنظیماتی که عکاس انتخاب کرده و عمداً تار شده‌اند. به این ترتیب بیننده کمتر روی این بخش‌ها متمرکز می‌شود.

برای تنظیم فوکوس می‌توانید از روش خودکار یا Auto Focus یا روش دستی یا Manual Focus استفاده کنید که هر یک کاربری خاصی دارد و مزایا و معایب هر دو روش را باید در نظر گرفت.

فوکوس خودکار و دستی در عکاسی و آشنایی با تنظیم ناحیه‌ی فوکوس

به عنوان مثال در تصویر فوق هم قوری چینی و هم فنجان در فوکوس قرار گرفته‌اند. هیچ یک تار نیست و کسی که سریعاً نگاهی به عکس بیاندازد، ابتدا متوجه هر دو سوژه و زیبایی هر دو می‌شود.

نمونه‌ی بعدی با کمی تغییر در تنظیمات فوکوس ثبت شده به طوری که فنجان در فوکوس نیست. در Focus نبودن فنجان به معنی کمتر دیده شدن آن است. در این صورت توجه بیننده بیشتر روی قوری متمرکز می‌شود.

فوکوس خودکار و دستی در عکاسی و آشنایی با تنظیم ناحیه‌ی فوکوس

نمونه‌ی بعدی به نوعی فاجعه‌ی عکاسی است چرا که عکاس تنظیمات را درست انجام نداده و هیچ یک از سوژه‌ها و حتی زمینه‌ی تصویر واضح نیست! حتی اگر عکاس بخواهد عمداً تمام عکس را تار کند هم این کار باید با توجه به شرایط صورت بگیرد و هدف خاصی دنبال شود اما در این عکس به نظر می‌رسد که صرفاً عکاس مبتدی بوده و تنظیمات را صحیح انجام نداده است.

فوکوس خودکار و دستی در عکاسی و آشنایی با تنظیم ناحیه‌ی فوکوس

تفاوت فوکوس دستی و خودکار یا Manual Focus و Auto Focus

اغلب دوربین‌های DSLR و بدون آینه و حتی دوربین‌های Point and Shoot که به آنها دوربین Compact به معنی کوچک نیز گفته می‌شود، تنظیماتی برای فوکوس دستی و فوکوس خودکار دارند.

دوربین بدون آینه بخریم یا DSLR؟ مقایسه و بررسی مزایا و معایب

این روزها حتی گوشی‌های رده‌اول که دوربین قدرتمندی دارند هم هر دو قابلیت فوکوس دستی و فوکوس خودکار را در اختیار کاربر می‌گذارند تا بسته به شرایط و سلیقه، عکس‌های جالب و هنری ثبت کند. البته در گوشی‌ها با توجه به متعدد بودن اپلیکیشن‌های ویرایش عکس، می‌توانید به سادگی زمینه‌ی عکس را تار کنید یا بخش‌هایی را حذف و ویرایش کنید.

چگونه در اندروید پس‌زمینه عکس را مثل Portrait Mode تار کنیم؟

اگر اپلیکیشن Camera یا دوربین که سازنده‌ی گوشی ارایه کرده، قابلیت فوکوس دستی نداشته باشد هم می‌توانید از اپلیکیشن‌های عکاسی حرفه‌ای مثل Open Camera استفاده کنید.

بهترین اپ‌های عکاسی حرفه‌ای برای اندروید: Camera FV-5 Lite و Open Camera و …

بنابراین قبل از هر چیز باید تنظیمات فوکوس دستی یا خودکار را در محصولی که استفاده می‌کنید، پیدا کنید. در دوربین‌های حرفه‌ای که لنزهای مرغوب و بزرگی رویشان نصب می‌شود، معمولاً چرخش حلقه‌ای روی لنز موجب تغییر کردن فوکوس دوربین می‌شود. در واقع باید از نمایشگر LCD یا چشمی که منظره‌یاب گفته می‌شود، به پیش‌نمایش عکس نگاه کرد و این حلقه را چرخاند تا فوکوس به شکلی که مطلوب است، تنظیم شود. این کار کمی زمان‌بر است، حتی برای عکاسی حرفه‌ای که می‌داند برای فوکوس روی فواصلی مثل 1 متر و 2 متر، رینگ تنظیم فوکوس باید روی چه عددی قرار بگیرد.

فوکوس خودکار و دستی در عکاسی و آشنایی با تنظیم ناحیه‌ی فوکوس

حلقه‌ی فوکوس در لنز AF-S DX Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6 G

اما اگر حالت فوکوس خودکار یا به اختصار AF را فعال کنید، سرعت عمل به مراتب بیشتر می‌شود چرا که دوربین به صورت خودکار و بسیار سریع، فرآیند فوکوس را انجام می‌دهد. البته در این روش هم تنظیماتی وجود دارد و همین‌طور باید ناحیه‌ای که قرار است فوکوس روی آن تنظیم شود را به درستی انتخاب کنید.

برای فعال کردن حالت فوکوس خودکار یا دستی در دوربین‌های حرفه‌ای، معمولاً کنار لنز یک سوییچ دوحالته وجود دارد که در کنار آن حروف A و M یا AF و MF درج شده است. برای حالت فوکوس خودکار، از A‌ یا AF استفاده کنید.

فوکوس خودکار و دستی در عکاسی و آشنایی با تنظیم ناحیه‌ی فوکوس

نقاط کانونی اساس فوکوس خودکار

فوکوس خودکار یا AF مبتنی بر Focal Points یا نقاط فوکوس است. یک نقطه‌ی فوکوس، ناحیه‌ای از حسگر است که دوربین آن ناحیه را در فوکوس کامل قرار می‌دهد. بسته به مدل دوربینی که در اختیار شماست، تعداد نقاط کانونی متفاوت است و همین‌طور ممکن است دست شما در انتخاب نقاط کانونی کاملاً باز باشد یا محدودیت‌هایی داشته باشید. به عنوان مثال دوربین‌های Nikon معمولاً بین 1 الی ۵۱ نقطه‌ی کانونی دارند و کاربر حین عکاسی می‌تواند با انتخاب ناحیه‌ی موردنظر، تعدادی از این نقاط کانونی را برای تنظیم فوکوس انتخاب کند.

حالت‌ها یا Modeهای فوکوس خودکار

در دوربین‌های مختلف، نام‌های مختلفی برای حالت‌های فوکوس خودکار انتخاب شده است و بین برندهای نیکون، کانن و سونی و غیره، تفاوت‌هایی دیده می‌شود. اما اصول کلی یکسان است.

  • حالت AF-S در محصولات نیکون به معنی Single Area یا یک ناحیه‌ی فوکوس است.
  • حالت AF-C یا Continuous Focus به معنی فوکوس پیوسته است.
  • Single/Continuous Hybrid Mode یا AF-A به معنی فوکوس هیبریدی یا ترکیبی روی یک ناحیه به صورت پیوسته است.

حالت‌های دیگری نیز در برخی برندها وجود دارد که برای دریافت اطلاعات بیشتر، باید از دفترچه راهنمای محصول یا وب‌سایت رسمی سازنده استفاده کرد. برای انتخاب کردن این حالت‌های اتوفوکوس، ممکن است سوییچ یا دکمه‌ی چرخان روی بدنه‌ی دوربین وجود داشته باشد و همین‌طور ممکن است در منوها تنظیماتی در نظر گرفته شده باشد.

در دوربین حرفه‌ای D7000‌ نیکون، سوییچی برای این مهم در نظر گرفته شده است:

به عنوان مثال در دوربین D3100 نیکون، برای تغییر روش فوکوس خودکار می‌توانید از منو استفاده کنید:

فوکوس خودکار تک‌ناحیه‌ای یا Single Area

در حالت Single Area یا فوکوس یک ناحیه‌ای که ساده‌ترین حالت است، با فشار دادن دکمه‌ی شاتر تا نیمه‌ی مسیر، فوکوس خودکار تنظیم می‌شود و اگر شاتر را تا انتها فشار دهید، عکاسی صورت می‌گیرد. این روش برای حالتی مفید است که حرکت سوژه‌ی عکاسی کم باشد و به عنوان مثال بخواهید از منظره‌ای ثابت و کم‌تحرک عکاسی کنید.

AF-S نه تنها برای عکاسی از مناظر و معماری، بلکه برای عکاسی پرتره هم مفید است، به شرط آنکه شخصی که از وی عکس می‌گیرید، نسبتاً ثابت باشد.

فوکوس خودکار پیوسته یا Continuous Focus

در عکاسی از اجسام متحرک مثل خودروها، اشخاص و صحنه‌های ورزشی، کودکان، حیوانات، گیاهانی که در اثر باد حرکت می‌کنند و بسیاری موارد دیگر، بهترین روش این است که فوکوس پیوسته را فعال کنید. در این صورت اگر شاتر را تا نیمه فشار دهید، دوربین روی سوژه قفل می‌کند و حرکت آن را دنبال می‌کند. به این ترتیب اگر سوژه کمی دورتر یا نزدیک‌تر شود، دوربین سریعاً فوکوس را روی آن تنظیم می‌کند.

فوکوس خودکار تک‌ناحیه‌ای و پیوسته یا هیبریدی

در این حالت دوربین به صورت خودکار و هوشمندانه وضعیت را می‌سنجد و یکی از حالت‌های تک‌ناحیه‌ای یا پیوسته را انتخاب می‌کند. بنابراین این حالت برای افراد مبتدی بهترین گزینه است اما گاهی مواقع دوربین تصمیم اشتباه می‌گیرد و همین‌طور کنترل کاملی روی تنظیمات مثل میزان پرتوگیری یا جذب نور و به زبان دیگر Exposure ندارید.

تنظیم ناحیه‌ی فوکوس یا Focus Area

ناحیه‌ی فوکوس با تعداد نقاط فوکوس و شیوه‌ی استفاده از نقاط مرتبط است. پس از انتخاب کردن هر یک از حالت‌های فوکوس خودکار، می‌توانید ناحیه‌های مختلفی را انتخاب کنید.

  • حالت Single-point AF که تقریباً در هر دوربینی وجود دارد، حالت پیش‌فرض است و در این حالت فقط یک نقطه‌ی فوکوس انتخاب می‌شود. می‌توانید این نقطه را در منظره‌یاب یا با تپ روی نمایشگر لمسی برخی مدل‌ها، به صورت دستی انتخاب کنید.
  • حالت بعدی Dynamic AF-Area است که یک نقطه را برای فوکوس انتخاب می‌کنید اما اگر سوژه حرکت کند، دوربین ناحیه‌ی فوکوس را به صورت دینامیک و پویا تغییر می‌دهد. در برندهای مختلف ممکن است عنوان این گزینه متفاوت باشد و به عنوان مثال از Subject Tracking و لغت‌های دیگر استفاده شود. اگر حرکت شدید باشد یا سوژه ناگهان دور و نزدیک شود، طبعاً این روش مناسب نیست و دقت فوکوس از بین می‌رود. در برخی دوربین‌های حرفه‌ای می‌توانید تعداد نقاط مجاور سوژه را به صورت دستی نیز انتخاب کنید. 9 نقطه برای انتخاب ناحیه‌ی کوچک و ۲۱ نقطه برای ناحیه‌ای بزرگ‌تر، مناسب است.
  • نوع دیگری از سبک دنبال کردن سوژه با عنوان 3D نیز در برخی مدل‌ها موجود است. در این حالت حتی اگر سوژه از ناحیه‌ی نقاط کانونی نیز خارج شود، دوربین موقعیت آن را دنبال می‌کند. البته عکاسی با فعال کردن این حالت، کندتر صورت می‌گیرد چرا که تخمین حرکات، پردازش بیشتری نیاز دارد.

حالت‌های دیگری برای تنظیم ناحیه‌ی فوکوس در دوربین‌های برندهای مختلف وجود دارد، مثل حالت فوکوس روی چهره یا Face-Priority AF و انتخاب خودکار ناحیه‌ی فوکوس یا Auto-Area AF Mode و همین‌طور حالت گروهی یا Group-Area Mode، اما دو حالت تک‌نقطه‌ای و دنبال کردن سوژه، گزینه‌های اصلی و پرکاربرد هستند.

خلاصه‌ای از ناحیه‌ی فوکوس در حالت AF-S و AF-C اغلب دوربین‌های نیکون به صورت زیر است، برای اطلاعات بیشتر بسته به مدل دوربین، می‌بایست از گوگل یا وب‌سایت رسمی سازنده‌ی محصول و همین‌طور دفترچه‌ی راهنمای دوربین کمک بگیرید.