تکنولوژی

روش سوییچ کردن کارت گرافیک لپ‌تاپ در ویندوز ۱۰ برای برنامه‌ها و بازی‌های مختلف

مایکروسافت تنظیمات انتخاب کردن کارت گرافیک مجتمع یا مجزا برای اپلیکیشن‌ها را در نسخه‌ی ۱۸۰۳ ویندوز ۱۰ در اپلیکیشن Settings اضافه کرده است. بنابراین از این پس می‌توان کارت گرافیک اصلی و پرمصرف را برای بازی‌ها و نرم‌افزارهای گرافیکی و کارت گرافیک مجتمع که بخشی از پردازنده است را برای اپ‌های دیگر در اپ ستینگس ویندوز ۱۰ انتخاب کرد، کاری که قبلاً در پنل تنظیمات کارت گرافیک ای‌ام‌دی یا انویدیا صورت می‌گرفت.

در این مقاله به آموزش تغییر دادن کارت گرافیکی که در هر اپ و بازی در ویندوز ۱۰ بیلد ۱۸۰۳ استفاده می‌شود، می‌پردازیم. با ما باشید.

معمولاً CPUهای اینتل و تمام APUهای ای‌ام‌دی به جز CPU بخشی به اسم GPU یا پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع نیز دارند که قدرت پردازشی آن  عالی نیست اما برای امور سبک و حتی بازی‌های سبک کافی است. در لپ‌تاپ‌های متوسط و یا رده‌اول، کارت گرافیک مجزا نیز استفاده می‌شود و به عبارت دیگر کاربر می‌تواند کارت گرافیک مجتمع در پردازنده و یا کارت گرافیک مجزا را انتخاب کند.

چندی پیش در نسخه‌های آزمایشی ویندوز ۱۰ و در اپ ستینگس بخش جدیدی برای انتخاب کارت گرافیکی که در هر اپ و بازی استفاده می‌شود، اضافه شده:

چگونه در ویندوز ۱۰ کارت گرافیک مورداستفاده در بازی‌ها و نرم‌افزارها را انتخاب کنیم؟

و حالا این ویژگی مفید و کاربردی به نسخه‌‌های نهایی راه یافته و در ویندوز ۱۰ نسخه‌ی ۱۸۰۳ در اختیار عموم قرار گرفته است.

چگونه کارت گرافیک استفاده شده در بازی‌ها و برنامه‌ها را در ویندوز ۱۰ انتخاب کنیم؟

قبل از هر چیز توجه داشته باشید که تنظیمات پیش‌فرض ویندوز ۱۰ مناسب و هوشمندانه است و در نتیجه انتخاب کارت گرافیک به تناسب نیاز صورت می‌گیرد. اما همیشه ویندوز در تشخیص اینکه یک نرم‌افزار به کارت گرافیک بهتر و پرمصرف نیاز دارد یا خیر، صحیح عمل نمی‌کند. به علاوه زمانی که پاور پلن را در حالت مصرف باتری کمتر یا Power saver قرار می‌دهید، ممکن است کارت گرافیک مجزا غیرفعال شود که تصمیم منطقی و صحیحی است اما در عین حال ممکن است گیمر بخواهد بازی را با سرعت بالاتر اجرا کند، حتی در حالت استفاده از شارژ باتری. در این صورت بهتر است تنظیمات مربوطه را تغییر داد تا همواره از کارت گرافیک مشخص‌شده در اجرای یک اپلیکیشن یا بازی استفاده شود.

آشنایی با تنظیمات Power options ویندوز و روش‌های کاهش مصرف باتری

برای تغییر دادن کارت گرافیک ابتدا اپلیکیشن Settings را از منوی استارت اجرا کنید.

شورت‌کات اپ Settings ویندوز ۱۰، کلیدهای Windows + I است.

در ستینگس روی Display کلیک کنید و سپس در انتهای صفحه روی گزینه‌ی Graphics Settings کلیک کنید. صفحه‌ای مثل تصویر زیر نمایان می‌شود.

از اولین منوی کرکره‌ای که زیر توضیح Choose an app to set performance قرار گرفته، نوع اپلیکیشن را مشخص کنید.

  • توجه کنید که اپ‌های یونیورسال ویندوز یا UWP همان اپلیکیشن‌های فروشگاه ویندوز هستند که برای کاربری لمسی و تبلتی بهینه هستند.
  • اپ‌های کلاسیک یا Classic app نیز همان نرم‌افزارهای ویندوزی همیشگی هستند که شاید برای استفاده در حالت تبلتی ویندوز ۱۰ مناسب نباشند. اغلب بازی‌ها نیز در حقیقت اپلیکیشن کلاسیک محسوب می‌شوند.

سپس از دومین منو برای انتخاب اپ موردنظر استفاده کنید و روی دکمه‌ی Add کلیک کنید تا به لیست موارد خاص اضافه شود. قدم بعدی این است که روی یکی از نرم‌افزارهای خاصی که در لیست اضافه کرده‌اید کلیک کنید و سپس روی دکمه‌ی Options کلیک کنید.

همان‌طور که در تصور فوق مشاهده می‌کنید، منوی ساده‌ای برای انتخاب کردن کارت گرافیک نمایش داده می‌شود. سه حالت موجود است:

  • System default که تنظیمات پیش‌فرض را استفاده می‌کند.
  • Power saving که کارت گرافیک کم‌مصرف و مجتمع را برای اجرای امور گرافیکی اپ و بازی استفاده می‌کند.
  • High performance که کارت گرافیک مجزا و پرمصرف را برای امور گرافیکی به کار می‌گیرد.

برای بازی‌های گرافیکی از حالت سوم و برای بازی‌های سبک و نرم‌افزارهای ساده از حالت دوم استفاده کنید.


نرم‌افزارهای نصب‌شده در سیستم‌عامل ویندوز 10 در بخش‌های Control Panel و Apps & Features قابل مشاهده هستند. اما گاهی اوقات پیش می‌آید که بخواهید نرم‌افزاری را درمنوهای مذکور مخفی کرده و شرایط ایجاد کنید تا فقط خود شما بتوانید آن‌ها را مشاهده کنید. اما آیا چنین خواسته‌ای امکان پذیر است؟ در ادامه به آموزش مخفی کردن برنامه های ویندوز 10 خواهیم پرداخت. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مخفی کردن برنامه در ویندوز با ما همراه باشید.

دلیل مخفی کردن برنامه در ویندوز

پیش از آموزش مخفی کردن برنامه های ویندوز خوب است این نکته را ذکر کنیم که  ممکن است از خودتان بپرسید چرا باید بخواهید برنامه‌های نصب شده بر رایانه خود را از دید دیگران مخفی کنید؟ دلایل مختلفی برای انجام این ‌کار وجود دارد؛ شاید بخواهید از یک نرم‌افزار برای نظارت بر رفتار فرزندان خود استفاده کنید و از طرفی هم نمی‌خواهید فرزندتان از این قضیه مطلع شود و البته ده‌ها دلیل دیگران که به خود کاربر مربوط است.

اگر قصد دارید رایانه خود را در اختیار دیگران قرار دهید به‌طوری‌ که از چند و چون برنامه‌های نصب شده بر روی آن آگاه نشوند؛ می‌توانید با استفاده از مخفی کردن برنامه در ویندوز آن را محدود کنید. همچنین ممکن است بازی یا برنامه خاصی را بر روی رایانه خود در محل کار نصب کرده باشید و نمی‌خواهید دیگران از وجود آن مطلع شوند.

نحوه پنهان سازی نرم افزار های ویندوز

صرف نظر از اینکه چرا به دنبال مخفی کردن برنامه‌ های نصب شده در ویندوز هستید، روش‌های زیر به شما کمک می‌کند تا بتوانید آن‌ها را پنهان کنید. ناگفته نماند این روش‌ها برای برنامه‌هایی که از استور مایکروسافت نصب می‌شوند کارایی ندارد.

ویندوز 10 به صورت پایه گزینه‌ای برای مخفی کردن برنامه‌های نصب شده ندارد اما روش‌های مختلفی برای این هدف به صورت غیر مستقیم وجود دارد. در ادامه به سه راه حل برای مخفی کردن برنامه‌ در ویندوز  10 می‌پردازیم تا دیگران قادر به مشاهده آن‌ها نباشد.

نحوه پنهان سازی نرم افزار های ویندوز

مخفی کردن برنامه‌ها در ویندوز 10 از طریق رجیستری

با استفاده از ویرایشگر رجیستری می‌توان ترفندهای مختلفی را در ویندوز پیاده کرد که یکی از آن‌ها به شما این امکان را می‌دهد تا برنامه‌ها را در Control Panel ویندوز مخفی کنید. در ادامه به نحوه انجام این کار می‌پردازیم اما فراموش نکنید هرگونه تغییر نابجا در رجیستری می‌تواند شرایط ویندوز را تغییر داده و حتی به سیستم عامل کامپیوتر شما آسیب بزند. لذا قبل از شروع هر کاری ابتدا یک نسخه پشتیبان از رجیستری خود ایجاد کنید.

در ابتدا برای پنهان سازی نرم افزار های ویندوز ، کلیدهای ترکیبی Windows + R را فشار دهید تا منوی Run باز شوددر پنجره باز شده عبارت regedit را تایپ کرده و روی OK کلیک کنید و اگر پیغام User Account Control را مشاهده کردید، گزینه Yes را انتخاب کنید.

برای پنهان سازی نرم افزار های ویندوز ، کلیدهای ترکیبی Windows + R

  1. اگر نسخه ویندوز 10 شما 64 بیتی بوده و برنامه مورد نظر 32 بیتی است باید به آدرس زیر بروید:

نحوه مخفی کردن برنامه های نصب شده در ویندوز 10

  1. برای بالا رفتن سرعت کار می‌توانید این عبارت را کپی کرده و در ویرایشگر جای‌گذاری کنید. اگر در این قسمت برنامه مورد نظر را نیافتید، به آدرس دوم که در ادامه آمده بروید.

آموزش مخفی کردن برنامه های ویندوز

  1. در ادامه کار به قسمت Uninstall رفته و پوشه برنامه‌ای که قصد پنهان کردن آن را دارید، پیدا کنید. برای مثال ما در اینجا قصد داریم مرورگر کروم را مخفی کنیم. بنابراین می‌بایست کلید Google Chrome را یافته و انتخاب نماییم.
  2. پس از آن روی پوشه Google Chrome کلیک راست کرده و گزینهNew  و سپس DWORD (32-bit) Value را انتخاب کنید.
  3. سپس نام فایل جدید را که ساخته‌اید به SystemComponent تغییر دهید.
  4. در مرحله بعد روی SystemComponent دابل کلیک کرده و در قسمت Value data عدد 1 را وارد کرده و در انتها بر روی گزینه OK کلیک کنید.

نحوه پنهان سازی نرم افزار های ویندوز

خب کار تمام است و می‌توانید ویرایشگر رجیستری را ببندید. حالا شما توانسته‌اید با موفقیت مرورگر Google Chrome را مخفی کنید. برای اطمینان خاطر می‌توانید کنترل پنل ویندوز 10 را باز کنید و مشاهده خواهید کرد که مرورگر کروم از لیست حذف شده است.

همچنین اگر قصد دارید برنامه‌های دیگری را پنهان کنید باید این مراحل را بر روی یکایک آن‌ها پیاده کنید. اما برای اینکه برنامه‌های غیب شده را مجدد ظاهر کنید بایستی مجدداً به ویرایشگر رجیستری مراجعه کرده و مقدار SystemComponent را حذف کنید. علاوه بر این می‌توانید دسترسی به ویرایشگر رجیستری را غیرفعال کنید تا کسی نتواند تغییرات انجام شده توسط شما را دستکاری کند. این روش بهترین راه مخفی کردن برنامه های ویندوز است. برای روش های سریع تر و آسان تر پنهان سازی نرم افزار ها در ویندوز 10 با شهر سخت افزار همراه باشید.

مخفی کردن همه برنامه‌ها با استفاده از Group Policy Editor

Group Policy Editor یک برنامه مدیریتی از مایکروسافت بوده و به شما امکان می‌دهد راحت‌تر سیستم‌عامل خود را مدیریت کنید. بنابراین می‌توان با استفاده از GPE همه برنامه‌ها را در ویندوز 10 مخفی کرد. ناگفته نماند Group Policy Editor فقط در نسخه پرو و بالاتر ویندوز 10 در دسترس است اما خوشبختانه هنوز می‌توانید به چند طریق این ابزار را در نسخه Home فعال کنید.

اگرچه این روش کارآمد است اما زمان زیادی را از شما می‌گیرد، خصوصاً اگر بخواهید تعداد زیادی برنامه را پنهان کنید. خوشبختانه روش‌های دیگری هم وجود دارد و شما می‌توانید از Group Policy Editor برای پنهان سازی نرم افزار های ویندوز رایانه خود استفاده کنید.

  1. برای مخفی کردن برنامه در ویندوز ابتدا کلید “Windows + R” را فشار دهید تا برنامه Run باز شود.
  2. پس از آن عبارت “gpedit.msc” را تایپ کرده و روی OK کلیک کنید تا Group Policy Editor ظاهر شود.
  3. در ادامه به مسیر زیر بروید:

User Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Programs

  1.  در پنجره سمت راست روی Hide Programs and Features page دابل کلیک کنید.
  2. در پنجره جدید گزینه Enabled را انتخاب کرده سپس روی Apply و OK کلیک کنید تا تغییرات ذخیره شوند.

اکنون اگر به کنترل پنل و قسمت برنامه‌ها بروید، پیامی مبنی بر اینکه مدیر سیستم شما برنامه‌ها و ویژگی‌ها را غیرفعال کرده نمایش داده می شود و امکان دسترسی به برنامه‌ها وجود ندارد. همچنین برای نمایش مجدد برنامه‌ها همین مراحل را تکرار کرده و گزینه Not Configured را برگزینید.

ناگفته نماند که در این روش همه برنامه‌ها مخفی شده در ویندوز 10 با نمایش پیامی این موضوع را به اطلاع کابران می‌رساند که شاید چندان جالب نباشد.

مخفی کردن برنامه‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای مخفی‌ساز

علاوه بر این می‌توانید از نرم‌افزارهایی که برای این منظور ساخته شده‌اند استفاده کنید. برای نمونه می‌توانید برنامه Hide From Uninstall List را نصب نموده و از آن برای پنهان سازی نرم افزار های ویندوز استفاده کنید.

نرم‌افزار Hide From Uninstall List یک برنامه رایگان ویندوزی برای مخفی کردن رد یک یا چند اپلیکیشن از قسمت‌های مختلف ویندوز 10 است.

Hide From Uninstall List به شما این امکان را می‌دهد همه یا برخی از برنامه‌ها را بدون کوچکترین اثری از چشم‌های کنجکاو کاربران مخفی کنید.    

  1. برای استفاده از برنامه Hide From Uninstall List ابتدا آن را دانلود و اجرا کنید و پس از اجرای آن روی نام برنامه‌هایی که می‌خواهید مخفی کنید راست کلیک کرده و گزینه Hide from the Programs and Features list را انتخاب کنید.
  2. اگر هم می‌خواهید همه برنامه‌ها را مخفی کنید، ابتدا روی Edit کلیک کرده و Select All را انتخاب کنید پس از آن هم گزینه Hide from the Programs and Features list را بزنید.
  3. همچنین برای نمایش یک برنامه روی آن راست کلیک کرده و گزینه Show under the Programs and Features list را انتخاب کنید.

ناگفته نماند این برنامه یک ابزار عالی برای مخفی کردن برنامه در ویندوز بدون جای گذاشتن هیچ ردی در کنترل پنل است. ولی با این حال  هر کسی می‌تواند به مسیر “ C:\Program Files” رفته و برنامه مورد نظر را در آنجا پیدا کند.

جمع‌بندی

شاید به دلایل مختلفی نیاز دارید که برنامه‌ یا بازی‌ای را در ویندوز ۱۰ پنهان کنید. در این مطلب روش های سریع مخفی کردن برنامه های ویندوز را برای شما آوردیم. امیدواریم مطالب این بخش برای شما مفید بوده باشد و با خواندن این مطلب بهترین راه مخفی کردن برنامه های ویندوز را پیدا کرده باشید.

راستی شما راه دیگری برای مخفی کردن برنامه در ویندوز سراغ دارید؟ در قسمت ثبت نظر تجربه خود را با ما در میان بگذارید. در صورت وجود هرگونه سوال و ابهام در مورد نحوه مخفی کردن برنامه های نصب شده در ویندوز ، سوال خود را در قسمت ثبت نظر از ما بپرسید، در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده می‌شود. ممنون که تا انتها همراه ما بودید.


مایکروسافت در نسخه‌ی اخیر ویندوز ۱۰ که هنوز به صورت عمومی منتشر نشده، قابلیت کنترل کردن عملکرد کارت گرافیک برای هر نرم‌افزار را به صورت جداگانه، فراهم کرده است. به این ترتیب می‌توان کارت گرافیک اصلی و پرمصرف سیستم را برای اجرا کردن سریع‌تر بازی‌ها انتخاب کرد و برای نرم‌افزارهای غیرگرافیکی و سبک نیز از گرافیک مجتمع که در کنار CPU قرار گرفته و کم‌مصرف و ضعیف است، استفاده کرد.

این قابلیت قبلاً در نرم‌افزار درایور کارت گرافیک‌های انویدیا و ای‌ام‌دی پیش‌بینی شده بود اما در ویندوز ۱۰ با شماره ساخت ۱۷۰۹۳، توسط ویندوز صورت می‌گیرد. در ادامه با روش انتخاب کردن کارت گرافیک مورداستفاده در هر نرم‌افزار به صورت جداگانه، آشنا می‌شویم. با سیاره‌ی آی‌تی همراه شوید و سرعت اجرای بازی‌ها و همین‌طور میزان مصرف باتری لپ‌تاپ حین اجرا کردن نرم‌افزارهای معمولی را بهینه کنید.

اغلب لپ‌تاپ‌های امروزی، دو کارت گرافیک دارند. کارت گرافیک کم‌مصرف و ضعیفی که اینتل در کنار CPU قرار داده، در اغلب محصولات موجود است و همین‌طور در APUهای ای‌ام‌دی که ترکیب پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع و CPU هستند هم یک کارت گرافیک نسبتاً ضعیف و کم‌مصرف موجود است. در کنار این پردازنده‌های گرافیکی کم‌مصرف و ضعیف، ممکن است یک کارت گرافیک قدرتمند و پرمصرف برای اجرای بازی‌های سنگین موجود باشد.

مایکروسافت سوییچ کردن بین کارت گرافیک‌ها را ساده می‌کند

برای سوییچ کردن بین دو کارت گرافیک قوی و ضعیف، می‌توان از نرم‌افزار کمکی که به همراه درایور کارت گرافیک نصب می‌شود، استفاده کرد اما مایکروسافت در آینده می‌خواهد این کار توسط خود ویندوز صورت بگیرد. در ویندوز ۱۰ با شماره‌ی ساخت ۱۷۰۹۳ که در حال حاضر به صورت آزمایشی در اختیار آزمایش‌کنندگان ویندوز ۱۰ قرار گرفته، این سبک جدید پیاده‌سازی شده است.

نحوه‌ی انتخاب کردن کارت گرافیک به این صورت است که برای هر نرم‌افزار و اپلیکیشن ویندوز ۱۰، سطحی از عملکرد گرافیکی را مشخص می‌کنیم. به عنوان مثال حالت Power saving به این معنی است که گرافیک ضعیف‌تر و کم‌مصرف‌تر برای اجرا کردن و پردازش امور گرافیکی در نرم‌افزار، استفاده می‌شود و حالت High performance به این معنی است که گرافیک قوی‌تر برای یک بازی یا نرم‌افزار طراحی سه‌بعدی به کار می‌رود.

روش جدید در کنار روش قدیمی انتخاب کردن کارت گرافیک برای اجرای هر نرم‌افزار و بازی در تنظیمات نرم‌افزار کارت گرافیک، قابل‌استفاده است.

چگونه در ویندوز ۱۰ کارت گرافیک مورداستفاده برای اجرای بازی‌ها و نرم‌افزارها را انتخاب کنیم؟

برای استفاده از روش جدید مایکروسافت، طبق معمول به نرم‌افزار Settings ویندوز مراجعه کنید و با کلید ترکیبی Windows + I‌ آن را اجرا کنید. در ادامه روی گزینه‌ی System کلیک کنید و سپس از ستون سمت چپ، Display‌ را انتخاب کنید.

در سمت راست روی Advanced graphics settings کلیک کنید.

چگونه در ویندوز ۱۰ کارت گرافیک مورداستفاده در بازی‌ها و نرم‌افزارها را انتخاب کنیم؟

در صفحه‌ی بعدی ابتدا نوع نرم‌افزار را انتخاب کنید. ویندوز ۱۰ دو نوع نرم‌افزار دارد: اپلیکیشن‌های مخصوص دستاپ و تبلت که با نام اپ‌های یونیورسال یا UWP شناخته می‌شوند و نرم‌افزارهای معمولی مخصوص کاربری دستاپی مثل نرم‌افزارهایی که روی نسخه‌های مختلف ویندوز نصب می‌شود. طبعاً بازی‌ها و نرم‌افزارهای طراحی سه‌بعدی و ویرایش ویدیو، معمولاً از نوع دوم هستند.

پس از انتخاب نوع نرم‌افزار، از دومین منوی کرکره‌ای، نرم‌افزار موردنظر خود را انتخاب کنید و سپس روی دکمه‌ی Add کلیک کنید تا به لیست اضافه شود.

چگونه در ویندوز ۱۰ کارت گرافیک مورداستفاده در بازی‌ها و نرم‌افزارها را انتخاب کنیم؟

پس از اضافه کردن نرم‌افزار به لیست، روی آن کلیک کنید و سپس روی دکمه‌ی Options کلیک کنید. پنجره‌ای حاوی سه گزینه‌ی System default و Power Saving و High performance نمایان می‌شود. حالت موردنظر خود را به تناسب نیاز انتخاب کنید:

  • System default برای انتخاب کارت گرافیک پیش‌فرض مطابق با تنظیمات عمومی سیستم به کار می‌رود.
  • Power saving برای انتخاب کردن کارت گرافیک کم‌مصرف به کار می‌رود.
  • High performance‌ برای انتخاب کردن کارت گرافیک پر‌مصرف و قوی استفاده می‌شود.

اگر لپ‌تاپ شما دارای یک پردازنده‌ی گرافیکی باشد، در بالای این پنجره روبروی Power saving GPU و High performance GPU نام یک کارت گرافیک را مشاهده خواهید کرد و همین‌طور در مورد برخی نرم‌افزارهای سبک مثل Paint 3D ویندوز ۱۰، نمی‌توان پردازنده‌ی گرافیکی قوی را انتخاب کرد. مثل نمونه‌ی زیر:

چگونه در ویندوز ۱۰ کارت گرافیک مورداستفاده در بازی‌ها و نرم‌افزارها را انتخاب کنیم؟

در مورد برخی نرم‌افزارها نیز استفاده از پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع و ضعیف، امکان‌پذیر نیست.