پزشکی و سلامت

ژلوفن بعد از تزریق واکسن کرونا

به گزارش روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی لارستان، «دکتر محمد اسعدیان» در مورد عوارض واکسن کرونا اظهار داشت: قبل از تزریق واکسن، برای پیشگیری از بروز عوارض استفاده از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و آنتی هیستامین ها توصیه نمی شود.

وی افزود: از آنجایی که استفاده از آنتی هیستامین ها می تواند باعث پوشانده شدن علائم آنافیلاکسی بعد از تزریق واکسن گردد، استامینوفن نیز ممکن است باعث کاهش میزان ایمنی ناشی از تزریق واکسن کرونا شود.

معاون غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی لارستان خاطرنشان کرد: استفاده از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و آنتی هیستامین ها بعد از تزریق واکسن می تواند موجب کنترل عوارض ناشی از تزریق واکسن شده و استفاده از آن بعد از واکسیناسیون ممانعتی ندارد.

دکتر اسعدیان در مورد عوارض واکسن آسترازنکا گفت: برای پیشگیری از بروز عوارض بسیار نادر واکسن آسترازنکا، استفاده از هپارین، انوکساپارین، دالتپارین، وارفارین، آنتی کواگولانت های خوراکی مستقیم مانند ریواروکسابان و دابیگاتران، آسپرین و یا سایر داروهای ضد پلاکت توصیه نمی شود.

معاون غذا و داروی دانشکده تصریح کرد: شواهد نشان داده که ریسک ابتلا و تشدید بیماری کرونا در افرادی که واکسینه شده اند کاهش می یابد، اما به صفر نمی رسد؛ بنابراین افرادی که واکسینه می شوند می توانند در صورت مواجهه با ویروس، به صورت ناقلِ بدون علامت، ویروس را به نزدیکان خود که واکسینه نشده اند انتقال دهند.

دکتر محمد اسعدیان خاطرنشان کرد: به افراد واکسینه شده توصیه می شود که برای حفظ سلامت خانواده و جامعه، تمام پروتکل های بهداشتی جهت پیشگیری از انتشار بیماری کرونا شامل ماسک زدن، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و پرهیز از حضور در مکان های پر جمعیت را رعایت کنند.

وی افزود: زمانی که تمامِ افرادِ حاضر در یک جمع واکسینه شوند، می توان محدودیت های مرتبط با پیشگیری از کرونا را رفع کرد.

معاون غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی لارستان گفت: در صورتی که شخص واکسینه شده دچار علائم کرونا شود، باید از وی تست گرفته شود؛ در واقع، تزریقِ هیچ واکسنی نمی تواند باعث مثبت شدن تست PCR شود، اما ممکن است باعث مثبت شدن تست سرولوژی شود.


علی اسدااللهی امین فوق تخصص عفونی، در برنامه «طبیب» با اشاره به اینکه اگر با همین منوال و بدون قرنطینه و محدودیت ادامه دهیم تعداد ابتلا و فوتی‌ها چندین برابر خواهد شد، عنوان کرد: امیدواریم در جلسه جدید ستاد ملی کرونا تصمیمات عاجلی گرفته شود، چون این وضعیت فعلا با واکسیناسیون هم کنترل نمی‌شود، چراکه تازه بعد از دو هفته از دوز دوم است که واکسن عمل می‌کند و اثرات اجتماعی آن دو تا سه ماه بعد مشخص می‌شود. 

این پزشک متخصص همچنین در خصوص صحبت‌هایی که در خصوص عوارض برخی واکسن‌ها از جمله آسترازنکا برای سنین زیر 50 سال  شده، اظهار کرد: هر واکسن یک سری مزایا و یک سری عوارض دارد که متخصصان باید در این خصوص مرتبا به حاکمیت مشورت دهند و راه را اصلاح کنند، البته در کشورهای دیگر که واکسن‌های دیگر به وفور هست توصیه‌هایی می‌شود که بهتر است مثلا فلان واکسن به فلان گره سنی تزریق نشود.

اسداللهی در ادامه تأکید کرد: اما سازمان جهانی بهداشت آن را منع نکرده و تزریق آن هم برای افراد زیر 50 سال در شرایطی که واکسن دیگری در دسترس نبود منعی ندارد، اما اگر واکسن دیگری وجود داشت از واکسن‌های دیگر استفاده شود، بنابراین نباید مردم را بترسانیم. زنان باردار هم می‌توانند واکسن تزریق کنند و برای آنها بیشتر سینوفارم پیشنهاد می‌شود، همچنین بهتر است که دوز دوم هم از نوع دوز اول باشد اما اگر نبود می‌توانند از واکسنی که پیشنهاد می‌شود استفاده کنند، البته در برخی مطالعات نیز نشان داده که این امر تأثیر بیشتری هم داشته است. 

وی در پایان نیز یادآور شد: خوردن لبنیات، استفاده از ویتامین‌ها از جمله بیوتین و همچنین مسکّن بعد از زدن واکسن هم هیچ منعی ندارد، اما قبل از زدن واکسن مسکّن خاصی استفاده نکنید چون ممکن است از اثرگذاری واکسن کم کند، همچنین فردی که واکسن زده نیاز به قرنطینه ندارد چون ناقل نیست مگر اینکه به واسطه تماس با فرد بیمار ناقل ویروس باشد.

47231


توزیع و تزریق واکسن ویروس کرونا در بریتانیا ادامه دارد و تاکنون ۱۵ میلیون و ۶۳۰ هزار و هفت نفر به طور کامل در برابر این بیماری واکسینه شده‌اند.

نظیم زهاوی، وزیر واکسن، روز چهارشنبه، ششم مه، به برنامه «صبح بخیر بریتانیا» شبکه آی‌تی‌وی گفت که انگلستان کاملا روی برنامه حرکت می‌کند تا از قرنطینه خارج شود. در همین حال، ۸۳ تا ۸۴ درصد از بزرگسالان این کشور گفته‌اند واکسن را تزریق خواهند کرد.

گرچه بیش از ۳۴ میلیون نفر در بریتانیا حداقل یک دوز از واکسن کووید را تزریق کرده‌اند، اما باقیمانده جمعیت این کشور، یعنی ۲۱ میلیون نفر دیگر، هنوز واکسنی دریافت نکرده‌اند. 

آن‌هایی که می‌خواهند واکسن بزنند، شاید این سوال را داشته باشند که آیا مصرف مسکن قبل یا بعد از دریافت واکسن می‌تواند از عوارض جانبی آن شامل تب، لرز، خستگی، سردرد و  احتمالا دردی در بازوی محل تزریق، بکاهد؟

این در حالی است که کارشناسان درباره مصرف هرگونه مسکنی قبل یا بعد از دریافت واکسن کووید، هشدار داده‌اند.

چرا نباید مسکن مصرف کرد؟

به گفته کارشناسان، شما باید از مصرف مسکن قبل یا بعد از دریافت واکسن کووید خودداری کنید تا به سیستم ایمنی بدن خود اجازه دهید به بهترین شکل، شیوه مبارزه با ویروس کرونا را فرا بگیرد.

از طرفی مسکن‌ها ممکن است با تأثیر واکسن تداخل داشته باشند؛ کما این که با واکسن آنفلوآنزا تداخل دارند. مطالعات نشان داده است کودکانی که بعد از دریافت واکسن آنفلوآنزا داروهای ضد التهاب یا کاهش تب مصرف کرده‌اند، در مقایسه با کودکانی که بعد از واکسن، تب کردند و دارو مصرف نکردند، پادتن‌های کمتری داشتند.

روشل والنسکی، دبیر مرکز پیشگیری و کنترل بیماری ایالات متحده، گفت بروز علایم ملایمی مانند تب حاکی از این است که سیستم ایمنی بدن شما در حال «آماده شدن» برای یادگیری نحوه مبارزه با این ویروس است.

این علائم، عادی و نشانه آماده شدن سیستم ایمنی بدن علیه ویروس کرونا است.

مایکل مینا، استادیار رشته اپیدمیولوژی در دانشکده بهداشت عمومی تی‌اچ چان دانشگاه هاروارد، گفت اگر به بدن خود اجازه دهید بدون کمک مسکن به مقابله با ویروس برود،  «حافظه ایمونولوژیک» ایجاد می‌شود. او در ماه فوریه به خبرنگاران گفت: «قبل از واکسن، مسکن مصرف نکنید.» او افزود: مردم باید «تمام تلاش خود را بکنند» که بعد از دریافت واکسن هم مسکن استفاده نکنند.

چگونه بدون استفاده از مسکن، از تأثیر عوارض جانبی بکاهیم؟

کارشناسان پیشنهاد می‌کنند بعد از تزریق واکسن حسابی استراحت کنید و مطمئن باشید به میزان کافی آب می‌نوشید. اگر در محل تزریق، احساس کوفتگی دارید از کمپرس سرد استفاده کنید تا کوفتگی را کم کند یا با آن بازو ورزش کنید تا از دردش کاسته شود.

نوشیدن مایعات فراوان و پوشیدن لباس‌های رنگ روشن نیز می‌تواند به کاهش آثار ناملایم تب کمک کند.

اگر باید مسکن مصرف کنید، سازمان جهانی بهداشت، استامینوفن را برای درمان درد یا تب بعد از واکسن پیشنهاد می‌دهد.

به گفته سرویس سلامت همگانی، اکثر عوارض جانبی واکسن کووید-۱۹ ملایم هستند و نباید بیش از یک هفته باقی بمانند. با این وجود، اگر تب بالایی تجربه کردید که بیش از دو روز ادامه یافت یا سرفه جدید و ادامه‌داری داشتید یا با از دست دادن یا تغییر حس بویایی مواجه شدید، احتمالا به کووید-۱۹ مبتلا شده‌اید و باید در خانه بمانید و آزمایش دهید.