پزشکی و سلامت

ژلوفن چند ساعت بعد اثر میکند

سلامت نیوز :ژلوفن به دلیل محلول بودن نیاز ندارد که در دستگاه گوارش با ترشحات آن ترکیب شود، بنابراین خیلی سریع از دستگاه گوارش جذب شده و عوارض جانبی کمتری ایجاد می‌کند.
سید علی فاطمی داروساز گفت: پروفن و ژلوفن هر دو مادهٔ موثره‌ای به نام ایبوبروفن دارند. هنگامی که دارو به صورت قرص به بیمار داده می‌شود، مشکلی که ایجاد می‌کند، این است که این قرص در دستگاه گوارش با ترشحات آن ترکیب شده، تبدیل به مایع و سپس جذب می‌شود. به این دلیل زمان ماندن قرص در دستگاه گوارش طولانی می‌گردد.
وی افزود: زمانیکه دارو در داخل کپسول ژلاتینی مانند ژلوفن ریخته می‌شود، این دارو به صورت محلول است و دیگر نیازی نیست که در دستگاه گوارش با ترشحات آن ترکیب شود و به صورت مایع در آید. بنابراین خیلی سریع از دستگاه گوارش جذب می‌شود و دیگر توقف ندارد. این امر سبب می‌شود که ژلوفن عوارض جانبی کمتری داشته باشد.
فاطمی تصریح کرد: توصیه می‌شود ژلوفن و بروفن را همراه با حداقل یک لیوان آب مصرف کرد و فرد بعد از مصرف این دارو‌ها تا نیم ساعت نباید به حالت دراز کش قرار گیرد و باید فرصت دهد تا از دستگاه گوارش خارج گردند.
این متخصص در پایان خاطرنشان کرد: اثر بخشی هر دو قرص یکسان است اما ژلوفن به علت محلول بودن و جذب سریع از دستگاه گوارش عوارض گوارشی و زخم معده کمتری ایجاد می‌کند. ژلوفن برای کسانی که مشکل کلیوی دارند بهتر است استفاده نشود. در مسکن‌ها، استامینوفن تنها دارویی است که مشکل کبدی به وجود می‌آورد و مصرف بیش از حد آن فرد را دچار هپاتیت می‌کند. این هپاتیت از نوع ویروسی نمی‌باشد، بلکه از نوع التهاب کبدی است.


یک متخصص داروسازی بالینی داروهای ضد انعقاد را مهم‌ترین دسته دارویی در تداخل با قرص ژلوفن دانست و گفت: زنان در سه ماه اول بارداری نباید بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده کنند.

یک متخصص داروسازی بالینی داروهای ضد انعقاد را مهم‌ترین دسته دارویی در تداخل با قرص ژلوفن دانست و گفت: زنان در سه ماه اول بارداری نباید بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده کنند.

دکتر سپیده الیاسی در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه داروهای ضد انعقاد مهم‌ترین دسته دارویی در تداخل با قرص ژلوفن است، گفت: داروهای ضد انعقاد مانند آسپرین در هنگام مصرف همزمان با قرص ژلوفن می‌تواند احتمال خونریزی را در فرد افزایش دهد.

این عضو هیات علمی دانشکده داروسازی مشهد در خصوص سایر مشکلات ناشی از مصرف همزمان قرص ژلوفن با آسپرین گفت: ژلوفن اثرات محافظت قلبی را کاهش می‌دهد و نباید همزمان با داروی آسپرین مصرف شود، بنابراین باید تحت نظر پزشک استفاده شود.

وی تصریح کرد: مصرف همزمان قرص ژلوفن با داروی سنیتوئین که داروی تشنجی است، منجر به افزایش اثرات دارو می‌شود؛ بنابراین افرادی که از داروی سنیتوئین استفاده می‌کنند باید با نظر پزشک اقدام به مصرف قرص ژلوفن کنند.

الیاسی مصرف همزمان قرص ژلوفن با داروهایی مانند پیروکسیکام، نالترکسون و دیکلوفناک را از دیگر تداخلات دارویی قرص ژلوفن دانست و بیان کرد: این دسته از داروها که ممکن است توسط پزشکان مختلف به طور همزمان و ناآگاهانه برای بیمار تجویز شود، باعث اثربخشی بیشتر نمی‌شوند بلکه تنها خطر عوارض را تشدید می‌کنند.

این متخصص داروسازی بالینی با بیان این مطلب که زنان در سه ماه اول بارداری نباید بدون مشورت با پزشک از قرص ژلوفن استفاده کنند، اظهار کرد: قبل از عمل جراحی نیز باید پزشک در خصوص مصرف دارو از سوی فرد مطلع شود، زیرا یک هفته قبل از جراحی باید مصرف این دارو قطع شود.

وی در پایان خاطر نشان کرد: قرص ژلوفن و این دسته از داروها حالت وابستگی ایجاد نمی‌کنند و تنها به دلیل اثرات ضد درد، فرد را تحریک به مصرف بیش از تجویز پزشک می‌کند.

انتهای پیام


تجربه باردار شدن و به دنیا آوردن یک کودک بسیار شیرین است اما تجربه بارداری ناخواسته اصلا خوشایند نیست. قرص اورژانسی می‌تواند از بارداری که ممکن است پس از یک رابطه جنسی حفاظت نشده اتفاق بیفتد، جلوگیری نماید بنابراین همه بانوانی که در سنین بارداری قرار دارند باید اطلاعاتی در زمینه این قرص داشته باشند. مصرف قرص اورژانسی تخمک گذاری را در فرد به تاخیر انداخته و به این طریق از حاملگی ناخواسته پیشگیری می‌کند. اما این قرص باید چه مدت پس از رابطه جنسی مورد استفاده قرار بگیرد تا موثر واقع شود؟ مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی را در این مقاله مورد بررسی قرار خواهیم داد.

انواع مختلف قرص اورژانسی

به طور کلی جلوگیری اورژانسی از بارداری به دو شکل می‌تواند انجام گیرد:

  • با مصرف قرص: قرص‌های اورژانسی جلوگیری از بارداری یولی پریستال، لوونورژسترول، LD و HD هستند.
  • با استفاده از دستگاه IUD: این دستگاه را داخل رحم قرار می‌دهند و به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری تا سال‌ها قابل استفاده است.

باید به این نکته توجه داشته باشید که به هیچ عنوان پس از هر رابطه جنسی نباید از قرص‌های فوق استفاده کنید چراکه همان‌‎طور که از نام آنها پیداست، فقط در مواقع اورژانسی (مثل زمانی‌که کاندوم ناخواسته پاره می‌شود) باید مورد استفاده قرار بگیرند. مصرف مداوم از این نوع قرص‌ها تعادل هورمون‌ها را به هم ریخته و مشکلات عدیده‌ای را پدید می‌آورند.

مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی چقدر است ؟

اکنون که با انواع قرص اورژانسی آشنا شدید، بهتر است بدانید که مدت زمان تاثیر هر یک از آنها با یکدیگر متفاوت است. مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی در انواع مختلف به شرح زیر است:

  • قرص لوونورژسترول : 3 روز
  • قرص یولی پریستال یا ellaOne: 5 روز

دقت داشته باشید که قرص‌های استروژن-پروژسترونی ترکیبی مثل LD و HD برای تاثیرگذاری بیشتر باید هر چه زودتر پس از رابطه جنسی محافظت نشده به منظور پیشگیری از بارداری ناخواسته مورد استفاده قرار بگیرند.

ال دی

نحوه مصرف قرص اورژانسی

با توجه به مواردی که در قسمت بالا عنوان شد مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی را بین 3 تا 5 روز می‌توان تخمین زد.

قرص یولی پریستال یا ellaOne در بین قرص‌های فوق در ممانعت از تخمک‌گذاری بیشترین تاثیر را دارد به طوری‌که تا 5 روز پس از رابطه جنسی باز هم مصرف آن تاثیرگذار است و چیزی از خاصیت آن کاسته نمی‌شود. این قرص حتما باید با تجویز پزشک مورد استفاده قرار بگیرد.

قرص لوونورژسترول هر چه زودتر استفاده شود، نتیجه‌بخشی بهتری خواهد داشت. این قرص باید حتما تا ۷۲ ساعت پس از رابطه جنسی استفاده شود تا بتواند از تخمک‌گذاری ممانعت به عمل آورد.

قرص‌های LD و HD بهتر است بلافاصله پس از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف شوند. اگر قصد استفاده از این دو قرص را داشتید بهتر است بدانید که HD دو عدد در اولین فرصت و دو عدد پس از ۱۲ ساعت باید استفاده شود. اما قرص LD چهار عدد در اولین فرصت و 4 عدد پس از ۱۲ ساعت باید مورد مصرف قرار گیرد تا نتیجه مورد نظر دریافت شود.

عوارض جانبی قرص اورژانسی

اگر به قرص اورژانسی نیاز مبرم پیدا کردید، حتما آن را مورد مصرف قرار دهید زیرا معمولا با عارضه جانبی خاصی همراه نیست اما در برخی افراد نیز عوارض زیر گزارش شده است:

  • سردرد
  • درد معده
  • تغییر در زمان پریود بعدی (ممکن است عقب یا جلو بیفتد)
  • احساس خستگی و بیمار بودن

احساس خستگی

چنانچه علائم فوق پس از چند روز از بین نرفتند، به پزشک مراجعه کنید. همچنین در موارد زیر نیز لازم است تا پزشک حتما شما را معاینه نماید:

  • اگر فکر می‌کنید باردار هستید
  • اگر پریود بعدی شما بیش از 7 روز عقب بیفتد
  • اگر مدت زمان پریود شما از همیشه کوتاه‌تر شود
  • در صورت بروز درد ناگهانی در ناحیه زیر شکم

نکاتی در رابطه با مصرف قرص اورژانسی

در صورت قصد استفاده از قرص‌های اورژانسی به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • ۹۵% از بارداری‌ها تا مدت 5 روز پس از مقاربت محافظت نشده با استفاده از قرص‌های اورژانسی قابل پیشگیری هستند.
  • IUD مسی موثرترین روش پیشگیری اورژانسی از بارداری است.
  • در دوران شیردهی قرص لوونورژسترول بهترین قرص است زیرا با اینکه مقدار کمی از آن از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود اما ضرری برای وی ندارد.
  • بهتر است قرص اورژانسی با شکم خالی مصرف نشود.
  • اگر تا 2 ساعت پس از مصرف قرص اورژانسی استفراغ کرده باشید، باید مجددا آن را مورد استفاده قرار دهید.
  • اگر چه محدودیتی برای استفاده از این نوع قرص‌ها وجود ندارد اما پزشکان استفاده از آنها را بیش از 3 بار در سال معمولا توصیه نمی‌کنند.
  • با در نظر گرفتن مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی به سراغ مصرف آن بروید زیرا مثلا مصرف قرص‌های LD و HD را نمی‌توان 5 روز پس از رابطه جنسی تازه آغاز کرد و برای تاثیرگذاری بهتر باید خیلی زود استفاده شوند.
  • اگر پس از گذشت ۱۵ روز از مصرف قرص اورژانسی، پریود نشدید حتما برای انجام تست بارداری به پزشک مراجعه نمایید.

آیا مصرف قرص اورژانسی موجب نازایی می شود ؟

بسیاری از خانم‌های جوان به خصوص وقتی تازه عروس هستند، در مورد استفاده از قرص‌های اورژانسی و همچنین قرص‌های ضد بارداری ابراز نگرانی می‌کنند زیرا شنیده‌اند که مصرف این داروها موجب نازایی می‌شود! باید بگوییم که هیچ شواهد علمی معتبری در مورد نازایی پس از مصرف قرص‌های اورژانسی وجود ندارد. به طور کلی در صورتی یک فرد باید برای مشکل نازایی به پزشک مراجعه کند که تا یک سال پس از کنار گذاشتن انواع روش های جلوگیری از بارداری هنوز موفق به بارداری نشده باشد. در غیر این صورت دلیلی برای نگران شدن در مورد نازا بودن وجود ندارد.

گفتار آخر

مصرف قرص اورژانسی در بسیاری از موارد به واقع چاره‌ساز است و از بارداری ناخواسته در یک رابطه جنسی محافظت نشده به خوبی جلوگیری می‌کند. احتمال اینکه فردی با وجود مصرف قرص اورژانسی باز هم حامله شود، واقعا اندک است. همان‌طور که در مقاله عنوان شد، قرص‌های اورژانسی انواع مختلفی دارند و بنابراین مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی بسته به نوع مورد مصرف آن متفاوت است. قرص‌های اورژانسی پس از مقاربت هر چه زودتر استفاده شوند، تاثیر بهتری خواهند داشت. همه خانم‌ها حداقل باید سالی یکبار برای انجام معاینه‌های معمول به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند. بهتر است به هنگام مراجعه به پزشک خود در مورد قرص اورژانسی و نحوه مصرف آن اطلاعات بیشتری را کسب نمایید.