سبک زندگی

طرز تهیه انواع بورانی (بورانی اسفناج، کدو، لبو، بادمجان، کنگر، بروکلی و …)

دلتان یک غذای ساده، متفاوت و محلی می خواهد؟ قرار است مهمانی بدهید و نمی دانید برای پیش غذا درست کنید؟ به مزه کردن غذاهای شهرهای دیگر ایران علاقه   دارید؟ به آشپزخانه بروید و با طبخ یک غذای لذیذ و جدید، یک سفره رنگارنگ و پر از طعم های فوق العاده برای مهمان هایتان بیندازید و همه را خوشحال کنید.

کجارو قصد دارد با انتشار دستور پخت غذاهای متنوع ایرانی و محلی، شما را راهی سفری به گوشه و کنار کشور عزیزمان، ایران کند. کوکو، غذایی پرطرفدار، لذیذ و بسیار ساده در میان ایرانیان است که در مناطق مختلف کشور با طرز تهیه های متنوعی درست می شود. در ادامه شما را با انواع کوکو آشنا خواهیم کرد و طرز تهیه سه کوکو به نام های کوکو سه طبقه، کوکو پاغازه و کوکو ماست را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

کوکو یکی از غذاهای اصیل، ساده و مشهور ایرانی است که معمولا با انواع سبزیجات، گوشت (قرمز یا سفید)، پیاز، سیر، فلفل دلمه ای، قارچ، ادویه جات و سیب زمینی درست می شود، البته پایه اصلی این غذا تخم مرغ است. کوکو به صورت سرد و گرم به عنوان پیش غذا، غذای اصلی یا اسنک سرو می شود. برای طبخ انواع کوکو پس از آماده کردن مایه، آن را در روغن داغ سرخ می کنند و همراه با مخلفاتی چون گوجه فرنگی، خیار، سبزی خوردن، خیار شور و انوع ترشی به سر سفره می آورند.

کوکو غذایی گیاهی و شبیه به غذای ایتالیایی فریتاتا است، با این تفاوت که نسبت سبزیجات آن به تخم مرغ، بیشتر است. کوکو سبزی، مشهورترین نسخه کوکو در ایران است که خاستگاه اصلی آن را به مناطق ترک نشین نسبت می دهند. در حال حاضر از انواع بی شمار کوکو، پنج یا 6 عدد جای خودشان را در سفره های ایرانیان حفظ کرده اند و بسیاری از انواع کوکو با گذر زمان به فراموشی سپرده شده اند. محبوب ترین انواع کوکو در ایران، کوکو سبزی، تره، سیب زمینی، بادمجان، گوشت و ماهی هستند.

نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی، کوکو را به این صورت تعریف می کند:

کوکو نوعی خاگینه یا املت است. با این تفاوت که در خاگینه تخم مرغ پوسته مواد تویی را تشکیل می دهد و در کوکو تخم مرغ ملاطی است که مواد کوکو را به هم می چسباند. در هر حال کوکو یکی از فرآورده های خاص آشپزی ایرانی است که تنوع آن می تواند بی پایان باشد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

  • تاریخچه کوکو
  • انواع کوکو
  • طرز تهیه کوکو سه طبقه
  • طرز تهیه کوکو پاغازه
  • طرز تهیه کوکو ماست
  • طعم کوکو

تاریخچه کوکو

میرزا علی اکبرخان کاشانی، آشپزباشی دربار قاجار، کوکو را رنگ دهنده و زینت سفره شاهانه می داند 

میرزا علی اکبرخان کاشانی، آشپزباشی دربار قاجار، در کتاب «سفره اطعمه» که از معدود کتاب های آشپزی مانده از دوره قاجار است، درباره انواع کوکو که در گذشته طبخ می شدند، توضیحات فراوان داده است. نگاه وی به کوکو بسیار جالب است؛ زیرا آشپزباشی کوکو را رنگ دهنده و زینت سفره شاهانه می داند و انواع کوکو را بر اساس رنگ تقسیم بندی می کند و می نویسد:

خوان چهارم کوکو است و آن را با پلاو خورند و آن 86 رنگ است: رنگ اول کوکوی سبزی است؛ و آن چنان باشد که کاهوی زیاد و جعفری و گشنیز کم را کوبیده و تخم مرغ زیاد در آن شکسته و نمک و فلفل و ادویه زده و خوب لت زده و مخلوط کرده و روغن را در روغن داغ کن یا ماهی تابه داغ کرده و آن را یک دفعه در روغن داغ ریزند و آتش آن را ملایم کرده و ظرفی روی آن گذارده، آتش بر آن ریزند. چون سرخ شود آن را بریده پشت و رو کنند. رنگ دویم کوکوی بِه است و طبخ آن چنان باشد که تخم بِه را بیرون آورده و خوب رنده کرده داخل تخم مرغ کرده ادویه زده و خوب لت زده سرخ کنند. رنگ سیم کوکوی سیب زمینی است و طبخ آن چنان باشد که سیب زمینی را پخته و پوست کنده و کوبیده شیرینی داخل کرده تخم مرغ زده به نهج مذکور سرخ کنند. رنگ چهارم کوکوی پلاو است و آن چنان باشد که تخم مرغ داخل پلاو کرده به نهج مذکور سرخ کنند. رنگ پنجم کوکوی بادنجان است… رنگ ششم کوکوی ماه… رنگ هفتم کوکوی باقلاست… رنگ هشتم کوکوی هویج است؛ و آن چنان باشد که هویج را رنده کرده و سرخ کرده و تخم مرغ و ادویه و زعفران و شیرینی زده سرخ کنند. رنگ نهم کوکوی پنیر است و آن چنان باشد که پنیر را کوبیده تخم مرغ و ادویه زده سرخ کنند. رنگ دهم کوکوی پیاز است… رنگ یازدهم کوکوی گردوست. رنگ دوازدهم کتله کوکوی بادنجان است… رنگ سیزدهم کتله کوکوی ماهی است….

از روی این کتاب با ارزش تاریخی مشخص می شود که انواع رایجی از کوکو از جمله کوکوی بِه، هویج، باقالا، پنیر و پیاز و حتی برنج در گذشته محبوب بوده اند. جالب است بدانید که کوکو سبزی از گذشته در هر منطقه با توجه به سبزی های موجود در آن شهر طبخ می شده است. در کتاب سفره اطعمه همچنین نوشته شده است که مردم قدیم کوکو را با برنج می خوردند؛ اما در کتاب دیگری از همان دوره، یعنی کتاب خوراک های ایرانی نادر میرزا قاجار، این طور نوشته شده است:

به مازندران با چلو خورند، با بورانی ها و ماست یا ترشی ها و به آذربادگان خورش نان است. روغن این کوکو بس بامزه است.

در حال حاضر هم برخی از مردم کوکو را با نان می خورند و بعضی با برنج. البته کوکو در کل یک غذای نانی به شمار می آید.

انواع کوکو

1. کوکو با سبزیجات و صیفی جات

کوکو سبزی

کوکو سبزی شاید شناخته شده ترین نسخه کوکو باشد که از تخم مرغ، سبزی های معطر مانند تره، شوید و گاهی گشنیز، شنبلیله، اسفناج، برگ سیر، برگ چغندر و برگ کاهو، بعلاوه سیر، پیاز، نمک و ادویه تشکیل می شود. کوکو سبزی را می توان در روغن روی شعله گاز و همچنین در فر طبخ کرد. معمولا برای خوشمزه تر کردن کوکو سبزی در مایه آن، گردوی خردشده، زرشک یا باقلا هم می ریزند. این غذا بسیار سبک و راحت هضم است و می توان آن را در وعده اصلی یا به عنوان پیش غذا سرو کرد.

طرز تهیه کوکو سبزی در هر شهری با توجه به ترکیب سبزیجات مختص به آن منطقه، متفاوت است. به طور مثال، سبزی کوکوی مازندران متشکل از نعنا، پونه، جعفری و گشنیز است. کوکو سبزی را می توان به شکل های مختلف از جمله رولت کوکو سبزی، کوکو سبزی توپی، اسنک کوکو سبزی، کوکو سبزی با نان تست و کوکو سبزی مجلسی درست کرد.

خشک کردن سبزیجات، غلات و میوه های مختلف و استفاده آن ها در روزهای سرد زمستان، یکی از کارهای رایج ایرانیان در گذشته بوده است. البته این نوع نگهداری از مواد غذایی همچنان در فرهنگ غذایی ایرانیان وجود دارد و حتی به کشورهای دیگر نیز راه پیدا کرده است. بخشی از این مواد خشک شده همیشه در تهیه غذاهای شب عید به کار گرفته می شده اند. یکی از سبزیجات خشکی که در غذاهای شب عید در گذشته به کار می رفت، سبزی کوکو بوده است. 

نادرمیرزا قاجار در کتاب آشپزی اش در وصف کوکوی سبزی این طور نوشته است:

به همه کشور ایران این خورش پزند. نخستین گونه کوکوهاست، از گونه های دیگر بهتر و بس بامزه و به همه شهرهای ایران پسندیده.

کوکو سیب زمینی

کوکو سیب زمینی از حدود 150 تا 200 سال پیش وارد سفره ایرانیان شده است، در حالی که کوکو سبزی قدمتی هزار ساله دارد. در واقع کوکو سیب زمینی پس از واردات سیب زمینی به ایران، ابداع شد. در یک کتاب آشپزی خوراک های ایرانی مربوط به دوره قاجار، درباره این کوکو نوشته شده است:

نزدیک به 69 سال است که این گونه سیب زمینی از فرنگ به ایران آمده، در فرنگ نیز این خوردنی تا این سال های نزدیک نبود. ریشه آن از دنیای تازه بدین روی زمین آمده. سال های دراز بزرگان فرانسه این خوردنی نیکو نخوردندی. این را خورش ارزانیان دانستندی، تا یکی از شهریاران فرانسه این خوی زشت به یک سو نهاد. از این رستنی خورش های نیک بساخت و به خوان خود بنهاد و سرداران را بخواند، همگی بخوردند و او را بستودند.

کوکو سیب زمینی از سیب زمینی، پیاز سرخ کرده یا خام، روغن، تخم مرغ، نمک، فلفل و ادویه جات تشکیل می شود. در برخی از مناطق شمالی در این کوکو پودر انار آسیاب شده یا سبزی های معطر مانند نعنا یا پونه نیز اضافه می کنند. شما می توانید انواع کوکو سیب زمینی را با مواد مختلف درست کنید.

کوکو بادمجان

کوکو بادمجان، یکی از لذیذترین و محبوب ترین انواع کوکو در کشور ایران است

کوکو بادمجان، یکی از لذیذترین و محبوب ترین انواع کوکو در کشور ایران است که با بادمجان، بکینگ پودر، شیر، روغن، آرد، تخم مرغ و ریحان خردشده درست می شود. برای طبخ این کوکو پس از گرفتن سیاهی و تلخی بادمجان ها، آن ها را در روغن سرخ کنید و اجازه دهید تا سرد شوند. سپس آرد و بکینگ پودر را با بادمجان ها مخلوط کنید. شیر را به همراه تخم مرغ، نمک، فلفل و ریحان کم کم به مایه بادمجانی اضافه کنید و هم بزنید تا مایه کوکو آماده شود. کوکو را در روغن سرخ کنید و از آن لذت ببرید.

کوکو والک

کوکو والک یک نسخه از کوکوهای ایرانی است که با سبزی والک کوهی، تخم مرغ؛ ماست، آرد، زرشک، نمک و فلفل طبخ می شود. این کوکو را به شکل های مختلف و معمولا گرد و پهن در ماهیتابه سرخ و سپس سرو می کنند.

کوکو کدو سبز

کدو سبز، یکی از سبزیجات بسیار مغذی و مفید و همچنین محبوب در میان گیاهخواران است. کوکو کدو سبز به سادگی با کدو سبز، تخم مرغ، زعفران، آرد، شیر، نمک و فلفل درست می شود. کدو سبز سرشار از ویتامین A است و به همین علت برای بینایی، رشد و نمو بدن و در تقویت سیستم ایمنی بسیار مفید است و شما را در برابر انواع بیماری های عفونی مصون می کند. این غذا در تبریز بسیار مشهور و پرطرفدار است.

برای طبخ این کوکو باید کدوها را به صورت حلقه ای برش بزنید و در روغن سرخ کنید. البته شما می توانید برای تهیه یک کوکوی سالم تر، کدو سبز خام را رنده هم بکنید. آرد، شیر و تخم مرغ را در کاسه ای گود با هم مخلوط کنید. سپس کدوهای سرخ شده یا رنده شده را به همراه نمک، زعفران و فلفل به آن ها بیفزایید. مایه کوکو کدو سبز را در روغن داغ سرخ کنید.

کوکو سیب زمینی شکم پر

کوکو سیب زمینی شکم پر، یک پیش غذای مجلسی و مناسب برای مهمانی های رسمی است که با سیب زمینی، تخم مرغ، زعفران، روغن، پودر سوخاری، گردوی خردشده، پنیر پیتزای رنده شده، قارچ، نمک و فلفل درست می شود. برای طبخ این کوکو باید سیب زمینی آب پز رنده شده را با زعفران، تخم مرغ، نمک و فلفل مخلوط کنید و به شکل کوکوهای کوچک دربیاورید.

سپس قارچ، پنیر، گردو و کمی فلفل سیاه را با هم مخلوط کنید و به اندازه یک قاشق غذاخوری از مخلوط قارچ، پنیر و گردو را داخل هر یک از کوکوها قرار داده و به شکل دلخواهتان فرم دهید. کوکوها را داخل پودر سوخاری بغلتانید و سپس در روغن سرخ کنید. شما می توانید این کوکوها را با مایه ماکارونی هم پر کنید.

کوکو کاهو

کوکو کاهو یکی از لذیذترین انواع کوکو است که باید حتما آن را امتحان کنید

کوکو کاهو یکی از لذیذترین انواع کوکو است که باید حتما آن را امتحان کنید. این کوکو با کاهو، تخم مرغ، آرد، نمک، فلفل، گردو و روغن درست می شود. برای طبخ آن نیز باید کاهوی خردشده را با بقیه مواد مخلوط کنید و سپس در روغن سرخ کنید.

کوکو پیازچه

مواد تشکیل دهنده کوکو پیازچه، تخم مرغ، پیازچه، آرد، گردوی خردشده، نمک، زردچوبه، ادویه و روغن کرمانشاهی یا کره هستند. در ابتدا قسمت ریشه دار پیازچه ها را جدا کنید و بقیه قسمت ساقه را به همان شکل باقی بگذارید تا مانع نفوذ آب و آلودگی به داخل پیازچه در هنگام شستن شود. پس از شستشو و خشک شدن پیازچه ها، آن ها را ریز خرد کنید و با آرد، نمک، زردچوبه، ادویه و گردو مخلوط کنید. سپس تخم مرغ را به آن ها بیفزایید و هم بزنید.

در یک ماهیتابه مقدار کمی روغن بریزید و روی شعله کم گاز قرار دهید. سپس مایه کوکو را در آن بریزید و سطح آن را صاف کنید. درب ماهیتابه را ببنید و صبر کنید تا کاملا بپزد. کوکو را پشت و رو کرده و سمت دیگر آن را نیز بپزید.

کوکو اسفناج

اسفناج، سیب زمینی، تخم مرغ، پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه و روغن، مواد لازم برای طبخ کوکو اسفناج هستند. برای طبخ این کوکو باید اسفناج، سیب زمینی و پیاز را چرخ کنید و سپس با نمک، زردچوبه، فلفل و تخم مرغ مخلوط کنید. کوکو اسفناج را در روغن سرخ کنید و همراه با بورانی اسفناج به سر میز بیاورید.

کوکو تره

کوکو تره با طعمی لذیذ و فوق العاده قطعا شما را راضی خواهد کرد. این کوکو از تره، تخم مرغ، نمک، فلفل، زردچوبه، روغن، آرد گندم و پودر کاری تشکیل می شود و روش طبخ آن مانند دیگر کوکوها است.

کوکو هویج

کوکو هویج با هویج رنده شده، تخم مرغ، شکر، زعفران، نمک، فلفل و آرد درست می شود و غذایی محبوب در کاشان به شمار می آید.

کوکو شوید باقالی

کوکو شوید باقالی با باقلای سبز پخته شده، پیاز سرخ شده، آرد، تخم مرغ، شوید خردشده، سیر سرخ شده، پنیر فتا، نمک، فلفل، پودر سیر و زردچوبه درست می شود. برای طبخ، پیاز سرخ شده، آرد، تخم مرغ، شوید خردشده، سیر سرخ شده، نمک، فلفل، پودر سیر و زردچوبه را مخلوط کنید. سپس باقلا و پنیر فتا را به آن ها بیفزایید. مایه کوکو را در روغن داغ بریزید و سرخ کنید.

کوکو کلم بروکلی

کوکو کلم بروکلی متشکل از کلم بروکلی، تخم مرغ، گردوی خردشده، پیاز سرخ شده، پیاز رنده شده خام، نمک، فلفل، زردچوبه، آرد گندم و روغن است. برای طبخ،  کلم بروکلی آب پز شده را میکس کرده یا با گوشت کوب له کنید. سپس به آن گردو، آرد، پیاز سرخ شده، نمک، فلفل، زردچوبه، پیاز رنده شده و تخم مرغ بیفزایید و خوب هم بزنید. 

کف یک ماهیتابه رژیمی را با مقدار کمی روغن چرب کنید و مایه کوکو را در آن بریزید. درب ماهیتابه را ببندید و شعله گاز را کم کنید تا کوکو به آرامی بپزد. سپس آن را زیر و رو کنید تا روی دیگر کوکو نیز بپزد. کوکوی آماده را در دیس بکشید و سرو کنید. 

کوکو پاغازه

کوکو پاغازه یکی از غذاهای سنتی کرمانشاهی است که با نوعی سبزی محلی به نام پاغازه (غازیاغی یا حشیشه)، تخم مرغ، آرد، پیاز، سیر، نمک و زردچوبه درست می شود. پاغازه نوعی تره است که در فصل بهار در بازارهای میوه و تره بار کرمانشاه پیدا می شود. پاغازه، یک گیاه دارویی است که در طبخ انواع غذاها مانند بورانی، سبزی پلو و کوکو به کار می رود. از فواید این گیاه دارویی می توان به رفع بیماری های گوارشی مانند ناراحتی های معده و روده اشاره کرد.

کوکو سبزی کوهی

در دو ماه اول فصل بهار، انواع سبزی کوهی در بازار پیدا می شود و این زمان، بهترین موقع برای استفاده از آن ها به شمار می آید. شما می توانید با سبزیجات کوهی تازه در فصل بهار، انواع آش، پلو و کوکو درست کنید. البته بهترین کار این است که آن ها را خشک کنید یا در فریزر بگذارید تا در دیگر روزهای سال هم بتوانید از آن ها استفاده کنید. کوکو سبزی کوهی با سبزجات کوهی، تخم مرغ، نمک، ادویه و روغن مایع درست می شود و روش طبخ آن مانند دیگر کوکوها است.

کوکو کدو حلوایی

کدو حلوایی، یکی از انواع لذیذ و مفید کدو است که می توان با آن انواع خورش ها، خوراک ها و حتی کوکو درست کرد. از فواید بی شمار این ماده غذایی می توان به رفع یبوست و سوء هاضمه، پایین آوردن تب، جلوگیری از پیری پوست، تقویت سیستم ایمنی بدن، خون ساز، مفید برای امراض قلبی، درمان قولنج، تقویت حافظه و مغزو درمان کم خوابی اشاره کرد.

کوکو کدو حلوایی با کدو، سیب زمینی پخته، تخم مرغ، پیازچه و شوید خردشده، ماست، لیمو ترش، آرد، بکینگ پودر، نمک و فلفل درست می شود. در ابتدا سیب زمینی و کدو را با هم رنده کنید و در ترکیب آرد، تخم مرغ، بکینگ پودر و نمک بریزید و خوب هم بزنید. بخشی از پیازچه و شوید را به مایه کوکو اضافه کنید و سپس آن را در روغن داغ سرخ کنید. برای تهیه سس مخصوص کوکو کدو حلوایی، ماست و شوید را همراه با پیازچه، لیموترش، نمک و فلفل مخلوط کنید و در کنار غذا سرو کنید.

کوکو قارچ

کوکو قارچ، یک کوکوی فوق العاده برای رژیم گیاهخواری به شمار می آید و متشکل از قارچ، تخم مرغ، روغن، نمک، فلفل و آرد نان سفید است. برای طبخ آن باید قارچ های چرخ شده یا بسیار ریز خردشده را با بقیه مواد مخلوط کنید و در روغن سرخ کنید.

کوکو کنگر

کنگر، گیاهی با برگ های خاردار و ساقه های ضخیم است و شباهت زیادی به کرفس دارد. از برگ های سبز کنگر به صورت خام در تهیه سالاد و از ساقه آن در تهیه خورش استفاده می کنند. برگ های این سبزی، چربی خون را کاهش می دهد. کنگر به دلیل وجود فیبر، ملین است و به پایین آوردن سطح قند خون کمک می کند. این سبزی با افزایش باکتری های مفید دستگاه گوارش از امکان ابتلا به سرطان روده می کاهد.

کوکو کنگر را می توان به صورت گیاهی و گوشتی درست کرد. این کوکو متشکل از گوشت چرخ کرده (در صورت تمایل)، کنگر، زرشک، هویج، سیب زمینی، پیاز، تخم مرغ، زعفران دم کرده، نمک، فلفل، زردچوبه، ادویه و روغن است. 

کوکو گل کلم

کوکو گل کلم شاید از آن دسته کوکوها باشد که تاکنون اسم آن را هم نشنیده اید، اما مطمئن باشید که این کوکو بسیار لذیذ است و ارزش امتحان کردن را دارد. گل کلم، تخم مرغ، پیاز سرخ شده، روغن، نمک، فلفل، زعفران و جوش شیرین، مواد تشکیل دهنده این کوکو هستند.

برای طبخ، گل کلم ها را به قطعات کوچک تقسیم کنید و با آب و نمک بپزید. سپس آن ها را در سبدی بریزید و اجاز دهید تا آب آن ها کاملا گرفته شود. با چنگال گل کلم ها را کمی نرم کنید. زعفران را در کمی آب جوش، آب سرد و جوش شیرین حل کنید و به تخم مرغ هم زده با نمک و فلفل بیفزایید. سپس پیاز داغ و گل کلم های خنک شده را به تخم مرغ ها اضافه کنید و هم بزنید تا مایه کوکو شما آماده شود. کوکو را در روغن سرخ کرده و نوش جان کنید.

کوکو رشته ای

کوکو رشته ای نوع خاصی از طبخ کوکو سیب زمینی است

کوکو رشته ای نوع خاصی از طبخ کوکو سیب زمینی است. این کوکو از سیب زمینی رشته ای رنده شده، تره فرنگی یا پیازچه، آرد، تخم مرغ هم زده، نمک و فلفل تشکیل می شود. برای طبخ، سیب زمینی ها را بشویید و پوست آن ها را بگیرید. سپس با کمک رنده مخصوص آن ها به صورت رشته ای رنده کنید. تره فرنگی یا پیازچه را نیز خرد کنید و همراه با آرد، تخم مرغ، نمک و فلفل به سیب زمینی ها بیفزایید و مخلوط کنید.

چند قاشق روغن در ماهیتابه بریزید و روی شعله گاز بگذارید. از مایه کوکو با فاصله در روغن بریزید و هر دو سمت کوکوها را سرخ کنید. سپس در ظرف دلخواهتان بچینید و همراه با سبزی یا سالاد سرو کنید.

کوکو مارچوبه و موسیر

برای طبخ کوکو مارچوبه و موسیر، ابتدا موسیر و پیازچه خرد شده را در مخلوطی از کره و روغن، روی شعله متوسط گاز تفت دهید، سپس مارچوبه های خردشده را به آن ها اضافه کنید. در ظرفی دیگر، تخم مرغ ها، سبزی خشک معطر، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید و روی مارچوبه ها در ماهیتابه بریزید. شعله گاز را کم کنید و پس از گرفتن تخم مرغ ها، مقداری پنیر پیتزا روی کوکو بریزید. 

کوکو ذرت

کوکو ذرت از کره، پیاز نگینی سرخ شده، سیر سرخ شده، تخم مرغ، ذرت شیرین، پنیر چدار، شیر، فلفل دلمه ای، مغز نان باگت، تخم مرغ، پیازچه، نمک و فلفل پاپریکا تشکیل می شود. کوکوی ساده و بسیار لذیذ ذرت، یک غذای ایرانی و بین المللی است که بچه ها عاشق آن هستند.

از دیگر کوکوهای سبزیجات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کوکو پیاز
  • کوکو گزنه
  • کوکو پونه
  • کوکو کلم برگ
  • کوکو فلفل دلمه ای

2. کوکو با گوشت

کوکو مرغ

برای تهیه کوکو مرغ به سینه مرغ پخته ریش ریش شده، تخم مرغ، زعفران، آب لیموی تازه، نمک، فلفل و پیاز نیاز دارید. برخی افراد در تهیه این نسخه از کوکو، سیب زمینی هم می ریزند.

کوکو مرغ و سبزیجات نیز یکی از محبوب ترین انواع کوکو است که می توان آن را در فر طبخ کرد. این کوکو با تخم مرغ، سیب زمینی، فلفل دلمه ای، قارچ، پیازچه، پنیر موتزارلا، شیر، مرغ پخته، کره، روغن زیتون، نمک و فلفل درست می شود.

کوکو مرغ را می توان با لوبیا سفید پخته نیز درست کرد تا غذایی کامل تر و مقوی تر به دست آورد. برای طبخ این کوکو باید در ابتدا سینه مرغ و لوبیا سفید پخته را چرخ کنید و سپس با دیگر مواد لازم از جمله تخم مرغ، پیاز رنده شده، کره، نمک، فلفل و زعفران مخلوط کنید. مایه کوکو را در روغن سرخ کنید و از طعم آن لذت ببرید.

کوکو چغرتمه یا بادکوبه ای

کوکو چغرتمه یا بادکوبه ای، یک غذای روسی است که در شهرهای مختلف مناطق گیلان و مازندران در مجالس و مهمانی های رسمی طبخ می شود. این غذا در کنار زرشک پلو و مرغ و فسنجان سرو می شود. در مناطق گیلان و مازندران رسمی به نام “ماران پلو”  (مادران پلو یا مادرزن پلو) وجود دارد که طبق آن، مادر عروس در صبح عروسی برای عروس و داماد و خانواده داماد، یک صبحانه مفصل تدارک می بیند. کوکو چغرتمه یا بادکوبه ای یکی از غذاهای اصلی این مراسم به شمار می آید.

مواد تشکیل دهنده این کوکو، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی، تخم مرغ، مرغ، پیاز، آب لیموی تازه، نمک، فلفل و زردچوبه هستند.

کوکو اشپل

کوکوی خوشمزه اشپل، یک غذای گیلانی و مخصوص شب عید و روزهای سال نو است

اهالی گیلان، کوکویی متفاوت دارند که با اشپل ماهی درست می شود. این کوکوی خوشمزه که مخصوص شب عید و روزهای سال نو است، به راحتی درست می شود و یکی از پرطرفدارترین و سنتی ترین غذاهای مردم گیلان است. کوکو اشپل با اشپل ماهی، سبزی (تره، جعفری، شوید و نعنا)، سیب زمینی، پیاز، تخم مرغ، سیر، نمک، فلفل وو زردچوبه درست می شود.

پیاز، سیر و سیب زمینی را با سبزی های خردشده چرخ کنید. سپس اشپل ماهی را به مواد اضافه کنید و با گوشت کوب یا میکسر با هم مخلوط کنید. بقیه مواد را به مایه کوکو بیفزایید و خوب هم بزنید. سپس کوکو را در روغن سرخ کنید و از طعم ویژه و منحصربه فرد آن لذت ببرید.

کوکو تن ماهی

اگر فرصت زیادی برای آشپزی ندارید و از خوردن غذاهای حاضری و تکرای خسته هستید یا هوس خوردن یک کوکوی خوشمزه خانگی را کرده اید، به سراغ کوکو تن ماهی بروید که روش طبخی بسیار ساده دارد و در کمترین زمان ممکن آماده می شود.

مواد تشکیل دهنده کوکو تن ماهی، تخم مرغ، تن ماهی، سیر، پودر زیره، جعفری خردشده، آرد گندم، پیاز، نمک و فلفل هستند. برای طبخ، تن ماهی از قبل جوشانده را با پیاز و سیر رنده شده و دیگر مواد به خوبی مخلوط کنید و در روغن سرخ کنید. 

کوکو میگو

کوکو میگو از پیاز، سیب زمینی، نمک، فلفل، میگو، تخم مرغ، زعفران و روغن تشکیل می شود. برای طبخ آن نیز کافی است تا تمام مواد را به غیر از تخم مرغ با هم چرخ کنید و سپس با تخم مرغ هم بزنید. مایه کوکو را مانند دیگر کوکوها در روغن سرخ کنید.

از دیگر کوکوهای گوشت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کوکو گوشت چرخ کرده
  • کوکو ماهی
  • کوکو با مغز گوسفند

3. کوکو با حبوبات

کوکو عدس

کوکو عدس با آرد گندم، تخم مرغ، عدس، ماست، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین درست می شود. در ابتدا عدس از قبل خیس شده را در مقداری آب بپزید. سپس آن را آبکش کنید و اجازه دهید تا سرد و آب آن، جدا شود. عدس پخته را چرخ کنید و مرحله به مرحله با آرد، ماست، تخم مرغ و نمک مخلوط کنید. توجه داشته باشید که اضافه کردن ادویه در ابتدای کار موجب پایین آوردن کیفیت کوکوی شما خواهد شد.

مایه کوکو را در دمای محیط به مدت یک تا یک و نیم ساعت رها کنید تا مواد به خورد هم بروند و کوکوهای پوک تری در حین سرخ شدن داشته باشید. ادویه جات را در این مرحله در مایه کوکو بریزید و خوب مخلوط کنید. سپس آن ها را در روغن داغ سرخ کرده و نوش جان کنید.

کوکو لوبیا سبز

لوبیا سبز چربی بسیار کمی دارد و برای کاهش وزن بسیار مفید است. این گیاه همچنین دارای ویتامین های A ،C ،K و B6 است که برای تقویت موها، استخوان ها و بقیه عضلات ضروری هستند. لوبیا سبز در ضمن دارای فیبر و پروتئین بسیار بالایی نیز است.

کوکو لوبیا سبز متعلق به مناطق ترک نشین است و با لوبیا سبز، سیب زمینی، تخم مرغ، پیاز، سیر، روغن، زعفران دم کرده، نمک، فلفل و زردچوبه درست می شود. 

کوکو لوبیا چیتی

شاید برایتان جالب باشد که بدانید با لوبیا چیتی هم می توان کوکو درست کرد. برای طبخ این کوکوی خوشمزه و بسیار مقوی به لوبیا چیتی، تخم مرغ، سیب زمینی، نمک، فلفل، زردچوبه و پودر کاری نیاز دارید. برای طبخ آن باید لوبیا چیتی و سیب زمینی را بپزید و سپس با همه مواد در غذاساز بریزید و میکس کنید. مایه کوکو را در روغن سرخ کنید و از طعم آن لذت ببرید. 

کوکو نخودفرنگی

کوکو نخودفرنگی با نخود فرنگی، سیب زمینی، سیر، شوید خشک، تخم مرغ، آرد، نمک، فلفل و زعفران درست می شود. برای طبخ، کافی است همه مواد را میکس کنید و سپس در ماهیتابه با کمی روغن سرخ کنید.

از دیگر کوکوهای محبوب که با حبوبات آماده می شود می توان به کوکو سویا اشاره کرد.

4. کوکو با میوه

کوکو سیب درختی

برای طبخ کوکو سیب درختی (گلاب) به سیب درختی، تخم مرغ، دارچین، روغن، نمک، زعفران، شکر و عسل نیاز دارید. سیب ها را بپس از پوست کندن رنده کنید. حدود نیمی از آب آن را دور بریزید و به آن دارچین، شکر، نمک، زعفران و تخم مرغ اضافه کنید و کاملا هم بزنید. در ماهیتابه روغن بریزید و روی شعله ملایم گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس از مایه کوکو در آن بریزید تا سرخ شود. در انتهای سرخ شدن، روی کوکو عسل بریزید. 

کوکو به

کوکو به با به رنده شده، آرد، تخم مرغ، شکر، دارچین، زعفران و روغن درست می شود. برای طبخ این نوع کوکو مانند دیگر کوکوها باید تمام مواد لازم را مخلوط کنید و سپس آن را در روغن داغ سرخ کنید. کوکو به را معمولا با زیتون و انواع سبزیجات فصل سرو می کنند.

کوکو پسته 

شاید برایتان جالب باشد که بدانید با مواد ساده ای چون پسته، تخم مرغ، شیر، نمک، فلفل، روغن و کره می توان یک غذای سبک، مقوی و لذیذ به نام کوکو پسته درست کرد. برای طبخ این کوکو باید پسته پودر شده را به تخم مرغ هم زده و دیگر مواد اضافه کنید و سپس در روغن سرخ کنید.

کوکو گردو

کوکو گردو با گردوی آسیاب شده، سبزیجات (نعنا، گشنیز، جعفری، چوچاق، شوید و کمی برگ سیر)، پیاز رنده شده، تخم مرغ، زردچوبه، نمک و فلفل درست می شود. 

انواع دیگر کوکو

کوکو ماست

کوکو ماست، یک کوکوی متفاوت و خوشمزه است که از ماست چکیده سفت، تخم مرغ، تره، هویج، روغن جامد، زعفران دم کرده، آرد گندم، نمک، فلفل و زردچوبه تشکیل می شود. 

کوکو ماکارونی

کوکو ماکارونی یک نسخه مدرن و متفاوت از کوکو است که با ماکارونی شکل دار، روغن، سوسیس، فلفل دلمه ای، پیاز، فلفل، نمک، تخم مرغ و سس گوجه تشکیل می شود. در ابتدا ماکارونی را به همراه نمک در آب بپزید و آبکش کنید تا سرد شوند. سپس پیاز را در کمی روغن تفت دهید تا نرم شوند. سوسیس و فلفل دلمه ای را به پیازها بیفزایید و کمی تفت دهید. سپس سس گوجه، نمک و فلفل را در آن ها بریزید و مخلوط کنید. مایه سوسیس را کنار بگذارید تا سرد شود.

مایه سوسیس، ماکارونی پخته و تخم مرغ را در کاسه ای مخلوط کنید و در یک ماهیتابه روغن داغ، سرخ کنید تا کوکو ماکارونی شما آماده شود.

کوکو فسنجان

کوکو فسنجان، نسخه ای متفاوت و خوشمزه از انواع کوکوها است

کوکو فسنجان، نسخه ای متفاوت و خوشمزه از انواع کوکوها است که از گردو، رب انار، رب گوجه فرنگی، سبزی (تره، جعفری و گشنیز)، تخم مرغ، آبغوره، نمک، فلفل و زردچوبه تشکیل می شود. برای طبخ کوکو فسنجان، گردوی آسیاب شده را به همراه رب انار، رب گوجه فرنگی، آبغوره، نمک و زردچوبه در قابلمه کمی تفت دهید. سپس مقداری آب در آن بریزید و اجازه دهید تا روی شعله ملایم گاز بجوشد.

در حین جوشیدن، به تدریج در آن آب سرد بریزید. سپس در ظرفی جداگانه، سبزی خردشده، تخم مرغ، گردوی خردشده، نمک، فلفل و زردچوبه را مخلوط کنید و در یک ماهیتابه دیگر سرخ کنید. پس از غلیظ شدن مخلوط گردو، کوکوهای سرخ شده را روی آن قرار دهید و درب قابلمه را ببندید تا به مدت 15 دقیقه با هم بجوشند.

از انواع دیگر کوکوها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کوکو برنج
  • کوکو جو پرک

مواد لازم برای کوکو سه طبقه

برای 3 تا 4 نفر

  • 250 گرم سبزی کوکوی خرد شده
  • 2 تا 3 عدد تخم مرغ
  • یک قاشق سوپخوری زرشک
  • یک قاشق سوپخوری روغن مایع
  • یک قاشق سوپخوری آرد سوخاری
  • یک قاشق سوپخوری پیاز پوست کنده، نگینی خردشده و سرخ شده
  • یک قاشق چای خوری پودر سیر (دلخواه)
  • نمک و فلفل به مقدار لازم
  • ادویه (پودر گل سرخ، دارچین و کاری) به مقدار لازم
  • یک قاشق سوپخوری مغزگردو (دلخواه)

مواد لازم برای کوکو گوشت

  • 250 گرم گوشت چرخ کرده
  • یک قاشق سوپخوری رب گوجه فرنگی
  • یک عدد پیاز پوست کنده و خرد شده
  • نمک، فلفل و زرد چوبه به مقدار لازم
  • 4 قاشق غذا خوری پنیر پیتزای رنده شده
  • یک قاشق چای خوری پودر سیر یا سیر تازه (دلخواه)

مواد لازم برای کوکو سیب زمینی

  • 250 گرم سیب زمینی آب پز و رنده شده
  • 2 تا 3 عدد تخم مرغ
  • یک قاشق سوپخوری پیاز پوست کنده، نگینی خردشده و سرخ شده
  • نمک و فلفل به میزان لازم
  • یک قاشق سوپخوری زعفران دم کرده
  • 2 قاشق سوپخوری روغن مایع
  • یک قاشق چای خوری بیکینگ پودر

طرز تهیه کوکو سه طبقه

1. آماده سازی کوکو گوشت: روغن را یک ماهیتابه متوسط بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازها را در آن بریزید و کمی تفت دهید تا نرم شوند.

2. گوشت چرخ کرده و سیر را به پیازها اضافه کنید و کمی تفت دهید تار نگ گوشت عوض شود. سپس نمک و ادویه جات را در ماهیتابه بریزید و خب مخلوط کنید و تفت دهید تا بوی ادویه ها دربیاید.

3. رب گوجه فرنگی را در آخرین مرحله در ماهیتابه بریزید و تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود. سپس ماهیتابه را از روی گاز بردارید و اجازه دهید تا مایه کوکو خنک شود.

4. پنیر پیتزا را در مایه کوکو گوشت بریزید.

5. آماده سازی کوکو سبزی: همه مواد لازم به غیر از روغن را در یک کاسه بریزید و با هم مخلوط کنید. سپس روغن را در آن بریزید.

6. آماده سازی کوکو سیب زمینی: همه مواد لازم را در یک کاسه بریزید و مخلوط کنید.

7. فر را در دمای 190 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم شود.

8. آماده سازی کوکو سه طبقه: قالب مورد نظر را با استفاده از روغن چرب کنید. توجه داشته باشید که تمام دیواره های قالب باید به روغن آغشته شوند تا کوکو به قالب نچسبد.

9. مواد کوکو گوشت، سبزی و سیب زمینی را به ترتیب دلخواهتان در قالب بریزید و بین هر دو لایه را با قاشق صاف کنید و سپس لایه بعدی را بریزید.

10. قالب را برای 45 تا 50 دقیقه در فر قرار دهید. اگر دوست دارید کوکوی شما برشته شود، در 5 دقیقه پایانی گریل فر را روشن کنید تا کوکوی شما طلایی شود.

11. قالب را از فر دربیاورید و اجازه دهید تا برای حدود 5 تا 10 دقیقه خنک شود. سپس آن را در ظرف سرو برگردانید.

مواد لازم برای کوکو پاغازه

  • 500 گرم پاغازه (نوعی تره کرمانشاهی)
  • یک تا 2 قاشق غذاخوری آرد
  • یک عدد پیاز پوست کنده و رنده شده
  • 4 تا 5 عدد تخم مرغ
  • یک حبه سیر پوست کنده و رنده شده
  • روغن سرخ کردنی به میزان لازم
  • نمک و زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه کوکو پاغازه

1. پاغازه خردشده، آرد، نمک، زردچوبه، پیاز و سیر رنده شده را در یک کاسه بریزید و خوب با هم مخلوط کنید.

2. تخم مرغ را به مایه کوکو بیفزایید و مواد را کاملا با هم مخلوط کنید.

3. در یک ماهیتابه به میزان کافی روغن بریزید و روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس مایه کوکو را در ماهیتابه بریزید و درب آن را ببندید. شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا برای چند دقیقه بپزد و سرخ شود.

4. درب ماهیتابه را بردارید، کوکو را پشت و رو کنید و دوباره درب آن را بگذارید تا آن طرف کوکو نیز سرخ شود.

5. کوکو را روی دستمال مخصوص آشپزخانه یا کاغذ روغنی قرار دهید تا روغن اضافی آن کشیده شود.

6. کوکو پاغازه را در ظرف سرو بچینید و همراه با انواع ترشی، سالاد و ماست سرو کنید.

مواد لازم برای کوکو ماست

  • 150 گرم ماست کیسه ای سفت
  • 6 عدد تخم مرغ درشت
  • 250 گرم تره
  • 4 عدد هویج پوست کنده و رنده شده
  • 5 قاشق سوپخوری روغن جامد
  • یک قاشق غذاخوری زعفران دم کرده غلیظ
  • یک قاشق غذاخوری آرد گندم
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه کوکو ماست

1. برای تهیه ماست کیسه ای، یک پارچه نخی تمیز را داخل یک سبد گرد بگذارید و سبد را در یک قابلمه قرار دهید، به طوری که سبد بالای قابلمه قرار بگیرد. ماست خانگی را داخل پارچه نخی بریزید، سپس گوشه های آن را جمع کنید و گره بزنید. اجازه دهید تا 3 تا 4 ساعت، ماست در کیسه بماند و آب اضافی آن کشیده شود. ماست کیسه ای شما آماده است. شما می توانید کمی نمک به آن اضافه کنید و در یخچال از آن نگهداری کنید.

2. تره را بشویید و در یک آبکشش قرار دهید تا کاملا خشک شود. سپس آن را ساطوری خرد کنید و کنار بگذارید.

3. زرده و سفیده تخم مرغ ها را جدا کنید.

4. زعفران، آرد گندم، نمک، فلفل و زردچوبه را به زرده های تخم مرغ بیفزایید و خوب با چنگال مخلوط کنید تا زرده تخم مرغ پف کند و کشدار شود.

5. سفیده های تخم مرغ را با همزن برقی هم بزنید تا کاملا سفید شوند و پف کنند. سپس ماست و مایه زرده تخم مرغ را در آن بریزید و با چنگال مخلوط کنید.

6. تره خردشده و هویج رنده شده را نیز اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مایه کوکو آماده شود.

7. روغن جامد را داخل یک ماهیتابه بریزید و اجازه دهید تا روغن داغ شود. سپس مایه کوکو را در آن بریزید و با پشت قاشق صاف کنید. کوکو را با حرارت ملایم بپزید و سپس آن را زیر و رو کنید تا سمت دیگر آن هم سرخ شود.

نکات مهم برای طبخ کوکو ماست

  • اگر حس کردید مایه کوکو شل است، در آن آرد بریزید؛ اما زیاده روی نکنید.
  • در هنگام تهیه ماست کیسه ای، می توانید مقداری شوید خشک به آن اضافه کنید.
  • برای پف کردن کوکو می توان از بیکینگ پودر یا جوش شیرین استفاده کرد.
  • روش دیگر سرخ کردن این است که یک قاشق از مایه کوکو را در روغن بریزید تا یک سمت آن پخته شود. سپس آن را برگردانید تا سمت دیگر آن پخته شود و این کار را ادامه دهید تا تمام مواد کوکو تمام شود.

طعم کوکو

مقاله  مرتبط:

  • طرز تهیه چکدرمه؛ غذای نذری بندر ترکمن

کوکو غذایی بسیار سبک و خوشمزه است که در سفره بیشتر ایرانی ها دیده می شود. کوکو سبزی و سیب زمینی به احتمال زیاد، محبوب ترین انواع کوکو هستند که در بسیاری از موارد، یکی از آن ها به دیگری ترجیح داده می شود. کوکو سبزی در کنار ماهی و سبزی پلو، یکی از نوستالژیک ترین بشقاب های ایرانی به خصوص در شب عید است.

کوکوها، پیش غذاهایی بسیار سبک و مجلسی هستند که می توان با خلاقیت و انواع مواد غذایی آن ها را درست و در کنار نان یا برنج سرو کرد. پس اگر کوکوها در برنامه غذایی شما نیستند، سعی کنید آن ها را در سفره خانواده خود بگنجانید تا از طعم لذیذ، ظاهر دلربا و خواص آن ها بهره مند شوید.

اگر در زادگاه یا شهر محل سکونت شما کوکو را به روشی متفاوت از آنچه در این مقاله خواندید تهیه می کنند، تفاوت ها و دستورپخت های رایج را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید. همچنین اگر موفق به طبخ هر یک از غذاهای لذیذ ارائه شده در مجموعه غذاهای محلی ایران شدید، حتما از غذاهای لذیذ و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن کجارو در اینستاگرام (mykojaro@)، تجربه و تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید.


کالری انواع سبزیجات خام و پخته با توجه به مقدار مصرف در جدول زیر درج شده است

1 کالری: ترب

مقدار مصرف: یک ترب

اگر می خواهید وزن خود را به سرعت کم کنید نباید ترب را تنها به عنوان چاشنی در نظر بگیرید. ترب بسیار کم کالری و سرشار از فیبر است و می تواند در سیستم گوارشی شما با سرعت کمی تجزیه شود. همین امر موجب می شود به مدت طولانی تری حس سیری داشته باشید و بتوانید به خوبی وزن کم کنید.


2 کالری: فلفل دلمه ای

کالری سبزیجات,فلفل دلمه ای-bell-peppers

مقدار مصرف: یک برش به صورت خام

مطالعات انجام شده نشان می دهد که این فلفل های دلمه ای می توانند به بدن کمک کنند که چربی سوزی سریع تری داشته باشد. همچنین این ماده خوشمزه دارای فولات و ویتامین B6 فراوانی است و می تواند تورم در شریان ها را کم کند و باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی گردد.


3 کالری: گل کلم

کالری سبزیجات,گل کلم-cauliflower

مقدار مصرف: یک گلچه یا گل کوچک

این گل های کوچک ترد و خوشمزه، فیبرهای بسیار زیادی دارند. اگر به دنبال شیرینی های کرمی و خامه ای هستید و به خاطر رژیم نمی توانید از آن استفاده کنید، می توانید از گل کلم بهره مند شوید و هوس خود برای خوردن شیرینی را سرکوب نمایید.


5 کالری: پیازچه

کالری سبزیجات,پیازچه-scallions

مقدار مصرف: یک عدد

پیازچه به عنوان پیاز سبز نیز شناخته شده و دارای کالری بسیار اندک و سدیم بسیار پایین است. این سبزی عاری از چربی طعم و مزه ی خوبی به غذاها می بخشد. علاوه بر این، تحقیقات انجام شده نشان می دهد که پیازچه ( به همراه پیاز و سیر) می تواند در کاهش التهاب و خطر ابتلا به سرطان کمک کند. شما می توانید پیازچه خرد شده را به املت، سالاد و یا سیب زمینی سرخ کرده اضافه کنید. 100 گرم از برگ های تازه ی آن تنها 31 کالری دارد.


6 کالری: کرفس

کالری سبزیجات,کرفس-celery

مقدار مصرف: یک ساقه

کرفس یک ماده ی غذایی برای داشتن رژیمی ناب است. اما اگر مصرف کرفس به صورت خام برای شما ممکن نیست و آن را دوست ندارید می توانید از دستور پخت های مختلف برای طعم بخشیدن به آن استفاده کنید. تحقیقات انجام شده در دانشگاه میسوری نشان می دهد که ترکیبات موجود در کرفس می تواند از توسعه و گسترش سلول های سرطانی جلوگیری کند.


7 کالری: اسفناج

مقدار مصرف: یک پیمانه به صورت تازه

این برگ سبز دارای قدرت عضله سازی است. اما اسفناج منبعی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 گیاهی و فولات است که به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته و پوکی استخوان کمک می کند. شما می توانید روزانه یک پیمانه اسفناج تازه و یا نصف پیمانه اسفناج پخته شده مصرف کنید


8 کالری: ترشی خیار

مقدار مصرف: یک عدد خیار

ترشی ها می توانند هوس افراد به یک ماده ی ترد، خوشمزه و نمک دار را برآورده کنند. تهیه ی این ترشی بسیار اسان است. کافیست خیارها را کاملا بشویید و آن ها را در سرکه ی خانگی قرار دهید وکمی نمک، سیر و شوید به آن اضافه کنید. مصرف یک پیمانه خیار تنها 16 کالری برای بدن فراهم می کند و سرکه تنها یک کالری در یک قاشق چایخوری خواهد داشت.


10 کالری: کاهوی رومانی

مقدار مصرف: یک پیمانه

همه ی کاهوها در یک شرایط ثابت تولید نمی شوند. شما می توانید از کاهوهای رومانی برای سالاد استفاده کنید و از ارزش تغذیه ای بی شمار آن لذت ببرید. این کاهو کالری بسیار اندکی دارد و دارای آب فراوانی است. کاهوی رومانی منبعی عالی از ویتامین A ، K ، فولات و ویتامین C است.


11 کالری: توماتیلو

مقدار مصرف: یک عدد

توماتیلو از خانواده گوجه فرنگی بوده و دارای میوه های سبز رنگی است که برای سالاد و پیش غذاها مورد استفاده قرار می گیرد. این میوه بسیار کم کالری بوده و طعم و مزه ی تندی دارد ، بنابراین می توان از آن در دستور پخت های مختلف استفاده کرد.


12 کالری: مارچوبه

مقدار مصرف: 4 شاخه، پخته شده

این سبزی کم کالری و سرشار از فیبر، ماده ای عالی برای کاهش وزن و بهبود سلامت کلی بدن است. اما آیا می دانستید که مارچوبه از خماری بیش از حد پیشگیری می کند؟؟ بر اساس تحقیقات انجام شده در کره جنوبی، مارچوبه به افزایش سطح آنزیم های کلیدی که الکل را تجزیه می کنند کمک می کند.


13 کالری: بروکلی

مقدار مصرف: یک گلچه

همانطور که می دانید کلم بروکلی برای سلامتی بدن بسیار مفید ست. این ماده کالری کمی دارد و سرشار از کلسیم است. این سبزی خوشمزه می تواند با سرطان مبارزه کند. بر اساس مطالعه ای که در سال 2011 در مجله تغذیه مولکولی و تحقیقات غذایی منتشر شد، نشان داد که ماده ی شیمیایی اولیه ای که در بروکلی و سایر کلم ها یافت می شود، می تواند سلول های سرطانی را از بین ببرد.


14 کالری: خیار

مقدار مصرف: یک پیمانه، خرد شده

یک خیار تقریبا از 90 درصد آب تشکیل شده وهمین موضوع خیار را به یک ماده ی عالی برای کاهش وزن تبدیل کرده است. خیار همچنین ماده ی عالی برای سالاد می باشد.


18 کالری: کدو

مقدار مصرف: یک پیمانه

کدو دارای طعم بسیار خوبی است و همچنین کالری بسیار کمی دارد. شما می توانید از آن به عنوان یک ماده ی کاهش دهنده وزن استفاده کنید.


19 کالری:کلم

مقدار مصرف:یک پیمانه

همانطور که می دانید تنوع کلم ها بسیار زیاد است و هر کدام از آن ها نیز دارای مزایای بسیاری برای سلامتی انسان هستند.شما می توانید کلم های مختلف را بپزید و از مزایای آن بهره مند شوید. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که کلم پخته بیشتر از کلم خام دارای خاصیت ضد سرطانی است.


22 کالری: گوجه فرنگی

مقدار مصرف:یک عدد

گوجه فرنگی می تواند خطر ابتلا به سرطان، پوکی استخوان و بیماری قلبی را کاهش دهد. سعی کنید از گوجه فرنگی ارگانیک استفاده کنید. سپس آن را برش دهید و مصرف نمایید.


30 کالری: هویج

مقدار مصرف: یک عدد هویج

همانطور که می دانید مصرف سبزیجات خام یک رژیم غذایی هوشمندانه است اما همیشه مصرف خام مواد ممکن نیست. هویج بسیار کم کالری است و یک عدد هویج خام متوسط تقریبا 2 گرم فیبر دارد.


جدول کالری انواع سبزیجات

نام ماده غذایی مقدار کالری کربوهیدرات پروتئین چربی شکر
پیاز 1 عدد متوسط 44 10.3 1.2 0.1 4.7
گل کلم 1 لیوان 100 گرم 25 5.3 2 0.1 2.4
برگ کلم خرد شده 1 لیوان 90 گرم 22 5.2 1.1 0.1 2.8
کلم قرمز خرد شده 1 لیوان 75 گرم 22 5.2 1.1 0.1 2.5
کلم بروکسل 1 لیوان 88 گرم 38 7.9 3 0.3 1.9
کلم بروکلی 1 لیوان 88 گرم 30 5.8 2.5 0.3 1.5
سیب زمینی 1 عدد متوسط 164 37.2 4.3 0.2 1.7
سیب زمینی شیرین 1 عدد متوسط 112 26.2 2 0.1 5.4
تربچه 1 عدد متوسط 1 0.2 0 0 0.1
جعفری خرد شده 1 لیوان 60 گرم 22 3.8 1.8 0.5 0.5
گشنیز 1 لیوان 4 گرم 1 0.1 0.1 0 0
شاهی 1 لیوان 50 گرم 16 2.8 1.3 0.3 2.2
نعنا 1 اونس 28 گرم 12 1.4 0.8 0 0
هویج 1 عدد متوسط 30 5.8 0.6 0.1 2.9
زنجبیل خرد شده 1 لیوان 24 گرم 19 4.3 0.4 0.2 0.4
سیر خام 1 حبه 4 1 0.2 0 0
پیازچه خرد شده 1 لیوان 25 گرم 10 2 0 0 1
فلفل سبز شیرین 1 عدد متوسط 24 5.5 1 0.2 2.9
فلفل قرمز شیرین 1 عدد متوسط 37 7.2 1.2 0.4 5
خیار 1 عدد متوسط 18 10.9 0 0.3 0
کاهو 1 عدد متوسط 106 20.6 7.7 1.9 7.4
گوجه فرنگی 1 عدد متوسط 22 4.8 1.1 0.2 3.2
کرفس خرد شده 1 لیوان 120 گرم 19 3.6 0.8 0.2 2.2
اسفناج خام 1 لیوان 30 گرم 7 1.1 0.9 0.1 0.1
قارچ خرد شده 1 لیوان 70 گرم 15 2.3 2.2 0.2 1.2
کدو 1 عدد متوسط 31 6.6 2.4 0.4 3.4
کدو تنبل خرد شده 1 لیوان 116 گرم 30 7.5 1.2 0.1 1.6
بادمجان پوست کنده 450 گرم 110 26 4.6 0.9 10.8

محاسبه کالری مواد غذایی

محاسبه کالری مواد غذایی
کالری میوه کالری برنج
کالری لبنیات کالری ماهی
کالری نان کالری نوشیدنی
کالری خشکبار کالری گوشت
کالری سبزیجات کالری غلات
کالری حبوبات کالری شیرینی
کالری آجیل کالری سوپ


بورانی از پیش غذاهای اصیل ایرانیه که ترکیب سبزیهای پخته و ماست هست. البته در کشورهای حاشیه مدیترانه و به خصوص ترکیه نیز انواع بورانی در سفره غذایی مردم دیده می شود. در ادامه روش تهیه

متداول ترین بورانی ها (بورانی اسفناج ، بورانی کدو حلوایی ، بورانی کدو سبز ، بورانی بادمجان، بورانی گشنیز، بورانی لبو، بورانی کدو حلوایی، بورانی کنگر و … )

در میان انواع بورانی، بورانی اسفناج، کدو حلوایی، لبو و بادمجان هم خوشمزه تر هستند و هم رایج تر.

 

انواع بورانی : بورانی اسفناج

این میزان مواد برای 4 نفر مناسب است.

مـواد لازم برای تهیه بورانی اسفناج

بورانی اسفناج

اسفناج خردشده                      8 لیوان

سیر ساطوری شده                  2 حبه

روغن زیتون                              1 قاشق مرباخوری

ماست ترش و کمی سفت        3 لیوان

نمک و فلفل سیاه                    به میزان دلخواه

پیاز خلال کرده و ریز خرد شده    1 قاشق سوپ خوری

انواع بورانی , بورانی اسفناجانواع بورانی , بورانی اسفناج

طرز تهیه بورانی اسفناج 

اسفناج را با مقدار کمی آب و نمک در قابلمه می ریزیم و بر روی آتش ملایم قرار می دهیم تا پخته شود. تجازه می دهیم آب آن گرفته شود یا در صافی می ریزیم.

سپس آن را با گوشت کوب له می کنیم. اسفناج را با پیاز داغ و سیر و کمی روغن را در تابه تفت می دهیم. از روی آتش برمی داریم.

زمانی که سرد شد، ماست را داخل اسفناج می ریزیم و خوب به هم می زنیم.  بورانی اسفناج را در ظرف ریخته و سر میز می گذاریم.

روشی دیگر:

می توانید در تابه ای روغن زیتون بریزید و سیر را کمی تفت دهید و به اسفناج های بخارپز شده بیفزایید.

سپس ماست و ادویه ها را اضافه کنید و به مدت 10 دقیقه در یخچال قرار دهید تا بورانی آماده خوردن شود.

 

انواع بورانی : بورانی لبو

مواد  لازم

لبوی پخته                                2 لیوان

ماست                                     3 لیوان

طرز تهیه

برای تهیه بورانی لبو، کافی است لبوهای پخته شده را به صورت نگینی برش دهید و با ماست مخلوط کنید.

(این بورانی ظاهر زیباتری پیدا خواهد کرد)

لبو را فقط با آب بپزید. لزومی ندارد به آن شکر اضافه کنید. طعم و شیرینی خود لبو برای تهیه بورانی کافی است.

لبوی پته را می توانید رنده کرده و با ماست مخلوط نمائید.

انواع بورانی , بورانی لبوانواع بورانی , بورانی لبو

می توانید لبوها را میکس کرده و با ماست ترکیب کنید.

انواع بورانی , بورانی لبو

انواع بورانی : بورانی بادمجان

مواد لازم

بادمجان کباب شده                    2 عدد

ماست                                     2 لیوان

سیر ساطوری شده                  2حبه

نمک                                        به میزان دلخواه

طرز تهیه 

هنگام تهیه بورانی بادمجان ابتدا بادمجان ها را که کباب شده اند پوست بگیرید و به صورت پوره درآورید.

سپس سیر تازه را با آن ها مخلوط و ماست را اضافه کنید.

بادمجان ها را حتماً کباب کنید و از سرخ کردن آن ها بپرهیزید. یادتان باشد طعم بادمجان کباب شده در طعم بورانی تأثیر بسزایی خواهد داشت.

 

انواع بورانی : بورانی کدوحلوایی

مواد لازم برای تهیه بورانی کدو حلوایی

کدوحلوایی پخته                    1 لیوان                            50 کیلوکالری

کره                                       1 قاشق مرباخوری            45 کیلوکالری

زعفران                                 به میزان دلخواه                 0 کیلوکالری

ماست خامه ای                      2 لیوان                            150کیلوکالری

طرز تهیه بورانی کدو حلوایی

برش های کدو حلوایی پخته را در ظرفی به صورت پوره درآورید و در کره به مدت 5 دقیقه تفت دهید.

سپس زعفران را اضافه کنید و ماست را به این مخلوط بیفزایید. به این ترتیب بورانی شما آماده خوردن خواهد بود.

 

انواع بورانی : بورانی کنگر 

مواد لازم برای تهیه بورانی کنگر

کنگر 1 کیلو

روغن 100 گرم

ماست سفت 1 کیلو

نمک و فلفل به مقدار کافی

 

طرز تهیه بورانی کنگر

کنگر را تمیز کرده شسته و در قابلمه  می ریزیم و با مقداری آب روی شعله  قرار داده و می گذاریم  تا با حرارت ملایم بپزد و نرم شود.

بعد کنگر را در صافی می ریزیم تا آب آن گرفته شود.

آنگاه کنگر را با روغن سرخ می کنیم و در ظرف می ریزیم و با ماست و کمی نمک و فلفل مخلوط می کنیم و روی کنگر را با ماست می پوشانیم.

 

انواع بورانی : بورانی بروکلی

مواد لازم 

کلم بروکلی

ماست

سیر ( در صورتیکه سیر دوست ندارید می تونید حذفش کنید یا از پودر سیر استفاده کنید )

نمک و فلفل

نعناع و آویشن

طرز تهیه 

اول بروکلی ها رو بشورید و چند تیکه کنید. بعد توی قابلمه آبجوش بریزید تا بپزه.

کلم بروکلی معمولا” خیلی زود می پزه تقریبا” 15-10 دقیقه بیشتر طول نمی کشه .

بعد آبکش کنید و بریزید توی غذاساز تا خرد بشن ( اگه خواستید سیر هم استفاده کنید در این مرحله همراه با بورانی ها توی غذاساز بریزید تا خرد بشن)

مثل بقیه بورانی ها با توجه به ذائقه خودتون ماست و نمک و فلفل بریزید . اگه دوست داشتید می تونید کمی آویشن و نعناع هم اضافه کنید.

این بورانی جز اون دسته بورانی هایی هست که فوق العاده مفیده پس سعی کنید توی رژیم غذایی خودتون و فرزندان دلبندتون جایی براش باز کنید .

نکته : مقادیر بروکلی و ماست و سیر رو نوشته نشده چون مقدار همه اونها به ذائقه شما بستگی داره.

 

انواع بورانی : بورانی گشنیز

این بورانی پیش غذای خوشمزه و سبکی است که حتی به عنوان شام سبک نیز انتخابی خوش طعم و سالم محسوب می شود. برای تهیه بورانی گشنیز مطلب زیر را بخوانید.

مواد لازم

گشنیز خرد شده 2 لیوان

مغز گردو 1/2 لیوان

پیازچه خرد شده 2 قاشق غذاخوری

ماست چکیده 2 لیوان

نمک، فلفل، نعنا به میزان لازم

طرز تهیه

گشنیز، پیازچه، مغز گردو، ماست، نمک، فلفل و کمی نعنای تازه یا خشک را در ظرفی بریزید و هم بزنید تا یکدست شود. سپس روی آن را تزئین و سرو کنید.

نوش جان!

 

انواع بورانی : بورانی سبزی  

مواد لازم برای تهیه بورانی سبزی

سبزی (تره و جعفری و نعناع و ترخان و شاهی)  250 گرم

پیاز متوسط  1 عدد

ماست  2 لیوان

سیر  2 حبه

فلفل و نمک  به مقدار لازم

طرز تهیه:

سبزی را پاک کرده و شسته و ریز خرد کنید. پیاز را پوست کنده و خلال کنید. سیر را پوست کنده و بکوبید.

سپس تمام مواد را با هم مخلوط  کنید و در ظرفی مناسب بریزید.

در ضمن می توانید با گل سرخ و یا سبزی های خشک روی آن را تزئین کنید.

 

انواع بورانی : بورانی قارچ

مواد لازم برای تهیه بورانی قارچ

قارچ خرد شده 1 لیوان

ماست 1 لیوان

نمک و فلفل  به مقدار لازم

نعناع خشک  2 قاشق سوپ خوری

هویج رنده شده  1 استکان

زعفران  یک چهارم قاشق چای خوری

طرز تهیه بورانی قارچ

قارچها را شسته و خرد کنید و بگذارید تا آب جوش بپزد و بعد تمام مواد را با هم مخلوط کنید و هم بزنید تا جا بیفتد.

سپس در ظرف مناسبی ریخته و برای تزئین آن زعفران را با ماست مخلوط کرده و روی آن را تزئین کنید.

برای درست کردن بورانی قارچ، از قارچ خام  هم میتوان استفاده کرد.

 

بورانی کنگر با مغز گردو

مواد لازم برای تهیه بورانی کنگر با مغز گردو

کنگر خرد شده 1 لیوان

ماست چکیده  1 لیوان

نعناع خشک  2 قاشق سوپ خوری

مغز گردوی رنده شده  نصف لیوان

نمک و فلفل  به مقدار لازم

طرز تهیه بورانی کنگر با مغز گردو

کنگر ها را تمیز کرده و خارهای آن را بگیرید و با کمی نمک آن ها را بپزید و سپس در صافی بریزید تا آب آن گرفته شود.

بعد تمام مواد را با هم مخلوط کرده و برای اینکه این بورانی بهتر جا بیفتد.

بهتر است که آن را در شیشه و در بسته ای ریخته و سه یا چهار روز در یخچال بگذارید تا جا بیفتد و سپس میل کنید.

 

انواع بورانی : بورانی نخود سبز 

مواد لازم برای تهیه بورانی نخود سبز

سیب زمینی استانبولی 6 عدد

نخود سبز نصف لیوان

ماست 2 لیوان

فلفل سیاه و نمک  به مقدار لازم

تخم مرغ  2 عدد

شیوید خرد شده  نصف لیوان

طرز تهیه بورانی نخود سبز

ابتدا تخم مرغ ها و نخود سبز و سیب زمینی را آب پز کنید بعد سیب زمینی ها را حلقه حلقه کرده و تخم مرغ ها را رنده کنید.

سپس تمام مواد را هم مخلوط کرده و ماست را روی آن بریزید وخوب به هم بزنید.

می توانید روی بورانی را با گل سرخ و سبزی خشک تزئین کنید.

 

انواع بورانی : بورانی بلغار

مواد لازم برای تهیه بورانی بلغار

پیاز  3 عدد

تربچه و مرزه هر کدام 1 بسته

ماست 1 لیوان

سس مایونز نصف استکان

گلپر کوبیده 1 قاشق چای خوری

لیمو ترش 1 عدد

خیار 2 عدد

نمک و فلفل به مقدار لازم

طرز تهیه بورانی بلغار

خیار ها را شسته و پوست کنده و حلقه حلقه نموده سپس سبزی ها را خرد کرده و تربچه را نیز حلقه حلقه کرده و تمام مواد آماده شده را با هم مخلوط نمایید.

سپس ماست را روی آن بریزید و خوب به هم بزنید تا کاملا با هم مخلوط شوند. بورانی شما آماده است.

 

انواع بورانی : بورانی کدو سبز

دوستای گلم کدو سبز به خاطر آب فراوانی که داره برای افرادی که رژیم غذایی دارن بسیار مناسب و چربی سوز خوبیه.

مواد لازم برای تهیه بورانی کدو سبز

کدو سبز قلمی چهار عدد

سیر سه حبه

ماست دو لیوان(بهتره چکیده باشه)

گردو خورد شده به مقدار لازم

نمک ادویه خیار ماست به مقدار لازم

 

طرز تهیه بورانی کدو سبز

کدو و سیر پاک کردم با رنده ریز رنده کردم،بعد نمک و ادویه و گردو اضافه کردم ودر آخر ماست اضافه میکنیم.

به نظر من بهترین و خوشمزه ترین بورانی که وجود داره.

گل روشم خیاره که تو پستای قبلی کلیپ آموزششو گذاشتم.

 

انواع بورانی : بورانی خیار 

مواد لازم برای تهیه بورانی خیار

سبزی خشک به مقدار لازم

خیار 4 عدد

نمک و فلفل به مقدار لازم

ماست 2 لیوان

سیر 4 حبه

طرز تهیه بورانی خیار 

خیار ها را رنده کنید و سیر ها را کوبیده و سپس این دو را با ماست نمک و فلفل به هم بزنید.

سپس آن را در ظرف مناسبی ریخته و روی آن را با سبزی خشک و گل سرخ تزئین کنید.

 

بورانی کاهو 

مواد لازم 

کاهو خرد شده

نمک وفلفل

موسیر

نعنا و پونه خشک شده

طرز تهیه 

برای تزیین روی کار قسمت سفید و سفت وسط برگ کاهو رو جدا کردم .

با هر کدام از نصف برگ به حالتی که با خیار و هویج ورقه شده گل درست میکنیم؛ گل درست کردم.

با خلال دندان گل ها رو فیکس کردم تا باز نشن.

 

بورانی هویج

برای بورانی هویج خیلی از عزیزان اون رو تفت میدن بعد به ماست اضافه میکنن. من شخصا خام را  بیشتر میپسندم.

هویج خام رو با رنده ی ریز رنده میکنم و همراه با شکر و اندکی وانیل داخل ماست میریزم.

ماست ترجیحا سفت و شیرین باشه.

لازم به ذکره در این تصویر بورانی با هویج تفت داده هست منتها مدل خام رو من بیشتر میپسندم.

 

انواع بورانی : بورانی موسیر 

مواد لازم برای تهیه بورانی موسیر

موسیر 100 گرم

ماست 1 کیلو

نمک به مقدار لازم

پونه و نعناع خشک به مقدار لازم

طرز تهیه بورانی موسیر

موسیر را از شب قبل خیس کنید و سپس در آب بجوشانید تا خوب نرم شود. بعد از پختن آن را در آبکش بریزید و صبر کنید تا خشک شود.

سپس موسیر را همراه نمک و پونه به ماست اضافه کرده و 3 الی 4 روز در یخچال بگذارید. البته در ظرف را باز بگذارید سپس آن را مصرف کنید.

اگر برای بورانی ها از ظرف سفالی استفاده شود بهتر است، زیرا ظرف سوفالی آب ماست را به خود می گیرد و بورانی شما خوشمزه تر می شود.

 

طرز تهیه بورانی سه رنگ

مواد لازم برای تهیه بورانی سه رنگ

ماست چکیده

کدو حلوایی

کلم بروکلی

لبو

طرز تهیه بورانی سه رنگ

کدو حلوایی و کلم بروکلی را جداگانه در ماهی تابه رژیمی پخته  یا بخار پز کنید . لبو را هم پوست کنده و با برشهای عرضی  به قطعات کوچکتر تقسیم کرده تا زودتر پخته شود .

بعد از پختن  هر سه را جداگانه و بدون آب با گوشت کوب برقی پوره کنید و  با ماست چکیده مخلوط کنید و در دیس به شکل دلخواه تزئین کنید.

در این تزئین در کنار هم گذاشتن سه رنگ بورانی به شکل یک مربع و دو متوازی الاضلاع یک مکعب درست کنید و کاملا شکل سه بعدی به خود بگیرد.

در این تصویر قسمت وسط کاملا برجسته و اگر دقت کرده باشید سایه در سمت چپ تا حدودی برجستگی را نشان میدهد.

برای نقطه های روی تزئین از بورانی و لبو وکدو حلوای و پنیر استفاده کردم .

نکات مهم در تهیه انواع بورانی 

√ برای هرچه خوشمزه تر شدن انواع بورانی ، بهتر است به بورانی بادمجان، سیر تازه، به بورانی اسفناج نعناع و گل سرخ و به بورانی کدو حلوایی، کمی شکر و زعفران اضافه کنید.

√ ماست و خیار نیز نوعی بورانی سرد است که توصیه می شود برای هر چه خوشمزه تر شدنش از شوید، نعناع خشک و کمی گردو استفاده شود.

√ هر ماستی را برای هر بورانی ای نباید استفاده کرد زیرا طعم ماست در حاصل کار انواع بورانی تأثیر بسیاری خواهد داشت.

به طور مثال بهتر است به بورانی اسفناج، ماست موسیر و به بورانی بادمجان، ماست خامه ای و به بورانی لبو، ماست شیرین بزنید تا طعم آن منحصر به فرد شود.

√ اسفناج را برای بورانی اسفناج فقط بخارپز کنید.

√ کدو حلوایی را باید کاملاً بپزید و با کمی کره تفت دهید سپس به صورت پوره درآورید و برای تهیه بورانی مورد استفاده قرار دهید.

خواص انواع بورانی 

اگر فشارخون دارید

بورانی اسفناج، بهترین گزینه برای شماست زیرا سبزی های برگ سبز تیره به کنترل فشارخونتان کمک خواهد کرد.

البته بهتر است در تهیه آن حتماً از سیر تازه استفاده کنید تا خوردن این سبزی به کاهش فشارخونتان کمک کند.

اگر لاغر هستید
بهتر است در میان بورانی ها، بورانی لبو و کدو حلوایی را انتخاب کنید که پرکالری تر هستند.

البته بهتر است در تهیه آن ها از ماست خامه ای استفاده کنید که در واحد حجم میزان انرژی دریافتیتان را افزایش دهد.

اگر اضافه وزن دارید
بهتر است بورانی بادمجان را انتخاب کنید.

البته ماست اضافه شده به این بورانی بهتر است از نوع بدون چربی باشد تا به این ترتیب میزان کالری دریافتی تان به حداقل ممکن برسد.

خلاصه اینکه بورانی پیش غذایی ساده است که به کمک آن می توان میز غذا را رنگین کرد. اما در صورت اضافه آمدن، باید آن ها را در ظرف دردار در یخچال نگه داشت تا طعم سایر مواد غذایی را به خود نگیرند.

 

 

منابع:تبیان/پیج فودآرزو/آشپزیها/زیباکده/عروسی باما/تولینک