پزشکی و سلامت

آیا قرص خواب اعتیاد آور است

ملاتونین به علت اثرات آرامش بخش و خواب آوری که دارد، در بسیاری از منابع از آن به عنوان “هورمون خواب” یاد می شود. این هورمون به طور طبیعی در بدن همه افراد موجود است و ترشح آن خواب آلودگی و احساس خواب را به همراه خواهد داشت. ملاتونین را همچنین می توانید به صورت قرص و کپسول نیز در داروخانه ها بیابید و به منظور داشتن خوابی دلچسب از آن بهره بگیرید. خرید قرص ملاتونین از داروخانه نیازی به نسخه پزشک ندارد. یکی از پرسش هایی که به وفور در مورد قرص ملاتونین مطرح می شود، احتمال اعتیاد آور بودن آن است. ما نیز در این مطلب اعتیاد آور بودن قرص ملاتونین را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

قرص ملاتونین برای چه افرادی توصیه می شود ؟

غده صنوبری در ساعات مشخصی از روز هورمون ملاتونین را در مغز ترشح می کند اما به هنگام شب ترشح این هورمون به مراتب افزایش می یابد و شما را برای خوابیدن آماده می کند. بد نیست بدانید که ملاتونین علاوه بر عملکردی که در بهبود خواب دارد، دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی بوده و به طور کلی در ارتقاء سلامت بدن نیز نقش دارد. با افزایش سن، ترشح هورمون ملاتونین در بدن کاهش می یابد و به همین دلیل است که خواب افراد مسن معمولا کمتر از جوانان است.
از مکمل یا قرص ملاتونین جهت بهبود اختلالات خواب در افراد زیر استفاده می شود:

  • نابینایان
  • افراد مبتلا به جت لگ
  • افراد فعال در مشاغل شیفتی
  • کودکان مبتلا به اختلالاتی همچون اوتیسم
  • مکمل ملاتونین در بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا و ایران بدون نیاز به نسخه پزشک ارائه می شود.
  • اعتیاد آور بودن قرص ملاتونین

    یک نکته را هرگز فراموش نکنید: “اگر یک ماده طبیعی باشد، طبیعی بودن آن دلیلی برای ایمن بودن آن به شمار نمی آید”. با اینکه تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر اعتیاد آور بودن ملاتونین ثبت نشده و هیچ منبع معتبری آن را تائید نکرده است، اما به هرحال پیش از مصرف این دارو باید آگاهی های لازم را کسب کرد. برخلاف سایر داروهای خواب، ملاتونین موجب ایجاد وابستگی و علائم اعتیاد نمی شود یعنی با گذشت زمان با مصرف قرص ملاتونین نشانه ای از اعتیاد در اشخاص دیده نمی شود.
    با این تفاسیر و با توجه به تحقیقاتی که تاکنون در زمینه ملاتونین صورت گرفته است، احتمال اعتیادآور بودن آن بسیار بعید به نظر می رسد. اما همچنان در این زمینه به پژوهش های بیشتری نیاز است و اثر استفاده طولانی مدت از ملاتونین باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. به این نکته نیز دقت داشته باشید که ملاتونین ممکن است برای همه افراد نیز مناسب نباشد. بنابراین اگر شما یا یکی از اعضای خانواده شما سابقه اعتیاد دارد، در مورد مصرف ملاتونین با پزشک مشورت کنید و هرگز آن را خودسرانه مورد مصرف قرار ندهید.

    مقدار مصرف ملاتونین

    تا به اینجای این مطلب متوجه شدید که اعتیاد آور بودن قرص ملاتونین کاملا بعید است. ملاتونین در مقادیر اندک، مقداری اثر آرامش بخش تولید می کند اما اگر بیش از دوز مجاز استفاده شود، ممکن است عوارض جانبی ناخواسته و گاه ناگواری را به دنبال داشته باشد. دقت داشته باشید که مصرف بیش از حد ملاتونین به کیفیت خواب بهتر کمکی نمی کند. از این رو لزومی ندارد که آن را بیش از حد مورد مصرف قرار داد.
    دوز شروع مصرف ملاتونین می تواند از 0.2 تا 5 میلی گرم باشد اما بهتر است دوز مصرفی از همان پایین ترین مقدار یعنی 0.2 آغاز شده و کم کم بیشتر شود. جهت حل مشکل بی خوابی در بزرگسالان یک دوز استاندارد برای مصرف ملاتونین می تواند از 0.3 تا 10 میلی گرم متغیر باشد. برای افراد مسن نیز ملاتونین را می توان از دوز 0.1 تا 5 میلی گرم مورد مصرف قرار داد.
    از مصرف ملاتونین برای کودکان خردسال باید خودداری کرد مگر اینکه پزشک به دلایلی مصرف این مکمل را برای کودک ضروری دانسته و تجویز کرده باشد. زنان باردار و زنان شیرده نیز نباید ملاتونین مصرف کنند زیرا ممکن است عوارض ناخوشایندی را در آنها ایجاد نماید. در واقع می توان گفت که دوز دقیق ملاتونین به سن، وزن و شرایط سلامتی شما بستگی دارد. چنانچه قصد استفاده از ملاتونین را دارید، در مورد هر نوع داروی دیگری که مورد مصرف قرار می دهید، با پزشک مشورت کنید.

    عوارض جانبی ملاتونین

    همان طور که اشاره کردیم، اعتیاد آور بودن ملاتونین در قالب مکمل در هیچ منبعی ذکر نشده است اما قرص ملاتونین می تواند برخی عوارض جانبی را به همراه داشته باشد که اصلی ترین آن احساس خواب آلودگی است. اگر ملاتونین در دوز مناسب و معمول استفاده شود، معمولا عوارض جانبی خاصی مشاهده نخواهد شد، اما به هر حال از آنجایی که هر دارویی ممکن است دارای عوارض جانبی باشد، در موارد نادر عوارض زیر ممکن است به وجود آید:

  • حالت تهوع
  • سردرد
  • سرگیجه
  • لرزش
  • تحریک پذیر شدن اعصاب
  • کاهش فشار خون
  • گرفتگی معده
  • احساس افسردگی موقت
  • در صورتی که با مصرف ملاتونین دچار هر نوع عوارض جانبی شدید، پزشک را در جریان قرار دهید تا یا دوز دارو را تغییر دهد و یا اینکه داروی دیگری را جایگزین ملاتونین نماید. مصرف ملاتونین برای کوتاه مدت بی خطر تلقی می شود اما در مورد مصرف طولانی مدت و عوارض طولانی مدت ملاتونین هنوز به بررسی های بیشتری نیاز است.

    کلام پایانی

    اگر شما نیز از جمله افرادی بوده اید که اعتیاد آور بودن ملاتونین همیشه برایتان سوال بوده است، اکنون احتمالا به پاسخ این پرسش رسیده اید. تا جایی که اطلاعات در دسترس است، در هیچ منبع معتبری قید نشده است که مصرف ملاتونین ممکن است سبب بروز اعتیاد و وابستگی در افراد شود. اما این سخن به این معنا نیست که مصرف ملاتونین برای همه افراد کاملا بی خطر و ایمن است و هیچ نوع عوارض جانبی را ایجاد نمی کند. ملاتونین در موارد نادر گاه عوارض کوتاه مدتی را به وجود می آورد که در این مقاله به آنها نیز اشاره کردیم. با وجود اینکه بدون نیاز به نسخه پزشک و به سهولت می توان ملاتونین را از داروخانه ها تهیه کرد، اما دقت کنید که اگر در این رابطه با پزشک مشورت داشته باشید، قطعا بهتر است. ضمنا به دوز مصرفی ملاتونین نیز دقت کنید تا عوارض جانبی برای شما پیش نیاید.

  • انواع قرص های خواب آور

  • داروهای خواب آور بدون نسخه

  • مکمل های غذایی

  • علائم حساسیت به قرص خواب آور

  • اعتیاد به قرص خواب  آور

  • عوارض مصرف قرص خواب

  • چه زمانی باید به متخصص مراجعه کرد؟

  • علائم هشدار دهنده شایع آپنه خواب عبارت اند از:

  • به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، برای رفع بی خوابی و سایر مشکلات خواب، بسیاری از مردم به روش های متعددی متوسل می شوند که عبارت اند: داروهای تجویزی مثل انواع قرص خواب  آور، داروهای بدون نسخه و مکمل های غذایی است. این دارو ها می تواند به بهبود اختلال خواب کمک کنند.

    انواع قرص های خواب آور

    داروهای تجویزی

    قبل از این که یک داروی نسخه ای به فروش برسد، باید توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تایید شود، که به دقت داده های حاصل از مطالعات تحقیقاتی در مورد اثربخشی و ایمنی آن را بررسی می کند. پس از تایید دارو، بیمار باید نسخه ای از پزشک خود دریافت کند تا دارو را از داروخانه تهیه کند. طبقات مختلف داروها بر اساس ترکیب شیمیایی و نحوه تاثیر آن ها بر مغز باعث خواب آلودگی می شوند. انواع داروهای تجویزی که توسط FDA برای بی خوابی تایید شده اند عبارت اند از:

    آنتاگونیست های گیرنده ارکسین: این داروها تولید اورکسین را که یک ماده شیمیایی در مغز که به شما احساس هوشیاری می دهد را مسدود می کند.

    بنزودیازپین ها: بنزودیازپین ها مانند داروهای خواب آور هستند که فعالیت مغز را برای ایجاد خواب آلودگی کاهش می دهند. این دسته جزو اولین داروهای تجویزی بودند که برای بی خوابی استفاده شدند.

     آگونیست های گیرنده ملاتونین: این نوع دارو باعث افزایش سطح هورمون ملاتونین در بدن می شود که باعث خواب آلودگی می شود.

    داروهای ضد افسردگی: این داروها ابتدا برای درمان افسردگی طراحی شدند اما بعداً مشخص شد که اثر آرام بخشی دارند. تنها یک داروی ضد افسردگی به طور رسمی توسط FDA برای بی خوابی تایید شده است.  در صورتی که بی دلیل دچار بی خوابی شده اید بهتر است در اولین فرصت به دکتر روانشناس مراجعه کرده تا مشکل شناسایی شود یا از طریق امکان مشاوره آنلاین با بهترین روانشناسان مشکل خود را برطرف کنید.

    داروهای خواب آور بدون نسخه

    واکنش افراد مختلف به دارو متفاوت است و داروهای بدون نیاز به داشتن نسخه(OTC ) نیز از این قاعده مستثنی نیستند. با گزینه های مختلف موجود، یافتن گزینه ای که برای شما مناسب است گزینه ای که توسط پزشک تایید شده باشد ممکن است کمی طول بکشد. در ادامه به معرفی برخی از رایج ترین این نوع داروها می پردازیم:

    دیفن هیدرامین بنادریل: تیلنول پی ام و سایر مسکن های ضد درد با فرمولاسیون PM حاوی دیفن هیدرامین هستند که یک آنتی هیستامین آرام بخش است. در حالی که در صورت احتقان یا سرفه می توانند به خواب شما کمک کنند، ممکن است در طول روز بعد احساس خواب آلودگی کرده و باعث خشکی دهان شوند.

    دوکسیلامین سوکسینات: سوکسینات داکسیلامین به عنوان Unisom SleepTabs فروخته می شود و هم چنین یک آنتی هیستامین آرام بخش است. عوارض جانبی بالقوه شامل خواب آلودگی روز بعد، خشکی دهان، تاری دید، یبوست و احتباس ادرار است.

    ملاتونین: مغز شما هورمونی به نام ملاتونین تولید می کند که به کنترل چرخه طبیعی خواب و بیداری شما کمک می کند. تحقیقات نشان داده است که مصرف ملاتونین OTC می تواند برای انواع خاصی از مشکلات خواب مفید باشد، اما هیچ مدرک روشنی مبنی بر کمک به بی خوابی عمومی وجود ندارد. ملاتونین می تواند باعث اختلال در چرخه طبیعی خواب و بیداری شود، اگر این دلیل بی خوابی نباشد و علاوه بر این، اغلب فرم مکمل در اندازه 10 میلی گرم است.

    والرین: برخی از مکمل هایی که به عنوان خواب آور به بازار عرضه می شوند شامل این گیاه می شوند. خبر خوب این است که به نظر نمی رسد عوارض جانبی ایجاد کند.

    مکمل های غذایی

    اگرچه ممکن است افراد به دلایل سلامتی از آن ها استفاده کنند، اما مکمل های غذایی داروهای رسمی نیستند. آن ها نیازی به تایید FDA ندارند، و در نظر داشته باشید که نظارت قابل توجهی بر روی این نوع داروهای خواب فروخته شده به عنوان مکمل های غذایی وجود ندارد. کمک های خواب طبیعی، مانند: سنبل الطیب، نمونه هایی از مکمل های غذایی کمک کننده خواب هستند.  این مکمل ها اغلب گیاهی هستند و در دسترس و می تواند تاثیر مثبتی بر جای بگذارد و عوارض جدی در پی ندارد.

    علائم حساسیت به قرص خواب آور

    مصرف برخی از داروهای که در مباحث پیشین بدان پرداختیم می تواند همراه با حساسیت های برای افراد باشد که برخی از نشانه های بروز حساسیت در برخورد با مصرف این داروها شامل موارد زیر می شوند:

    اختلال در دید یا هر گونه مشکلی در بینایی افراد

    احساس درد شدید و سنگین در ناحیه قفسه سینه

    اختلال در تنفس

    احساس احتقان گلو

    گرفتگی صدا

    خارش در تمامی نواحی بدن

    حالت تهوع و استفراغ

    کاربرد قرص خواب آور

    قرص  خواب آور داروهایی هستند که برای کمک به به خواب رفتن یا به خواب ماندن شما طراحی شده اند و گاهی اوقات برای کمک به درمان بی خوابی استفاده می شوند. قرص های خواب آور می توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند، بنابراین اگر مشکلات خواب دارید، ایده خوبی است که با یک پزشک متخصص متبحر صحبت کنید. مهم است که به یاد داشته باشید که قرص های خواب ممکن است به شما کمک کنند تا بخوابید، اما علت بی خوابی شما را درمان نمی کنند.

    اعتیاد به قرص خواب  آور

    اگرچه افراد بی خوابی کوتاه مدت را با موفقیت با قرص های خواب درمان می کنند، اما بسیاری به آن ها وابسته می شوند. اعداد به نفع آن ها نیست. تقریباً 38 میلیون نسخه برای Ambien (یک قرص خواب معمولی) بین سال های 2006 و 2011 نوشته شد. با چنین دسترسی گسترده از سوی متخصصان پزشکی، جای تعجب نیست که بسیاری از مردم طعمه قدرت قرص  خواب آور شوند. بسیاری از مردم به اشتباه تصور می کنند که نمی توانند به قرص  خواب  آور معتاد شوند و حتی برخی افراد ادعا می کنند که این اطلاعات را از پزشک خود دریافت کرده اند. با این حال، برخی از افراد بدون کمک قرص خواب قادر به خوابیدن نیستند. با افزایش تحمل، بسیاری متوجه می شوند که برای به دست آوردن اثر مورد نظر باید دوزهای بیشتری مصرف کنند. بسیاری از مردم تا زمانی که مصرف داروهای خود را متوقف نکنند متوجه نمی شوند که وابسته شده اند یا به تعبیر دیگری معتاد شده اند. سپس ممکن است علائم ترک را تجربه کنند، که نشانه ای از وابستگی و اعتیاد است.

    عوارض مصرف قرص خواب

    یکی از خطرات اصلی قرص  خواب آور این است که به آن ها وابسته می شوید. این بدان معنی است که آن ها با گذشت زمان کم تر موثر می شوند، بدون آن ها نمی توانید خوب بخوابید. هم چنین ممکن است زمانی که سعی می کنید این کار را متوقف کنید، احساس ناخوشایندی داشته باشید یا بی خوابی بدتری را تجربه کنید.

    قرص های خواب آور نیز می توانند باعث بی ثباتی، سرگیجه و فراموشی شما شوند. آن ها می توانند تمرکز را برای شما سخت کنند. ممکن است روز بعد احساس گیجی یا خستگی کنید. این عوارض جانبی ممکن است خطر تصادف و سقوط را افزایش دهد، به خصوص اگر سن شما بالا باشد.

    برخی از انواع قرص  خواب  آور می توانند باعث شوند در هنگام خواب کارهایی را انجام دهید. این می تواند خوردن، صحبت کردن یا حتی رانندگی باشد. اگر بیش از یک نوع قرص خواب  آور یا الکل مصرف می کنید، این احتمال بیشتر است.

    چه زمانی باید به متخصص مراجعه کرد؟

    ممکن است پزشک شما را برای مطالعه خواب به یک پزشک خواب ارجاع دهد. در یک مطالعه خواب، بدن شما در هنگام خواب مشاهده می شود. معمولاً فقط در صورتی نیاز به مطالعه خواب دارید که ممکن است مشکل خواب دیگری مانند: آپنه خواب داشته باشید که باعث بی خوابی شما می شود.  

    علائم هشدار دهنده شایع آپنه خواب عبارت اند از:

    خروپف با صدای بلند یا مکرر

    کندی در هنگام نفس کشیدن

    در طول روز بسیار خواب آلود هستید.

    لازم به ذکر است که این مقاله به شما کمک می کند تا با اطلاعات بیشتری نسبت به رفع مشکل خود اقدام کنید و به با شناخت بهتر عارضه تان به سراغ بهترین پزشک متخصص موجود در دسترس بروید و تحت هیچ شرایطی نمی تواند جایگزین مناسبی برای مراجعه به پزشک باشد.

    قرص خواب  آور یکی از رایج ترین درمان های بی خوابی هستند. اگر به درستی استفاده شوند، می توانند راهی مفید برای بی حرکتی در شب هایی باشند که خواب دشوار است. متاسفانه، مطالعات نشان داده اند که بسیاری از افراد عادت های ناامن در مورد داروهای کمک خواب ایجاد می کنند. با همکاری با پزشک و درک خطرات مرتبط با داروهای خواب، می توانید احتمال عوارض جانبی ناخواسته خود را به حداقل برسانید.

    منبع:

    ایرنا