آموزش نصب رام و ریکاوری از طریق ADB و Fastboot و دستورات مهم ADB و Fastboot

فلش زدن رام از فست بوت برای موارد مختلفی مورد استفاده میباشد.
1 – شاید برای شما هم همچین مشکلی پیش امده باشد که نتوانید گوشی هواوی خود را بنابر دلایلی مانند روشن نشدن گوشی و بر روی آرم گیرکردن و نصب نشدن رام از طریق اپدیت اظطراری ( فلش زدن سه دکمه ) بروزرسانی کنید نگران نباشید شما میتوانید گوشی خود را به کمک کامپیوتر از فست بوت فلش کنید .
2 – اگر توجه کرده باشید برای نصب رام و یا آپدیت گوشی حتما باید منطقه رام جدیدی که میخواهید بزنید با منطقه رام فعلی یکی باشد
برای مثال وقتی گوشی شما رام منطقه خاورمیانه ( C185 ) میباشد از روش های معمولی نصب رام باید حتما فایل رام آپدیتی که میخواهید بزنید روی گوشی حتما منطقه خاورمیانه ( C185 ) باشد
اما با رام زدن از طریق فست بوت دیگه محدود نیستید و برای مثال میتونید روی گوشی با رام منطقه خاورمیانه ( C185 ) رام منطقه روسیه ( C10 ) فلش بزنید.
توجه : در این روش رام زدن فایل اندروید رام روی گوشی با اندروید جدیدی که میخواهید بزنید یکی باشند ، برای مثال : اندروید 6 هستید و به هر دلیلی میخواهید از طریق فست بوت رام فلش بزنید ، باید رام جدید نیز اندروید 6 باشد .
نکته : نسخه اموشن و بیلد نامبر در این نوع رام زدن مهم نمیباشند ، فقط نسخه اندروید مهم است.
توجه داشته باشید که برای فلش زدن اندروید 7 به بالا در این روش باید از رام های رسمی تعمیراتی هوآوی استفاده کنید. رام های فول کده از نوع رام های تعمیراتی میباشند. رام های Firmware Finder ارزش تعمیراتی ندارند.
صفحه رام های هوآوی در فول کده
این اموزش فقط مخصوص رام هایی است که بصورت فایل update.app میباشند.
در اکثر مواقع با این روش دیگر اصلا نیازی به باکس نخواهید داشت.
با این روش تمامی فایل هایی که در حافظه داخلی گوشی دارید حذف میشود.
پیش نیاز ها :
- نصب بودن نرم افزار HiSuite بر روی سیستم (لینک دانلود)
- آنلاک بودن بوتلودر گوشی (لینک آموزش)
- آموزش نمایش پسوند فایل ها در ویندوز (7,8,10 و…)
آموزش فلش زدن رام از فست بوت برای هواوی :
1 – فایل update.app رام خود را با این آموزش استخراج کنید. ( آموزش استخراج رام های رسمی هوآوی با Huawei Update Extractor )
توضیحات : تمامی فایل های موجود در رام را با نرم افزار فوق در یک پوشه خالی استخراج کنید ( extract all کنید )
فایلهای استخراجی از رام شما مثل تصویر زیر میشوند
فایلهای استخراج شده از رام هواوی
2 – فایل موجود در انتهای پست را دانلود کنید ( flash rom on fastboot for huawei )
توضیحات : محتویات داخل فایل زیپ را استخراج کنید و فایلها را در کنار فایل های استخراج شده رام بریزید . مثل تصویر زیر
ترکیب فایهای استخراج شده رام با فایل دانلودی از انتهای مطلب
خوب فایلهای ما آماده هستند ، حالا میخوایم اونهارو روی گوشی از طریق فست بوت فلش بزنیم .
3 – گوشی را به فست بوت ببرید
توضیحات : گوشی را خاموش کنید ( اگر روشن هست و آماده به کار آنرا کاملا خاموش کنید ، اما اگر روی آرم گیر کرده و گوشی بالا نمیاد و آماده به کار نیست مراحل بعد را ادامه دهید)
گوشی را با کابل usb به سیستم وصل کنید
حال پاور + ولوم پایین را نگه دارید که گوشی به فست بوت برود ( محیط سفید رنگ که عکس ربات اندرویدی در آن هست )
4 – در پوشه فایل هایی که ترکیب کردید ، فایل زیر را اجرا کنید ( دابل کلیک )
1 [fullkade.com].bat
مثل تصویر زیر میبینید که فایل بر روی گوشی شما فلش میشود
فلش شدن فایل شماره یک
فایل بر روی گوشی شما فلش شده و از شما خواسته یک دکمه رو فشار بدید که این پنجره بسته شه
5 – در پوشه فایل هایی که ترکیب کردید ، فایل زیر را اجرا کنید
2 [fullkade.com].bat
6 – پس از فلش شدن فایل شماره 2 ، فایل ( شماره 3 ) زیر را اجرا کنید :
3 [fullkade.com].bat
7 – پس از فلش شدن فایل شماره 3 فایل شماره 4 را اجرا کنید :
4 [fullkade.com].bat
توضیحات : وظیفه فایل شماره 4 فلش زدن فایل system.img بر روی گوشی میباشد . این فایل حجم زیادی دارد و کمی طول میکشد فلش شود پس صبور باشید که تا انتهای فلش شدن از شما میخواهد یک دکمه را فشار دهید از روی کیبورد که پنجره باز شده بسته شود. مثل تصویر زیر :
فلش شدن فایل سیستم ( شماره 4 ) بر روی گوشی
8 – سپس به ترتیب فایل های زیر را اجرا کنید ( دابل کلیک ) تا بر روی گوشی فلش شوند
5 [fullkade.com].bat
6 [fullkade.com].bat
7 [fullkade.com].bat
توجه : فایل های شماره 5 – 6 – 7 ممکن است بر روی گوشی فلش نشوند ( FAILED ) ، مثل تصویر زیر
در موارد 5-6-7 اگر FAILED شود مشکلی نیست
این سه فایل مشکلی نیست FAILED شوند ، به سراغ مرحله آخر برویم
9 – فایل شماره 8 را اجرا کنید تا گوشی روشن شود
8 reboor [fullkade.com].bat
توضیحات : با دابل کلیک بر روی این فایل گوشی شما ریبوت میشود ، صبر کنید که تنظیمات اولیه رام بیاید و تمام.
سوالی داشتید قسمت نظرات مطرح کنید
موفق و پیروز باشید.
برای انجام تغییرات در اندروید و مسائلی مثل روت کردن، آنلاک کردن بوت لودر و فلش زدن رام کاستوم و نصب ریکاوری کاستم، از دو ابزار قدرتمند ADB و Fastboot استفاده می شود. به کمک این دو ابزار کم حجم و ساده می توان کارهای بسیار متنوعی در گوشی ها و تبلت های اندرویدی متصل به کامپیوتری با سیستم عامل ویندوز و لینوکس و حتی مک او اس انجام داد.
در این مقاله می خواهیم به روش نصب کردن ADB و Fastboot در ویندوز بپردازیم و مراحل اتصال صحیح گوشی یا تبلت به کامپیوتر و اجرا کردن cmd برای تایپ کردن دستورات adb و fastboot را بررسی کنیم.
با ما در سیاره ی آی تی همراه شوید تا مقدمات Root کردن و نصب کردن رام کاستم روی محصولات اندرویدی را به دقت بررسی کنیم.
مفهوم ADB و Fastboot چیست؟
منظور از ADB یا Android Debug Bridge ابزار توسعه ای برای ساده کردن ارتباط بین وسایل اندرویدی و کامپیوتر است. معمولاً ارتباط از طریق کابل USB برقرار می شود اما اتصال از طریق Wi-Fi نیز پشتیبانی شده است.
ADB ابزار بسیار قدرتمندی است و به اصطلاح همه فن حریف است. با adb می توان دستورات مختلفی را اجرا کرد و به راحتی اپ نصب کرد، از اطلاعات گوشی بکاپ گرفت و همین طور گوشی را روت کرد.
ابزار مفید و کاربردی دیگر برای اجرا کردن دستورات خاص در وسایل اندرویدی و از طریق ویندوز یا مک و لینوکس، ابزار Fastboot است که البته از نظر پشتیبانی، محدودتر از ADB است اما به هر حال در برخی وسایل اندرویدی برای فلش زدن محیط ریکاوری و … باید از Fastboot استفاده کرد.
روش نصب کردن ADB و Fastboot در ویندوز
بسته ی نصب کردن این دو ابزار قدرتمند را می توانید از گوگل که توسعه دهنده ی اصلی سیستم عامل اندروید است، دریافت کنید. حجم فایل زیپ حدود 4.5 مگابایت است و البته در گذر زمان ممکن است بیشتر یا کمتر شود.
دانلود آخرین نسخه ی Fastboot و ADB از مخزن فایل گوگل
توجه کنید که برای دانلود فایل ها از سرورهای گوگل، با توجه به محدودیت هایی که برای IPهای ایرانی وجود دارد، باید از نرم افزارهای تغییر IP Address مثل VPN استفاده کرد و در حال حاضر دانلود مستقیم امکان پذیر نیست.
اما در کنار بسته ای که گوگل منتشر می کند، نرم افزار کم حجمی به اسم Minimal ADB and Fastboot Tool که در حال حاضر آخرین نسخه ی آن 1.4.3 است و حجمی در حد 1 مگابایت دارد هم ارایه شده است. در این بسته، ADB و Fastboot مخصوص ویندوز موجود است و ابزار اضافی دیگری وجود ندارد. حتی نسخه ی پرتابل نیز ارایه شده است. برای دانلود کردن آخرین نسخه که در تاریخ 9 فوریه ی 2018 منتشر شده، می توانید از وب سایت AndroidFileHost استفاده کنید:
دانلود نسخه ی نسبی Minimal ADB and Fastboot Tool v1.4.3
دانلود نسخه ی پرتابل Minimal ADB and Fastboot Tool v1.4.1
برای دریافت آخرین نسخه بهتر است به فروم تخصصی XDA مراجعه کنید اما گوگل کردن هم روش مفیدی است چرا که لینک دانلود Minimal ADB and Fastboot Tool در وب سایت های مختلفی موجود است.
پس از دانلود نسخه ی نسبی، روی فایل exe دبل کلیک کنید و فولدر نصب را انتخاب کنید. در مورد نسخه ی پرتابل که یک فایل Zip است، می توانید آن را در محل دلخواه اکسترکت کنید.
فعالسازی منوی مخفی Developer options و گزینه ی USB Debugging
قدم دوم در کار با ABD این است که قابلیت دیباگ از طریق پورت USB را فعال کنید تا ADB دسترسی لازم به گوشی یا تبلت اندرویدی را داشته باشد. در واقع اگر این کار را انجام ندهید، گوشی یا تبلت از طریق adb.exe در دسترس نخواهد بود و نمی توان دستور مفیدی اجرا کرد.
برای فعال کردن USB Debugging، می بایست ابتدا منوی مخفی Developer options یا تنظیمات مخصوص توسعه دهندگان و برنامه نویسان را از حالت مخفی خارج کنید. روش کلی این است که روی شماره ساخت یا Build Number اندروید، 7 مرتبه تپ کنید تا منوی مخفی آشکار شود. بنابراین در اندروید 4 و نسخه های بعدی، مراحل زیر را طی کنید:
اپلیکیشن Settings اندروید را از کشوی اپلیکیشن ها و یا با پایین کشیدن نوار وضعیت و تپ کردن روی آیکون چرخدنده اجرا کنید.
در تنظیمات و تب های مختلف آن، به دنبال گزینه ی About Phone یا About Tablet بگردید و روی آن تپ کنید.
در صفحه ی بعدی نیز اگر گزینه ی Build Number وجود ندارد، روی Software info تپ کنید.
در نهایت روی شماره ساخت یا Build Number، هفت مرتبه پشت سرهم تپ کنید تا پیام نمایان شدن منوی Developer Options را ببینید.
قدم بعدی این است که در تنظیمات روی گزینه ی Developer options تپ کنید.
در صفحه ی تنظیمات توسعه دهندگان اسکرول کنید تا به گزینه ی USB Debugging برسید. تیک این گزینه را بزنید یا سوییچ روبروی آن را در حال فعال قرار دهید.
توجه کنید که در برخی رام های اندروید، تنظیمات به صورت چند تب مختلف طراحی شده است و همین طور در نسخه های قدیمی اندروید، صفحه ی تنظیمات و محل گزینه ی شماره ساخت و فعال کردن USB Debugging متفاوت است. بنابراین باید با حوصله حالت های مختلف را امتحان کنید و در صورت نیاز در گوگل جست وجو کنید. مقاله ی جامعی که قبلاً در این خصوص منتشر کردیم، کار شما را ساده تر می کند:
چگونه منوی مخفی Developer options اندروید را آشکار کنیم؟ روش فعال کردن ADB در انواع گوشی ها و تبلت های اندرویدی
اتصال گوشی یا تبلت اندروید به کامپیوتر و مجاز کردن دسترسی
دقت کنید که گاهی لازم است پس از طی کردن مراحل فعالسازی USB Debugging، می بایست درایور گوشی یا تبلت خود را از وب سایت سازنده دانلود کرده و روی کامپیوتر نصب کنید. شاید بدون نصب کردن درایور هم گوشی شما به خوبی در ویندوز 7 یا 8 یا 10 شناسایی شود اما همیشه اینگونه نیست.
بدون نصب کردن درایور، ابزار اندرویدی ممکن است به درستی شناسایی نشود و برخی قابلیت های ساده مثل کپی کردن فایل روی گوشی یا از گوشی به کامپیوتر کار کند و برخی قابلیت های دیگر مثل استفاده از دستورات ADB کار نکند. بنابراین ابتدا مراحل زیر را طی کنید و اگر حین اجرا کردن دستورات با ارورهای مختلف و پیام خطا روبرو شدید یا دستوری عمل نمی کرد، برای دانلود کردن و نصب کردن درایور اقدام کنید.
مرحله ی بعدی این است که گوشی یا تبلت را از طریق کابل USB صحیح و سالم به یکی از پورت های USB که سالم است متصل کنید.
گوشی یا تبلت را با حسگر اثر انگشت، طرح اتصال نقاط یا وارد کردن پین، آنلاک کنید.
نوار وضعیت یا نوتیفیکیشن را پایین بکشید و حالت ارتباط را روی MTP یا Media Transfer Protocol و یا USB File Transfer قرار دهید. به عبارت دیگر همان حالتی که برای انتقال فایل از گوشی به کامپیوتر استفاده می کنید را فعال کنید.
پیام Allow USB Debugging? روی صفحه ی گوشی یا تبلت ظاهر می شود. برای جلوگیری از نمایش مجدد این پیام و در حقیقت مجاز کردن همیشگی کامپیوتر فعلی، تیک Always allow from this computer را بزنید و سپس روی Allow تپ کنید تا مجوز دسترسی صادر شود.
چگونه دستورات ADB و Fastboot را اجرا کنیم؟
همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، adb.exe و fastboot.exe دو فایل اجرایی برای اجرا کردن دستورات در گوشی یا تبلت متصل شده به سیستم ویندوزی هستند. در کنار این دو فایل، برای دسترسی سریع تر می توان از فایل cmd-here.exe استفاده کرد که پنجره ی cmd را در فولدر فعلی اجرا می کند.
روش دیگر برای اجرا کردن cmd در فولدر adb و fastboot در نسخه های قدیمی تر ویندوز مثل ویندوز 7، نگه داشتن کلید Shift کیبورد و راست کلیک کردن در فضای خالی فولدر و انتخاب کردن گزینه ی Open command window here است:
در ویندوز 10 با توجه به اینکه cmd توسط PowerShell جایگزین شده، این گزینه را در اختیار نداریم. لذا باید از دستور cd برای رفتن به فولدری که adb در آن قرار گرفته استفاده کنیم که وقت گیرتر است. بنابراین همان طور که اشاره کردیم، از فایل Open-here.exe استفاده کنید که سریع ترین روش است.
آموزش اجرا کردن cmd برای تعمیر کردن بوت و انتقال یا کپی کردن فایل و فولدرها
برای چک کردن وضعیت فعلی و اینکه تمام مراحل به درستی طی شده است، به دستوری ساده نیاز داریم. می خواهیم مطمئن شویم که گوشی یا تبلتی که سیستم عامل آن Android است را به درستی و با کابل USB سالم کرده ایم و درایور نصب شده است و همین طور USB Debugging فعال است و مجوز دسترسی به کامپیوتر داده شده است یا خیر. برای چک کردن تمام موارد، کافی است دستور زیر را تایپ کرده و کلید Enter را فشار دهید:
adb devices
اگر همه چیز صحیح باشد، زیر عبارت List of devices attached یک کد رمزی مشاهده می کنید که شناسه ی خاص وسیله ی اندرویدی شماست. درست مثل تصویر زیر:
در غیر این صورت کد رمزی ذکر نمی شود، در این شرایط احتمالاً گوشی درست شناسایی نشده است. با مراجعه کردن به Device Manager ویندوز، می توانید نام وسیله ی اندرویدی شناسایی نشده را در لیست وسایل ببینید که چیزی شبیه به تصویر زیر خواهد بود:
برای چک کردن وضعیت fastboot، ابتدا باید با دستورالعملی که سازنده برای وارد شدن به محیط Fastboot مشخص کرده، گوشی را ری استارت کنید و وارد این محیط شوید.
گاهی می توان به سادگی با اجرا کردن دستور زیر، ری استارت کرد و وارد حالت fastboot شد:
adb reboot bootloader
مثل نمونه ی زیر:
پس از وارد شدن به محیط fastboot، دستور زیر را وارد کرده و کلید اینتر را فشار دهید:
fastboot devices
همان طور که در تصویر قبل مشاهده کردید، می بایست کد رمزی وسیله ی اندرویدی ذکر شود و در غیر این صورت مشکلی وجود دارد و باید کابل USB و درایور و موارد پیچیده تر مثل قفل بودن بوت لودر را بررسی کرد.
در مقاله ای دیگر که بخش دوم این مقاله است، به برخی دستورات مهم و مفید adb و fastboot و کاربردشان می پردازیم و فلش زدن ریکاوری و مواردی از این دست را بررسی می کنیم. سیاره ی آی تی را دنبال کنید.
سیاره ی آی تی