عمومیکسب و کار ایرانی

دلایل استفاده از قالب تونل فرم

بررسی قالب تونلی (تونل فرم) و لارج پنل

انگیزه های متعددی از جمله بهبود کیفیت نمای بتن ، بالا بردن سرعت و صنعتی سازی مسکن در گذار سیستم قالب بندی سنتی به صنعتی تاثیر گذار بوده اند. دیر گاهی نیست (در حدود 40 سال) که از ورود تکنولوژی نوین ساخت مسکن انبوه با روش قالب  تونلی   می گذرد. چند سالی است که لزوم ساخت مسکن به تعداد متناسب با متقاضیان رو به رشد کشور در دستور کار متولیان امر قرار گرفته و گروه تولیدی ، صنعتی ، بازرگانی پارسیان قالب با توجه به امکانات سخت افزاری و نرم افزاری موجود به طراحی  و تولید سیستم قالب تونلی مبادرت ورزیده است.

قالب پانل بتنی | قالب تونلی

معرفی

با توجه به اهمیت بهای تمام شده ساخت و همچنین کیفیت اجرا و سرعت بی نظیر در اتمام پروژه ها قالب تونل فرم برای انبوه سازان، به جرات می توان گفت که سیستم تونل فرم تمامی مزیت های مذکور را بدلیل اجرای منظم و یکپارچه سقف ها و دیوارها در یک مرحله داراست. هم اکنون سیستم قالب تونل فرم بعنوان یک فناوری نوین و کارآمد در کشور ما از جایگاه خوبی برخوردار است.

اجرای ساختمان های  بتن ارمه با شیوه قالب های تونلی ، یکی از روش های مورد استفاده با سیستم باربر دیوار و سقف بتنی است. این سیستم از آنجا که اجرای قالب بندی سقف و دیوار به صورت سلولی و هم زمان انجام می شود به نام تونلی مرسوم است.در این روش ، قالب تونلی (نوعی قالب فلزی به شکل تونل) جهت قالب بندی یکپارچه دیوار و سقف بتنی هر طبقه استفاده می گردد. بطوری که اسکلت بتنی  ساختمان فقط شامل دیوار های بتنی برشی و سقف های دال بتنی بوده و فاقد هر گونه اعضای سازه ای معمول نظیر تیر و ستون است که پس از یک مرحله بتن ریزی (دریک روز) با گذشت 2 روز امکان قالب برداری و انتقال به طبقه بالاتر وجود داشته و اسکلت یک طبقه به طور کامل به دست می آید.

ساختار

قالب های تونلی ، به اندازه تقریبی ابعاد فضاها (مثلا ابعاد یک اتاق طبق نقشه معماری) هستند. برای قالب بندی یا قالب برداری، نیاز به تبدیل آنها به ابعاد کوچک نیست و با همان ابعاد اولیه و بصورت یکپارچه از فضا خارج می شوند.خروج قالب های تونلی، پس از بتن ریزی دیوار و سقف و گیرش اولیه بتن ، با فاصله دادن قالب ها از جدارهای بتن ریزی شده (قالب برداری) و با حرکت افقی روی چرخ یا غلطک صورت می گیرد.

اجزای مختلف تشکیل دهنده این قالب عبارتند از : پانل ها (پانل دیواره ،پانل پشت و پانل سقف)، فیلر ها (فیلر پانل دیواره و فیلر پانل سقف) ، تراز کننده ها (ثابت و متحرک) ،جک ها ، چرخ ها و رابط ها ،پلتفرم و خرپا و رامکا، ROLLER  و STOPPER  و سایر اتصالات و مهارکننده ها که همگی پس از طراحی در واحد فنی مشمول پروسه تولید می شوند.

کاربرد

با توجه به اهمیت و الویت موضوع مسکن و صنعت ساختمان در برنامه های توسعه کشور ضرورت بکارگیری تکنولوژی های جدید (قالب تونلی) در زمینه ارتقای کمی و کیفی مسکن ضمن رعایت استانداردهای فنی و مقررات ملی ساختمان و بهره گیری از بهترین روش های ساخت صنعتی مسکن به صورت انبوه به چشم می خورد.تعداد طبقات بهینه در این روش، بین 8 تا 10 طبقه است. با استفاده از قالب تونلی هزینه های صورت گرفته تا اتمام اسکلت، دیوارها و اندودهای داخلی، نسبت به روش های رایج اسکلت بتنی و فلزی به ترتیب 19 و38 درصد، کمتر است.این سیستم صرفا مناسب طرح های انبوه سازی است و در پروژه های کوچک، قابلیت توجیه ندارد.

مزایا

در برگیرنده جمعی از مزایای اجرایی (سازه ای و لرزه ای)، مزایای اقتصادی، مزایای زیست محیطی است.سرعت در اجرا و صرفه جویی در هزینه ها ، سهولت در اجرا و نظارت سازه ،مقاومت افزونتر در مقابل زلزله از نکاتی است که میتوان در مبحث مزایای روش قالب تونلی از آنها نام برد.در این سیستم در هر مرحله قالب بندی، بتن ریزی کامل یک طبقه به انجام می رسد که این روش نسبت به روش سنتی تیر و ستون در ساختمان های بتنی معمولی که زمان زیادی به طول می انجامد از سرعت و کارایی بسیار خوبی برخوردار می باشد. همچنین همراه با بتن ریزی مذکور لوله گذاری برق و غلاف های تاسیساتی صورت می پذیرد که این مورد نیز خود باعث کاهش زمان عملیات مذکور می گردد.

سیستم قالب لارج پنل

سیستم قالب لارج پنل بعنوان یکی از سیستم های ساختمانی مطلوب محسوب می گردد. پس از اجرای دیوارهای یک طبقه، پیمانکار اجرای سقف را بنا به صلاح خود از روش های مدولار ، سقف سبک و … انجام می دهد.در این سیستم قالب ها برای هر یک از دیوارهای ساختمانی به صورت یکپارچه ساخته می شوند. این سیستم جایگزین بسیار مناسبی برای سیستم های قالب بندی مدولار می باشد .

در این روش به جای استفاده از پنل های قالب مدولار و اتصال آن بـه کمک ملزوماتی مانند پین و گوه و کلمپس ، قالب به صورت یک تکه طراحی می شود . کمتر شدن درزهای اجرایی ، افزایش مقاومت ، حمل و نقل آسان و عدم نیاز به مونتاژ و دمونتاژ اضافی از مهم ترین کاربردهای این سیستم می باشد .

سیستم قالب لارج پنل شبیه سیستم تونل فرم سیستم قالب لارج پنل در قالب لارج پنل تمامی دیوارهای داخلی و خارجی بطور همزمان در یک مرحله بتن ریزی شده و کل سازه حالت یکپارچه ای دارد و باعث می شود ساختمان تحمل تنش های بیشتری را در مقابل بارهای جانبی داشته باشد.

مشخصات سیستم قالب لارج پنل

    کاهش درزهای اجرایی بتن

    ایجاد سطح بتن اکسپوز

    قیمت تمام شده مقرون به صرفه

    امکان اتصال به قالب مدوالر تسمه ا

    افزایش تحمل فشار بتن

    افزایش سرعت اجرای پروژه

    کاهش زمان مونتاژ

    عدم نیاز به دمونتاژ در هر مرحله بتن ریز

    امکان اجرا به صورت دو طرفه و یک طرفه

    امکان اتصال به قالب های مدولار

    به دلیل تسمه ای بودن پنل ها ، امکان افزودن قالب مدولار به آنها وجود دارد .

    استفاده در پروژه های کوچک و بزرگ

    به دلیل قیمت نزدیک به مدولار و کاهش هزینه نهایی برای انواع پروژه های کوچک و بزرگ مناسب می باشد.

روش اجرای سیستم قالب لارج پنل

  1. قالب های لارج پنل تسمه ای ، توسط پین و گوه یا کلمپس ( بست قورباغه ای ) به یکدیگر متصل می شوند .
  2. معمولا قالب لارج پنل تسمه ای جهـت افزودن قالب های با سایز کوچکتر و در نقش فیلر مورد استفاده می باشد .
  3. قالب ها در سایز هایی تولید می شوند که امکان حمل آسان به محل پروژه ها را بدون ترافیکی شدن محموله فراهم می نمایند .
  4. به دلیل ابعاد بزرگ قالب های لارج پنل و کم شدن درزهای اجرایی ، بتن نهایی کاما اکسپوز می باشد .
  5. قالب های لارج پنل را می توان با اتصالت قالب مدولار یا بلت 22 و مهره 3 گوش از دو طرف به هم متصل نمود .

سیستم قالب بندی ستون و سرستون

قالب بندی ستون

برای ایجاد ستون های بتنی روش های مختلفی در صنعت قالب بتن وجود دارد که با استفاده از متریال های گوناگون مانند ورق فلزی ، چوب و پای وود طراحی و تولید مــی شوند . بسته به نیاز پروژه ، ارتفاع ، سطح مقطع ستون ، پیشنهاد های مختلفی ارائه می گردد . در برخی روش ها مانند قالب ستون هوپاد امکان تغییر مقاطع بتن ریزی در طبقات مختلف بـه صورت مربعـی یا مستطیلی وجود دارد . اتصال قالب ها به یکدیگر در قالب بندی ستون ، بسته به نوع سازه متفاوت است . ایجاد سطح بتن اکسپوز ، اجرا در ارتفاع های مختلف ، اجرای سریع و رعایت اصول HSE از الزامات اجرای سیستم های قالب بنـدی سـتون می باشد .

  • قالب بندی ستون هوپاد
  • قالب بندی ستون پلی وود با H20
  • قالب مدولار ستون
  • قالب فلزی ستون لارج پنل
  • قالب بندی سر ستون
  • قالب ستون گرد

در ادامه برای هر یک از این سیستمهای قالب توضیح مختصری داده شده است با ما همراه باشید، قالب ستون هوپاد از فریم فلزی و پشت بند فلزی تشکیل می شود، قالب ستون هوپاد جهت بتن ریزی مقاطع مختلف ستون با امکان تغییر سایز مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مهم ترین ویژگی های قالب ستون هوپاد مقرون به صرفه بودن آن در طول پروژه است. در سیستم سنتی برای هر مقطع ستون نیاز به تهیه قالب جداگانه دارد ولی در قالب ستون هوپاد با تغییر سایز قالب در طبقات مختلف و فقط با باز کردن اتصاالت این امکان فراهم است .

قالب بندی ستون مدولار برای پروژه های کوچک و بزرگ ساختمانی با ابعاد مختلف مناسب است . از ترکیب پانل ، کنج بیرونی و اتصالت قالب بندی می توان انواع مقاطع مورد نیاز برای تشکیل یک ستون بتنی با ارتفاع های مختلف را ایجاد نمود. سیستم قالب بندی لارج پنل ستون یکی از روش های مناسب و سریع برای بتن ریزی ستون می باشد . قالب بندی لارج پنل معمولا برای بتن ریزی دیوارها مورد استفاده قرار می گیرند ولی در ستون های مرتفع یا پروژه ای که نیاز به اجرای کار با سرعت بیشتری وجود دارد از قالب بندی لارج پنل ستون استفاده میشود .

قالب ستون گرد برای بتن ریزی مقاطع دایره ستون در ارتفاع مختلف تولید می شود . قالب ستون گرد معمولا از قطر 30 سانتیمتر به بالا و به صورت دو تکه، سه تکه و چهار تکه بسته به قطر قالب ها تولید و استفاده می شود . قالب سرستون عموما برای بتن ریزی سرستون انواع پل ها مورد استفاده می شود . قالب سرستون بسته به نیاز پروژه به صورت دو قوسی ، سه قوسی ، گلدانی ، نیلوفری و … طراحی و تولید و کاربرد دارد.

قالب گرد امکان استیفنر محکم در پشت قالب و استفاده از ورق با ضخامت 3 میلیمتر امکان بتن ریزی در سایزهای مختلف را به پیمانکار می دهد . اتصال پنل ها به یکدیگر توسط پین و گوه و کلمپس انجام می گیرد . قالب گرد به صورت استاندارد در ارتفاع 50 ، 100،150 و 200 سانتی متر طراحی و تولید می گردد.

سیستم قالب بندی سقف

سیستم قالب بندی سقف جهت سـقف بتنی استفاده می شود ، این سیستم بسیار روش های متنوعی دارد، غالبا سیستم قالب بندی سقف  بـر اساس اندازه پروژه ، قیمت تمام شده و سرعت اجرا با هم فرق دارد، سیستم قالب بندی سـقف بـا استفاده از متریال مختلفـی اجـرا می شود.

البته نا گفته نماند در روش قدیمـی از ترکیب اسکافلد مثلثی، سولجر و پای وود یا ورق فلزی استفاده می شد ولی در روش نوین سعی در استفاده از سیستم ممیـزی ماننـد میـز پرنده یـا سیستم فلکس بیشتر کاربرد دارد، این روش باعث سرعت اجرای پروژه ، عدم نیـاز بـه مونتاژ و دمونتاژ در هـر مرحله و قیمـت تمام شـده پایین تـر می شود .همچنین در مواردی امکان استفاده از سیستم مختلف ســقف در یــک پروژه بسته بــه ابعاد هندسی متفاوت آن وجود دارد.

قالب بندی در ساختمان بتنی

در صنعت ساختمان سازی از از قالب بندی ستون بتنی استفاده میشود زیرا این کار باعث میشود تا سازه شما به حد کافی مقاوم بوده و این یک خیال جمعی برای سازنده و کاربرانی که استفاده میکنند است. قالب بندی ستونی بتنی در واقع به سازه ای گفته میشود که بتن و یا سایر مواد مشابه را در آن ریخته میشود.

این مواد پس از گذشت مدتی در قالب سفت میشود و به دمای مورد نیاز میرسد که میتوان ازآن استفاده کرد. قالب بندی ستون های بتنی در واقع یا موقت بوده و یا به صورت دائمی مورد استفاده قرار میگیرد. قالب های موقت را میتوان به صورت مجدد از ان استفاده کرد که بعد از سفت شدن بتن میتوانید آن را جدا کنید. اما قالب های دائمی به صورت مداوم در جای خود باقی میمانند.

نکات مهم در قالب بندی ستون بتنی

درصنعت ساختمان سازی زمانی که از قالب بندی ستون بتنی استفاده میشود ، باید نکاتی را مورد بررسی قرار داد و رعایت کردن آن ها الزامی است. ساختمان ها و هرگونه سازی باید انقدر با دوام باشند که در برابر هر اتفاقی مقاومت بالایی داشته و به کوچک ترین رویدادی از بین نرود. از این رو واجب است تمامی افرادی که در ساختمان سازی کار میکنند ، در قالب بندی ستون بتنی نکات لازم را رعایت کنند و بتوانند بهترین سازه را بسازند. و اما نکاتی که در انجام قالب بندی ستون بتنی باید رعایت شود و به آن ها توجه داشته باشید عبارتند از :

1 – برای قالب بندی ستون بتنی باید قالب ها را در موقعیت های مسطحاتی نصب کنید. قبل از نصب هم باید حتما ریسمان کشی انجام دهید و به ارتفاع 10 متر بتن پاشنه یا رامکا را بریزید تا قالب به آن بچسبد.

2 – دومین نکته ای که در قالب بندی ستون بتنی باید به آن توجه شود شاقول کردن آن است. این کار باید هم قبل از بتن ریزی و هم بعد از ان انجام شود. این کار را به کمک یک چوب به طول مشخص ، یک ریسمان و وزنه ای آجری که در انتهای آن وصل میشود انجام میگرد. این را هم بدانید که برای این کار باید حتما فاصله ریسمان از قالب ثابت باشد.