هر آنچه باید از LED مخصوص رشد گیاه بدانید!
بطور مثال اگر گیاه آپارتمانی که نگهداری می نمایید نیاز به رطوبت دارد با قرار دادن ظرف آب کنار آن یا اسپری نمودن آب روی برگهایش شرایط را برایش فراهم آورید؛ یا اگر گیاهانتان جزو گیاهان آفتاب دوست است و برای رشد نیاز به نور شدید دارد و فضای شما نور طبیعی مناسبی ندارد با تهیه نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی این نیاز را هم برطرف نمایید. سعی نمایید با توجه به شباهت نوع نیاز گیاهانتان آنها را در چیدمان کنار هم قرار دهید. بطور مثال کاکتوس ها نور شدید می خواهند ولی زیر نور مستقیم آفتاب از بین می رود. بنابراین نباید این دو گیاه کنار هم چیدمان شوند!
نکته ی بسیار مهم در حفظ شادابی گیاهان اپارتمانی این است کمترین تغییر در شرایط نگه داری آن ایجاد نمایید؛ این تغییرات شامل تغییر دما، تعویض گلدان، تغییر مکان نگهداری گیاه، تغییر زمان نوردهی و … می شود. هرگونه تغییر، گیاه را دچار شوک می کند! به یاد داشته باشید کود دهی به تقویت رشد گیاه بسیار کمک خواهد کرد.
لزوم استفاده نور مصنوعی برای گیاه آپارتمانی
در هنگام خرید هر نوع گیاه آپارتمانی باید به شرایط محیطی آپارتمان و تطابق آن با نیاز گیاهی که قرار است آن را نگهداری نماییم توجه نمایید. اگر گیاه آپارتمانی که برای نگهداری، انتخاب نموده اید جزو گیاهان آفتاب دوست یا گلده است و آپارتمان شما نور مناسبی ندارد تهیه نور مصنوعی برای گیاه موثرترین راه در تامین نیاز نور گیاهتان می باشد.
زیرا تکنولوژیِ نور مصنوعی به اینگونه بوده که نور طبیعی خورشید را کاملا بازسازی نموده و شرایط را برای فتوسنتز گیاه فراهم می سازد. اکثر گیاهان آپارتمانی به دلیل عدم دریافت نیازشان پژمرده می شوند و از بین می روند؛ در صورتی که اصول و شرایط نگهداری از آن ها را بدانیم گیاهان شادابی خواهیم داشت.
از عوامل مهم در رشد گیاه دریافت نور و ایجاد عمل فتوسنتز می باشد که در محیط های آپارتمانی کم نور این امکان وجود ندارد ولی با نورهای مصنوعی گیاه که ال ای دی های مخصوص رشد گیاه در آن به کار رفته، و با تکنولوژی دقیق و مطابق با استاندارد نوری گیاه ساخته شده اند می توان به راحتی تمامی شرایط نوری را برای هر گیاهی در آپارتمان فراهم نمود.
بهترین نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی
ال ای دی از چندین لحاظ مناسب ترین نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی محسوب می شود. از جمله این دلایل می توان به مصرف انرژی پایین، سرعت رشد بسیار بالا گیاه، ایجاد طیف های مفید فتوسنتز در اندازه یک نانومتر، عدم تولید گرما، حداکثر توان نوری از انرژی، طول عمر بالا و عدم افت نوری اشاره کرد که در ادامه به صورت مشروح به آن می پردازیم.
معایب نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی
تنها ایرادی که می توان به این نوع نورهای مصنوعی گرفت هزینه اولیه تولید آن می باشد که البته این هزینه در ایران بسیار کمتر از سایر کشور ها است.
باید توجه داشت که متاسفانه افرادی صرفاً با حضور در بازارهای عامی و بدون اطلاع از نانومترهای دقیق و نمایش این نانومترها به مشتریان باعث ایجاد خلل در این تجارت می شوند. پیشنهاد ما به شما استفاده از ریسه های نوری شرکت مگا لایت لد با گارانتی معتبر می باشد.
کاربردهای نور مصنوعی برای گیاهان چیست؟
نور مصنوعی علاوه بر موارد ذکر شده در همین مقاله روی تازگی و شادابی گیاه و حتی محصول نهایی و چیده شده بسیار تاثیر گذار است؛ بعضاً دیده شده که گل های شاخه بریده در این روش ماندگاری بسیار بالاتری نسبت به گلهای پرورش یافته با نور طبیعی دارند.
حتی در زمینه دامپروری در آخرین تحقیقات دانشگاه های آمریکایی نور ال ای دی با نانومترهاییی نزدیک به 460 نانومتر نوری است که مرغ قادر به دیدن آن نمی باشد و به همین دلیل سبب سکون مرغ و در جمع آوری آن به دامدار کمک می نماید.
و یا در زمان شیردوشی از گاو با تاثیر نور ال ای دی و ایجاد نوری آرامش بخش می توان بهترین شرایط را برای گرفتن بیشترین شیر استفاده کرد. همچنین با قرار دادن طیف های مختلفی از نور در نانومترهای مختلف روی بدنه میوه می توان از درون میوه و از میزان رسیدگی آن مطلع شد .
حتی از این موارد جالب تر می توان به پرورش پرندگان تزئینی با رنگ های اعجاب آور با تابش طیف های خاص نور در زمانی خاص در رشد ژنتیکی آن اشاره کرد.
روش ایجاد نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی
تا چند سال قبل روش های مختلفی برای ایجاد نور مناسب رشد گیاه، در گلخانه ها و آپارتمان ها وجود داشت. به طور مثال می توان به لامپ متال هالید، لامپ بخار سدیم و یا حتی لامپ های فلوروسنت اشاره کرد.
که در واقع هیچ کدام از این موارد قابل مقایسه با ال ای دی رشد گیاه نیستند و تمامی موارد قبل از این، در واقع منسوخ شده می باشند و می توان در ذیل به کمترین مزایای ال ای دی نسبت به نورهای مصنوعی دیگر اشاره نمود.
مزایای لامپ رشد گیاه LED نسبت به چراغ رشد گیاه HPS
طیف نوری مناسب
لامپهای LED فقط نانومترهای مفید برای رشد گیاه را ایجاد می کنند. یک لامپ LED با مصرف 200 وات به اندازه یک لامپ 1000 وات HPS در فرایند فتوسنتز توانا خواهد بود.
راندمان نوری بالا
این در حالی است که این مقدار برای لامپ معمولی 10 تا 15 لومن بر وات، برای چراغ های فلوروسنت 45 تا 65، برای چراغ های بخار جیوه 35 تا 60، برای چراغ های بخار سدیم 60 تا 130 و برای لامپ های متال هالید 75 تا 85 لومن بر وات می باشند.
عدم تولید حرارت
اگر شما در گلخانه از چراغ های متال هالید بهره می برید حتما متوجه شعاع حرارتی بسیار بالای این چراغ ها شده اید. این حرارت سبب تبخیر آب برگها و گلبرگها شده و به همین دلیل لامپهای HPS نباید در نزدیکی گیاه قرار گیرند .
در جایی که چراغ های LED شعاع حرارتی بسیار کمی دارند و در نتیجه می توان آنها را در نزدیک ترین حالت ممکن به گیاه نصب کرد.
انتقال گرمای کمتر
بهره بردن از چراغ های LED به دلیل راندمان بالاتر و در نتیجه ایجاد حرارت کمتر، در مصرف انرژی تجهیزات تهویه ای گلخانه نیز صرفه جویی خواهید شد.
سازگاری کامل با محیط زیست
چراغ های HPS، فلورسنت و متال هالید دارای موادی مانند جیوه و سرب می باشند که وجود آنان برای محیط زیست مضر می باشد اما لامپ های ال ای دی سازگار با طبیعت بوده و حتی در صورت خرد شدن کوچکترین آسیبی به محیط زندگی و طبیعت وارد نمی کنند.
طول عمر
چراغ های ال ای دی از لحاظ مدت عمر خود حداقل به طور متوسط 5 برابر دیگر لامپ ها عمر می کنند.
تفاوت در زوایای تابشی و لوکس نوری
در چراغ های ال ای دی با مصرف لنزهای گوناگون می توان به سادگی زاویه پرتاب نور و گستردگی نور را تغیر داد . به همین شکل لوکس نوری چراغ های LED با مصرف ترانس های متغیر به سادگی قابل کنترل می باشد.
یکنواختی نور محیط
به سبب زاویه پرتاب اشعه های نور ال ای دی بصورت مستقیم و برخلاف اشعه های زیکراگ دیگر، چراغ های رشد ال ای دی یکنواختی بهتری و موثرتری در این زمینه ایجاد می کنند.
افت ولتاژ ناچیز
افت نوری در ال ای دی با مصرف طولانی مدت بسیار کم می باشد و اما در مقابل دیگر انواع چراغ ها در طول زمان دچار افت شدید نور می شوند.
استفاده از باتری های خورشیدی در گلخانه ها
در ایجاد روشنایی در باتری های خورشیدی بیشترین توجیح را لامپهای LED دارا می باشند. این را می توان به خاطر بازده بالا و همچنین مقدار ولتاژ کم چراغ های ال ای دی دانست که از اصراف انرژی ایجاد شده بوسیله ی سلولهای خورشیدی به شدت جلوگیری میکند.
روشهای استفاده از نور مصنوعی برای گیاهان
پرژکتورهای ال ای دی که بیشتر برای محیط های پوشش دهی شده با گیاهان حداقل 1 متر مربع می باشد و بیشتر برای گیاهانی که احتیاج به لوکس نوری بالا دارند مفید است.
وال واشرها که بیشتر مناسب محیط هایی با پوشش دهی و کاشت گیاهان، به صورت خطی و یا گلخانه های طبقاتی می باشند.
سرپیچ دارها که تنها برای محیط منازل، ادارت، رستورانها استفاده می شود و هر کدام با توان های متفاوت مناسب یک گیاه با حجم های متفاوت می باشد.
نکات استفاده از نورمصنوعی برای گیاه
در استفاده از نور مصنوعی در توان های متفاوت می بایست به نکات زیر توجه داشت:
- فاصله گیاه تا منبع نور که در اکثر موارد فاصله مورد نیاز 40 تا 60 سانت می باشد.
- لومن منبع نوری
- لوکس نوری مورد نیاز گیاه و تطابق با محصول خریداری شده
- جدول نانومترهای پرتابی از منبع نوری و مقایسه با نیازهای گیاه.
شدت نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی
شدت نور بروی عواملی مانند ارتفاع گیاه، تراکم، رنگ گیاه، گلدهی و میزان باردهی گیاه موثر می باشد. بطور کلی مقدار نور دریافتی گیاهان داخل گلخانه به عواملی مانند شدت نور و زمان تابش نور بستگی دارد. شدت نور مورد نیاز اغلب گیاهان گلخانه 70000-10000 لوکس می باشد.
در گیاهان سایه پسند بیشترین نور برای فتوسنتز 5000-4000 لوکس و کمترین آن 500 لوکس است. کمترین میزان نور برای فتوسنتز گیاهان آفتاب پسند 1000-1500 لوکس است.
میزان شدت نور در اوایل صبح و هنگام غروب آفتاب به کمترین حد خود می رسد و در مقابل ظهر به بیشترین میزان افزایش می یابد! به جز گیاهان سایه پسند، اغلب گیاهان درفصول کم نور (زمستان، پاییز) که گیاهان از نور کمتری برخوردار هستند با افزایش شدت نور و همچنین طول دوره نوردهی می توان بطور قابل توجهی محصول تولیدی را افزایش داد.
نور مصنوعی برای رشد گیاهان و فتوپریودیسم
گیاهان نسبت به طول دوره روشنایی و تاریکی از خود واکنش نشان می دهند. اگر به زبان ساده تر بخواهیم توضیح دهیم باید بگوییم چرخش برگها و ساقه گیاه به سمت نور را پدیده فتوپریودیسم می گویند؛ که این دوره روی جوانه زنی بذر، گلدهی، باردهی، ریشه دوانی و رشد و نمو گیاهان تاثیر بسزایی دارد.
واکنش گیاهان به طول دوره روشنایی و تاریکی
گیاهان روز بلند یا شب کوتاه
این دسته گیاهان حداقل 14-10 ساعت نور برای گلدهی و باردهی نیاز دارند. با کوتاه شدن طول شب به مرحله زایشی می روند. گیاهانی مانند گل سوسن، مینا، اطلسی و نازگل که معروف به گیاهان تابستانه می باشند.
گیاهان روز کوتاه یا شب بلند
با افزایش طول روز این گیاهان فقط رشد رویشی نموده و به مرحله گلدهی و باردهی نمی رسند. این گیاهان به طول روز کمتر از 12 ساعت نیاز دارند. گل داودی نمونه بارز گیاه روز کوتاه می باشد که به طول روز کمتر از 12 ساعت نیاز دارد.
گیاهان بی تفاوت یا خنثی
این دسته شامل گیاهانی هستند که در مقابل تغییرات شبانه روز از خود واکنش نشان نمی دهند. طول روز در این گیاهان باعث گلدهی و باردهی نمی شود و طول شبانه روز در چگونگی رشد گلهای گیاهان از نظر سرعت و کیفیت تاثیری مثبت یا منفی ندارد.
تیمار شب کوتاهی
گیاهان روز کوتاه جهت گلدهی به زمان کمتری برای جذب نور نیاز داشته و این نوع گیاهان بیشتر در فصل سرد سال کشت می شوند و برای جلوگیری از رشد زایشی و گلدهی و نیز ادامه رشد رویشی باید تحت تیمار شب کوتاهی قرار گیرند.
به عبارت دیگر با روشن کردن چراغ در شب می توان از گلدهی سریع آنها جلوگیری کرد برای انجام این عمل بیشتر از لامپهای تنگستن استفاده می شود. طولانی کردن دوره روشنایی به سه صورت زیر انجام می پذیرد:
- قبل از غروب آفتاب لامپ ها روشن و تا ساعت 10 شب ادامه یابد.
- لامپ بعد از ساعت 2 شب روشن و درطلوع آفتاب خاموش گردند.
- لامپ ها از 10 شب تا 2 بامداد روشن می شود و طول شب شکسته می شود و برای کاهش هزینه ها می توان از روش نوردهی گردشی استفاده نموده و از ساعت 10 شب تا 2 نیمه شب به ازاء هر 30 دقیقه خاموشی از 6 دقیقه روشنایی استفاده نمود.