درمان فوری جوش صورت
آکنه یا جوش صورت و بدن در واقع یک بیماری التهابی مزمن و شایع پوست است که اغلب در سنین نوجوانی بروز می کند و تا 85% نوجوانان را درگیر می کند لذا اکثر نوجوانان و جوانان درگیر برنامه های درمان جوش صورت می باشند. این بیماری می تواند تا سنین بزرگسالی ادامه یابد یا به صورت اولیه در سنین بزرگسالی بروز کند. استفاده از صابون زردچوبه بیز برای رفع این جوش ها بسیار موثر واقع شده است.
آیا می دانید برای درمان جوش صورت چه قرصی خوبه؟
ضایعات آکنه شامل کومدون های بسته یا جوش سر سفید و کومدون های باز یا جوش سر سیاه، جوش چرکی، جوش متورم و قرمز، جوش دردناک و حتی کیست می باشد که می تواند منجر به ایجاد به شکل اسکار و گوشت اضافه یا لک های قهوه ای پوست شوند.
برای اینکه درمان جوش صورت موفقیت آمیز باشد، باید شناخت دقیقی از مکانیسم بیماری داشته باشیم. همچنین عوامل زمینه ساز شناسایی و تا حد امکان کنترل گردند. علت زمینه ساز جوش صورت و بدن متعدد می باشد و شامل کراتینیزاسیون غیرطبیعی در مجرای فولیکول مو، افزایش تولید سبوم ثانویه به آندروژن، کلونیزاسیون میکروبی در فولیکول و التهاب می باشد.
ضایعات آکنه اکثراً در صورت و گاهی گردن، قفسه سینه، پشت و شانه به وجود می آیند. آکنه براساس شدت به انواع خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود که استفاده از صابون لجن دریایی به بهبود این وضعیت کمک می کند. اما یکی از معیارهای انتخاب روش درمان جوش صورت شدت بیماری است.
برای اینکه درمان جوش صورت موفقیت آمیز باشد اقدامات زیر توسط پزشک انجام می گردد:
– شرح حال دقیق بیمار
ابتدا بر اساس شرح حال و معاینه بالینی مصرف داروهای مسبب آکنه (مثل داروهای ضد تشنج، کورتیکو استروئیدهای موضعی یا خوراکی، پروژستین، ترکیبات آندروژنی و لیتیم) یا وجود اختلالات هورمونی در خانم ها مورد بررسی قرار می گیرد. در زنانی که به همراه جوش صورت و بدن اختلالات و بی نظمی قاعدگی، هیرسوتیسم یا پرمویی، ریزش مو یا شوره سر دارند باید حتما بررسی هورمونی صورت گیرد در غیر اینصورت درمان جوش صورت در کوتاه مدت موفقیت آمیز بوده ولی با قطع داروها مجددا بیماری بازگشت خواهد داشت.
بعضی از بیماری های پوستی ممکن است در ظاهر شبیه آکنه باشند، که ضایعات شبه آکنه نامیده می شوند و به اشتباه تحت درمان با داروهای ضد آکنه قرار می گیرند. در نتیجه به درمان پاسخ نمی دهند. از جمله این بیماری ها فولیکولیت، روزاسه، کراتوز پیلار و واکنش دارویی را می توان نام برد.
– انتخاب روش درمان جوش صورت و بدن برای بیمار مبتلا به آکنه
درمان های مختلفی برای آکنه وجود دارد که انتخاب آن براساس سن بیمار، جنس بیمار، شدت و وسعت بیماری، میزان پاسخ به درمان های قبلی، ایجاد اسکار بعد از بهبود، هزینه درمان و نظر بیمار انجام می گیرد. معمولاً برای درمان جوش صورت و بدن در بیماران با آکنه خفیف درمان موضعی تجویز می شود. بیماران با آکنه متوسط درمان سیتمیک و موضعی و بیماران با آکنه شدید درمان سیستمیک می گیرند.
بهترین پماد برای جوش صورت
آنتی بیوتیک های موضعی قابل استفاده در درمان جوش صورت و بدن شامل کلیندامایسین، تتراسایکلین و اریترومایسین هستند که در غلظت های 4-1% استفاده می شوند. علاوه بر کاهش تعداد میکروب آکنه خاصیت ضدالتهاب دارند. مونوتراپی با آنتی بیوتیک های موضعی نباید انجام شود زیرا باعث ایجاد مقاومت می شود.
پماد موپیروسین برای جوش
کرم موپیروسین 2% چه استفاده ای دارد؟ موپیروسین یک آنتی بیوتیک است که از رشد باکتری ها روی پوست شما جلوگیری می کند. موپیروسین موضعی (برای استفاده در سطح پوست) برای درمان عفونت های پوستی مانند زرد زخم یا عفونت پوستی استافی استفاده می شود. دیگر آنتی بیوتیک های موضعی به مانند موپیروسین، باسیتراسین و سولفاستامید موضعی، نقشی در درمان حاد ندارند.
پماد تتراسایکلین برای جوش
تتراسیکلین با کاهش رشد باکتری هایی که باعث ایجاد آکنه می شوند عمل می کند. همچنین این دارو به عنوان یک ضد التهاب عمل می کند، پس باعث کاهش قرمزی و تورم جوش ها می شود. تتراسیکلین برای درمان جوش های متوسط تا شدید استفاده می شود، گرچه بعضی اوقات نیز برای آکنه های التهابی خفیف که مقاوم هستند نیز استفاده می گردد.
پماد هیدروکورتیزون برای جوش
پماد هیدروکورتیزون برای آکنه می تواند مفید و مؤثر باشد زیرا با قرمزی و التهاب مبارزه می کند و به سرعت این کار را انجام می دهد. هیدروکورتیزون ممکن است به ویژه در ترکیب با سایر داروها مانند بنزوئیل پراکسید مؤثرتر باشد. تمامی جوش های سرسفید و یا سریاه توانایی تبدیل به یک جوش چرکی ملتهب دارند که اگر این اتفاق بیفتد ، هیدروکورتیزون می تواند تورم و قرمزی این جوش ها را کاهش دهد. اما برای جوش های سرسفید و سرسیاه ریز به نظر می رسد که پماد هیدروکورتیزون تاثیری نداشته باشد. در این صورت، داروساز یا پزشک می تواند پماد دیگری را توصیه کند که بطور خاص این نوع آکنه ها را هدف قرار دهد.
پماد هیدروکورتیزون برای جوش کیستیک
جوش کیستیک نوعی شدیدتر از آکنه است که معمولاً به صورت دانه های قرمز ، سخت ، براق و بسیار تحریک کننده ظاهر می شود. از آنجا که التهاب جنبه اصلی آکنه کیستیک است ، کرم هیدروکورتیزون حداقل تا حدودی می تواند کمک کند. استفاده از صابون خاک رس برای رفع این جوش ها بسیار موثر واقع شده است. اگرچه هیدروکورتیزون معمولاً می تواند باعث شود این نوع آکنه ها کمتر قرمز و متورم به نظر برسند ، این پماد یک درمان موقت است و بیشتر جنبه آرایشی دارد تا اینکه یک راه حل طولانی مدت باشد.
رژیم غذایی در درمان جوش صورت و بدن
استفاده از غذاهای پرکالری و دارای اندکس گلیسمیک بالا و لبنیات مانند شیر و بستنی در بعضی از بیماران با بروز آکنه و شدت آن ارتباط مستقیم دارد و کاهش مصرف آنها منجر به بهبود ضایعات آکنه می گردد. به بیماران مبتلا توصیه می گردد ضمن کاستن از غذاهای شیرین و پرکالری از ماهی، میوه و سبزیجات در رژیم غذایی بیشتر استفاده کنند. رعایت رژیم غذایی فوق موسوم به رژیم مدیترانه ای علاوه بر کاستن از علائم آکنه با کاهش ریسک بیماری هایی چون دیابت همراه می باشد.
نکات مهم در درمان جوش صورت
در صورتی که خود یا یکی از بستگانتان مبتلا به آکنه یا جوش های زیر پوستی یا جای جوش روی صورت و بدن هستید:
1- حتما با تیم درمانی خود مشورت کنید.
2- به هیچ عنوان جوش ها فشار ندهید یا نترکانید زیرا این اقدام باعث تشدید آسیب به بافت های مجاور و گسترش عفونت می گردد.
3- بهداشت پوست خود را رعایت کنید.
4- الزما شستشوی مداوم با صابون کمک کننده نیست.
5- از میوه و سبزیجات تازه به صورت منظم در رژیم غذایی استفاده کنید.
6- به هیچ عنوان خودسرانه اقدام به درمان یا کندن جوش ها نکنید.
7- حتما برای تشخیص و شناسایی عامل زمینه ساز جوش ها و آکنه به پزشک مراجعه کنید.
8- ممکن است نیاز به نمونه برداری و ارزیابی آزمایشگاهی باشد.
انواع جوش
به طور کلی انواع جوش صورت را به دسته های زیر تقسیم می کنند:
جوش های سرسیاه: برجستگی های کوچک سیاه یا زردی که روی پوست ایجاد می شوند. آنها پر از خاک نیستند، اما سیاه هستند؛ زیرا پوشش داخلی فولیکول مو رنگ تولید می کند.
جوش های سر سفید: ظاهری شبیه به جوش های سرسیاه دارند، اما ممکن است سفت تر باشند و در صورت فشرده شد ن خالی نشوند.
پاپول ها: برجستگی های قرمز کوچکی که بعضا حساس یا دردناک هستند.
پوسچول ها: شبیه به پاپول ها، اما دارای نوک سفید در مرکز هستند که ناشی از تجمع چرک است.
ندول ها: توده های سخت بزرگی که در زیر سطح پوست ایجاد می شوند و اغلب دردناک هستند.
کیست: شدیدترین نوع جوش که به شکل توده های بزرگ چرکین هستند. آنها اغلب شبیه جای جوش هستند و بیشترین خطر ایجاد زخم دائمی را دارند.