معرفی انواع دستگاه های پرکن
آشنایی با انواع دستگاه های پرکن
انواع دستگاه های پرکن مایعات و لبنیات عملکرد مهمی در صنعت غذا و نوشیدنی ایفا می کنند. از آنها برای پر کردن انواع ظروف با مایعات، لبنیات و سایر محصولات مانند روغن، سس و رب استفاده می شود. بسته به محصول و ظرف، انواع مختلفی از دستگاه های پرکن مایعات و لبنیات وجود دارد، مانند دستگاه پرکن شیر پاکتی فله و دستگاه توزین پرکن. با مقاله امروز سپیانی همراه باشید تا با انواع دستگاه های پرکن آشنا شوید.
پرکن های فله
پرکن های فله دستگاه های پرکنی هستند که بطور خاص برای پر کردن ظروف بزرگ، معمولاً با حجم بالای مایعات یا محصولات لبنی طراحی شده اند. پرکن های فله ای خاص برای پر کردن یک ظرف با مقادیر زیاد محصول طراحی شده اند. در حالی که برخی دیگر برای پر کردن چندین ظرف با همان مقدار محصول طراحی شده اند. بسته به نیاز کاربر، دستگاه پرکن را می توان به گونه ای تنظیم کرد که چندین ظروف را بطور همزمان پر کند یا یک ظرف را در یک زمان کار کند.
پرکن های فله معمولاً برای پر کردن ظروف حمل و نقل مورد استفاده در عملیات عمده فروشی مواد غذایی و نوشیدنی استفاده می شوند. معمولاً در نانوایی های بزرگ و تأسیسات بطری استفاده می شوند و برای دستیابی به سطوح تولید بالا با محصولات مایع و لبنیات با حجم بالا ایده آل هستند. پرکن های حجیم که معمولاً در صنایع لبنی استفاده می شود. برای پر کردن ظروف بزرگ با حجم یکنواخت ماست، شیر و سایر محصولات استفاده می شود.
دستگاه های توزین پرکن
در اصل دستگاه های توزین پرکن بطور خاص برای پر کردن ظروف با محصول برای خرده فروشی یا مصرف فردی طراحی شده اند. دستگاه های پرکن توزین ظروف را با اندازه گیری حجم و وزن دقیق پر می کنند. دستگاه با اندازه گیری وزن دقیق یک ظرف خالی شروع می کند و سپس از آن برای اندازه گیری وزن دقیق محصولی که باید در ظرف پر شود استفاده می کند.
بر خلاف پرکن های حجیم، دستگاه های توزین پرکن برای پر کردن دقیق ظروف ایده آل هستند. معمولاً در صنعت نوشیدنی استفاده می شود، آنها اغلب در رستوران ها، اغذیه فروشی ها و فروشگاه های مواد غذایی یافت می شوند و ظروف فردی را با محصولاتی مانند آب میوه، محصولات لبنی و چاشنی ها پر می کنند. آنها همچنین در صنعت پزشکی استفاده می شوند و مقادیر دقیق دارو را در ظروف قرص و کپسول پر می کنند.
دستگاه های پرکن چرخشی
دستگاه های پرکن چرخشی برای پر کردن مایعات غیر کف کننده و غیر فرار در ظروف مختلف مانند بطری ها، شیشه ها و لوله ها طراحی شده اند. در این نوع ماشین ها ظروف بر روی یک تسمه نقاله قرار می گیرند که حول یک چرخ دوار می چرخد. این چرخ دارای چندین نازل پرکن است که ظروف را در حین حرکت در اطراف چرخ پر می کند. مزیت دستگاه های پرکن چرخشی این است که می توان از آنها برای پرکردن اشکال و اندازه های مختلف ظروف با طیف وسیعی از مایعات استفاده کرد. این همچنین آنها را برای استفاده در مواردی که توزیع کامل مایع مورد نیاز است مناسب می کند.
نقطه ضعف استفاده از دستگاه های پرکن چرخشی این است که نسبت به سایر انواع دستگاه های پرکن کندتر هستند و نمی توان از آنها برای پر کردن مایعات کف یا فرار استفاده کرد. علاوه بر این، این ماشین ها دارای تعدادی الزامات تعمیر و نگهداری هستند و همچنین در مقایسه با سایر انواع ماشین های پرکن، خطر ریزش بیشتری دارند.
حتما بخوانید:
دستگاه های پرکن حجمی
دستگاه های پرکن حجمی برای پر کردن مایعات کف کننده و فرار در هر نوع ظرف مناسب هستند. این ماشین ها از سیستم سوپاپ و پیستون برای پر کردن ظروف با مقدار از پیش تعیین شده مایع استفاده می کنند. مزیت استفاده از دستگاه های پرکن حجمی این است که سرعت آنها بسیار بیشتر از دستگاه های پرکن چرخشی است و می توانند انواع ظروف را با هر نوع مایعی پر کنند. آنها همچنین پر کردن دقیق تری را نسبت به ماشین های دوار ارائه می دهند و می توان از آنها برای پر کردن انواع ظروف استفاده کرد.
نقطه ضعف استفاده از دستگاه های پرکن حجمی این است که نسبت به سایر انواع دستگاه های پرکن گران تر هستند. علاوه بر این، این ماشین ها به دلیل استفاده از سیستم سوپاپ و پیستون، در مقایسه با سایر انواع ماشین های پرکن، خطر نشتی بیشتری دارند.
دستگاه های پرکن سرریز
در اصل دستگاه های پرکن سرریز برخی از رایج ترین دستگاه های پرکن موجود در بازار هستند و تطبیق پذیری آنها بی نظیر است. معمولا دستگاه پرکن سرریز با اندازه گیری و نظارت بر سطح ظرف کار می کند و پس از رسیدن به آن سطح، پر کردن دستگاه متوقف می شود و امکان پر کردن بسیار دقیق را فراهم می کند. مزایای دستگاه پرکن سرریز بسیار زیاد است. آنها نه تنها در مورد پر کردن یک سطح در هر ظرف بسیار دقیق هستند. بلکه نگهداری و کار با آنها فوق العاده آسان است. تنها نقطه ضعف دستگاه پرکن سرریز ناتوانی آن در پر کردن ظروف با اشکال و اشکال نامنظم است، زیرا ظروف باید در هنگام پر شدن کاملاً تراز باشند.
حتما بخوانید:
پرکن ها با وزن خالص
از طرف دیگر، پرکن ها با وزن خالص برای پر کردن ظروف بر اساس وزن دقیق محتویات طراحی شده اند. همانطور که از نام آن پیداست، این ماشین ها برای اندازه گیری وزن مایع یا فرآورده های لبنی و پر کردن ظرف تا وزن دقیق طراحی شده اند. فواید پرکن با وزن خالص نیز بسیار زیاد است. ماشین ها در مورد پرکردن ظروف بسیار دقیق هستند، و اجازه می دهند یک محصول بسیار منسجم با تفاوت کم یا بدون تفاوت بین هر ظرف پر شده باشد. ماشین ها همچنین کاملاً همه کاره هستند و می توانند ظروف را با هر شکل و اندازه پر کنند. تنها نقطه ضعف پرکن با وزن خالص این واقعیت است که برخی از ماشین ها نسبت به دستگاه پرکن سرریز استاندارد به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارند.
پرکن های خلاء
پرکن های خلاء پرکاربردترین نوع دستگاه های پرکن در صنایع غذایی و آشامیدنی هستند. اصل کار این نوع ماشین ساده است. از جاروبرقی برای پر کردن ظرف، کیسه، کیسه یا بطری با یک محصول مایع یا خامه ای استفاده می کند، آن را بسته و محصول را آزاد می کند. به این ترتیب طراوت و طعم محصول را حفظ می کند.
فرآیند خلاء با قرار دادن یک ظرف یا یک کیسه بر روی دستگاه شروع می شود. موتور دستگاه در داخل ظرف خلاء ایجاد می کند و محصولاتی که باید پر شوند مکش می شوند. فشار داخل ظرف کاهش می یابد و به دستگاه اجازه می دهد تا آن را با مقدار دلخواه مایع یا لبنیات پر کند.
هنگامی که میزان پر شدن مورد نظر به دست آمد، موتور متوقف می شود. خلاء باقیمانده آزاد می شود، سپس ظرف مهر و موم می شود. در نهایت ظرف یا کیسه از دستگاه خارج می شود و بسته بندی کامل می شود. پرکن های خلاء دقیق و قادر به پرکردن محصولات مایع نازک و غلیظ و محصولات لبنی هستند. آنها معمولا برای پر کردن شیر، پنیر خامه ای و بسته های ماست استفاده می شوند.
پرکن های گرانشی
پرکن های گرانشی معمولاً برای پر کردن محصولات با ویسکوزیته بالاتر استفاده می شوند. پرکن های جاذبه بر اساس همان اصل پرکن های خلاء هستند – محصول توسط خلاء کشیده می شود، سپس محصول را روی یک ظرف، کیسه یا شیشه رها می کند. با این حال، پرکن های جاذبه با خلاء کمتری کار می کنند.
موتور دستگاه در داخل ظرف خلاء ایجاد می کند. سپس محصول توسط نیروی جاذبه به داخل کشیده می شود و روی ظرف می ریزد. دستگاه وزن محصول را با لودسل اندازه گیری می کند و درصورت پر شدن بیش از حد، یک دریچه باز می شود و محصول دوباره در مخزن جمع می شود. فرآیند پر کردن زمانی تکمیل می شود که وزن مورد نظر برآورده شود.
پرکن های گرانشی برای محصولاتی با ویسکوزیته بالاتر مانند کره بادام زمینی، اسپرید، سس مایونز، سس ها و سس ها ایده آل هستند. آنها دقیق هستند و می توانند ظروف بزرگ، بسته های جداگانه یا کیسه ها را با محصولات چسبناک پر کنند.
پرکن های مارپیچ
پرکن های مارپیچ نوعی ماشین پرکن مایع و لبنی هستند که از مارپیچ برای پر کردن محصولات در ظروف مانند بطری، شیشه و قوطی استفاده می کنند. این نوع دستگاه برای طیف وسیعی از محصولات از سس ها و چاشنی ها گرفته تا مرباها و شربت ها استفاده شده است. اما به ویژه برای محصولات غلیظ و غلیظ مناسب است.
جزء اصلی پرکن مارپیچ، مارپیچ است که توسط موتوری حرکت می کند که یک پیچ فلزی را در داخل قیف می چرخاند. این پیچ وظیفه تحویل محصول به ظرف را بر عهده دارد. همانطور که محصول توزیع می شود، یک “نازل” روی ظرف قرار می گیرد که به کنترل و حفظ سطح صحیح پر شدن کمک می کند. علاوه بر این، اتصالات ویژه مانند ویبراتورها، تایمرها و چشم های فوتوالکتریک را می توان به تجهیزات پرکن متصل کرد و آن را دقیق تر و سازگارتر می کند.
یکی از مزایای اصلی استفاده از پرکن مارپیچ دقت برجسته و ثابت آن است. این نوع دستگاه قادر است ظروف را با دقت 0.05 میلی لیتر پر کند و برای پر کردن مقادیر کم و دقیق محصول عالی است. همچنین قادر است طیف وسیعی از ویسکوزیته و اندازه ذرات را مدیریت کند که آن را برای محصولات با طیف گسترده ای از ویژگی ها ایده آل می کند.
عیب اصلی پرکن مارپیچ این است که نسبت به سایر دستگاه های پرکن می تواند نسبتا کند باشد. بسته به محصول و اندازه ظرفی که پر می شود، ممکن است پر شدن هر ظرف تا یک دقیقه طول بکشد. به همین دلیل است که معمولاً برای محصولاتی با میزان پر شدن کم مانند مربا و رب استفاده می شود.
پرکن های کیسه ای
پرکن کیسه ای یکی دیگر از انواع پرمصرف دستگاه پرکن مایعات رقیق و لبنیات است که در صنایع غذایی کاربرد فراوانی دارد. از این نوع دستگاه برای پرکردن محصولات مایع و نیمه جامد در کیسه ها استفاده می شود. این فرآیند نسبتاً ساده است و محصول از طریق یک نازل به داخل کیسه پمپ می شود. این نوع دستگاه از نظر دقت محصول بسیار دقیق است و دقت آن تا 0.1 ± میلی لیتر است.
مزیت اصلی استفاده از پرکن کیسه ای سرعت و کارایی آن است. بسیار سریعتر از پرکن های مارپیچ است و سرعت آن به 100 کیسه در دقیقه می رسد. این آن را برای خطوط تولید با حجم بالا عالی می کند. علاوه بر این، انعطاف پذیری دستگاه به این معنی است که می تواند طیف وسیعی از محصولات و ظروف، از شربت ها و سس ها گرفته تا خامه ها، خمیرها و حتی محصولات دارای ذرات را مدیریت کند.
نقطه ضعف اصلی دستگاه های پرکن کیسه ای، سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز است. از آنجایی که پیچیدگی بیشتری نسبت به پرکن های مارپیچ دارند، خرید و نگهداری آن ها گران تر است. علاوه بر این، آنها ممکن است به سطح بالاتری از تخصص برای کار و نگهداری نیاز داشته باشند، که می تواند منجر به هزینه های نیروی کار بیشتر شود.
جمع بندی: دستگاه پرکن، دستگاهی است که وظیفه پرکردن و بسته بندی محصولات را بر عهده دارد. دستگاه پرکن قابلیت پرکردن در ظروف مختلف مانند بطری، قوطی، سلفون، کارتن، جعبه و… را بر حسب نیاز مشتری را دارد. این دستگاه ها بر اساس محصول را در ظرف مورد نظر و با توجه به وزن خاصی که مشخص شده است به راحتی پرکرده و در دسترس قرار می دهد.
دستگاه پرکن با توجه به طبیعت محصول و سرعت تولید طراحی و ساخته می شود. این مدل دستگاه های بسته بندی باید از دقت عمل بالایی برخوردار باشند تا بتوانند به راحتی و با کمترین خطا و در کوتاه ترین زمان ممکن، کار پرکردن و بسته بندی را انجام دهند.
انواع دستگاه پرکن با توجه به جنس محصول به سه دسته تقسیم می شوند.
- دستگاه پرکن مایعات
- دستگاه پرکن پودری
- دستگاه پرکن گرانول
چنانچه پس از مطالعه این مقاله سوال یا ابهامی در رابطه با دستگاه های پرکن دارید میتوانید بصورت رایگان از مشاوره متخصصین رادان ماشین کمک بگیرید. همچنین برای خرید دستگاه های ذکر شده و دیگر تجهیزات لازم و آگاهی از قیمت و مشخصات فنی آنها میتوانید به بخش و ما مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر همین الان از طریق و با ما در باشید.