سبک زندگی

هزینه تعویض پلاک خودرو با خریدار است یا فروشنده

مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده چه کسی است؟ فروشنده یا خریدار؟

بر اساس قوانین اغلب قریب به اتفاق کشورهای جهان، خرید و فروش هر چیزی مشمول مالیات است و نقل و انتقال خودرو نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع مالیات نقل و انتقال خودرو مالیاتی است که هنگام خرید و فروش آن باید پرداخت شود. اما سوال این است که مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده کیست؟ مالیات تعویض پلاک بر عهده کیست؟ فروشنده یا خریدار. پاسخ کوتاه این است که فروشنده باید مالیات نقل و انتقال خودرو را بپردازد.

داود منظوری، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور درباره اینکه مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده چه کسی خواهد بود گفته است: «مالیات نقل و انتقال خودرو در صورت عدم پرداخت برعهده فروشنده باقی خواهد ماند و فروشنده بدهکار مالیاتی تلقی می‌شود. بانک‌های اطلاعاتی نقل و انتقال را از راهور ناجا دریافت خواهیم کرد و همکاران ما نسبت به کنترل پرداخت مالیات در ماه‌های گذشته که در مراکز تعویض پلاک انجام شده اقدام خواهند کرد و اگر مالیات از سوی برخی از مالکان پرداخت نشده باشد پیامکی از سوی سازمان امور مالیاتی به آن‌ها ارسال خواهد شد تا نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند».

در گذشته، فروشنده و خریدار بعد از انجام معامله و تعویض پلاک، برای ثبت سند به دفترخانه مراجعه می‌کردند و در آنجا هزینه ثبت را پرداخت می‌کردند. در مبلغ ثبتی که پرداخت می‌شد، ۶۰% مربوط به مالیات بود که خود دفتردار بعد پرداخت می‌کرد. ۴۰% دیگر برای حق ثبت و ۱۰% حق دفتردار بود. البته این درصدها حدودی است و بر اساس شرایط متفاوت می‌بود. اما اکنو در ابتدا باید مالیات نقل و انتقال خودرو پیش از هر چیز دیگری پرداخت شود و بدین ترتیب امکان خرید و فروش خودرو بدون پرداخت مالیات آن وجود ندارد. در واقع کسانی که در گذشته مالیات نقل و انتقال خودرو را نپرداخته اند اسمشان در فهرست بدهکاران مالیاتی قرار داشته و ممنوع الخروج خواهند بود.

مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده کیست؟ فروشنده یا خریدار؟

برای پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو، از ۶ فروردین ۱۴۰۱ باید به سایت تعویض پلاک یا امور مالیاتی مراجعه و این مالیات را پرداخت کرد. بر اساس ماده ۳۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده که در خرداد ماه ۱۴۰۰ تصویب شد، پلیس راهنمایی و رانندگی موظف است در هنگام نقل و انتقال خودرو مالیات دریافت کند. شرایط اخذ مالیات نقل و انتقال خودرو به شرح زیر است:

  • تمامی خودروها و موتورسیکلت‌ها به جز خودروهای: راهسازی، کارگاهی، معدنی، کشاورزی و شناورها مشمول مالیات نقل و انتقال هستند.
  • مالیات خودروهای تولید داخل یک درصد و خودروهای وارداتی دو درصد است. این مقدارها به مأخذ مذکور در تبصره ۱ ماده ۲۸ این قانون برای سال تولید است. مأخذ محاسبه مالیات موضوع این ماده تا سال ۶ ام پس از سال تولید خودرو، ۱۰% از همان مأخذ به صورت سالیانه کاهش پیدا می‌کند و برای سال‌های ۶ ام به بعد، ۴۰ درصد مأخذ می‌شود.
  • مالیات خودروهای صفر کیلومتر بر عهده کارخانه سازنده، مونتاژکننده یا شرکت واردکننده است. خریدار در صورتی که خودروی صفر را بخواهد بفروشد، باید مالیات آن را جداگانه بپردازد.
    خودروها و موتورسیکلت‌های با پلاک نظامی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی مشمول مالیات نقل و انتقال خودرو نمی‌شوند.

نحوه محاسبه نرخ مالیات نقل و انتقال خودرو چگونه است؟

نکته اینکه مبلغ مالیات نقل و انتقال خودرو از خودرویی به خودروی دیگر متفاوت بوده و به نوع، مدل و تولید داخلی یا خارجی بودن آن خودرو بستگی دارد و البته خودروهای صفر مالیات بیشتری خواهند داشت. بدین ترتیب اگر به تازگی خودرویی صفر کیلومتر را خریداری کرده اید در هنگام فروش آن به عنوان خودروی صفر باید مبلغ مالیات بیشتری بپردازید. در مورد مبلغ مالیات نقل و انتقال خودروهای خارجی نیز این رقم دو درصد ارزش کل خودرو تعیین شده است. این رقم در حالی است که در گمرک نیز باید ۱۰۰ درصد ارزش خودرو خارجی به عنوان مالیات یا بهره وری پرداخت شود.

مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده کیست؟ فروشنده یا خریدار؟

برای پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو چه باید کرد؟

از تاریخ ۷ فروردین ۱۴۰۱، لازم نیست که فروشنده و خریدار به دو درگاه جداگانه مراجعه کنند. از طریق همان سایت تعویض پلاک امکان پرداخت مالیات و گرفتن نوبت وجود دارد. البته اگر فروشنده با خریدار دیگر ارتباطی نداشته باشد، خود می‌تواند از به صورت جداگانه مبلغ را از طریق سایت مالیات پرداخت کرده و رسید آن را به خریدار تحویل دهد. ارائه رسید در هنگام تعویض پلاک الزامی است. امکان دریافت نوبت بدون پرداخت مالیات وجود ندارد. اگر افراد بدون دریافت نوبت و پرداخت مالیات، خود به مراکز مراجعه کنند، امکان استفاده از خدمات را نخواهند داشت.


پایگاه خبری تحلیلی «پارس»– وقتی می‌خواهید یک اتومبیل دست دوم معامله کنید، ناچارید تا زمان تنظیم قطعی سند، هزینه‌های مختلفی بپردازید. این‌که پرداخت کدام هزینه به عهده خریدار و کدام بخش به عهده فروشنده است، گاهی محل اختلاف طرفین معامله می‌شود و گاهی پیش می‌آید که یکی از طرفین معامله از ناآگاهی طرف دیگر سوءاستفاده کرده و هزینه‌های شخصی خود را به دوش او تحمیل می‌کند. در این مطلب جزییات هزینه خرید یک خودروی دست دوم تا زمان تنظیم سند لیست شده و در آن به عرف و قوانین رایج برای پرداخت هزینه‌ها اشاره شده است.

کارشناس فنی از چه کسی حق‌الزحمه بگیرد:

قبل از خرید اتومبیل در مراکز فروش خودروهای دست دوم، کارشناسانی آماده ارایه مشاوره فنی به خریدار هستند. می‌توانید این کارشناس را از همان مرکز انتخاب کنید یا از کارشناس دیگری خارج از مرکز خرید، دعوت به مشاوره کنید. کارشناسان برای بازدید فنی اتومبیل دست‌دوم حق مشاوره‌ای دریافت می‌کنند که پرداخت این حق مشاوره به عهده خریدار است و فروشنده نباید هیچ وجهی بپردازد.

حق کمیسیون دو طرفه است:

در اولین گام باید برای تنظیم قرارداد فروش به یک بنگاه اتومبیل مراجعه کنید. در این مرحله یک سند رسمی و قانونی ارایه می‌شود که شما را به‌عنوان خریدار می‌شناسد. قبل از امضای این قرارداد تمام بندهای آن را به دقت مطالعه کنید و اگر بندی مورد پذیرش‌تان نبود، حتما آن را در قرارداد قید کنید. مشخصات درج شده در قرارداد را با مدارک اتومبیل مطابقت دهید. اگر این دو مورد توصیه شده را اجرا نکنید ممکن است ضرر کنید. مثلا ممکن است اتومبیلی که به شما فروخته می‌شود همان خودروی مورد بازدیدتان نباشد. در این مرحله بنگاهدار برای شما حق کمیسیونی تعیین می‌کند که پرداخت نصف آن به عهده خریدار و نصف دیگر به عهده فروشنده است.

کمترین بیعانه ممکن را بدهید:

اگر بیعانه زیادی بدهید و از خرید خودرو پشیمان شوید، تازه دردسرتان شروع می‌شود. احتمال دارد برای پس‌گرفتن بیعانه از دلال یا فروشنده خودرو ناچار به طرح شکایت دادگاهی شوید که فرآیند رسیدگی به پرونده طولانی و هزینه‌بر است و در این‌جا اگر مبلغ قابل‌توجهی به‌عنوان بیعانه پرداخته باشید، ناچارید برای پس گرفتن پول‌تان زمان زیادی بگذارید. بنابراین بهتر است با کمترین بیعانه ممکن فروشنده را قانع کنید که خریدار اتومبیل هستید.

هزینه نگهداری در پارکینگ دوطرفه است:  پس از خرید خودرو معمولا تا قبل از تحویل برگ سبز، اتومبیل در یک پارکینگ عمومی نگهداری می‌شود. رسید نگهداری اتومبیل در پارکینگ، برای خریدار و فروشنده به صورت همزمان صادر می‌شود و تحویل آن مشروط به حضور هر دو طرف معامله است. هزینه نگهداری اتومبیل در پارکینگ نیز به صورت ۵٠ – ۵٠ بین خریدار و فروشنده تقسیم می‌شود.

تسویه عوارض‌ سال جاری بر عهده فروشنده است:

تمام مالکان خودروها سالانه مبلغی را به‌ عنوان عوارض به شهرداری پرداخت می‌کنند. اتومبیلی که خریداری می‌کنید باید تمام عوارض آن از زمان تولید تا ‌سال معامله پرداخت شده باشد. حتی اگر اتومبیل را در اولین ماه‌های ‌سال خریداری می‌کنید، پرداخت عوارض آن‌ سال نیز به عهده فروشنده است. بنابراین فروشنده باید به شما برگ تسویه عوارض خودرو را تسلیم کند.

برگ تسویه خلافی را فراموش نکنید:

یکی دیگر از مواردی که در زمان خرید خودروی دست دوم حتما باید به آن توجه کنید، تسویه‌شدن خلافی خودرو است. اگر این موضوع را فراموش کنید ممکن است خودروی خریداری شده‌تان تا یک‌میلیون تومان هم مرتکب قانون‌شکنی شده باشد و این موضوع در زمان تعویض پلاک برای‌تان دردسر ایجاد کند.

هزینه تعویض پلاک بر عهده خریدار است:

بعد از پشت ‌سر گذاشتن این مراحل باید برای تعویض پلاک خودرو مراجعه کنید. فروشنده می‌تواند به شما وکالت دهد که این مرحله را به تنهایی دنبال کنید. تعویض پلاک خودرو کمی زمان‌بر است و اگر می‌خواهید کارتان زودتر راه بیفتد، بهتر است سحرخیز باشید و در اولین ساعات کاری به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید. در این قسمت باید هزینه‌های اداری فرآیند تعویض پلاک را بپردازید. این بخش از هزینه‌ها به عهده خریدار است.

جزییات هزینه نقل و انتقال سند:

بعد از تعویض پلاک برگ سبز خودرو به شما ارایه می‌شود اما یادتان باشد این مالکیت قطعی‌تان به حساب نمی‌آید و برای دریافت سند قانونی حتما باید به دفترخانه‌های رسمی ثبت اسناد مراجعه کنید. هزینه انتقال سند نیز به عهده فروشنده است و خریدار باید تنها هزینه ثبت سند جدید را بپردازد.

آنچه دیگران میخوانند:

  • بهترین روش صحیح انتقاد کردن را یاد بگیرید

  • بهترین راهکار ها برای حفظ زیبایی پوست در بارداری | چطور یک خانم باردار زیبا باشیم ؟

  • معرفی چند مدل تاج عروس شیک و لاکچری + راهنمای انتخاب

  • راهنمای جامع انتخاب مدل لوستر پذیرایی و نکات مهمی که هنگام خرید باید بدانید

  • آشنایی با قابلیت های جدید اینستاگرام و هر آنچه نمی دانید

دیدگاهتان را بنویسید