آیا به زنی که خانه را ترک کرده نفقه تعلق میگیرد
: اخبار و اطلاعیه ها
دینا » خانواده » ازدواج » پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن
پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن
زنان، ممکن است با دلایل موجه و یا غیر موجه، اقدام به ترک منزل همسر خود نمایند. چنانچه زن، بدون عذر موجه، اقدام به ترک خانه نماید، با حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر و حکم فرار زن شوهردار که در قانون آمده است، روبرو خواهد شد. حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر در قانون، شامل قطع نفقه زن و امکان ازدواج مجدد مرد، در صورت درخواست از دادگاه، می باشد.
برای مشاوره در خصوص ترک منزل توسط زن و پیامدهای قانونی آن
برای مشاوره در خصوص ترک منزل توسط زن و پیامدهای قانونی آن
بر اساس قانون مدنی، وقوع عقد نکاح میان زن و مرد، آن ها را به زوجیت یکدیگر در می آورد. همچنین، وقوع این عقد، حقوقی را برای آن ها و تکالیف مختلفی را بر عهده آنان، ایجاد می نماید. یکی از مهم ترین این تکالیف که در قانون مدنی، به آن توجه ویژه شده است، تکلیف زن، به زندگی زیر یک سقف با مرد است.
گاهی، بنا به دلایل مختلف، زنان، اقدام به ترک کردن منزل همسر خود می نمایند و به همین دلیل، امکان ایفای وظایف زناشویی از بین خواهد رفت. ترک منزل توسط زن، در صورتی که با عذر موجهی نظیر اعتیاد مرد، بد دهنی مرد، نداشتن امنیت جانی زن و مواردی نظیر این ها نباشد، زن را با حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر که در قانون آمده، مواجه خواهد کرد.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم به تعریف ترک کردن خانه توسط زوجه بپردازیم و در ادامه، حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر را بیان کنیم. چنانچه سوالاتی پیرامون حکم فرار زن شوهردار دارید، با ما همراه باشید.
ترک کردن خانه توسط زن
بر اساس قانون مدنی، زن مکلف است تا در مقابل شوهر، از وی تمکین نماید. البته، به علت ارتباط تمکین با نفقه، در قبال تمکین از شوهر، زن، استحقاق دریافت نفقه را داشته و بنابراین، پرداخت نفقه، از تکالیف مرد است. تمکین، به دو صورت عام و خاص، می باشد. تمکین عام از شوهر، به معنای آن است که زن، باید در امور کلی زندگی خانوادگی، از شوهر خود، تبعیت نموده و تمکین خاص نیز، ناظر بر روابط زناشویی میان زوجین است.
با تعریف ارائه شده از تمکین عام و خاص، یکی از مهم ترین مصادیق تمکین زن از شوهر را می توان تحت عنوان لزوم سکونت زن، در محل اقامت زوج دانست. بر این اساس، اصولا زن باید در همان منزلی که شوهر تدارک دیده است، سکونت کند و بدون اجازه و رضایت وی، یا بدون عذر موجه، اقدام به ترک منزل، ننماید. درغیر این صورت با حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر و حکم فرار زن شوهردار در قانون، مواجه خواهد شد.
اما در مواردی زنان، اقدام به ترک منزل همسر خود می نمایند. در مواردی که زن، بدون توجه به وظیفه قانونی خود و بدون اینکه یکی از موارد موجه عدم تمکین زن وجود داشته باشد، اقدام به ترک منزل و سکونت در محلی غیر از محل اقامت شوهرش کند، می توان از ترک منزل توسط زن سخن گفت. در قانون، حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر، بیان شده است. حکم فرار زن شوهردار، شامل مواردی نظیر عدم تعلق نفقه به او می باشد.
ترک منزل، در صورت داشتن عذر موجه و اثبات آن، مسقط حق نفقه زن نمی باشد و در صورت وجود عذر موجه برای ترک منزل، زن می تواند با ارایه دادخواست تقاضای مسکن علی حده و با رای دادگاه، مرد را ملزم به تهیه مسکن جداگانه، برای خود نماید و همچنان از او، نفقه دریافت کند.
حتما بخوانید: تمکین چیست و عدم تمکین به چه معناست
پیامدهای ترک منزل توسط زوجه چیست
در قسمت قبل، اشاره شد، ترک منزل توسط زن، پیامدهای قانونی در پی خواهد داشت. حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر یا حکم فرار زن شوهردار، در قانون مدنی مشخص شده است. در این قسمت، قصد داریم، با عنایت به قوانین مختلف، از جمله قانون مدنی، حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر را، جز در مواردی که زن مجاز به عدم تمکین است، مورد تحلیل قرار بدهیم. عواقب ترک منزل توسط زن، به شرح زیر است:
اولین و مهم ترین عواقب ترک خانه توسط زن، آن است که به سبب اتفاق افتادن عدم تمکین از سوی زن، حق مطالبه نفقه، توسط زن از بین می رود و مرد، دیگر الزامی بابت پرداخت نفقه به زوجه، نخواهد داشت. البته، این در صورتی است که ترک خانه از سوی زوجه، توسط زوج به اثبات برسد. ارسال اظهارنامه عدم تمکین، برای ارایه به دادگاه در مراحل بعد، در این خصوص، کمک کننده خواهد بود.
دومین پیامد و عواقبی که ترک کردن منزل توسط زن، برای او به همراه می آورد، عدم اجرای شرط تنصیف اموال در هنگامی است که مرد، اقدام به طلاق می کند. چنانچه ترک منزل توسط زن، به اثبات رسیده باشد و حکم نشوز زن، صادر شده باشد، در هنگام طلاق، مرد دیگر ملزم به اجرای شرط تنصیف اموال که در عقد نامه آمده است، نخواهد بود.
سومین پیامد از پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن، در خصوص امکان ازدواج مجدد مرد می باشد. به این معنا که اگر ترک خانه توسط زوجه که مصداق بارزی از عدم تمکین محسوب می شود، در دادگاه به اثبات برسد، مرد می تواند به دلیل عسر و حرج ناشی از تجرد، در دادگاه، دادخواست اجازه ازدواج مجدد ارایه نماید. در این صورت، دادگاه ممکن است که اجازه ازدواج مجدد بدهد و با این حکم ، مرد می تواند نسبت به ازدواج مجدد اقدام کند.
نکته مهم و قابل توجه، این است که ترک منزل توسط زن، حکم جزایی، به همراه نخواهد داشت. به این معنا که ترک منزل توسط زن، جرم نمی باشد و زن را نمی توان به جرم ترک نمودن منزل، تحت تعقیب کیفری قرار داد. باید توجه داشت، هیچ زنی را نمی توان به زور و حتی با رای دادگاه، به اجبار، ملزم به تمکین نمود.
لذا، اگرچه در قانون، حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر، بیان شده است و ترک منزل توسط زن، آثار حقوقی همچون نشوز زوجه و به تبع آن، محرومیت از دریافت نفقه را به وجود می آورد و به مرد اجازه ازدواج مجدد می دهد، اما مرد، نمی تواند زن را به جرم ترک کردن منزل، مجازات کند یا او را به زور، به زندگی مشترک بازگرداند.
در ادامه بخوانید: حکم قانونی ترک منزل توسط مرد
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارایه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن پاسخ دهند.
سوالات متداول
1- ترک منزل توسط زن به چه معناست؟
ترک منزل توسط زن به معنای این است که زوجه بدون عذر موجه اقدام به ترک خانه همسر خود نموده و در جایی غیر از محل سکونت شوهر ادامه زندگی دهد که توضیح کامل آن در متن مقاله ارایه شده است.
2- پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن چیست؟
از جمله مهم ترین پیامد قانونی ترک منزل توسط زن می توان به محرومیت از نفقه و امکان ازدواج مجدد شوهر اشاره کردکه توضیحات کامل آن در متن مقاله ارایه شده است.
3- آیا پیامد قانونی ترک منزل توسط زن می تواند مجازات یا زندانی شدن باشد؟
ترک منزل توسط زن مجازات کیفری ندارد و زندانی شدن نمی تواند از پیامدهای قانونی ترک منزل باشد توضیحات کامل پیامدهای ترک منزل توسط زن در متن مقاله ارایه شده است.
برای مشاوره در خصوص ترک منزل توسط زن و پیامدهای قانونی آن
برای مشاوره در خصوص ترک منزل توسط زن و پیامدهای قانونی آن
مطالب مرتبط:
» مجازات عدم تمکین زن
» عذر موجه عدم تمکین زن
» اثبات عدم تمکین زن
نظرات کاربران
تعداد کل نظرات: 8
احمد
1400/09/24
با سلامهمسر بنده الان مدت 9ماه است که رفته است و کلا ترک کرده است. به دلایلی که خودم هم نمیدونمعلاقه ام هم نسبت بهش همچنان زیادچیکار باید بکنم، راهنمایی بفرمائید.پاسخ مشاور: با سلام. در وهله اول از طریق مشاوره و ریش سفیدی به حل مساله بپردازید و بررسی کنید ریشه مشکل چه هست و پس از اون می تونید برای ایشون اظهارنامه تمکین بفرستید که میتونید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی این کار رو انجام بدید و در نهایت دادخواست الزام به تمکین ثبت کنید. اما این رو بدونید به زور حتی از لحاظ قانونی هم نمیشه ایشون رو ملزم به بازگشت کرد، صرفا با ترک منزل بدون عذر قانونی و موجه نفقه به ایشون تعلق نمگیره و اگر ایشون به موجب رای دادگاه ناشزه شناخته بشن می تونید از دادگاه اذن ازدواج مجدد بگیرید.
علی
1400/09/01
سلام.همسر برادرم با کلی وسایل اعم از طلاوشناسنامه وکارت ملی برادرم وسند ازدواجو برداشته واز خونه برادرم فرار کرده.میشه راهنمایی کنینپاسخ مشاور: با سلام. صرفا می تونید دادخواست الزام به تمکین بدید. در خصوص طلا اگر برای طلاها سند داره میتونه اعلام سرقت بکنه، هرچند بار اثبات به دوش برادر شما هست که سخته. در خصوص کارت ملی و شناسنامه هم اگر مربوط به برادر هستند ابتدا یک اظهارنامه بدید و تقاضا بکنید اون ها رو برگردونه و در اون اظهارنامه ایشون رو امین بکنید، که اگر بر نگردوند بتونید خیانت در امانت شکایت بکنید. دادخواست استرداد اسناد هم می تونید بدید. باز هم بار اثبات به دوش برادر شماست که بگه همسرش اون ها رو برده.
سام
1400/08/19
ممنون از شماکامل و واضح بودپاسخ مشاور: درود. سپاس از توجه شما.
رضا حسین زاده
1400/08/19
سلام همسر بنده منزل پدریشان کرج هست منزل خودمان هم شمال هستش 10سال هستش که ازدواج کردم هروقت به کرج میرود برایش مشکل است که برگردد یعنی دوست ندارد آنجا را ترک کند هر وقت میرود 20 الی 25 روز آنجا میماند که ایندفه با امروز31 روز است که خانه را ترک کرده من هر وقت زنگ میزنم میگم بیا بدش میآید ناراحت میشود نمیدونم چکار کنم پاسخ مشاور: با سلام. راه قانونی که دادخواست الزام به تمکین هست اما به نظر می رسه بتونید با همدلی و مهربانی مشکل رو حل بکنید.
محمود
1400/08/19
من دو هفته عقد کردم زنم منزلمون نمیاد باید چکار کنم پاسخ مشاور: با سلام. می تونید دادخواست الزام به تمکین بدید. البته باید عقد و عروسی برای ایشون گرفته باشید چون رویه است در دادگاه که معمولا خانم ها استناد می کنند شما عروسی نگرفتید براشون. همچنین باید اقدام به تهیه منزل با اسباب کامل بکنید چون از مصادیق نفقه و وظایف مرد هست در غیر این صورت زن میتونه به عدم فراهم بودن لوازم تمکین استناد بکنه و نیاد و در عین حال نفقه هم بهشون تعلق بگیره.
مجتبی
1400/08/19
سلام .وقت یخیر.زنم یکسال و3ماه هست که یه دلیل دیدن منزل پدررفت وبرنگشته به همین دلیل یکسال و3ماه من دختر7سالم راندیدم ونه صداش روشنیدم.کمکم کنید چه بایدبکنم.تشکرپاسخ مشاور: با سلام. در خصوص ترک منزل ایشون اقدام به دادن دادخواست الزام به تمکین بکنید. میتونید استشهادیه هم جهت ترک منزل ایشون تهیه بکنید و همچنین اظهارنامه تمکین ارسال بکنید که مدرک اثبات داشته باشید.
در خصوص فرزندتون اقدام به دادن دادخواست تقاضای صدور حکم ملاقات با فرزند و دستور موقت ملاقات فوری بکنید.
حمید
1400/08/19
سلام همسر من بدون اطلاع من منزل راترک کردن حدود دوماه حکمش چیهپاسخ مشاور: با سلام. برای ایشون اظهارنامه تمکین بفرستید و دادخواست عدم تمکین بدید تا در صورت مطالبه نفقه بتونید مدرک اثبات ترک منزل ایشون رو داشته باشید و نفقه ای به ایشون تعلق نگیره.
خروج منزل توسط زن پیامدهایی همچون عدم تعلق نفقه و اجرت المثل به ایشون رو در پی داره، در صورت گرفتن حکم نشوز می تونید زمانی که طلاق به درخواست شما باشه شرط تنصیف اموال رو که در عقد نامه اومده و امضا زدید، اجرا نکنید. می تونید از دادگاه اذن ازدواج مجدد بگیرید و در این صورت با اینکه این ازدواج بدون اذن همسرتون هست، ایشون نمیتونه به این واسطه تقاضای صدور حکم طلاق بکنه. چون ازدواج مرد بدون اذن همسرش مطابق شروط عقد نامه به زن اجازه درخواست طلاق از دادگاه رو میده و نوعی عسر و حرج محسوب میشه.
محمد
1400/08/19
اثر بعدی خروج زن از عسر و حرج بوده و بعدا نمیتواند به عسر و حرج تقاضای طلاق نماید اگر چه مدت طولانی ااین مفارقت طول بکشد
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور با شماره 9099095303 تماس بگیرید. |
بستن
“;
myFunction();
}
else
{ alert(“اطلاعات را به درستی تکمیل نمایید”);
document.getElementById(“txtHint”).innerHTML=xmlhttp.responseText;
document.getElementById(“txtHint”).innerHTML=”;
document.getElementById(‘payam’).innerHTML=”
}
}
}
xmlhttp.open(“GET”,”https://www.heyvalaw.com/inc/comments.php?q=”+str+ “&name2=” +str2+ “&text2=” +str3+ “&idcc=” +str4+ “&hiddenrid=” +str5+ “&t1=” +str6,true);
xmlhttp.send();
}
مطالب تصادفی