درمان کبد چرب خانگی
کبد یکی از اعضای مهم بدن انسانها است که مسئولیت سم زدایی از خون را به عهده دارد. خون پس از مسیر گوارش که طی میکند اولین جایی که میرود کبد است. همچنین تولید پروتئین و چربیهای مهم بدن برای زنده ماندن در کبد صورت میگیرد. این عضو از بدن انسان همانند دیگر اعضا دچار مشکل و بیماری میشود که در دنیای امروز به علت نداشتن رژیم و برنامه غذایی مناسب یکی از شایعترین این بیماریها کبد چرب گرید ۲ است. در ادامه با علایم و راههای درمان این بیماری کبدی با ما همراه باشید.
بیماری کبد چرب وقتی به وجود میآید که چربی بدن شخص به پنج تا ده درصد برسید که عواملی، چون استفاده بیش از حد از امگا۶، چربیهای اشباع، قند و فروکتوز، استعمال دخانیات، نداشتن تحرک و فعالیت بدنی کامل و مفید، سو تغذیه، اضافه وزن، فشار خون بالا، بارداری و استفاده از داروهایی همچون آسپرین و تتراسایکلین میتواند در به وجود آمدن آن موثر باشد.
خوب است بدانید که دو نوع کبد چرب داریم: کبد چرب الکلی و غیر الکلی؛ که در کبد چرب غیر الکلی میزان چربی کبد ارتباط مستقیم با وضعیت چربی خون دارد و از هر پنج نفر یک نفر به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا هستند. در ایران آمار افرادی که کبد چرب دارند به چهل درصد میرسد که یعنی از هر ده نفر سه نفر این بیماری را دارا هستند.
نشانهها و علایم کبد چرب گرید ۲
عوارض کبد چرب گرید ۲
چه چیزی باعث به وجود آمدن کبد چرب گرید ۲ میشود؟
درمان کبد چرب با روشهای طبیعی
سرکه سیب:
طبیعیترین راه درمان کبد چرب؛ چای سبز:
زردچوبه:
درمان خانگی کبد چرب؛ لیمو ترش:
شیرین بیان:
امیدواریم مطالعه مطلب گفته شده برای شما عزیزان مفید و سودمند بوده باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
بیماری کبد چرب چیست؟
وجود چربی در کبد طبیعی است اما اگر میزان تجع سلولهای چربی در کبد بیش از ۵ یا ۱۰ درصد از وزن کبد باشد، ممکن است باعث آسیب به بافت کبد و ایجاد مشکلات و عوارضی برای فرد مبتلا شود. بنابراین افراد مبتلا قبل از پیشرفت عارضه، باید هرچه سریعتر نسبت به درمان بیماری کبدچرب اقدام نمایند. می توانید با متخصص طب سنتی گفت و گو کنید .
تاکنون راه درمان قطعی برای کبد چرب مشخص نشده است اما برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و کاهش عوارض ناشی از آن درمان کبد چرب در خانه و با گیاهان دارویی یک اقدام موثر است. بهشرطی که در انجام آن صبور باشید و استمرار به خرج دهید.
درمان کبد چرب در خانه چگونه انجام میشود؟
اقدامات خانگی برای درمان چربی کبد شامل روشهایی است که با هزینه کم و بسیار آسان میزان چربی کبد را کاهش میدهد. این اقدامات شامل تغییرات در سبک زندگی، رژیم غذایی، فعالیتهای بدنی و درمان گیاهی کبد چرب در خانه است.
ویژگیهای رژیم غذایی افراد مبتلا به کبد چرب
خون بعد از گوارش وارد کبد میشود و ترکیبات پروتئین و چربی را تولید میکند. درصورتیکه مقادیر کروهیدرات یا چربی وارد شده زیاد باشد باعث ساخت چربی اضافه در کبد و ایجاد بیماری میشود. بنابراین درمان کبد چرب رژیم غذایی خاصی دارد که باید شامل ویژگیهای زیر باشد.
- کاهش مصرف چربیهای اشباع
سلامت کبد به طور مستقیم به چربی مورد استفاده در غذاها بستگی دارد. مصرف چربی اشباع موجود درگوشت حیوانات، لبنیات و غذاهای فست فودی و روغنهای هیدروژنه در پخت و پز باید محدود شود. روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون، روغن کنجد سالمتر از روغنهای هیدروژنه و چربیهای حیوانی هستند و بهتر است جایگزین استفاده از سایر روغنها شوند.
- کاهش مصرف فروکتوز
داشتن کبد سالم تنها با محدود کردن استفاده از چربی میسر نیست و باید قند یا فروکتوز نیز محدود شد. زیرا در فرایند متابولیسم باعث تجمع چربی و آسیب به کبد میشود.
- افزایش مصرف میوه و سبزیجات و غذاهای حاوی فیبر
میوه و سبزیجات باعث کاهش دریافت کالری از غذاها و تامین سلامت کبد میشود. همچنین حاوی فیبر هستند. حبوبت و غلات نیز منابع دریافت فیبر هستند.
- افزایش مصرف امگا ۳
امگا ۳ برای حفظ سلامت سلولهای کبدی و کاهش التهاب موثر هستند. بنابراین توصیه میشود افرادی که مشکل چرب دارند از غذاهای سرشار از امگا ۳ استفاده کنند. منابع غذایی امگا ۳ شامل انواع ماهی ساردین، سالمون، خال مخالی و هالیبوت و ماهی تن است. اگر تمایل دارید از منابع گیاهی امگا ۳ استفاده کنید گردو، شاهدانه، بذرکتان و روغن زیتون استفاده کنید.
فعالیت بدنی افراد مبتلا به کبد چرب
ورزش کردن و فعالیت بدنی باعث افزایش متابولیسم چربیها در کبد میشود و علائم بیماری کبد چرب را کاهش میدهد. بنابراین افراد مبتلا برای درمان باید رژیم غذایی و ورزش کردن را به صورت همزمان انجام دهند.
تعداد دفعات ورزش بهتر است ۴ بار در هفته و هر بار به مدت یک ساعت با ورزشهای هوازی، دوچرخهسواری، دویدن یا پیادهروی انجام شود.
کاهش مصرف الکل
کبد وظیفهی پاکسازی بدن از سموم را بر عهده دارد، پس در فرایند سوخت و ساز الکل اولین بخش از بدن که مورد آسیب قرار میگیرد سلولهای کبد است. به همین جهت به مبتلایان کبد چرب توصیه میشود الکل را ترک کنند.
درمان بیماری کبد چرب با طب سنتی چگونه است؟
طب سنتی روشهای مبتنی بر درمان سریع کبد چرب با داروهای گیاهی به صورت دمنوش و عرقیات گیاهی است.
قرص گیاهی برای درمان کبد چرب
درمان کبد چرب در طب گیاهی با تهیهی دمنوش یک شیوهی آسان و بسیار موثر است.
درمان کبد چرب با دمنوش بادرنجویه
بادرنجویه یک گیاه دارویی با خواص متعدد است و میتواند سلولهای کبدی آسیبدیده از تجمع چربی را درمان کند. این گیاه با مکانیسمهای زیر باعث درمان کبد چرب میشود.
- فعال کردن آنزیمهای که اسید چرب را تجزیه میکنند.
- کاهش فعالیت گلبولهای سفید و سیتوکینها
درمان کبد چرب با دمنوش گل داوودی
کبد وظیفهی سمزدایی از بدن را به عهده دارد و در این فرایند ممکن است سلولهای آن دچار آسیب شود. گل داوودی با خواص آنتی اکسیدانی التهاب را در سلولهای کبد کم میکند و از آنها در مقابل آسیب محافظت میکند. این گیاه حتی میتواند سلولهای کبدی آسیب دیده را بازسازی کند.
درمان کبد چرب با دمنوش مریم گلی
گیاه مریم گلی با خاصیت ادرار آوردن بودن شناخته میشود. ادرار آور بودن باعث میشود سموم و مواد زائد بدن از طریق ادرار دفع و بدن پاکسازی شود. مریم گلی علاوه بر کبد، غدد لنفاوی و کلیهها را هم پاکسازی و محافظت میکند. همچنین دمنوش دم گلی با افزایش تعریق نیز، بدن را سم زدایی میکند.
درمان کبد چرب با دمنوش قاصدک
قاصدک گیاهی با گلهای سفید رنگ است که میتواند با افزایش تولید صفرا کبد را از سموم پاک کند و سلامت را به سلولهای کبدی بازگرداند. همچنین برای سلامت کیسهی صفرا و تحریک فعالیت آن هم موثر است.
درمان کبد چرب با دمنوش چای سبز
چای سبز گیاهی با برگهای تیره رنگ است که با خواص آنتیاکسیدانی شناخته میشود. آنتی اکسیدان اندامها را در مقابل عوامل خارجی محافظت میکند و باعث حفظ سلامت عمومی بدن میشود. کاتچین موجود در چای سبز در حفظ سلامت سلولهای کبدی نقش موثری دارد.
نکات مهم در تهیه دمنوشها
درمان کبد چرب با طب سنتی و استفاده از دمنوشها باید مبتنی بر اصولی باشد که بتواند اثربخشی آنها را بالا ببرد و از آسیب و عوارض پیشگیری کند. برای استفاده از دمنوش گیاهی برای درمان کبد چرب موارد زیر را رعایت کنید.
- دمنوش را با آب جوشیده و سرد شده تهیه کنید و آن را روی حرارت غیر مستقیم قراردهید. قل زدن و جوشیدن دمنوشها خواص درمانی آن را کم میکند و حتیی ممکن است باعث تغییر طعم و رنگ شود.
- مصرف بیش از اندازهی دمنوشها ممکن است تاثیر معکوس داشته باشد و باعث آسیب به سلولهای کبد شود.
- درصورتیکه باردار هستید یا داروی خاصی مصرف میکنید حتما با پزشک در مورد استفاده از دمنوش گیاهی مشورت کنید.
درصورتیکه در زمینهی تداخلات دارویی و دمنوشها سوالی دارید میتوانید از طریق پذیرش ۲۴ با پزشک آنلاین داروساز درتماس باشید و پاسخ خود را با صرف کمترین وقت و هزینه دریافت کنید.
درمان کبد چرب با عرقیات گیاهی
یک روش درمان کبد چرب با طب سنتی استفاده از عرقیات گیاهی است. عرقیات طی فرایند آماده سازی خواص گیاه را از دست نمیهد و میتواند درمان موثری باشد.
درمان کبد چرب با عرق خار مریم
گیاه خار مریم با داشتن سیلیمارین یک گیاه دارویی موثر بر درمان سیروز کبدی است و میتواند سلولهای آسیب دیده را درمان کند. بنابراین استفاده از آن برای از بین بردن چربی کبد جزو اولین پیشنهادهای متخصصان طب سنتی است.
استفادهی بیش از اندازه از این گیاه باعث :
- تهوع
- استفراغ
- سردرد
- و آلرژی میشود.
پس بهتر است در مصرف آن زیادهروی نکنید و روزانه یک فنجان بهصورت ترکیب با آب مصرف کنید.
درمان کبد چرب با عرق رازیانه
گیاه رازیانه حاوی ویتامینهای A, B, C,D و استروژن است. همچنین خاصیت ادرارآوری بالایی دارد که باعث میشود اثرات درمانی آن سمزدایی از کبد و دستگاه گوارش باشد. برای استفاده روزانه دو فنجان صبح و عصر از این عرق گیاهی استفاده کنید.
درمان کبد چرب با عرق کاسنی
یکی از معروفترین درمان گیاهی کبد چرب شدید استفاده از کاسنی است. کاسنی طبع سرد و معتدلی دارد و کبد و خون را از سموم و مواد زائد پاکسازی میکند. همچنین این گیاه حاوی مقادیر بالا از ویتامینهای موثر در درمان کبد چرب یعنی ویتامین A, C,K است.
درمان کبد چرب با عرق شاهتره
درمان گیاهی کبد چرب با گیاه شاهتره یک روش تایید شده در طب سنتی است. این گیاه طبع خنک دارد و حرارت بدن را کم میکند. آنتی اکسیدان موجود در آن هم میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. اگر دنبال درمان فوری کبد چرب هستید میتوانید ترکیب عرق شاهتره و عرق کاسنی را روزانه استفاده کنید و منتظر خواص شگفت انگیز آن باشید.
درمان کبد چرب در کودکان با طب سنتی چگونه است؟
کبد چرب در کودکان مانند بزرگسالان ناشی از مصرف زیاد چربی و تجمع آن در کبد است. بنابراین راههای درمان آن هم کاملا مشابه با روشهای مورد استفاده در بزرگسالان مبتنی برکاهش وزن، فعالیت بدنی و استفاده از گیاهان دارویی است.
آیا قرص گیاهی درمان کبد چرب موثر است؟
یکی دیگر از روشهای استفاده از گیاهان دارویی استفاده از قرص است. این قرصها از گیاهان دارویی مانند خار مریم، زردجوبه، کاسنی، چای سبز و انواع دیگر گیاهان موثر در درمان کبد چرب تهیه میشود. شرکتهای مختلفی دارویی با ترکیبات متنوع این قرصها را تهیه میکنند.
درصورتیکه تمایل به استفاده از قرصهای گیاهی دارید بهتر است قبل از مصرف با پزشک آنلاین طب سنتی پذیرش ۲۴ مشورت کنید. شما میتوانید بهصورت متنی، صوتی یا آنلاین با پزشکان در تماس باشید و پاسخ سوالات خود را با صرف کمترین هزینه و زمان دریافت کنید.
خوراکیهای مفید برای کبد چرب
- خیار و کبدچرب: خیار میوهای است که شاید گمان کنید خاصیت زیادی ندارد اما برعکس خیار ادرارآور است و میتواند سموم را از بدن دفع کند. همچنین فیبر بالایی دارد و میتواند در کاهش وزن موثر باشد.
- خاکشیر و کبدچرب: اگر علائمی مانند طعم تلخ دهان، ریزش مو، زردی زبان و عصبانیت و پرخاشگری دارید احتمالا کبد شما چرب است. بهتر است برای درمان از خاکشیر برای پاکسازی کبد از چربی استفاده کنید. میتوانید روزانه یک قاشق خاکشیر را داخل آب گرم حل کنید و ناشتا استفاده کنید.
- قهوه و کبد چرب: درمان کبد چرب علاوه بر تغییر سبک زندگی از کم تحرکی به فعالیت زیاد و کاهش وزن با نوشیدنیها و خوراکیها هم درمان میشود. قهوه یکی نوشیدنی کافئیندار است که میتواند میزان چربی کبد را کاهش دهد و سلولهای آسیب دیده را ترمیم کند.
- خرما و کبد چرب: خرما خواص فراوانی در بهبود کم خونی، افزایش انرژی بدن، خنثی کردن اسید بیش از حد معده و از همه مهمتر درمان کبد چرب دارد. خرما با پاکسازی کبد از چربیهای اضافه درصورت استفادهی روزانه درمان موثری است. البته توجه داشته باید به دلیل اثرات چاق کنندگی مجاز نیستید بیش از ۴ عدد خرما در روز استفاده کنید.
- عدس و کبد چرب: عدس چربی و کالری بالایی ندارد، در عوض پروتئین و فیبر بالایی دارد که برای درمان بیماریهای کبد موثر است. استفاده از خوراک عدسی یک توصیهی موثر برای درمان کبد چرب است.
- بادمجان و کبد چرب: بادمجان حاوی آنتی اکسیدان است و میتواند کبد چرب را از مواد سمی پاکسازی و این بیماری را درمان کند.
- تخمه و کبد چرب: تخمه آفتابگردان سرشار از مواد مغذی و معدنی است و آنتی اکسیدان موجود در آن باعث از بین بردن رادیکالهای آزاد میشود و از سرطان پیشگیری میکند. استفاده از تخمه میتواند چربیهای کبد را از بین ببرد، فقط باید بدانید استفادهی بیش از اندازه از آن با عوارض و آسیب همراه است.
خوراکیهای مضر برای کبد چرب
نوشیدن آب یخ مخصوصا همراه با غذا یک آسیب جدی برای کبد است و احتمال بروز کبد چرب را افزایش میدهد. همچنین استفاده از مواد غذایی زیر باعث افزایش تجمع چربی در کبد میشود.
- فست فودها
- شیرینی و شکلات
- غذاهای سرخ کردنی
پذیرش ۲۴ امکان ارتباط آنلاین شما را با متخصص آنلاین طب سنتی فراهم کرده است تا بتوانید سوالات خود را در مورد روشهای طب سنتی برای درمان کبدچرب بپرسید و راهنمایی لازم را دریافت کنید.
به گزارش اقتصادآنلاین،اگرچه علت NAFLD ناشناخته است، اما بیشتر در افرادی مشاهده میشود که موارد زیر را دارند:
• چاقی
• دیابت نوع ۲
• کلسترول بالا
• فشارخون بالا
در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان NAFLD موجود نیست. رژیم غذایی و تغییر شیوه زندگی یکی از مؤثرترین روشهای درمان این بیماری است؛ بنابراین، چه نوع رژیم غذایی و تغییر شیوه زندگی میتواند برای این بیماری مفید باشد؟
داروهای طبیعی برای بیماری کبد چرب
اگر به NAFLD مبتلا هستید، بهخاطر داشته باشید که همه رژیمها و مکملها برای کبد شما مفید نیستند. مهم است که قبل از استفاده از هرگونه درمان جایگزین، با پزشک خود مشورت کنید.
۱. کاهش وزن اضافی
راهنمای انجمن ایالات متحده برای مطالعه بیماریهای کبدی (AASLD) در سال ۲۰۱۷، کاهش وزن را بهعنوان بخش مهمی در بهبود پیشرفت و علائم NAFLD شناسایی کرده است. این راهنما توصیه میکند که افراد مبتلا به NAFLD بین ۳ تا ۵ درصد از وزن بدن خود را کاهش دهند تا تجمع چربی در کبد کاهش یابد.
همچنین بیان میکند که ازدستدادن بین ۷ تا ۱۰ درصد وزن بدن میتواند سایر علائم NAFLD مانند التهاب، فیبروز و زخم را بهبود بخشد. بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ آن این است که باگذشت زمان گامهای کوچکی در جهت رسیدن به هدف خود بردارید.
کمخوری و رژیمهای غذایی سخت غالباً پایدار نیستند و میتوانند برای کبد شما سخت باشند. قبل از شروع هرگونه برنامه کاهش وزن، مهم است که با ارائهدهنده خدمات درمانی خود صحبت کنید تا ببینید آیا برای شما مناسب است یا خیر. یک متخصص تغذیه میتواند یک برنامه غذایی ایجاد کند تا به شما در رسیدن به اهداف کاهش وزن و انتخاب غذاهای مغذی کمک کند.
۲. رژیم مدیترانهای را امتحان کنید
تحقیقات از سال ۲۰۱۷ نشان میدهد که رژیم مدیترانهای ممکن است به کاهش چربی کبد حتی بدون کاهش وزن کمک کند. رژیم مدیترانهای همچنین به درمان بیماریهایی که معمولاً با NAFLD مرتبط هستند، از جمله کلسترول بالا، فشارخون بالا و دیابت نوع ۲ کمک میکند.
این برنامه غذایی بر انواع غذاهای گیاهی از جمله میوهها و سبزیجات تازه و حبوبات به همراه چربیهای سالم تمرکز میکند. در اینجا یک مرور کوتاه از غذاها وجود دارد که باید روی آنها تمرکز کنید:
میوهها و سبزیجات. خوردن انواع مختلف: توت، سیب، پرتقال، موز، خرما، انجیر، خربزه، سبزیجات برگدار، کلم بروکلی، فلفل، سیبزمینی شیرین، هویج، کدو، خیار، بادمجان و گوجهفرنگی را امتحان کنید.
حبوبات. سعی کنید لوبیا، نخودفرنگی، عدس، حبوبات و نخود را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
چربیهای سالم. از روغنهای سالم مانند روغن زیتون بکر استفاده کنید. آجیل، دانهها، آووکادو و زیتون همچنین دارای غلظت بالایی از چربیهای سالم هستند.
ماهی و گوشت بدون چربی. دو بار در هفته ماهی را انتخاب کنید. تخممرغ و مرغ بدون چربی، مانند مرغ و بوقلمون بدون پوست، در حد اعتدال خوب است.
غلات کامل. از غلات و غلات فرآوری نشده مانند نان گندم کامل، برنج قهوهای، جو دوسر کامل، ماکارونی گندم کامل یا کینوآ استفاده کنید.
۳. قهوه بنوشید
بر اساس تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶، قهوه چندین مزایای محافظتی برای کبد ارائه میدهد. به طور خاص، تولید آنزیمهای کبدی که با التهاب مبارزه میکنند را تحریک مینماید. همان تحقیقات گزارش داد که در بین افراد مبتلا به NAFLD، مصرف منظم قهوه آسیب کلی کبد را کاهش میدهد.
نوشیدن دو تا سه فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به بیماریهای کبدی را کاهش می دهد. قهوه سیاه بهترین گزینه است، زیرا حاوی چربی یا قند اضافی نیست.
۴. فعال شوید
طبق تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۷، NAFLD اغلب با یک شیوه زندگی بیتحرک مرتبط است. علاوه بر این، عدم تحرک به سایر بیماریهای مرتبط با NAFLD، از جمله بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲ و چاقی کمک میکند.
مهم است که هنگام داشتن NAFLD فعال باشید. باتوجهبه دستورالعملهای فعالیت بدنی، حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط در هفته مناسب میباشد.
این فعالیتها حدود ۳۰ دقیقه، ۵ روز در هفته است. لزوماً نیازی نیست که ورزش خاصی انجام دهید یا حتی به باشگاه بروید تا بهاندازه کافی ورزش کنید. میتوانید ۵ روز در هفته ۳۰ دقیقه پیادهروی سریع داشته باشید.
یا اگر برای مدتی تحتفشار هستید، میتوانید آن را به دو پیادهروی سریع ۱۵ دقیقهای، دو بار در روز، ۵ روز در هفته تقسیم کنید.
برای شروع ورزش، سعی کنید فعالیت بدنی متوسط را در برنامه روزانه خود قرار دهید. به مغازه خواربارفروشی بروید، با سگ قدم بزنید، با بچههای خود بازی کنید یا هر زمان که میتوانید بهجای آسانسور از پلهها استفاده کنید.
دستورالعملها همچنین توصیه میکنند مدتزمان نشستن خود را در طول روز کاهش دهید.
۵. از خوردن غذاهای حاوی قند اضافی خودداری کنید
قندهای رژیمی مانند فروکتوز و ساکارز با توسعه NAFLD ارتباط دارند. تحقیقات سال ۲۰۱۷ توضیح میدهند که چگونه این قندها در تجمع چربی در کبد نقش دارند. متهمان اصلی شامل غذاهای خریداری شده از فروشگاه و فرآوری شده تجاری هستند، مانند:
• محصولات پخته مانند کیک، کلوچه، دونات، شیرینی و پای
• آبنبات
• بستنی
• غلات شیرین
• نوشیدنی بدون الکل
• نوشیدنیهای ورزشی
• نوشیدنیهای انرژیزا
• محصولات لبنی شیرین مانند ماستهای طعمدار
برای تشخیص اینکه آیا یک غذای بستهبندی شده حاوی شکر است، لیست مواد تشکیلدهنده روی بستهبندی محصول را بخوانید. سایر قندهایی که معمولاً به محصولات غذایی اضافه میشوند عبارتند از:
• قند نیشکر
• شربت ذرت با فروکتوز بالا
• شیرینکننده ذرت
• عصارة آبمیوه
• عسل
• شیره
• شربت
روش دیگر برای تعیین میزان قند در یک ماده غذایی این است که برچسب حقایق تغذیهای را بخوانید و به تعداد گرم قند موجود در یک وعده برای آن غذا نگاه کنید – هرچه کمتر، بهتر.
۶. کلسترول بالا را هدف قرار دهید
بر اساس تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۲، NAFLD مدیریت کلسترول را بهتنهایی برای بدن شما سخت میکند. این امر میتواند NAFLD را بدتر کرده و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد. سعی کنید مصرف برخی از انواع چربیها را برای کنترل کلسترول و درمان NAFLD محدود کنید. چربیهایی که باید از آنها اجتناب شود عبارتند از:
چربیهای اشباع شده. این چربیها در گوشت و محصولات لبنی پرچرب یافت میشوند.
چربیهای ترانس. چربیهای ترانس اغلب در محصولات پخته شده، کراکرها و غذاهای سرخ شده یافت میشوند.
بسیاری از تغییرات شیوه زندگی ذکر شده در بالا – از جمله کاهش وزن، فعال ماندن و اتخاذ رژیم مدیترانهای – نیز میتواند به شما در مدیریت کلسترول کمک کند. همچنین ممکن است پزشک برای کلسترول بالا دارو تجویز نماید.
۷. مکمل امگا ۳ را امتحان کنید
برخی از انواع چربیها میتوانند برای سلامتی شما مفید باشند. اسیدهای چرب امگا ۳ چربیهای چند غیراشباع هستند که در غذاهایی مانند ماهیهای چرب و برخی آجیلها و دانهها یافت میشوند. آنها دارای مزایایی برای سلامت قلب هستند و برای افراد مبتلا به NAFLD توصیه میشود.
بررسی مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۶ نشان میدهد که مصرف مکمل امگا ۳ میتواند چربی کبد را کاهش داده و سطح کلسترول را بهبود بخشد. در این بررسی، دوزهای روزانه امگا ۳ بین ۸۳۰ تا ۹۰۰۰ میلیگرم متغیر بود. با پزشک خود در مورد میزان مصرف آن صحبت کنید.
۸. از عوامل محرک شناخته شده کبد اجتناب کنید
برخی از مواد میتوانند فشار بیش از حد بر کبد شما وارد کنند. برخی از این مواد شامل الکل، داروهای بدون نسخه و برخی ویتامینها و مکملها هستند. طبق تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۳، در صورت داشتن NAFLD، بهتر است از مصرف الکل به طور کامل اجتناب کنید.
درحالیکه مصرف متوسط الکل ممکن است دارای مزایایی در بین افراد سالم باشد، مشخص نیست که آیا این مزایا در مورد افراد مبتلا به NAFLD نیز صدق میکند یا خیر. علاوه بر این، قبل از مصرف هرگونه دارو، ویتامین یا مکمل بدون نسخه، با پزشک یا داروساز صحبت کنید، زیرا اینها میتوانند بر کبد شما تأثیر بگذارند.
۹. از پزشک خود در مورد مکملهای ویتامین E سؤال کنید
ویتامین E یک آنتیاکسیدان است که ممکن است التهاب ناشی از NAFLD را کاهش دهد. باتوجهبه مروری بر مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۸، به تحقیقات بیشتری نیاز است تا بفهمید چه کسانی و چگونه میتوانند از این درمان سود ببرند.
در راهنمای سال ۲۰۱۷، AASLD دوز روزانه ۸۰۰ واحد بینالمللی ویتامین E در روز را برای افراد مبتلا به NAFLD که دیابت ندارند و استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH)، شکل پیشرفته NAFLD، را تأیید کردهاند را توصیه میکند. این درمان با خطراتی همراه میباشد. با پزشک خود مشورت کنید تا دریابید که آیا ویتامین E برای شما مناسب است و آیا میتواند به NAFLD شما کمک کند یا خیر.
۱۰. گیاهان و مکملها را امتحان کنید
مروری بر مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۸، گیاهان دارویی، مکملها و ادویهجات ترشیجات که بهعنوان درمان جایگزین NAFLD استفاده میشوند را مشخص نمود. ترکیباتی که بر سلامت کبد تأثیر مثبت دارند عبارتند از: زردچوبه، خار مریم، رزوراترول (یک ترکیب آنتیاکسیدانی است که با ازبینبردن رادیکالهای آزاد، از بدن در برابر بیماریهای مزمن محافظت مینماید.
رزوراترول در انگور قرمز، بلوبری، کشمش، مویز، توت سفید و پوست قرمزرنگ بادامزمینی یافت میشود. غنیترین منبع این آنتیاکسیدان انگور سیاه است.) و چای سبز. بهخاطر داشته باشید که این روشهای درمانی تأیید شده برای NAFLD نیستند و ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. مهم است که قبل از مصرف گیاهان و مکملهای NAFLD با پزشک خود مشورت کنید.
درمانهای پزشکی
در حال حاضر هیچ درمان پزشکی تأیید شدهای برای NAFLD وجود ندارد، اگرچه برخی از درمانها درحالتوسعه هستند. یکی از این درمانها پیوگلیتازون است، دارویی که معمولاً برای دیابت نوع ۲ تجویز میشود.
راهنمای AASLD در سال ۲۰۱۷ نشان میدهد که پیوگلیتازون ممکن است به بهبود سلامت کبد در افراد مبتلا و بدون دیابت نوع ۲ کمک کند. برای درک ایمنی و اثربخشی طولانیمدت این درمان باید تحقیقات بیشتری انجام شود. در نتیجه، این دارو فقط برای افرادی که دارای NASH تأیید شده هستند توصیه میشود.
نتیجه نهایی
شیوه زندگی و تغییرات رژیم غذایی در حال حاضر مؤثرترین گزینههای درمانی برای NAFLD هستند. کاهش وزن، فعالیت بدنی، کاهش قند، رژیم غذایی سالم و نوشیدن قهوه از جمله راههایی است که ممکن است به بهبود علائم مرتبط با NALFD کمک کند. اگر به این بیماری مبتلا میباشید، حتماً با پزشک خود همکاری کنید تا یک برنامه درمانی شخصی که مناسب شماست تهیه کنید.