آیا کبد چرب باعث ریزش مو میشود
کبد چرب یکی از بیماریهایی است که به علت سبک زندگی غلط و رژیم غذایی نامناسب ایجاد میشود. این بیماری علائم مختلف و مشکلات زیادی را به همراه دارد. افرادی که دچار کبدچرب میشوند باید در جهت رفع این مشکل اقدام کنند. کبد چرب برای ریزش مو و مشکلات پوست و مو بسیار شایع و قابل توجه است. در این مقاله شما را با کبد چرب و ریزش مو ناشی از کبدچرب آشنا میکنیم.
کبد چرب و ریزش مو
بیماری کبد چرب روی رشد مو تأثیر گذار است و باعث ریزش مو میشود. عملکرد نامناسب کبد روی هضم غذا و جذب ویتامین های محلول در چربی اثر میگذارد و علت ریزش مو بدلیل هضم نامناسب و عدم جذب ویتامین های ضروری برای رشد مو است.
افزایش فعالیت غده پاراتیروئید و بیماری کبدی و کلیوی مزمن هم باعث کاهش تراکم مو میشود. علایم کبدچرب بسیار آهسته خودش را نشان میدهد و به آسانی تشخیص داده نمیشود. از علایم کبد چرب که بانوان و آقایان زیادی را درگیر میکند، مشکل مربوط به ریزش مو است که در اثر کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن ایجاد می شود. تاثیر کبد چرب بر ریزش مو و پوست و مو بسیار جدی است.
دسترسی سریع به مطالب
کبد چرب چیست؟
کبد دومین ارگان مهم بدن است که مواد غذایی را تجزیه و انرژی را ذخیره و سموم بدن را از بین میبرد. در حالت سلامت ۵٪ تا ۱۰٪ وزن کبد، چربی دارد. اگر چربي از۱۰٪ وزن کبد بالاتر رود به آن کبد چرب میگویند. بسیاری از افراد در طول زندگی امکان دارد درگیر کبدچرب شوند و از بیماری های شایع در جهان است. در اثر رسوب و تجمع بیش از حد چربی در بافت كبد این نارسایی و مشکل ایجاد میشود.
زمانی که کبد چرب می شود، واکوئول های چربی در سلول های کبدی جمع شده و سلول های کبد ملتهب می شوند و باعث بروز اختلالات در فعالیت طبیعی كبد و در نتیجه نارسایی كبدی میشود. بدن با علائم گوناگون این اختلال را به بدن هشدار میدهد که یکی از این هشدارها، تاثیر بر مو و ریزش مو است.
انواع کبد چرب
به طور کلی سه نوع کبد چرب وجود دارد :
-
کبد چرب الکلی
بر اثر مصرف بیش از حد الکل رخ میدهد و مهمترین دلیلش مصرف مشروبات الکلی است. کبد، الکل را تجزیه می کند تا از بدن دفع شود؛ این روند تجزیه با تولید مواد مضر است که به کبد آسیب میرساند.
هرچه الکل بیشتری مصرف شود، آسیب کبدی بیشتر است.
کبد چرب الکلی اولین مرحله از مشکلات عدیده در بدن است و در مراحل بعدی هپاتیت الکلی و سیروز کبدی گریبانگیر فرد میشود.
-
کبد چرب غیر الکلی
علت این مشکل عواملی غیر از الکل است. بدن هیچ نشانه ای از خود بروز نمی دهد به همین علت کبد چرب غیر الکلی را بیماری خاموش می گویند. وقتیکه فرد دچار کبد چرب نوع یک شود، بدن با اختلال برای تجزیه چربی مواجه شد ه و چربی در بافت کبد رسوب میکند و کبد چرب غیر الکلی رابه همراه دارد که به دلیل كم تحركی، افزایش وزن و غذاهای چرب و پركالری و عدم مصرف غذاهای با فیبر کم و مصرف زیاد غذاهای آماده و فست فود با روغن ترانس ایجاد میشود. زندگی ماشینی با کاهش تحرک فیزیكی سبب افزایش این بیماری شده است.
-
کبد چرب بارداری
کبد چرب در دوران بارداری (Acute Fatty Liver of Pregnancy ) یک اختلال نادر است. کبد چرب بارداری در مادرانی با بارداری دوقلو بیشتر اتفاق می افتد.
چه عواملی منجر به ابتلای کبد چرب بارداری می شوند؟
به دلیل افراط مادر در رژیم غذایی در دوران بارداری یا عوارض دارویی رخ میدهد. گاهی مادر و یا جنین از اختلال ژنتیکی رنج برده که منجر به بتا اکسیداسیون معیوب اسیدهای چرب در میتوکندری می شود که این موضوع می تواند هم برای مادر و هم برای جنین مشکل ایجاد کند. با تغذیه صحیح در دوران بارداری از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
دلایل اصلی کبد چرب
- مصرف الکل
- مصرف دخانیات
- افزایش وزن و چاقی
- رژیم غذایی سرشار از مواد قندی
- دیابت
- عدم تحرک بدنی
- عوامل ژنتیکی
- افزایش سطح چربی خون
- کاهش وزن ناگهانی
- عوارض جانبی برخی از داروها، مانند متوترکسات، تاموکسیفن، آمیودورون و اسید والپروئیک
- عادت به مصرف آب یخ
- برخی از انواع عفونت ها، مانند هپاتیت C
- قرار گرفتن در معرض سموم خاص
علایم کبد چرب
کبد چرب در مراحل اول بیماری بدون علامت است ولی با آزمایش خون و بررسی آنزیم های کبدی و سونوگرافی و ام آر آی آسیب های احتمالی مشخص میشود.
- زرد شدن بار روی زبان
- کاهش وزن و اشتها
- حالت تهوع
- ضعف عمومی
- سردرگمی، مشکل در تمرکز
- گیجی
- خونریزی راحت و سریع زخمها
- زرد بودن سفیدی چشم
- کک و مک و لک صورت
- طعم تلخ دهان در صبحگاه
- رفلاکس گوارشی (ترش کردن معده)
- عصبانیت و پرخاشگری، زود از کوره دررفتن
- درد مچ پا و پیچ خوردگیهای مکرر پا
- جوش صورت ، پشت کمر و روی بازوها
- ریزش موی شدید
- احساسی مانند راه رفتن مورچه روی نواحی مختلف بدن
- عادت ماهیانه با خونریزیهای شدید در خانمها
- درد در سمت راست شکم که به سمت بین دو کتف انتشار داشته باشد
- پرش پلک راست
- زرد شدن پیراهن در ناحیه زیر بغل و بدبو بودن عرق
- احساس سوزنسوزن شدن انتهای دست و پاها
عملکرد کبد در رشد مو و جلوگیری از ریزش مو
تبدیل آمونیاک به اوره
تبدیل آمونیاک به اوره برای متابولیسم بدن ضروری است. آمونیاک نتیجه تجزیه اسیدهای آمینه است. اختلالات در چرخه آمونیاک- اوره منجر به کمبود آهن میشود. کمبود آهن از دلایل اصلی ریزش مو است.
افرادی که سطح بالایی از آمونیاک در خون دارند، دچار موهای شکننده می شوند.
نگهداری قند خون
قند خون با ریزش مو مرتبط است. سطح پایین قند خون منجر به کم پشت شدن مو و ریزش مو میشود.
فولیکول های مو به گلوکز نیاز دارند تا در مرحله رشد باقی بماند ولی قند خون پایین چرخه طبیعی فولیکول را مختل میکند.
ذخیره ویتامین ها و ترشح صفرا و نقش آن در ریزش مو
ویتامین های محلول در چربی از طریق روده باریک وارد جریان خون میشود.
کبد ویتامین های محلول در چربی (A,D,E,K) را در خودش نگهداری میکند.
آنزیمهای صفرا برای جذب این ویتامینها ضروری است ولی اگر تولید صفرا در اثر آسیب کبدی مختل شود بر روی جذب این ویتامین تاثیر میگذارد.
صفرا توسط کبد سنتز می شود و برای تجزیه چربی ها و جذب ویتامین های محلول در چربی ضروری است. اگر سنتز صفرا بخطر بیوفتد با کمبود اسید چرب ضروری و ویتامین محلول در چربی روبه رو میشوید.
سم زدایی از خون
کبد در تصفیه باکتری ها ، گلبول های قرمز قدیمی و سموم (مانند الکل) نقش مهمی دارد.
در کبد بیوسنتز استروژن انجام میشود. استروژن به رشد و ریزش مو ارتباط مستقیمی دارد. وقتی استروژن کافی باشد ، بانوان موهای پر و ضخیمی خواهند داشت.
آزمایشات عملکرد کبد
با اندازه گیری سطح آنزیم های کبدی، پروتئین ها و بیلی روبین در خون سلامت کبد تعیین میشود. از آزمایشات عملکرد کبدی برای بررسی اختلال حاد و مزمن کبد استفاده میکنند.
آزمایش های مربوط به کبد چرب
- مقادیر کم افزایش یافته آنزیم های کبدی نشان دهنده کبد چرب است.
- کبد چرب با مقاومت به انسولین و دیابت ارتباط دارد. مقاومت به انسولین و دیابت باعث ریزش مو میشود.
- حتما ماهانه یا شش ماه یکبار آنزیمهای کبدی را توسط آزمایش خون بررسی کنید.
آلانین ترانسفراز (ALT)
- ALT آنزیمی است که توسط کبد ساخته می شود ، آزمایش ALT میزان ALT در خون را ارزیابی میکند.
- این آنزیم نقشی اساسی در متابولیسم دارد. فولیکول مو در مرحله رشد به مقدار زیادی انرژی نیاز دارد.
- وقتی مقدار ALT بیشتر از حد طبیعی باشد، کبد آسیب دیده یا ملتهب میشود که نشان دهنده مشکل و اختلال کبدی است.
- برخی از داروها روی سطح ALT در خون تأثیرگذارند.
آسپارتات آمینیتانسفراز (AST)
AST در بافتهای مختلف بدن دیده میشود. این آنزیم به واکنش های شیمیایی مورد نیاز بدن کمک می کند. مقدار کمی AST در خون وجود دارد ولی مقادیر زیادش یعنی آسیب کبدی در فرد رخ داده است.
آلبومین
آلبومین فراوان ترین پروتئین در بدن است. آلبومین در رشد و ترمیم بافت ها و فولیکول مو موثر است. سطح بالای آلبومین نشان دهنده اختلال در عملکرد کبد است.
گلوبولین
سطح بالای گلوبولینها در بدن نشاندهنده عفونت ، بیماری التهابی یا اختلالات ایمنی است. این اختلالات به کم خونی منجر شده است. کم خونی بیماری مزمن، متابولیسم آهن را مختل کرده است و آهن برای عملکرد فولیکول های مو ضروری است.
بیلی روبین
سطح بالای بیلی روبین نشاندهنده کم خونی همولیتیک است یعنی سلول های قرمز خون زود از بین می روند و فولیکولهای مو به مقدار کافی اکسیژن ندارند ، تخریب گلبول های قرمز بر چرخه فولیکول مو تأثیرگذار است.
پیج علامت که کبد شما بیش از حد کار می کند.
1.دشواری در کاهش وزن برای شما
کبد در متابولیزه چربی بدن نقش اصلی دارد. وقتی عملکرد کبد درگیر اختلال باشد بر توانایی چربی سوزی تأثیر می گذارد.
2. اختلال در هضم غذاهای چرب
اگر بعد از صرف غذاهای پرچرب ، معده شما پریشان و اذیت شد احتمال دارد درگیر مشکلی در عملکرد کبد باشید. صفرا برای هضم و جذب چربی ضروری است ، اگر چربی ها را به طور کامل جذب نشود، مقدار کافی ویتامین های محلول در چربی برای سلامتی مو ، ایمنی ، استخوان هم جذب نمی شود و با ریزش مو مواجه خواهید شد.
3. موهایی خشک و با رشد کم دارید
کبد محل اصلی متابولیسم مواد چربی و ویتامین در بدن است اگر این انرژی به اندازه کافی برای بدن تولید نشود در اولین قسمت از بدن یعنی فولیکول های موی ظاهر شده و رشد و بازسازی مو کند شده است چون مو برای رشد به انرژی نیاز دارد.
۴. شما بی دلیل و مکرر بیمار می شوید.
کبد وظیفه حفاظت شما در برابر با عفونت ها را بر عهده دارد و اگر کبد زیاد فعالیت کند سیستم ایمنی این بار اضافی را قادر به تحمل نخواهد بود و شما را در معرض عفونت ها قرار میگیرید.
5. شما از دوران پیش از قاعدگی شدید رنج می برید.
کبد هورمون های بدن را تنظیم می کند اما اگر بیش از حد فعالیت کند منجر به افزایش استروژن می شود و منجر به نوسانات روحی اخلاقی میشود.
راه های درمان کبد چرب برای جلوگیری از ریزش مو
از طریق رژیم غذایی سالم ، مکمل های غذایی و فعالیت بدنی از بروز انواع اختلالات کبدی جلوگیری میشود و با درمان کبد چرب میتوانید ریزش موهایتان را کاهش داده و منتظر بازگشت مو های خود باشید.
مصرف کافئین را کاهش دهید
کافئین سم زدایی کبد را دچار اختلال می کند و می تواند کبد را بیش از حد فعال کند.
از مصرف الکل پرهیز کنید.
الکل در سم زدایی کبد اختلال ایجاد میکند و اگر مصرف الکل زیاد شود و غلظت الکل خون بالا رود، بر فعالیت کبد برای تنظیم قند خون و متابولیسم چربی تأثیر گذار است.
مصرف مکمل برای محافظت از کبد
کبد برای سم زدایی و فرآیندهای متابولیک به آهن البته به اندازه کافی نیاز دارد. ذخیره کافی آهن برای انرژی درون سلولی ضروری است. ارزیابی فریتین برای بررسی کبدچرب دشوار است زیرا یک واکنش دهنده فاز حاد است و در التهاب مزمن و حاد افزایش مییابد.
مکملهایی حاوی ویتامین های A ، D ، E و K و سلنیوم سم زدایی کبد را حمایت و تقویت می کند.
مصرف زردچوبه و کبدچرب
بهتر است از زردچوبه استفاده کنید علاوه بر فواید بیشمار زردچوبه، چون زردچوبه حاوی ماده موثر مفیدی به نام کورکومین است و از آسیب کبد جلوگیری می کند و در بازسازی سلول های جدید کبدی کمک کننده است. زردچوبه، صفرا را تحریک کرده است زیرا برای تجزیه چربی های غذای بسیار ضروری است.
ورزش و فعالیت بدنی روزانه
ورزش منظم عامل اصلی درجلوگیری از کبد چرب و ریزش مو است. ورزش استرس کبد را کاهش داده و باعث افزایش سطح انرژی می شود. ورزش هایی مانند پیاده روی سریع ، وزنه برداری یا شنا، تردمیل و ورزش هوازی در بهبود عملکرد و حفاظت کبدی لازم است.
انواع بیماری های کبدی تاثیرگذار روی رشد مو
- ویروس هایی مانند هپاتیت A ، هپاتیت B باعث آسیب کبدی و کبدچرب میشود.
- بعضی داروها ، سموم ، یا مصرف زیاد الکل باعث بیماری کبد چرب و سیروز کبدی میشود.
- سرطان و تومورهای کبد.
- بیماری های ارثی مانند هموکروماتوز و بیماری ویلسون.
اگر موهایتان را دوست دارید، برای جلوگیری از ریزش مو به کبد خود اهمیت دهید و اگر مبتلا به کبد چرب هستید فوری اقدام به درمان کنید.
برخی عوامل ریزش مو
مصرف ویتامینها با مقادیر بالا مانند ویتامین A، میتواند باعث ریزش موها شود. مصرف بعضی از داروها مانند داروهای جلوگیریکننده از لختهشدن خون و ضدتشنج که دو تا سه ماه پس از مصرف، ریزش مو ایجاد شده ولی بعد از قطع دارو، مو به حالت اولیه بازمیگردد.
تغذیه نامناسب
رژیم غذایی که سرشار از مواد مغذی به اندازه کافی باشد، روی رشد مو تاثیرگذار است. رژیمهای غذایی لاغری سخت و طولانی، کمبودهای تغذیهای به ساقه مو و فولیکول مو آسیب زده و منجر به ریزش مو میشود. کمبود پروتئین باعث ریزش مو میشود. خواندن مطلب ده نکته برای رشد مجدد موها توصیه می شود.
سابقه وراثتی و خانوادگی ریزش مو
عوامل ایجادکننده ریزش موها شامل ژنتیک و وراثت، عوامل هورمونی، بیماریهای متابولیک و اختلالات تغذیهای و عوامل اکتسابی و استرس روزانه است.
مصرف قرص آهن و زینک ضروری است اما…
تجویز آهن به علت کمبودش در بدن لازم است، اما افرادی که میزان آهنشان طبیعی است، تجویز آهن ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را در آنها افزایش میدهد. کمبود زینک و کمبود اکتسابی آن بعلت بیماریهای التهابی روده یا فقر تغذیهای، باعث ریزش موها میشود. در آزمایشهای خونی باید علل ریزش مو بررسی شود، شاید کمبود زینک یا آهن موجب ریزش مو شده است. مصرف مکملهای تغذیهای حاوی روی و آهن، ریزش مو را درمان میکند. استفاده از ترکیبات موضعی یا خوراکی بهترین درمان ریزش مو است.
با بررسی و ارزیابی حالات جسمی خود و انجام آزمایشات خون و بررسی آنزیمهای کبدی، میتوانید سلامت کبد خودتان را بررسی کرده و با تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی درست و سالم در جهت سلامت کبد و بهبود کبدچرب گام مثبت بردارید.