زندگینامه ایلان ماسک، موسس شرکت تسلا

به گزارش خبرنگار ایمنا، ایلان ماسک با نام کامل (Elon Reeve Musk) در سال 1971 متولد شد. پدر و مادر ماسک از دو کشور مختلف بودند. پدرش اهل آفریقای جنوبی و مادرش یک کانادایی بزرگ شده در آفریقا بود. درواقع پدربزرگ مادری ماسک یک آمریکایی-کانادایی ماجراجو بود که خانواده اش را با یک هواپیمای تک موتوره به استرالیا و سپس آفریقای جنوبی آورده بود. ماسک در یکی از شهرهای بزرگ آفریقای جنوبی به نام «پرتوریا» (Pretoria) به دنیا آمد و تمام دوران کودکی و نوجوانی خود را در این شهر سپری کرد. او فرزند بزرگ خانواده است و یک خواهر و برادر کوچک تر از خودش دارد. پدر ایلان، مهندس الکترومکانیک، خلبان، ملوان، مشاور املاک و حتی در یک بازه زمانی معدن دار بود. مادرش هم به عنوان یک متخصص تغذیه و البته مدل مشغول به کار بود. خانواده ماسک در دوران کودکی و نوجوانی او بسیار ثروتمند بودند.

سال های نخست زندگی ایلان ماسک

ایلان ماسک در 28 ژوئن سال 1971 میلادی در پِرِتوریای آفریقای جنوبی متولد شد. مادر ماسک یک مدل کانادایی و مسن ترین زنی بود که در کمپین Covergirl حاضر شد. او در زمان کودکی ایلان همزمان پنج شغل داشت تا مخارج خانواده را تأمین کند. پدر ماسک یک مهندس ثروتمند اهل آفریقای جنوبی بود که زمانی مالک نیمی از یک معدن زمرد در نزدیکی «تانگانیکا» محسوب می شد. ایلان همراه با برادرش کیمبال و خواهرش توسکا دوران کودکی را در زادگاهش سپری کرد. ایلان به گفته پدر و مادرش فردی درون گرا بود با این همه در سن 10 سالگی علاقمندی آش را به کامپیوترها نشان داد. در همین حال پدر و مادرش از هم جدا شدند.

این اتفاق تلخ اما نتوانست علاقه ماسک به کامپیوترها را کم کند و او در سن دوازده سالگی موفق شد نخستین نرم افزار خود را که یک بازی کامپیوتری به نام Blastar بود به فروش برساند. ماسک در سال 1989 میلادی و در حالی که تنها 17 سال داشت به کانادا مهاجرت کرد تا در دانشگاه کویینز تحصیل کند و دیگر به خدمت سربازی اجباری در کشورش نرود.

او در سال 1992 درسش را در دانشگاه کویینز رها کرد تا در رشته های کسب و کار و فیزیک دانشگاه پنسیلوانیا تحصیل کند و چندی بعد تحصیلات خود را با اخذ مدرک کارشناسی در رشته اقتصاد به پایان رساند اما همچنان در دانشگاه ماند و لیسانس دیگرش را در رشته فیزیک گرفت. ماسک بعد از ترک پنسیلوانیا عازم دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا شد تا مدرک Ph.D خود را در رشته فیزیک انرژی دریافت نماید. نقل مکان وی به کالیفرنیا مصادف بود با انفجار اینترنت و به همین خاطر او ظرف تنها دو روز بعد از حضور در استنفورد درسش را رها کرد تا بخشی از جریان اینترنت شود و اولین شرکت خود با نام Zip2 را تأسیس کرد.

Zip2 که در اصل نوعی راهنمای شهری آنلاین بود، در اندک زمانی بعد از راه اندازی، به یکی از منابع تأمین محتوای وب سایت های نیویورک تایمز و Chicago Tribune تبدیل شد و در سال 1999 میلادی، بخشی از شرکت Compaq با عقد قراردادی به ارزش 307 میلیون دلار به صورت نقدی و همچنین 34 میلیون دلار در قالب سهام، Zip2 را خریداری کرد.

ساخت یک بازی کامپیوتری در 10 سالگی

ماسک در دوران نوجوانی خود به بازی های کامپیوتری علاقه پیدا کرد. والدینش برای او یک کامپیوتر خانگی خریدند و از اینجا به بعد بود که ماسک به جای بازی کردن با این کامپیوتر به دنبال ساخت بازی مورد علاقه خودش رفت! او به کمک یک دفترچه راهنمای برنامه نویسی پایه توانست یک بازی کامپیوتری بسازد. ماسک نام بازی خود را Blastar گذاشت و تنها زمانی که 12 سال داشت، آن را به مبلغ 500 دلار فروخت. این اولین بار بود که ماسک طعم تجارت و به دست آوردن پول را می چشد.

بیماری ایلام ماسک

ایلان ماسک در یک برنامه زنده تلویزیونی و در اقدامی غافلگیرکننده اعلام کرد که به «سندرم آسپرگر» مبتلاست. پس از این ماجرا حرف و حدیث ها در این مورد بالا گرفت و بساط شایعه سازی داغ شد. برخی می گفتند این اعتراف یک نمایش بزرگ است تا ماسک بتواند توجه بیشتری را به سوی خود جلب کند. برخی دیگر آن را به عنوان یک اعتراف واقعی پذیرفتند و برای این ماجرا شواهدی از رفتارهای عجیب ایلان در بازه های زمانی مختلف را مثال زدند؛ مثلاً اظهارنظرهای عجیب او درباره ویروس کرونا، اهدای دستگاه تنظیم کننده خواب به جای دستگاه تنفسی، ساخت زیردریایی ویژه برای نجات کودکان گرفتار در غار و بازگرداندن کارکنانش به تسلا هنگامی که هنوز اپیدمی کرونا روزهای اوج خود را سپری می کرد. در نقطه مقابل برخی از ویژگی های افراد مبتلا به آسپرگر با ویژگی های ایلان ماسک در تضاد هستند.

مثلاً افرادی که این اختلال را دارند، نمی توانند به خوبی و به صورت طبیعی با دیگران ارتباط برقرار کنند. آن ها در صحبت کردن دچار اختلال می شوند و الگوهای رفتاری تکراری را از خود نشان می دهند.

 ایلان ماسک و اسپیس ایکس

ماسک در سال 2001 ماسک به همراه دو تن از دوستان خود به مسکو رفت تا برای پروژه های فضایی خود تعدادی موشک قاره پیمای دست دوم از روسیه خریداری کند. به گفته ی دوست ماسک، روس ها که به او به چشم یک تازه کار نگاه می کردند، مرتباً او را مسخره می کردند. در نتیجه ماسک و دوستانش مجبور شدند دست خالی به آمریکا بازگردند. یک سال بعد ماسک به همراه مایک گریفین که تجربه ی کار برای CIA، ناسا، اوربیتال ساینس و چند شرکت و سازمان معتبر دیگر را در کارنامه ی خود داشت، برای خرید 3 موشک قاره پیما به روسیه بازگشت.

پس از اینکه ماسک متوجه شد روس ها قیمت گزاف «8 میلیون دلار برای هر راکت» مطالبه می کنند، تصمیم گرفت خودش شرکتی برای تولید موشک های ارزان قیمت تأسیس کند و این گونه بود که سومین شرکت ماسک با نام «Space Exploration Technologies Corporation» یا به اختصار SpaceX، تأسیس شد.

به گفته ی یکی از اولین سرمایه گذاران اسپیس ایکس، ماسک متوجه شده بود که مواد خام مورد نیاز برای ساخت موشک تنها 3 درصد قیمت آن را تشکیل می دهند. به لطف استفاده از مهندسی نرم افزار و طراحی ماژولار، اسپیس ایکس توانست هزینه ی پرتاب موشک را با مضربی از 10 کاهش بدهد و همچنان به حاشیه ی سودی 70 درصدی دست پیدا کند.

ماسک که با سرمایه ی 100 میلیون دلاری حاصل از پروژه های قبلی خود اسپیس ایکس را تأسیس کرده بود، به صورت هم زمان عنوان مدیر ارشد اجرایی (CEO) و مدیر ارشد تکنولوژی (CTO) این شرکت را در اختیار دارد. اسپیس ایکس راکت هایی با نام فالکون (الهام گرفته از نام فضاپیماهای Millennium Falcon در فیلم جنگ ستارگان) و کپسول های فضایی با نام دراگون تولید می کند.

در سال 2008 ناسا با عقد قراردادی 1.6 میلیارد دلاری، وظیفه ی ارسال محموله به ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) طی 12 پرتاب را به اسپیس ایکس سپرد. در همان سال موشک فالکون 1 این شرکت اولین موشک خصوصی لقب گرفت که ماهواره ای را در مدار زمین قرار داده است. در سال 2012 نیز فضاپیمای دراگون این شرکت توانست عنوان «اولین فضاپیمای ساخت یک شرکت خصوصی که به ایستگاه فضایی بین المللی متصل می شود» را به خود اختصاص دهد و تاریخ ساز شود. یکی از اهداف مهم اسپیس ایکس، کاهش هزینه ی سفرهای فضایی از طریق استفاده ی چندین باره از راکت ها است. در روش سنتی پرتاب راکت به فضا، پس اتمام سوخت موشک، بدنه ی راکت در جو زمین رها می شود و (اگر هنگام سقوط در جو زمین نسوزد) در نهایت در اقیانوس سقوط خواهد کرد. ا

ز آنجایی که سوخت موشک تنها درصد کمی از قیمت نهایی ارسال کاوشگر و محموله به فضا را تشکیل می دهد و بخش اعظم هزینه مربوط به خود راکت است؛ در صورت استفاده ی مجدد از راکت، هزینه ی سفرها و اکتشافات فضایی چندین برابر کاهش پیدا خواهد کرد. به همین منظور، اسپیس ایکس پس از بارها تلاش ناموفق، نهایتاً در سال 2015 توانست یک موشک فالکون را در بازگشت از فضا با موفقیت روی یک شناور در میان اقیانوس فرود بیاورد تا بتواند در پروازهای بعدی مجدداً از آن استفاده کند.

ایلان در تسلا

تسلا موتورز، ماجراجویی جدید ایلان ماسک بود. این شرکت در سال 2003 تأسیس شد. ایلان ماسک یکی از بنیان گذاران اصلی این شرکت بود. او هم اکنون به عنوان مدیر عامل اجرایی و رئیس هیأت مدیره ی تسلا موتورز فعالیت می کند.

تسلا موتورز روی طراحی و تولید خودروهای الکتریکی مقرون به صرفه تمرکز دارد. در سال 2008 این شرکت «رودستر» (Roadster) را معرفی کرد. خودرویی اسپورت که در 3٫7 ثانیه سرعت آن از صفر به 97 کیلومتر بر ساعت می رسد. این خودروی تمام برقی با یک بار شارژ تا حدود 393 کیلومتر مسافت را طی می کند.

«مدل اس» (Model S) اولین خودروی سدان الکتریکی تسلا بود. این خودرو هم موفقیت های زیادی را برای تسلا موتورز به ارمغان آورد. Model S در سال 2013 به عنوان خودروی سال مجله ی Motor Trend انتخاب شد. تسلا «مدل ایکس» (Model X) سومین خودروی شرکت 12 ساله ی تسلا است. یکی از جالب ترین ویژگی های مدل X، درهای عقب آن است که مثل دو بال باز می شوند.

اینترنت ماهواره ای استارلینک

اسپیس ایکس در اواخر ماه مارس 2018 توانست برای پرتاب مجموعه ای از ماهواره ها به مدار پایینی زمین از دولت آمریکا مجوز بگیرد. این شبکه ی ماهواره ای که قرار بود اینترنت نقاط دورافتاده را تأمین کند، استارلینک نام گرفت. این شرکت همچنین می خواست در مناطقی که تحت انحصار یک یا دو سرویس دهنده اینترنتی قرار داشتند، رقابت ایجاد کند.

اسپیس ایکس در ماه مه 2019 اولین مجموعه از ماهواره های خود را به مدار فرستاد. این شرکت از آن زمان تاکنون حدود 2000 ماهواره به فضا فرستاده که از این تعداد فعلاً بیش از 1600 عدد عملیاتی هستند. با این حال، کمپانی ایلان ماسک مجوز پرتاب 12 هزار ماهواره دیگر را در اختیار دارد و می خواهد برای ارسال 30 هزار ماهواره جدید مجوز بگیرد. استارلینک برای اولین بار در ماه اکتبر 2020 عرضه سرویس خود را با قیمت اولیه 499 دلار برای ترمینال کاربری که در واقع یک دیش برای ارتباط با ماهواره بود، آغاز کرد.

مؤسس نورالینک و بورینگ

صنعت خودروسازی و هوافضا نتوانست بلندپروازی های ماسک را به طور کامل پوشش دهد؛ به همین منظور ماسک در سال 2016 دو شرکت جدید را به نام های نورالینک و بورینگ راه اندازی کرد.

نورالینک یک شرکت نوروتکنولوژی (تکنولوژی دستگاه عصبی) است و هدفش ایجاد رابطه میان مغز انسان و ماشین است. با تحقق این هدف ما می توانیم مستقیماً و بدون نیاز به یک صفحه نمایش یا هرچیز دیگری اطلاعات کامپیوتری را در مغز دریافت کنیم و حتی مغز خود را به روزرسانی کنیم که البته تمام این طراح ها هنوز فاصله زیادی با واقعیت دارد و شاید هیچوقت هم محقق نشود.

به گفته ماسک آنچه می توان خیلی زود انتظارش را داشت گوش دادن به موسیقی از طریق رابط مغزی-ماشینی است. یعنی موسیقی را به جای گوش با مغزتان حس می کنید. اما شرکت بورینگ ( Boring Company) که معنای آن خسته کننده یا حوصله سربر است، در زمینه ای کاملاً متفاوت فعالیت می کند. هدف اصلی این شرکت خلق یک راهکار جدید برای کاهش ترافیک و ازدحام است. بورینگ که در سال 2016 در کالیفرنیا راه اندازی شد، قصد دارد با احداث تونل های زیرزمینی یکی از مشکلات اصلی کالیفرنیا و عمده کلان شهرها یعنی ترافیک سنگین را رفع کند.

اختراعات ایلان ماسک

از حدود چهار دهه پیش که ماسک بازی Blastar را ساخت، اختراعات او هرکدام به وزنه ای در صنعت و تکنولوژی بدل شده اند:

  • پرداخت ایمیلی: اولین اختراع مهم ماسک به بخش پرداخت و امور مالی محسوب می شود. ماسک در سال 1999 شرکت پرداخت الکترونیکی و ایمیلی را معرفی و از درون آن شرکت X.com را راه اندازی کرد. در حال حاضر بخش زیادی از پرداخت ها به صورت الکترونیکی انجام می گیرد و ماسک یکی از بنیان گذاران این صنعت است.
  • هایپرلوپ (Hyperloop): هایپرلوپ به زبان ساده سیستمی برای حمل ونقل سریع داخل یک لوله است. ماسک سال 2013 طرح اولیه این سیستم حمل ونقل را ارائه کرد. طبق ادعای او این سیستم 4 بار سریع تر از پروازهای تجاری خواهد بود.
  • Zip2: اولین شرکت نرم افزاری ماسک به نام Zip2 به روزنامه ها این امکان را داد که نمایی از نقشه شهر را در اختیار کاربران خود بگذارند.
  • جت الکتریکی: جت الکتریکی که البته هنوز در حد یک ایده است با سرعت فراصوت حرکت کرده و فرود و پروازش به صورت عمودی است.
  • تماس های تلفنی مبتنی بر وب: ماسک در سال 2002 پتنت یا حق اختراعی را برای تماس تلفنی از طریق اینترنت به ثبت رساند. ایده اصلی استفاده از اینترنت و وب و در نتیجه ساده سازی فرایند تماس است.
  • راکت فالکون: فالکون 1 و 9 از جمله اولین موشک های قابل استفاده مجدد هستند. ماسک پس از راه اندازی اسپیس اکس موشک هایی را طراحی کرد که برای اولین بار امکان استفاده مجدد را فراهم کردند.
  • جستجوی مکان-محور: پیش از آنکه گوگل و دیگر غول های تکنولوژی مردم را بر اساس مکان هدف بگیرند و چنین چیزی ممکن باشد، ماسک در سال 1998 به دنبال ساخت سیستمی بود که مکان افراد را مشخص کرده و سپس نتایج را با توجه به مکان جغرافیایی نشان دهد.

حمایت ایلان ماسک از بیت کوین

نمی توان به زندگی نامه ایلان ماسک پرداخت و درباره نقش او در قیمت ارزهای دیجیتال نپرداخت. چندی پیش ایلان ماسک با یک توییت و اسم آوردن از بیت کوین، رشد قابل توجهی را برای این رمز ارز رقم زد، البته شایعاتی هم درباره اینکه ایلان ماسک یکی از سهامداران بیت کوین است هم در فضای مجازی دست به دست می شود.

ایلان ماسک اخیراً به یک حامی قوی بیت کوین تبدیل شده است. او قبلاً اعلام کرده بود که برای دریافت بیت کوین در معاملات خود مشکلی ندارد. جاستین سان، بنیانگذار رمز ارز ترون در حساب توئیتر خود نوشت: ایلان ماسک (صاحب کمپانی تسلا) همان ساتوشی ناکاماتو است.

ساتوشی ناکاماتو، نام اعلام شده ای است که می گویند بنیانگذار و سازنده ناشناس بیت کوین است که دامین و مجموعه بیت کوین را پدید آورده است. ساتوشی ناکاماتو در این باره یک بیانیه معروف هم منتشر کرده، اما هویت او تا حالا هیچ وقت روشن نشده است. این ادعا احتمالاً به این خاطر مطرح شده که ایلان ماسک بارها و بارها راجع به این ارز دیجیتال صحبت کرده و حمایت های بسیاری هم از این ارز در فضای مجازی داشته است.

کد خبر 597988

روزی نیست که به رسانه ها سری بزنید و خبری در مورد «ایلان ماسک» (Elon Musk) نشنوید. او همه جا حضور دارد. ماسک از یک سو  با «اسپیس ایکس» (SpaceX) رویای تسخیر فضا را در سر می پروراند و از سوی دیگر با «تسلا موتورز» (Tesla Motors) می خواهد انقلابی در صنعت خودروسازی راه بیندازد. با زندگینامه ایلان ماسک همراه دیجی کالا مگ باشید.

زندگی ایلان ماسک در یک نگاه

ایلان ماسک یک سرمایه دار پرنفوذ آمریکایی متولد سال 1971 (American business magnate (born 1971)) است که در آفریقای جنوبی به دنیا آمد. او در سن 28 سالگی با فروش استارتاپ کوچک Zip2 به شرکت کامپک (Compaq) میلیونر شد. ایلان ماسک در سال 1999 شرکت X.com را راه انداخت؛ سال 2002 نوبت به Space X رسید؛ سال 2003 هم او مدیرعامل تسلا موتورز شد. سال 2012 ایلان ماسک اولین فضاپیمای تجاری را به ایستگاه بین الملی فضایی فرستاد. جاه طلبی های ایلان به این چند مورد محدود نیست. ایلان رویای شکستن مرزهای زمان و مکان را در سر دارد. در ادامه به جزییات بیشتری در مورد زندگی شخصی و حرفه ای این کارآفرین آمریکایی می پردازیم.

زندگی نامه ایلان ماسک

ایلان ماسک چگونه ایلان ماسک شد؟

ایلان ماسک متولد شهر پرتوریای آفریقای جنوبی است. او دوران کودکی و نوجوانی خود را در این کشور سپری کرد. ایلان در 10 سالگی صاحب یک دستگاه کامپیوتر شد و وقتی 12 سالش شد توانست اولین بازی کامپیوتری خود را بسازد. این بازی، بلستر ( Blaster) نام داشت. جالب اینجا است که مجله ی PC and Office Technology  این بازی را با قیمت 500 دلار از او خرید. ایلان در 19 سالگی، برای تحصیل به کانادا مهاجرت کرد. پس از گذراندن دو سال در دانشگاه کویینز، در سال 1991 این دانشگاه را رها کرد و به دانشگاه پنسیلوانیا رفت. او در آنجا در رشته های کسب وکار و فیزیک، دو مدرک لیسانس گرفت. سپس برای ادامه ی تحصیل در دکترای رشته ی فیزیک انرژی به دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا رفت. اما ایلان، تنها دو روز آنجا دوام آورد. بررسی زندگینامه ایلان ماسک نشان می دهد مسیری که طی کرد از این فراز و نشیب ها کم نداشت.

ایلان ماسک در کنار همسر و فرزندانش

ورود او به دانشگاه استنفورد هم زمان بود با اوج گیری شرکت های اینترنتی نوپا. او هم برای این که از قافله عقب نماند، به این موج پیوست و اولین شرکت خود را با نام Zip2 راه انداخت. تاسیس این شرکت نقطه مهمی در داستان زندگی این کارآفرین شناخته شده بود.

بیشتر بخوانید:
مشاغل اعضای خانواده ی ماسک؛ از کارآفرینی تا مدلینگ

اولین گام برای ساخت یک امپراتوری

Zip2 یک راهنمای شهری آنلاین بود که محتوای لازم برای سایت هایی مثل «نیویورک تایمز» و «شیکاگو تریبون» را تامین می کرد. در سال 1999، شرکت کامپیوتری «کامپک» (Compaq)، شرکت Zip2 را با قیمت 307 میلیون دلار نقد و 34 میلیون دلار سهام خرید. شخص ایلان ماسک، از این معامله ی تاریخ ساز، 22 میلیون دلار به جیب زد. اما این تازه اول راه ایلان جوان بود. قدم بعدی ایلان ماسک، دنیای پرداخت های مالی را دگرگون کرد.

دومین گام ایلان ماسک

ایلان ماسک در سال 1999، شرکت X.Com را تاسیس کرد. این شرکت در زمینه ی خدمات مالی آنلاین فعالیت می کرد. یک سال بعد، این شرکت با «کانفینیتی» (Confinity) ادغام و سرویس معروف «پی پال» (PayPal) متولد شد. در سال 2002 هم فروشگاه اینترنتی eBay شرکت PayPal  را با قیمت 1٫5 میلیارد دلار تصاحب کرد. در آن هنگام 11 درصد سهام PayPal به ایلان ماسک تعلق داشت.

ایلان رویای تسخیر فضا را در سر دارد

سال 2002، ایلان ماسک سراغ علاقه مندی دیگرش یعنی فضا رفت و SpaceX را راه انداخت. او با جاه طلبی تمام می خواست سفرهای فضایی را وارد مرحله ی جدیدی کند.

او قدم به قدم پیش رفت، تا این که در سال 2008 توانست اعتماد ناسا را هم جلب کند. در این سال، ناسا قراردادی با SpaceX بست که بر اساس آن این شرکت وظیفه ی انتقال محموله به ایستگاه بین المللی فضایی را برعهده می گرفت.

سال 2012 ماسک با SpaceX تاریخ ساز شد. آن ها در این سال توانستند موشک «فالکن 9» (Falcon 9) را همراه 1000 پاوند محموله به ایستگاه بین المللی فضایی بفرستند. SpaceX  اولین شرکت خصوصی بود که توانست این کار را بکند.

سال 2013 هم این شرکت موفقیت دیگری کسب کرد و توانست به وسیله ی فالکن 9، ماهواره ای را به مدار ماهواره های زمین ثابت ارسال کند. این همان مداری است که در آن ماهواره های تلویزیونی قرار می گیرند.

در سال 2015 هم فالکن 9 ماهواره  ای موسوم به DSCOVR را روی مدار قرار داد. وظیفه ی این ماهواره، سنجش تاثیر تشعشعات خورشید روی  شبکه  های برق و ارتباطات روی زمین است.

لحظه ی پرتاب موشک فالکن 9

به تدریج، دو موضوع تسخیر فضا و نجات آینده ی نسل بشر به علایق اصلی ایلان ماسک تبدیل شدند. از همین رو، مسیر زندگی حرفه ای او به  دنیای جذاب حمل و نقل هم کشیده شد.

ایلان به سوخت های فسیلی اعتقادی ندارد

تسلا موتورز، ماجراجویی جدید ایلان ماسک بود. این شرکت در سال 2003 تاسیس شد و نقش مهمی در خط سیر بیوگرافی ایلان ماسک داشت. ایلان یکی از بنیان گذاران اصلی این شرکت بود. او هم اکنون به عنوان مدیر عامل اجرایی و رییس هیات مدیره ی تسلا موتورز فعالیت می کند. تسلا موتورز روی طراحی و تولید خودروهای الکتریکی مقرون به صرفه تمرکز دارد. در سال 2008 این شرکت «رودستر» (Roadster) را معرفی کرد. خودرویی اسپورت که در 3٫7 ثانیه سرعت آن از صفر به 97 کیلومتر بر ساعت می رسد. این خودروی تمام برقی با یک بار شارژ تا حدود 393 کیلومتر مسافت را طی می کند.

ایلان ماسک در کنار خودروی تسلا مدل S

«مدل اس» (Model S) اولین خودروی سدان  الکتریکی تسلا بود. این خودرو هم موفقیت های زیادی را برای تسلا موتورز به ارمغان آورد. Model S در سال 2013 به عنوان خودروی سال مجله ی Motor Trend انتخاب شد. تسلا «مدل ایکس» (Model X) سومین خودروی شرکت 12 ساله ی تسلا است. یکی از جالب ترین ویژگی های مدل X، درهای عقب آن است که مثل دو بال باز می شوند.

ایلان ماسک در حال معرفی خودروی تسلا مدل X

ایلان می خواهد تاریخ را بسازد

تحقیق درباره ایلان ماسک نشان می دهد بلندپروازی های او حد و مرزی ندارد. ایلان در سال 2013 یک طرح مفهومی انقلابی را منتشر کرد؛ طرحی که می تواند صنعت حمل و نقل را به کلی متحول کند. او از این ایده با نام «هایپرلوپ» (Hyperloop) یاد می کند. این اختراع می تواند سرعت جابه جایی بین نقاط جغرافیایی مختلف را به شکل محسوسی افزایش دهد.

هایپرلوپ انرژی خود را از منابع تجدیدپذیر دریافت می کند. در این سیستم افراد داخل کپسول های مخصوصی می نشینند و با سرعت باورنکردنی 962 تا 1220 کیلومتر بر ساعت جابه جا می شوند. باوجود تمام انتقادها، ایلان ماسک سرسختانه روی این پروژه ی انقلابی کار می کند.

“اگر موضوعی به اندازه ی کافی مهم است، باید آن را امتحان کنید، حتی اگر نتیجه ی احتمالی شکست باشد.”

البته ایده پردازی های ماسک تنها به پروژه ی هایپر لوپ ختم نمی شود. فهرست شرکت هایی که او در حوزه های مختلف، خود راه انداخته یا در راه اندازی شان سهیم بوده بلند است. گویی در ذهنش آینده ای را ترسیم کرده و هر یک از این شرکت ها تکه ای از جورچین آن «آینده»اند.

نمی شود آینده ی جهان را زیبا تصویر کنید و به انرژی های پایدار و تجدیدپذیر توجه نداشته باشید. ماسک خیلی وقت پیش در سال 2006 به پسر خاله هایش، لیندن و پیتر کمک کرده بود تا شرکت سولارسیتی را در زمینه ی انرژی خورشیدی راه بیندازند. بعدها در آگوست 2016 تصمیم گرفت حضور پررنگ تری در این حوزه داشته باشد و از طریق شرکت تسلا، سولارسیتی را تصاحب کرد تا زنجیره ی تامین تسلا را کامل کند. ماسک در این باره گفته: «انرژی خورشیدی و ذخیره سازی انرژی در کنار هم بهتر کار می کنند. تسلا (بخش ذخیره) و سولارسیتی (تولید انرژی خورشیدی) با هم می توانند هم از نظر فناوری و هم اقتصادی بهترین عمل کرد را داشته باشند، تا در نهایت فرآیند تولید، ذخیره و مصرف انرژی بهبود یابد.»

ماسک به هدف توسعه ی ایده هایی مشابه هایپرلوپ، شرکت بورینگ را تاسیس کرد تا به قول خودش رفت وآمد شهری را از شکل دوبعدی فعلی به تودرتویی سه بعدی تبدیل کند. او معتقد است شلوغی آمدوشد خودروها در شهرها را می توان با حفر تونل های ویژه ای در شهرها به حداقل رساند. فاز آزمایشی این تونل ها در محوطه ی شرکت اسپیس ایکس حفر و آزمایش شد.

دانلود

آینده ی ایلان ماسک بدون هوش مصنوعی و افزایش توانایی مغز انسان تحقق نمی یابد. دو شرکت «اُپن اِی آی» (OpenAI) و «نرولینک» (NeuroLink) برای همین تاسیس شدند.

ماسک اغلب در مصاحبه هایش از آینده ی هوش مصنوعی خیلی خوب تعریف نمی کند و مانند استیو هاوکینگ نگران از کنترل خارج شدن آن است. هدف شرکت OpenAI این است که در کنار توسعه ی هوش مصنوعی از خدمت گزاری دائمی آن به بشر مطمئن شود. شرکت نرولینک در آغاز بیماری ها و آسیب های مغزی را هدف گرفته تا درمانشان کند و در ادامه با شناخت دقیق تر مغز بتواند با افزودن بخش هایی به آن توانایی هایش را افزایش دهد. احتمالاً نیت ناگفته ی ماسک این است که به نوعی انسان با سایبورگ شدن بتواند همواره از هوش مصنوعی جلوتر باشد.

ایلان ماسک و دنیای سیاست

زندگینامه ایلان ماسک نمی تواند بدون پرداختن به سیاست کامل باشد. بعد از انتخاب شدن دونالد ترامپ به رییس جمهوری آمریکا انتقادهای زیادی به او و تیمش به خاطر دوری از شرکت های فناوری شد. ترامپ در نهایت عده ای از نام داران این حوزه را به عنوان مشاور خود بر گزید که نام ایلان ماسک هم در آن میان بود.

خیلی ها ماسک را به خاطر پذیرش همکاری با ترامپ شماتت کردند. او در پاسخ به انتقادها گفت: «هدف من سرعت بخشیدن به فرآیند گذار دنیا به انرژی های پایدار و چند-سیاره ای شدن تمدن بشری است تا اشتغال افزایش یابد و آینده برای همه بهتر شود [و در این راستا از هر وسیله ای استفاده می کنم].»

اما در نهایت با کنار گذاشتن پیمان زیست محیطی پاریس توسط ترامپ، که درست عکس توصیه ها و هدف های ماسک بود، ماسک همکاری با دولت ترامپ را خاتمه داد.

از کاربر منتقد تا صاحب جنجالی توییتر

ایلان ماسک سال 2009 به شبکه اجتماعی توییتر پیوست و شناسه کاربری اش طی مدتی نه چندان طولانی به یکی از محبوب ترین حساب های توییتر تبدیل شد. حاشیه های استفاده ایلان از توییتر سال 2018 پررنگ تر شد. او که پیشتر درباره معامله سهام تسلا در بازار سهام ابراز تردید کرده بود در رشته توییتی که ماه آگوست سال 2018 نوشت از تصمیمش درباره خصوصی سازی تسلا خبر داد. این توییت به عنوان نوعی دستکاری بازار که باعث افزایش قیمت کاذب سهام تسلا و ضرر میلیون دلاری سهام داران شده است بحث زیادی ایجاد کرد و با شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا از ماسک همراه شد.

ایلان ماسک همیشه منتقد سیاست های خاص توییتر در حوزه آزادی بیان بود و اعتراضات خود را نسبت به شیوه های حذف و تعدیل محتوا توسط این شبکه  اجتماعی نشان می داد. اوایل ماه آوریل سال 2022 مشخص شد ماسک 9 درصد از سهام شرکت توییتر را خریداری کرده است. مدت کوتاهی بعد توییتر خبر داد که این منتقد قدیمی سیاست های شرکت پس از خرید سهام قرار است به هیات مدیره هم بپیوندد. اما ماسک تصمیم دیگری گرفت و اعلام کرد قصد خرید تمام سهام توییتر را به قیمت 44 میلیون دلار دارد. گرچه هیات مدیره توییتر این تصمیم ماسک را پذیرفت اما حاشیه بعدی این فرایند زمانی ایجاد شد که در تابستان سال 2022 ایلان ماسک اعلام کرد که از قصدش منصرف شده و میخواهد از معامله عقب نشینی کند چرا که توییتر اطلاعات کافی را درباره تعداد حساب های کاربری ربات در اختیار او قرار نداده است. اقدامی که با پروسه قانونی توییتر علیه این کارآفرین آمریکایی مواجه شد و عاقبت او را واداشت معامله را پیش ببرد و در اکتبر سال 2022 به عنوان صاحب توییتر شناخته شود.

حضور ماسک به عنوان صاحب توییتر هم البته بی سروصدا نبود. مدت کوتاهی پس از تملک شرکت برخی از مدیران ارشد توییتر اخراج شدند، بازنگری در سیاست های محتوایی آغاز شد، بعضی از کاربران مطرود و محدودشده سابق امکان بازگشتن به توییتر را یافتند و البته اعتراض بعضی از کارکنان و استعفای دسته جمعی تعدادی از آن ها دست کم برای چند روز بسیاری از کاربران را وحشت زده کرد چرا که گمان می کردند ممکن است حتی فرایند اداره روزمره این شبکه اجتماعی دچار اختلال شود. به همه این ها البته باید ماجرای فروش تیک آبی توییتر را هم اضافه کرد. نشانه ای که پیشتر در اختیار اشخاص مشهور، تاییدشده و شناخته شده بود و حالا در دوران ماسک در ازای دریافت مبلغی مشخص به تمام کاربران فروخته می شود.

ایلان ماسک در شبکه های اجتماعی