علائم کبد چرب از نظر طب سنتی
کبد یا همان جگر یکی از مهمترین دستگاههای پالاینده بدن است که به طور مختصر فعالیتهایی مانند پالایش خون، پروتئینسازی، سمزدایی، تنظیم قند، ذخیرهسازی مواد حیاتی و سوخت و ساز را بر عهده دارد.
کبد چرب به دلیل کاهش تحرک و تغذیه ناصحیح از مشکلات پزشکی رو به گسترش در جهان صنعتی امروز است؛ این بیماری اختلال مزمن و بدون علامت کبدی است که علت آن تجمع چربی و التهاب در کبد است. شایعترین علل کبد چرب در ایران چاقی، دیابت، سوءتغذیه و بالا بودن چربی خون است. در کشورهای دیگر دنیا مصرف بالای الکل از شایعترین علتها محسوب میشود، اما طب سنتی تدابیر خوبی برای درمان کبد چرب دارد.
علی بهادری، متخصص طب سنتی در گفتوگو با ایسنا، در این باره گفت: امروزه به علت اتخاذ برنامه غذایی ناسالم، کبد چرب شایع شده است. کبد چرب همانند چربی شکم نیست و نباید آن را مشکل ساده کبدی تلقی کرد. لازم است به محض مشخص شدن بیماری، درمان را شروع کرد؛ زیرا به مرور زمان لایههای چربی روی کبد رشد میکند و سوء هاضمه شدید به وجود میآورد. بیشتر افراد متوجه بیماری خود میشوند، اما چندان به موضوع درمان آن توجه نمیکنند.
وی با اشاره به علایم کبد پرچرب گفت: افراد در هر سنی میتوانند به کبد چرب مبتلا شوند؛ حتی کودکانی که تحرک ندارند و پرخوری میکنند نیز به کبد چرب مبتلا می شوند.
بهادری اضافه کرد: کبد چرب در افرادی که اضافه وزن دارند، بیشتر دیده میشود. مبتلایان به این بیماری، بدن سست و لختی دارند و معمولا پوستشان سفید است. این گروه بعد از خوردن غذای چرب و سنگین احساس درد و سنگینی در قسمت راست و بالای شکم میکنند، ضمن اینکه حس کرختی و سنگینی در کل بدن هم احساس میشود.
این متخصص طب سنتی خاطر نشان کرد: پوست مبتلایان به کبد چرب شادابی و طراوت ندارد و معمولا نوعی بدرنگی در پوست ایجاد میشود. سرد بودن بدن یکی دیگر از علائم ابتلا به کبد چرب است؛ طوری که این افراد از گرمایی بودن شکایت دارند ولی در واقع با لمس بدن، سردی بدن کاملا احساس میشود.
وی با بیان اینکه عوامل زیادی در سوء هضم نقش دارند و مهمترین آنها خوب نجویدن یا سریع خوردن غذاست، افزود: افرادی که عادت دارند انواع و اقسام غذا را با هم بخورند یا غذاهای دیر هضم و زود هضم را با هم مصرف میکنند، بیش از دیگر افراد به مشکلات سوء هضم و کبد چرب دچار میشوند. باید به خاطر داشت قبل از اینکه معده از غذای خورده شده کاملا تخلیه نشده، نباید بلافاصله غذای دیگری خورد.
بهادری اضافه کرد: یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث ابتلا به کبد چرب شود، عدم رعایت اعتدال در غذا خوردن است، کم خوری یا پرخوری، به ویژه پرخوری می تواند با مشکل سوء هضم همراه باشد.
وی با بیان اینکه هر عاملی که موجب سرد شدن بدن، به ویژه سرد شدن دستگاه گوارش و کبد شود، می تواند باعث ابتلا به کبد چرب شود، بیان کرد: یکی از این عوامل بی حرکتی و سکون است؛ البته فعالیت بیش از حد و سنگین بدنی هم میتواند در ابتلا به کبد چرب نقش داشته باشد. خواب، بین شش تا هشت ساعت برای افراد کافی است ولی خواب بیش از اندازه مشکل ساز میشود. استرس یکی دیگر از عواملی است که مشکلات گوارشی، بویژه کبد چرب را به همراه دارد، در نتیجه باید این عوامل در زندگی به حداقل برسند.
وی با بیان اینکه درست است نوشیدن آب برای بدن ضروری است ولی نوشیدن آب هم مثل غذا خوردن، اصول خاص خودش را دارد، افزود: نوشیدن آب و مایعات نباید قبل از غذا یا در بین آن باشد. نوشیدن آب و مایعات را باید به یک ساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از غذا موکول کرد.
این متخصص طب سنتی خاطر نشان کرد: مایعات، به ویژه آب هر چه سردتر باشند، آسیب بیشتری برای بدن به همراه دارند، در نتیجه دمای مایعات باید متعادل باشد؛ نوشیدن آب صبحها به صورت ناشتا، اواسط خواب و پس از بیداری ناگهانی، بعد از استحمام، بعد از رابطه جنسی و بعد از ورزش مضر است. نوشیدن آب باید به اندازه نیاز و در حد رفع تشنگی باشد. خود تشنگی میتواند به بدن آسیب وارد کند. بنابراین توصیه میشود افراد از نوشیدن بیش از اندازه آب یا تشنه ماندن خودداری کنند.
وی انتخاب نوع غذا در پیشگیری از ابتلا به کبد چرب را مهم دانست و افزود: استفاده بیش از اندازه از غذاهایی که طبع سرد، بویژه طبع سرد و تر دارند در تمامی افراد، به خصوص افراد سرد مزاج مشکلات گوارشی به همراه دارد و میتواند باعث ابتلا به کبد چرب شود.
بهادری اضافه کرد: انواع ترشی، لبنیات، به ویژه ماست و دوغ، آلو، هلو، مرکبات، گیلاس، آلبالو، خیار، گوجه و… همگی باید در حد اعتدال مصرف شوند؛ چون استفاده بیش از اندازه آنها مشکلساز است.
وی افزود: استفاده بیش از اندازه از غذاهای غلیظ و لزج مانند کله پاچه، حلیم، آش رشته، ماکارونی، لازانیا، پاستا، بامیه، فست فودها، برنج و ماهی (سرد و تر و لزج) و… در ایجاد اختلال سوء هضم و ابتلا به کبد چرب نقش دارند. همچنین استفاده زیاد و مکرر از شیرینیهای چرب و غلیظ، مانند انواع شیرینیهای قنادی میتواند باعث کبد چرب شود.
وی با بیان اینکه افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند، باید حجم غذای خود را کاهش دهند و از پرخوری بپرهیزند، بیان کرد: روزهداری در بهبود وضعیت این افراد تاثیر زیادی دارد. غذای شب باید سبک و با حجم کم باشد، همچنین بین صرف وعده شام تا خواب حداقل دو ساعت فاصله ایجاد شود. این دسته از افراد باید از خوردن غذاهای سرد پرهیز کنند.
بهادری خاطر نشان کرد: استفاده از ادویههایی مثل زیره، زنجبیل، سیاهدانه، آویشن، نعنا، فلفل، دارچین، میخک و هل در غذاها به دلیل خاصیت گرمی میتواند مفید واقع شود. این ادویهها در تقویت کبد هم نقش دارند. افرادی که تمایل به مصرف ماست و دوغ دارند، باید ماست را به صورت چکیده و در حجم کم مصرف کنند و دوغ را با استفاده از ماست چکیده درست کنند. همچنین مصرف سبزیجات و زیتون همراه با غذا ایرادی ندارد، ولی ماست نباید همراه با غذا مصرف شود.
این متخصص طب سنتی اضافه کرد: استفاده از نبات و عسل هم در برطرف کردن سردی میتواند مفید باشد؛ به طور کلی استفاده از غذاهای گرم توصیه میشود، ولی نباید در استفاده از غذاهای گرم هم افراط شود.
وی با بیان اینکه افراد مبتلا به کبد چرب باید از خوردن غذاهای پر رطوبت مثل شیر، میوههای آبدار و لبنیات پرهیز کنند یا آنها را با مصلح استفاده کنند، افزود: برای مثال مصلح ماهی، ادویههایی مثل زعفران، فلفل و دارچین است. کباب کردن ماهی و استفاده از ماهی جنوب هم میتواند در کاهش سردی و رطوبت موثر باشد.
بهادری به مبتلایان کبد چرب توصیه کرد که برای تقویت کبد از پسته، بادام و فندق استفاده کنند و افزود: این افراد باید روزانه پنج عدد فندق، پنج عدد بادام و سه عدد پسته بخورند. مواد غذایی دیگر وجود دارند که برای کبد مفیدند. برای مثال انجیر و مویز. همچنین ترب و فندق نیز به باز شدن انسداد کبد کمک می کند.
این متخصص طب سنتی اظهار کرد: مبتلایان به کبد چرب به جای استفاده از آب بهتر است ماءالعسل (ترکیب آب و عسل) بنوشند؛ این افراد میتوانند گاهی اوقات به جای آب، عرق کاسنی و شاتره بنوشند و به نسبت مساوی عرق کاسنی و شاتره را با یکدیگر ترکیب کنند. البته استفاده از رازیانه تنها به خانمها توصیه میشود و آقایان نباید از آن استفاده کنند. اگرچه میوههای شیرین مثل توت و مویز برای کبد مفیدند، ولی نباید در مصرف آنها افراط کرد.
وی همچنین به افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند توصیه کرد که نباید از گوشتهای غلیظ استفاده کنند و گفت: گوشت گاو، گوساله و شتر در گروه گوشتهای غلیظ قرار میگیرند و نباید مصرف شوند. گوشت گوسفند، مرغ محلی و بلدرچین گزینه های خوبی هستند.
بهادری افزود: خوردن نخودآب که به همراه ادویهجات گرم مثل دارچین و زعفران درست شود و در آن شوید وجود داشته باشد، میتواند غلظت مواد داخل کبد را کم کند. برای درست کردن نخودآب میتوان از آب گوشت، نخود، برنج و گوشت استفاده کرد. یکی دیگر از سبزیهایی که باعث تقویت کبد میشود، شنبلیله است که استفاده از آن در غذاها به بیماران مبتلا به کبد چرب توصیه میشود.
به گزارش ایسنا، از آنجا که بیماری کبدچرب از جمله بیماری های خاموش و بینشانه است، پیشگیری از ابتلا به آن در اولویتها قرار میگیرد، زیرا این بیماری معمولا زمانی خود را نمایان میکند که ذرات چربی بخش زیادی از سلولهای کبدی را به خود درگیر کردهاند.
انتهای پیام
کبد یکی از مهمترین عضوهای بدن است که همه باید به طور ویژهای از آن مراقبت کنند. ازکارافتادگی یا کمکاری این عضو میتواند باعث ایجاد مشکلات جدی برای روال کاری و سلامت بدن انسان شود. در صورتی که به سبک زندگی غلط یا رژیم غذایی ناسالم عادت کنیم، ریسک بالایی برای ابتلا به کبد چرب خواهیم داشت. کبد چرب در ابتدا با علائمی مثل درد و ناراحتی شکمی در فرد ظاهر شده و به تدریج به تب، حالت تهوع و خونریزی داخلی میرسد. برای رفع علائم کبد چرب در طب سنتی راههای مختلفی پیشنهاد شده است که در این مقاله به بررسی آنها میپردازیم.
کبد چرب چیست؟
کبد عضوی حیاتی در بدن است که وظیفه جذب مواد لازم و دفع مواد زائد را به عهده دارد. بر اساس گفته WebMD، انباشته شدن چربی در این عضو به علت عادات ناسالم در رژیم غذایی یا عوامل ژنی، به مرور زمان باعث ابتلا به کبد چرب میشود. نام اصلی کبد چرب در دنیای پزشکی هپاتیک استئاتوز است و دو نوع دارد:
- کبد چرب غیرالکلی (NAFLD): که خود به دو نوع کبد چرب ساده و استئاتوهپاتیت غیرالکلی تقسیم میشود. ابتلا به کبد چرب ساده چندان جای نگرانی ندارد و ایجاد اصلاحات جزئی در عادات زندگی، مثل افزایش فعالیت و کاهش چربیهای اشباع از پیشروی آن جلوگیری میکند. از سوی دیگر، استیتوهپاتیتیس غیرالکلی بسیار جدی بوده و نشان از وجود التهاب در ساختار سلولی کبد دارد. ابتلا به استیتوهپاتیتیس الکلی میتواند باعث بروز مشکلاتی همچون سیروز (از کارافتادگی یا کمکاری حاد کبد)، فیبروز (آسیب جدی دیواره کبد) یا حتی سرطان کبد شود.
- کبد چرب الکلی (ALD): کبد چرب الکلی همان طور که از اسم آن پیدا است در اثر سوء مصرف نوشیدنیهای الکلی ایجاد میشود و با ترک عادت نوشیدن الکل بهبود پیدا خواهد کرد. این نوع از کبد چرب خود به سه نوع تقسیم میشود: ورم کبد، هپاتیتیس الکلی و سیروز الکلی. ورم کبد معمولا با درد بالا و سمت راست پهلو خود را نشان داده و با قطع عادت مصرف الکل، رفع میشود. اگر مصرف الکل ادامه پیدا کند، احتمال بروز هپاتیت الکلی در فرد وجود خواهد داشت که در آن ورم کبد به حد خطرناکی رسیده و باعث بروز علائمی همچون تب، حالت تهوع، دلدرد، استفراغ و زردی رنگ پوست و چشم میشود. بدترین نوع کبد چرب الکلی، سیروز الکلی است که باعث خونریزی داخلی و ورم شکم شده و بیمار را نیازمند درمان بیمارستانی میکند.
عواملی که باعث چرب شدن کبد میشوند
کبد چرب ممکن است در اثر عوامل ژنتیکی یا سبک زندگی ناسالم در فرد ایجاد شود. ژاله علیاصل ممقانی متخصص طب سنتی، در گفتگو با حوزه کلینیک باشگاه خبرنگاران جوان مهمترین عوامل چرب شدن کبد را چاقی، دیابت، چربی خون بالا، فاکتورهای ژنتیکی و محیطی و میکروبهای دستگاه گوارش عنوان کرده است. او همچنین میگوید: «طب سنتی، مزاج طبیعی کبد را گرم و مرطوب دانسته و دلیل ناراحتیهای کبد را انحراف از این مزاج میداند. عادات غلطی مثل برهمخوری، مصرف زیاد شیرینی و نوشابه، نوشیدن آب سرد بلافاصله پس از غذای گرم و مصرف بیش از حد گوشت قرمز، در سردی شدید کبد موثرند». علاوه بر اینها عاداتی مثل نوشیدن آب یخ، مصرف زیاد چربی و نمک و نجویدن غذا به مقدار کافی هم به عنوان عوامل بروز علائم کبد چرب در طب سنتی بیان میشوند.
علائم کبد چرب در طب سنتی
کبد چرب، سطوح (گرید) ابتلای مختلفی دارد. علائم کبد چرب در هر سطح متفاوت است. سطوح اولیه این بیماری شامل دردهای شکمی و احساس ناراحتی در پهلو است. در صورت ادامه دادن بیمار به عادات غلط خود و عدم مراجعه به دکتر، این بیماری پیشرفت کرده و علائمی همچون دلدرد شدید، سردرد، تب، حالت تهوع و استفراغ در فرد ظاهر میشود. بروز این علائم به این معنا است که التهاب در دیواره کبد پیشرفت کرده و در حال فراگیری است.
ادامه روند ناسالم زندگی و عادات اشتباه غذایی میتواند این التهابات را به زخمهای خطرناکی تبدیل کند که به تدریج کبد را از کار میاندازند. ازکارافتادگی کبد، بالاترین سطح بیماری کبد چرب است که با نام سیروز شناخته میشود. ازکارافتادگی کبد با توجه به نقش اساسی آن در گوارش و دفع مواد زائد، خطر مرگ را برای فرد ایجاد خواهد کرد؛ یعنی برای رفع علائم کبد چرب در طب سنتی، تاکید روی پیشگیری قرار دارد. به عبارت دیگر، علائم کبد چرب در طب سنتی همگی حاصل انحراف مزاج از گرم و مرطوب به سرد و خشک بیان شده و برای رفع آنها اصلاح عادات زندگی توصیه میشود.
پیشگیری و درمان کبد چرب با طب سنتی
همان طور که گفتیم علائم کبد چرب در طب سنتی به سردمزاجی و عادات ناسالم غذایی ربط داده میشوند. طب سنتی معتقد است با اصلاح عادات غذایی و سبک زندگی و همچنین استفاده از خوردنیهای دارویی غیرشیمیایی میتوان بیماریهای مختلف را بدون عوارض جانبی درمان کرد. پیشنهادات طب سنتی همواره شامل مصرف عرقیجات، دمنوشها و گیاهان دارویی است. در ادامه به بررسی روشهای ذکر شده برای درمان کبد چرب در طب سنتی میپردازیم.
درمان کبد چرب در طب بوعلی
همه ما ایرانیان به ابوعلی سینا، پزشک و حکیم بزرگ ایرانی افتخار میکنیم. یکی از بزرگترین دستاوردهای او کتاب «قانون» است که در آن درمان بسیاری از بیماریها با طب شرقی آموزش داده میشود. درمان کبد چرب در طب بوعلی با یک نسخه ساده بیان میشود؛ نوشیدن روزانه شربت سکنجبین. البته باید توجه داشت که این درمان برای اثربخش شدن باید با تغییر عادات غذایی و رعایت نکاتی مثل پرهیز از نوشیدن آب یخ و حذف چربی، نمک و گوشت قرمز تا حد ممکن همراه شود. نسخه دقیق درمان کبد چرب در طب بوعلی به شرح زیر است:
«سرکه، عسل و آب را با هم ترکیب میکنیم و روی حرارت قرار میدهیم تا با شعله ملایم بجوشد و یکسوم آب آن بخار شود. حین جوشیدن، کف آن را جدا کنید. همچنین میتوانید یک دسته نعناع برای رنگ و طعم بهتر هنگام جوشیدن به آن اضافه کنید»
حاصل کار را در یخچال نگهداری کنید و برای هر بار مصرف، یکسوم آن را با دوسوم آب جوشیده ولرم مخلوط کرده و میل کنید. این نوشیدنی بهتر است حدودا یک ساعت بعد از وعده غذایی اصلی مصرف شود و برای اثربخشی بیشتر، بهتر است در این یک ساعت چیزی نخورید.
خوراکیهای مفید برای پیشگیری از بیماری کبد چرب
از نظر متخصصان و پزشکان طب سنتی، کبد چرب در نتیجه زندگی ناسالم و عادات غذایی غلط به وجود میآید و بهترین راه مبارزه با آن پیشگری است. زیرا اگر این بیماری در بدن فرد به سطح حاد برسد، تنها درمانهای شیمیایی اثربخش خواهند بود. درمانهایی که دهها عوارض جانبی را به همراه دارند.
ژاله علیاصل ممقانی متخصص طب سنتی، در بخش دیگری از مصاحبه خود با حوزه کلینیک باشگاه خبرنگاران جوان، خودداری از نوشیدن آب سرد بعد از غذا، حمام و ورزش سنگین را برای پیشگری از ابتلا به کبد چرب حیاتی میداند. او همچنین خودداری از مصرف غذاهای لزج مثل نان فطیر، برنج، انواع رشته، کلهپاچه، گوشتهای غلیظ مثل گوشت گاو، سالاد الویه، سس مایونز، موز، حلیم، نشاسته و انواع فستفودها را برای پیشگیری از کبد چرب توصیه میکند. به عقیده او آهسته خوردن غذا و جویدن کافی آن در کاهش ریسک ابتلا به کبد چرب موثر است. خودداری از پرخوری و نوشیدن آب و دمنوشهای گیاهی در صورت تشنگی هم دیگر توصیههای او برای پیشگیری از کبد چرب را تشکیل میدهند.
درمان کبد چرب با خاکشیر
خاکشیر، شربتی است که بسیار ساده درست شده و خواص زیادی دارد. این نوشیدنی میتواند اسهال، جوش صورت، فشار خون، عطش، عفونت، سنگ کلیه، مشکل معده، خارش پوست، آلرژی، بواسیر، واریس و چربی کبد را رفع کند. خاکشیر یکی از مهمترین نوشیدنیها برای درمان کبد چرب با طب سنتی به حساب میآید. تا حدی که بعضی از متخصصان طب سنتی آن را دشمن کبد چرب میخوانند و بعضی دیگر از شعار «خاکشیر قاتل کبد چرب» استفاده میکنند. درمان با خاکشیر اگر در مراحل اولیه بروز کبد چرب آغاز شده و با اصلاح عادات غذایی و سبک زندگی همراه شود، بسیار اثربخش خواهد بود.
درمان با حجامت کبد
حجامت نوعی پاکسازی خون است که طب سنتی آن را برای درمان بیماریهای مختلفی پیشنهاد میکند. در این روش اصطلاحا خون کثیف از بدن خارج شده و عمل تصفیه انجام میشود. حجامت کبد نوعی خاص از حجامت است که خود دو نوع خشک و تر دارد. در حجامت خشک کبد، محل مورد نظر از طریق بادکش تحت فشار قرار گرفته و مواد سمی آن دفع میشود. اما گاهی عمق مشکل بیشتر بوده و برای همین حجامت تر را مورد استفاده قرار میدهند. در حجامت تر با استفاده از تیغ و ایجاد چند منفذ کوچک روی پوست، شرایط خروج مواد سمی و خون کثیف از بدن فراهم خواهد شد. حجامت کبد یکی از موثرترین راهها برای رفع علائم کبد چرب در طب سنتی به حساب میآید. بااینحال پیش از انجام حجامت کبد حتما با پزشک خود مشورت کنید.
کلام آخر
کبد چرب یک بیماری خطرناک است که در گریدهای بالای خود میتواند برای فرد، تهدید مرگ ایجاد کند. بهترین راه برای مبارزه با این بیماری، پیشگیری با رعایت نکاتی در مورد زندگی و رژیم غذایی سالم است؛ نکاتی ساده مثل خواب کافی و خودداری از مصرف مداوم الکل. برای درمان کبد چرب در طب سنتی راههای مختلفی مثل خوردن خاکشیر یا حجامت کبد توصیه شده است. بوعلی سینا در کتاب قانون خود شربت سکنجبین را برای درمان این بیماری توصیه میکند. در نتیجه تمام این صحبتها میتوان گفت برای مبارزه با کبد چرب، پیشگیری بهتر از درمان است و هیچ مبارزهای بهتر از سالم زندگی کردن نخواهد بود.
سوالات متداول
کبد چرب چگونه به وجود میآید؟
سبک زندگی غلط، رژیم غذایی ناسالم و گاهی عوامل ژنتیکی باعث انباشت چربی در کبد و در نتیجه التهاب بافت سلولی آن میشوند. انباشت چربی در کبد را کبد چرب مینامند.
ابتلا به کبد چرب شامل چه مراحلی است؟
مراحل، سطوح یا گریدهای اولیه این بیماری ممکن است بیعلامت باشد یا تنها شامل علائمی همچون درد شکمی و ناراحتی پهلو داشته باشد. اگر بیمار به عادات غلط خود ادامه دهد کبد چرب به مراحل خطرناکی مثل خونریزی داخلی خواهد رسید. تمام علائم این بیماری در متن توضیح داده شده است.
درمان کبد چرب با طب سنتی چگونه است؟
طب سنتی علت اصلی بروز کبد چرب را انحراف مزاج از گرم و مرطوب به سرد و خشک میداند. برای بهبود مزاج باید عادات غلط غذایی را ترک کرد. طب سنتی مصرف روزانه خاکشیر و سکنجبین و همچنین حجامت را بهعنوان درمانهای کبد چرب معرفی کرده است.
درمان کبد چرب در طب بوعلی چگونه است؟
ابوعلی سینا، حکیم ایرانی، در کتاب قانون خود برای درمان کبد چرب، مصرف روزانه شربت سکنجبین را توصیه میکند.
منابع:
doctorserita
khabarfoori
tasnimnews
بسیاری از افراد در صورت مواجهه با بیماری یا عارضه خاصی، تصور میکنند که برای درمان بیماری خود حتما باید متوسل بهمصرف داروهای شیمیایی یا نسخههای پیچیده شوند!
اما بر اساس آموزههای طب سنتی، اکثر بیماریها حتی برخی از بیماریهای صعبالعلاج، درمانهای بسیار ساده و بر اساس اصلاح تغذیه و رعایت برخی از پرهیزها دارند؛ به طور مثال امروزه “کبد چرب” بیماری است که بسیاری از مردم کشورمان به آن گرفتار هستند و در طب نوین برای درمان این بیماری، انواع و اقسام داروهای شیمیایی با عوارض بسیار تجویز میشوند و در بسیاری از موارد، این داروهای شیمایی نتیجه چندانی در درمان کبد چرب ندارند!
جالب اینکه همین بیماری کبد چرب در انواع و اقسام خود حتی در موارد حاد و توسعه یافته آن که گاهی منجر به “سیروز کبدی” میشود، پروسه درمان ساده و بدون عارضهای بر اساس دستورات طب سنتی دارد و در اکثر موارد در صورت رعایت برخی تدابیر ساده و پرهیزات ارائه شده از سوی طبیب، به راحتی در بازه زمانی حدود 2 ماهه درمان میشود.
یکی از ترکیبات عمومی برای درمان کبد چرب، استفاده از “خاکشیر” است که البته کاربردهای خاکشیر در حوزه درمانهای طب سنتی بسیار گسترده است؛ استفاده از جوشانده یک تا دو قاشق غذاخوری خاکشیر بهصورت ناشتا، نقش بسیار چشمگیری در درمان کبد چرب و عوارض کبدی دارد البته در کنار مصرف خاکشیر باید سایر پرهیزات و تدابیر لازم را نیز رعایت کرد مانند پرهیز از مصرف آب یخ، پرهیز از مصرف روغنهای مایع تراریخته موجود در بازار و …
دانههای ریز معجزهگر “خاکشیر” میتواند شما را در درمان:
ـ دفع سنگ کلیه
ـ درمان ضعف معده
ـ درمان لکهای صورت
ـ درمان تورم لوزهها
ـ بهبود جوش صورت
ـ درمان مشکلات کبدی
ـ بهبود یبوست
مصرف صبح ناشتا یک لیوان خاکشیر همراه با عسل، آب لیمو ترش تازه و آب گرم نیز میتواند اثرات درمانی گستردهای داشته باشد.
معجزه گل سرخ و سنا مکی
آیتالله تبریزیان محقق طب اسلامی درباره درمان کبد چرب میگوید: برای کبد چرب از گل سرخ و سنا مکی میتوان دو هفته استفاده کرد البته صبح ناشتا افراد سه قاشق غذاخوری خاکشیر با عرق کاسنی و شاتره و آب جوش مخلوط کنند بخورند سپس دو قاشق غذاخوری از نیم کوب سنا و گل سرخ را یک ساعت قبل از ناهار دم کنند و مصرف کنند چرا که تمام چربی بدن، حتی چربی دیواره شکم را خارج میکند.
سنای مکی در روایات ما برای رفع کل چربیها خیلی تعریف شده است. چربیهای بدن را بیرون میریزد. در روایت داریم امام صادق (ع) میفرماید: «لَو عَلِمَ النّاسُ ما فِی السَّنا لَبَلَغوا كُلَّ مِثقالٍ مِنهُ بِمِثقالَینِ مِن ذَهَبٍ.»یعنی «مردم اگر بدانند سنای مکی چه خصوصیتی دارد، هر مثقالش را با دو مثقال طلا میخریدند.» و رسول خدا (صلیالله علیه و آله) میفرماید: «فَلَو دَفَعَ شَیءٌ المَوتَ لَدَفَعَهُ السَّنا.»یعنی «اگر چیزی مرگ را دفع کند، همان سنا است.»
تبریزیان خاطرنشان کرد: سنای مکی، برای چربی بدن، چربی کبد و چربی خون و برای چربی دیواره شکم استفاده میشود و خیلی مؤثر و مفید است. دارویی عاجل، سهل و آسان است.
برخی کارشناسان طب سنتی نیز پیشنهادهای زیر را مطرح کردهاند :
شربت کاسنی و آبلیمو با عسل
صرف شربت عسل، آب لیمو و کاسنی روزی یک لیوان صبح ناشتا و یک لیوان آخر شب جهت درمان این بیماری و تسریع در سیر بهبودی آن مؤثر است البته باید توجه داشت که برای این راهکار باید یک و نیم لیوان آب لیموی تازه را با یک قاشق مرباخوری عسل و چهار و نیم لیوان کاسنی مخلوط کرد تا بتوان طی شبانه روز مصرف آن را مدنظر قرار داد.
سیاهدانه
صرف یک قاشق چایخوری سیاه دانه در صبح و شب نیز توصیه می شود البته سیاه دانه باید حتماً جویده شود و اگر همراه با کمی عسل طبیعی مورد استفاده قرار گیرد اثر زیادتری را بر جای خواهد گذاشت.
سیب
صرف روزانه 2 الی 3 عدد سیب کامل صبح ها قبل از صبحانه و آخر شب می تواند در درمان این بیماری استفاده شود.
سالاد
صرف پیوسته سالاد کاهو، کلم، هویج، روغن زیتون و آبغوره هفته ای 5 بار توصیه می شود.
مصرف شربت عسل، آب لیمو و کاسنی روزی یک لیوان صبح ناشتا و یک لیوان آخر شب جهت درمان این بیماری و تسریع در سیر بهبودی آن مؤثر است
ترکیب 4 بذر
۱۰ گرم تخم کاسنی، ۱۰ گرم تخم خرفه، ۱۵ گرم تخم خربزه به اضافه ۱۰ گرم تخم خیار را با هم نیمکوب کرده و کمی از آن را از شب در عرق کاسنی و شاه تره خیسانده و صاف کنید و صبح آن را مصرف کنید. بعد از ظهر نیز از این مخلوط ۴ بذر دوباره در عرق کاسنی و شاهتره خیسانده و مصرف کنید. بهتر است که مصرف این دارو با غذا فاصله داشته باشد و پس از خوردن دارو نیز تا یک ساعت غذا نخورید.
مخلوط عرق کاسنی و شاهتره
افراد مبتلا به کبد چرب روزانه یک لیوان مخلوط عرق کاسنی و شاه تره بنوشند.
آش و سوپ های کم چرب
مصرف غذاهایی که انرژی زیادی تولید نمی کنند مثل انواع آش ها، خورش هایی که با سبزیجات تهیه می شوند و سوپ، در درمان مفید است و بهتر است کسانی که معده ضعیف ندارند، خورش ها را کمی ترش تر تهیه کنند. آش آبغوره که از نخود خیس کرده که همراه با ماش، برنج، جو پوست کنده و سبزی فراوان از جمله گشنیز و چغندر تهیه شده است و با اضافه کردن آبغوره مصرف می شود، کبد و دستگاه گوارش را پاکسازی می کند و برای افرادی که دچار بیماری تُخَمه یا سوءهاضمه هستند، مفید است. از این آش می توان هفته ای یک بار استفاده کرد. بهتر است که این آش همراه با نان مصرف نشود و برای جلوگیری از نفخ ناشی از خوردن آن لازم است کمی پودر زیره یا زنیان یا رازیانه یا آویشن یا گلپر در آن ریخته شود.
کمک کننده های درمان
چای ترش، چای سبز، آلبالو، آب آلبالو، آب زرشک، آبغوره و عناب در دوره نیز درمان کمک کننده است.
پرهیزات
* قبل از میل غذا مصرف هر گونه مایعات حتی آب توصیه نمی شود و بهترین زمان نوشیدن هر نوع مایعات حتی آب نیم ساعت قبل از غذا و یا یک ساعت پس از میل غذا است.
* کم کردن مصرف غذاهای سرخ کردنی به ویژه در شب هنگام.
* عدم مصرف غذاهای آماده و فست فود و همچنین نوشابه های گازدار.
* دوری از استرس های روزانه
* پرهیز از غذاهای غلیظ مانند ماکارونی، سالاد الویه، گوشت گاو، گوساله و کله پاچه.
* پرهیز از پُرخوری؛ معده سه قسمت دارد، یک قسمت برای غذا، یک قسمت برای نوشیدنی ها و یک قسمت هم برای نفس کشیدن است. افراد از پُرخوری پرهیز کنند و جایی برای نفس کشیدن خود بگذارند.
مصرف یک قاشق چایخوری سیاه دانه در صبح و شب نیز توصیه می شود البته سیاه دانه باید حتماً جویده شود و اگر همراه با کمی عسل طبیعی مورد استفاده قرار گیرد اثر زیادتری را بر جای خواهد گذاشت
* عدم نوشیدن آب یخ؛ به خصوص آبی که جرم یخ درون آن وجود دارد. به جای آب نوشیدنی عسل و آب و آبلیمو استفاده نمایند. اگر این روند را افراد دو تا سه ماه اجرا کنند و در طول این مدت بیشتر غذاهایشان آبپز باشد و از انواع سوپ ها با سبزیجات مختلف استفاده کنند، رو به بهبودی می روند. اگر چربی خونشان هم بالاست با این روش درمانی رو به بهبود می رود، اصلاح کلیه، کبد و مرمت و بازسازی قسمت هایی از بدن صورت می گیرد. سموم از بدن دفع می شود. می توانند به عنوان نوشیدنی هر چند بار که نیاز به آب دارند از شربت آب و عسل و لیموترش استفاده کنند.
* کم کردن مواد غذایی پرانرژی
در نهایت این که
افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند در صورتی که بیماری شان در حد متوسط و یا شدید باشد و یا همراه با افزایش آنزیم های کبدی باشد علاوه بر این بیماری ممکن است به دیابت، فشار خون و چاقی زیاد نیز مبتلا شوند که برای جلوگیری از بروز عوارض ناشی از این بیماری ها لازم است درمان خود را تحت نظر پزشکان مربوطه انجام دهند.