انتقال ارز دیجیتال به کیف پول سخت افزاری
در دنیای ارزهای دیجیتال، ذخیرهسازی امن داراییها یکی از مهمترین مسائل است. دنیای کریپتو، دنیای خطرناکی است، بازیگران مخرب در همه جا وجود دارند، و استراتژیهای فراوانی برای سرقت موجودی کاربران به کار میگیرند. از طرف دیگر، اشتباهات سهوی انسانی هم تاکنون میلیونها دلار سرمایه را بر باد داده است. استفاده از یک راهبرد مناسب برای تأمین امنیت داراییها، از وظایف اصلی یک سرمایهگذار ارز دیجیتال است. یکی از مناسبترین راهها برای این کار، استفاده از «کیف پول سختافزاری» برای ذخیره ارزهای دیجیتال است.
برای ذخیره داراییهای دیجیتال، کیف پولهای نرمافزاری رایگان زیادی وجود دارد که بسیاری از آنها امنیت بالایی هم دارند. اما اگر سرمایه شما بسیار زیاد است و یا امنیت بیشتری میخواهید، باید کمی هزینه کنید و کیف پول سختافزاری بخرید. در این مقاله، ضمن توضیح اینکه کیف پول سختافزاری چیست، چگونه کار میکند و چه مزایایی دارد، بهترین کیف پولهای سختافزاری موجود را هم معرفی میکنیم.
کیف پول سختافزاری چیست؟
کیف پول سختافزاری (Hardware wallet)، دستگاهی فیزیکی است که بهطور ویژه برای ذخیرهسازی امنِ داراییهای دیجیتال طراحی شده است. این دستگاه کلیدهای خصوصی ارزهای دیجیتال را به شکل آفلاین (بدون نیاز به اینترنت) در خود ذخیره میکند و به همین دلیل امنیت بیشتری نسبت به کیف پولهای دسکتاپ و موبایلی دارد. کیف پولهای سختافزاری دارایی ویژگیهای امنیتی پیشرفتهای هستند که امکان حمله از سوی هکرها را به میزان چشمگیری کاهش میدهند، به این معنی که هکرها نمیتوانند بدون اجازه دارنده، به داراییها دسترسی پیدا کنند.
یک کیف پول سختافزاری خوب باید تضمینکننده این موضوع باشد که کلیدهای خصوصی هیچگاه از دستگاه خارج نمیشود و کسی به آنها دسترسی پیدا نمیکند. این کلیدها به شکلی بسیار امن و با استفاده از تکنیکهای رمزنگاری در حافظه کیف پول نگهداری میشوند.
کلید خصوصی چیست؟
کلید خصوصی، گذرنامهای برای ورود به اکوسیستم ارزهای دیجیتال است. در حوزه ارزهای دیجیتال فقط با کلیدهای خصوصی است که میتوانید اثبات کنید مالک یک دارایی هستید یا نه. از بسیاری از جنبهها، کلید خصوصی شبیه کلیدهایی است که در زندگی رومزه از آنها استفاده میکنیم. میتوانید کلید خصوصی را مانند کلمه عبور حسابهای اینترنتی خود در نظر بگیرید. با این کلیدها میتوانید به ارزهای دیجیتال خود دسترسی داشته باشید، آنها خرج کنید و یا انتقال دهید.
اگر کسی به کلید خصوصی شما دسترسی داشته باشد، عملاً داراییهای شما مال او است. اگر کلید خصوصی خود را گم کنید، تملک داراییهایتان از اختیار شما خارج میشود، چراکه در دنیای غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال، امکان بازیابی رمز عبور وجود ندارد و هیچ بانکی وجود ندارد که با تماس با آن بتوانید تراکنشها را برگشت بزنید.
کلیدهای خصوصی برای کاربران ارز دیجیتال بسیار باارزش هستند و باید به دقت و به صورت امن و مخفی از آنها نگهداری شود. عجیب نیست که هکرها و کلاهبردارها با توسل به روشهای مختلفی مانند فیشینگ، تلاش میکنند که کلیدهای خصوصی را بدزدند.
ذخیرهسازی این کلیدها ساده است. کلیدهای خصوصی رشتهای از حروف و اعداد هستند و فقط کافی است آنها را بر روی کاغذ نوشته و در مکان امنی مانند گاوصندوق نگهداری کنید. اما برای انجام تراکنش باید به این کلیدها دسترسی داشته باشید.
عبارات بازیابیِ ۱۲ یا ۲۴ کلمهای که با آنها میتوانید در صورت حذف یا گم شدن کیف پول، داراییهای خود را بازیابی کنید، طی فرایندی با استفاده از همین کلیدهای خصوصی ساخته میشوند. بنابراین داشتن عبارات بازیابی مانند داشتن کلید خصوصی است.
چگونه کار میکند؟
اگرچه نحوه ساخت و ساختار فنی کیف پولهای سختافزاری بسیار پیچیده است، کار کردن با آن برای همه آسان است و هر کس که کمترین شناختی از دنیای فناوری داشته باشد میتواند از آنها برای ذخیره و انتقال امن ارزهای دیجیتال استفاده کند.
از آنجا که کیف پولهای سختافزاری همواره آفلاین هستند، برای استفاده از آنها به نرمافزار و دستگاه متصل به اینترنت نیاز است. به دلیل وجود ساختارهای امنیتی روی کیف پولهای سختافزاری، میتوانید آنها را به کامپیوترهای شخصی یا تلفن همراه وصل کنید، بدون اینکه نگران درز کردن اطلاعات مربوط به کلید خصوصی باشید.
هر کیف پول سختافزاری یک نرمافزار مخصوص دارد که میتوانید از سایت رسمی آن، نرمافزار را دانلود و روی کامپیوتر شخصی خود نصب کنید. همچنین نرمافزارهای معتبر موبایلی هم میتوانند به کیف پول سختافزاری متصل شوند. بعد از وصل دستگاه کیف پول به کامپیوتر، و از طریق ارتباط با نرمافزار مخصوص، کاربر میتواند موجودی خود را کنترل کرده یا انتقال دهد.
طبق عکس فوق، هنگامی که کاربر درخواست تراکنش را ارسال میکند، این درخواست به سختافزار فرستاده میشود (شماره ۱ در تصویر زیر). در این مرحله تراکنش هنوز ناتمام است. برای ادامه، تراکنش باید به امضای کلید خصوصی برسد. کاربر میزان دارایی انتقالی و آدرس مقصد را به صورت فیزیکی تایید میکند. به این ترتیب تراکنش امضا شده و دوباره به نرمافزار فرستاده میشود (شماره ۲). سپس نرمافزار برای انجام نهایی تراکنش آن را به شبکه ارز دیجیتال (بلاک چین) میفرستد (شماره ۳).
چرا باید از کیف پول سختافزاری استفاده کرد؟
دو مزیت اصلی کیف پولهای سختافزاری نسبت به کیف پولهای نرمافزاری عبارتند از:
امنیت
امنیت بیشتر کیف پولهای سختافزار به این معنی نیست که کیف پولهای نرمافزاری امن نیستند. با این حال، کیف پولهایی که کلیدهای خصوصی را روی کامپیوتر یا تلفنهای هوشمند ذخیره میکنند، موجودی کاربران را در برابر طیف گستردهای از حملات هکرها، آسیبپذیر میکنند. بدافزارها میتوانند فعالیتهای مربوط به ارزهای دیجیتال در این دستگاهها را شناسایی کرده و موجودی کاربران را خالی کنند.
کیف پول سختافزاری مانند یک گاوصندوق غیرقابل نفوذ با یک حفره بسیار ریز است. فرض کنید کاربر میخواهد یک تراکنش انجام دهد. برای این کار باید درخواست خود را از طریق این حفره وارد گاوصندوق کند. تصور کنید یک موجود جادویی (کلید خصوصی) در داخل گاوصندوق است که از یک جادوی رمزنگاری برای امضای معامله استفاده میکند؛ این موجود نمیتواند از گاوصندوق خارج شود، هیچ راه خروجی برای این کار وجود ندارد و حفره نیز بسیار ریزتر از آن است که این موجود بتواند از طریق آن خارج شود. تنها کاری که این موجود میتواند انجام دهد، دریافت تراکنش و تایید آن و بازپس دادن تأییدیه از طریق حفره است.
حتی اگر شخصی بتواند کیف پول سختافزاری شما را به صورت فیزیکی به دست آورد، با وجود پینکدها نمیتواند داراییها را خرج کند. اگر چندین بار پین اشتباه وارد شود، دستگاه به طور خودکار به تنظیمات کارخانه بازمیگردد.
وجوهی که از آنها به طور فعال برای خرج کردن، سهامگذاری (Staking)، وامدهی و یا معامله (ترید) استفاده نمیشود، بهتر است به صورت سرد (Cold – به معنای آفلاین) ذخیرهسازی شوند. کیف پول سختافزاری وسیلهای مناسب برای دستیابی به این هدف است، حتی برای کاربرانی که دانش فنی کافی ندارند.
پشتیبانی از بسیاری از ارزهای دیجیتال
کیف پولهای سختافزاری از تعداد بسیار زیادی ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند و یک فرد با خرید یک کیف پول میتواند صدها کوین و توکن مختلف را روی آن ذخیره کند.
البته برخی مدلهای کیف پولهای سختافزاری ممکن است از بعضی ارزهای دیجیتال پشتیبانی نکنند، بنابراین بهتر است قبل از خرید، با مراجعه به سایت رسمی کیف پول، از امکان ذخیرهسازی ارز دیجیتال مورد نظر خود اطمینان حاصل کنید.
اگر کیف پول سختافزاری سرقت شد چه میشود؟
در زمان راهاندازی کیف پول سختافزاری، به کاربر تعدادی (۱۲ یا ۲۴) کلمه بازیابی داده میشود که همان نسخه پشتیبان یا بکآپ کیف پول است و باید در جایی امن یادداشت و نگهداری شود. در صورت به سرقت رفتن یا خرابی کیف پول سختافزاری، برای دسترسی مجدد به داراییها، کاربر کافی است آن ۱۲ یا ۲۴ کلمه را در یک کیف پول نرمافزاری وارد کند. حتماً کلمات بازیابی را در جایی امن یادداشت کنید.
کیف پولهای سختافزاری محبوب
کیف پولهای سختافزاریِ بسیاری در بازار وجود دارد که همه آنها ویژگیهای مناسبی را در اختیار کاربران قرار میدهند. در ادامه چند مورد از این کیف پولها به صورت اجمالی معرفی شده است اما مطالب مربوط به بررسی و آموزش این کیف پولها، به صورت جامع در وبسایت ارزدیجیتال منتشر شده است.
لجر
لجر، یک شرکت فرانسوی سازنده کیف پول سختافزاری است. محصولات این شرکت محبوبترین کیف پولهای سخت افزاری موجود در بازار هستند و چند میلیون کاربر از آنها استفاده میکنند. طراحی محصولات لجر بسیار ساده و جمعوجور بوده و رابط کاربری این کیف پولها نیز ساده و قابل اتکاست. کاربر میتواند به راحتی با نمایشگرِ روی کیف پول و بهوسیله نرمافزار «Ledger Live» با این کیف پول کار کند. همچنین استفاده از آنها بهوسیله سرویسهای نرمافزاری کیف پول نظیر «مای اتر ولت»، «الکتروم» و «مایسیلیوم»، امکانپذیر است.
سه مدل محبوب لجر، لجر نانو اس، لجر نانو ایکس و لجر بلو است. مدلهای اس و ایکس تفاوت چندانی با هم ندارند اما لجر بلو صفحه نمایش رنگی بزرگ و امکانات ویژهای دارد. میتوانید در این لینک، تمام ارزهای دیجیتال پشتیبانیشده توسط کیف پولهای لجر را مشاهده کنید.
ترزور
ترزور (Trezor) یکی دیگر از کیف پولهای سختافزاری معتبر است که توسط شرکت ساتوشیلبز ساخته میشود. دفتر مرکزی این شرکت در جمهوری چک مستقر است و مانند لجر بهترین و امنترین کیف پولهای سخت افزاری دنیا را میسازد. ترزور وان (Trezor One) اولین مدل کیف پول سختافزاری بیت کوین است که در سال ۲۰۱۴ به بازار عرضه شد. کیف پول ترزور در عین قابلیتهای امنیتی یک کیف پول سرد، راحتی استفاده را نیز، درست بهمانند کیف پولهای داغ به ارمغان میآورد. انواع مدلهای این کیف پول عبارتند از ترزور وان و ترزور مدل تی. ترزور نیز مانند دیگر همتایان خود از تعداد زیادی از کوینها پشتیبانی میکند. البته مدل ترزور وان از ریپل و چند ارز دیجیتال دیگر پشتیبانی نمیکند.
کول والت
کول والت (CoolWallet) یکی از زیباترین و خوشدستترین کیف پولهای سختافزاری است. این کیف پول مانند کارت اعتباری طراحی شده است و حمل و استفاده از آن به آسانی انجام میشود.
کول والت صفحه نمایش کوچکی دارد و از طریق بلوتوث به تلفن همراه وصل میشود. کول ولت نسبت به رقبای خود از کوینها و توکنهای کمتری پشتیبانی میکند. میتوانید لیست این ارزها را در وبسایت رسمی کول ولت مشاهده کنید.
کیپکی
کیف پول سختافزاری کیپکی (Keepkey) اولین بار در سال ۲۰۱۵ عرضه شد. طراحی زیبا، امنیت بالا، کاربری آسان و قیمت منطقی از ویژگیهای مثبت این کیف پول سختافزاری است. شرکت کیپکی در سال ۲۰۱۵ توسط «دارین استنسفیلد» (Darin Stanchfield) در آمریکا راهاندازی شده است.
کیپکی در مقایسه با رقبای بزرگش، یعنی لجر و ترزور، از اعتبار و شهرت کمتری برخوردار است و از کوینهای کمتری پشتیبانی میکند اما برخی ویژگیهای کیپکی به آن در مقابله این دو غول برتری میدهد، از جمله مقرون به صرفه بودن نسبی، طراحی زیبا و کاربر پسند بودن. اگر اندازه کیف پول برایتان مهم نیست (سایز کیپکی بزرگتر از دیگر کیف پولهای سختافزاری است)، کیپکی میتواند گزینه مناسبی برایتان باشد.
برای چه کسانی مناسب است؟
بدیهی است که کیف پول سختافزاری شاید برای افراد تازهوارد به حوزه ارزهای دیجیتال مناسب نباشد. کسانی که با سرمایه بسیار پایین وارد بازار میشوند بهتر است در روزهای ابتدایی اقدام به خرید والت سختافزاری نکنند تا به خوبی با این حوزه آشنا شوند.
لازم به تأکید است که در حال حاضر کیف پولهای نرمافزاری رایگان بسیار امنی وجود دارند که اگر تمام موارد امنیتی را رعایت کنید، شاید اصلاً نیاز به تهیه کیف پول سختافزاری نباشد.
اگر معاملهگری هستید که روزانه بارها اقدام به نوسانگیری میکند و موقعیتهای خرید و فروش بسیاری باز میکند، استفاده از یک کیف پول سختافزاری منطقی نخواهد بود.
اما افرادی که اقدام به سرمایهگذاریهای سنگین و بلندمدت کرده و برای ماهها و یا حتی سالها دست به دارایی خود نمیزنند، بهتر است از کیف پولهای سختافزاری استفاده کنند. همچنین این کیف پولها برای افرادی که نگران از دست رفتن سرمایههایشان هستند و مسئله امنیت برای آنها بسیار مهم است، مناسب است.
یکی از ویژگیهای بسیار مهم این کیف پولها، پشتیبانی از تعداد زیادی از کوینها و توکنهاست. کیف پولهای سختافزاری صدها ارز مختلف را در خود ذخیرهسازی میکنند. پس سرمایهگذارانی که دایره فعالیت آنها، تعداد زیادی از کوینها را شامل میشود، میتوانند لذت استفاده از کیف پولهای سختافزاری را تجربه کنند.
محدودیتها
کیف پول سختافزاری در کنار مزیتهای فوقالعاده، معایبی هم دارد. اگرچه آنها امنترین روش برای نگهداری از ارزهای دیجیتال هستند اما با برخی محدودیتها روبهرو هستند.
این کیف پولها تعادل مناسبی بین امنیت و کاربرپسند بودن ایجاد میکنند، اما به وضوح روشن است که استفاده از کیف پولهای موبایلی مانند کوینومی و اکسودوس بسیار آسانتر از کیپکی یا ترزور است.
همانطور که گفته شد، کیف پولهای سختافزاری، امنتر از هر کیف پول دیگری هستند. اما بازهم امنیت صددرصدی را تضمین نمیکنند. تهدید جانی کاربر میتواند او را مجبور کند که رمز کیف پول را در اختیار سارقان قرار دهد. همچنین هکرهای حرفهای میتوانند در صورت دسترسی فیزیکی به کیف پول سختافزاری، از دستگاه سوءاستفاده کنند. (در این خصوص بخوانید: آسیبپذیری کیف پول ترزور)
با این حال، تاکنون در دنیای واقعی کیف پولهای سختافزاری از نظر امنیت و رضایت مصرفکننده از امتحانشان سربلند بیرون آمدهاند. وقتی آسیبپذیری این کیف پولها توسط کارشناسان امنیتی گزارش میشود، سازندگان به سرعت مشکل را رفع میکنند. اما این بدین معنی نیست که سرقت از این کیف پولها کاملاً غیرممکن است.
حملاتِ قبل از راهاندازی کیف پول هم از لحاظ تئوری محتمل است. یک بازیگر مخرب میتواند با ایجاد یک حفره امنیتی در فرآیند طراحی و ساخت دستگاه، آن را آسیبپذیر کند تا وقتی کاربر کوینهای خود را در کیف پول ذخیره کرد، از آن حفره استفاده کرده و موجودی کیف پول را خالی کند. بنابراین معتبر بودن کیف پول اهمیت بالایی دارد و نباید به هر دستگاهی با برند متفرقه که نام کیف پول سختافزاری را یدک میکشد، اعتماد کرد.
یکی دیگر از محدودیتهای کیف پول سختافزاری این است که کاربر خود باید مسئولیت حضانت از داراییهای خود را بر عهده بگیرد. بسیاری این موضوع را یک مزیت میدانند چرا که هیچ شخص ثالثی مسئولیت مدیریت بودجه شما را ندارد. اما این میتواند به این معنی باشد که اگر چیزی اشتباه پیش برود، دیگر هیچ راهی برای بازیابی داراییها وجود ندارد.
نتیجهگیری
اگر سرمایهگذاریِ سنگینی روی ارزهای دیجیتال انجام دادهاید، اگر قصد نگهداری بلندمدت داراییهایتان را دارید و اگر امنیت کیف پولهای نرمافزاری برایتان کافی نیست، میتوانید یک کیف پول سختافزاری تهیه کنید.
محدودیتهای کیف پولهای سختافزاری در برابر امکانات فوقالعادهای که در اختیار کاربران قرار میدهند ناچیز است. تقریبا هیچ روش دیگری برای ذخیرهسازی داراییهای دیجیتال، به اندازه کیف پولهای سختافزاری امن نیست. هیچ جایگزینی بهتری برای ذخیرهسازی سرد توکنها و کوینها وجود ندارد.
طیف وسیعی از کیف پولهای سختافزاری در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد و هر کاربر برای انتخاب یکی از آنها باید به اولویتهای خود، امنیت کیف پول، کوینهای پشتیبانی شده و ویژگیهای دیگر کیف پول سختافزاری توجه کند.
آموزش انتقال ارز دیجیتال به کیف پول دومین مرحله پس از نصب کیف پول برای ورود به بازار خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. فرقی نداره که شما برای نگهداری دارایی خود از یک کیف پول گرم (Hot Wallet) یا کیف پول سرد (Cold Wallet) استفاده میکنید. اصول کار در ارسال رمز ارزهایی مانند بیت کوین به یک کیف پول دسکتاپ، موبایلی یا سخت افزاری یکسان است. در فرایند انتقال ارز دیجیتال از صرافی یا کیف پول شخص دیگری به کیف پول ارز دیجیتال مهمترین موضوع درک درست مفاهیم کلید خصوصی، کلید عمومی و آدرس عمومی است. پس درک این مفاهیم حتی با وجود اینکه کیف پولهای ارز دیجیتال تفاوتهایی با یکدیگر دارند، به راحتی میتوانید یاد بگیرید تا دارایی کریپتوییتان را به کیف پول ارز دیجیتال خود ارسال کنید.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
به طور کلی، کیف پول ارز دیجیتال ابزاری برای نگهداری و دسترسی به ارزهای دیجیتال است، مانند یک کیف پول که شما از آن برای نگهداری پول نقد و کارتهای بانکی خود استفاده میکنید. این کیف پولهای رمزنگاری شده برخلاف کیف پولهای سنتی که میتوانیم آنها را در جیب خود نگهداری کنیم، فیزیکی نیستند. در حقیقت آنها نرمافزارهایی بر روی شبکه بلاک چین هستند.
موجودی ارز دیجیتال، سابقه معاملات، کلید عمومی، کلید خصوصی و آدرس عمومی اطلاعاتی هستند که بر روی یک کیف پول ارز دیجیتال ذخیره میشوند. کلید خصوصی (Private-Key) عنصر بنیادی در رمزنگاری و حفظ امنیت شبکههای ارزهای دیجیتال است. در این شبکهها هر کلید عمومی از یک کلید خصوصی تولید میشود، سپس آدرس عمومی با استفاده از آن ایجاد میشود.
یک کلید عمومی (Public-Key) با هدف به اشتراک گذاشتن میان همه افراد ایجاد میشود. برای مثال زمانی که میخواهید برای دوست خود بیت کوین ارسال کنید او آدرس عمومی کیف پولش را در اختیار شما قرار میدهد. کاربرد آدرس عمومی (Public-Address) درست شبیه شماره حساب بانک برای انتقال پول است. شما همیشه باید از کلید خصوصی خود به شکلی امن، نگهداری کنید. برای تایید تراکنشهای خود هنگام ارسال از کیف پول خود به دیگران یا رهگیری ارزهای دیجیتال دریافت شده به کلید خصوصی نیاز دارید.
کلید خصوصی، کلید عمومی و آدرس عمومی
پس از نصب و راهاندازی کیف پول ارز دیجیتال برای هر فرد یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی منحصر به فرد تولید میشود. برای درک بهتر میتوانیم این کیف پولها را با یک حساب بانکی مقایسه کنیم. کلید عمومی شبیه به شماره حساب یا شماره کارت و کلید خصوصی شبیه امضا یا رمز عبور شما برای دسترسی به حسابتان است. آدرس عمومی نیز یک نسخه رمزنگاری شده (هش شده) از کلید عمومی است. از آنجایی که کلید عمومی از یک رشته طولانی از اعداد تشکیل شده است، آن را هش میکنند تا آدرسی فشرده و با طول مشخص تولید شود.
کلید خصوصی رشتهای از اعداد است که به شکل تصادفی تولید میشود و ابتدا میتواند به شکل زیر باشد:
۱۰۸۱۶۵۲۳۶۲۷۹۱۷۸۳۱۲۶۶۰۶۱۰۱۱۴۱۳۱۸۲۶۵۱۲۴۸۳۹۳۵۴۷۰۵۴۲۸۵۰۸۲۴۱۸۳۷۳۷۲۵۹۷۰۸۱۹۷۲۰۶۳۱۰۳۲۲
اما پس از تبدیل شدن در مبنای ۱۶ (hexadecimal) به عبارتی متشکل از اعداد و ارقام به شکل زیر تبدیل میشود:
EF235AACF90D9F4AADD8C92E4B2562E1D9EB97F0DF9BA3B508258739CB013DB2
کلید عمومی پس از رمزنگاری کلید خصوصی ایجاد میشود. فرایند رمزنگاری یک طرفه و غیر قابل بازگشت است. هیچکس نمیتواند با در اختیار داشتن کلید عمومی، کلید خصوصی شما را به دست بیاورد. کلید عمومی نیز عبارتی هگزادسیمال است و معمولا به شکل زیر است:
۰۲b4632d08485ff1df2db55b9dafd23347d1c47a457072a1e87be26896549a8737
به دلیل طولانی بودن کلید عمومی، آن پس از هش کردن به یک عبارت کوتاه و قابل استفاده تبدیل میکنند. در واقعیت بیشتر افراد آدرس عمومی را معادل کلید عمومی در نظر میگیرند. در یک کیف پول ارز دیجیتال برای هر تراکنش یک آدرس عمومی جدید تولید میشود که شما آن برای طرف دیگر معامله ارسال میکنید. همچنین برای هر شبکه بلاک چین منحصر به فرد مانند بیت کوین یا اتریوم یک آدرس عمومی مجزا ایجاد میشود. به شکل کلی آدرسهای عمومی عبارتی شبیه زیر هستند:
EUXSxuUVy2PC5enGXR1a3yxbEjNWMHuem1
مفهوم انتقال ارز دیجیتال از کیف پول
همانطور که پیش از این گفتیم، ارزهای دیجیتال به شکل فیزیکی درون کیف پول کریپتو وجود ندارند. این رمز ارزها درون شبکه بلاک چین هستند و برای دسترسی به آنها نیازمند یک کلید خصوصی هستیم. با این شرایط چگونه ارزهای دیجیتال را به کیف پول خود انتقال دهیم؟
برای مثال فرض کنیم که قصد داریم تا برای دوست خود «آقای ساتوشی»، از کیف پول بیت کوین خود این رمزارز ارسال کنیم. زمانی که اجازه میدهیم تا BTC از کیف پول ما ارسال شود، با امضایی مالکیت آن بیت کوین را که به آدرس کیف پول «آقای ساتوشی» فرستادیم، تایید کردهایم. به بیان دیگر وقتی که بیت کوین به کیف پول «آقای ساتوشی» ارسال میکنیم، اطلاعات مربوط به مالکیت او به شکلی دائمی و غیرقابل تغییر در شبکه بلاک چین ثبت میشود.
در فرایند انتقال یک رمز ارز به کیف پول، فقط مالکیت آن است که تغییر میکند و ارز دیجیتال به شکل واقعی منتقل نمیشود. یک کیف پول رمزنگاری شده که دارایی ارز دیجیتال شما را در خود ذخیره میکند در واقع بخش کوچکی از شبکه بلاک چین است که فقط شما اجازه دسترسی به آن را دارید.
پیشنهاد مطالعه: کیف پول ارز دیجیتال برای ایرانیان
انواع کیف پولهای ارز دیجیتال
مدلهای متنوع کیف پولهای ارز دیجیتال وجود دارد که هر کدام از روشهای مختلفی برای دسترسی و ذخیره کردن رمز ارزها استفاده میکنند. در یک دستهبندی این کیف پولها به کیف پول نرمافزاری، کیف پول سختافزاری و کیف پول کاغذی تقسیم میشوند. اما معمولا کیف پولهای ارز دیجیتال بسته به عملکردی که دارند به دو دسته کیف پول گرم و کیف پول سرد تقسیم میشوند. کیف پولهای گرم برای استفاده نیاز به اتصال به اینترنت دارند و در مقابل کیف پولهای سرد در بیشتر اوقات آفلاین هستند.
کیف پول گرم: سریع و ساده
کیف پولهای گرم (Hot Wallet) نرمافزاری آنلاین هستند که نسبت به کیف پولهای سرد خدمات و امکانات بیشتری ارائه میدهند. با اینکه این کیف پولها معمولا امنیت متوسطی دارند اما به شما اجازه میدهند تا بتوانید ارز دیجیتال خود را به سرعت و راحتی انتقال دهید. برای استفاده از کیف پولهای گرم میتوانید آنها را بر روی دسکتاپ (کامپیوتر شخصی) یا موبایل خود نصب کنید یا از نسخه تحت وب آنها استفاده کنید.
برای افرادی که به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال شده اند، کیف پولهای گرم بهترین انتخاب هستند. استفاده از آنها آسان است و به شما کمک میکنند به تدریج ساز و کار بازار را درک کنید تا بتوانید بدون خطر داراییهای کریپتویی خود را مدیریت کنید.
متصل بودن کیف پولهای گرم به اینترنت به شما اجازه میدهد تا بتوانید ارز دیجیتال مورد نظر خود را عرض چند دقیقه خرید و فروش کنید. برای جلوگیری از ضرر یا کسب سود در زمانهای بیثباتی بازار و نوسان شدید قیمت، سرعت بالا در عکس العمل بسیار ضروری است. آنلاین بودن کیف پولهای گرم در نقطه مقابل، میتواند نقطه ضعف آنها باشد. این کیف پولهای دقیقا به این دلیل که به اینترنت متصل هستند، میتوانند در برابر حملات هکرها و فیشینگ آسیب پذیر باشند.
کیف پول دسکتاپ
کیف پولهای دسکتاپ را میتوانید بر روی کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ نصب کنید. به این کیفها فقط از طریق کامپیوتری که روی آن نصب شده اند، قابل دسترسی هستند. با اینکه بعضی از کیف پولهای دسکتاپ از سطح امنیتی بالایی برخوردار هستند اما در صورت هک شدن یا خراب شدن کامپیوتر، احتمال دارد که تمام سرمایه خود را از دست بدهید.
کیف پول موبایل
دسترسی سریع و ساده، مهمترین مزیت کیف پول ارز دیجیتالی که روی موبایل نصب میشود. با اینکه شما میتوانید در همه جا به کیف پول خود دسترسی داشته باشید اما به علت محدود بودند فضای موبایل این کیف پولها نسبت به نسخههای دسکتاپ امکانات کمتری دارند.
کیف پول تحت وب
کیف پولهای تحت وب بر روی سرورهای ابری (Cloud) اجرا میشوند و از هر مکانی قابل دسترسی هستند. کلید خصوصی شما در کیف پولهای تحت وب به صورت آنلاین ذخیره میشود که دسترسی شما را به آن کلید راحتتر میکند. ذخیره شدن کلید خصوصی شما در کیف پول آنلاین میتواند احتمالا از دست رفتن دارایی شما را در صورت هک و سرقت افزایش دهد.
کیف پول سرد: امنیت بیشتر
کیف پولهای سرد (Cold Wallet) آفلاین هستند و به دلیل متصل نبودن به اینترنت از امنیت بالایی برخوردار هستند. برای نگهداری رمز ارزها و سرمایهگذاری بلند مدت در حوزه ارزهای دیجیتال، این کیف پولها بسیارایده آل هستند. کیف پولهای سرد همچنین میتوانند برنامه یا نرمافزاری باشند که روی کامپیوتر شخصی نصب میشوند اما به اینترنت متصل نیستید. این ویژگی میتواند امنیت آنها را تحت تاثیر قرار دهد، زیرا کامپیوترهای شخصی و موبایل همیشه در معرض هک شدن قرار دارند.
کیف پولهای سختافزاری و کیف پولهای کاغذی امنترین کیف پولهای سرد هستند. در کیف پولهای کاغذی تنها کلید خصوصی ذخیره میشود و امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال در این کیف پولها فراهم نیست. کیف پولهای سرد شبیه گاوصندوق هستند و میتواند با صرف هزینهای کم از داراییهای کریپتویی شما به خوبی محافظت کنند.
کیف پول سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری، کلید خصوصی شما را در یک دستگاه مانند USB ذخیره میکنند. شما به میتوانید سادگی با اتصال کیف پول خود به هر دستگاهی که به اینترنت متصل است، معاملات خود را انجام دهید. در این کیف پولها تراکنشها به شکل آنلاین انجام میشوند اما به صورت آفلاین ذخیره میشوند. این ویژگی باعث میشود تا کیف پولهای سختافزاری از امنیت بسیار بالایی برخوردار باشند.
کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی به زبان ساده قطعهای کاغذی است که رمز خصوصی شما رو آن چاپ شده است. استفاده از کیف پولهای کاغذی بسیار ساده است، برای انتقال ارز دیجیتال کافی است که کد کلید خصوصی خود را به صورت دستی وارد کنید یا کد QR چاپ شده روی کاغذ را اسکن کنید.
انتقال ارز دیجیتال به کیف پول
اساس انتقال ارز دیجیتال از صرافی به کیف پول یا از یک کیف پول به کیف پول دیگر یکسان است. در اینجا ما روش کلی این کار را برای شما توضیح دادیم. ممکن است اسم یا تعداد برخی از این مراحل با توجه به صرافی یا کیف پولی که از استفاده میکتید کمی متفاوت باشد اما به طور کلی روش ارسال ارز دیجیتال در همه این پلتفرمها یکسان است.
چگونه ارز دیجیتال خود را به کیف پول انتقال دهیم؟
به طور کلی برای برداشت رمز ارزهای خود از صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی و خارجی و انتقال آن به کیف پول، باید مراحل زیر را طی کنید:
- در کیف پولهای نرمافزاری، پس ورود به برنامه کیف پول خود به دنبال گزینه Receive یا Deposit باشید. فراموش نکنید که آدرس عمومی یا همان آدرس کیف پول برای هر ارز دیجیتال منحصر به فرد است.
- در کیف پولهای سختافزاری نیز باید همین روال را طی کنید. کیف پول خود را به کامپیوتر وصل کنید، رمز عبور خود را وارد کنید و وارد منوی Receive شوید. پس از انتخاب ارز دیجیتال مورد نظر و تایید دستگاه، آدرس عمومی ظاهر شده روی دستگاه و ایجاد شده در نرمافزار باید یکسان باشند.
- در این مرحله آدرس عمومی کیف پول خود را کپی کنید. این آدرس را برای انتقال ارز دیجیتال به کیف پولتان نیاز دارید
- حالا پس از ورود به وب سایت یا نرمافزار صرافی، وارد قیمت کیف پول (Wallet) شوید.
- برای برداشت دارایی باید به دنبال گزینه برداشت (Withdraw) باشید.
- پس از انتخاب نوع دارایی (Crypto)، نام ارز دیجیتالی که میخواهید به کیف پول خود منتقل کنید را انتخاب نمایید.
- در این مرحله باید آدرسی که قبلا کپی کردهاید را در بخش Recipient’s Address کپی کنید.
- نوع Transfer Network یا شبکه انتقال را انتخاب کنید. ارزهای دیجیتال میتوانند بر بستر شبکههای مختلف منتقل شوند و هر شبکه کارمزد مشخص خود را دارد.
- ارز دیجیتال مورد نظرتان را برای ارسال به والت خود مشخص کنید سپس گزینه Submit یا تایید را انتخاب کنید.
- در مرحله آخر و برای تایید نهایی دوباره با بخش Security Verification مواجه میشود. روشهای تایید امنیتی صرافیهای مختلف متفاوت است. پس وارد کد کدهای امنیتی خواسته شده از شما در بخش، ارسال ارز دیجیتال به کیف پول نهایی میشود.
نکته مهم! فراموش نکنید در انتقال ارز دیجیتال به کیف پول خود باید شبکه انتقال مبدا و مقصد یکی باشد.
انتقال ارز دیجیتال از کیف پول به کیف پول دیگر
برای ارسال یا دریافت ارز دیجیتال از یک کیف پول به کیف پول دیگر باید مراحل زیر را طی کنید:
- وارد کیف پول خود شوید و گزینه Receive را برای دریافت یا گزینه Send را برای ارسال انتخاب کنید.
- پس ایجاد آدرس عمومی در کیف پول دریافتکننده، مقدار ارز دیجیتال مورد نظر را در کیف پول ارسالکننده انتخاب کنید. فراموش نکنید باید موجودی شما برای پرداخت کارمزد کافی باشد.
- پس تایید اطلاعات و موجودی خود، گزینه Send Transaction یا ارسال تراکنش را انتخاب کنید. به یاد داشته باشید فقط میتوانید کوینهای مشابه را ارسال و دریافت کنید. مثلا بیت کوین به بیت کوین
- در مرحله آخر آدرس عمومی کیف پول فرستنده را در اختیار دریافتکننده قرار دهید. پس از تایید تراکنش ارز دیجیتال از یک کیف پول به کیف پول دیگر منتقل خواهد شد.
نکته مهم! آدرس عمومی کیف پول برای هر شبکه مستقل مانند بیت کوین، اتریوم یا لایت کوین متفاوت است و میتواند به شکل زیر باشد:
- آدرس کیف پول بیت کوین: ۱Bn9PjWsFwfqlLEbhagQE9ksUSBcT2jLTm
- آدرس کیف پول اتریوم: 0xf902fd8B2AEE76AE81bBA106d667cCF368C2f9c1
سوالات متداول
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
کیف پول یا والت کریپتوکارنسی، ابزاریست برای نگه داری از ارزهای دیجیتال.
آدرس عمومی و خصوصی چیست؟
آدرس عمومی مانند شماره کارت شماست که از آن برای دریافت رمز ارز استفاده میکنید و کلید خصوصی شبیه رمز کارت بانکی است که برای برداشت رمز ارز از کیف پول (انتقال دادن) مورد استفاده قرار میگیرد.
چه بهتازگی وارد فضای ارزهای دیجیتال شده باشید و چه کارکُشتۀ این عرصه باشید، میدانید در دنیای غیرمتمرکز که هرکس باید بانک خودش باشد، بدون کیف پول ارز دیجیتال نمیتوانید قدم از قدم بردارید!
کیف پولهای دیجیتالی نرمافزارها یا سختافزارهایی هستند که ارزهای دیجیتال شما را ذخیره و نگهداری میکنند. با کمک یک کیف پول دیجیتال میتوانید داراییهای دیجیتال را ذخیره یا ارسال کنید؛ مانند یک حساب بانکی.
این مقاله از سیر تا پیاز کیف پولها را برایتان شرح میدهد و هیچ پیشنیازی هم ندارد؛ حتی اگر فقط یک بار نام کیف پول یا «والت» (Wallet) به گوشتان خورده باشد کافی است.
اما چرا شناخت کیف پولها برایمان اهمیت دارد؟
پاسخ اصلی به این سؤال ساده است: اگر کیف پولها را نشناسید، هر لحظه ممکن است سرمایه خود را از دست بدهید.
در حقیقت، همان طور که احتمالاً بارها شنیدهاید، در دنیای ارزهای دیجیتال و بلاک چینها مسئولیت داراییهای هرشخص برعهده خودش است و در این حوزه، یک اشتباه کوچک میتواند آخرین اشتباه شما باشد.
نکته دیگر این است که سطح ایمنی داراییهای دیجیتال در کیف پولهای مختلف شبیه به هم نیست؛ چراکه امکانات و قابلیتهای کیف پولهای دیجیتالی پلهپله با رشد و توسعه بلاک چین و ارزهای دیجیتال بیشتر و متنوعتر میشوند. پس، شناخت کارکرد و ویژگیهای انواع کیف پول بهاندازه شناخت ارز دیجیتالی که قصد دارید با آن کار کنید، اهمیت و ضرورت دارد.
همچنین، با توجه به پیشرفتهای این حوزه، اکنون ۱۳,۰۰۰ ارز دیجیتال متنوع در بازار خریدوفروش میشود. بنابراین، اگر کیف پولها را نشناسید و ندانید که چطور باید کیف پول ارز دیجیتال مدنظرتان را پیدا کنید، هر بار با مشکل مواجه میشوید.
علاوه بر این، کارکرد کیف پولها فقط به ذخیره ارزهای دیجیتال محدود نمیشود و کیف پولهای دیجیتالی سرویسهای مختلف دیگری مثل معامله (صرافیهای غیرمتمرکز) و سهامگذاری هم در اختیارمان قرار میدهند.
خلاصه بگوییم: در دنیای غیرمتمرکز، شناخت کیف پولها مانند داشتن حساب بانکی اهمیت دارد و شاید در آینده کیف پولهای دیجیتال جای حساب بانکی ما را هم بگیرند.
در این مقاله، ابتدا به ماهیت کیف پولهای دیجیتالی نگاهی میاندازیم و توضیح میدهیم که یک کیف پول چگونه کار میکند. بعد، با توجه به ویژگیهایی که هر کیف پول میتواند داشته باشد، انواع کیف پولها را نام میبریم و یاد میگیرید که چطور میتوانید برای هر ارز دیجیتال بهترین کیف پول را انتخاب کنید. در پایان هم چند کیف پول برتر را برای ذخیره اغلب ارزهای دیجیتال معرفی میکنیم.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
یک کیف پول ارز دیجیتال، نرمافزار یا سختافزاری است که ارزهای دیجیتال را ذخیره، دریافت و ارسال میکند.
اگر بخواهیم ساده بگوییم، کیف پول دیجیتالی شبیه به کیف پول واقعی شماست؛ یعنی ابزاری برای ذخیره، نگهداری، دریافت، پرداخت و جابهجایی دارایی.
اما اگر کمی دقیقتر شویم، یک کیف پول ارز دیجیتال میتواند شبیه کارتهای بانکی هم باشد، چون دقیقاً مانند کارت بانکی، در کیف پولهای دیجیتال ما با پول فیزیکی سروکار نداریم.
کیف پول دیجیتال یا نرمافزاری است که روی موبایل یا کامپیوتر شما نصب شده است یا سختافزاری که مانند یک فلش مموری فیزیکی است. کیف پولهای نرمافزاری کاملاً رایگان هستند؛ اما کیف پولهای سختافزاری را باید خریداری کنید.
بنابراین تا اینجای مقاله کیف پول ارز دیجیتال را مانند حساب بانکی خود در نظر بگیرید؛ اما جلوتر که برویم متوجه میشوید که تفاوتهای زیادی وجود دارد.
کیف پول ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟
برای کار با کیف پول ارز دیجیتال نیاز نیست بدانید چگونه کار میکند، همان طور که برای کار با اینترنت نیاز نیست با زیرساختهای شبکه جهانی وب آشنا باشید. امروزه بیشتر کیف پولها طراحی بسیار ساده و کاربرپسندی دارند و ارسال و دریافت ارز دیجیتال در آنها بهسادگی ارسال و دریافت یک پیامک است.
با این حال، برای اینکه ذهنیتی از اتفاقاتی که درون یک کیف پول رخ میدهد داشته باشید، کمی وارد جزئیات فنی میشویم.
از دیدگاه فنی، زمانی که با یک کیف پول تراکنش انجام میدهید، کیف پول در نقش یک واسطه بین شما و شبکه عمل میکند و درخواست شما را به شبکه میفرستد.
بهعبارت دیگر، کیف پول این پیام را به شبکهای از هزاران کامپیوتر (شبکه بلاک چینی) ارسال میکند: این مبلغ را از موجودی کم کن و به حساب فرد دیگری اضافه کن.
کیف پولهای کریپتو بهمعنای واقعی ارز دیجیتال در خود ذخیره نمیکنند. در حقیقت، با ارسال ارز دیجیتال مانند انجام کارتبهکارت، تنها چیزی که رخ میدهد، انتقال مالکیت پول است؛ با این تفاوت که در عملیات بانکی، موجودی شما روی کامپیوترهای متمرکز بانک ذخیره شده است و در انتقال ارز دیجیتال، موجودی روی بلاک چین به دست آمده است.
برای درک بهتر این قسمت از مقاله میتوانید این دو مقاله را مطالعه کنید:
- بلاک چین چیست؟
- شبکه بیت کوین چگونه کار میکند؟
کلید عمومی و کلید خصوصی
در درون هر کیف پول دو رشته متنی بلند وجود دارد: کلید خصوصی (Private Key) و کلید عمومی (Public Key).
در واقع اگر بخواهیم دقیقتر بررسی کنیم، وظیفه اصلی برنامه کیف پول این است که این دو کلید را ذخیره کند؛ چراکه این کلیدها هستند که نشان میدهند شما مالک مقداری ارز دیجیتال هستید یا خواهید بود.
در کیف پولهای جدید ممکن است هرگز این کلیدها را نبینید و اصلاً نیازی هم نیست که کیف پول این کلیدها را به شما نشان دهد. همین قدر کفایت میکند که بدانید این دو کلید وجود دارد.
کلید خصوصی چیست؟
کلید خصوصی رشتهای متنی از حروف و اعداد انگلیسی است که مانند رمز کارت بانکی شما عمل میکند.
بهبیان ساده، از کلید خصوصی برای خرجکردن دارایی استفاده میشود و میشود کلید خصوصی را همان دارایی یک کیف پول دانست. اگر کسی کلید خصوصی کیف پول شما را داشته باشد، میتواند موجودی کیف پول را منتقل کند.
هرگز نباید کلید خصوصی را در اختیار کسی قرار دهید.
طول و پیچیدگی کلید خصوصی باعث میشود هکرها نتوانند آن را بهراحتی حدس بزنند. اما، همین طول و پیچیدگی برای کاربران کیف پولها هم مایه دردسر است.
بنابراین در بیشتر کیف پولها، بهجای این کد طولانی و گیجکننده، عبارتی بین ۱۲ تا ۲۴ کلمه در قالب «عبارت بازیابی» (Mnemonic phrase یا Seed phrase) به شما داده میشود.
عبارت بازیابی (بکآپ) کیف پول چند کلمه انگلیسی (معمولاً ۱۲ یا ۲۴ کلمه) است که از کلید خصوصی تولید شده است. مانند کلید خصوصی، نباید این عبارت را هم به کسی بدهید. اگر کیف پول شما پاک شود، با داشتن این کلمات میتوانید دارایی خود را دوباره بازیابی کنید.
درباره کلید خصوصی بیشتر بخوانید: کلید خصوصی چیست؟
اما وقتی نباید کلید خصوصی را در اختیار کسی قرار دهیم، شبکه چگونه متوجه میشود که کلید خصوصی صحیح است؟ چگونه مطمئن شویم رمزعبور درست است وقتی آن را نداریم؟ اینجاست که کلید عمومی به کار میآید.
کلید عمومی چیست؟
کلید عمومی هم مانند کلید خصوصی رشتهای متنی از حروف و اعداد انگلیسی است که از نظر ریاضی با کلید خصوصی پیوند دارد و بهنوعی این دو کلید مکمل یکدیگر هستند.
کاربرد اصلی کلید عمومی این است که اشتراکگذاری آن هیچ مشکلی ندارد و بدون افشای کلید خصوصی، صحت تراکنش به شبکه اثبات میشود. در حقیقت بدون اینکه نیاز باشد کلید خصوصی را به کسی بدهیم، شبکه با کلید عمومی میتواند اطمینان حاصل کند که تراکنش از کیف پول شما ارسال شده است.
آدرس کیف پول که در ادامه به آن میپردازیم هم از کلید عمومی تولید میشود.
آدرس کیف پول چیست؟
همان طور که گفتیم، در بیشتر کیف پولها ما بهطور مستقیم نمیتوانیم کلید خصوصی و کلید عمومی را ببینیم و واقعاً نیازی هم به اینها نداریم. همین که از کلمات بازیابی کیف پول بهخوبی محافظت کنیم کافی است.
اما با آدرس کیف پول زیاد سروکار خواهیم داشت و باید به آن توجه ویژهتری داشته باشیم.
آدرس کیف پول هم رشتهای متنی منحصربهفرد از حروف و اعداد انگلیسی است که مانند شمارهحساب، میتوانیم آن را در اختیار فرستنده قرار بدهیم تا برای ما ارز دیجیتال ارسال کند.
از طرف دیگر، برای ارسال ارز دیجیتال به شخص (فرد یا صرافی) فقط کافی است آدرس کیف پول گیرنده را داشته باشیم.
فراموش نکنید آدرس کیف پول با کلید عمومی تفاوت دارد.
برای اینکه با شکل یک آدرس کیف پول آشنا شوید، در اینجا آدرس کیف پولی را که گفته میشود متعلق به ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین است آوردهایم:
۱A۱zP۱eP۵QGefi۲DMPTfTL۵SLmv۷DivfNa
همان طور که میبینید، آدرس کیف پول ترکیبی نامرتب از حروف کوچک و بزرگ انگلیسی و ارقام است. نگران نباشید، نیازی به حفظکردن آدرس کیف پول خود ندارید و میتوانید آن را در هنگام نیاز کپی کنید یا با استفاده از دوربین تلفن همراه خود آدرس را با اسکن یک کد QR وارد کنید.
در بیشتر کیف پولها از قسمت دریافت (Receive) امکان دریافت آدرس کیف پول وجود دارد.
همچنین در برخی از ارزهای دیجیتال مانند ریپل و ایاس، علاوهبر آدرس کیف پول، با مفهوم دیگری بهنام «ممو» یا «تگ» سروکار داریم و کاربردشان ایجاد نوعی دستهبندی برای داراییهای یک آدرس است. بنابراین، اگر با ارزهای دیجیتالی مثل ریپل یا ایاس کار میکنید و مثلاً قصد دارید دارایی خود را به صرافی واریز کنید، حتماً در کیف پول خود علاوه بر آدرس، تگ یا ممویی را هم که صرافی به شما داده است وارد کنید تا داراییتان گم نشود.
دوباره تأکید میکنیم که توضیح چگونگی کار کیف پولهای دیجیتال به این سادگیها نیست؛ اما همین که مطالب بالا را بخوانید برای شروع کار با کیف پولها کفایت میکند.
حالا که به درک ابتدایی از کیف پول و کار آن رسیدید، نوبت میرسد به آشنایی با انواع کیف پولها.
انواع کیف پولهای دیجیتالی
دستهبندی کیف پولها نسبی است و هرکس ممکن است نوعی دستهبندی خاص را برای انواع کیف پولها در نظر بگیرید. مثلاً یکی ممکن است کیف پولها را بر اساس تعداد ارز پشتیبانیشده دستهبندی کند و یکی دیگر بر اساس رابط کاربری.
در این مقاله، اولین معیار ما برای دستهبندی و ارزیابی کیف پولهای دیجیتالی میزان ایمنی آنهاست؛ چون صرفنظر از کیف پولی که انتخاب میکنید، مهمترین فاکتوری که موقع کار با کیف پول باید در نظر بگیرید، امنیت داراییهایتان است. ایمنی کیف پول هم معمولاً بستگی به دو عامل اصلی دارد:
- دسترسیداشتن یا نداشتن به کلید خصوصی (امانی یا غیرامانیبودن)
- اتصال کیف پول به اینترنت (آفلاین یا آنلاینبودن)
معیار اصلی دیگر برای دستهبندی کیف پولها، نوع دسترسی و دستگاهی است که کیف پول در آن اجرا میشود. این دستهبندی شامل گزینههای زیر است:
- کیف پول موبایل
- کیف پول تحتوب
- افزونه مرورگر
- کیف پول دسکتاپ
- کیف پول سختافزاری
- کیف پول کاغذی
در ادامه هر دو نوع دستهبندی را بررسی میکنیم.
امانی یا غیرامانیبودن
آیا کیف پولی که از آن استفاده میکنید کلمات بازیابی (بهطور کلی بکآپ) یا کلید خصوصی را در اختیارتان قرار میدهد؟ اگر بله، کیف پول شما غیرامانی است و اگر نه، با یک کیف پول امانی طرف هستید.
در حقیقت، تعیینکنندهترین ویژگی امنیتی کیف پول، امانی (Custodial) یا غیرامانی (Non-custodial) بودن آن است.
همان طور که از اسمش مشخص است، در کیف پولهای امانی، دارایی شما به «امانت» از طرف شما نگهداری میشود و در حقیقت شما بهطور مستقیم بر دارایی خود کنترل ندارید.
بهعنوان یک نمونه بارز، کیف پولهای موجود در صرافیها کیف پولهای امانی هستند.
اگر بخواهیم این وضعیت را در قالب یک مثال بیان کنیم، مثل این است که پول خود را در بانک نگهداری کنید.
در واقع، اکثر کیف پولهای امانی برای ورود به کیف پول به شما نوعی گذرواژه ارائه میکنند که اصلاً معادل با کلید خصوصی شما نیست.
کیف پولهای امانی معمولاً برای افرادی مناسب هستند که تازه وارد دنیای کریپتو شدهاند و دربارهٔ عملکرد کیف پول یا چگونگی دریافت و ذخیره کلید خصوصی دانش چندانی ندارند.
علاوه بر این، همان طور که اشاره کردیم، بیشتر صرافیها و پلتفرمهای معاملاتی متمرکز هم کیف پولهای امانی در اختیار کاربرهای خود قرار میدهند. در این شرایط کیف پول امانی میتواند مزیت داشته باشد؛ چراکه معاملهگران به داراییهای خود دسترسی سریع و آسان دارند و بهراحتیِ چند کلیک، در عرض چند ثانیه میتوانند بدون پرداخت کارمزد شبکه وارد معاملات روزانه شوند.
در مقابل، کیف پولهای غیرامانی همان خانههایی هستند که کلید به خودتان سپرده میشود و صاحبخانه دیگر کاری با کلید شما ندارد.
در این وضعیت، امنیت خانه بسیار بیشتر است؛ اما فراموش نکنید که اگر کلیدتان را گم کنید یا به فرد دیگری بدهید، هیچکاری از دست صاحبخانه یا شخص دیگری ساخته نیست! مسئولیت نگهداری کلیدهای خصوصی در کیف پولهای غیرامانی فقط برعهده خودتان است.
یادتان باشد بیشتر کیف پولها بهجای خودِ کلید خصوصی، به شما کلمات بازیابی ارائه میدهند که از نظر فنی همان کلید خصوصی ندارد و با آن فرقی ندارد.
راهکارهایی مثل بکآپ گرفتن، یادداشتکردن کلید خصوصی/ کلمات بازیابی روی چند برگه کاغذ مختلف و نگهداری از آنها در مکانهای شخصی و ایمن یا حتی حکاکی آنها روی قطعات فلزی برای ماندگاری بیشتر، همگی روشهایی پیشنهادشده برای حفاظت از کلیدهای خصوصی هستند.
با توجه به خطرات هک و تحریم، در ادامه این مقاله فقط کیف پولهایی را معرفی میکنیم که غیرامانی هستند.
آنلاین یا آفلاینبودن (سرد یا گرمبودن)
مسئله تأثیرگذار دیگر بر امنیت کیف پولهایتان نحوه اتصال کیف پول به اینترنت است.
اینترنت اصلیترین راه دسترسی هکرها و مجرمان اینترنتی به کیف پولهاست؛ پس آنلاینبودن کیف پول باعث میشود داراییهایتان در معرض خطر بیشتری باشند.
تمام کیف پولها بر اساس نحوه نگهداری کلید خصوصی، به دو دسته سرد (Cold) و داغ (Hot) تقسیم میشوند.
کیف پولهای سرد، کیف پولهایی هستند که دارایی را بدون اتصال به اینترنت و بهصورت آفلاین نگهداری میکنند و تنها در مواقع نیاز مثل انتقال بیت کوین، به اینترنت متصل میشوند.
این نوع کیف پولها بهخاطر شیوه نگهداری کلیدخصوصی، امنیت بیشتری دارند و عمدتاً برای سرمایهگذاری بلندمدت استفاده میشوند.
در مقابل، کیف پولهای داغ قرار دارند که در آنها دارایی در شرایطی نگهداری میشود که دسترسی به اینترنت وجود دارد. استفاده از یک کیف پول گرم لزوماً به این معنا نیست که کلید خصوصی در سرورهای اینترنتی نگهداری میشود، بلکه به متصلبودن دستگاه به اینترنت اشاره دارد.
بهعنوان مثال، ذخیره بیت کوین در موبایلی که به اینترنت متصل است، نوعی ذخیرهسازی داغ است، اگرچه کلیدهای خصوصی روی خود موبایل نگهداری میشوند. کیف پولهای داغ برای استفادههای روزمره، سرمایهگذاریهای خرد و معاملات ارزهای دیجیتال مناسب هستند.
در ادامه، انواع مختلف کیف پولهای آنلاین و آفلاین را بررسی میکنیم.
کیف پول موبایل
کیف پولهای موبایل بهصورت یک برنامه روی تلفن همراه شما نصب میشوند. ازآنجاکه امروزه تقریباً هر فرد در هر کجا که باشد یک گوشی هوشمند در جیبش دارد، کیف پولهای موبایلی را میتوانیم پرکاربردترین نوع کیف پول بدانیم.
در زمان بهروزرسانی این مقاله، تراست والت محبوبترین کیف پول موبایلی است که بهطور همزمان از دهها هزار کوین و توکن پشتیبانی میکند. این کیف پول هم برای سیستمعامل اندروید و هم برای iOS بهرایگان در دسترس است.
کیف پول تحتوب
کیف پولهای مبتنی بر وب (Web Wallet) سادهترین کیف پول از نظر دسترسی و راحتی کار هستند. برای استفاده از این کیف پولها فقط کافی است در هر دستگاهی از مرورگر اینترنتی استفاده کنید. با این حال، ازآنجاکه این کیف پولها کلید خصوصی را روی سرورهای اینترنتی ذخیره میکنند، ریسک هکشدن یا مسدودشدن بیشتری دارند.
البته اغلب ارائهدهندگان کیف پول مبتی بر وب اثبات کردهاند که هیچگونه دسترسی به کلیدهای خصوصی شما نخواهند داشت و بنابراین امنیت را تضمین میکنند. مشهورترین کیف پول تحتوب، کیف پول Blockchain.com است که از بیت کوین، بیت کوین کش، اتریوم و استلار پشتیبانی میکند.
افزونههای مرورگر
یکی دیگر از کیف پولهای پرطرفدار سالهای اخیر، کیف پولهایی هستند که در قالب افزونههای (Extension) مرورگر کار میکنند. مزیت اصلی این کیف پولها این است که میتوانند مرورگرهای معمولی شما را به مرورگر بلاک چین تبدیل کنند. با استفاده از این افزونهها میتوانید وارد پلتفرمهای غیرمتمرکز مختلف شوید و با آنها تعامل داشته باشید.
مشهورترین کیف پولی که بهصورت افزونه مرورگر عرضه شده است متامسک (MetaMask) است. این کیف پول همزمان از اتریوم، بایننس چین، فانتوم، پالیگان و چندین بلاک چین دیگر پشتیبانی میکند. این بدان معناست که مانند تراست والت میتوانید از متامسک برای ذخیره هزاران کوین و توکن استفاده کنید.
افزونههای مرورگر را با کیف پولهای تحتوب اشتباه نگیرید؛ چراکه کیف پولهایی مانند متامسک کنترل کامل کلید خصوصی را به خودتان میسپارند. با این حال، مراقب افزونههای جعلی باشید.
کیف پول دسکتاپ
کیف پول دسکتاپ، نرمافزاری است که روی کامپیوترهای شخصی و سیستمعاملهای ویندوز، لینوکس و مک نصب میشود. این کیف پولها مانند کیف پول موبایل کلیدهای خصوصی را روی خودِ دستگاه ذخیره میکنند.
اگرچه هر ارز دیجیتال معمولاً کیف پول دسکتاپ مخصوص خود را دارد، مشهورترین کیف پول دسکتاپ کیف پول اکسودوس (Exodus) است که بهطور همزمان از دهها ارز دیجیتال پشتیبانی میکند.
کیف پولهای سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری (Hardware Wallet) «سردترین» گاوصندوقهای فیزیکی شما برای نگهداری داراییهای دیجیتالتان هستند. این کیف پولهای غیرامانی، دستگاههایی هستند که بهطور ویژه برای نگهداری آفلاین و ایمن ارزهای دیجیتال طراحی میشوند.
در حقیقت کیف پولهای سختافزاری با پروتکلهای امنیتیای که دارند اجازه نمیدهند کلید خصوصی بدون اجازه شما خارج شود و این یعنی خیالتان راحت است که هیچکس جز شما که صاحب کیف پول هستید به کلیدهای خصوصیتان دسترسی ندارد.
بیشتر بخوانید: کیف پول سختافزاری چیست؟
مثل هر دستگاه فیزیکی دیگری، برای خرید این کیف پولها باید هزینه پرداخت کنید. کیف پولهای سختافزاری معمولاً برای سرمایهگذاریِ سنگین و بلندمدت مناسب هستند.
کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی همان کلید خصوصی یا عبارات بازیابی کیف پول است که روی کاغذ چاپ شده است.
بهدلیل خطراتی که این روش دارد، ذخیره ارز دیجیتال در کیف پول کاغذی تقریباً منسوخ شده است و کاربرد کمتری نسبت به سایر روشهای ذخیرهسازی داراییهای دیجیتال دارد.
با این حال، اگر باز هم این روش را برای ذخیره داراییهایتان ترجیح میدهید، میتوانید به وبسایتهای ویژه ایجاد کیف پول کاغذی مثل BitAddress (مخصوص کیف پول کاغذی بیت کوین) مراجعه کنید.
همچنین خودتان میتوانید کلمات بازیابی (کلید خصوصی) و آدرس کیف پول را روی تکهای کاغذی بنویسید و به این صورت برای خود کیف پول کاغذی بسازید. برای خرجکردن داراییها هم فقط کافی است در یک نرمافزار معتبر کیف پول، کلمات بازیابی یا کلید خصوصی را وارد کنید.
فراموش نکنید برگههای کاغذ ممکن است بهراحتی خراب یا گم شوند، یا احتمال دارد بخشی از کُد QR به هر دلیلی از بین برود یا مخدوش شود.
ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که فرایند ایجاد کیف پول کاغذی، پرینتگرفتن و محافظت ایمن از برگههای کاغذ هم گاهی برای تازهواردها چندان ساده نیست.
چه کیف پولی انتخاب کنیم؟
حالا که با انواع مختلف کیف پول آشنا شدیم، احتمالاً میپرسید که بین این همه گزینه، کیف پول مناسب شما کدام است.
برای پاسخ به این پرسش، باید بگوییم هیچ کیف پولی بهترین و تأییدشدهترین کیف پول نیست. شما خودتان باید نیازها و اهداف خود را بشناسید و دقیقاً بدانید چه انتظاری از کیف پولتان دارید.
مثلاً کسی که قصد دارد میلیونها دلار سرمایه را ذخیره کند، احتمالاً نباید به سراغ کیف پول تحتوب برود. یا کسی که از امنیت کامپیوتر شخصی خود اطمینان ندارد، احتمالاً بهتر است از یک کیف پول موبایلی بهجای کیف پول دسکتاپ استفاده کند.
در ادامه به چند مهمترین پرسشهایی اشاره میکنیم که در انتخاب مناسبترین کیف پول راهنمای خوبی برای شما هستند.
مهمترین معیار: امنیت
سه معیار اصلی قبل از انتخاب یک کیف پول: امنیت، امنیت و امنیت!
بدون شک، قبل از بررسی هر چیز دیگری، ابتدا باید مطمئن شوید کیف پول مدنظرتان امن است؛ هر چه باشد پای پولهایی وسط است که با زحمت به دست آوردهاید!
امنیت و اعتبار کیف پول بر تمام معیارهای دیگر ارجحیت دارد. بهعنوان مثال، اگر کیف پولی از ارز دیجیتال شما پشتیبانی میکند؛ اما کمتر از ۱,۰۰۰ نصب دارد یا حرف و حدیث پشت آن زیاد است، بهتر است قید آن را بزنید.
برای انتخاب یک کیف پول امن به نکات زیر توجه کنید:
- پیش از انتخاب هر کیف پول تحقیق کنید. حتماً پیش از انتخاب یک کیف پول درباره آن تحقیق کنید، با تیم توسعه آن آشنا شوید و ویژگیهای خوب و بد آن را بهطور کامل بشناسید. بهترین منبع وبسایت اصلی کیف پول است. پرسوجو و مقالات و ویدئوهای منابع معتبر دیگر هم میتواند کمک خوبی در شناخت کیف پول باشد.
- ترجیحاً کیف پول را از وبسایت اصلی دانلود کنید. بعضی از نرمافزارهای کیف پولی که در فروشگاههای اپلیکیشن موبایل یا وبسایتهای دیگر مشاهده میکنید، در واقع بدافزارهایی هستند که ممکن است برایتان دردسرساز شوند. مطمئنترین روش، دانلود کیف پول از وبسایت رسمی آن است. اگر قصد دانلود از منابع دیگر را دارید، حتماً نام ارائهدهنده کیف پول را چک کنید و به تعداد دانلود و نظرات کاربرهای دیگر توجه داشته باشید.
- هرگز اطلاعات خصوصیتان به اشتراک نگذارید، حتی با تیم پشتیبانی. اطلاعات حساسی مثل عبارت بازیابی (کلید خصوصی)، گذرواژه کیف پول، یا پینکُدتان را هرگز با هیچکس، حتی تیم پشتیبانی، به اشتراک نگذارید و آن را وارد هیچ پلتفرم یا نرمافزاری بهغیر از کیف پولتان نکنید. اگر کیف پول شما امانی است، حتی تیم پشتیبانی نیز نباید کلید خصوصی شما را بداند؛ پس بدانید و آگاه باشید که هر ایمیل یا پیام کوتاهی از سوی تیم پشتیبانی که از شما بخواهد عبارت بازیابیتان را نشان دهید، بیتردید جعلی است!
- سعی کنید از بیشترین امکانات امنیتی کیف پولتان استفاده کنید. بهعنوان مثال، اگر کیف پولتان قابلیت فعالسازی احراز هویت دوعاملی دارد، از آن استفاده کنید. ترجیحاً از گوگل آتنتیکیتور (Google Authenticator) برای امنیت بیشتر استفاده کنید.
- بهروزرسانی کنید. حتماً از کیف پولهایی استفاده کنید که تیم توسعه فعالی دارند و بهطور مرتب بهروزرسانی میشوند. اپلیکیشن خود را بهروزرسانیشده نگه دارید و مطمئن شوید که فایروال و آنتیویروسهای دستگاهتان هم بهروزرسانی شدهاند.
- تمام موجودیتان را در یک کیف پول نگه ندارید. ایمنترین و منطقیترین روش نگهداری ارز دیجیتال این است که تمام تخممرغهای خود را در یک سبد نچینید! چند کیف پول با سطح ایمنی مختلف داشته باشید و مبالغ بیشتر را در کیف پولهای آفلاین و ایمنتر ذخیره سرد کنید.
چه خدماتی از کیف پول انتظار دارید؟
مسئله دیگری که باید تکلیفش را روشن کنید، قصد و هدفتان از بهکارگیری کیف پول و سرویسهایی است که مایل هستید از کیف پول دریافت کنید. همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم، کیف پولها علاوه بر امکان ذخیره، ارسال یا دریافت دارایی، امکانات دیگری را مثل کار با پلتفرمهای دیفای یا سهامگذاری در اختیارتان میگذارند.
مثلاً اگر میخواهید هم سهامگذاری کنید و هم با پلتفرمهای دیفای (مانند صرافیهای غیرمتمرکز) کار کنید، احتمالاً کیف پول متامسک یا تراست والت گزینه خوبی برای شما است.
قصد نگهداری کوتاهمدت دارید یا بلندمدت؟
اگر بهدنبال نگهداری کوتاهمدت هستید، معمولاً باید بهدنبال کیف پولی باشید که با چند کلیک ساده بتوانید به داراییهایتان دسترسی پیدا کنید.
اما اگر قصد دارید هودل (HODL) کنید، یعنی برای مدتزمان طولانی ارز دیجیتال نگهداری کنید، باید بهسمت آفلاینکردن دارایی و افزایش فاکتورهای ایمنی پیش بروید.
آیا بهدنبال ترید هستید؟
اگر قصد ترید روزانه ارزهای دیجیتال را دارید، بهناچار باید به کیف پولهای امانی صرافیهای دیجیتال اعتماد کنید؛ چراکه واریز و برداشت روزانه کوین از حساب صرافی، هزینه کارمزدی برایتان میتراشد که گاهی از میزان سود ترید روزانه نیز بیشتر است.
سعی کنید بیش از حد معقول در کیف پول صرافی نگهداری نکنید و هروقت سرمایهتان به سقف مشخصی رسید، آن را به کیف پولی ایمنتر انتقال دهید.
مبلغی که قصد ذخیره آن را دارید، چقدر است؟
این پرسش مستقیماً به میزان امنیتی بستگی دارد که از کیف پولتان انتظار دارید. هیچ تردیدی نیست که اگر مبلغ دارایی شما زیاد باشد، به سطح ایمنی بیشتر و ذخیره سرد احتیاج خواهد داشت.
کم یا زیادبودن سرمایه نسبی است و به خودتان مربوط میشود. ممکن است ده هزار دلار برای یک نفر عددی نباشد؛ اما برای یک نفر دیگر، نصف سرمایه زندگیاش باشد.
دانش شما در زمینه بلاک چین و ارزهای دیجیتال چقدر است؟
اگر درباره ایجاد کیف پول، نحوه یادداشت و ذخیره کلید خصوصی و شیوه کار با کیف پول اطلاعات زیادی ندارید، بهتر است فعلاً از کیف پولهای سادهتری که پیچیدگی کمتری دارند، استفاده کنید تا دچار اشتباه نشوید.
بهعنوان مثال، همیشه توصیه میشود کاربران تازهوارد از کیف پولهای موبایل مانند تراست والت استفاده کنند.
کوین مدنظرتان کدام است و توسط چه کیف پولهای دیجیتالی پشتیبانی میشود؟
بعضی از کیف پولها تکارزی هستند و بعضی دیگر از چند کوین مختلف پشتیبانی میکنند. بنابراین، یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب کیف پول، پشتیبانی آن از کوین موردنظر شماست.
چگونه کیف پول یک ارز دیجیتال را پیدا کنیم؟
برای پیداکردن کیف پول هر ارز دیجیتال مراجعه به وبسایت رسمی آن ارز دیجیتال بهترین کاری است که میتوان انجام داد. پیش از آن، در کیف پولهای مطرح که در ادامه معرفی میکنیم بگردید؛ چون این کیف پولها بیش از ۹۰ درصد از توکنهای بازار را پشتیبانی میکنند.
راهنمایی بیشتری میخواهید؟ این مقاله را بخوانید: «چگونه کیف پول ارز دیجیتال موردنظر خود را پیدا کنیم؟»
معرفی بهترین کیف پولهای ۲۰۲۱
حالا که میدانیم کیف پولها چه انواعی دارند و ما بر چه اساسی باید آنها را انتخاب کنیم، میتوانیم با چند نمونه از برجستهترین کیف پولهای بازار آشنا شویم.
توجه داشته باشید که کیف پولهای برتر محدود به گزینههایی که معرفی میکنیم نمیشوند و اختیار دارید طبق نیازهای خود از دهها کیف پول معتبر دیگر نیز استفاده کنید.
تمام کیف پولهایی که در این مقاله معرفی شدهاند، بر اساس ساعتها تحقیق و پرسوجوی فراوان بوده است و مجموعه ارزدیجیتال استفاده از هیچ کیف پولی را تأیید یا رد نمیکند.
مقدمهچینی کافی است. سخن کوتاه میکنیم و به سراغ بررسی کیف پولها میرویم.
بهترین گزینه: تراست والت
اگر تمام معیارهای یک کیف پول خوب را در نظر بگیریم، نرمافزار موبایلیِ تراست والت بدون اغراق بهترین کیف پول ارز دیجیتال و در دسترسترین گزینه برای تازهکارها است.
کمترین ارز دیجیتالی در بازار پیدا میشود که تراست والت از آن پشتیبانی نکند. با نصب یک نرمافزار، میتوانید همزمان هزاران ارز دیجیتال را ذخیره کنید.
این کیف پول که بیشترین تعداد دانلود و بالاترین میزان محبوبیت را به خود اختصاص داده است، از سمت صرافی بایننس پشتیبانی میشود. از نظر امنیت و اعتبار، تراست والت با ارائه بکآپ مستقیم، یک کیف پول غیرامانی است و کنترل تمام دارایی را به خودتان میسپارد. بنابراین از نظر تحریم یا این قبیل مسائل هیچ خطری ندارد.
تراست فقط یک کیف پول ساده نیست. با این کیف پول علاوه بر نگهداری داراییهای دیجیتال، میتوانید با اپلیکیشنهای دیفای (مانند صرافیهای غیرمتمرکز) کار کنید و در فرایندهای سهامگذاری ارزهای مختلف شرکت کنید. همچنین اگر کیف پول سختافزاری داشته باشید، تراست والت یکی از بهترین گزینههای برای اتصال به کیف پول سختافزاری است.
بنابراین چه تازهوارد باشید چه حرفهای، تراست والت میتواند بیشتر نیازهای شما را برطرف کند.
حالا برای معرفی کیف پولهای بیشتر یک قدم جلو میرویم و برای اینکه کار راحتتری در انتخاب داشته باشید، آنها را در چند بخش طبقهبندی کردهایم:
- بهترین کیف پولهای چندارزی
- بهترین کیف پولهای بیت کوین
- بهترین کیف پولهای اتریوم
- بهترين کیف پولهای سختافزاری
- بهترین کیف پولها برای فعالیت در دیفای و NFT
بهترین کیف پولهای چندارزی
منظور از کیف پول چندارزی، نرمافزاری است که بهطور همزمان از چندین ارز دیجیتال پشتیبانی میکند. در زمان بهروزرسانی این مقاله بهترین کیف پولهای چندارزی عبارتاند از:
- تراست والت: بالاتر دربارهاش توضیح دادیم؛ بهترین کیف پول چندارزیِ موجود تا زمان بهروزرسانی این مقاله.
- اکسودوس (Exodus): بهخوبیِ تراست والت نیست؛ اما مدتهاست که در این فضا فعالیت میکند و کاملاً شناخته شده است. هم برای کامپیوترهای شخصی نرمافزار دارد هم برای موبایل. اکسودوس از ۱۵۳ ارز دیجیتال مختلف پشتیبانی میکند و به رابط کاربری جذابش مشهور است.
- اتمیک والت (Atomic Wallet): مانند اکسودوس شناختهشده و قدیمی است و روی موبایل و دسکتاپ نصب میشود. اتمیک از بیش از ۳۰۰ ارز دیجیتال پشتیبانی میکند و از ویژگیهای خاص آن میشود به امکان تبادل ارزهای دیجیتال از داخل برنامه اشاره کرد.
بهترین کیف پولهای بیت کوین
علاوه بر تراست والت و کیف پولهای چندارزی که بالاتر معرفی کردیم، اگر بخواهیم از سه کیف پول تخصصی برای بیت کوین نام ببریم، این سه کیف پول عبارتاند از:
- بیت کوین والت (Bitcoin Wallet): کیف پول موبایلی (فقط اندروید) و منبعباز است که بهطور اختصاصی برای بیت کوین طراحی شده است. از سال ۲۰۱۳ بهطور مرتب بهروزرسانی میشود و امتحان خود را از نظر سابقه پس داده است. همچنین، رابط کاربری خوبی برای کاربران تازهکار دارد.
- بلو والت (Blue Wallet): کیف پول اختصاصی بیت کوین است که قابلیت اتصال به شبکه لایتنینگ را هم دارد. اگرچه برای حرفهایها ساخته شده است، تازهکارها هم میتوانند از آن استفاده کنند. نرمافزار بلو والت در اندروید و iOS در دسترس است.
- مایسلیوم (Mycelium): در سال ۲۰۱۵ بهعنوان یکی از بهترین کیف پولهای موبایل برای بیت کوین مطرح شد و اخیراً پشتیبانی از اتریوم و توکنهایش را هم آغاز کرده است. رابط کاربری آن شاید کمی برای تازهکارها پیچیده باشد.
بهترین کیف پولهای اتریوم
دو کیف پول تخصصی اتریوم:
- متامسک: از اتریوم و تمام توکنهای مبتنی بر اتریوم پشتیبانی میکند. هم اپ موبایل دارد و هم روی مرورگرهای کروم و فایرفاکس نصب میشود. کاملاً متنباز است و میتوانید با خیال راحت از آن استفاده کنید. برای فعالیت در فضای دیفای و NFT هم، متامسک مانند اره است در کار نجاری. در ادامه بیشتر از آن میخوانید.
- مایاتروالت (Myetherwallet.com): مایاتروالت نرمافزاری است که به شما اجازه میدهد کیف پول اتریوم ایجاد کنید و تراکنشهای این این شبکه را انجام دهید. این نرمافزار از تمام توکنهای اتریومی هم پشتیبانی میکند. اگرچه باید از وبسایت رسمی برای ساخت کیف پول اقدام کنید، اما MyEtherWallet، یک کیف پول تحتوب نیست و هیچگاه کلید خصوصی شما را روی سرورهای خود ذخیره نمیکند. این نرمافزار که نسخه موبایل هم دارد در واقع این امکان را میدهد که کیف پول خود را ایجاد و در هرجایی که تمایل دارید از آن استفاده کنید.
بهترین کیف پولهای سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری مانند تلفنهای همراه در برندها و مدلهای مختلف عرضه میشوند. در بیشتر کیف پولهای سختافزاری، با داشتن یک کیف پول میتوانید بیش از ۸۰٪ ارزهای دیجیتال بازار را ذخیره کنید.
بهترینهایشان کدامها هستند؟ در اینجا چهار کیف پول سختافزاری محبوب را معرفی میکنیم که در صدر پرفروشها هستند:
- کیف پول سختافزاری لجر (Ledger): این شرکت دو مدل اصلی دارد: لجر نانو اس (Nano S) و لجر نانو ایکس (Nano X)؛ دومی که امکانات بیشتری هم دارد جدیدتر است و بهطبع گرانتر. هر دو از بیش از ۱,۸۰۰ ارز دیجیتال مختلف پشتیبانی میکنند و میشود گفت با داشتن یک کیف پول میتوانید همه ارزهای دیجیتال معتبر را ذخیره کنید. قیمت مدل اس در ایران حدود ۲میلیون تومان و قیمت مدل ایکس حدود ۱۰ میلیون تومان است. مقایسه کامل: نقد و بررسی کیف پولهای سختافزاری
- کیف پول سختافزاری ترزور (Trezor): شرکت ساتوشیلبز در سال ۲۰۱۴، یکی از اولین کیف پولهای سختافزاری را روانه بازار کرد تا برای چندین سال، صدرنشین بهترین کیف پولهای سختافزاری باشد. این مدل که بهنام ترزور وان (Trezor One) شناخته میشود، از کاردانو، ریپل، مونرو و ترزور پشتیبانی نمیکند و در حال حاضر تا حدی از سایر رقبای جدیدتر خود جا مانده است. ۴ سال بعد ترزور تی (Trezor Model T) با امکانات و پشتیبانی از تمام ارزهای دیجیتال معتبر عرضه شد. ترزور تی اکنون رقیب جدی کیف پولهای لجر است. مدل وان سخت پیدا میشود؛ اما حدود ۱میلیون و ۵۰۰هزار تومان قیمت دارد. قیمت مدل تی حدود ۶میلیون تومان است.
- کیف پول سختافزاری کول والت (CoolWallet): کول والت (CoolWallet) اگر زیباترین نباشد، قطعاً یکی از زیباترین و خوشدستترین کیف پولهای سختافزاری است. این کیف پول دو مدل S و Pro دارد که اولی از ارزهای دیجیتال کمتری پشتیبانی میکند. مدل S در ایران با قیمت حدود ۲میلیون تومان و مدل Pro با قیمت حدود ۵.۵میلیون تومان به فروش میرسد. فهرست ارزهای دیجیتال پشتیبانیشده را از اینجا ببینید.
- کیف پول سختافزاری سیف پل (SafePal): سیف پل که با سرمایهگذارهای شناختهشدهای مثل بایننس، تراست والت و بنیاد لایت کوین همکاری میکند، سال ۲۰۱۹ محصول سختافزاریاش را به بازار فرستاد. تقریباً از تمام ارزهای دیجیتال پشتیبانی میکند و صفحهنمایش رنگی آن به جذابیتش میافزاید. همچنین دوربینی درونساخته برای اسکن کُدهای QR دارد که کار انجام تراکنش را آسانتر و ایمنتر میکند. قیمت کیف پول سختافزاری سیف پل با مدل S۱ در ایران حدود ۳میلیون تومان است.
بهترین کیف پولها برای فعالیت در دیفای و NFT
اگر بخواهید وام غیرمتمرکز دریافت کنید، از صرافی غیرمتمرکز استفاده کنید، NFT بخرید و بفروشید و در کل در حوزه دیفای و NFT فعالیت کنید، بهجز تراست والت و کیف پولهای سختافزاری که گزینههای مناسبی برای شروع هستند، بهترین کیف پولهای اختصاصی برای این فعالیتها عبارتاند از:
- متامسک: با داشتن متامسک میتوانید در بیشتر پلتفرمهای دیفای و NFT بدون هیچ مشکلی فعالیت کنید. بهطور همزمان از شبکههای اتریوم، بایننس اسمارت چین، اولنچ، فانتوم، پالیگان، RSK و … پشتیبانی میکند و از این نظر مانند چاقوی سوئیسی است.
- فانتوم (Phantom): همان متامسک را در نظر بگیرید؛ اما برای اکوسیستم سولانا. اگر برنامههای غیرمتمرکز مدنظر شما روی شبکه سولانا اجرا شده است، بهترین گزینه موجود فانتوم است که بهصورت افزونه روی مرورگرهای گوگل کروم و فایرفاکس نصب میشود.
- مث والت (Math Wallet): یک کیف پول تمامعیار است که علاوه بر افزونه مرورگر، نسخه موبایل هم دارد. از ۲۰ شبکه بلاک چینی ازجمله اتریوم، بایننس، سولانا و پولکادات پشتیبانی میکند و برای افرادی که نمیخواهند از کامپیوتر شخصی برای اتصال به برنامههای غیرمتمرکز استفاده کنند، یک گزینه ایدئال است.
جمعبندی
با خواندن این مقاله، احتمالاً در مجموع میدانید که کیف پول دیجیتالی چطور کار میکند و طبق چه فاکتورهای مهمی دستهبندی میشود. همچنین، علاوه بر آشناشدن با چند کیف پول برتر نرمافزاری و سختافزاری، چکلیستی از ویژگیهایی در اختیار دارید که باید موقع انتخاب کیف پول در نظر بگیرید.
همان طور که میبینید، کیف پولهای دیجیتالی با خصوصیات متنوع زیادی در بازار موجود هستند. اما، در نهایت معیار انتخاب کیف پول ارز دیجیتال، فقط خودتان و اهدافی است که از ورود به دنیای ارزهای دیجیتال در سر دارید. موضوع ارزیابی گزینههای موجود کیف پول کماهمیتتر از دلیل ورود شما به دنیای کریپتو نیست.
آنچه در استفاده از هر کیف پولی باید به یاد داشته باشید، ایمنی کیف پول است. هرگز فراموش نکنید که کلیدهای خصوصی (یا بکآپ چندکلمهای) تنها راه دسترسی شما به داراییهایتان و بازیابی کیف پولتان است. ازدسترفتن کلید خصوصی بهمعنای ازدسترفتن داراییهایتان است.
با شناخت کامل از نیازهای خود و قابلیتهای کیف پول در کنار رعایت تمام نکات ایمنی میتوانید تجربه لذتبخشی از فعالیت در دنیای کریپتو داشته باشید.