درمان بیماری کبد چرب با طب سنتی

درمان گیاهی کبد چرب با 15 گیاه دارویی

درمان گیاهی کبد چرب با 15 گیاه دارویی

درمان گیاهی کبد چرب با مصرف گیاهان دارویی توصیه شده در طب سنتی است. اما کدام گیاه دارویی برای درمان چربی کبد مناسب است؟ درمان کبد چرب با خاکشیر و زردچوبه یکی از رایج‌ترین روش درمان گیاهی کبد چرب به روش سنتی است. در ادامه موثرترین گیاهان دارویی که برای درمان کبد چرب غیرالکی توصیه شده است را معرفی کرده‌ایم.

بیماری | بیماری کبد

درمان قطعی کبد چرب با داروی گیاهی شدنی است؟

درمان قطعی و فروی کبد چرب با داروی گیاهی را هیچ پزشک یا متخصص طب سنتی تایید نمی‌کند زیرا یکی از مهم‌ترین عوامل برای درمان کبد چربی، رعایت اصول تغذیه‌ای درست و استفاده از غذاهای سالم است. در واقع مبتلایان بیماری کبد چرب باید به نوعی از یک سری اصول در تهیه و طبخ مواد غذایی استفاده کنند تا به همراه سایر مواردی که در درمان این بیماری بیان می‌شود، تکمیل کننده درمان بیماری آن‌ها باشد.

به جرات می‌توان گفت با خوردن هر نوع داروی گیاهی و طبیعی برای درمان کبد چرب، اگر شما مثل سابق به سبک غذا خوردن خود ادامه دهید، نه تنها درمان حاصل نمی‌گردد بلکه حتی شرایط شما ممکن است هر روز بدتر و بدتر شود. به همین دلیل داشتن سبک زندگی سالم، مکمل سایر درمان‌های شما در کنترل و درمان و پیشگیری چرب شدن کبدتان خواهد بود.

درمان گیاهی کبد چرب؛ یک روش درمانی موثر است

درمان گیاهی کبد چرب

چرا درمان گیاهی کبد چرب توصیه می‌شود؟

یک بررسی در سال 2018 گیاهان دارویی،‌ مکمل‌‌ها، ادویه‌جات و ترشی‌جات را که به عنوان درمان‌‌های جایگزین برای درمان کبد چرب استفاده شده‌اند را شناسایی کرد.‌ در این بررسی مشخص شد که استفاده از گیاهان دارویی مانند زردچوبه،‌ خار خار،‌ رسوراترول و چای سبز اثرات مثبی بر روی درمان بیماری کبد چرب دارند. البته استفاده از روش‌های گیاهی و سنتی درمان کبد چرب باید با نظر پزشک انجام شود تا عوارض جانبی نداشته باشد.

درباره اهمیت خواندن این مطلب در مورد گیاهان دارویی برای درمان گیاهی کبد‌چرب، همان کافی است که بدانید کبد یا همان جگر را می‌توان سلطان اندام‌های داخلی بدن دانست؛ چرا که لحظه‌ای بدون آن قادر به زندگی کردن نخواهیم بود.

درمان کبد چرب در طب سنتی

نتایج چندین مطالعه نشان می‌دهد که ویتامین‌ها، گیاهان و سایر مکمل‌ها ممکن است به کاهش چربی کبد و کاهش خطر پیشرفت بیماری کبد کمک کنند. در طب سنتی با استفاده از خواص بعضی گیاهان و عصاره‌گیری از آنها می‌توان ترکیباتی بدست آورد که بوسیله آنها براحتی و با موفقیت کامل کبد چرب درمان می‌شود. در ادامه چند گیاه دارویی برای کبد چرب را بخوانید.

گیاه دارویی برای کبد چرب

تعداد گیاهان دارویی مناسب برای درمان کبد چرب بسیار زیاد است و ما در ادامه رایج‌ترین گیاهان دارویی که برای درمان سنتی کبد چرب مورد استفاده قرار می‌گیرد را معرفی کرده‌ایم:

زردچوبه و درمان چربی کبد

خواص زردچوبه برای سلامت

1. درمان کبد چرب با زردچوبه

یک محقق طب سنتی با معرفی زردچوبه به عنوان گیاهی با مزاج گرم و خشک گفت: «مصرف زردچوبه به مبتلایان به کبد چرب و خونریزی‌های گوارشی، سرطان کولون و آلزایمر توصیه می‌شود.». جالب است بدانید که زردچوبه سرشار از آنتی اکسیدان‌ها است. زردچوبه از انباشته شدن چربی جلوگیری می‌کند و برای درمان کبد چرب مناسب است. همچنین زردچوبه توانایی بدن را برای هضم چربی‌ها بهبود می‌بخشد به طوری که از تجمع آن‌ها در کبد جلوگیری می‌کند.

چطور باید از زردچوبه به عنوان گیاه دارویی استفاده کنیم؟

برای درمان کبد چرب باید زردچوبه را داخل کپسول کرده و بعد از غذا میل یا آن را با عسل مخلوط و هر روز مقداری مصرف کنند اما در افراد گرم مزاج مصرف زرد چوبه به این شکل می‌تواند باعث رفلاکس و کهیر شود، با این حال هرگز توصیه نمی‌کنیم این افراد مصرف این ادویه را کنار بگذارند بلکه می‌توانند از آن به میزان کمتر در غذها استفاده کنند.

درمان گیاهی کبد چرب با نوشیدنی زردچوبه

از این شربت می‌توان روزانه 4 لیوان و در وعده‌های صبح، ظهر، عصر و شب میل کرد (1).

مواد لازم:

  • زردچوبه 50 گرم؛
  • زنجبیل 15 گرم؛
  • دارچین 15 گرم؛
  • زیره 20 گرم؛
  • عسل نیم کیلو.

طرز تهیه شربت زردچوبه

  • برای تهیه این شربت ابتدا ادویه‌ها را نیم کوب کرده و داخل 2 لیتر آب معدنی می‌ریزیم.
  • اجازه می‌دهیم به مدت 12 ساعت تا یک روز بماند.
  • سپس به مدت 10 دقیقه با حرارت ملایم می‌جوشانیم.
  • پس از متعادل شدن حرارت تا 50 درجه سانتی گراد، شربت را صاف کرده و به آن عسل اضافه می‌کنیم.
  • شربت را هم می‌زنیم تا قوام بیاید سپس در ظرف شیشه‌ای می‌ریزیم.
  • برای تهیه یک لیوان از این شربت 3 تا 4 قاشق غذاخوری از آن را داخل لیوان ریخته و بقیه را آب جوشیده ولرم اضافه می‌کنیم.

توجه: مصرف این شربت برای زنان باردار ممنوع است؛ افرادی هم که از داروهای شیمیایی از جمله آسپرین، وارفارین و هپارین استفاده می‌کنند همزمان نباید این شربت را مصرف کنند و باید 2 تا 3 ساعت بین آن فاصله بیندازند؛ زیرا شربت زردچوبه اثربخشی دارو را افزایش می‌دهد.

درمان کبد چرب با خاکشیر

3. درمان کبد چرب با خاکشیر

خاکشیر یکی از گیاهانی بسیار مفید است که می‌توانید از آن برای درمان انواع بیماری‌ها استفاده کنید. همچنین مصرف خاکشیر برای درمان کبد چرب و پاکسازی آن بسیار مفید است.  این دانه‌ها کبد را از چربی پاکسازی می‌کنند و به درمان آن می‌پردازند. خاکشیر با آب ولرم و کمی ترنجبین، یک شربت مناسب برای درمان مزاج های خشک ( صفرایی و سودایی ) است و می‌تواند در درمان کبد چرب نیز موثر واقع شود.

طرز تهیه خاکشیر برای درمان کبد چرب

برای این منظور بایستی خاکشیر را با ترنجبین مخلوط کنید. ترکیب خاکشیر با ترنجبین به خصوص در درمان سودا و بلغم تأثیر به سزایی دارد. هم چنین این ترکیب، بهترین نرم‌کننده مزاج های خشک (صفرا و سودا) می‌باشد. یعنی رطوبت دهنده به بدن هستند.

درمان کبد چرب با لیموترش

3. درمان کبد چرب با لیموترش

نوشیدن یک لیوان آب که در آن عصاره یک لیموترش تازه وجود دارد در آغاز روز می‌تواند بهترین دارو برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب باشد. از آنجا که لیمو سرشار از ویتامین C است و به عنوان یک آنتی اکسیدان می‌تواند نقش موثری در هضم و جذب مواد مفید در بدن داشته باشد، قابلیت زیادی در پیشگیری و درمان کبد چرب دارد. مصرف لیمو کمک می‌کند تا آنزیم تولید کبدی به نام گلوتاتیون زیاد شود. گلوتاتیون (Glutathione) باعث خنثی کردن سموم می‌شود.

روش استفاده:

  • لیمو را نصف کردن سپس آب آن را بگیرید.
  • با یک لیوان آب مخلوط‌ کنید و روزی 2 الی 3 بار به مدت چند هفته مصرف کنید.

سرکه سیب

4. درمان کبد چرب با سرکه سیب

سرکه سیب طبیعی یکی از بهترین روش‌های گیاهی برای درمان کبد چرب است. سرکه سیب کمک می‌کند چربی انباشته شده در داخل و اطراف کبد از بین برود. همچنین سرکه سیب باعث کاهش وزن شما می‌شود.

روش استفاده:

  • یک قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک لیون آب گرم بریزید.
  • در صورت تمایل به آن عسل اضافه کنید.
  • قبل و بعد از غذا مصرف کنید این کار را برای چند ماه انجام دهید.

درمان کبد چرب با دمنوش قاصدک

5. درمان کبد چرب با دمنوش قاصدک

گیاه قاصدک (Dandelion) یک تونیک قدرتمند برای کبد شما می‌باشد، از این رو برای درمان بیماری کبد چرب استفاده می‌شود. قاصدک به سم‌زدایی و سوخت و ساز چربی‌های انباشته شده در کبد کمک می‌کند. همچنین عصاره برگ قاصدک به پیشگیری و درمان کبد چرب کمک می‌کند.

طرز تهیه دمنوش قاصدک:

  • اضافه کردن 1 قاشق چای‌خوری ریشه قاصد خشک شده به یک فنجان آب گرم و به مدت 10 دقیقه بگذارید.
  • برای طعم بهتر به آن عسل اضافه کنید و 3 بار هفته مصرف کنید این کار را برای چند هفته انجام دهید.
  • همچنین می‌توانید برگ قاصدت را به سالاد خود اضافه کرده یا آن را بپزید و سپس مصرف کنید.

چای سبز و درمان کبد چرب

6. درمان کبد چرب با چای سبز

نوشیدن چای سبز یا استفاده از عصاره این گیاه دارویی تاثیر چشمگیری در پیشگیری از تجمع و رسوب چربی‌ها در اطراف کبد دارد، همچنین مصرف این گیاه به تسریع روند درمانی کبد چرب نیز کمک شایانی می‌کند. درمانگران چینی نیز بر این باورند که نوشیدن چای سبز به صورت مستمر می‌تواند مانع از ابتلا به سرطان کبد شود. همچنین مصرف چای سبز از انباشته شدن چربی در بدن جلوگیری می‌کند.

درمان کبد چرب با روغن زیتون

درمان کبد چرب با روغن زیتون

7. روغن زیتون

روغن زیتون سرشار از اسید های چرب امگا 3 است. این روغن در مقایسه با دیگر روغن‌ها نظیر مارگارین و کره سالم‌تر است. تحقیقات نشان داده است که روغن زیتون برای کاهش سطح آنزیم‌های کبدی و کنترل وزن مفید است.

درمان کبد چرب با سیر

8. درمان گیاهی کبد چرب با سیر

بسیاری از سیر و یا پودر آن به عنوان طعم دهنده غذا استفاده می‌کنند؛ اما تحقیقات نشان می‌دهد که سیر می‌تواند باعث کاهش وزن شود. بنابراین استفاده از مکمل پودر سیر را به شما توصیه می‌کنیم.

درمان کبد چرب با زنجیل

9. زنجیل و کمک به درمان چربی کبد

 یکی دیگر از شیوه‌های کاهش جذب چربی در جریان گردش خون و اندام‌های داخلی، گنجاندن زنجبیل در برنامه غذایی هفتگی است. افرادی که در طول هفته 2 تا 3 بار زنجبیل استفاده می‌کنند، می‌توانند از خواص درمانی آن در افزایش میزان متابولیسم و سوخت و ساز بدن و کاهش جذب چربی‌ها بهره‌مند شوند.

برای این منظور می‌توانید یک تکه زنجبیل را درون یک کاسه ماست رنده کرده و آن را بعد از صرف وعده‌های غذایی میل کنید. به اعتقاد برخی از درمانگران شیوه‌های طبیعی درمان نوشیدن دمنوش زنجبیل نیز در کنترل بیماری‌های کبد به ویژه کبد چرب موثر است. نوشیدن این دمنوش می‌تواند به کاهش جذب چربی در اطراف کبد کمک کرده و مانع از ابتلای افراد مستعد به این بیماری شود.

مصرف دمنوش زنجبیل یا ماست کم چرب حاوی زنجبیل به ویژه در وعده‌هایی که غذای چرب خورده اید بسیار اهمیت دارد. همچنین می‌توانید با جوشاندن برش‌های زنجبیل در چای سبز یا آب، چای زنجبیل درست کنید.

آرتیشو و درمان گیاهی کبد چرب

10. درمان گیاهی کبد چرب با کنگر فرنگی

آرتیشو یا کنگر فرنگی مصرف غذایی داشته و در طب سنتی مصرف این گیاه سابقه طولانی در درمان اختلالات کبدی و صفرا دارد. این گیاه دارویی شامل اسیدهای سینارین، فلونیک و کافئیک لاکتون‌های سزکویی‌ترپن، فلاونوییدها اینولین فیتواسترول‌ها، مواد معدنی، ویتامین و آنزیم‌ها می‌باشد. عصاره برگ گیاه دارای اثر آنتی‌اکسیدانی و محرک سلول‌های کبدی است.

درمان کبد چرب با خارمریم

11. کاهش جذب چربی با گیاه خارمریم

گیاه خارمریم یکی دیگر از گیاهان دارویی است که از آن برای درمان و پیشگیری از بیماری‌های کبدی استفاده می‌کنند. این گیاه از آنجا که ترکیبی به نام سیلی مارین دارد، می‌تواند در کاهش میزان جذب چربی به ویژه چربی بد (LDL)، تری گلیسیرید و کاهش جذب کلسترول موثر باشد. به همین دلیل بسیاری از درمانگران، این گیاه را از جمله موثرترین گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب می‌شناسند و مصرف دمنوش یا خشک این گیاه همراه غذا را در این زمینه موثر می‌دانند.

گیاه دارویی خارمریم در درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان، ایدز، هپاتیت و مسمویت‌های کبدی موثر تشخیص داده شده است. از جمله می‌توان به اثرات آنتی اکسیدانی، آنتی ویروسی، ضد التهابی، تقویت کننده سیستم ایمنی اشاره نمود.

طرز تهیه دمنوش خارمریم

3.5 گرم دانه خارمریم را در 150 سی سی آب جوش به مدت 10 تا 15 دقیقه دَم و روزانه 3 بار (نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی) مصرف کنید.

مصرف این گیاه با مشورت متخصص طب سنتی می‌تواند به بهبود عملکرد کبد کمک کرده و سرعت تولید دوباره سلول‌های کبدی را افزایش دهد.

درمان گیاهی کبد چرب با دارچین

12. درمان گیاهی کبد چرب با دارچین

مطالعات بسیاری بر اثر دم‌کرده و همچنین مکمل دارچین بر روی کبد چرب انجام شده است و تقریباً اکثر آن‌ها تأثیر مثبت این ادویه خوراکی بر کبد چرب را تأیید کرده‌اند. دارچین نیز مشابه زردچوبه بهتر است به صورت آسیاب نشده استفاده شود (2).

درمان کبد چرب با رزماری

13. رزماری و کمک به درمان کبد چرب

رزماری با طعم و عطر خوشی که دارد برای استفاده در غذاها و یا کنار آنها بسیار مفید است. این گیاه خوشبو خاصیت ضد التهابی دارد و به این منظور برای کاهش دردهای مفصلی و یا کوفتگی ها از آن استفاده می‌شود. در بعضی از مطالعات صورت گرفته، اثر درمانی آن برای کبد چرب نیز ثابت شده است (3).

درمان کبد چرب با سرکه انگبین

14. درمان چربی کبد با سرکه انگبین

استفاده روزانه یک لیوان سرکه انگبین می‌تواند به درمان کبد چرب شما کمک کند. سرکه انگبین از ترکیب دو واحد عرق نعناع، یک واحد سرکه طبیعی و دو واحد عسل بدست می‌آید و با سکنجبین درست شده از شکر کاملا متفاوت می‌باشد.

درمان کبد چرب با عرق عرق کاسنی

15. عرق کاسنی و پاکسازی کبد

کاسنی یکی از گیاهان و عرقیجات معروف در طب سنتی ایران از گذشته تا کنون است. این ماده‌ی غذایی با طبعی سرد، برای پاکسازی کبد از سموم مفید است و با دارا بودن خاصیت پروبیوتیکی، دستگاه گوارش را تنظیم می‌کند. خوردن روزانه 7 برگ کاسنی و یا یک استکان عرق کاسنی برای داشتن کبدی سالم توصیه می‌شود.

عرقیات گیاهی بنوشید

عرق گیاهی شاه‌تره، خارشتر و کاسنی از جمله داروهای گیاهی موثر در کنترل و درمان کبد چرب به شمار می‌آیند. این نوشیدنی‌های گیاهی از آنجا که طبعی سرد وتر دارند، موجب کاهش میزان کلسترول خون می‌شوند و در عین حال به پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد هم کمک می‌کنند.

هر نوع عرقیجات گیاهی در درمان بعضی از بیماری ها موثرند. به اعتقاد درمانگران، نوشیدن یک تا 2 لیوان ازیکی از عرقیات شاه‌تره، کاسنی و خارشتر یا ترکیبی از آنها می‌تواند تاثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به بیماری های کبد به ویژه کبد چرب و سیروز کبدی داشته باشد و احتمال ابتلا به این بیماری‌ها را به صفر برساند.

درمان کبد چرب با گیاهان دارویی

گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب

سایر گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب

  • گل بنفشه؛
  • شیرین بیان
  • آواکادو؛
  • عرق شاهتره؛
  • خارخاسک؛
  • زعفران؛
  • ترنجبین؛
  • تخم گشنیز؛
  • کامبوجا؛
  • گل گاوزبان؛

مصرف این گیاهان دارویی کبد را درمان می‌کند؟

مصرف این گیاهان دارویی به تنهایی نمی‌تواند کبد چرب را درمان کند! موثرترین و کارآمدترین راهکار درمان کبد چرب بر اساس آخرین تحقیقات، رعایت رژیم غذایی مناسب با همراهی فعالیت بدنی کافی است. تنها 3 تا 5 درصد کاهش وزن می‌تواند تا حد زیادی چربی کبد را از بین ببرد. پس در کنار درمان دارویی و گیاهی، پیروی از یک الگوی غذایی سالم، راهکار کلیدی در درمان این بیماری است.

اگر اضافه وزن دارید، اگر کم تحرک هستید و احتمال ابتلا به کبدچرب را دور نمی‌بینید به شما پیشنهاد می‌کنیم از مصرف غذاهایی مانند غذاهای فریز شده و یخ زده، ترشیجات، ماست پرچرب، سس، نمک زیاد، غذاهای فست فود، انواع شیرینی‌ها، پیتزا، انواع سرخ کردنی‌ها مانند سیر داغ، پیاز داغ، چیپس، پفک، غذاهای چرب و نوشابه‌های گازدارپرهیز کرده و تا می‌توانید به جای آنها از میوه های تازه، سبزیجات مختلف به ویژه کاهو، خیار، هویج و غذاهای سالم و طبیعی استفاده کنید. رعایت این رژیم در تمام دوره‌های سنی به پیشگیری از ابتلا به کبد چرب و دیگر بیماری های کبد کمک می‌کند (4).

سخن پایانی

در طب سنی پیشنهادات زیادی برای استفاده از گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب مطرح شده است. اما برخی گیاهان دارویی، عوارضی نیز دارند که ممکن است استفاده از طب سنتی برای درمان کبد چرب برای تمام افراد مناسب نباشد و دچار عوارض احتمالی شوند. به همین دلیل قبل از مصرف هرگونه گیاهان دارویی و مکمل‌‌های کبد چرب با پزشک مشورت کنید.

درمان قطعی کبد چرب با داروی گیاهی

کپسول گیاهی کبد چرب موثرترین داروی گیاهی بدون عوارض برای درمان و بهبود کبد چرب و بیماری‌های کبدی است.

توجه: اطلاعات موجود در سایت زوم لایف، از منابع معتبر خارجی تهیه و ترجمه شده است اما جایگزین هیچ‌یک از نسخه‌هایی که پزشکان می‌نویسند، نیست. اگر فکر می‌کنید مشکل پزشکی دارید، لطفاً برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.


کبد چرب یکی از بیماری‌هایی است که در سال‌های اخیر افراد بسیاری را درگیر کرده است. این بیماری در طب سنتی درمان‌های متنوعی دارد. در این مقاله به چند روش مهم و کاربردی درمان کبد چرب از دکتر روازاده، حکیم خیراندیش، دکتر کردافشاری و سایر روش های طب سنتی خواهیم پرداخت.

درمان کبد چرب از نظر دکتر روازاده

برای درمان بیماری کبد چرب چهار راه‌کار را که مورد تایید دکتر روازاده است معرف می‌کنیم.

  1. برای درمان کبد چرب روغن ارده کنجد مصرف کنید.
  2. سکنجبین با عسل (سرکه انگبین) که سرکه انگور با عسل هست را بصورت روزانه به شکل شربت مصرف کنید.
  3. شیره انگور به صورت شربت استفاده شود.
  4. برای درمان کبد چرب با خاکشیر، یک تا دو قاشق غذاخوری خاکشیر به صورت جوشانده را ناشتا مصرف کنید.

مواد غذایی ارگانیک

درمان کبد چرب در طب سنتی دکتر خیراندیش

  1. پیش از هر چیز تغذیه‌تان را اصلاح کنید.
  2. غذاهای خیلی سرد و خیلی گرم را با هم نخورید. مثلا همراه با ماست غذاهای خیلی گرم نخورید و غذاهای سرد همراه با غذاهای گرم را حذف کنید.
  3. آب و مایعات سرد را بین غذا ننوشید.
  4. خوردن آب یخ یا غذای سرد بعد از غذای گرم ممنوع است. مثلا سوسیس و کالباس چون همراه با ادویه‌جات است، باعث تشنگی می‌شود و خیلی از افراد آن را با نوشیدنی می‌خورند که کاملا اشتباه است.

پیشنهاد می کنیم مقاله اصول تغذیه سالم در طب سنتی را مطالعه فرمایید

درمان فوری کبد چرب به روش دکتر خیراندیش

بهترین درمان فوری کبد چرب استفاده از سکنجبین است. یک واحد سرکه، دو واحد عسل و دو واحد عرق نعنا (برای زنان نصف واحد سرکه) ترکیب کرده با دو برابر آب مخلوط کنید و روزی یک لیوان آرام آرام بنوشید.

این درمان باید بین چهار تا شش ماه ادامه داشته باشد. همچنین هر دو ماه آنزیم‌های کبدی چرب را باید اندازه‌گیری کنید. پیاده‌روی و غذای سر شب و ترک ناهار هم توصیه می‌شود.

درمان گیاهی کبد چرب

کبد چرب و درمان آن از زبان دکتر کرد افشاری

  1. پرهیز از انواع سس‌ها، غذاهای چرب، غذاهای شور و ترشیجات بسیار مفید است. بهتر است ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید. برای آن‌که بتوانید بیماری کبد چرب را درمان کنید، بهتر است از میل کردن سرخ کردنی دوری کنید.
  2. عرق کاسنی شاتره: نصف تا یک لیوان در روز به مدت سه ماه هر روز به صورت ناشتا استفاده شود.
  3. دم کرده آویشن به جای چای مصرف شود.
  4. مصرف سکنجبین عنصلی که از پیاز عنصل درست شده است، سه تا پنج ماه استفاده شود.
  5. دوای بلغم امام صادق: مصطکی + سیاه دانه + زنیان + آویشن با سه الی چهار برابر عسل معجون تهیه شود یا با پودر نبات مخلوط شده و بعد از هر وعده غذایی خورده شود. به اندازه دو یا سه نخود صبح و عصر استفاده شود. این ترکیب چربی و رطوبت‌های کبد را از بین میبرد.

پیشنهاد می کنیم مقاله علت و علائم کبد چرب چیست؟ را مطالعه فرمایید

پیشگیری و درمان کبد چرب از منظر طب سنتی

گوارش درست یکی از راه‌های پیش‌گیری از کبد چرب است. برای مثال جویدن درست لقمه کمک بسیار بزرگی برای پیش‌گیری است. به صورت نه افراط (60بار جویدن) نه تفریط (نجویده قورت دادن).

کبد چرب و آب یخ

مصرف نکردن از آب یخ و کلیه غذاهای خیلی سرد مثل بستنی موثر است. البته نمی‌شود گفت اصلا بستنی نخوریم، بلکه بستنی محلول بخوریم، مثل آب هویج بستنی یا بستنی که کمی آب شده و رو به خنکی است، میل کنید و آرام آرام از آن بخورید که سردی یخ آن حنجره و معده را درگیر نکند.

آب را سعی کنیم با دمای معمولی مصرف کنیم. علت اینکه بعد از بستنی خوردن تشنگی ما زیاد می‌شود و میل به خوردن آب داریم یا وقتی تشنه هستیم و آب یخ می‌خوریم و دوباره میل به خوردن آب یخ داریم، چیزی نیست جز اینکه صفرای معلق در کبد، به سمت جداره نزدیک و به معده فراخوان می شود.

در نتیجه حرارت در معده دوچندان شده و دوباره این میل زیاد می‌شود. ولی وقتی آب در درجه حرارت خنک (نه گرم نه یخ) نوشیده شود، تشنگی فروکش می کند.

چون همراه با آب گرم رطوبت می‌آید و حرارت بیشتری را جذب نمی‌کند. بلکه این رطوبت، صفرای موجود را پاک کرده و صفرای معلق در کبد را فراخوان نمی‌کند.

به همین دلایل است که در شهرهای گرمی مانند کاشان برای اینکه بتوانند گرمای آنجا را برای فعالیت‌های کشاورزی تحمل کنند، ارده شیره می خورند تا بتوانند گرمای موجود را تحمل کنند.

همچنین در شهرهای جنوبی در فصل تابستان (به اصطلاح خرما پزان)، خرما می‌خورند که بتوانند گرما را تحمل کنند.

درمان کبد چرب با مصرف ترشیجات طب سنتی

در درمان کبد چرب غیرالکلی یا سرد باید کبد را گرم کنیم. چون به واسطه رفتارهای غلط غذایی، سرد شده است. در عین حال باید لایه‌ای را که در جداره کبد رسوب کرده و به آن چربی کبد و در اصطلاح طب سنتی تشمع کبدی اطلاق می‌شود را توسط داروهایی خرد کرده و پاکسازی و دفع کنیم.

بنابراین نیاز به یک ماده شکننده است. این شکننده‌ها همان ترشیجات طبیعی و نفوذ کننده مانند سرکه انگور خانگی، آبلیمو طبیعی، آبغوره طبیعی و آب زرشک هستند.

این ترشی‌ها اگر به صورت خالص مصرف شوند، به جداره معده و کل دستگاه گوارش آسیب وارد کرده و آن‌ها را می سوزانند. همچنین به مغز فرد سردی می بخشند.

برای مثال باید آبلیمو را به صورت محلول استفاده کرد (آب لیمو و عسل یا آب لیمو داخل چای طبیعی)، همچنین آب زرشک و آب انار ترش را با مقداری نمک دریا مصرف کرد.

درمان کبد چرب با سرکه انگبین

سرکه انگبین از قدیمی‌ترین شربت‌های مفید و البته صددرصد ایرانی بوده که ترکیبات اصلی آن، سرکه انگور و عسل است. ترکیب آن‌ها شربتی شفابخش و گوارا را تشکیل می‌دهد که از گذشته‌های دور خواص متعدد آن مورد توجه اطبا طب سنتی قرار گرفته و همچنان امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد. سرکه انگبین برای بسیاری بیماری‌های دیگر هم تجویز می‌شود.

یکی از درمان‌های ساده برای کبد چرب، مصرف روزانه «شربت سکنجبین» است. دقت کنید که درمان‌های طب سنتی درمانی تک‌بعدی نیستند و باید با مصرف یک ترکیب دارویی باشد.

بلکه برای درمان و حصول نتیجه باید پرهیز و تدابیر توصیه ‌شده دقیق اجرا شود. مثلا برای درمان کبد چرب در کنار مصرف شربت سکنجبین، باید از آب یخ پرهیز کرد و هر لقمه غذا حدود 20 مرتبه جویده شود.

سکنجبین عسلی عنصلی

تهیه سکنجبین به روش ابن سینا

ابن سینا در کتاب قانون روش تهیه شربت سکنجبین را توضیح داده است.

مواد مورد نیاز: سرکه یک پیمانه، عسل دو پیمانه، آب هشت واحد

روش تهیه: سرکه، عسل و آب را با یکدیگر ترکیب کنید، سپس روی حرارت قرار دهید. آن را با شعله ملایم بجوشانید تا یک سوم آب آن تبخیر شود. در زمان جوشیدن کف روی آن را جدا کرده و مقداری نعناع برای بهبود رنگ و طعم به آن اضافه کنید.

در هر وعده مصرف، یک سوم لیوان از آن را با دو سوم آب ترکیب کرده و بنوشید. بهتر است آن را با شکم خالی یا حداقل یک ساعت بعد از غذا میل کنید.

درمان کبد چرب با خاکشیر

یکی از ترکیبات عمومی برای درمان کبد چرب، استفاده از «خاکشیر» است که البته کاربردهای خاکشیر در حوزه درمان‌های طب اسلامی ایرانی بسیار گسترده است.

استفاده از جوشانده یک تا دو قاشق غذاخوری خاکشیر به‌صورت ناشتا، نقش بسیار چشمگیری در درمان کبد چرب و عوارض کبدی دارد. البته کنار مصرف خاکشیر باید سایر پرهیزها و تدابیر لازم را نیز رعایت کرد. مانند پرهیز از مصرف آب یخ، پرهیز از مصرف روغن‌های مایع تراریخته موجود در بازار و…

مصرف صبح ناشتا یک لیوان خاکشیر همراه با عسل، آب لیمو ترش تازه و آب گرم نیز می‌تواند اثرات درمانی گسترده‌ای داشته باشد.

در آخر می توانید سوالات خود در مورد درمان کبد چرب را از طریق بخش دیدگاه ها پرسیده تا کارشناسان عطارخونه در اولین فرصت پاسخگو شما عزیزان باشند.

دیدگاهتان را بنویسید