کدام گرید در کبد چرب خطرناک است
این روزها کبد چرب جزو بیماریهایی است که شیوع بسیار بالایی دارد. به نقل از روابط عمومی پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ معاون تحقیقات وزیر بهداشت، همزمان با “روز بینالملل NASHT” کبد چرب را شایع ترین بیماری کبدی در ایران عنوان کرد. برای درمان کبد چرب نیاز است که در مورد آن اطلاعاتی بدست آوردید. کبد چرب، 4 گرید دارد که گرید 3 آن فیبروز نامیده می شود. در ادامه این مقاله، مفصل به این بیماری خواهیم پرداخت.
کبد چرب گرید ۳ چیست؟
سلولهای کبد، در حالت عادی دارای مقداری چربی ذخیره شده در خود هستند. همانطور که میدانید، خون پس از جذب مواد غذایی در روده به کبد میرود تا گلوکز و چربی را در آن ذخیره کند. گلوکز به صورت گلیکوژن در کبد ذخیره میشود. اما حجم چربی ذخیره شده در چربی کمتر از قند یا همان گلوکز است. به همین دلیل افزایش مقدار این دو ماده غذایی در رژیم غذایی منجر به وخامت اوضاع سلولهای کبدی میشود. اگر میزان چربی که در سلولهای کبدی اندوخته شده از ۵ تا ۱۰ درصد وزن بدن بیشتر شود، فرد مبتلا به کبد چرب است. کبد چرب بر اساس میزان این چربی اندوخته شده به ۴ گرید طبقه بندی میشود. گرید 1 و 2 شرایطی هستند که چربی اندوخته شده در سلولها با استفاده از رژیم غذایی و داروهای تجویزی متخصص تغذیه بهبود مییابد. گرید 1 عموما بی علامت است. اما گرید 2 علائم و روشهای تشخیصی خاص خود را دارد.
گرید ۳ کبد چرب باعث التهاب کبد و بروز فیبروز کبدی میشود. این شرایط حالتی است که سلولهای کبدی چربی بالایی دارند. در نتیجه در برخی از وظایف کبد اختلال ایجاد میشود. گرید ۴ کبد چرب همان سیروز کبدی میباشد. در این شرایط اکثر سلولها درگیر هستند و کبد نمیتواند انجام وظیفه کند. به همین دلیل بیمار باید در اولین فرصت پیوند کبد دریافت کند. در ادامه با گرید ۳ کبد چرب بیشتر آشنا میشویم.
کبد چرب گرید 3 چه علائمی دارد؟
گرید ۳ کبد چرب نیاز به نظارت مستقیم متخصص گوارش دارد. این شرایط برای بیمار وخیم است. در این شرایط علائم بیماری به وضوح بروز میکند. دیواره کبد و بافتهای آن در گرید ۳ کبد چرب کاملا درگیر هستند. همچنین دیافراگم بیمار نیز مسدود میباشد.
حجم چربی ذخیره شده در کبد چرب گرید 3، بالاست. همچنین تنها بخشی از کبد درگیر این چربی نیست و تمام آن اشباع است. التهاب کبد نیز به همین دلیل ایجاد میشود. این التهاب منجر میشود تا دیگر اندامهای داخلی بدن به کبد کمک کنند تا گردش خون در کبد متوقف نشود. اما گاهی کبد آنقدر ضعیف است که حتی نمیتواند به این کمک ها پاسخ دهد.
در این حالت شریانها و عروق در حال تلاشند تا مواد مغذی را به بدن برسانند و سموم را دفع کنند. عبور از این گرید به سیروز کبدی یا گرید ۴ منجر میشود.
علائم کبد چرب گرید ۳ به شرح زیر میباشد:
- رنگ زرد بیمار
- مشهود شدن رگهای شکم از روی پوست
- متورم شدن شکم
- بیهوشیهای ناگهانی
- کما
- احتیاج به دیالیز کلیه
این شرایط تنها به واسطه رژیم غذایی درمان نمیشود. افرادی که به گرید ۳ کبد چرب مبتلا هستند باید حتما تحت نظر متخصص گوارش باشند و از التهاب بیشتر کبد خود جلوگیری کنند. متخصص گوارش برای درمان این سطح از کبد چرب باید از مهارت و تجربه بسیار بالایی برخوردار باشد.
کبد چرب گرید 3 چه عوارضی را به دنبال دارد؟
کبد چرب گرید 3 عوارض زیادی برای بیمار به وجود می آورد که در زیر به مهم ترین آ ها اشاره می شود:
- کاهش کیفیت تصفیه خون و متعاقبا افزایش مواد سمی و عفونی در بدن
- مسدود شدن رگهای خونی در کبد و کاهش جریان خون در آنها
- احتباس مایعات در بدن و متورم شدن پا
- حساس شدن به داروها و عوارض جانبی آنها به دلیل تجزیه ناکافی ترکیبات شیمیایی در کبد
- اختلال در برخی عملکردهای مغز مثل حافظه و بروز اختلالات خواب
- دیابت نوع دو
- چربی خون بالا
- فشار خون بالا
- بیماریهای قلبی عروقی
- سرطان کبد
- نارسایی کبد
- آسیت یا تجمع مایعات در شکم
کبد چرب گرید 3 با چه روش هایی قابل تشخیص است؟
در آزمایش چربی خون، دو عنوان AST و ALT مختص بیماری چربی کبد و سیروز کبدی هستند. اگر این دو مورد سطوح غیر طبیعی از چربی را اعلام کنند، فرد به گرید 3 و یا 4 کبد چرب مبتلا میباشد. همچنین در نتیجهی آزمایش میزان آلبومین نیز بالاست. حجم پروترومبین خون نیز بیش از حد است. افزایش پروترومبین خون به دلیل عدم توانایی کبد در لخته سازی میباشد. شما با استفاده از این روشها میتوانید از وضعیت سلامت کبد خود مطمئن شوید. همین امروز سلامتی خود را با آزمایش خون بررسی کنید. اما یکی از دقیق ترین روش های تشخیص کبد چرب گرید 3 سونوگرافی است. اغلب پزشکان برای تشخیص دقیق این بیماری سونوگرافی را پیشنهاد می کنند.
روش های جلوگیری از ابتلا به کبد چرب گرید 3 چیست؟
تحرک و مصرف مواد غذایی سالم از اصلیترین مواردی است که سلامتی انسان را تضمین میکند. همچنین خواب کافی و مصرف به اندازهی قند و چربی نیز در جلوگیری از ابتلا به کبد چرب گرید 3 دخیل میباشد.
بیماری کبد چرب به دو نوع الکلی و غیر الکلی تقسیم میشود. بیماری کبد چرب الکلی اغلب در اثر مصرف بیش از حد الکل ایجاد میشود. همانطور که میدانید، حین مصرف الکل بیشترین اندامی که آسیب میبیند، کبد است. الکل به شدت در بروز بیماری کبد چرب الکلی موثر است.
اما در ایران نوع دیگری از بیماری کبد چرب به نام کبد چرب غیر الکلی نیز وجود دارد. این بیماری در اثر چاقی، دیابت، سوء تغذیه در فرد ایجاد می شود. در نتیجه بهترین راه برای عدم ابتلا به بیماری کبد چرب، افزایش فعالیت است. شما باید بین خواب، فعالیت و خوراک خود تعادل برقرار کنید. در این صورت سوخت و ساز بدنتان به تعادل میرسد و چربی خون شما نرمال خواهد ماند.
چه روشهایی برای درمان کبد چرب گرید 3 وجود دارد؟
اول اینکه بیمار باید وزن کم کرده و چربی های اضافه بدن را آب کند. شاخص توده بدنی بیمار باید به میزان استاندارد و بین 18 تا 25 برسد.
تغییر برنامه غذایی بهترین راه درمان کبد چرب گرید 3 خواهد بود. استفاده به اندازه از میوه، سبزیجات، پروتئین و کربوهیدرات ها و کم کردن چربی و نمک در غذا می تواند کمک موثری به درمان بیماری نماید. انجام ورزش هایی مانند شنا و دوچرخه سواری به درمان کبد چرب گرید 3 کمک مهمی خواهد کرد و می تواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.
برای درمان کبد چرب گرید 3 می توانید به دکتر مهدی احمدیان در اصفهان مراجعه کنید.
سخن پایانی- انتخاب بهترین متخصص درمان کبد چرب گرید 3 در اصفهان
در صورتی که شما یا یکی از نزدیکانتان از مشکلات گوارشی و کبد رنج میبرید و درمانی برای آن نمییابید؛ میتوانید با مراجعه به مطب دکتر مهدی احمدیان، فوق تخصص بیماریهای گوارشی و کبد، واقع در اصفهان، خیابان طیب، بعد از پمپ بنزین، طبقه دوم داروخانه دکتر تاجی تحت درمان قرار گرفته و از طریق مشاوره با ایشان بهترین روش درمانی برایتان انتخاب گردد. لازم به ذکر است که خدمات مربوط به درمان رفلاکس معده، کبد چرب، خونریزی دستگاه گوارش و کولیت توسط دکتر مهدی احمدیان به بیماران گرامی ارائه داده میشود.
کبد چرب از جمله بیماری هایی است که در صورت عدم درمان می تواند پیشروی کرده و شرایط پیچیده ای را برای مبتلایان ایجادکند. گرید های کبد چرب متعدد و مختلف هستند و هر کدام از آنها ویژگی های مخصوص به خود را دارند. در ادامه انواع گرید کبد چرب را معرفی کرده و به شرح آن ها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
انواع گرید کبد چرب و علائم آن ها
افزایش عدد در انواع گرید ها نشانگر وخامت و شدت این عارضه است و باید مراقبت های بیشتری صورت بگیرد.
گرید یک کبد چرب
این نوع در اولین مرحله از بروز وضعیت غیر طبیعی برای کبد است. ساده ترین نوع را گرید یک می نامند. افرادی که در طول روز از انواع مواد غذایی ناسالم استفاده می کنند با این عارضه روبرو خواهند شد. افراد مبتلا به این گرید از کبد چرب می توانند با کاهش وزن از بروز تمامی عارضه ها و پیامد های ناشی از آن پیشگیری کنند. اما باید توجه کنید که نباید نسبت به بروز گرید یک کبد چرب در افراد کهن سال بی اعتنا باشیم زیرا که می تواند برای آن ها به دلیل شرایطی که دارند خطرناک باشد.
در گرید 1 کبد چرب تقریباً هیچ کدام از علائم و نشانه های کبد چرب بروز و ظهور ندارند اما به راحتی می توان آن را درمان کرد. نحوه تشخیص گرید 1 کبد چرب در اغلب موارد به نحو اتفاقی بوده است. یعنی فرد برای تست های سالیانه اقدام کرده است و در نتیجه آزمایشات آنزیم هایکبدی زیاد تشخیص داده شده است.
گرید 2 کبد چرب
با پیشرفت نسبی و وخیم تر شدن وضعیت بیمار گرید کبد چرب یک عدد افزایش می یابد. در این نوع از کبد چرب افراد مبتلا باید تحت معاینات پزشکی قرار گیرند و از سوی متخصصین یک سری رژیم های غذایی مخصوص به افراد داده می شود.
علائم گرید دوم کبد چرب
خستگی، بی حالی، بی اشتهایی، کاهش وزن، درد در بخش های مرکزی و راست شکم، زردی چشم ها، حالت تهوع، خارش پوست و تورم در ناحیه پا.
گرید 3 کبد چرب
برخلاف گرید قبلی که با بهبود وضعیت تغذیه ای و تغییر سبک زندگی می توان به کنترل و درمان آن پرداخت در گرید 3 این اقدامات نتیجه ای در برندارد و بیمار یک مرحله پیشرفت کرده است.
در گرید 3 این بافت های کبد آسیب می بینند.
علائم گرید 3 کبد چرب و نارسایی کبد
زردی چهره فرد مبتلا به گرید 3 افزایش می یابد، رگ هایی که در نواحی شکمی وجود دارد از زیر بافت پوست قابل مشاهده است و تورم شکم از علائم آن است. زمانی که این بیماری در حالت شدید باشد احتمال دارد که بیماران دچار افت هر مشکلی شوند.
گرید دوم و سوم مرحله پیشرفته تری از گرید یک است. آسیب به بافت های کبد در این دو گرید اتفاق می افتد. به همین دلیل زمانی که آزمایشات رادیولوژی انجام می شود سیگنال خاصی از دیواره کبد دریافت نمی شود و این علامتی بر آسیب بافت دیواره کبد است.
پیشرفته
مبتلایان به گرید پیشرفته نیازمند پیوند کبد می شوند زیرا که آخرین گرید از کبد چرب را تجربه می کنند. این نوع کبد چرب به سیروز کبدی نامیده می شود.
افرادی که به این مرحله از کبد چرب مبتلا هستند کبد شان زخم های شدید برداشته است و احتمال این که به وضعیت عادی باز گردد بسیار کم است. به همین دلیل این دسته از مبتلایان پیوند کبد انجام می دهند.
علائم سیروز کبدی یا گرید پیشرفته
کاهش میزان اشتها، خونریزی از ناحیه بینی، زردی صورت، نمایان شدن شریان ها به شکل عنکبوتی زیر بافت پوست، کاهش وزن، خارش پوستی و ضعف.
مراقبت های ضروری برای افراد مبتلا به سیروز کبدی
به دلیل این که گرید 4 از حساس ترین و پیشرفته ترین انواع کبد چرب است توصیه هایی به مبتلایان می شود تا وضعیت آنها در وضعیت ثابت قرار گیرد و پیشرفت بیماری را در آنان شاهد نباشیم.مهم ترین مراقبت ها و توصیه های ارائه شده از سوی متخصصین موارد زیر هستند:
• استفاده از واکسن های مخصوص: سیروز کبدی تمامی سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار داده و باعث ضیف شدن آن می شود. در نتیجه احتمال بروز عفونت ها و بیماری ها افزایش می یابد. در این موارد توصیه می شود که واکسن هایی همچون واکسن هپاتیت نوع الف و ب و نیز آنفولانزا را بزنید. در این مورد بدن شما در برابر این عفونت ها تقویت می شود.
• استفاده از انواع دارو های مورد تایید پزشک: بعد از بیماری و تضعیف وضعیت کبد تجزیه و دفع کردن انواع دارو ها با مشکل روبرو می شود. به همین دلیل پزشکان درجریان تمامی دارو هایی که استفاده می کنید باید قرار گیرند تا اقدامات و مراقبت های لازم را به شما ارائه کنند. مکمل های غذایی و هر نوع دارو هایی که بدون نسخه تجویز می شود در دسته دارو هایی قرار می گیرند که پزشکان متخصص باید از آن ها آگاه باشند تا مشکلی برای کبد شما ایجاد نشود.
• برخورداری از رژیم غذایی سالم و طبیعی: در طول روز باید از انواع میوه ها، سبزیجات و پروتئین های بدون چربی استفاده کنید. در بیماران مبتلا به سیروز کبدی احتمال این که مواد مغذی بدن از بین برود و عضلات بدنی ضعیف شوند زیاد است از این رو نیاز است که افراد دریافتی مواد مغذی شان را افزایش دهند تا کمبود ها جبران شوند. تغذیه مناسب موجب جلوگیری از بروز ضعف و سایر خطرات ناشی از ضعف بدنی می گردد.
خاتمه
افرادی که به گرید های پایین تری از کبد چرب مبتلا هستند می توانند با تشخیص بهنگام و آغاز روند درمان از بروز پیشروی این بیماری و حاد شدن آن جلوگیری کنند. به همین دلیل توصیه می شود در صورتی که علائم خاصی را تجربه می کنید در اولین فرصت به بهترین متخصصین مراجعه کنید تا از وخیم تر شدن و بالاتر رفتن گرید چربی کبد شما جلوگیری شود.