پزشکی و سلامت

چه غذاهایی برای درمان کبد چرب خوبه

کبد مثل نیروگاه بدن است و کارهای اساسی زیادی را برعهده دارد. این کارها شامل تولید پروتئین، کلسترول و صفراست که درنهایت به ذخیره‌ی انواع ویتامین ها و مواد معدنی و کربوهیدرات منجر می‌شود. کبد مواد سمی مانند الکل، داروها و موادی را که در طی سوخت‌و‌ساز تولید شده‌اند، تجزیه می‌کند. برای همین سلامتی بدن به سالم نگه داشتن کبد بستگی دارد. این مقاله مواد مفید برای کبد را به شما معرفی می‌کند.

۱. قهوه

قهوه یکی از بهترین نوشیدنی‌ها و مواد مفید برای کبد است. تحقیقات نشان داده‌اند که نوشیدن قهوه در مقابل بیماری‌ها از کبد محافظت می‌کند. این موارد شامل کسانی که به مشکلات کبدی دچار هستند هم می‌شود. مثلا تحقیقات متعددی نشان داده‌اند که نوشیدن قهوه احتمال ابتلا به سیروز کبدی (التهاب شدید کبد) را کاهش می‌دهد.

نوشیدن قهوه همچنین احتمال ابتلا به نوعی از سرطان کبد را کاهش می‌دهد. این نوشیدنی تأثیرات مثبتی هم روی بیماری‌های کبد و التهاب آن دارد. قهوه احتمال مرگ را در کسانی که به بیماری‌های مزمن کبدی دچار هستند، کاهش می‌دهد. محققان این تأثیر را در کسانی دیده‌اند که حداقل روزی سه فنجان قهوه می‌نوشند. این فواید احتمالا به این خاطر هستند که قهوه از تجمع چربی و کلاژن جلوگیری می‌کند. تجمع چربی و کلاژن دو نشانه‌ی اصلی بیماری کبد هستند.

قهوه همچنین موجب کاهش التهاب می‌شود و سطح آنتی اکسیدان گلوتاتیون را بالا می‌برد. آنتی‌اکسیدان‌ها رادیکال‌های آزاد را که به‌صورت طبیعی در بدن وجود دارند و می‌توانند به سلول‌ها آسیب برسانند، خنثی می‌کنند. قهوه فواید زیادی برای سلامتی کبد دارد. کبد شما برای یک لیوان قهوه آرامش‌بخش برای صبحانه، سپاسگزارتان خواهد بود.

خلاصه: خواص قهوه برای سلامتی بسیارند. قهوه آنتی‌اکسیدان‌های کبد را افزایش می‌دهد. این آنتی‌اکسیدان‌ها التهاب کبد را کمتر می‌کنند و خطر ابتلا به بیماری کبد، سرطان و کبد چرب را کاهش می‌دهند.

۲. چای

امروزه بسیاری از مردم با فواید چای برای سلامتی آشنا هستند، شواهد هم حاکی از این هستند که چای ممکن است برای کبد بسیار مفید باشد. تحقیق گسترده‌ای در ژاپن نشان داده است که نوشیدن ۵ تا ۱۰ فنجان چای سبز در روز می‌تواند نشانه‌های کبد سالم را افزایش بدهد.

تحقیق کوچک‌تری روی بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی انجام شده است. در این تحقیق مشخص شد که ۱۲ هفته نوشیدن چای سبزِ حاوی آنتی‌اکسیدان‌های بالا، سطح آنزیم‌های کبد را بهبود می‌بخشد. چای سبز همچنین در کاهش استرس اکسیداتیو (غلبه‌ی رادیکال‌های آزاد بر دفاع آنتی‌اکسیدانی بدن) و کاهش تجمع چربی در کبد مؤثر است.

به‌علاوه در تحقیق دیگری مشخص شد افرادی که چای سبز می‌نوشند، کمتر به سرطان کبد مبتلا می‌شوند. کمترین خطر ابتلا به این سرطان، متوجه کسانی است که روزانه چهار فنجان یا بیشتر چای سبز می‌نوشند.

تعدادی تحقیق روی موش‌ها و موش‌های صحرایی تأثیرات مفید عصاره‌ی چای سیاه و سبز را اثبات کرده‌اند. برای مثال در یکی از این تحقیق‌ها مشخص شد عصاره‌ی چای سیاه بسیاری از تأثیرات منفی غذاهای چرب روی کبد را از بین می‌برد. همچنین چای سیاه نشانه‌های کبد سالم را افزایش می‌دهد.

اما برخی افراد، مخصوصا آنهایی که مشکل کبدی دارند باید مکمل‌های غذایی حاوی چای سبز را با احتیاط مصرف کنند، زیرا چندین تحقیق نشان داده‌اند که مکمل‌های غذایی حاوی عصاره‌ی چای سبز، به کبد آسیب رسانده‌اند.

خلاصه: چای سیاه و سبز ممکن است سطح آنزیم‌ها و چربی کبد را بهبود ببخشند، اما اگر از عصاره‌ی چای سبز استفاده می‌کنید بهتر است مراقب باشید. عصاره‌ی چای سبز ممکن است باعث ایجاد آسیب بیشتر شود.

۳. گریپ‌فروت

گریپ فروت حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به‌صورت طبیعی از کبد محافظت می‌کنند. دو آنتی‌اکسیدان اصلی گریپ‌فروت نارینجنین (یا نارنژنین) و نارینجین (یا نارینژین) هستند. چندین تحقیق روی حیوانات نشان داده‌اند هردوی این آنتی‌اکسیدان‌ها از آسیب‌ به کبد جلوگیری می‌کنند.

گریپ‌فروت به دو روش از کبد حفاظت می‌کند:

  1. کاهش دادن التهاب؛
  2. محافظت از سلول‌ها.

تحقیقات نشان داده‌اند این آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند فیبروز کبدی را کاهش بدهند. فیبروز کبدی بیماری‌ای است که در آن بافت‌های متصل اضافی در کبد رشد می‌کنند. این مشکل معمولا به‌خاطر التهاب مزمن به‌وجود می‌آید.

به‌علاوه آزمایش روی موش‌هایی که تغذیه‌ی پُرچربی داشتند نشان داده است نارینجنین میزان چربی درون کبد را کاهش می‌دهد. نارینجنین همچنین آنزیم‌های لازم برای چربی سوزی را افزایش می‌دهد. این می‌تواند از جمع‌شدن چربی اضافی در کبد جلوگیری کند.

نهایتا آزمایش‌ها ثابت کرده‌اند در موش‌های صحرایی نارینجین توانایی سوخت‌وساز الکل را بیشتر می‌کند و برخی از تأثیرات منفی آن را نیز از بین می‌برد.

تابه‌حال تحقیقی درمورد خود گریپ‌فروت یا آب گریپ‌فروت انجام نشده است. تمام تحقیقات درمورد مواد مغذی موجود در گریپ‌فروت بوده‌اند. به‌علاوه تقریبا تمام تحقیقات انجام‌شده درمورد آنتی‌اکسیدان‌های گریپ‌فروت روی حیوانات بوده‌اند. ولی شواهد موجود نشان می‌دهند گریپ‌فروت می‌تواند از بروز آسیب و التهاب جلوگیری کند و کبد را سالم نگه دارد.

خلاصه: آنتی‌اکسیدان‌های موجود در گریپ‌فروت با کاهش التهاب و افزایش مکانیسم‌های دفاعی از کبد محافظت می‌کنند. اما درباره‌ی خود گریپ‌فروت یا آب گریپ‌فروت تحقیقات زیادی روی انسان‌ها انجام نشده است.

۴. تمشک آبی و زغال‌اخته

تمشک آبی و زغال‌اخته هر دو حاوی آنتوسیانین هستند. آنتی‌اکسیدان‌هایی که به این میوه‌ها رنگ خاص خود را می‌دهند. به‌علاوه این آنتی‌اکسیدان‌ها فواید زیادی هم برای سلامتی دارند.

چندین تحقیق روی حیوانات نشان داده‌اند تمشک آبی و زغال‌اخته، یا آب یا عصاره‌ی آن می‌تواند به سلامت کبد کمک کند.

خوردن این میوه‌ها برای ۳ تا ۴ هفته از کبد در برابر آسیب محافظت می‌کند. به‌علاوه تمشک آبی عکس‌العمل سیستم ایمنی و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان را افزایش می‌دهد.

یک آزمایش دیگر به این نتیجه رسیده که آنتی‌اکسیدان‌هایی که در تمشک‌ها دیده‌ می‌شوند ایجاد زخم‌های فیبروز کبد را آهسته‌تر می‌کنند. این مواد ایجاد بافت التیامی در کبد موش‌ها را کند می‌کند.

به‌علاوه آزمایش‌ها نشان می‌دهند عصاره‌ی تمشک آبی از رشد سلول‌های سرطان کبد انسانی در لوله‌آزمایش جلو‌گیری می‌کند. ولی برای تأیید این نتایج باید همین آزمایش را درمورد کبد انسان هم انجام داد.

استفاده منظم از این تمشک‌ها باعث می‌شود کبد آنتی‌اکسیدان‌های لازم برای سلامتی را دریافت کند.

خلاصه: تمشک‌‌ها آنتی‌اکسیدان‌های زیادی دارند. این مواد کمک می‌کنند کبد آسیب کمتری ببیند. تمشک‌ها حتی ممکن است عکس‌العمل دفاعی و آنتی‌اکسیدان‌ها را هم بهبود ببخشند. ولی برای تأیید نتایج باید تحقیقات بیشتری را روی انسان‌ها انجام داد.

۵. انگور

انواع انگور مخصوصا انگور قرمز و بنفش،‌ مواد مغذی مفید زیادی دارند. یکی از شناخته‌شده‌ترین این مواد رستراترول است. این ماده فواید زیادی برای سلامتی دارد.

تحقیقات زیادی روی حیوانات انجام شده‌اند که نشان می‌دهند انگور و آب انگور می‌تواند برای کبد مفید باشد.

تحقیقات نشان می‌دهند انگور فواید زیادی دارد. این فواید شامل کم شدن التهاب، جلوگیری از آسیب و افزایش آنتی‌اکسیدان‌ها می‌شوند.

تحقیق کوچکی روی انسان‌های مبتلا به کبد چرب غیرالکلی انجام شد. این تحقیق نشان داد استفاده از عصاره‌ی دانه‌ی انگور برای سه ماه عملکرد کبد را بهبود می‌بخشد.

اما از آنجایی که عصاره‌ی دانه انگور خیلی فشرده است، ممکن است با خوردن خود انگور این نتایج را نبینید. باید تحقیقات بیشتری انجام بدهیم تا تأثیر عصاره‌ی دانه انگور روی کبد انسان تایید شود.

شواهد زیادی از تحقیقات حیوانی و انسانی به‌دست آمده‌اند. این شواهد نشان می‌دهند انگور برای سلامت کبد خیلی خوب است.

خلاصه: تحقیقاتی که روی انسان‌ها و حیوانات انجام شده‌اند، نشان می‌‌دهند عصاره‌ی دانه انگور می‌تواند از آسیب به کبد جلوگیری کند. این ماده همچنین آنتی‌اکسیدان‌ها را افزایش می‌دهد و تورم را کم می‌کند.

۶. انجیر خاردار هندی

انجیر خاردار هندی با نام عملی اپونیتا فیکوس ایندیکا نوع معروفی از کاکتوس خوراکی است. میوه و آب آن معمولا بیشترین استفاده را دارند.

این گیاه در طول تاریخ به‌عنوان داروی گیاهی برای درمان زخم‌ها، خستگی و بیماری‌های کبدی مورد استفاده بوده.

تحقیقی در این مورد در سال ۲۰۰۴ روی ۵۵ نفر انجام شد. نتیجه این بود که عصاره‌ی این گیاه عوارض خماری را کمتر می‌کند.

شرکت کنندگان در این آزمایش حالت تهوع، خشکی دهان و بی اشتهایی کمتری داشتند. در این آزمایش افراد دقیقا به یک اندازه الکل مصرف کردند. نیمی از شرکت‌کنندگان قبل از نوشیدن الکل از این عصاره‌ی استفاده کرده بودند. این افراد نصف بقیه عوارض خماری را تجربه کردند. الکل معمولا در کبد تجزیه می‌شود.

نتیجه این شد که این تأثیرات به‌خاطر کاهش تورم کبد بوده‌اند. کبد معمولا بعد از نوشیدن الکل تورم پیدا می‌کند.

تحقیق دیگری روی موش‌ها انجام شد. محققان ابتدا به موش‌ها حشره‌کشی دادند که به کبد آسیب می‌زند. بعد به آنها عصاره‌ی انجیر خاردار هندی دادند. آنها مشاهده کردند که آنزیم‌ها و کلسترول خون آنها به حالت عادی رسیده بود. تحقیقات بعدی هم به همین نتیجه رسیدند.

جدیدا تحقیقی روی موش‌های صحرایی انجام شده است. این تحقیق آب انجیر خاردار هندی را به‌جای عصاره‌ی آن برای از بین بردن اثرات الکل مورد استفاده قرار داد.

نتیجه این شد که آب انجیر خاردار هندی اثر سوءِاکسیدکننده ناشی از مصرف الکل را کاهش می‌دهد. همچنین کبد آسیب‌دیده را التیام می‌بخشد. آب انجیر خاردار هندی سطح آنتی‌اکسیدان‌ها و تورم کبد را ثابت نگه می‌دارد.

تحقیقات بیشتری را باید روی انسان‌ها انجام داد. مخصوصا با استفاده از آب و میوه‌ی انجیر خاردار هندی، نه عصاره‌ی آن. اما تحقیقاتی که تا به حال انجام شده‌اند نشان می‌دهند که انجیر خاردار هندی تأثیرات مثبتی روی کبد دارد.

خلاصه: انجیر خاردار هندی و آب آن می‌تواند با کاهش تورم اثرات خماری الکل را کم کند. این ماده می‌تواند از کبد در برابر آسیب‌های ناشی از مصرف الکل محافظت کند.

۷. آب لبو

آب لبو سرشار از نیترات‌ها و آنتی‌اکسیدان‌هایی به نام بتالین است. این مواد می‌توانند به سلامتی قلب کمک کنند و آسیب‌های اکسایشی و تورم را کاهش بدهند.

منطقی است که فکر کنیم خوردن خود لبو هم می‌تواند همین تأثیر را روی سلامتی داشته باشد. اما بیشتر آزمایش‌ها از آب لبو استفاده کرده‌اند. می‌تواند خودتان آب لبو را بگیرید. یا آن را آماده از بازار تهیه کنید.

چندین آزمایش درمورد آب لبو روی موش‌های صحرایی انجام شده‌اند. این تحقیقات نشان می‌دهند آب لبو اکسایش و تورم کبد را کاهش می‌دهد. همچنین آنزیم‌های سم‌زدای طبیعی در کبد را افزایش می‌دهد.

تحقیقات روی حیوانات نتایج مثبتی داشته‌اند. ولی تحقیق مشابهی تابه‌حال روی انسان‌ها انجام نشده.

تحقیقات روی حیوانات نشان می‌دهند آب لبو فواید دیگری هم برای سلامتی دارد. این تحقیقات روی انسان‌ها هم نتایج مشابهی داشته‌اند. اما باید تحقیقات بیشتری لازم‌اند تا تأثیرات آب لبو روی سلامتی انسان‌ها تأیید شوند.

خلاصه: آب لبو از کبد در برابر آسیب اکسایش و تورم محافظت می‌کند. این ماده آنزیم‌های سم‌زدای طبیعی را هم افزایش می‌دهد. اما آزمایش‌ها بیشتری باید روی انسان‌ها انجام شوند.

۸. سبزیجات صلیبی

 

سبزیجات صلیبی مانند کلم بروکسل،‌ کلم بروکلی و خردل چینی را به‌خاطر فیبر بالا و مزه‌ی خاص آنها می‌شناسیم. آنها مواد مغذی گیاهی زیادی هم دارند.

تحقیقات روی حیوانات نشان داده عصاره‌ی کلم بروکسل قهوه‌ای و جوانه‌ی بروکلی می‌تواند سطح آنزیم‌های سم‌زدا را افزایش بدهد. این عصاره‌ها می‌توانند از کبد در برابر آسیب جلوگیری کنند.

تحقیقی روی سلول‌های کبد در انسان نشان داده که حتی وقتی کلم بروکسل‌ها پخته شده‌اند هم همین خواص را دارند.

اخیرا تحقیقی روی مردانی انجام شده که کبد چرب دارند. در این تحقیق از عصاره‌ی جوانه‌ی بروکلی استفاده شد که مواد مغذی گیاهی زیادی دارد. نتیجه این بود که آنزیم‌های کبد بهبود پیدا کردند و تنش اکسایشی کمتر شد.

تحقیقی مشابه به این نتیجه رسید که عصاره‌ی جوانه‌ی بروکلی از نارسایی کبدی در موش‌های صحرایی جلوگیری می‌کند.

تحقیقات کمی روی انسان‌ها انجام شده‌اند. ولی تاحالا به نظر می‌رسد که سبزیجات صلیبی فواید زیادی برای سلامتی کبد دارند.

کمی آنها را با سیر و آب‌لیمو یا سرکه‌ی بالزامیک کباب کنید. و یک غذای خوشمزه‌ی سالم خواهید داشت.

خلاصه: سبزیجات صلیبی مانند بروکلی و کلم بروکسل می‌توانند آنزیم‌های سم‌زدای طبیعی کبد را افزایش بدهند. این سبزیجات از کبد در برابر آسیب محافظت می‌کنند و سطح آنزیم‌های کبد را در خون بهبود می‌بخشند.

۹. آجیل

 

 

انواع آجیل سرشار از چربی و مواد مغذی هستند. این مواد آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین E و سایر مواد مغزی گیاهی را شامل می‌شوند.

این ترکیب فواید زیادی برای سلامتی دارد، مخصوصا برای سلامتی قلب. ولی می‌توانند برای کبد هم خیلی مفید باشند.

تحقیقی ۶ ماهه روی ۱۰۶ فرد مبتلا به کبد چرب غیرمرتبط به الکل انجام شد. این تحقیق به این نتیجه رسید که خوردن آجیل سطح آنزیم‌های کبد را بهبود می‌بخشد.

به‌علاوه، تحقیق دیگری روی مردانی انجام شد که از مقدار کمی آجیل و دانه‌ها استفاده می‌کردند. این افراد در مقایسه با کسانی که آجیل و دانه‌های زیادی می‌خوردند بیشتر در معرض NAFLD بودند.

باید تحقیقات وسیع‌تری در این مورد انجام داد. ولی داده‌های اولیه نشان می‌دهند آجیل برای سلامتی کبد بسیار مفید است.

خلاصه: استفاده از آجیل سطح آنزیم‌های کبد را در بیماران مبتلا به NAFLD بهبود می‌بخشد. و برعکس، مصرف کم آجیل خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

۱۰. ماهی‌های چرب

ماهی‌های چرب یکی از منابع اسید‌های چرب امگا ۳ هستند. این چربی‌ها مفید هستند و می‌توانند تورم را کاهش بدهند. آنها همچنین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند.

چربی‌هایی که در ماهی‌های چرب پیدا می‌شوند برای کبد هم مفید هستند. در واقع،‌ تحقیقات نشان داده‌اند که این چربی‌ها از جمع‌شدن چربی جلو‌گیری می‌کنند. آنها همچنین سطح‌ آنزیم‌ها را طبیعی نگه می‌دارند، تورم را کم می‌کنند و مقاومت نسبت به انسولین را بهبود می‌بخشند.

مصرف ماهی‌های سرشار از امگا ۳ برای کبد مفید به نظر می‌رسد. ولی اضافه کردن امگا ۳ به رژیم غذایی همه‌ی داستان نیست.

نسبت چربی‌های امگا ۳ به چربی‌های امگا ۶ هم اهمیت دارد.

چربی‌های امگا ۶ را می‌توان در روغن‌های گیاهی پیدا کرد. خیلی از آمریکایی‌ها بیش از حد مجاز امگا ۶ مصرف می‌کنند. اگر نسبت امگا ۶ به امگا ۳ خیلی بالا باشد، احتمال ابتلا به بیماری‌های کبدی بالا می‌رود.

بنابراین باید مصرف امگا ۶ خود را هم کاهش بدهید.

خلاصه: خوردن ماهی‌هایی که سرشار از چربی‌های امگا ۳ هستند فواید زیادی برای کبد دارد. اما، نکته‌ی مهم اینجاست که مراقب نسبت امگا ۶ به امگا ۳ هم باشیم.

۱۱. روغن زیتون

روغن زیتون یکی از روغن‌های سالم است. این روغن فواید زیادی برای سلامتی دارد، مثلا تأثیرات مثبت روی قلب و سوخت‌وساز.

اما روغن زیتون تأثیرات مثبتی هم روی کبد می‌گذارد.

تحقیق کوچکی روی ۱۱ نفر که مبتلا به ‌NAFLD انجام شده. نتیجه این بود که مصرف روزانه یک قاشق چای‌خوری روغن زیتون سطح چربی و آنزیم‌های کبد را بهبود می‌بخشد.

این ماده همچنین سطح پروتئین‌هایی که سوخت‌وساز را بهبود می‌بخشند را بالا می‌برد.

مصرف این ماده همچنین باعث شد شرکت کنندگان در آزمایش چربی کمتر و گردش خون بهتری در کبد خود داشته باشند.

چندین تحقیق دیگر هم انجام شده‌اند که به نتایج مشابه رسیده‌اند. این‌که استفاده از روغن زیتون در انسان‌ها باعث تجمع کمتر چربی در کبد می‌شود. این روغن همچنین حساسیت به انسولین را بهبود می‌بخشد و سطح آنزیم‌های کبد را بهتر می‌کند.

تجمع چربی در کبد بخشی از اولین مراحل بیماری کبد است. روغن زیتون تاثیرات مثبتی روی چربی کبد و سایر جنبه‌های سلامتی دارد. بنابراین اگر می‌خواهید رژیم غذایی سالمی داشته باشید، باید آن را بخشی ارزشمندی از غذای خود کنید.

خلاصه: تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده از روغت زیتون سطح چربی کبد را کاهش می‌دهد. این روغن جریان خون و آنزیم‌های کبد را بهبود می‌بخشد.

نتیجه‌گیری

کبد عضو مهمی از بدن است که عملکرد‌های اساسی زیادی دارد.

بنابراین باید هرکاری می‌توانید برای محافظت از آن انجام بدهید. غذاهایی که در این مقاله خواندید تأثیرات مفیدی روی کبد داشته‌اند.

این تأثیرات کاهش خطر ابتلا به بیماری کبدی و سرطان، افزایش آنتی‌اکسیدان‌ها و سطح آنزیم‌های سم‌زدا و محافظت در برابر سموم مضر را شامل می‌شوند.

یکی از راه‌های سالم و طبیعی بهبود عملکرد کبد آوردن این غذاها در رژیم غذایی روزانه‌ی شماست.


رژیم غذایی دردیابت کبد چرب

رژیم غذایی دردیابت کبد چرب برای بیماری کبد چرب چندان متفاوت از یک رژیم غذایی سالم برای یک فرد عادی نیست و راه حل مناسب برای این کار عبارت از کاهش محتوای چربی و اجتناب از مصرف کربوهیدراتهای ساده و تلاش در جهت مصرف کامل انرژی دریافتی و پیشگیری از تجمع بیش از حد چربی و کربوهیدرات در بدن است.

لازم نیست که برای کسب آمادگی برای یک رژیم غذایی  کبد چرب، ذائقه و لذت از طعم ها را در خود از بین ببرید و فقط باید از ماهیت آنچه که می خورید و روش طبخ آن آگاه باشید و انتخاب های غذایی خود را آگاهانه انجام دهید.

بیماری کبد چرب به دو دسته اصلی تقسیم می شود کبد چرب ناشی از مصرف الکل،کبد چرب غیر الکلی است.بیماری کبد چرب غیر الکلی بیشتر در افراد چاق و افرادی که در رژیم غذایی خود از غذاهای فرآوری شده به مقدار زیاد استفاده می کنند، رخ می دهد

علت اصلی بروز کبد چرب

علت اصلی بروز کبد چرب ناشناخته است، ولی برخی از اختلالات در بروز کبد چرب بی تاثیر نیست  به عنوان مثال هفتاد درصد بیماران مبتلا به کبد چرب چاق هستند. بیماری دیابت و بالا بودن چربی‌های خون نیز از علل زمینه‌ای آن می باشند

عوامل مختلفی  باعث تغییر متابولیسم در بدن می‌شوند، این عوامل شامل کاهش ناگهانی وزن، سوء تغذیه،گرسنگی طولانی مدت نیز ممکن است باعث کبد چرب می شود

درمان کبد چرب دیابت با رژیم غذایی

یکی از اصلی ترین روش ها برای درمان کبد چرب، بدون در نظر گرفتن نوع  بیماری رژیم غذایی دردیابت کبد چرب می باشد. همانطور که از اسم آن مشخص است، این بیماری نشان دهنده وجود چربی زیاد در رژیم غذایی افراد می باشد.

بطور معمول رژیم غذایی در دیابت کبد چرب مناسب برای بیماری کبد چرب شامل موارد زیراست

-مصرف میوه و سبزیجات به میزان زیاد

مصرف گیاهان دارای فیبر زیاد مانند حبوبات و غلات

کم کردن میزان مصرف شکر، نمک، چربی های اشباع، کربوهیدرات های تصفیه شده و عدم مصرف الکل

رژیم غذایی در دیابت کبد چرب

رژیم غذایی کم کالری و کم چرب

رژیم غذایی دردیابت کبد چرب با یک رژیم کم کالری و کم چرب به شما کمک می کند تا مقدار زیادی از وزن خود را کم کنید. این کار در نهایت کمک به بهبودی بیماری کبد چرب خواهد کرد.

غذای مفید در درمان بیماری کبد چرب

قهوه سبزیجات بلغورجو دوسرگردو، آووکادو ،لبنیات کم چرب ،دانه آفتابگردان، روغن زیتون ،چای سبزموادغذایی هستند که به درمان کبد چرب کمک می کند.

مصرف سبزیجات در رژیم غذایی دردیابت کبد چرب

مصرف سبزیجات ازتجمع چربی در بدن جلوگیری می کند. مصرف دیگر سبزیجات مانند اسفناج، کلم بروکلی و کلم پیچ علاوه بر کمک به درمان کبد چرب می تواند جهت کاهش وزن نیز موثر باشد بنابرایی دررژیم غذایی دردیابت کبد چرب از سیزیجات به وفور استفاده کنید.

مصرف قهوه در رژیم غذایی دردیابت کبد چرب

در رژیم غذایی کبد چرب مصرف قهوه  را فراموش نکنید. زیرا مصرف قهوه به کاهش سطح آنزیم های غیر طبیعی کبد کمک می کند. به نظر می رسد مصرف کافئین سبب کاهش حجم آنزیم های کبدی غیر معمول در افراد در معرض خطر کبد چرب می شود

رژیم غذایی دریابن کبد چرب

رژیم غذایی در دیابت کبد چرب چیست

یکی از روش‌های اصلی درمان بیماری کبد چرب، بدون در نظر گرفتن نوع آن، رژیم غذایی است. همان‌طور که از اسم‌اش مشخص است، بیماری کبد چرب یعنی در اطراف کبد شما چربی بسیار زیادی وجود دارد. در یک بدن سالم، کبد به از بین بردن سموم کمک می‌کند و صفرا، یا همان پروتئین گوارشی را تولید می‌کند. بیماری کبد چرب به کبد آسیب می‌زند و مانع از آن می‌شود که به درستی کار کند.

در رژیم غذایی در دیابت کبد چرب این مواد غذایی را مصرف نکنید

اگر بیماری کبد چرب دارید قطعا شما باید برخی از مواد غذایی را مصرف نکنید و یا اینکه مصرف آنها را تا حد زیادی محدود یا متوقف کنید. این خوراکی‌ها عموما باعث افزایش وزن و افزایش قند خون ودر نهایت کبد چرب می شود

الکل

الکل یکی از علت‌های اصلی بیماری کبد چرب و بیماری‌های دیگر مصرف الکل است. افراد دارای بیماری کبد چرب باید مصرف الکل را از رژیم غذایی کبد چرب حذف کنند.

مصرف نان سفید، برنج، و پاستا

منظور از نان سفید نانی است که شامل آرد بسیار فراوری شده‌ است. این نوع نان به علت نداشتن فیبر در مقایسه با نان غلات قند خون‌ را بیش‌ تر افزایش می‌دهد و همین امر موجب کبد چرب می شود بنابرایی در رژیم غذایی دردیابت کبد چرب این موارد را رعایت کنید.

مصرف شکر

از خوراکی‌های دارای قند مانند آب‌نبات، کلوچه، نوشابه، و آب‌میوه صنعتی را از رژیم کبد چرب حذف کنید.قند خون بالا میزان انباشته شدن  چربی را در کبد افزایش می‌دهد.بنابراین در رژیم غذایی دردیابت کبد چرب تا جای ممکن از مصرف ان خوداری کنید.

رژیم غذایی در دیابت کبد چرب

روش‌های دیگر برای درمان بیماری کبد چرب

ورزش کنید

ورزش به همراه رژیم غذایی دردیابت کبد چرب می‌تواند به کاهش وزن اضافه و مهار بیماری کبدتان کمک کند.حداقل ۳۰ دقیقه تمرینات ایروبیک به همراه رژیم غذایی مناسب به درمان این بیماری کمک می کند.

کلسترول را کاهش دهید

میزان مصرف چربی اشباع و قند را محدود کنید تا سطح کلسترول و تری‌گلیسرید را کنترل کنید. با داشتن رژیم غذایی کبد چرب و ورزش می توانید کلسترول  خون تان کاهش یابد ودر نتبجه  کبد چرب شما هم بهبود می یابد.

دیابت را کنترل کنید

معمولا بیماری کبد چرب و دیابت با هم رخ می‌دهد. رژیم غذایی و ورزش می‌تواند به شما کمک کند هر دو بیماری را مهار کنید. اگر قند خون‌تان هنوز بالا بود، پزشک‌تان برای پایین آوردن آن دارو تجویز خواهدکرد

نکات مهم در رژیم غذایی دردیابت کبد چرب

این نکات را در رژیم غذایی دردیابت کبد چربرژیم غذایی دردیابت کبد چرب رعایت کنید

-نوشیدن دو لیتر یا 8 لیوان آب در روز به شما در بهبودی کبد چرب کمک می کند

-استفاده از محصولات سویا مانند: شیر وپنیر سویارا فراموش نکنید.

-از غذاهای سرخ شده و آماده به هیچ عنوان استفاده نکنید.

 -مصرف سبزی ها و میوه های خام و فیبر‌ها را افزایش دهید.

مصرف محدود مواد نشاسته ای، کاهش مصرف کربوهیدرات ها از جمله قند ساده، نان، ماکارونی، کیک‌ها، بیسکویت و دسرها را به حداقل برسانید و استفاده از آب سبزیجات دررژیم غذایی دردیابت کبد چرب فراموش نکنید.

رژیم غذایی در دیابت کبد چرب

کاهش قند در رژیم غذایی در دیابت کبد چرب

علاوه بر مقدار دریافت چربی، نوع کربوهیدرات هایی که می خورید نیز می تواند روی سلامت کبد تاثیر گذار باشد.مصرف مقدار زیادی قند و فروکتوز با افزایش کبد چرب غیر الکلی در ارتباط است.

یکی از منابع اصلی فروکتوز بالا است، که عمدتا در نوشیدنی های گازدار و همچنین یکی از مواد غذاهای فرآوری شده استفاده می شود.مصرف مقدار زیادی فروکتوز می تواند باعث آسیب رسیدن به کبد شود، و همچنین مصرف زیاد فروکتوز برای مدت زمان طولانی می تواند خطر کبد چرب را افزایش دهد.علاوه بر نوشیدنی های گازدار، شهد ذرت با فروکتوز بالا را می توان در شیرینی ها، نان ها، غلات صبحانه، غذاهای منجمد، سس ها یا چاشنی ها و برخی از آب میوه های بسته بندی شده پیدا کرد.

برنامه غذایی مناسب برای کبد چرب

برنامه غذایی که در آن قند کمی باشد، چربی های اشباع و ترانس کاهش بیابد و همچنین سرشار از امگا ۳ باشد نشان از رژیمی متعادل دارد.

در یک برنامه غذایی متعادل مصرف میوه، سبزیجات، لوبیا ها، آجیل ها، دانه ها،روغن زیتون و غلات کامل توصیه می شود.

داشتن چنین برنامه غذایی برای سلامت قلب نیز بسیار مفید است، احتمال مرگ در سنین پایین را کاهش می دهد و به صورت مفید التهاب را کم می کند.از آنجایی که این برنامه قند کمی دارد، چربی های اشباع و ترانس در آن زیاد مصرف نمی شوند و سرشار است از امگا ۳، پس برای داشتن کبدی سالم نیز بسیار مفید خواهد بود.

 

 

 

فعالیت بدنی در دیابت کبد چرب

انجام روزانه یا هفتگی ورزشهایی از قبیل پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری به همراه رژیم غذایی در بهبود کبد چرب بسیار موثر است. ورزش باعث کاهش خطر دیابت، فشار خون بالا و چربی خون بالا می شود که همگی از جمله عوامل خطر کبد چرب محسوب می شوند. همچنین ورزش باعث کاهش میزان آنزیم های کبدی در سرم بیماران مبتلا به کبد چرب می شود. حتی افزایش اندک در میزان فعالیت بدنی روزانه نیز باعث بهبود آنزیم های کبدی می شود.

دیابت کبد چرب

 

توصیه پایانی

در حال حاضر هیچ دارویی که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده در آخر باید گفت که برای بیماری کبد چرب دارو تایید شده باشد، وجود ندارد. بنابراین برای بهبود کبد چرب باید یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید به همین دلیل برای درمان و داشتن رژیم غذایی مناسب به متخصص تغذیه خوب مراجعه کنید تا با دادن یک برنامه غذایی و رژیم غذایی درست بیماری خود را بهبود ببخشید.

دیدگاهتان را بنویسید