چگونه کبد چرب را از بین ببریم
موثرترین درمان بیماری کبد چرب تغییر در شیوه زندگی است. فقط باید در این راه همت کنید تا سلامتی را دوباره به جسم و جان خود برگردانید.
در مقاله «چگونه کبد چرب درمان می شود؟» میخوانیم:
- درمان بیماری کبد چرب چیست؟
- توصیه های مهم برای بیماران مبتلا به کبد چرب
- روشهای سالم نگهداشتن کبد
درمان بیماری کبد چرب چیست؟
خط اول درمان کبد چرب معمولا کاهش وزن از طریق ترکیب رژیم غذایی و ورزش سالم است. از دست دادن وزن، شرایطی را که به بیماری کبدی چرب غیرالکلی کمک می کند، مطرح می کند.
در حالت ایده آل، از بین رفتن ۱۰ درصد وزن بدن مطلوب است، اما اگر حتی سه تا پنج درصد از وزن اولیه خود را از دست می دهید، بهبود در عوامل خطر می تواند آشکار شود. جراحی از دست دادن وزن نیز یک گزینه برای کسانی است که نیاز به از دست دادن مقدار زیادی از وزن است.
پزشک شما برای درمان کبد چرب ممکن است توصیه کند واکسیناسیون خود را علیه هپاتیت A و هپاتیت B دریافت کند تا از شما محافظت کند از ویروس هایی که باعث آسیب بیشتر کبد می شوند. برای افرادی که سیروز ناشی از استاتو هپاتیت غیر آلرژیک دارند، پیوند کبدی ممکن است یک گزینه باشد. نتیجه پیوند کبد در این گروه جمعیتی به طور کلی بسیار خوب است.
توصیه های مهم برای بیماران مبتلا به کبد چرب
- محدود کردن یا اجتناب از نوشیدنی های الکلی
- مدیریت کلسترول شما و کاهش مصرف قند و اسیدهای چرب اشباع شده
- کاهش وزن
- کنترل قند خون
- افزایش فعالیت بدنی
- استفاده از رژیم غذایی سالم
- کاهش تعداد کالری که هر روز مصرف می کنید می تواند به کاهش وزن و بهبود کبد کمک کند.
- کاهش یا حذف غذاهای چرب و مواد غذایی با قند بالا از رژیم غذایی
- غذاهای سالم تر از جمله میوه های تازه، سبزیجات و دانه های جامد را انتخاب کنید.
- گوشت قرمز را با پروتئین های حیوانی مانند گوشت مرغ و ماهی جایگزین کنید.
در نظر داشته باشید که کاهش ۵ درصد از وزن بدنتان میتواند برای بهبود آزمایشهای کبدی غیرنرمال و کاهش چربی در کبد کافی باشد. کاهش ۷ تا ۱۰ درصد از وزن بدن میتواند مقدار التهاب و آسیب به سلولهای کبدی را کاهش دهد و حتی ممکن است برخی از خطرات سیروز کبدی را از بین ببرد.
هدف کاهش وزن تدریجی از نیم تا یک کیلوگرم در طی یک هفته است؛ کاهش وزن سریع باعث وخیمتر شدن التهاب و فیبروز میشود.
توجه داشته باشید که ورزش ایروبیک (هوازی) منجر به کاهش چربی در کبد میشود و با شدت و نیرو، التهاب را کاهش میدهد که مستقل از کاهش وزن است.
عوارض جانبی کبد چرب
عوارض اصلی بیماری کبد چرب غیرالکلی سیروز کبدی است. سیروز در پاسخ به آسیب های کبدی، مانند التهاب رخ می دهد. همانطور که کبد سعی دارد التهاب را متوقف کند، ناحیه ای از زخم (فیبروز) تولید می کند. با ادامه التهاب، فیبروز گسترش می یابد تا بیشتر و بیشتر بافت کبدی را از بین ببرد. اگر این روند متوقف نشود، سیروز ممکن است منجر به:
- ایجاد مایع در شکم
- تورم رگ ها در مری شما (واریس مری) که می تواند پارگی و خونریزی داشته باشد
- سردرگمی، خواب آلودگی و بی حسی بودن (آنسفالوپاتی کبدی)
- سرطان کبد
- نارسایی کبدی شود.
جلوگیری از کبد چرب
برای کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر آلرژی:
رژیم سالم را انتخاب کنید یک رژیم سالم گیاهی را انتخاب کنید که غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات و چربی های سالم است.
حفظ وزن سالم. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، تعداد کالری که هر روز مصرف می کنید را کاهش دهید. اگر وزن سالم داشته باشید، با انتخاب یک رژیم سالم و ورزش، آن را حفظ کنید.
ورزش. به طور منظم در طول هفته ورزش کنید.
از مصرف الکل خود داری کنید.
روشهای سالم نگهداشتن کبد
اگر بیماری کبد چرب در شما تشخیص داده شده باشد باید تا حد امکان به سلامت کبد خود توجه کرده و از هر چیزی که باعث آسیب به کبد میشود دوری کنید.
برخی از نکات و مواردی که باید در هنگام بروز کبد چرب و یا برای پیشگیری از آن رعایت کنید را در ادامه به آن اشاره کردهایم
از مصرف بیش از حد الکل بپرهیزید. چه میزان از نوشیدن الکل بیش از اندازه است؟ بهتر این است که کلاً از نوشیدن الکل منصرف شوید و همیشه نوشیدن آن را کنار بگذارید. حتی استامینوفن (نوعی عنصر در تیلنول و برخی از داروهای سرد) اگر بیش از اندازه و به مدت طولانی استفاده شود مضر است؛ به خصوص اگر بیماری کبد چرب و مصرف زیاد الکل هم داشته باشید.
واکسناسیون برای محافظت کبد در برابر ویروس هپاتیت A و B
کنترل سایر شرایط بهداشتی که ممکن است کبد شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ همچنین بررسی سایر داروهای مصرفی از نظر تداخل دارویی، توسط پزشک، به درمان بیماریهایی مثل کبد چرب کمک میکنند.
منبع:
healthline
medlineplus
برای درمان و از بین بردن کبد چرب هیچ دارویی وجود ندارد. کبد چرب را میتوانید با رعایت برخی نکات در خانه و تغییر سبک زندگی با مرور زمان به صورت اصولی درمان کنید.
پیشنهاد میکنیم در ادامه، مطلبی که توسط سایت zoomlife.irبا عنوان “روشهای خانگی درمان کبد چرب” تهیه شده است را بخوانید:
ابتلا به کبد چرب دلایل مختلفی دارد اما مهمترین دلایل چرب شدن کبد در پی مصرف انرژی بیش از حد، چاقی، تنبلی و کم بودن ورزش و فعالیت است.
علائم کبد چرب چیست؟
کبد چرب عموما علائم مشخصی ندارد، به همین دلیل اغلب التهاب کبد چرب در حدود 20٪ افراد مبتلا پیشرفت میکند و در این صورت، خستگی مفرط و دردٌهای شکمی را تجربه میکنند. اندازه کبد در این حالت ممکن است کمی بزرگ شود که با معاینه توسط پزشک قابل تشخیص است. گفته میشود تجمع چربی در کبد باعث افزایش التهاب شده و علائم زیر پدیدار میشود:
- درد شکمی؛
- کاهش اشتها؛
- کاهش وزن؛
- ضعف فیزیکی؛
- خستگی؛
- گیجی؛
در صورتیکه این بیماری پیشرفت کند و به سیروز یا از کار افتادن کبد منجر شود، ممکن است بیمار علائمی از جمله بزرگ شدن شکم و پر شدن آن از مایع، زردی پوست و چشمها، خونریزیهای غیرطبیعی و گیجی را تجربه کند.
درمان اصولی کبد چرب
بهترین روش برای درمان کبد چرب، اصلاح سبک زندگی است. اما سبک زندگی مناسب چیست؟ در ادامه نکاتی را بیان کردهایم که با رعایت آنها میتوانید سبک زندگی سالمی داشته باشید و حتی از بروز کبد چرب جلوگیری کنید.
1. استفاده از برنامه غذایی مناسب
مصرف بعضی از مواد غذایی طبیعی، فعالیت کبد را در حد مطلوب حفظ میکند. داشتن یک کبد سالم باعث میشود انرژی بیشتر و حال بهتری داشته باشیم. ولی کبدی که بیمار است و به درستی کار نمیکند، باعث احساس خستگی، سردرد، اشکال در تنفس، حساسیت و عدم تحمل بعضی مواد غذایی، مشکلات پوستی و افزایش وزن میشود.
- تعداد وعدههای غذایی خود را افزایش دهید ولی با حجم کم. یعنی سه وعده اصلی و سه میان وعده. زیرا حجم بالایی خوراکی در کبد به چربی خون تبدیل میشود.
- کاهش چربی و کربوهیدراته.
- استفاده ازامگا 3 موجود در ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین و تن.
- استفاده از امگا 3 موجود در منابع گیاهی شامل گردو، بذر کتان، شاهدانه و روغن زیتون، آجیلها.
- مصرف روزانه یک گرم مکمل روغن ماهی.
- محدود کردن چربیها و خودداری از چربیهای اشباع شده.
- بهترین پروتیین غذاهای دریایی ومرغ و گوشت بدون چربی است. البته در نظر داشته باشید که پروتیین گیاهی بهتر از حیوانی است.
- رژیم غنی از میوه و سبزیجات باشد. مصرف سبزیجات به علت داشتن فیبر زیاد و ویتامین توصیه می شود. میوهها هم فیبر خوبی دارند ولی چون قند ساده دارد باید حداکثر 3 واحد در روز مصرف شود.
- مصرف فیبر را با استفاده از غلات کامل، برنج قهوهای افزایش دهید.
- از مصرف شیرینی جات آماده خودداری کنید.
- از خوردن نوشیدنیهای قندی خودداری شود.
- برای پخت و پز از روغنهای مایع کانولا و زیتون استفاده کنید.
مواد غذایی که بیماری کبد چرب را حادتر میکنند:
- گوشت چرب و غذاهای سرخ شده؛
- نوشیدنی های شیرین؛
- الکل؛
- غذاهای فرآوری شده؛
2. کاهش وزن
بیشتر افرادی که دچار کبد چرب هستند شاخص توده بدنی! آنها از حد نرمال خارج شده. البته به ندرت افرادی را ممکن است ببینید که وزن پایین دارند اما دچار کبد چرب هستند! اولین مرحله برای درمان چربی کبد، پایین آوردن وزن است.
بهترین کاری که میتوانید برای از بین بردن کبد چرب انجام دهید، ورزش کردن است.
3. ورزش کنید
بهترین روش درمان کبد چرب از بین بردن عوامل ایجادکننده آن است. یکی از کمترین کارهایی که برای درمان کبد چرب می توان انجام داد، ورزش است. ورزش خاصی برای برای درمان این بیماری وجود ندارد اما فعالیت مستمر (دست کم 5 بار در هفته و هر بار 20 دقیقه پیاده روی یا دویدن آهسته) بسیار مفید است. پزشکان توصیه میکنند که افراد مبتلا به کبد چرب باید هر روز 20 دقیقه ورزش کنند یا یک روز درمیان یک ساعت به انجام فعالیتهای ورزشی بپردازند.
برای تاثیرگذاری بیشتر آن، ورزش باید جزو برنامه روتین زندگی باشد. در ضمن لازم نیست این 20 دقیقه یا یک ساعت، به طور مداوم انجام شود، بیمار میتواند 2 تا 10 دقیقه یا 4 تا 15 دقیقه ورزش کند. این توصیه به ویژه برای افرادی مفید است که به دلیل مشکلات اسکلتی-عضلانی قادر به ورزش طولانی نیستند. برای کاهش وزن و درمان این بیماری به طور همزمان، فرد باید سریع راه برود یا از سربالایی بالا برود و… تا به بدن فشار بیاید و عرق کند.
4. کنترل استرس و فشارهای عصبی
یکی دیگر از عوامل مهم برای درمان کبد چرب، کنترل استرس و فشارهای عصبی ای است که در طول زندگی بر شما وارد میآید. همه ما روزانه تحت فشارهای مختلفی کاری، خانوادگی، مالی و درسی قرار میگیریم و در صورتی که نتوانیم این شرایط را کنترل کرده و در اختیار خود بگیریم، درمان این بیماری به تعویق خواهد افتاد.
این شرایط شامل اضطراب و همین طور افسردگی هم میشود. پس شما باید تمام سعی خود را بکنید تا بر استرس خود فائق آمده و فشارهای عصبی روزمره را تحت کنترل خود درآورید. این هم یکی از اصول تغییر سبک زندگی برای درمان چربی کبد شما میباشد.
5. محدود کردن و کنترل مصرف داروهای شیمیایی
در بسیاری از موارد هم یکی از دلایل ابتلا شخص به کبد چرب مصرف داروهایی شیمیایی میباشد. به همین دلیل یکی از راههایی که به درمان این بیماری کمک شایانی خواهد کرد، محدود کردن مصرف داروهایی شیمیایی یا قطع آن هاست. البته این کار نباید بصورت خودسرانه و توسط خود شما انجام گردد و حتما باید با مشورت پزشک خود این کار را انجام دهید.
6. ترک و قطع مصرف الکل و سیگار و انواع مخدرها
الکل یکی از اصلیترین دلایل ابتلا شما به کبد چرب میباشد. ترک و قطع مصرف الکل میتوانید مکمل درمان شما در زمینه کبد چرب باشد و همین طور با مصرف نکردن الکل شما از ابتلا به این بیماری پیشگیری خواهید کرد. علاوه بر این سیگار نیز یکی از عوامل تشدید کننده این بیماری است. البته ناگفته نماند که سیگار منشا بسیاری از بیماریها در بدن شماست پس از همین حالا به فکر کم کردن مصرف آن و در نهایت قطع مصرف آن باشید.
یکی دیگر از علل دچار شدن افراد به کبد چرب و همین طور بیماریهای کبدی، مصرف مخدرها چه بصورت صنعتی و چه به صورت سنتی و همین طور استفاده مکرر از داروهای مخدر میباشد. تا زمانی که دچار مصرف انواع مخدرها هستید، بیماری کبد چرب شما بهبود نخواهد کرد.
نکات دیگر برای درمان چربی کبد
رعایت این نکات برای درمان کبدچرب بسیار مهم است:
- نوشیدن دو لیتر یا 8 لیوان آب در روز؛
- استفاده از محصولات سویا مانند: شیر و بنیر سویا برای جبران کلسیم شیر؛
- اجتناب از غذاهای سرخ شده و آماده؛
- افزایش مصرف سبزیها و میوههای خام و فیبرها
- مصرف محدود مواد نشاستهای، کاهش مصرف کربوهیدراتها از جمله قند ساده، نان، ماکارونی، کیکها، بیسکویت و دسرها؛
- استفاده از آب سبزیجات؛
- اجتناب از لبنیات چرب شامل: شیر، پنیر، خامه، بستنی، و ماست؛
- اجتناب از مصرف نوشابهها؛
- استفاده از منابع غنی ویتامین C و سلنیوم (مقدار کم سلنیوم، مورد نیاز افراد سالم، در غذاهای دریایی، مانند میگو و ماهی وجود دارد.)؛
سخن پایانی
اگر بعد آزمایش خون متوجه شدید که آنزیمهای کبد بالایی دارید و یا جدیداً به کبدچرب دچار شدید، با تغییر رژیم غذایی و کاهش وزن میتوانید در هفته شرایط کبد را تغییر اساسی دهید. حتماً با یک رژیم درمانگر یا متخصص تغذیه و متخصص داخلی مشورت کنید تا بهترین روش برای درمان کبد چرب را به شما پیشنهاد دهد.
اگر برای از بین بردن چربی کردن به دنبال اطلاعات بیشتری هستید، پیشنهاد میکنیم به سایت زوم لایف مراجعه کنید.
منبع: زوم لایف https://zoomlife.ir/
**این محتوا تبلیغاتی است**