پزشکی و سلامت

کبد چرب باعث هپاتیت می شود

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، کبد به عنوان یکی از عضو‌های حیاتی بدن، نقش مهمی در تامین سلامت انسان دارد.

مهم‌ترین علائم و نشانه‌های هپاتیت حاد / کبد چرب باعث چه بیماری‌هایی می‌شود؟

اختلال در عملکرد کبد ممکن است در اثر عوامل مختلفی همچون ویروس ها، داروها، مصرف الکل، سموم و فعال شدن غیرطبیعی سیستم ایمنی بدن ایجاد شود.

سید موید علویان فوق تخصص گوارش و کبد، گفت: در ۸۰ تا ۹۰ درصد افرادی که دچار چاقی مفرط هستند، کبد چرب مشاهده می‌شود.

وی افزود: مشکل عمده در کاهش وزن و کنترل چاقی، حفظ وزن است که فقط معدودی از بیماران چاق می‌توانند به طور دائم وزن خود را کنترل کنند.

شایع‌ترین نوع اختلال در کبد توسط ویروس‌های هپاتیت نوع A، B، C و D ایجاد می‌شود.

این بیماری از طریق تزریق مواد مخدر، انتقال خون، روابط جنسی پرخطر، مادر به فرزند و روش‌های درمانی ناامن منتقل می‌شود.

افراد دارای همسر آلوده یا عضو خانواده آلوده، مبتلایان به اعتیاد تزریقی، کسانی که رفتار جنسی پرخطر دارند، مبتلایان به بیماری‌های مزمن کبدی و کلیوی، مبتلایان به ایدز، بیماران مبتلا به اختلالات انعقاد خون مانند هموفیلی و کسانی که در زندان‌ها و مراکز نگهداری از افراد ناتوان و عقب مانده کار می‌کنند، نسبت به سایر بزرگسالان بیشتر احتمال ابتلا به عفونت هپاتیت دارند.

از مهم‌ترین علائم و نشانه‌های هپاتیت حاد می‌توان به تغییر رنگ پوست و چشم‌ها به زردی، پر رنگی ادرار، بی رنگ شدن مدفوع، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، خارش بدن، خستگی، بی‌حالی و کاهش توانایی در انجام فعالیت‌های روزانه اشاره کرد.

آمار‌ها و گزارش‌ها نشان می‌دهد که ۱۰ تا ۱۵مبتلایان به هپاتیت B ممکن است دچار عوارضی همچون سیروز کبدی، نارسایی کبد و سرطان کبد شوند.

مصرف میوه‌ها و سبزیجات و محدود کردن مصرف قند و چربی مفید برای مبتلایان به این بیماری توصیه می‌شود.

خوشبختانه پیشگیری از این بیماری با واکسن امکانپذیر است، این واکسن در سه مرحله تزریق می‌شود و حتی در دوران بارداری و شیردهی نیز قابل تزریق است. این واکسن به مدت ۱۵ سال بدون نیاز به آزمایش قادر به ایجاد ایمنی است.

علویان، از کبد چرب به عنوان یک بیماری شایع در جامعه نام برد و افزود: مصرف برخی داروها، چاقی و اضافه وزن، کم تحرکی و مصرف مشروبات الکلی، می‌تواند منجر به بروز کبد چرب شود.

این فوق تخصص گوارش و کبد، با اشاره به شکل غیر الکلی کبد چرب به دلیل تغییر در شیوه زندگی، کم تحرکی و تغذیه نامناسب که در حال افزایش است، گفت: کبد چرب غیر الکلی. بیماری خاموشی است که در بسیاری از موارد در مراحل ابتدایی علائم خاصی ندارد.

علویان ادامه داد: کبد چرب نشان دهنده وجود یک نقص متابولیک در بدن است و خطر بروز بیماری دیابت و سکته‌های قلبی و مغزی در آینده بیشتر خواهد بود.

منبع: مهر

انتهای پیام/

هپاتیت چگونه به کبد آسیب می زند/مهم ترین علائم هپاتیت حاد

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی


دکتر پژمان علوی نژاد روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هپاتیت های ویروسی واکسن و یا درمان های موثری دارند.

وی با اشاره به اینکه هپاتیت به معنای التهاب یا ورم در کبد است گفت: هپاتیت های ویروسی به انواع A، B، C، D و E تقسیم می شود که نوع B، C و D می توانند مزمن شوند اما A و E تنها بیماری حاد ایجاد می کنند؛ البته هرکدام از انواع هپاتیت به نوبه خود خطرناک هستند.

علوی نژاد در خصوص هپاتیت ناشی از کبد چرب افزود:در دنیا و خوزستان از هر سه تا چهار نفر یک نفر مبتلا به کبد چرب است و فرد هیچ گونه علامتی ندارد و به عنوان قاتل خاموش یاد می شود.

این فوق تخصص گوارش و کبد بیان کرد: هپاتیت حاد دارای علایم خستگی و کوفتگی، تب و لرز، ادرار تیره رنگ، خارش ، آبریزش بینی و ورم مفاصل است و پس از معاینه افزایش آنزیم های کبدی مشخص می شود.

وی ادامه داد: هپاتیت مزمن یعنی اختلال آنزیم های کبدی بیش از سه تا 6 ماه طول می کشد.

علوی نژاد گفت: فرد مبتلا به هپاتیت حاد، نیاز به استراحت و درمان نگهدارنده دارد و در مواقع خاص از داروهای اختصاصی استفاده می شود اما در نوع مزمن بسته به دلیل هپاتیت، درمان اختصاصی برای فرد تجویز می شود.

این فوق تخصص گوارش و کبد اضافه کرد: وقتی عوارض و التهابات کبد مزمن شود آسیب تجمعی باعث فیبری شدن کبد می شود.

وی ادامه داد: در این صورت کبد سیروتیک شده و کارکرد خود را از دست می دهد و تنها درمان قطعی فرد مبتلا به سیروز کبدی (التهابات شدید کبد) پیوند کبد است.

علوی نژاد گفت: درمان هپاتیت C به سمتی می رود که در 10 تا 20 سال آینده ریشه کن شود و هپاتیت B واکسیناسیون فعالی دارد.

این فوق تخصص گوارش و کبد در خصوص راه های پیشگیری بیان کرد: داشتن زندگی سالم، پرهیز از مصرف خودسرانه دارو، دسترسی به آب و مواد غذایی سالم ، تحرک کافی و پرهیز از اضافه وزن به سلامت جسم و کبد کمک می کند.

3004/ 6037