عمومیکسب و کار ایرانی

علت خونریزی لثه چیست

وقتی حرف از عفونت و خون ریزی لثه به میان می آید ناگهان همه ما فکرمان به سمت پیشگیری از پوسیدگی دندان می رود اما سلامت دندان به همین جا ختم نمی شود! سلامت لثه هم بخشی از سلامت دندان و دهان شما به حساب می آید که نقش کلیدی در سلامت کلی بدن دارد. در ادامه به دلایل مختلف عفونت و خون ریزی لثه می پردازیم و بررسی می کنیم چه راه هایی می تواند از خون ریزی لثه پیشگیری کند و اگر دچار عفونت و خون  ریزی لثه شدیم چگونه آن را درمان کنیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

عفونت و خون ریزی لثه چیست و چگونه ایجاد می شود؟

در بسیاری از موارد عفونت و خون ریزی لثه نشانه بیماری لثه است اما گاهی اوقات خونریزی لثه ناشی از شیوه های غلط مسواک زدن، نخ دندان کشیدن یا سایر موارد است. بیماری ها و مشکلات مختلفی می تواند منجر به التهاب، عفونت یا خون ریزی لثه شود. دلیل این اتفاق می تواند خیلی ساده یا یک مشکل پیشرفته باشد. اگر این مشکل مکررا اتفاق بیوفتد باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

علائم عفونت و خون ریزی لثه چیست؟

در صورتی که علائم زیر را دارید شما به عفونت و خون ریزی لثه دچار هستید. مواردی که در ادامه به آن اشاره شده است، شایع ترین علائم عفونت و خون  ریزی لثه هستند:

  • بوی بد دهان
  • خونریزی هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
  • ایجاد سوراخ هایی بین دندان ها و لثه ها
  • عقب رفتگی لثه ها
  • تغییر رنگ و التهاب لثه
  • تخریب ساختار دندان
  • از دست دادن دندان

علائم عفونت لثه بعد از کشیدن دندان

برای اینکه از شر دندان درد خلاص شوید و عفونت آن را از بین ببرید آن را می کشید اما گاهی خود جراحی و کشیدن دندان باعث عفونت و درد دندان می شود اما این یک حالت موقتی است. علائم عفونت لثه پس از کشیدن دندان عبارت است از:

  • خون ریزی
  • درد و تورم
  • تب و لرز
  • ترشحات زرد و سفید از محل جراحی دندان.

علل شایع عفونت و خون ریزی لثه چه هستند؟

گاهی علت اصلی عفونت و خون ریزی لثه مسائل مربوط به مراقبت از دندان است، اما گاهی اوقات برخی بیماری ها مانند پریودنتیت و ژنژیویت باعث حساسیت بیش ازحد لثه و در نهایت عفونت و خون ریزی لثه می شود. علل شایع خون ریزی لثه عبارت اند از:

1. التهاب و خون ریزی لثه

در صورتی که پلاک دندان به مدت طولانی روی خط لثه باقی بماند دچار التهاب لثه می شوید. پلاک به ذرات ریز و باکتری هایی گفته می شود که به دندان شما می چسبند و باعث تورم بافت لثه می شوند. درصورتی که متوجه آن نشوید این پلاک ها باعث خون ریزی لثه می شوند.

خبر خوب این است که مسواک زدن پلاک دندان را از بین می برد و از پوسیدگی دندان و عفونت لثه جلوگیری می کند. اما اگر به درستی مسواک نزنید و نخ دندان نکشید ممکن است پلاک روی خط مرزی لثه باقی بماند. این پلاک ها در بلندمدت سفت می شوند و تبدیل به جرم دندان می شوند که باعث التهاب و خون ریزی لثه می شود.

مهمترین علائم التهاب لثه عبارت است از:

  • ورم لثه دندان روکش شده
  • احساس درد در ناحیه دهان و اطراف لثه
  • خون ریزی لثه.

2. بیماری پریودنتال (پریودنتیت)

بیماری پریودنتال زمانی رخ می دهد که التهاب لثه پیشرفته شود. در واقع این بیماری زمانی رخ می دهد که باکتری ها و عفونت به دندان ها، استخوان فک و بافت لثه گسترش یابد. بیماری پریودنتال باعث شل شدن بافت لثه و جداشدن لثه از استخوان دندان می شود.

این موضوع موجب ایجاد فضایی منفی برای رشد و تجمع باکتری می شود که وضعیت را وخیم تر می کند و امکان دارد دندان از لثه جدا شود و بیوفتد! قطعا کسی دوست ندارد در اوج جوانی دندان هایش را بخاطر سهل انگاری از مراقبت دندان و لثه از دست بدهد.

3. عفونت و خون ریزی لثه به دلیل دیابت

افرادی که به دیابت مبتلا هستند بیشتر مستعد ابتلا به عفونت و خونریزی لثه هستند چرا که دهان آنها در مبارزه با باکتری ها از ایمنی ضعیف تری برخوردار است و ممکن است به التهاب لثه دچار شوند و از آن جایی که سطح بالای قند خون مانع از بهبود علائم و می شود، بهبودی را برای این افراد سخت تر می کند و احتمال اینکه وارد فاز دوم عفونت و خونریزی لثه شوند (پریودنتال) بسیار زیاد است.

4. خونریزی لثه و سرطان خون (لوسمی)

خون ریزی لثه یکی از علل شایع سرطان خون است. همانطور که می دانید پلاکت های خون باعث لخته شدن خون و جلوگیری از خون ربزی بیش ازحد می شوند. افرادی که مبتلا به سرطان خون هستند تعداد پلاکت های آنها از حد استاندارد کمتر است؛ بنابراین خون به درستی لخته نمی شود و ممکن است خون ریزی لثه را بارها و بارها تجربه کنند.

5. ترومبوسیتوپنی یا کمبود پلاکت خون

یکی دیگر از بیماری هایی که باعث کاهش پلاکت خون می شود ترومبوسیتوپنی است. این بیماری هم مثل لوسمی از انعقاد خون جلوگیری می کند و بهبود خونریزی لثه را دشوار می کند.

6. هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند

این روزها کمتر کسی پیدا می شود که واقعا نداند بیماری هموفیلی چیست و چه اختلالی در بدن ایجاد می کند. همانطور که می دانید افرادی که هموفیلی هستند خون در بدن آنها به درستی لخته نمی شود. این وضعیت ممکن است در صورت کوچکترین آسیب به لثه باعث خونریزی غیرمعمول لثه شود.

7. اختلال در سیستم ایمنی مثل ایدز HIV

ایدز نوعی بیماری خود ایمنی است که به دلیل نقص سیستم ایمنی منجر به عفونت های جدی می شود. این بیماری از طریق تماس جنسی، تماس با خون فرد آلوده به HIV یا از مادر به فرزند انتقال می یابد. در این بیماری اختلال های مختلفی در سیستم ایمنی ایجاد می شود که یکی از آنها عفونت و خونریزی لثه است.

8. اسکوربوت (کمبود ویتامین C)

بیماری اسکوربوت در اثر کمبود شدید ویتامین C در بدن ایجاد می شود. ویتامین سی باعث رشد و ترمیم بافت بدن شما می شود و زخم ها را التیام می بخشد و از طرفی باعث استحکام و تقویت استخوان فک و دندان می شود. کمبود ویتامین C باعث ضعف لثه و خونریزی آن می شود.

9. کمبود ویتامین K

گاهی اوقات خون ریزی لثه ناشی از کمبود ویتامین K در بدن است. ویتامین K در بدن به انعقاد خون کمک می کند و برای استخوان فک بسیار مهم است. کمبود ویتامین K و C را می توان با تعدیل کردن رژیم غذایی و گنجاندن برخی مواد غذایی در برنامه  جبران کرد.

خونریزی لثه چه زمانی خطرناکه؟

اگر شما هم مدام خونریزی لثه دارید حتما با دندانپزشک مشورت کنید.

10. کجی و بی  نظمی دندان  ها

کجی و بی نظمی دندان ها باعث می شود شما نتوانید به درستی دندان هایتان را مسواک بزنید و پلاک های دندانی روی خط لثه باقی می ماند که این امر باعث عفونت و خونریزی لثه می شود.

11. شکستگی دندان و ترک دندان

شکستگی و ضرب دیدگی و ترک دندان معمولا موجب عفونت و خون ریزی لثه می شود. گاهی اوقات ممکن است دندان در لثه شکسته باشد که این حالت باعث ناراحتی زبان و لثه فرد می شود. در صورتی که فرد را انجام ندهد یا دندان ترک خورده را جراحی نکند، لثه دچار التهاب، عفونت و خون ریزی می شود.

12. عفونت و خون ریزی لثه در دوران بارداری

یکی از چالش هایی که خانم  ها در دوران باداری با آن دست و پنجه نرم می کنند نوسانات هورمونی است. گاهی اوقات این نوسانات هورمونی باعث التهاب، درد و خون ریزی لثه می شود. روش های بهداشتی مثبت می تواند از خون ریزی لثه در دوران باداری جلوگیری کند. با این حال اگر دچار این عارضه شدید می توانید از یک دندان پزشک مشاوره بگیرید.

13. استفاده از داروهای رقیق کننده خون

داروهایی مثل وارفارین، آسپرین و هپارین باعث رقیق شدن خون می شوند و این امر ممکن است خونریزی لثه را بیشتر کند.

14. استفاده از پروتز و دندان مصنوعی

افرادی که از دندان مصنوعی یا پروتز دندان استفاده می کنند نیز ممکن است دچار خون ریزی لثه و برخورد با شوند. پروتزهای دندانی بسیار سفت هستند و در صورتی که به درستی روی لثه قرار نگیرند و مناسب دهان شما نباشند باعث آسیب بافت لثه و در نهایت خونریزی لثه می شوند. در این صورت باید با خود صحبت کنید. ممکن است دکتر شما تصمیم بگیرد پروتزی مناسب تر برای دندان شما سفارش دهد.

بیماری ها و مشکلات مختلفی می تواند منجر به التهاب، عفونت یا خون ریزی لثه شود. دلیل این اتفاق می تواند خیلی ساده یا یک مشکل پیشرفته باشد. اگر این مشکل مکررا اتفاق بیوفتد باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. در دکترتو می توانید با بهترین دندانپزشکان در شهر خود آشنا شوید، به صورت اینترنتی یا تلفنی با آنها مشورت کنید و یا برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

15. خون ریزی لثه هنگام مسواک زدن

مسواک زدن یکی از راه های اصلی جلوگیری از عفونت و خون ریزی لثه است اما خود گاهی باعث خون ریزی لثه می شود. اولین دلیل خونریزی لثه، التهاب لثه یا بیماری پریودنتیت است. اگر شما مبتلا به پریودنتیت شده باشید پس از هر بار مسواک زدن طعم خون را در دهان خود احساس خواهید کرد. هر 6 ماه یک بار به دندان پزشک مراجعه کنید تا در صورت ابتلا به بیماری های لثه از آن مطلع شوید و قبل از آنکه دیر شود جلوی آن را بگیرید.

بافت ظریف مینای دندان و لثه ها نیاز دارد با آنها با ملایمت بیشتری رفتار کنید. محکم مسواک زدن الزاما به معنای تمیزتر شدن دندان نیست! کافیست یاد بگیرید چگونه مسواک بزنید تا از شر پلاک دندان خلاص شوید. مسواک زدن به مدت طولانی نیز می تواند باعث آسیب پذیری و ساییده شدن لثه شود. زمان مسواک زدن شما نباید بیش از 10 دقیقه باشد. استفاده از مسواک هایی که موهای سخت و زبر دارند یا مسواک های قدیمی و مستعد رشد باکتری، باعث عفونت و خونریزی لثه می شود.

16. خونریزی لثه بعد از جراحی دندان

اینکه لثه شما تا دو ساعت بعد از جراحی دندان خون ریزی کند کاملا طبیعی است اما اگر ناحیه مورد جراحی به صورت غیر طبیعی خون ریزی داشت و بیش از دو ساعت خون ریزی کرد می تواند به این معنی باشد که بدن شما در ایجاد لخته مشکل دارد؛ بنابراین به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا مشکل را بررسی کند.

به نقل از سایت

علت عفونت حاد و عفونت مزمن لثه چیست؟

بهداشت ضعیف دهان عامل خطر شماره یک است. اگر به طور مداوم پلاک و جرم را از روی دندان های خود پاک نکنید، لثه های شما قرمز و ملتهب می شوند. این علائم نشانه های اولیه بیماری لثه هستند.

آیا آبسه لثه نشانه عفونت لثه است؟

اگر بخشی از لثه آسیب ببیند، باکتری ها راهی برای ورود به بافت پیدا می کنند و تکثیر شده و باعث عفونت می شوند. در این حالت بدن با ارسال گلبول سفید به ناحیه عفونی باکتری ها را به مبارزه می طلبد. تجمع باکتری و گلبول های سفید و مبارزه آنها باهم باعث ایجاد تورم و التهاب می شود و بافتی دردناک و چرک آلود در دهان به وجود می آید که آبسه نام دارد.

دو نوع آبسه وجود دارد:

  • نوع اول: فقط در بافت لثه ایجاد می ‍شود و دندان را درگیر نمی کند. مثلا زمانی که یک تکه غذای تیز در لثه فرو رود و باعث عفونت شود این نوع آبسه ایجاد می شود.
  • نوع دوم: نوع دیگری از آبسه وجود دارد که به آبسه پریودنتال معروف است. این آبسه ها در در فضای بین دندان ها و لثه ایجاد می شود. این مورد در افراد مبتلا به بیماری پریودنتال شایع است. استفاده از آنتی بیوتیک ها یا کمک زیادی به کاهش علائم و بهبود آبسه در دهان می کند.

آیا عفونت لثه از علائم کروناست؟

درد و التهاب لثه می تواند علل بالقوه زیادی مانند بیماری لثه، مسواک زدن نادرست یا تغییرات هورمونی داشته باشد. اما اگر التهاب همراه با علائم شایع تری مانند تب، سرفه و خستگی باشد، به احتمال زیاد ممکن است با COVID-19 یا یک بیماری جدی دیگر سر و کار داشته باشید. عفونت و خونریزی بدون هیچ علامت دیگری احتمال کمی دارد که نشانه کووید 19 باشد.

برای عفونت لثه در زمان کرونا چه باید کرد؟ باید ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کنید تا بتواند به شما با تجویز داروهای درمانی مقابله با ویروس کرونا، در کاهش علائم التهاب لثه کمک کند. بعد از رفع عفونت می توان به دندانپزشک مراجعه کرد.

جهت اطلاع از هزینه ایمپلنت دندان با بهترین متخصص ها کلیک کنید.

درمان خونریزی و عفونت لثه چگونه است؟

اگر خون ریزی لثه به علت بیماری خاص یا علت زمینه ای نباشد اقداماتی (مانند مصرف داروی عفونت لثه) وجود دارد که می تواند از عفونت و خونریزی لثه جلوگیری کند و یا اینکه اگر مبتلا شدید به روند بهبود و رفع عفونت لثه کمک کند. در صورتی که دچار بیماری های خاص هستید باید با پزشک درمورد نحوه درمان صحبت کنید.

عوارض، درمان و راه های پیشگیری از بیماری و خونریزی لثه | کلینیک بابکان

درمان دارویی قرص و چرک خشک کن قوی برای عفونت لثه (درمان عفونت لثه فوری)

چه قرصی برای عفونت لثه خوبه؟ رایج ترین آنتی بیوتیک ها و قرص خشک کننده عفونت لثه ای که برای ورم لثه استفاده می شوند تتراسایکلین ها (مانند مینوسیکلین یا داکسی سایکلین)، آموکسی سیلین، کلیندامایسین، مترونیدازول، سیپروفلوکساسین و آزیترومایسین هستند. اما به دلیل عوارض جانبی و خطر تولید باکتری های مقاوم به دارو، بیشتر آنها فقط برای عفونت های شدید لثه تجویز می شوند.

بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت لثه چیست؟

اگر به دنبال قرص برای جلوگیری از خونریزی لثه و درمان لثه عفونت کرده هستید، آموکسی سیلین محبوب ترین دارو برای آبسه و عفونت لثه و دندان است که برای از بین بردن باکتری و جلوگیری از پوشاندن آنها در یک لایه محافظت شده روی لثه و دندان استفاده می شود.

با مشورت متخصص، بهترین روش مراقبت از لثه ی حساس رو یاد بگیر.

دهانشویه برای عفونت لثه

شستشوی عفونت لثه و استفاده از دهانشویه، یک روش درمانی دیگر است که می توانید از آن استفاده کنید. دهانشویه پیشرفته دفاعی (مانند LISTERINE) بیماری لثه را برای لثه های سالم تر در کمتر از 2 هفته درمان می کند. دهان خود را دو بار در روز با آن بشویید تا یک سپر محافظ تشکیل شود و از چسبیدن میکروب های پلاک به لثه جلوگیری کند.

از دهان شویه خانگی برای عفونت لثه نیز می توان آب نمک را نام برد که بسیاری از افراد با نسبت 1/3 نمک و 2/3 آب از آن استفاده می کنند.

دهانشویه پرسیکا برای التهاب لثه خوب است؟

درمان عفونت لثه با لیزر

لیزر درمانی یک درمان بدون جراحی برای از بین بردن عفونت لثه است که در آن دندانپزشک از لیزر برای دسترسی به ناحیه عفونی و لایه ضخیم باکتری استفاده می کند. این یک روش جایگزین عالی به جای درمان عفونت بعد از جراحی لثه است زیرا امکان درمان بدون بخیه یا برش با ناراحتی کمتر را برای بیماران فراهم می کند.

درمان عفونت لثه در بارداری

بعضی از خانم ها ممکن است در زمان بارداری به درمان ورم لثه و عفونت لثه دندان عقل احتیاج پیدا کنند. جراحی لثه برای عفونت در این زمان ممکن است با عوارض روبه رو باشد به همین دلیل حتما باید با متخصص دندانپزشکی مشورت کنید. دندان های خود را تمیز نکه دارید و از توصیه های بهداشتی غافل نشوید تا کمترین درد و ناراحتی را تجربه کنید.

درمان عفونت لثه کودکان

یکی از علل عفونت لثه در کودکان بسیار کوچک می تواند به دلیل باشد که با درد و قرمزی همراه است. در این شرایط لازم است از بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت لثه کودکان مانند درمان عفونت لثه با مترونیدازول استفاده کنید و حتما با دکتر متخصص مشورت کنید.

درمان عفونت لثه دندان مصنوعی (عفونت لثه سالمندان)

درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چیست؟ بهتر است دهان خود را با آب نمک گرم در حالی که پروتزهای مصنوعی را برداشته اید بشویید. 15 تا 30 ثانیه قرقره کردن آن می تواند التهاب و درد را کاهش دهد. همچنین به طور منظم لثه های خود را ماساژ دهید تا گردش خون را افزایش داده و تورم را به حداقل برسانید.

درمان التهاب لثه در ارتودنسی

و خون آمدن از لثه به خصوص در زمانی که بریس های ارتودنسی روی دندان ها قرار دارد، عارضه تلخی است. رعایت موارد زیر به جلوگیری از التهاب و بیماری دهان و دندان کمک می کند:

  • با غذا آب بنوشید تا به شستن ذرات غذا کمک کند.
  • از دهانشویه آنتی باکتریال استفاده کنید.
  • هرچند وقت یک بار با آب نمک گرم غرغره کنید.
  • یک رژیم غذایی سالم انتخاب کنید.

درمان التهاب لثه بعد از کامپوزیت

پرطرفدارترین روش درمان با جرم گیری است که در مطب دندانپزشک انجام می شود. این روش می تواند تمام جرم و پلاک های دندان را کامل از بین ببرد.

درمان عفونت لثه بعد از کشیدن دندان جیست؟

دندانپزشک معمولا برای درمان عفونت و خون ریزی لثه بعد از جراحی دندان به شما آنتی بیوتیک هایی نظیر پنی سیلین و مترونیدازول می دهد. علاوه بر آن گاهی اوقات غرغره کردن آب نمک گرم در ناحیه عفونی موجب تسکین درد و کاهش عفونت می شود. بعد از جراحی دندان ممکن است دچار عفونت لثه شوید که عموما موقتی است. در این حالت غرغره آب نمک گرم می تواند منجر به تسکین درد و عفونت شود.

درمان عفونت دندان و لثه در طب سنتی (درمان گیاهی عفونت لثه کودکان و بزرگسالان)

روش های زیر در طب سنتی برای درمان عفونت لثه توصیه شده اند:

درمان گیاهی عفونت لثه روش های استفاده آن
سیر برای عفونت لثه درمان عفونت لثه با سیر عفونت ها را از بین می برد. اگرچه برای دندان و لثه بسیار مفید است، اما اگر خام مصرف شود بوی بد در دهان ایجاد می کند بنابراین بعد از مصرف می توانید هل بجویید. برای استفاده از روش درمانی آن، یک حبه سیر را پوست کنده و به آرامی بین دندان ها له کنید و قبل از قورت دادن آن را به تدریج بجوید.
پودر میخک برای عفونت لثه میخک حاوی یک بی حس کننده قوی به نام اوژنول است که به عنوان ضد عفونی کننده در برابر باکتری های عامل عفونت و التهاب عمل می کند.
چای و نمک برای التهاب لثه 1/2 قاشق چایخوری نمک را به یک لیوان آب یا چای ولرم اضافه کنید و خوب مخلوط کنید و محلول را تا 30 ثانیه در دهان بچرخانید. 2 تا 3 بار در روز تکرار کنید.
درمان عفونت لثه با گلاب گلاب دارای خواص تسکین دهنده است که می تواند به کاهش التهاب و قرمزی لثه کمک کند.
روش درمان عفونت لثه با رب انار خواص ضد باکتریایی موجود در انار و رب انار باعث خنثی کردن پلاک دندانی می شود و احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری لثه را کاهش می دهد.
درمان خونریزی و عفونت لثه با عسل عسل در درمان عفونت های لثه مانند خونریزی، التهاب و عقب نشینی لثه مفید است. هنگامی که عسل با آب مخلوط شود، پراکسید هیدروژن تولید می کند که یک ماده ضد عفونی کننده در درمان بیماری لثه و دندان محسوب می شود.
زردچوبه برای عفونت لثه می توانید با جوشاندن پودر زردچوبه، دهان شویه ای از زردچوبه ایجاد کنید. این دهانشویه علاوه بر کمک به درمان ورم لثه و بیماری پریودنتال، می تواند به کاهش التهاب و درد نیز کمک کند.

درمان عفونت دندان و لثه در طب سنتی

درمان عفونت لثه در خانه

برخی روش های خانگی برای درمان لثه وجود دارند که عبارت اند از:

  • نوشیدن چای سبز: چای سبز التهاب لثه را کاهش می دهد و از بیماری پریودنتیت جلوگیری می کند.
  • شست وشوی دهان با آب نمک: شستشوی منظم دهان با مخلوطی از آب نمک گرم هم می تواند باکتری ها را کاهش داده و خون ریزی لثه را متوقف کند.
  • استفاده از کمپرس سرد: خونریزی لثه همیشه ناشی از بیماری لثه نیست. لثه های شما نیز ممکن است به دلیل ضربه یا آسیب به بافت لثه خون ریزی کنند. استفاده از کمپرس سرد روی خط لثه می تواند تورم را کاهش داده و جریان خون را متوقف کند.

به نقل از سایت

روش های پیشگیری از عفونت و خونریزی لثه را بشناسیم

در این بخش به بررسی روش هایی می پردازیم که بهتر از سایر موارد می توانند در جلوگیری از عفونت و خون ریزی لثه به شما کمک کنند. حتما مسواک زدن روزانه و نخ دندان کشیدن را در برنامه خود داشته باشید که از بهترین روش های پیشگیری خانگی برای سلامت دهان و دندان محسوب می شوند.

1. مسواک زدن

هنگامی که باکتری هایی که در پلاک وجود دارند با غذا تماس پیدا می کنند اسید تولید می کنند و این اسید باعث پوسیدگی دندان و عفونت و التهاب لثه می شود. بنابراین مسواک زدن را جدی بگیرید. در ادامه به نحوه صحیح مسواک زدن و بیان نکاتی مهم در مسواک زدن می پردازیم.

نحوه صحیح مسواک زدن و جلوگیری از خون ریزی لثه

  • سعی کنید بین صرف غذا و مسواک زدن 30 دقیقه فاصله بیوفتد. این کار باعث می شود مینای دندان شما که حین خوردن غذاهای اسیدی نرم شده است دوباره سفت شود و در مقابل حرکات مسواک آسیب نبیند.
  • سعی کنید از یک مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
  • با یک حرکت دایره ای ملایم و کوچک مسواک را روی دندان ها حرکت دهید به این صورت که هر بار یک دندان را تمیز کنید. نوک موهای مسواک را روی خط لثه بکشید ولی از فشار دادن آن روی لثه خودداری کنید. توجه کنید که فقط نوک مسواک دندان را عمیق تمیز می کند.
  • طوری مسواک بزنید که موی مسواک بین شیارها و شکاف های بین دندان ها را نیز تمیز کند. در این حالت درمان عفونت لثه و بوی بد دهان زودتر انجام می شود.
  • از همان حرکت دایره ای برای تمیز کردن قسمت پشتی دندان استفاده کنید. منظور از قسمت پشتی دندان سمتی است که رو به زبان است.
  • برای تمیز کردن پشت دندان های فک بالا، سرتان را بالا نگه دارید و برای مسواک زدن دندان های پایین سرتان را پایین بگیرید و از حرکات دایره ای برای مسواک زدن استفاده کنید.
  • می توانید به صورت ملایم موی مسواک را روی زبان نیز بکشید اما محکم این کار را نکنید. این کار به حذف باکتری ها از روی ناحیه زبان کمک می کند و حس طراوت و تازگی را در شما ایجاد می کند.
  • هر 3 الی 4ماه یک بار مسواک خود را عوض کنید. زیرا مسواک قدیمی شما خود مستعد رشد باکتری است و می تواند باعث عفونت و خونریزی لثه شما شود.

برای جلوگیری از خون ریزی و عفونت لثه چند بار باید مسواک بزنیم؟

شما نیاز دارید حداقل دو بار در روز مسواک بزنید زیرا مسواک زدن روزانه پلاک دندان را از بین می برد و از عفونت و خون ریزی لثه جلوگیری می کند.

2. نخ دندان کشیدن

برای اینکه سلامت دندان و لثه شما تضمین شود نیاز دارید علاوه بر مسواک زدن نخ دندان بکشید. مسواک نمی تواند به صورت مؤثر پلاک های بین شیارهای دندانی را از بین ببرد و اگر از نخ دندان کشیدن صرف نظر کنید به باکتری ها اجازه رشد و تجمع در بین دندان ها را صادر می کنید. دست از تنبلی بردارید و با حوصله بین مرواریدهای صورتتان را تمیز کنید.

شیوه صحیح نخ دندان کشیدن

برای جلوگیری از عفونت و خون ریزی لثه به موارد زیر دقت کنید:

  • حدود 45 سانت از نخ را از دستگاه خود خارج کنید.
  • نخ را دور انگشتان میانی هر دست بپیچید و یک قسمت 3 سانتی برای نخ دندان کشیدن باز کنید. ابتدا دندان های بالا و سپس دندان های پایین را نخ دندان بکشید.
  • نخ را بین شیار دندان ها بکشید و از انگشتان اشاره خود برای فشار دادن نخ بین دندان ها استفاده کنید. مراقب باشید فشار زیادی وارد نکنید و لثه ها آسیب نبینند.
  • نخ دندان را سمت بالا و پایین و اطراف خط لثه حرکت دهید. در حین استفاده از نخ دندان، نخ دندان باید در اطراف دندان شکل C ایجاد کند.
  • نخ دندان را باید بین هر دندان و همچنین پشت دندان های عقبی بکشید.
  • حین استفاده از نخ دندان، در صورت نیاز به قسمت تمیز از نخ دندان می توانید با پیچاندن نخ دور دستتان و باز کردن بخش تمیز آن را تنظیم کنید.

برای جلوگیری از خون ریزی و عفونت لثه چند بار باید نخ دندان بکشیم؟

برای اینکه پلاک دندان فاتحه سلامت دندان شما را نخواند باید حداقل یک بار در روز نخ دندان بکشید! بیماری ها و مشکلات مختلفی می تواند منجر به التهاب، عفونت یا خون ریزی لثه شود. دلیل این اتفاق می تواند خیلی ساده یا یک مشکل پیشرفته باشد. اگر این مشکل مکررا اتفاق بیوفتد باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. در دکترتو می توانید با بهترین دندانپزشکان در شهر خود آشنا شوید و از یا مشاوره آنلاین استفاده کنید.

3. استفاده از دهانشویه برای خونریزی و عفونت لثه

دهانشویه برای طراوت بخشیدن و حس تازگی در دهان شما فوق العاده است و بوی بد دهان را از بین می برد. دهانشویه نوعی ضدعفونی کننده دهان است و از ایجاد پلاک و بیماری زودرس لثه جلوگیری می کند اما هرگز نمی تواند جایگزین مسواک و نخ دندان شود. در واقع هدف استفاده از دهانشویه، ضدعفونی نقاطی از دهان است که مسواک و نخ دندان نمی توانند تمیز کنند مانند: داخل گونه، رو و زیر زبان و داخل گلو.

شیوه صحیح استفاده از دهانشویه

چند نکته مهم درمورد دهانشویه وجود دارد:

  • دهانشویه های حاوی فلوراید بیشترین تأثیر ممکن را دارند.
  • استفاده از دهانشویه محدودیت زمانی خاصی ندارد؛ فرقی نمی کند قبل یا بعد از مسواک زدن از دهانشویه استفاده کنید.
  • پیش از استفاده از دهانشویه حتما برچسب روی دهانشویه را مطالعه کنید. برخی از دهانشویه ها باید با آب رقیق شوند.
  • سعی کنید از دهانشویه های حاوی الکل استفاده نکنید چون باعث خشکی دهان می شوند.
  • افرادی که دچار حساسیت های دندانی هستند باید از دهانشویه مخصوصی که پزشک تجویز کرده استفاده کنند.
  • دهانشویه را به مدت 30 تا 60 ثانیه در دهان خود بچرخانید( غرغره کنید).
  • با توجه به نوع دهانشویه، پس از استفاده از آن باید به مدت نیم ساعت الی دو ساعت از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید تا اثر بخش باشد. اگر دهانشویه حاوی الکل است حتما دهان خود را پس از مدت ذکر شده آبکشی کنید.

برای جلوگیری از عفونت و خون ریزی لثه چند بار باید دهانشویه استفاده کنید؟

یک بار در روز از دهانشویه استفاده کنید تا خیالتان از جانب سلامت دندان جمع شود. حتی اگر به صورت روزانه از آن استفاده نمی کنید سعی کنید چند بار در هفته از آن استفاده کنید تا باعث تقویت دندان و لثه شود.

4. جرم گیری دندان

جرم گیری دندان باعث از بین رفتن پلاک های سخت شده دندان می شود بنابراین از عفونت و خون ریزی لثه جلوگیری می کند و از بیماری پریودنتال پیشگیری می کند. حتی برای بیمارانی که مبتلا به پریودنتیت مزمن هستند، جرم گیری ریشه توصیه می شود.

5. تغذیه مناسب برای سلامت دندان و لثه

برای سلامت دندان باید تغذیه متنوعی داشته باشید و غذاهایی که می خورید باید حاوی انواع ویتامین مخصوصا ویتامین C و ویتامین K باشد. غذاهای حاوی قند و نشاسته را به حداقل برسانید. این غذاها بیشترین میزان اسید را در دهان تولید می کنند و باعث پوسیدگی دندان و ایجاد پلاک می شوند که این موارد در نهایت موجب عفونت و خون ریزی لثه می شود.

غذاهایی که برای جذب ویتامین C و K توصیه می شوند عبارت اند از:

  • مرکبات مثل پرتقال و نارنگی
  • توت فرنگی
  • هویج
  • گوجه فرنگی
  • کاهو
  • اسفناج
  • کلم سبز
  • کلم پیچ
  • برگ خردل
  • روغن زیتون.

6. نوشیدن آب کافی پس از صرف غذا

آب نوشیدن پس از غذا باقیمانده های غذا را می شوید. علاوه بر این آب حاوی فلوراید است و می تواند باعث استحکام دندان و لثه شود.

7. عدم استعمال سیگار و محصولات تنباکویی

بر اساس تحقیقات انجام شده عامل اصلی بیماری های لثه خونریزی و عفونت لثه، سیگار کشیدن است. سیگار به سیستم ایمنی بدن آسیب می رساند یعنی باعث می شود بدن در مبارزه با عوامل بیماری زا آسیب پذیرتر شود. زمانی که لثه آسیب می بیند بدن فرد سیگاری نمی تواند بافت هایش را به خوبی بهبود بخشد بنابراین دچار عفونت و خون ریزی لثه می شود.

ترک سیگار نه تنها به سلامت دهان کمک می کند باعث می شود سلامت جسمانی و روحی فرد وضعیت مطلوبی داشته باشد. تغذیه مناسب و نوشیدن آب کافی، نکشیدن سیگار، رعایت بهداشت دهان و دندان و نداشتن استرس از راهکارهای خوب برای جلوگیری از عفونت و خون ریزی لثه است.

8. کنترل سطح هورمون با آرامش

استرس یکی از عواملی است که باعث خون ریزی لثه می شود. به این ترتیب که استرس باعث ترشح برخی هورمون ها می شود که تولید بیش از حد آن به سلامت دندان آسیب می رساند.

عکس عفونت لثه

بر اساس گزارش انجمن دندانپزشکی آمریکا، ژنژیویت و پریودنتیت از علل اصلی از دست دادن دندان در بزرگسالان و عوامل اصلی بروز عفونت و خونریزی لثه هستند.در تصویر زیر، نمونه ای از عکس عفونت و خون ریزی لثه گسترش یافته در دهان بیمار را مشاهده می کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر متخصص

عفونت و خون ریزی لثه یک مشکل شایع است که تقریبا با اطمینان می توان گفت که برای همه پیش آمده است. مسائل مختلفی می تواند باعث بروز آن شود. دلیل اصلی این مشکل بیماری پریودنتال است که به التهاب شدید لثه گفته می شود. دلیل اصلی دیگر ورم لثه تشکیل پلاک دندان است که با جرم گیری می توان آن را برطرف کرد.

حداقل هر 6 ماه یک بار باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا سلامت دندان ها و لثه شما را مورد معاینه قرار دهد و در صورت لزوم به صورت حرفه ای دندان های شما را جرمگیری و تمیز کند تا دچار عفونت و خون ریزی لثه نشوید.

برای اطلاعات بیشتر، می توانید لیست بهترین دندانپزشکان شهر خود را در سایت دکتر تو مشاهده کنید و با توجه به معیارهای انتخاب پزشک، یکی از آنها را انتخاب کرده و به صورت آنلاین نوبت بگیرید. در دکترتو همچنین می توانید با پزشکان در مورد شرایط پزشکخونریزی لثه شایعترین نشانه بیماری لثه است اگر چه گاهی میتواند نشان دهنده مشکل پزشکی دیگری باشد. بیماری لثه بسیار شایع است و بسیاری از ما در طول عمر خود آن را تجربه می کنیم.

بیماری لثه چیست؟

بیماری لثه به گفته می شود که با ورم، قرمزی، درد یا خونریزی لثه مشخص می شود.

از کجا بدانیم بیماری لثه داریم؟

اگر موارد زیر را تجربه می کنید ممکن است بیماری لثه داشته باشید:

  • خونریزی لثه هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
  • بوی بد دهان
  • باد کردن لثه
  • درد لثه یا حساسیت دندان
  • قرمز شدن لثه

اگر عفونت لثه را درمان نکنم چه می شود؟

اگر بیماری لثه در مرحله ژنژیویت که مرحله خفیف آن است درمان نشود، ممکن است پیشروی کرده و به وضعیتی به نام پریودنتیت تبدیل شود. در پریودنتیت عفونت به بافتهای اطراف از جمله استخوان پیرامون دندان می رسد و آنها را تخریب می نماید. اگر پریودنتیت را به موقع درمان نکنید، فاصله بین لثه و دندان بیشتر شده و شیاری ایجاد می شود که در آن ذرات غذا و باکتریها جمع می شوند. عفونت عمیق می شود و استخوان فک تحلیل می رود . اگر تحلیل رفتن استخوان فک ادامه پیدا کند دندان لق شده و در نهایت از دست می رود.

عوارض بیماری لثه چیست؟

  • تجمع چرک در کیسه هایی به نام آبسه لثه
  • پسروی لثه
  • لق شدن دندان
  • تحلیل رفتن استخوان فک
  • از دست دادن دندان

راههای پیشگیری از بیماری لثه و خونریزی لثه چیست؟

پیش از بیماری لثه و حتی در موارد خفیف بیماری لثه، با رعایت بهداشت دهان و نخ دندان کشیدن میتوان از بدتر شدن آن جلوگیری کرد.

  • حداقل روزی دو بار مسواک بزنید.
  • دست کم روزی یک بار بین دندانها را نخ بکشید.
  • برای معاینه هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • در صورت توصیه دندانپزشک، جرمگیری کنید.

چه عواملی باعث بیماری لثه می شوند؟

بیماری لثه در اثر تجمع پلاک در سطح دندانها ایجاد می شود. پلاک لایه ای بسیار چسبنده اما نرم است که باکتریها در آن زندگی می کنند. برخی از باکتریهای موجود در پلاک بی ضرر هستند اما برخی دیگر زیان آور هستند.

اگر پلاک از سطح دندان پاک نشود، لثه را تحریک کرده و باعث عفونت آن می شود.

چه عواملی منجر به خونریزی لثه می شوند؟

  • بیماری لثه که به معنی التهاب و عفونت لثه است.
  • سفت مسواک زدن یا استفاده از مسواکی با موهای سفت.
  • به تازگی شروع به نخ دندان کشیدن (به دلیل عادت نداشتن لثه به آن).
  • مصرف برخی داروها مانند داروهای رقیق کننده خون.
  • التهاب لثه ناشی از بارداری.
  • اندازه نبودن دندان مصنوعی.
  • نقایص پروتزها یا ترمیمهای دندانی.

سایر عواملی که ممکن است منجر به خونریزی لثه شوند عبارتند از :

دیابت: خونریزی یا ورم لثه میتواند یکی از نشانه های دیابت نوع یک یا دیابت نوع دو باشد. هنگامی که دچار دیابت می شوید، دهان قدرت کافی برای مقابله با میکروبهای مضر را ندارد در نتیجه احتمال ابتلا به عفونتهای دهانی زیاد می شود. بالا بودن قند خون در دیابت باعث می شود التیام بافتها نیز برای بدن سخت تر شود و همین امر بیماری لثه را بدتر می کند.

لوسمی: خونریزی لثه یکی از نشانه های لوسمی (لوکمی) نیز میتواند باشد. لوسمی نوعی سرطان است که در آن پلاکتهای خون کم است. در حالت عادی پلاکتها جلوی خونریزی را می گیرند اما در لوکمی، به دلیل کم بودن پلاکت خونریزی بیشتر اتفاق می افتد.

ترومبوسیتوپنی: اگر لثه تان هنگام مسواک زدن خون می افتد و خونریزی آن، خود متوقف نمی شود یا زیاد است، ممکن است لثه تحریک شده یا شما دچار ترومبوسیتوپنی شده اید. اگر دچار ترومبوسیتوپنی باشید، بدنتان نمیتواند پلاکت کافی برای انعقاد خون تولید نماید. این وضعیت منجر به خونریزی زیادتر از حد نرمال در بخشهای مختلف بدن از جمله لثه می شود.

هموفیلی: اگر لثه تان خیلی خونریزی می کند یا حتی با بریدگیهای کوچک یا کارهای دندانپزشکی خونریزی آن بند نمی آید، امکان ابتلا به هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند نیز وجود دارد. در این وضعیت خون به درستی منعقد نمی شود بنابراین خونریزی ادامه پیدا می کند.

کمبود ویتامین “ث”: این ویتامین به رشد و ترمیم بافتها کمک می کند، زخمها التیام می یابند و استخوانها و دندانها قویتر می شوند. اگر بدن ویتامین “ث” کافی دریافت نکند، ممکن است احساس ضعف و تحریک پذیری کنید. به مرور زمان ممکن است لثه تان ورم کرده و به سهولت خونریزی کند.

اسکوروی: در موارد نادر کمبود شدید ویتامین “ث” منجر به اسکوروی می شود. اسکوروی بیماری مربوط به سوء تغذیه است و باعث ضعیف شدن بدن، کم خونی و خونریزی های زیر پوستی می شود. خونریزی لثه یکی از علائم اسکوروی است.

کمبود ویتامین “کا”: اگر خونریزی شدیدی از لثه دارید ممکن است علت آن کمبود ویتامین “کا” باشد. این ویتامین به منعقد شدن خون کمک می کند. همچنین برای سلامت استخوانها لازم است. اگر ویتامین کای کافی از طریق غذا دریافت نکنید یا خوب جذب نشود، باعث مشکلات خونریزی در بدن می شود.

در چه صورت به دندانپزشک مراجعه کنم؟

اگر چه خونریزی لثه شایعترین نشانه مشکلات دندان و لثه است اما علت دیگری هم میتواند داشته باشد. در هر صورت خواه علت آن سلامت دهان و دندان باشد یا بدن، باید ابتدا به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت سلامت دهان و دندانتان بررسی شود و علت خونریزی لثه مشخص شود. با معاینه دهان دندانپزشک متوجه می شود آیا لثه مشکلی دارد یا نه. در بسیاری از مواقع تنها با این مشکل برطرف می شود.

اگر بیماری لثه شدید باشد معمولا نیاز به دو یا چند جلسه مراجعه وجود دارد. در برخی موارد عمل جراحی برای تخلیه چرک یا ترمیم لثه وجود دارد.

اگر به موقع برای مشکلات دندانی مراجعه کنید، با درمانهای ساده تر، کم هزینه تر و راحت تر مشکل برطرف می شود.

ی به صورت آنلاین یا تلفنی خود مشورت کنید.