ایا کبد چرب باعث حالت تهوع میشه
به گزارش ام اس ان، اگر کبد عملکرد درست خود را ارائه نکند، کل بدن از این شرایط رنج میبرد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از عصر ایران، در ادامه با ۲۰ نشانه بروز مشکل در کبد بیشتر آشنا میشویم.
مشکلات گوارشی
دلایل مختلفی میتوانند در پس بروز مشکلات گوارشی وجود داشته باشند. مصرف بسیار زیاد چربی یا قند، یا نوشیدن بیش از اندازه نوشابههای گازدار و قهوه از جمله دلایل رایج در این زمینه هستند. اما مشکلات گوارشی مکرر میتواند نشانهای از بروز مسالهای جدی در کبد باشد. اگر ناراحتی گوارشی شما پایدار است و از بین نمیرود به پزشک مراجعه کنید.
سنگینی کبد
احساس سنگینی کبد یکی از نشانههای رایج بروز مشکل در این اندام کلیدی بدن انسان است. سنگینی کبد لزوما به معنای ابتلا به سرطان کبد نیست و بروز انسداد در این اندام نیز میتواند موجب احساس سنگینی در آن شود. به طور معمول، با کاهش میزان چربی در رژیم غذایی این ناراحتی برطرف میشود. اما اگر علائم پایدار هستند به پزشک مراجعه کنید.
معدهدرد
احساس درد مداوم در سمت راست شکم باید زنگ هشدار را برای شما به صدا درآورد. امکان ابتلا به آپاندیسیت وجود دارد. با این وجود، اگر درد در قسمت بالا سمت راست شکم احساس شده و به سمت شانه راست بالا میرود، احتمال ابتلا به سرطان کبد وجود دارد.
یک توده قابل لمس زیر حفره قفسه سینه
اگر متوجه توده ای زیر حفره قفسه سینه در سمت راست شکم خود شده اید ممکن است کبد شما متورم شده باشد. سرطان یکی از دلایل تورم کبد است. متاسفانه، نخستین نشانه های سرطان کبد تا زمانی که بیماری تا حد زیادی پیشرفت کرده است، ظاهر نمی شوند. از این رو، با مشاهده این علامت باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
خستگی شدید
خستگی لزوما با مشکلات کبدی پیوند نخورده است. یک ویروس می تواند برای چند روز موجب احساس خستگی در شما شود. اما اگر خستگی شدید را برای چندین روز تجربه کرده و قادر به انجام فعالیت های روزانه خود نیستید، باید به پزشک مراجعه کنید. یک کبد بیمار (به عنوان مثال، کبد چرب یا کبدی که تحت تاثیر سرطان یا سیروز قرار گرفته است) در ذخیره ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن برای ارائه عملکرد درست با دشواری مواجه است که این شرایط می تواند موجب احساس خستگی و ناخوشی شود.
کاهش اشتها
از دست دادن اشتها می تواند به دلایل مختلفی شکل بگیرد. افسردگی و اضطراب از جمله دلایل شایع بی اشتهایی هستند. اما اگر بی اشتهایی شما برای چندین روز ادامه داشته است، سیروز کبدی، به ویژه اگر بیش از حد نوشیدنی های الکلی مصرف می کنید، هپاتیت، یا حتی سرطان کبد می توانند در این زمینه نقش داشته باشند. در هر صورت، مراجعه به پزشک بهترین گزینه است.
بیماری زردی
بیماری زردی به راحتی قابل تشخیص است. بیماران مبتلا به این شرایط دارای پوست و غشاهای مخاطی زرد رنگ هستند که به انباشت رنگدانه بیلیروبین در خون و بافت ها اشاره دارد. این علائم اغلب نشان دهنده عملکرد نادرست کبد هستند که مواردی مانند هپاتیت، آسیب کبدی، سرطان کبد یا سندرم گیلبرت می توانند موجب آن شده باشند.
حالت تهوع
تجربه حالت تهوع لزوما به معنای کبدی ناسالم نیست. این شرایط ممکن است با مسمومیت غذایی یا بارداری در ارتباط باشد. اما اگر حالت تهوع از بین نمی رود یا به طور مرتب رخ می دهد، شرایطی نگران کننده در نظر گرفته شده و ممکن است به سیروز یا سرطان کبد اشاره داشته باشد.
مدفوع کمرنگ
مدفوع رنگ پریده ممکن است نشانه ای از عملکرد نادرست کبد باشد. البته، پیش از مراجعه به پزشک برای چند روز شرایط مدفوع خود را زیر نظر بگیرید زیرا ممکن است این تغییر رنگ تنها به واسطه غذایی که به تازگی مصرف کرده اید، شکل گرفته باشد.
ادرار تیره
رنگ ادرار یکی دیگر از مواردی است که می تواند به بروز مشکل در کبد اشاره داشته باشد. به عنوان مثال، ادراری که تیرهتر ار حد معمول است، در برخی موارد، می تواند نشانه ای از هپاتیت حاد باشد. اگر ادرار شما برای چند روز به رنگ چای بوده است باید برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید.
خارش پوست
خارش به طور معمول به دلیل مشکلات پوستی شکل می گیرد و در بیشتر موارد استفاده از یک کرم تجویزی توسط متخصص پوست موجب تسکین شرایط می شود. با این وجود، گاهی اوقات بروز مشکل در کبد دلیل بروز خارش است. افزایش بیلیروبین، رنگدانه ای که مسئول رنگ زرد صفرا است، ناشی از کلانژیت صفراوی یا دیگر بیماری های کبد، اغلب موجب خارش پوست می شود.
تب مکرر
در بیشتر موارد، تب به واسطه یک ویروس شکل گرفته و پس از چند روز بهبود می یابد. اما تبی که پایدار است می تواند به بروز مشکلی جدی اشاره داشته باشد. بسیاری از بیماران مبتلا به هپاتیت A (التهاب کبد پس از مصرف غذا یا آب الوده) با تب مواجه می شوند.
خوندماغشدن
خون دماغ شدن هرگز نباید نادیده گرفته شود. در شرایطی که دلایل بروز این شرایط اغلب خوش خیم هستند مانند خشکی هوا، فین کردن بیش از حد یا آسیب دیدگی های جزئی، اما خون دماغ شدن مکرر می تواند به مساله ای جدی اشاره داشته باشد. افراد مبتلا به سیروز کبد، شرایطی که موجب بروز زخم در کبد می شود، ممکن است خون دماغ شدن مکرر را تجربه کنند.
لکههای قرمز روی پوست
آسیب دیدگی ها، نیش حشرات، و ضربه ها به طور معمول دلیل بروز لکه های قرمز روی پوست هستند. اما ظاهر شدن لکه های قرمز بدون دلیلی مشخص ممکن است به مساله ای جدی مانند بروز مشکل در کبد (به عنوان مثال، هپاتیت) اشاره داشته باشد.
گمگشتگی
مصرف برخی داروها، نوشیدن الکل، استفاده از مواد مخدر و ابتلا به برخی بیماری های روانی می تواند دلیل گم گشتگی و سردرگمی فرد باشد. اما گاهی اوقات بیماری کبد (هپاتیت و سیروز) دلیل بروز این شرایط است. اگر نمی توانید دلیل گم گشتگی و سردرگمی را بیابید، پیش از وخیمتر شدن علائم به پزشک مراجعه کنید.
اسهال
ابتلا به اسهال گاه و بیگاه خطرناک نیست و ممکن است با غذایی که خورده اید در ارتباط باشد. اما اسهال مزمن ممکن است از مشکلاتی در دستگاه گوارش سرچشمه گرفته و احتمالا روده بزرگ یا کبد در شرایط مطلوب خود قرار ندارند. مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط بهترین گزینه است.
یبوست
اگر رژیم غذایی خوب و متعادلی دارید و دارو مصرف نمی کنید، اما برای بیش از سه هفته با یبوست مواجه شده اید، احتمال ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر وجود دارد. همچنین، یبوست در افراد مبتلا به سرطان کبد دیده می شود، از این رو مراجعه به پزشک بهترین گزینه است.
بوی بد دهان
اگر روش های مختلف را برای از بین بردن بوی بد دهان خود امتحان کرده و به نتیجه خاصی نرسیده اید، بروز مشکل در کبد می تواند در این زمینه نقش داشته باشد. اختلال در عملکرد کبد به واسطه هپاتیت یا بیماری مزمن کبد می تواند موجب انباشت مواد زائد در خون شده و در نهایت به بوی بد دهان منجر شود.
برجستگیهای کوچک سفید نزدیک چشمها
کلانژیت صفراوی اولیه یک بیماری مزمن کبد دارای علائم غیر معمول است که از آن جمله می توان به بروز برجستگی های کوچک سفید نزدیک چشمها اشاره کرد. کلانژیت صفراوی اولیه در صورت عدم درمان میتواند به سیروز کبدی منجر شود، از اینرو نباید آن را نادیده گرفت.
دشواری در صحبتکردن
آیا در بیان خود با دشواری مواجه هستید؟ آیا صدای شما ضعیفتر شده است؟ آیا در کنترل بزاق خود با مشکل مواجه هستید؟ این امکان وجود دارد که به بیماری ویلسون مبتلا شده باشید. این بیماری ارثی و بالقوه مرگبار موجب انباشت مس در کبد می شود. مس اضافه در سراسر بدن پخش شده و برخی اندام ها از جمله مغز را از ارائه عملکرد درست خود باز میدارد.
کبد سالم در مبارزه با عفونتها به بدن کمک میکند، همچنین خون را تصفیه میکند و نقش مهمی در سوخت و ساز بدن دارد. این عضو بدن حتی میتواند خودش را نیز ترمیم کند. اگر کبد کار خود را بهخوبی انجام ندهد، زندگی فرد به خطر میافتد. عوامل مختلفی باعث ایجاد درد در این عضو حیاتی میشوند؛ پس برای پیشگیری از این دردها یا درمان آنها، باید این عوامل را بهخوبی شناسایی کرد. در این مقاله علائم درد کبد، نحوه تشخیص و عوامل بروز آن را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
علائم درد کبد و موارد خطرناک
بنابر گزارش انجمن کبد آمریکا، حداقل ۳۰ میلیون نفر در آمریکا (۱ از ۱۰ نفر) به یکی از انواع بیماری های کبد مبتلا هستند. همچنین خبرگزاری تسنیم در ایران، دی ماه ۹۷ اعلام کرد که: «هر سال بیش از ۵۰۰۰ ایرانی جان خود را بر اثر بیماریهای کبدی از دست میدهند». درد کبد معمولا مبهم است و فرد مبتلا به بیماری کبدی، بسیار دیر متوجه بیماری خود میشود. اما وقتی بیماری خود را نشان میدهد، درد کبد، شدت میگیرد. درد کبد معمولا با درد در قسمت شانهٔ راست، شکم یا کلیه، اشتباه گرفته میشود و حتی ممکن است بهشکل کمردرد بروز کند.
بسیاری از بیماریهای کبد یا اندامهای دیگر، میتوانند موجب درد کبد شوند. برخی از این بیماری ها به کبد صدمه میزنند. اگر بیماریهای کبد بدون درمان باقی بمانند، کبد از کار میافتد. از بیماریهای کبدی میتوان به التهاب یا آسیب به کبد اشاره کرد که درنهایت روی عملکرد این عضو اثر منفی میگذارند. درد کبد معمولا علامت بیماری کبدی است.
علایم بیماریهای کبدی معمولا تا زمانی که صدمات کبدی شدید نباشند، ظاهر نمیشوند. بنابراین بهمحض احساس درد در کبد و علایم دیگر باید بدانید که ممکن است به نوعی اختلال کبدی مبتلا شده باشید.
چنانچه یکی از علایم زیر را دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید:
- درد شدید، بهویژه در ناحیهٔ شکمی
- تب و لزر
- رنگ تیرهٔ ادرار
- مدفوع کمرنگ
- خون در مدفوع
- مدفوع سیاه
- حالت تهوع و استفراغ
- کاهش وزن
- رنگ متمایل به زرد پوست
- احساس درد در شکم، وقتی لمس میشود
- تورم پاها، شکم و قوزک پا
- احساس خارش پوست
- خستگی مزمن
- بی اشتهایی
بیش از ۱۰۰ نوع بیماری کبدی وجود دارد که موجب درد کبد میشوند. درادامه به برخی از این بیماریها اشاره میکنیم:
کدام بیماریها منجر به درد کبد میشوند؟
۱. التهاب مجاری صفراوی (کلانژیت)
در این بیماری، مجاری صفراوی، که صفرا را از کیسهٔ صفرا به رودهٔ باریک انتقال میدهند، ملتهب میشوند. معمولا نوعی عفونت باکتریایی این التهاب را بهوجود میآورد. عفونت کلانژیت (Cholangitis) به سیستم مجاری صفراوی فشار وارد میکند و بهطور معمول نشانهٔ وجود انسداد یا گرفتگی در این سیستم است. التهاب مجاری صفراوی ممکن است بر اثر سنگ، تومور، لخته خون یا عفونت باکتریایی بهوجود آید.
۲. هپاتیت و انواع آن
هپاتیت در لغت بهمعنای التهاب کبد است. رایجترین دلیل این بیماری، نوعی ویروس است اما دلایل دیگری همچون مصرف فراوان الکل، مواد سمی، برخی از داروها و بیماریها نیز میتوانند موجب التهاب کبدی شوند.
چند نوع هپاتیت ویروسی گوناگون وجود دارد. بنابر گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، رایجترین هپاتیتهای ویروسی در آمریکا، نوع A، B و C هستند. هپاتیتهای B، C و D موجب هپاتیت مزمن و درنهایت سیروز کبدی، از کار افتادن کبد و سرطان کبد میشوند.
- هپاتیت A در مدفوع فرد مبتلا وجود دارد و از طریق مصرف غذا یا آب آلوده منتقل میشود
- هپاتیت B از طریق مایعات بدن مانند خون و منی منتقل میشود
- هپاتیت C از طریق خون آلوده یا گاهیاوقات رابطهٔ جنسی منتقل میشود
- هپاتیت D، عفونت ثانویه است که فقط بیماران مبتلا به هپاتیت B را گرفتار میکند
- هپاتیت E از طریق مصرف غذا و آب آلوده منتقل میشود
- هپاتیت خودایمنی، زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به سلولهای کبدی حمله کند
هپاتیت گاهیاوقات شدید است و بهطور ناگهانی و کوتاهمدت رخ میدهد یا بهشکل مزمن و طولانیمدت بروز میکند.
۳. آبسهٔ کبدی
وقتی درون کبد کیسهای حاوی مایع آلوده یا چرک تشکیل میشود، کبد دچار تورم و آبسه میشود. عفونت ناشی از آلودگیهایی همچون باکتریها، انگلها یا قارچها میتوانند درنهایت کبد را به آبسه مبتلا کنند. آبسه به بافتهای نزدیک خود صدمه میزند و باعث خونریزی، عفونت بیشتر و حتی مرگ میشود. این بیماری با مصرف آنتی بیوتیک یا داروهای ضدقارچ درمان میشود. این داروها میتوانند آبسه را خشک کنند. معمولا پزشکان پس از استفاده از این داروها، از کبد تصویربرداری میکنند تا از برطرف شدن آبسه و صدمه ندیدن کبد اطمینان حاصل کنند.
۴. سیروز کبدی
به آسیب جبرانناپذیر کبد و التهاب شدید آن سیروز میگویند. وضعیت کبد بهتدریج رو به وخامت میرود و پس از تحمل صدمات طولانی، عملکرد مناسب خود را از دست میدهد. بافتهای صدمهدیدهٔ کبد بهمرور زمان جای بافتهای سالم را میگیرند و مسیر رسیدن جریان خون به کبد را مسدود میکنند. کبد سالم میتواند سلولهای صدمهدیدهٔ خود را ترمیم کند. اما اگر صدمات واردشده، شدید یا طولانیمدت باشند، کبد توانایی ترمیم کامل خود را از دست میدهد و بافتهای بیمار شکل میگیرند. در این حالت، بهمرور سیروز کبد به وجود میآید و وقتی این بیماری شدت میگیرد، کبد نمیتواند مانند گذشته وظایف خود را انجام دهد. این وضعیت منجر به از کار افتادن مزمن کبد میشود و در این مرحله کبد از کار میافتد و عملکردهای حیاتی خود را از دست میدهد. در این حالت گفته میشود که بیماری کبد به آخرین مرحلهٔ خود رسیده است.
۵. سندرم باد-کیاری
سندرم باد-کیاری (Budd-Chiari)، نوعی بیماری کبدی نادر است که در آن، لختههای خون جلوی رسیدن خون به کبد را میگیرند. به همین علت، خون پشت کبد جمع میشود و آن را بزرگ میکند. در برخی موارد، ممکن است طحال هم بزرگ شود. تجمع خون، فشار خون در سیاهرگِ باب کبدی را بالا میبرد. این سیاهرگ، مسئول حمل خون از روده به کبد است. افزایش فشار خون این سیاهرگ موجب نوعی بیماری با نام فشار خون سیاهرگِ باب کبدی میشود.
این فشار خون موجب تشکیل مایع در ناحیهٔ شکمی میشود. سیاهرگهای مسدودشده هم حرکت جریان خون را از کبد به قلب کند یا متوقف میکنند. در این حالت کبد صدمهٔ شدید میبیند یا دچار سیروز میشود.
احتمال خطر ابتلا به سندرم باد-کیاری در افرادی که درمعرض ایجاد لخته خون هستند بسیار بالاست. از این افراد میتوان به زنان باردار و اشخاصی که به تومور، التهاب مزمن، اختلال انعقادی یا نوعی عفونت مبتلا هستند، اشاره کرد.
اثر نوشیدنیهای الکلی بر درد کبد
بنابر گزارش انجمن کبد آمریکا، دائمالخمر بودن، یکی از دلایل اصلی ابتلا به سیروز کبدی در آمریکاست. کبد بهطور طبیعی الکل را تجزیه و از بدن پاک میکند. اما اگر فردی بیش از توان پاکسازی کبد، نوشیدنی الکلی مصرف کند، سلولهای کبدی صدمه میبینند یا کاملا از بین میروند. مصرف نوشیدنیهای الکلی موجب تجمع چربی و ایجاد التهاب در کبد میشود و این وضعیت فرد را به سیروز کبدی الکلی مبتلا میکند. سیروز کبدی الکلی، پس از قطع مصرف الکل شانس درمان ندارد، اما پرهیز از نوشیدنیهای الکلی جلوی صدمات بیشتر کبدی را میگیرد و علایم بیماری کبدی را بهبود میبخشد.
دلایل و عوامل خطر بیماری کبدی
عوامل مختلفی موجب بیماریهای کبدی و درنهایت درد کبد میشوند. ازجملهٔ این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت
- مشکلات سیستم ایمنی بدن
- عوامل ژنتیکی
- اثرات سمی داروهای درمانی
- سرطان
- سوءمصرف الکلی
- تجمع چربی در کبد
عواملی که خطر ابتلا به بیماریهای کبدی را افزایش میدهند یا بیماری کبدی را پیچیدهتر میکنند:
- مصرف بسیار زیاد نوشیدنی الکلی
- تزریق دارو یا استفادهٔ مشترک از سرنگ
- رابطهٔ جنسی محافظتنشده
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا سموم
- دیابت
- چاقی
تشخیص بیماریهای کبدی
بسیاری از بیماریهای جسمی میتوانند موجب درد کبد شوند. بنابراین هنگام تشخیص این بیماری باید علت اصلی را پیدا کرد. معمولا پزشک برای تشخیص بیماریهای کبدی، فرد را معاینه و سابقهٔ بیماری او را بررسی میکند. روشهای دیگر تشخیص عبارتند از:
- آزمایشهای خون برای ارزیابی عملکرد کبد یا تشخیص مشکلات ژنتیکی یا کبدی خاص
- انجام تصویربرداری مانند، سیتیاسکن، امآیآر و استفاده از تصویربرداری فراصوت برای ارزیابی صدمات کبدی
- بررسی بافت، که در این حالت، نمونهای از بافتهای کبد برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود
گاهیاوقات، درد کبد پس از تغییر سبک زندگی، مانند پرهیز از مصرف نوشیدنیهای الکلی، کاهش وزن یا پیروی از رژیم غذایی سالم، برطرف میشود.
برای درمان بیماریهای دیگر کبدی باید دارو مصرف کرد یا فرد را تحت عمل جراحی قرار داد. درضمن اگر کبد از کار بیفتد، درمانی جز پیوند کبد وجود ندارد.
پیشگیری از بیماریهای کبدی
برای پیشگیری از بیماریهای کبدی، بهتر است:
- نوشیدنی الکلی مصرف نکنید
- از رفتارهای پرخطر مانند استفاده از سرنگهای مشترک و رابطهٔ جنسی حفاظتنشده پرهیز کنید
- درصورت امکان، واکسن هپاتیت بزنید
- بیرویه دارو مصرف نکنید
- وزنتان را در حد متعادل نگه دارید
کلام آخر
اگر گرفتار درد کبد شدید، با توصیههای ارائهشده در این مقاله، میتوانید راهحل مناسبی برای خود پیدا کنید. اما به یاد داشته باشید که پیروی از سبک زندگی سالم میتواند شما را از بیماریهای کبدی و درد کبد دور نگه دارد.