طرز تهیه کباب چنجه | دستور پخت کباب چنچه نرم و خوشمزه با گوشت گوساله و گوسفند

کباب برگ رستورانی یکی از خوشمزه ترین کباب های ایرانی است که در شهر مشهد می توانید بهترین کباب برگ رستورانی را تست کنید طرز تهیه کباب برگ به روش رستورانی و همچنین چگونه کباب برگ نرم درست کنیم در ادامه بیان می شود.
طرز تهیه کباب برگ به روش رستورانی
کباب برگ به روش رستورانی باید کاملا اصولی درست شود. اگرچه رعایت نکات طبخ کباب برگ در کیفیت آن تاثیر به سزایی دارد، ولی این نکته را در نظر داشته باشید که برای درست کردن کباب برگ رستورانی باکیفیت باید از گوشت گوسفندی راسته استفاده شود. بهترین گوشت برای تهیه کباب برگ نرم و ترد و خوشمزه، گوشت راسته گوسفندی است و مهمترین نکته در فرایند طبخ کباب برگ، منجمد کردن گوشت گرم همراه با پیاز و سپس خارج کردن گوشت از حالت انجماد در یخچال است. کباب برگ به روش رستورانی نوعی کباب پرطرفدار است که با گوشت راسته گوسفند یا گوساله درست میشود. برای تهیه کباب برگ رستورانی نرم، گوشت به کمک پیاز، نرم شده و با استفاده از زعفران طعم دار میشود. افزودن پیاز به گوشت یکی از مهمترین و شاید بتوان گفت، اصلیترین مرحله در طبخ کباب برگ به روش رستورانی است که باعث نرم شدن گوشت میشود. اما آیا میدانید فرایند خواباندن گوشت در پیاز باید چگونه و به چه مدت باشد تا نتیجه مطلوبی حاصل شود؟
مواد لازم برای تهیه کباب برگ رستورانی
“کباب برگ رستورانی” از جمله کباب های مورد علاقه ایرانی هاست که معمولا در رستوران ها سرو می شود. مواد لازم برای تهیه کباب برگ به روش رستورانی در پایین نوشته شده است با وجود تصوری که مردم از سخت بودن مراحل تهیه کباب برگ رستورانی دارند اما خبر خوب این است که می توانید با رعایت برخی نکات به راحتی یک کباب برگ مجلسی و رستورانی خوشمزه در خانه درست کنید.
مواد لازم
گوشت راسته گوسفند یا گوساله 1 کیلوگرم
پیاز بزرگ 3 عدد
آب پیاز 2 پیمانه
زعفران 1 قاشق چایخوری
کره 3 قاشق غذاخوری
آب زعفران رقیق 1/2 فنجان
آبلیموی تازه 3 قاشق غذاخوری
آب ولرم 1 کاسه
نمک به میزان لازم
طرز پخت کباب برگ رستورانی
پخت کباب برگ رستورانی چندان سخت نیست. اگر شما نیز یکی از طرفداران کباب برگ رستورانی هستید و تصور میکنید که برای میل کردن این کباب لذیذ حتما باید به رستوران بروید، اما از طرف دیگر ترجیح میدهید به جای رفتن به رستوران، خودتان در منزل دست به کار شوید، نگران نباشید. به راحتی میتوانید کباب برگ رستورانی را در منزل تهیه کنید و از میل کردن آن لذت ببرید. رمز خوشمزه شدن کباب برگ رستورانی در انتخاب گوشت آن است، بنابراین به این موضوع توجه ویژهای داشته باشید. نکته مهم در پخت کباب برگ رستورانی، گوشت آن است که باید نرم باشد. برای پخت کباب برگ رستورانی باید از گوشت راسته گوساله یا گوسفند استفاده گردد.
برای پخت کباب برگ مجلسی و رستورانی از یک روز قبل یا اگر فرصت زیادی ندارید حدود 8 ساعت قبل، گوشت را نرم و مزه دار کنید. برای این کار ابتدا گوشت را خوب بشورید و خشک کنید. گوشت را روی تخته گوشت بگذارید و با استیک کوب حسابی بکوبید تا پهن شود و قطر آن به حدود نیم سانتیمتر برسد.
اگر گوشتی که استفاده می کنید ضخامت زیادی دارد و با استیک کوب هم به پهنای دلخواه شما نمیرسد بهترین کار این است که ابتدا با یک چاقوی تیز و با دقت از پهنا به دو قسمت مساوی تقسیم کنید و سپس هر قسمت را با بیفتک کوب آنقدر بکوبید تا به قطر و ضخامت دلخواه برسید. یادتان باشد بهتر است پهنای کباب کوبیده حدود چهار انگشت باشد یا در حدود 8 تا ده سانتیمتر است.
کباب برگ به روش رستورانی
پیازها را پوست گرفته و پس از شستن به صورت درشت خرد کنید.
نیمی از پیازها را در ظرف درداری پهن کنید، سپس گوشت را روی پیاز بگذارید. بقیه پیازهای خرد شده را روی گوشت بریزید به گونهای که گوشت کاملا با پیاز پوشانده شود.
درب ظرف را بسته و در فریزر قرار دهید تا گوشت منجمد شود.
پس از اینکه گوشت منجمد شد از فریزر خارج کرده و در یخچال قرار دهید تا یخ آن ذوب شود.
پیازهای چسبیده به گوشت را کاملا از آن جدا کنید. دست خود را خیس کرده و با کف دست خود روی سطح کار را مرطوب کنید.
گوشت راسته را روی سطح کار بگذارید. دست چپ را روی گوشت قرار دهید و با دست راست به کمک یک چاقوی تیز، گوشت را از وسط برش بزنید به گونهای که در آن شکافی ایجاد شود، ولی مراقب باشید قسمت انتهای گوشت را نبرید.
کباب برگ نرم
دوباره روی سطح کار را با آب خیس کنید و گوشت را به صورت عمودی روی آن قرار دهید. با پشت چاقو شروع به ضربه زدن روی گوشت کنید، طوری که روی همهی قسمتهای گوشت شیارهایی ایجاد شود. گوشت را برگردانید و پشت آن را نیز ضربه بزنید. بهتر است چاقویی که برای ضربه زدن انتخاب میکنید به اندازه طول گوشت باشد که همهی قسمتهای گوشت ضربه بخورد.
چهار انگشت خود را روی یک انتهای گوشت قرار داده و گوشت را به پهنای چهار انگشت برش بزنید. سپس سه انگشت را روی یک انتهای گوشت بگذارید و گوشت را به اندازهی سه انگشت برش بزنید. یک برش نیز با دو انگشت روی گوشت ایجاد کنید.
برای درست کردن یک سیخ ۱۵۰ گرمی نیاز به آرایش (4-4-3-3-2) دارید. یعنی دو برش چهار انگشتی، دو برش سه انگشتی و یک برش دو انگشتی.
حالا برشها را به ترتیب از پهنترین برش (چهار انگشتی) تا باریکترین برش (دو انگشتی) در امتداد هم قرار دهید و شروع به سیخ گرفتن کباب کنید.
برای سیخ گرفتن، ابتدا سیخ را خیس کنید، سپس از انتهای پهن تر، سیخ را رو به جلو در گوشت فرو کنید، طوری که سیخ را زیر انگشتان خود حس کنید و به صورت ممتد رو به جلو، در گوشت فرو رود.
طرز تهیه کباب برگ
کمی آب زعفران با دست روی سطح کار بمالید، سیخ کباب را روی آن قرار دهید. کمی آب زعفران با دست روی کباب بمالید و با کف دست خود روی گوشت فشار وارد کنید تا گوشت به صورت یکنواخت در سیخ پهن شود.
حالا نوبت به مرینیت کردن کباب برگ میرسد، برای این منظور آب پیاز، نمک و زعفران را در یک بشقاب یا سینی بریزید و پشت و روی سیخها را در آن قرار دهید. اجازه دهید گوشت، حدود 2 دقیقه در این مخلوط بماند تا مزهدار شود.
طرز تهیه کباب برگ رستورانی
پس از مزه دار کردن گوشت کباب برگ به روش رستورانی، نوبت به پختن کباب برگ میرسد. برای پختن کباب، سیخ را روی آتش زغال کاملا یکدست قرار دهید و پس از اینکه یک طرف کباب پخته شد، برگردانید تا طرف دیگر نیز پخته شود.
برای اینکه کباب نسوزد و خوب سرخ شود، کره، آبلیمو و محلول زعفران را مخلوط کرده و حین پختن، چندین بار با برس روی کباب بمالید.
اگر احساس کردید در زمان کباب کردن، گوشت خشک می شود، به خصوص اگر گوشت گوساله استفاده می کنید، می توانید روی گوشت ها با فرچه مقداری کره بمالید. در اواسط پخت مقداری نمک روی گوشت در حال کباب بپاشید.
مقداری برنج زعفرانی در ظرف سرو بکشید، کباب برگ را روی آن قرار دهید و کنار آن گوجه کبابی و فلفل کبابی قرار دهید.
بهتر است کباب برگ را در کنار برنج سرو کنید. زمانی که کباب برگ را در کنار نان سرو می کنید، چربی گوشت به خورد نان می رود و گوشت کباب خیلی زود خشک می شود و نرمی و لطافتش را از دست می دهد. برای کشیدن کباب از سیخ، کباب را مستقیم روی برنج بگذارید و از با دقت از سیخ جدا کنید.
کباب برگ خانگی آماده شده است و باید آن را سرو کنید. برای این منظور کبابها را در یک ظرف مناسبی مانند دیس بکشید و مقدار کمی کره روی آن بزنید. اطراف دیس را نیز با جعفری، ترشی کلم قرمز و پیاز خلال شده تزیین کنید. گوجهها را نیز در کنار کبابها یا در ظرف دیگری همراه با کباب برگ سرو نمایید. اغلب کباب برگ را با برنج سرو میکنند، اما با نان نیز میتوان آن را سرو کرد.
چگونه کباب برگ نرم درست کنیم
برای تهیه یک کباب برگ نرم و خوشمزه لازم است که از گوشت بیات شده استفاده کنید. منظور از گوشت بیات گوشتی است که حداقل سه روز از کشتار دام گذشته باشد، در این صورت شما یک کباب برگ نرم و ترد خواهید داشت. اگر گوشتی که در اختیار دارید تازه است آن را در یخچال بگذارید و دو تا سه روز صبر کنید تا حسابی بیات و رسیده شود.
در صورتی که کباب برگ نرم تری میخواهید میتوانید 1 قاشق چایخوری کیوی رنده شده به مواد اضافه کنید ، میتوانید زمانی که گوشت کباب برگ رستورانی را به سیخ میکشید مقداری دنبه لابلای گوشت بگذارید تا کباب چرب تری داشته باشید ، نمک را پس از به سیخ کشیدن روی گوشت بپاشید.
گوشت مورد استفاده برای تهیه کباب برگ نرم و ترد حتما باید گوشت فیله باشد. برخی برای درست کردن کباب برگ نرم از گوشت راسته گوسفند یا گوساله هم استفاده می کنند اما گوشت فیله به خصوص فیله گوسفند طعم لذیذتر و بافت نرمتری دارد. برای طعم دار کردن کباب برگ به روش رستورانی با جای پودرهای موسوم به پودر نرم کننده گوشت، از رزماری، سرکه قرمز، کره آب شده، روغن زیتون، برگ بو، میخک، جوز هندی و سیر استفاده کنید. این مواد عطر و بویی فوقالعاده به کباب برگ شما می بخشند.
برخی ترجیح می دهند برای نرم تر شدن گوشت کباب برگ، یک عدد کیوی به هنگام مزه دار کردن گوشت در مواد مرینیت گوشت رنده کنند. کیوی گوشت را نرم میکند.
دقت کنید که وقتی گوشت را میکوبید، گوشت تکه تکه میشود. در هنگام سیخ زدن کباب برگ باید تکههای گوشت را را روی تخته گوشت قرار می دهیم و با دست ثابت نگه می داریم سپس سیخ را از میان گوشت رد می کنیم و به همین ترتیب تمام گوشت ها را سیخ می کنیم.
نکات مهم برای تهیه کباب برگ نرم رستورانی
در صورت تمایل میتوانید روغن زیتون را از سس کباب برگ رستورانی حدف کنید.
هچگاه در سس کباب برگ نرم رستورانی نمک نریزید، زیرا باعث سفت شدن گوشت کباب برگ میشود. نمک را زمانی که کباب روی زغال پخته شد باید اضافه کنید.
هنگامی که کباب برگ به روش رستورانی را به سیخ بزنید توجه داشته باشید که تکههای پیاز به آن نچسبیده باشد، زیرا در این صورت پیازها روی منقل میسوزند و به کباب میچسبند، در نهایت طعم کباب تلخ خواهد شد.
خوشمزهترین سس برای کباب برگ خوشمزه، سس باربیکیو است که معمولا در ظرف مخصوص سس روی میز غذا قرار میگیرد. این سس خوشمزه را روی کباب بمالید و از خوردن آن لذت ببرید.
به همین راحتی میتوانید کباب برگ رستورانی را تهیه کنید. گوشت قرمز منبعی سرشار از پروتئین و آهن است که هر دو عنصر برای حفظ سلامت بدن ضرورت دارند. از طرف دیگر با حذف روغن زیتون، این غذا دارای چربی چندانی نیست و دغدغهای نیز از بابت چرب بودن غذا نخواهید داشت.
هنگامی که آتش را درست کردید، صبر کنید که از شعله بیفتد و فقط گرما داشته باشد. سپس با انبر سطح زغال را در تمام منقل یکنواخت پخش کنید.
غذاهای محلی کرمانشاه با طعم و مزهای منحصربهفرد از خوشمزهترین غذاهای محلی ایرانی هستند که طرفداران بسیاری دارند. دنده کباب، خورش خلال، آش سورانه، کوکو پاغازه، والک پلو، کوفته شیرین و دهها غذای دیگر از غذاهای خوشمزه کرمانشاهی هستند که حتما باید در سفر به این استان زیبا آنها را امتحان کنید.
دنده کباب یکی از انواع کبابهای خوشمزه و لذیذ ایرانی و بسیار شبیه به شیشلیک است که خاستگاه آن به شهر تاریخی کرمانشاه برمیشود. دنده کباب با گوشت دنده گوسفند درست میشود و نسخه اصیل کرمانشاهی آن را با رب گوجه فرنگی، زعفران و ادویهجات مزهدار میکنند؛ در حالی که میتوان این کباب خوشمزه را با انواع سسهای دیگر نیز مزهدار کرد. دنده کباب، یکی از غذاهای مهم شهر کرمانشاه به حساب میآید که معمولا در مهمانیها و مجالس مهم سرو میشود. تهیه و طبخ دنده کباب و سیخ کردن آن در خانه برخلاف بسیاری از کبابها، نیاز به تبحر و تجربه خاص و رعایت کردن فوت و فنهای کوزهگری دارد.
مهمترین نکته برای تهیه یک دنده کباب آبدار و مغزپخت شده، استفاده از حرارت ملایم و صبر و زمان زیاد است. پس اگر قصد دارید یک دنده کباب بینقص در خانه درست کنید، یک روز آزاد را انتخاب کنید تا زمان کافی برای آشپزی در اختیار داشته باشید. دنده کباب را با برنج یا نان تازه، پیاز ، نارنج، ماست و انواع سبزیجات سرو میکنند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با دو طرز تهیه دنده کباب اصیل کرمانشاهی آشنا کنیم و نکات طلایی طبخ دنده کباب را به شما آموزش دهیم.
هرآنچه باید درباره دنده کباب بدانید:
- دنده کباب اصیل کرمانشاهی و طرز تهیه آن
- دنده کباب و طرز تهیه آن
- نکات مهم برای تهیه دنده کباب
- طرز تهیه دنده کباب در فر
- دنده کباب باربیکیو و طرز تهیه آن
- سس باربیکیو و طرز تهیه آن
- دنده کباب کرهای و طرز تهیه آن
- ثبت ملی دنده کباب کرمانشاه
- فرق دنده کباب با شیشلیک
- فواید دنده کباب
- مضرات دنده کباب
- طعم دنده کباب
دنده کباب اصیل کرمانشاهی و طرز تهیه آن
دنده کباب اصیل کرمانشاهی به دو روش تهیه میشود که در ادامه هر دو روش را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
مواد لازم برای چهار نفر (روش اول)
- یک کیلوگرم گوشت دنده گوسفندی
- رب گوجه فرنگی به مقدار لازم (حدود 4 تا 5 قاشق غذاخوری)
- 3 قاشق غذاخوری آبلیمو
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- زعفران دمکرده غلیظ به مقدار لازم (حدود 3 قاشق غذاخوری)
- روغن مایع و روغن کرمانشاهی به مقدار لازم
- پیاز، نارنج، نان تازه یا برنج زعفرانی برای سرو
طرز تهیه دنده کباب اصیل کرمانشاهی (روش اول)
مرحله اول:
گوشت دنده گوسفندی را بهصورت پهن و دراز جدا کنید و سه یا چهار عدد سیخ کباب پهن را همزمان داخل گوشت فرو کنید تا گوشت حالت خود را حفظ کند و سیخها هم بتوانند وزن گوشت را تحمل کنند. سپس با پشت یک چاقوی بلند، روی گوشت ضربه بزنید و سیخهای گوشت کوبیده شده را برای 4 تا 5 ساعت در یخچال قرار دهید.
مرحله دوم:
آمادهسازی سس دنده کباب: کمی روغن مایع در تابه بریزید و آن را روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس رب گوجه فرنگی در تابه بریزید و آن را تفت دهید تا کاملا سرخ شده و رنگ آن باز شود. در ادامه، نمک، فلفل سیاه، زعفران دمکرده و روغن کرمانشاهی را در تابه بریزید و کمی تفت دهید تا سس غلیظ شود. سس را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
مرحله سوم:
پس از آماده و سرخ شدن زغالها، سیخهای کباب را روی منقل قرار دهید و با استفاده از یک قلمو، سس را بهصورت مرتب به دو طرف دندهها بمالید. توجه داشته باشید که حرارت در حین کباب کردن، باید ملایم باشد تا دندهها مغزپخت شوند و آبدار بمانند.
مرحله چهارم:
پس از کباب شدن دندهها، کمی سس بیشتر روی کبابها بمالید و آنها را با نان از سیخ جدا کنید.
مرحله پنجم:
دنده کباب را با پیاز، نارنج، نان تازه یا برنج زعفرانی سرو کنید.
مواد لازم برای دو نفر (روش دوم)
- 8 عدد استخوان دنده خرد شده بهصورت یکدست (8 تا ۱۰ سانتیمتر)
- ۵۰۰ گرم گوشت گوسفندی (متصل به دنده)
- ۵۰ گرم چربی
- 3 عدد پیاز متوسط پوست کنده
- 2 حبه سیر پوست کنده و ریز خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- 4 تا 5 قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ
- نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز به مقدار لازم
- یک قاشق غذاخوری آب لیمو
- یک قاشق غذاخوری روغن زیتون
طرز تهیه دنده کباب اصیل کرمانشاهی (روش دوم)
مرحله اول:
آمادهسازی دنده: یک عدد پیاز خلالی خرد شده را در کاسه بریزید و دندهها را به آن اضافه کنید. یک تا 2 قاشق چایخوری زعفران دمکرده به دندهها اضافه کنید و با دست، آنها را ماساژ دهید. سپس یک حبه سیر ریز خرد شده را در کاسه بریزید و خوب مواد را با هم مخلوط کنید. در آخر، یک قاشق غذاخوری آب لیمو، یک قاشق غذاخوری روغن زیتون، نمک و فلفل سیاه به دندهها اضافه کنید. روی دندهها را با سلفون بپوشانید و آنها را برای یک تا دو ساعت در یخچال قرار دهید تا مزهدار شوند.
هر نیم ساعت یک بار دندهها را زیر و رو کیند تا دندهها کاملا مزهدار شوند.
مرحله دوم:
آمادهسازی گوشت: سه عدد پیاز را چرخ کنید و آب آن را جدا کنید. آب پیاز را در صورت تمایل به دندهها اضافه کنید.
گوشت را بههمراه چربی، درشت چرخ کنید. یک قاشق چایخوری فلفل سیاه، یک قاشق چایخوری فلفل قرمز، یک قاشق چایخوری نمک و پیازها را به گوشت درشت چرخ شده اضافه کنید و با دست ورز دهید. گوشت را روی تخته آشپزخانه قرار دهید و با چاقو آن را برای ۱۰ دقیقه بکوبید تا کاملا یکنواخت شود و لبه چاقو گیر نکند. در حین کوبیدن، گوشت را چند بار برگردانید.
گوشت را در کاسه بریزید و برای یک ساعت در یخچال قرار دهید تا خنک شود.
مرحله سوم:
آمادهسازی سس: کمی روغن زیتون در تابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس رب گوجه فرنگی را در روغن بریزید و آن را روی حرارت ملایم برای یک تا دو دقیقه تفت دهید تا رنگ آن باز شود. یک حبه سیر ریز خرد شده را به رب اضافه کنید و کمی آن را تفت دهید. نصف قاشق غذاخوری آب لیمو، بقیه زعفران، نمک و فلفل سیاه به سس اضافه کنید و مواد را هم بزنید. سپس سس را کنار بگذارید.
مرحله چهارم:
سیخ کردن دنده کباب: 4 عدد از دندهها را روی یک سیخ نازک استیل سیخ کنید؛ بهطوری که قسمت استخوانی رو به بالا باشد و سیخ از بخش پر گوشت دنده عبور کرده باشد. توجه داشته باشید که سیخ باید از زیر استخوان رد شود تا در حین چرخاندن، دندهها تکان نخورند.
گوشت را از یخچال دربیاورید و نصف آن را با استفاده از چاقو روی تخته پهن کنید و کمی بکوبید تا بهشکل یک مستطیل دربیاید. یک سیخ پهن آلومینیومی بردارید و از گوشه کناری وارد گوشت کنید. دو عدد سیخ پهن دیگر را نیز در گوشت فرو کنید و ته سیخها را جمع کنید. سپس کمی کناره گوشت را بالا ببرید و سیخ دندهها را زیر گوشت قرار دهید.
برای تهیه یک سیخ دیگر کباب دنده، از سه سیخ پهن آلومینیومی و یک سیخ نازک دیگر استفاده کنید.
مرحله پنجم:
دنده کباب را روی حرارت ملایم کباب کنید. در حین کباب کردن، دو طرف کباب را به سس آغشته کنید. اجازه دهید تا یک طرف کباب خودش را بگیرد؛ سپس آن را برگردانید. برای برگرداندن کباب، دو عدد سیخ پهن را زیر کباب بگذارید و آن را برگردانید تا نریزد.
مرحله ششم:
دنده کباب را با نان تازه سرو کنید.
دنده کباب و طرز تهیه آن
در این طرز تهیه برای مزهدار کردن دنده کباب، از سیر، پیاز، ماست چکیده، روغن مایع، نمک، فلفل سیاه و برگ بو استفاده میشود و بهنوعی این کباب، شباهت زیادی به شیشلیک دارد.
مواد لازم برای چهار نفر
- یک کیلوگرم دنده گوسفند
- 2 عدد پیاز متوسط پوست کنده و رنده شده
- 2 حبه سیر پوست کنده و رنده شده
- یک پیمانه ماست چکیده
- 2 عدد برگ بو
- روغن مایع به مقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- برنج یا نان تازه و گرم برای سرو
طرز تهیه دنده کباب
مرحله اول:
آمادهسازی دنده گوسفند: دنده گوسفند را تمیز کنید و خوب با آب شستشو دهید. سپس دندهها را جا کنید و تکههای گوشت را با چند تکه یخ در یک کاسه بریزید و آن را برای یک ساعت در یخ رها کنید. پس از گذشت این زمان، دندهها را از کاسه دربیاورید، با آب بشویید و در یک آبکش قرار دهید تا آب آنها خارج شود.
مرحله دوم:
آمادهسازی مواد طعمدهنده دنده کباب: سیر و پیاز رنده شده، کمی روغن مایع، یک پیمانه ماست چکیده، برگ بو، نمک و فلفل سیاه را در یک کاسه بزرگ و گود بریزید و همه مواد را با هم مخلوط کنید تا کاملا یکدست شوند.
مرحله سوم:
دندهها را در داخل کاسه مواد طعمدهنده قرار دهید و آنها را با دست زیر و رو کنید تا دندهها به همه مواد آغشته و طعمدار شوند. سپس روی کاسه را با سلفون بپوشانید و آن را برای پنج ساعت در یخچال قرار دهید تا گوشت کاملا مزهدار شده و بافت آن نرمتر شود.
مرحله چهارم:
کاسه را از یخچال دربیاورید و قطعات پیاز و سیر را از روی دندهها جدا کنید تا در زمان کباب کردن، باعث سوختن و خراب کردن طعم و ظاهر کباب نشوند.
مرحله پنجم:
کباب کردن دندهها: دندهها را در سیخهای پهن، سیخ کنید و آنها را روی منقل قرار دهید. توجه داشته باشید که زغالهای منقل بهصورت یکدست سرخ شوند تا کباب بهخوبی پخته شود.
مرحله ششم:
دنده کباب را از سیخ جدا کنید و همراه با برنج یا نان تازه و گرم سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه دنده کباب
- دنده کباب کرمانشاهی را با دنده گوسفندی درست میکنند؛ زیرا طعم لذیذتر و بافت لطیفتری دارد؛ اما شما میتوانید از دنده گوساله هم برای تهیه این کباب استفاده کنید.
- بهتر است دندهها برای حداقل ۱۲ ساعت در یخچال در سس بمانند تا خوب مزهدار شوند؛ اما اگر زمان ندارید، همان 4 تا 5 ساعت هم کافی است.
- دنده کباب اصیل کرمانشاهی را معمولا با دورچین پیاز، لیموترش، جعفری ساطوری خرد شده، گوجه فرنگی کبابی و نان سرو میکنند.
- بهترین روش برای درست کردن دنده کباب، استفاده از گریل است. پس اگر یک دنده کباب کاملا پخته شده بهصورت یکدست میخواهید، از روش گریل استفاده کنید.
- در طرز تهیه دنده کباب ترش از مقداری کشک آب شده نیز بهجای آبلیمو یا بههمراه آبلیمو استفاده کنید.
طرز تهیه انواع سس دنده کباب
- برای طعمدار کردن دنده کباب میتوان از ترکیب دو عدد پیاز بزرگ ریز خرد شده، آب دو عدد لیموی تازه ترش، آویشن، نمک، فلفل سیاه و سه قاشق غذاخوری روغن زیتون نیز استفاده کرد.
- برای طعمدار کردن دنده کباب میتوانید از ترکیب دو عدد پیاز بزرگ ریز خرد شده، یک حبه سیر له شده، نصف قاشق سوپخوری رب گوجه فرنگی، سه قاشق سوپخوری روغن زیتون، یک قاشق چایخوری سماق و یک قاشق چایخوری فلفل سیاه نیز استفاده کنید.
- یکی از سسهای محبوب دنده کباب با ترکیب کردن یک قاشق غذاخوری شکر قهوهای، یک چهارم پیمانه سس کچاپ، یک چهارم پیمانه سس سویا، 6 قاشق غذاخوری آب لیمو، 6 قاشق غذاخوری سس فلفل، 2 حبه سیر رنده شده، یک قاشق چایخوری پودر خردل و یک قاشق چایخوری فلفل سیاه درست میشود.
- در طرز تهیه دنده کباب باربیکیو از سس باربیکیو برای مزهدار کردن آن استفاده میشود.
نکات مربوط به سیخ کردن و کباب کردن دنده
- اگر دنده را برای یک هفته داخل یخچال نگهداری کنید، بیات میشود و زودتر روی آتش میپزد.
- یک لایه چربی روی دنده وجود دارد که بهتر است آن را جدا نکنید؛ زیرا طعم کباب را لذیذتر میکند.
- برای طبخ بهتر روی قسمتهای گوشتی دنده، با چاقو برشهای کوچک ایجاد کنید.
- از سیخ آلومینیومی استفاده کنید تا دندهها به آن بچسبند.
- دندهها را از یک جهت به سیخ بکشید تا بهطور یکنواخت کباب شوند.
- دنده را زیاد روی منقل پشت و رو نکنید؛ اما مراقب باشید که نسوزد.
- بهجای سیخ از توری کباب پز استفاده کنید تا کار کباب کردن دنده کباب آسانتر شود.
- برای مغزپختتر شدن دنده کباب، بهتر است توری را طوری قرار دهید تا دندهها از آتش حداقل 8 سانتیمتر فاصله داشته باشند. در ضمن فراموش نکنید که گاهی کباب را باد بزنید.
- سس دنده کباب را حتما قبل از کباب کردن از روی آن پاک کنید تا در حین کباب کردن در منقل نریزد.
- مهمترین نکته در تهیه دنده کباب استفاده از حرارت ملایم و صبر و زمان زیاد برای پختن دنده کباب است تا دنده کباب شما بهخوبی کباب شود و آبدار بماند.
طرز تهیه دنده کباب در فر
برای درست کردن دنده کباب در فر، کف یک ظرف مناسب فر را با گوجه فرنگیهای حلقهای خرد شده بپوشانید. سپس پیازهایی که برای مزهدار کردن گوشت استفاده کرده بودید را روی گوجهها بریزید و دندهها را روی آن بچینید. دنده کباب را در فر از قبل گرم شده در دمای ۲۵۰ درجه سانتیگراد بهمدت 2 ساعت تا دو ساعت و نیم قرار دهید تا کاملا مغزپخت شوند. پس از گذشت حدود یک ساعت، دندهها را از فر دربیاورید و آنها را برگردانید تا طرف دیگر آنها هم بپزد. با این روش پخت، دندهها به خاطر وجود گوجه فرنگی و پیاز، بسیار لطیف و نرم میشوند.
شما همچنین میتوانید دندهها را پس از طعمدار كردن در فويل بپیچید و برای ۹۰ دقیقه در طبقه وسط فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد بپزید. در اين روش دندهها آب میاندازند؛ پس بهتر است که در نیم ساعت آخر، فویل را باز کنید تا کباب خشک و برشته شود.
دنده کباب باربیکیو و طرز تهیه آن
برای درست کردن دنده کباب باربیکیو باید از سس باربیکیو برای مزهدار کردن گوشت استفاده کنید. البته شما میتوانید این سس را به دو روش در خانه درست کنید که در ادامه آنها را به شما شرح خواهیم داد. دنده کباب باربیکیو معمولا در فر آماده میشود.
مواد لازم برای چهار نفر
- یک تا یک و نیم کلیوگرم دنده گوسفندی
- نمک به مقدار لازم
- فلفل سیاه به مقدار لازم
مواد لازم برای سس باربیکیو تند و شیرین
- یک قاشق سوپخوری روغن زیتون
- یک چهارم فنجان پیاز قرمز پوست کنده و ریز خرد شده
- نصف قاشق چایخوری زیره آسیاب شده
- نصف فنجان سس کچاپ
- 2 قاشق سوپخوری شکر قهوهای
- یک قاشق سوپخوری سرکه سیب
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- یک قاشق سوپخوری سس تند
طرز تهیه دنده کباب باربیکیو
مرحله اول:
فر را با دمای ۲۷۵ درجه فارنهایت یا ۱۳۵ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود.
مرحله دوم:
آمادهسازی دندهها: دندهها را به شکلی که طرف گوشتدار آن رو به پایین باشد روی یک تخته قرار دهید. سپس پوسته روی دنده را جدا کنید، زیرا پس از پخت، سفت میشود. برای این کار، یک چاقو را بهآرامی زیر پوسته سر دهید؛ سپس با استفاده از انگشتانتان پوسته را بکشید و از استخوانها جدا کنید. اگر در حین این کار پوسته لیز خورد یا جدا کردن آن مشکل بود، آن را با یک دستمال آشپزخانه آن را نگه دارید و بکشید.
دو طرف دندهها را با نمک و فلفل مزهدار کنید. سپس آنها را در بک ظرف مناسب فر بچینید و اگر لازم بود، آن را نصف کنید. درب ظرف را با دو ورقه فویل آلومینیومی بپوشانید.
مرحله سوم:
کباب را برای 3 تا 4 ساعت در فر بپزید تا زمانی که گوشت بهراحتی از اسنخوان جدا شود.
مرحله چهارم:
آمادهسازی سس باربیکیو تند و شیرین: کمی روغن در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازها را در روغن بریزید و تفت دهید تا نرم و نیمه شفاف شوند. زیره را به پیازها اضافه کنید و هم بزنید. سپس سس کچاپ، سس تند، شکر قهوهای و سرکه سیب را اضافه کنید و آنها هم بزنید تا مخلوط شوند. در انتها نمک را به سس اضافه کنید و سس را برای 2 دقیقه بپزید.
مرحله پنجم:
دندهها را از فر بیرون بیاورید. فویل آلومینیومی را بردارید و دو طرف دندهها را با مقدار زیادی سس باربکیو بپوشانید. سپس توری فر را در طبقه بالای فر قرار دهید. کباب پز را روی درجه زیاد بگذارید و دندهها را برای 3 تا 4 دقیقه تا زمانی که سس باربکیو شروع به کاراملی شدن کند، در فر کباب کنید.
مرحله ششم:
دنده کباب را با نان تازه یا برنج سرو کنید.
سس باربیکیو و طرز تهیه آن
شما میتوانید سس باربیکیو را در به آسانی در خانه درست کنید و برای مزهدار کردن دنده کباب از آن استفاده کنید.
مواد لازم برای یک لیتر سس
- ۵۰۰ میلیلیتر سس گوجه فرنگی (کچاپ)
- یک حبه سیر پوست کنده و ریز خرد شده
- 5 قاشق غذاخوری شکر
- آب یک عدد پرتقال
- آب یک عدد لیمو سنگی
- 3 قاشق غذاخوری سویا سس
- 2 قاشق غذاخوری مربا هلو
- 2 قاشق غذاخوری شیره افرا (یا عسل)
- یک قاشق چایخوری سس تاباسکو
- 2 قاشق غذاخوری سس خردل تند
- یک قاشق چایخوری سس ووسترشایر
- یک قاشق غذاخوری پودر فلفل شیرین پاپریکا
- یک قاشق غذاخوری پودر کاری
- یک قاشق غذاخوری پودر زنجبیل
- یک شاخه رزماری
- یک قاشق غذاخوری پودر آویشن
طرز تهیه سس باربیکیو
مرحله اول:
سس گوجه فرنگی یا کچاپ را بههمراه سیر ریز خرد شده، شکر، آب پرتقال و لیمو و سویا سس در یک کاسه بریزید و با همزن، آنها را هم بزنید.
مرحله دوم:
مربا هلو، شیره افرا، سس تاباسکو، خردل تند، سس ووسترشایر، فلفل پاپریکا، پودر کاری و زنجبیل را در کاسه بریزید و خوب با بقیه مواد هم بزنید.
مرحله سوم:
برگهای سوزنی رزماری را از شاخه جدا کرده و آنها را خرد کنید. سپس رزماری را بههمراه آویشن به سس اضافه کنید و همه مواد را بهخوبی با هم مخلوط کنید
نکات مهم برای تهیه سس باربیکیو
- سس باربیکیو را میتوان برای 3 ماه در یخچال و ظرف درب دار نگهداری کرد.
- اگر قصد دارید دنده کباب را با استفاده از روش گریل درست کنید، مراقب باشید که دما زیاد بالا نباشد؛ زیرا حرارت کنارههای کباب را بهدلیل وجود عسل و شکر مربای هلو در سس باربیکیو میسوزاند.
- شما میتوانید سس باربیکیو را در هنگام کباب کردن گوشت دنده، روی کباب بریزید یا آن را بههمراه بال مرغ گریل شده، سوسیس کبابی یا استیک سرو کتید.
- گوشت مخصوص باربیکیو کردن، معمولا مانند دنده، باید گوشت سخت باشد.
دنده کباب کرهای و طرز تهیه آن
دنده کباب کرهای یا «کالبی»، یک نوع غذای متعلق به کشور کره است که شباهت زیادی به شیشلیک دارد؛ اما طعم و مزه آن کاملا متفاوت است و با دنده گوساله درست میشود.
مواد لازم برای 6 نفر
- ۲۲۵۰ گرم گوشت دنده گوساله
- یک پیمانه شکر قهوهای
- نصف پیمانه آب
- یک عدد گلابی آسیایی کوچک پوست گرفته و رنده شده
- 4 قاشق غذاخوری سیر پوست کنده و خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد تیره
- یک چهارم قاشق غذاخوری فلفل سیاه
- 2 عدد پیازچه ریز خرد شده برای تزئین
طرز تهیه دنده کباب کرهای
مرحله اول:
شکر قهوهای را روی گوشت دنده بریزید و آن را ماساژ دهید تا تمام سطح گوشت را بهخوبی بپوشاند. سپس گوشت را بهمدت ۱۰ دقیقه در اتاق رها کنید.
مرحله دوم:
تمام مواد لازم به غیر از پیازچه را در یک کاسه مخلوط کنید. سپس گوشت دنده را در آن قرار دهید و درب کاسه را با یک سلفون بپوشانید. گوشتها را بهمدت 4 ساعت در یخچال قرار دهید تا کاملا مزه دار شوند.
مرحله سوم:
گوشتها را از کاسه خارج کنید و برای 3 تا 4 دقیقه صبر کنید تا مواد مرینیت، از روی گوشت پاک شود.
مرحله چهارم:
کالبی را با کبابپز یا در فر بپزید و برای تزئین از پیازچه های خرد شده استفاده کنید.
ثبت ملی دنده کباب کرمانشاه
روش پخت سنتی دنده کباب کرمانشاه در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، ثبت ملی شده است. دنده کباب یکی از اصیلترین غذاهای کرمانشاه است که برای سالها در کبابیهای اطراف مجموعه تاریخی فرهنگی طاق بستان به گردشگران داخلی و خارجی عرضه میشود.
شیوه سنتی پخت آش کشکک، شیوه سنتی پخت دنده کباب در کرمانشاه، مهارت پخت آش عباسعلی و کارکرد آیینی آن در کرمانشاه، گره چینی (الحاق)، شیوه سنتی پخت آش شلم کرمانشاه، چلنگری (آهنگری سنتی)، مراسم انارانه و آیین چله هاوین از استان کرمانشاه در یک جلسه میزاث فرهنگی در سال ۹۷ با حضور کارشناسان و معاونان میراث فرهنگی به ثبت ملی رسیدند.
فرق دنده کباب با شیشلیک
شیشلیک برگرفته از یک کلمه ترکی است و به تمام کبابهایی اطلاق میشود که به سیخ کشیده شدهاند. «شیش» در زبان ترکی قفقازی بهمعنای سیخ است و «لیک» به تمام گوشتهایی گفته میشود که به سیخ کشیده شدهاند. بیشتر افراد بهاشتباه فکر میکنند معنی شیشلیک یعنی کبابی که از 6 تکه گوشت تشکیل شده است؛ اما معنی شیشلیک، به نوعی کباب سیخی اشاره دارد.
شیشلیک، یکی از کبابها و از غذاهای بینالمللی به شمار میآید و معمولا با گوشت بره درست میشود؛ البته در برخی کشورها ممکن است این کباب را با گوشت دیگری نیز درست کنند. کباب شیشلیک با اصالت اروپای غربی، قفقاز و آسیای مرکزی، در حال حاضر طرفداران بسیاری در جهان دارد.
بسیاری از افراد دنده کباب را با شیشلیک اشتباه میگیرند؛ اما این دو غذا از بسیاری جهات با یکدیگر تفاوت دارند. فرق اصلی دنده کباب با شیشلیک در نحوه پخت و مرینیت یا مزهدار کردن آن است. دنده کباب کرمانشاهی معمولا با رب گوجه فرنگی، مقداری سیر و روغن کرمانشاهی مزهدار میشود؛ در حالی که شیشلیک را با ماست، فلفل سیاه و زعفران مزهدار میکنند. در ضمن، نحوه برش گوشت شیشلیک و فوت و فنهای پخت این دو غذا با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارند.
فواید دنده کباب
گوشت دنده از قسمتهای بسیار پرچرب گوشت است. گوشت دنده در واقع، برشی از گوشت پشت بدن حیوانات است که بهطور عمودی بریده شده و معمولا شامل بخشی از دنده نیز میشود. غذاهای لذیذی از جمله خوراک لذیذ دنده کباب، کباب شیشلیک و دیگر خوراکهای لذیذ گوشتی را میتوان با گوشت دنده در خانه طبخ کرد و از طعم آن لذت برد.
گوشت موجود در دنده کباب کرمانشاه دارای پروتئین، کلسیم، فسفر، ویتامین B۱ و سلنیوم است و از فواید آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان کم خونی
- پیشگیری از سرطان
- کمک به کاهش وزن
- سلامت پوست، کمک به بازسازی پوست و لطافت مو
- پیشگیری از سکته مغزی
- بازگشت انرژی تحلیل رفته در طول روز
- بهبود سیستم ایمنی بدن
- جلوگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر
- درمان عفونت کلیه
مضرات دنده کباب
دنده کباب کرمانشاه، منبع غنی از ویتامینها و مواد معدنی است؛ ولی مصرف بیش از اندازه آن میتواند منجر به آسیب رساندن به بدن و همچنین باعث ایجاد درد در مفاصل، افزایش ابتلا به بیماری سرطان، ایجاد عارضه قلبی، افزایش فشار خون، افزایش قند خون و افزایش وزن شود.
طعم دنده کباب
مقاله مرتبط:
- طرز تهیه کباب در شهرهای مختلف ایران
لذت به دندان کشیدن گوشت چرب و لذیذ بین دنده از آن دسته تجربیاتی است که کافی است فقط یک بار آن را امتحان کنید تا عاشق آن شوید. یک دنده کباب اصیل کرمانشاهی با عطر و بوی روغن کرمانشاهی و سس مخصوص، در کنار سبزی خوردن، پیاز و نان تازه و گرم، سفر شما به این استان تاریخی را تکمیل خواهد کرد؛ پس در سفر به کرمانشاه، بههیچوجه تجربه مزه کردن این کباب خوشمزه را از دست ندهید.
دنده کباب کرمانشاهی، یک غذای ثبت شده جهانی است که در تمام کبابیها و سفرهخانه های سرسبز و روباز اطراف منطقه طاق بستان کرمانشاه پیدا میشود و یکی از غذاهای لذیذ و بسیار خوش خوراک کرمانشاه به شمار میآید. این کباب خوشمزه در زیر درختان سرو، شمشاد، چنار و بید با اجرای انواع سازهای محلی برای گردشگران و غذادوستان سرو میشود و خاطرهای فراموشنشدنی از سفر به کرمانشاه را برای شما رقم میزند.
در خانه ماندهاید و نمیتوانید به سفر بروید؟ اصلا ناراحت نباشید. به آشپزخانه بروید و از طرز تهیه دنده کباب خانگی و طرز تهیه سس دنده کباب ارائه شده در این مقاله استفاده کنید تا با عطر و طعم خود شما را راهی سفر به کرمانشاه کند. اگر موفق به درست کردن این کباب خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگکردن کجارو در اینستاگرام (mykojaro@)، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. در ضمن در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران کجارو در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.