سبک زندگی

شرط داشتن پایان خدمت برای دریافت وام فرزندآوری و ازدواج حذف می شود

سه روز پیش بانک مرکزی بخشنامه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری را مطابق با قانون بودجه سال 1402 برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ کرد و طبق این بخشنامه، امسال به سربازی نرفته ها، علاوه بر وام ازدواج، وام فرزندآوری هم تعلق می گیرد.

به گزارش ایسنا، مطابق با قانون بودجه امسال (1402)، تسهیلات موضوع تبصره 16 این قانون که شامل وام ازدواج و فرزندآوری هم می شود از حکم موضوع ماده 10 قانون خدمت وظیفه عمومی مستثنی است.

بر اساس ماده 10 قانون خدمت وظیفه عمومی دریافت هرگونه وام مستلزم ارائه مدرک دال بر رسیدگی به وضع مشمولیت وظیفه عمومی مردان است. اما چند سالی هست که دیگر وضعیت نظام وظیفه به عنوان شرط پرداخت وام ازدواج مطرح نیست و پرداخت وام ازدواج به مردان از این شرط مستثنی شده است.

با این حال در یک سال و نیم گذشته و پس از تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و مکلف شدن بانک ها به پرداخت تسهیلات فرزندآوری، چالش وضعیت نظام وظیفه مردان برای بانکها و دریافت کننده این تسهیلات پررنگ شد.

گرچه در سال گذشته هم بانک مرکزی خواستار مستثنی شدن این وام از شرط مذکور شده بود اما نهایتا به نتیجه ای نرسید و مردان سربازی نرفته نتوانستند در یک سال و نیم گذشته وام فرزندآوری دریافت کنند.

امسال چهار نوع وام به سربازی نرفته ها پرداخت می شود

حالا اما مطابق با قانون بودجه امسال (1402) چهار نوع تسهیلات ازدواج، فرزندآوری، تسهیلات قرض الحسنه ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن و نیز تسهیلات مربوط به تامین جهیزیه کالای ایرانی که همگی جزو مواد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت هستند؛ از حکم موضوع ماده 10 قانون خدمت وظیفه عمومی مستثنی شده اند و مردان سربازی نرفته می توانند تسهیلات یاد شده را امسال دریافت کنند.

وام ازدواج

مطابق با قانون بودجه امسال مبلغ وام ازدواج که به پرداخت آن در ماده 68 قانون جوانی جمعیت نیز تاکید شده است؛ در سال جاری (1402) برای دختران زیر 23 سال و پسران زیر 25 سال 220 میلیون تومان و برای سایرین 180 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.

این تسهیلات به هر یک از زوج هایی که تاریخ ازدواج آنها بعد از 1/1 /1398 است تعلق می گیرد و دوره بازپرداخت آن 10 ساله است.

وام فرزندآوری

مطابق با قانون بودجه امسال مبلغ وام فرزندآوری که به پرداخت آن در ماده 10 قانون جوانی جمعیت نیز تاکید شده است؛ در سال جاری (1402) تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری به ازای فرزند اول 30 میلیون تومان، به ازای فرزند دوم 60 میلیون تومان، به ازای فرزند سوم 90 میلیون تومان، به ازای فرزند چهارم 120 میلیون تومان و به ازای فرزند پنجم و به بعد 150 میلیون تومان پرداخت شود.

وام مذکور برای فرزندانی است که از سال 1400 به بعد به دنیا آمده اند و متقاضیان حداکثر تا دو سال پس از تولد فرزند می توانند درخواست دریافت وام فرزندآوری را ثبت کنند.

وام ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن

طبق ماده 69 قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف به پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن برای خانواده های فاقد مسکن که از ابتدای سال 1399 به بعد صاحب فرزند سوم یا بیشتر می شوند، است.

در همین راستا برای سال 1402 تسهیلات قرض الحسنه ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن برای خانواده های فاقد مسکن که از ابتدای سال 1399 به بعد صاحب فرزند سوم یا بیشتر می شوند را 200 میلیون تومان تعیین شده است.

وام تأمین جهیزیه کالای ایرانی و لوازم خانگی

مبلغی از منابع ماده 68 قانون «جوانی جمعیت» نیز باید برای تأمین جهیزیه با کالای ایرانی به ستاد اجرائی فرمان امام (ره) اختصاص یابد.

در همین راستا بر اساس تبصره 16 قانون بودجه 1402 مبلغ 5 هزار میلیارد تومان (همت) اعتبار از منابع صدر این تبصره با معرفی کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی کل کشور و ستاد کل نیروهای مسلح و بسیج سازندگی جهت تأمین جهیزیه کالای ایرانی و لوازم خانگی زوج هایی که از تسهیلات قرض الحسنه ازدواج یا فرزندآوری استفاده نکرده اند به نهادهای مزبور اختصاص می یابد.

ضامن چه می شود؟

پس از اعتبارسنجی متقاضیان تسهیلات موضوع این تبصره، در صورت عدم تکافوی اعتبار آنها، به منظور تأمین رکن ضامن، بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظف اند با توثیق حساب یارانه یا سهام عدالت متقاضیان یا بستگان درجه اول از طبقه اول آنها یا سایر دارایی های مالی وی یا تنها دریافت یک فقره سفته و یک نفر ضامن نسبت به پرداخت تسهیلات اقدام کنند.

عدم اجرای هریک از بندهای این تبصره مشتمل بر تأخیر در پرداخت این تسهیلات یا دریافت ضمانت فراتر از حدود این قانون نیز تخلف محسوب شده و در مراجع ذیصلاح قابل پیگیری است.

متقاضیانی که قبلا ثبت نام کرده اند هم می توانند مبالغ امسال را دریافت کنند

همچنین متقاضیانی که قبلاً در سامانه مربوطه ثبت نام کرده اند، در اولویت پرداخت تسهیلات یادشده هستند و تسهیلات مذکور با توجه به شرایط متقاضیان، برای  تمامی افراد در صف (ثبت نام شده در سال 1402 و سنوات قبل) مطابق با مبالغ مندرج در قانون بودجه سال 1402 کل کشور قابل پرداخت خواهد بود.

بنابراین متقاضیانی که قبل از سال 1402 نسبت به دریافت هر یک از چهار نوع وام یاد شده اعم از ازدواج و فرزندآوری ثبت نام کرده اما هنوز وامی دریافت نکرده اند هم می توانند مبالغ امسال را به عنوان وام دریافت کنند.


تماشاخانه

عجیب ترین اتفاق هوانوردی تاریخ جهان / وقتی یک هواپیما پس از شب بخیر کاپیتان، دود شد و به هوا رفت (فیلم)

تکان های خیلی شدید یک هواپیمای مسافربری در آسمان / همه دست به دعا شدند (فیلم)

فیلم های دیگر

عضویت در اینستاگرام عصر ایران 15 سال پیش در چنین روزی این لحظه با حافظ نظرات کاربران

درحالیکه طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات فرزند نیازی به داشتن کارت پایان خدمت پدر نیست، اعلام برخی از متقاضیان این وام حاکی از آن است که برخی بانک ها کارت پایان خدمت می خواهند و مدیرکل دفتر برنامه ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان نیز می گوید که وضعیت نظام وظیفه به عنوان “شرط” پرداخت وام ازدواج مطرح نیست اما درباره پرداخت وام فرزندآوری پیگیری ها به نتیجه  نرسیده، چراکه تصمیم گیری برعهده نظام وظیفه است.

به گزارش ایسنا، بانک مرکزی اواخر تیر ماه سال جاری بخشنامه ای به شبکه بانکی ابلاغ کرد که در آن پرداخت تسهیلات به مردها مشروط به استعلام وضعیت نظام وظیفه عمومی آن ها شده است، زیرا طبق بند ب مفاد ماده 10 قانون خدمت وظیفه عمومی مقرر شده است «دریافت هرگونه وام و کمک های کشاورزی، صنعتی، دامداری و مسکن از طریق بانک ها و وزارتخانه ها و موسسات دولتی وابسته به دولت و نهاد قانونی مستلزم ارائه مدرک دال بر رسیدگی به وضع مشمولیت آنان در سازمان وظیفه عمومی باشد.

این بخشنامه، با واکنش های مختلفی از سوی مردم و مسئولان مواجه شد که محسن دهنوی، یک عضو هیئت رئیسه مجلس به عنوان یکی از منتقدین، این بخشنامه را ناعادلانه خواند و اعلام کرد که رئیس کل بانک مرکزی وعده داده تا در اسرع وقت این بخشنامه لغو خواهد شد.

پس از این، بانک مرکزی بخشنامه را متوقف کرد تا با قید تسریع موضوع در کمیسیون های تخصصی بررسی شده و پس از هماهنگی لازم با سازمان نظام وظیفه، بخشنامه اصلاحی، جهت اجرا به شبکه بانکی ابلاغ شود.

با گذشت بیش از یک ماه از رسانه ای شدن این بخشنامه، رئیس سازمان وظیفه عمومی فراجا اعلام کرد که «طبق هماهنگی با بانک مرکزی به مشمولان غایب، تسهیلات بانکی تعلق نمی گیرد».

همچنین، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان نیز به تازگی گفته که در حال حاضر دیگر وضعیت نظام وظیفه به عنوان “شرط” پرداخت وام ازدواج مطرح نیست و بسیاری از بانک ها این وام را به افرادی که سربازی نرفته باشند نیز پرداخت می کنند اما در خصوص پرداخت وام فرزندآوری هرچه پیگیری کردیم به نتیجه ای نرسیدیم، چراکه تصمیم گیری بر عهده نظام وظیفه است.

در این بین، اعلام برخی از متقاضیان وام فرزند به ایسنا نیز حاکی از آن است که برخی از بانک ها پرداخت این وام را مشروط به داشتن کارت پایان خدمت پدر فرزند کرده اند. بدین منظور، اظهارات برخی از متقاضیان وام فرزند که بانک از آن ها برای پرداخت این وام، کارت پایان خدمت خواسته، آورده شده است.

در این زمینه، یکی از متقاضیان وام فرزند می گوید« همه کارهای بانکی را انجام دادم ولی بانک، کارت پایان خدمت می خواهد».

به گفته متقاضی دیگر، «از تمام بانک ها پرسیدم می گویند که باید کارت پایان خدمت داشته باشی».

علاوه بر این، پدر فرزندی می گوید که برای وام فرزند اقدام کرده اما چون کارت پایان خدمت نداشته است، وام فرزندش را حذف کرده اند.

همچنین، یک متقاضی وام فرزند اینگونه توضیح می دهد که «نوبت وام او رسیده و برای تحویل مدارک به بانک رفته اما از او کارت پایان خدمت خواسته و اعلام کرده اند این موضوع دست بانک نیست و بانک مرکزی گفته برای تکمیل پرونده وام باید کارت پایان خدمت داشته باشند».

این در حالی است که رئیس کل بانک مرکزی در این زمینه به ایسنا اعلام کرد که از نظر بانک مرکزی هیچ نیازی به ارائه کارت پایان خدمت برای دریافت وام فرزندآوری نیست و بانک ها نباید از متقاضیان درخواست ارائه کارت پایان خدمت کنند.

بنابراین، آنطور که برخی از متقاضیان وام فرزند و سازمان نظام وظیفه عمومی و مسئولان وزارت ورزش و جوانان می گویند، برخی از بانک ها همچنان برای پرداخت وام فرزند، کارت پایان خدمت می خواهند و تعیین تکلیف دریافت کارت پایان خدمت برای پرداخت تسهیلات فرزند به تصمیم نظام وظیفه بستگی دارد.

البته، طبق آخرین گزارش بانک مرکزی، تا 12 مهر ماه سال جاری تعداد 400 هزار نفر به مبلغ 16.2 هزار میلیارد تومان موفق به دریافت این تسهیلات شدند.

انتهای پیام