آیا ژلوفن همان ایبوپروفن است

سلامت نیوز: «درد را از هر طرف بنویسی درد است.» این جمله را شاید بارها شنیده باشید. درد كه بیاید فرقی نمیكند از كجا شروع شود و كجا را درگیر كند مهم آن لحظهای است كه به دنبال یك قرص مسكن تمام خانه را زیر و رو میكنید. همان طور كه درد جزء جدا نشدنی زندگی است مسكنها هم نقش روزانه خود را ایفا میكنند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از برترین ها ؛ در هر كیفی یك ورقه قرص مسكن وجود دارد با نامها و دوزهای مختلف. قرصهای ایرانی و خارجی كه تنها با عنوان مسكن شناخته میشوند اما چقدر در موردشان میدانیم؟ اصلا آنها به درد مشكل ما میخورند؟ در یك روز چقدر مجاز به استفاده از مسكنها هستید؟ هر چند ساعت یكبار باید آنها را تمدید كرد؟ اینها تمام سؤالهایی است كه باید جوابشان را بدانید تا تندرستی را عضو جدانشدنی وجودتان بكنید. برای دانستن جواب همه این سؤالها این مطلب را بخوانید.
استامینوفن
ضددرد، ضد تب
كجا به درد میخورد؟
رایجترین انتخاب هر كسی برای درد، استامینوفن است. تازگیها هم حرف از ممنوعیت واردات آن به میان آمده كه باعث نگرانی داروسازهای زیادی شده است. در حال حاضر استامینوفن بیضررترین دارویی است كه برای كودكان و خانمهای باردار تجویز میشود. شاید بتوان گفت استامینوفن ساده تنها مسكنی است كه خانمهای باردار مجاز به خوردن آن هستند. این دارو در دو دوز 325 و 500 میلی گرم وجود دارد و نوع شربت و شیاف آن معمولا برای كودكان تجویز میشود.
حواستان باشد:
استامینوفن ساده كمعارضهترین داروی تببر است. برای استفاده آن باید به ازای هر كیلوگرم وزن بیمار 15- 12.5 میلیگرم مصرف شود. یعنی اگر 50 كیلوگرم هستید باید حداكثر 725 میلیگرم دارو استفاده كنید. مدت زمان تمدید استامینوفن هم هر 6-4 ساعت است. در خانمهای باردار خوردن این دارو باید هر 6 ساعت یكبار باشد. این را بدانید كه هیچ قرصی بیعارضه نیست پس اگر شروع به خوردن بیوقفه آن بكنید باید قید سلامتتان را بزنید.
استامینوفن كدئین
ضد سرفه، مسكن برای دردهای متوسط
كجا به درد میخورد؟
گاهی اوقات افراد از استامینوفن كدئین به عنوان یك داروی مسكن قوی یاد میكنند. با اینكه فروش این دارو بدون نسخه ممنوع است اما اگر از داروهای باقیمانده نسخههای قبلیتان نگهشان داشتهاید یادتان باشد این دارو در طولانیمدت شما را به ماده كدئین فسفات وابسته می كند. كدئین فسفات بعد از ورود به بدن به مورفین تبدیل میشود به همین دلیل بهتر است حتما با نسخه پزشك و در فواصل زمانی كه پزشك پیشنهاد میكند مصرف شود. استامینوفن كدئین نباید بیشتر از 3 گرم در روز استفاده شود یعنی با توجه به نسخه پزشك چیزی حدود 6-4 قرص.
حواستان باشد:
این داروی ضدسرفه، خوابآلودگی میآورد. پس سعی كنید در زمانهایی كه نیاز به هوشیاری كامل دارید این دارو را مصرف نكنید. استامینوفن كدئین میتواند در مواردی هم حساسیتزا باشد. نكته قابل توجه این دارو این است كه هرگز نباید همراه با داروهای اعصاب استفاده شود چون ممكن است تداخل دارویی ایجاد كند.
استامینوفن کافئین
مشكلات تنفسی نوزادان، میگرن، خوابآلودگی
کجا به درد میخورد؟
وقتی قهوه، شكلات یا نوشابه میخورید مقدار پایینی از كافئین را به بدن خود وارد میكنید. كافئین موجود در این دارو جذب استامینوفن و هوشیاری را بالا میبرد. با اینكه مصرف ماده كافئین عوارض دارد اما مقدار مجازش در بعضی مكملها هم آثار مثبتی دارد. همانطور كه در مكملهای غذایی ورزشكاران دیده میشود، این ماده با ترشح اسیدهای چرب به چربیسوزی بدن كمك میكند. با خوردن كافئین خالص، عمل هضم هم تقویت میشود. بهترین مورد استفاده این دارو برای میگرن است چون كه خیلی زود جذب میشود و اثرش را میگذارد.
حواستان باشد:
در زمان مصرف دارو نوشیدنیهای کافئین دار( نوشابههای انرژیزا) مصرف نکنید چون باعث بیخوابی و تپش قلب میشود. این ماده در شیر ترشح میکند پس اگر نوزادتان را شیر میدهید کافئین و هر ماده کافئین دار را فراموش کنید. باید توجه داشته باشید که آدمهای مسنتر واکنشهای حساستری نسبت به این ماده دارند. ممکن است به بیخوابیهای حاد یا مشکلات قلبی دچار شوند.
آسپیرین ( آ. اس. آ)
ضددرد غیرمخدر، تببر، ضدالتهاب، ضدپلاكت
کجا به درد میخورد؟
آسپیرین با تاثیری نامعلوم روی هیپوتالاموس درد را از بین میبرد. هیپوتالاموس دقیقا جایی است كه فرمان درد را به اعضا صادر میكند. شاید از خودتان بپرسید چطور روی از بین رفتن تب اثر میگذارد؟ ترموستات بدن در همان قسمت هیپوتالاموس واقع شده است. آسپیرین با تاثیر مستقیم روی این ناحیه aدمای بدن را حفظ میكند و با فرمان تعریق سعی در حفظ دمای بدن میكند. آسپیرین از آن دسته داروهایی است كه در حال حاضر خیلی تجویز نمیشود. آسپیرین با تاثیر روی غلظت خون یكسری آثار منفی دارد كه به همین دلیل دیگر از آن به عنوان داروی مسكن استفاده نمیشود اما باید گفت هنوز هم آسپیرین تنها درمان بعضی بیماریها مثل روماتیسم مفصلی است.
حواستان باشد
مصرف خودسرانه آسپیرین باعث رقیق شدن خون و پایین آمدن پلاكت خون میشود. این مشكل ممكن است باعث جلوگیری از ایجاد لخته و بند نیامدن خون در هنگام جراحت شود. این دارو عوارض ضعیف دیگری مانند وزوز گوش، تهوع، نارسایی حاد كلیه و كهیر دارد.
آکسار ( آ.ث.آ)
ضددرد، ضدتب، ضدمیگرن
کجا به درد میخورد؟
آکسار را به نام قرص دورنگ یا قرص سفید-صورتی میشناسند. این دارو در گذشته طرفداران زیادی داشت اما در حال حاضر با این همه تنوع دارویی آکسار نمونه یک قرص فراموش شده است و مورد استفادهای ندارد. این دارو از استامینوفن، کافئین و اسید استیل سالیسیلیک ( آ.اس.آ) تشکیل شده است.
حواستان باشد
اگر به هرکدام از داروهای مسکن مثل استامینوفن، کافئین یا آسپیرین حساسیت دارید پس دور آکسار را خط بکشید و از پزشكتان جایگزین بخواهید. یادتان باشد که این دارو را نباید به طور همزمان با استامینوفن، آسپیرین و ترکیبات حاوی الکل مصرف کنید. بهتر است که برای مقابله با عوارض گوارشی آن را همراه با غذا یا یک لیوان آب پربخورید. توجه داشته باشید که اگر این قرص بوی سرکه بدهد باید از مصرف آن خودداری کرد.
ایبوپروفن
آرتریت، درد پس از كشیدن دندان، ضدتب
كجا به درد میخورد؟
به رنگ صورتی زیبا و گولزنکش دقت نکنید. این دارو عوارض بسیاری دارد. البته برای دردهای نام برده بسیار مناسب است. اگر هر كدام از این مشكلات را دارید میتوانید پروفن را استفاده كنید. پروفن دارویی است كه بدون نسخه هم میتوانید آن را تهیه كنید. این مسئله تهیه دارو بدون نسخه خیلی وقتها باعث شده است كه تصور شود آنها بیخطر هستند در صورتی كه استفاده بیش از حد پروفن در درازمدت بیشترین عوارض را نسبت به هر داروی دیگری دارد.
حواستان باشد:
دوز مصرفی این دارو نباید بیشتر از 1200 میلی گرم در روز باشد. و مدت زمانی که آن را تكرار میكنید نباید بیشتر از 3 روز باشد. مصرف زیاد پروفن عوارضی مثل سردرد، سرگیجه، خارش و کهیر، کمخونی و… دارد. خیلیها تصور میكنند به دلیل اینكه این دارو در شیر مادر ترشح نمیشود، مصرفش بیخطر است اما باید گفت كه پزشكان مصرف آن را در زمان شیردهی توصیه نمیكنند.
ژلوفن
ضد التهاب، ضددرد و سردردهای میگرنی
كجا به درد میخورد؟
ژلوفن فرم مایع پروفن است كه داخل كپسولهای ژلاتینی نرم تعبیه شده. این دارو به دلیل اینكه خیلی سریع در بدن باز میشود، تاثیر سریعتری دارد. به این دلیل است كه بیشتر اوقات تصور میشود كه این دارو از پروفن قویتر است. اثر سریع این دارو باعث شده كه از این دارو استقبال بیشتری شود.
حواستان باشد:
مدت زمان تاثیر این دارو 15 دقیقه است. این قرص این مدت زمان را لازم دارد تا در معده باز و جذب شود. اكثر مردم این تصور را دارند كه ژلاتینی بودن این دارو باعث میشود كه آسیب كمتری به معده و دستگاه گوارش برسد اما باید گفت كه عوارض ژلوفن دقیقا مانند پروفن است. این دارو در دراز مدت عوارض گوارشی حادی مثل زخم معده ایجاد میكند.
نوافن
دنداندرد، سردرد، دردهای عضلانی- مفصلی
كجا به درد میخورد؟
نوافن را در اولویت انتخاب های خود برای دنداندرد بگذارید. این دارو از تركیب 3 ماده استامینوفن، پروفن و كافئین تهیه میشود. دو ماده اول، استامینوفن و كافئین تاثیر ضددردی خود را روی سردرد و دنداندرد دارند اما پروفن به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد برای دردهای عضلانی- مفصلی استفاده میشود. هر کپسول نوافن حاوی 325 میلیگرم استامینوفن، 40 میلیگرم کافئین و 200 میلیگرم ایبوپروفن است.
حواستان باشد:
برای نتیجه بهتر این دارو تنها میتوانید در هر بار یک کپسول، آن هم هر 8 ساعت یکبار استفاده کنید. این دارو مانند قهوه و نوشابه منبعی غنی از كافئین است به همین دلیل زیادهروی كردن در خوردن آن باعث تپش قلب و بیخوابی میشود. از طرفی هم به دلیل وجود ماده استامینوفن در نوافن ممکن است استفاده از آن نتیجه کاذب در تستهای افراد دیابتی ایجاد کند. باید توجه داشت که مصرف این دارو برای بیماران دچار اختلالات کلیوی به دلیل وجود ایبوپروفن باید حساب شده و زیر نظر پزشک باشد در غیر این صورت شاید مشکلات زیادی برای فرد ایجاد کند.
پانادول
ضددرد، ضدتب
كجا به درد میخورد؟
همان استامینوفن خارجی است. فقط نامش تغییر كرده است. ما ایرانیها معمولا بیش از حد به اجناس خارجی اعتماد داریم. تصور اینكه این دارو خارجی است پس عوارض آن هم كمتر است را دور بیاندازید. هیچ فرقی نمیكند استامینوفن باشد یا پانادول، مهم این است كه شما با وارد كردن بیرویه داروی شیمیایی به بدنتان صدمه میزنید. پانادول در دو نوع قرص و شیاف در بازار وجود دارد.
حواستان باشد:
اینكه یك دارو خارجی باشد دلیل بر كیفیت بالا و نداشتن عوارض جانبیاش نیست. پس در مصرف هر دارویی باید به مقدار مصرفیاش توجه كرد تا دچار مسمومیت دارویی نشد. بهتر است مسكنها همراه با غذا مصرف شوند تا آثار مخرب كمتری به دستگاه گوارش وارد كنند.
ناپروكسن
ضددرد، ضدالتهاب با عوارض کمتر
كجا به درد میخورد؟
باید به ناپروکسن اعتماد کرد. استفاده ناپروکسن اگر درست باشد هیچ مشکلی پیش نمیآید. این دارو ضددرد و التهاب است البته بیشتر اثر ضدالتهابی دارد. به همین دلیل مصرف آن در دردهای عضلانی-مفصلی توصیه میشود. این دارو از این جهت كه در داخل روده باز میشود عوارضی برای معده ندارد و سریعتر هم جذب میشود. ناپروکسن را میتوانید در دو نوع قرص و شیاف و در دو دوز 500 و 325 تهیه کنید.
حواستان باشد:
هر چیزی اگر از حد بگذرد نهتنها اثر مثبتی نخواهد داشت بلکه عوارض هم دارد. فرم 500 میلیگرمی ناپروکسن به دلیل زودتر باز شدن در روده و جذب سریع، برای معده مشکلی ایجاد نمیکند. باید گفت این دارو نسبت به ایندومتاسین و پیروکسیکام عوارض کمتری دارد.
دیكلوفناك
ضد آرتریت(ضد التهاب مفصلی)، ضدتب
كجا به درد میخورد؟
به آرتروز مبتلا هستید؟ اگرگاهی اوقات دچار دردهای مفصلی میشوید دیكلوفناك بهترین مسكن است. این دارو در درمان آرتروز (بیماری تخریب غضروف مفصل)، دردهای زانو و مچ، التهاب مفاصل و درمان دیسمنورهها (قاعدگیهای دردناک) به کار میرود. این دارو یكی از كمعارضهترین دارو در زمینه درمان آرتریتهاست.
حواستان باشد:
در طولانیمدت مصرف دیکلوفناک باعث زخم و خونریزی در دستگاه گوارش و اختلال در کبد میشود این دارو از طریق کلیه دفع میشود در نتیجه ممکن است منجر به ایجاد یا تشدید نارسایی کلیوی هم شود، پس مصرف آن در بیمارانی که مشکل کلیه دارند توصیه نمیشود. باید حواستان باشد که عوارض دیکلوفناک هم مانند ناپروکسن از دو کپسول ایندومتاسین و پیروکسیکام کمتر است، از آنجا كه دیكلوفناك ممكن است علائم معمولی عفونت را پنهان كند باید امكان بروز عفونت را بررسی كرد.
سلبركس
ضد التهاب
كجا به درد می خورد؟
این دارو بیشتر از اینكه خاصیت ضددرد داشته باشد خاصیت ضد التهابی دارد. به این معنی كه التهابات مفصلی و عضلانی را رفع میكند. به همین دلیل بهترین انتخاب برای این نوع مشكلهاست. سلبركس تنها داروی مسكنی است كه روی مخاط معده و دستگاه گوارش تاثیر منفی نمیگذارد. البته این به این دلیل نیست كه كلا عوارضی ندارد. هر دارویی عوارض دارد این را یادتان باشد.
حواستان باشد:
حواستان باشد كه این دارو با اینكه بهترین و كمعارضهترین انتخاب است اما پژوهشگران ثابت كردهاند كه مصرف زیاد آن باعث مشكلات (آریتمی) قلبی میشود. سلبركس در حال حاضر تا حدودی جای ایندومتاسین و پیروكسیكام را در بازار نسخه نویسی گرفته است. این دارو در افراد محدودی در درازمدت باعث گیجی، سردرد، دردهای شكمی و كمردرد میشود.
مفنامیك اسید
دردهای قاعدگی، دنداندرد
كجا به درد میخورد؟
مفنامیک اسید برای دردهای قاعدگی مناسب است اما باید مراقب عوارض گوارشی این دارو هم بود. پس سعی كنید در زمان قاعدگی آن را زیر نظر پزشك و زمانی كه درد شدید دارید مصرف كنید.
حواستان باشد:
این دارو را نباید بیش از 10-7 روز استفاده كرد چون باعث كمخونی یا افت فشار خون میشود و بهتر است آن را همراه با غذا یا شیر مصرف كنید. از آنجایی كه داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل مفنامیك اسید ممکن است باعث افت فشارخون، خوابآلودگی یا بیحالی شوند، توصیه میشود بعد از مصرف مفنامیك اسید رانندگی نكنید.
ایندو متاسین
ضدالتهاب، ضددرد
كجا به درد میخورد؟
این دارو در انواع كپسول، قرص آهستهرهش، سوسپانسیون و شیاف در بازار موجود است. مكانیسم كاركردن قرص آهستهرهش در بدن به این صورت است كه بعد از مصرف در معده آهسته آهسته باز میشود. به همین دلیل در مدت زمانی طولانی در شبانه روز دوز مشخصی از دارو در بدن وجود دارد و درد را در طولانیمدت كنترل میكند.
حواستان باشد:
سوسپانسیون این دارو را با آبمیوهها تركیب نكنید. در این صورت باعث یكسری فعل و انفعالات شیمیایی در دارو میشوید. ایندومتاسین ممكن است باعث افزایش فشارخون، سردرد و منگی، تاری دید و تهوع شود. در صورت دیدن هر كدام از این عوارض به پزشك مراجعه كنید. حواستان به سالمندها باشد، این دارو برای بیماران بالای 90 سال مناسب نیست و آنها را دچار مسمومیت صددرصدی ایندومتاسین میكند.
پیروكسیكام
ضد التهاب، ضددرد، تببر
كجا به درد میخورد؟
پیروكسیكام و ایندومتاسین داروهای مناسبی نیستند. چون نسبت به اثرشان، عوارض زیادی دارند. در حال حاضر بیشتر برای دردهای التهابی ژل موضعی پیروكسیكام تجویز میشود. این دارو در سه نوع كپسول، آمپول، شیاف و ژل موضعی وجود دارد. مسمومیت در مصرف بیرویه پیروكسیكام و بدون نسخه زیاد دیده میشود.
حواستان باشد:
این دارو در حال حاضر بین روماتولوژیستها طرفداران كمتری دارد. پیروكسیكام ممكن است باعث خونریزی شدید گوارشی، یبوست، تهوع، سردرد و خوابآلودگی، كمخونی و افزایش مدت زمان خونریزی شود كه نسبت به اثر مثبتش نمیارزد.
شربتها
سروعدههای محلول مثل شربتها و سوسپانسیونها برای كسانی تجویز میشود كه نمیتوانند قرص را راحت بخورند. شربت برای كودكان و سالمندانی كه در بلع قرص مشكل دارند، بهترین انتخاب است. خیلی وقتها هم فرو بردن قرص برای كسانی كه بزاق كمتری دارند سخت است در این صورت شربت داده می شود. شربتها همان اثر قرصها را دارند و به نسبت قرص سریعتر جذب میشوند. شربتها در مواقعی كه بیمار در شرایط هوشیار به سر نمیبرد و در كماست، هم استفاده میشوند.
شیافها
شیاف برای كسانی تجویز میشود كه تهوع و استفراغ شدید دارند و دارو اصلا به دستگاه گوارششان نمیرسد. در مواردی هم این مورد برای كودكانی كه خوراندن دارو برایشان سخت است، توصیه میشود. مكانیسم جذب این نوع دارو از قسمت ركتوم است. گرمای ركتوم به حل شدن دارو كمك میكند و دارو جذب عروق خونی میشود. باید گفت كه به دلیل جذب مستقیم از طریق عروق خونی سریعترین اثر دارویی را دارند.
مصرف دارو بدون نسخه پزشک یکی از کارهای پر خطر محسوب میشود که در کشور ما متاسفانه بسیار دیده میشود. ژلوفن یکی از این دارو ها محسوب میشود که مصرف آن بدون دستور و نسخه پزشک بسیار خطرناک و جبران ناپذیر میباشد.مصرف ژلوفن
بی توجهی مردم نسبت به عوارض مصرف خودسرانه ژلوفن
مصرف ژلوفن برای بیماران قلبی بسیار خطرناک است و موجب افزایش حملات قلبی خواهد شد ومصرف طولانی مدت از این دارو با دوزهای بالا باعث خونریزی معده و زخم های گوارشی مخصوصا در افراد مسن بالا ۶۵ سال و افراد الکلی را می شود.دیکلوفناک ، پیروکسیکام و ناپروکسن از این دسته دارو محسوب میشود که به صورت موضعی ، خوراکی و تزریقی بکار میرود.
مصرف خودسرانه ژلوفن و فروش بدون نسخه
گرچه این داروها حتما باید با نسخه پزشک مصرف شوند اما بخاطر او تی سی بودن آنها جزء داروهای فروش بدون نسخه در دارو خانه ها فروخته میشوند و یکی از پر مصرف ترین داروها هستند که به طور خودسرانه به کار میروند.
در مصرف ژلوفن احتیاط کنید
شاید فروش این دارو بدون نسخه پزشک آزاد باشد و در نظر مردم یک داروی بی خطر به شمار رود اما این مسکن عوارض زیادی را به همراه دارد . بنابراین بعضی از گروه های خاص باید در مصرف این داروها احتیاط کنند و یا از مصرف آن اجتناب نمایند.
داروهای ضد التهابی و بالا رفتن فشار خون
مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای افرادی که فشار خون بالایی دارند باعث خروج کنترل فشار خون میشود. از این رو مصرف این داروها در افراد با فشار خون بالا باید با دوز پایین و دوره بسیار کوتاه و زیر نظر و با تجویز پزشک صورت گیرد.
داروهای ضد التهابی و بیماری های گوارشی
مصرف طولانی مدت با دوز بالای این دارو ها خونریزی معده و زخم های گوارشی را به همراه دارد و در افراد بالای ۶۵ سال و افراد سیگاری و بیمارانی که سابقه خونریزی گوارشی دارند و کسانی که داروی آسپرین ودیگر داروهای ضد انعقادی مصرف میکنند بیشتر است و باید حتما با دستور پزشک این داروها را استفاده نمایند.
استفاده از داروی ژلوفن باعث تشدید بیماری های کبد و کلیه می شود
همچنین بیمارانی که ناراحتی کلیه دارند ، افرادی که بیماری کبدی دارند و کسانی که از ناراحتی قلب رنج میبرند باید از مصرف داروهای ضد التهابی خودداری نمایند و در صورت نیاز حتما با نظر پزشک و با احتیاط فراوان این داروها را مصرف کنند.
استفاده از داروی ژلوفن حملات قلبی را افزایش میدهد
استفاده از داروی ژلوفن در بیمارانی که سابقه سکته قلبی و مغزی دارند و از بیماری قلبی و عروقی رنج میبرند بسیار خطرناک است و باعث افزایش حملات قلبی میشود به همین خاطر باید مصرف این دارو با دستور پزشک صورت گیرد.
بیماران آسمی داروی ژلوفن را با احتیاط مصرف کنند
بیمارانی که آسم دارند باید در مصرف این داروها احتیاط کنند زیرا مصرف ژلوفن و این دسته از داروها حملات آسم را به همراه دارد . در کل داروهایی که فروش آنها بدون نسخه پزشک صورت میگیرد بدون عارضه نیستند و باید حتما با دستور پزشک مصرف شوند.
منبع: نمناک
انواع قرص برای درد پریود
درد پریود در اغلب خانمها یک بخش طبیعی از چرخه قاعدگی است، زیرا در هر دوره دیواره مخاطی رحم بهتدریج شروع به ریزش میکند. معمولاً بهصورت گرفتگی عضلانی دردناک در شکم احساس میشود که میتواند به کمر و ران گسترش یابد. شدت درد ممکن است در هر دوره متفاوت باشد و گاهی با اسپاسم شدید و در مواقعی بهصورت یک درد مزمن و جزئی حس میشود.
طبق یک بررسی در سال ۲۰۱۴، بین ۱۶ تا ۹۱ درصد خانمها همیشه قاعدگی دردناک یا دیسمنوره (dysmenorrhea) را تجربه میکنند. گاهی شدت درد پریود، به خصوص در روزهای اول، به حدی است که توانایی فرد در انجام کارهای روزمره را تحت تأثیر قرار میدهد. خوشبختانه در اکثر موارد، شدت درد بعد از روز چهارم کاهش مییابد.
از نظر پزشکان، دیسمنوره دو نوع اولیه و ثانویه دارد. دیسمنوره اولیه در افرادی اتفاق میافتد که همیشه قبل و در طول قاعدگی، احساس درد دارند. درحالیکه دیسمنوره ثانویه زمانی بروز میکند که خانم قبلاً با دردهای خفیف در هر سیکل مواجه میشده است و حال به دلیل ابتلا به بیماریهای رحم یا سایر اندامهای لگن، مانند آندومتریوز یا فیبروم رحم، درد شدیدتری را احساس میکند. در اینگونه موارد حتماً باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید، چراکه این مشکل میتواند منجر به بروز سرطان و از دست دادن رحم یا تخمدان شود.
متأسفانه بعضی از خانمها از روی ناآگاهی بهجای مراجعه منظم به پزشک برای معاینات دورهای، هرگونه قاعدگی دردناک را طبیعی تلقی و فقط به خوردن انواع مسکن یا قرص برای درد پریود اکتفا میکنند. این نوع سبک زندگی فقط به پیشرفت سریعتر بیماری احتمالی کمک خواهد کرد. بنابراین نباید بهصورت خودسرانه شروع به مصرف انواع مسکن کنید و مشورت با پزشک متخصص ضرورت دارد.
آیا امکان پیشگیری از قاعدگی دردناک وجود دارد؟
پزشکان معتقدند که نوع تغذیه و داشتن فعالیت بدنی قبل از هر سیکل، در پیشگیری و کنترل درد پریود، بهخصوص دیسمنوره اولیه، بسیار مؤثر است. بهتر است چند روز قبل از پریود، غذاهای حاوی کافئین مانند شکلات، چای، قهوه و نوشابه مصرف نکنید و از داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن برای کاهش التهاب استفاده کنید. مصرف نمک، الکل و شکر را نیز کاهش دهید تا از نفخ شکم جلوگیری شود.
خوردن مکملهای حاوی ویتامین B6، B1 و E و مواد معدنی کلسیم و منیزیم در پیشگیری از انقباضات شدید رحم بسیار مؤثر است. باید بدانید که اگرچه خوردن مکملهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 در روزهای قبل از پریود به کاهش درد کمک میکند، اما خوردن آنها در طی هر سیکل باعث افزایش خونریزی میشود. پس حتماً پیش از قاعدگی آنها را مصرف کنید.
برخی تحقیقات نشان میدهند که استرس میتواند احتمال یا شدت درد پریود و سندرم پیش از قاعدگی را افزایش دهد. پس سعی کنید همیشه استراحت کافی داشته باشید و استرس روزانه خود را کنترل کنید. میتوانید از تمرینات تنفسی و تکنیکهای آرامسازی مانند مدیتیشن، یوگا، پیلاتس یا تای چی برای این کار استفاده کنید.
طی یک مطالعه در سال ۲۰۱۸، مشخص شد خانمهایی که به صورت منظم سه بار در هفته ورزش هوازی انجام میدهند، شدت درد آنها در هر سیکل قاعدگی کاهش پیدا کرده است.
انواع راههای درمان درد پریود که باید بدانید
اغلب درد پریود خفیف است و میتوان آن را در خانه کنترل کرد. از درمانهای خانگی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرار دادن کیسه آب یا یک پد گرم در ناحیه شکم، لگن یا کمر
- بهآرامی ماساژ دادن شکم و اطراف آن
- گرفتن دوش آب گرم
- انجام تمرینات بدنی سبک مانند شنا، پیادهروی یا دوچرخهسواری
- خوردن وعدههای غذایی سبک و مقوی
- ترک سیگار یا مصرف الکل در روزهای اول پریود
- استفاده از دستگاه تِنس (TENS) که با تحریک الکترونیکی عصب از راه پوست، به کمک جریان الکتریکی ملایم، میتواند شدت درد هر ناحیه از بدن را کم کند.
بهترین قرص برای قاعدگی
اگر درمانهای خانگی برای تسکین درد پریود مؤثر واقع نشدند، باید به فکر گزینه های درمانی پزشکی باشید. درمان به شدت و علت اصلی درد شما بستگی دارد. اگر بیماری التهابی لگن یا عفونتهای مقاربتی (STI) باعث درد شما شود، پزشک برای رفع عفونت آنتی بیوتیک تجویز میکند.
همچنین پزشک ممکن است مصرف داروهای زیر را به خصوص برای کاهش درد پریود در روز اول، توصیه کند:
- داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن (بروفن یا ژلوفن)، ناپروکسن، آسپیرین، مفنامیک اسید و سلکوکسیب که میتوانید این داروها را بدون نسخه یا با نسخه پزشک دریافت کنید.
- داروهای تسکیندهنده درد مانند استامینوفن (پاراستامول) یا داروهای ضد درد قویتر مانند استامینوفن کدئین که مطالعات نشان دادهاند به اندازه داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی در کاهش درد پریود مؤثر نیستند.
- داروهای ضد افسردگی گاهی برای کاهش برخی از تغییرات خلقی مرتبط با سندرم پیش از قاعدگی تجویز میشوند.
برخی از داروهای هورمونی که در قالب قرص برای تنظیم قاعدگی یا کنترل بارداری استفاده میشوند، در کاهش شدت درد پریود مؤثر هستند، زیرا از تخمکگذاری جلوگیری میکنند که میتواند گرفتگیهای قاعدگی شما را کنترل کند. مطمئناً پزشک در صورت تشخیص، برای شما تجویز خواهد کرد.
مکانیسم اثر انواع قرصهای مسکن قاعدگی
اصولاً مکانیسم اثر قرص ژلوفن برای درد قاعدگی، قرص سلکوکسیب برای درد پریود و مفنامیک اسید برای درد پریود، بر اساس قابلیت آنها در ممانعت از تولید زیاد پروستاگلاندینها و کاهش التهاب و گرفتگی عضلانی ناشی از ریزش دیواره رحم است. در مواردی که شدت درد شما بسیار زیاد است، پیشنهاد میکنیم از ناپروکسن استفاده کنید.
در مورد مکانیسم اثر داروهای ضد درد مانند استامینوفن باید بدانید که معمولاً به واسطه قدرت تسکین اعصاب مرکزی یا محیطی است.
فوائد مصرف انواع قرصهای مسکن در طول دوران قاعدگی
از دیگر فوائد قرصهای مسکن قاعدگی مانند سلکوکسیب، ژلوفن، آسپیرین، ناپروکسن و مفنامیک اسید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ازآنجاییکه قدرت کاهش التهاب را دارند، مطمئناً منجر به کاهش خونریزی رحم در طی پریود نیز خواهند شد. بهخصوص در مورد مفنامیک اسید که اثرات بهتری در این زمینه دارد.
- اگرچه بهتر است که به محض شروع علائم قاعدگی مصرف یکی از انواع مسکن را آغاز کنید اما این کار ضرورتی ندارد و میتوانید هر زمان که مایل بودید داروی خود را میل کنید زیرا قرصهای مسکن برخلاف آنتیبیوتیک زمانبندی خاصی ندارد.
- اصولاً انواع داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی اثرگذاری سریعی دارند و پس از گذشت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه میتوانند به تسکین درد قاعدگی شما کمک کنند.
هرگز داروهای مسکن قاعدگی را با الکل یا بهصورت ناشتا مصرف نکنید. بهترین زمان مصرف آنها بعد از خوردن غذا و به همراه یک لیوان کامل آب است.
عوارض جانبی انواع قرصهای مسکن قاعدگی
تجربه نشان داده است که تمامی داروها در کنار فوائد خود مضراتی نیز دارند. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند از مصرف بیرویه داروهای مسکن در طول قاعدگی خودداری کنید و در بدترین حالت 3 عدد در روز به فاصله هر 8 ساعت مصرف کنید. مطالعهای اخیراً نشان داد که از هر ۱۰۰ خانم معمولاً 2 تا 3 نفر در اثر مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای تسکین درد قاعدگی دچار مشکلات معده، حالت تهوع، سردرد یا خواب آلودگی میشوند.
بنابراین اگر سابقه حساسیت یا واکنش آلرژیک به داروهای سلکوکسیب، ژلوفن، آسپیرین، ناپروکسن و مفنامیک اسید یا سابقه بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، سکته مغزی، مشکل انعقاد خون، زخم یا خونریزی معده، بیماری کبد یا کلیه، آسم، احتباس مایعات را دارید بهتر است به جای مصرف انواع قرص مسکن به سراغ روشهای خانگی برای تسکین درد پریود بروید.
مصرف همزمان انواع داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و داروهای تسکیندهنده درد برای کاهش سریعتر درد قاعدگی هرگز توصیه نمیشود. مشاهده شده است که مصرف همزمان ناپروکسن با آسپیرین خطر خونریزی معده را افزایش میدهد.
استفاده از آسپیرین برای افراد زیر ۱۶ سال اصلاً توصیه نمیشود زیرا خطر بروز سندرم «ری» بعد از ابتلا به ویروسهایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا آبلهمرغان را افزایش میدهد و بهتر است بهجای آن استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف شود. ابتلا به سندرم «ری» با خطرات آسیب دائمی به مغز یا حتی مرگ همراه است. ازآنجاییکه آسپیرین باعث گشاد شدن عروق و کاهش فشار خون میشود بهتر است بهعنوان آخرین گزینه به سراغ آن بروید. در مواردی حتی مشاهده شده است که باعث افزایش خونریزی قاعدگی میشود. در مبحثی با عنوان قرص برای درد پریود نی نی سایت به نکات زیادی در این زمینه اشاره شده است.
بهطور کلی، از عوارض جانبی مصرف انواع قرصهای مسکن قاعدگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بروز علائم حمله قلبی یا سکته مغزی مانند درد قفسه سینه که معمولاً به فک یا شانه شما گسترش مییابد، بیحسی یا ضعف ناگهانی در یک طرف بدن، مشکل گفتاری و احساس تنگی نفس (در این زمان مصرف داروی مسکن را قطع کنید و در اولین فرصت به اورژانس پزشکی اطلاع دهید)
- واکنش آلرژیک همراه با تب، گلودرد، تورم در صورت یا زبان، سوزش در چشم، بثورات پوستی قرمز یا بنفش رنگ خفیف تا شدید
- تورم سراسری بدن یا افزایش سریع وزن
- بروز علائم خونریزی معده در طولانیمدت مانند مدفوع خونی یا استفراغ کردن همراه با دفع خون
- بروز علائم مشکلات کبدی در طولانیمدت مانند حالت تهوع، احساس درد بالای معده، خارش، احساس خستگی، علائم شبیه آنفولانزا، از دست دادن اشتها، ادرار تیره رنگ، مدفوع به رنگ خاک رس، زردی (زردی پوست یا چشم)
- بروز علائم مشکلات کلیوی در طولانیمدت مانند ادرار کم، احساس درد هنگام ادرار کردن، تورم پا، احساس خستگی یا تنگی نفس
- بروز علائم کمخونی در طولانیمدت مانند رنگ پریدگی پوست، احساس سبکی سر یا تنگی نفس، ضربان قلب سریع و مشکل در تمرکز
اخیراً مطالعات نشان دادهاند که مصرف بیرویه استامینوفن و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی موجب تشدید حساسیت بدن به درد میشود. در نتیجه پس از گذشت مدتی از مصرف دارو تأثیر آن در کاهش درد کم میشود و بههمیندلیل شما باید داروهای بیشتر یا دوز بالاتری برای تسکین درد مصرف کنید. بنابراین از مصرف بیشازحد انواع قرصهای مسکن قاعدگی اجتناب کنید و اثرات مفید درمانهای خانگی ذکر شده را دست کم نگیرید.
مداخلات پزشکی و جراحی
اگر درمان دارویی مؤثر نباشد، پزشک از جراحی برای درمان آندومتریوز یا فیبروم رحم یا کیست استفاده میکند. در موارد نادر، حتی ممکن است نیاز به برداشتن رحم از طریق جراحی باشد. در صورت جراحی رحم، دیگر قادر به بچهدار شدن نخواهید بود. به همین دلیل، این گزینه فقط در صورتی استفاده میشود که شخصی قصد فرزندآوری نداشته یا در پایان سالهای باروری خود باشد.
درمان قاعدگی دردناک با داروهای گیاهی
امروزه انواع قرص گیاهی برای تنظیم قاعدگی در بازار وجود دارد که اصولاً دارای گیاهان دارویی زیر هستند:
- بابونه
- رازیانه
- دارچین
- زنجبیل
- ریحان
شما میتوانید از این گیاهان مفید ضد التهاب و مسکن، بهصورت دمنوش نیز استفاده کنید. پیش از مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید زیرا احتمال تداخل دارویی با داروهای شیمیایی وجود دارد.
درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی
طب سنتی معتقد است که بهترین راه تسکین درد پریود، گرم نگهداشتن رحم با کمپرس آب گرم است. در کنار آن، ماساژ شکم با روغنهای اساسی مثل روغن زیتون و کنجد نیز بسیار مؤثر است. بهتر است از مصرف مواد غذایی با طبع سرد مانند خیار و آلو اجتناب کنید و بیشتر مواد غذایی با طبع گرم مانند عسل، خرما، انبه و موز مصرف کنید. خوردن تخم کتان و سیاهدانه به میزان کم بسیار مؤثر است. در مورد اثرات مفید طب سوزنی با یکی از کارشناسان طب سنتی مشورت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هر ماه درد پریود در میزان توانایی شما برای انجام کارهای اساسی تداخل ایجاد میکند، احتمالاً وقت آن رسیده است که با یک متخصص زنان و زایمان صحبت کنید. معمولاً توصیه میشود در صورت داشتن دورههای قاعدگی دردناک به همراه علائم زیر، با یک پزشک در مورد وضعیت خود مشورت کنید:
- درد در حین یا بعد از رابطه جنسی
- خونریزی یا لکهبینی بین هر سیکل تا سیکل بعدی
- تکرر ادرار
- ترشحات واژینال با بوی بد یا خاکستری رنگ
- گرفتگی شکم همراه با اسهال و حالت تهوع
- بروز درد لگن در زمانهایی غیر از پریود که میتواند نشانهای از عفونت باشد
دقت کنید که یک عفونت درماننشده واژن یا رحم میتواند باعث ایجاد بافت زخمی در آنجا شود که معمولاً به اندامهای لگن آسیب میرساند و منجر به ناباروری میشود. در صورتی که شرایط مراجعه حضوری ندارید، از دکتر آنلاین پریود پذیرش ۲۴، مشاوره آنلاین تلفنی و متنی بگیرید و مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاورههای آنها استفاده کنید.