سبک زندگی

آسیاب آبی ریگاره نائین | جاذبه های گردشگری شهرستان نایین – استان اصفهان

به گزارش خبرنگار مهر، محمود مدنیان پیش از ظهر سه شنبه در اولین جلسه کارگروه محیط زیست، میراث فرهنگی و گردشگری، اظهار کرد: احصای شاکله اصلی مشکلات و معضلات فرهنگی در سطح شهرستان، هدف شورای فرهنگ عمومی در شهرستان نائین است و این هدف در حوزه کارگروه محیط زیست، میراث فرهنگی و گردشگری به جهت تأمین خوراک مورد نیاز برای شورای فرهنگ عمومی نیز دنبال می شود.

بازار تاریخی نائین، قلب بافت قدیم شهر است

وی به بیان غنای تاریخی نائین در میان دیگر شهرستان های استان اصفهان پرداخت و گفت: شهرستان نائین یکی از غنی ترین شهرستان های استان اصفهان از نظر غنای آثار تاریخی با وجود یک هزار و 200 اثر است و حفاظت، حراست و مرمت این مقدار آثار تاریخی با توجه به بودجه های کمی که در اختیار ما قرار می گیرد، بسیار مشکل است.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان نائین بیان کرد: بازار تاریخی نائین، قلب بافت قدیم شهرستان است چرا که اگر این بازار فعال شود، بسیاری از مشکلات و معضلات بافت قدیم شهرستان رفع خواهد شد؛ با پیگیری های انجام شده میان شهرداری و اداره میراث فرهنگی و گردشگری نائین، در صدد پیگیری و تلاش برای فعال نمودن این بازار است اما این پروسه بسیار زمان بر است.

وی ادامه داد: اداره میراث فرهنگی و گردشگری به مرمت و استحکام بخشی این بازار پرداخت است اما باید زندگی به این بازار بخشید. بر اساس طرحی، مالکیت غرفه های بازار به مدت پنج سال به این اداره توسط مالکین واگذار شد و پس از مرمت، این غرفه ها در بخش ابتدایی بازار، به صورت رایگان در اختیار هنرمندان به خصوص در حوزه صنایع دستی قرار دادیم اما متأسفانه به دلیل شیوع گسترده کرونا، این طرح متوقف شد.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری نائین در ادامه بیان کرد: شهرداری و شورای اسلامی شهر نیز در بحث مرمت بازار تاریخی موافق هستند و باید پیگیری مصالح توسط میراث فرهنگی و گردشگری انجام شود تا این طرح تداوم یابد.

آسیاب ریگاره نائین از عجایب آسیا بهای ایران است

حسن شفیعی، شهردار نائین در ادامه جلسه به پیگیری های انجام شده برای فعال نمودن آسیاب ریگاره محله محمدیه شهر نائین اشاره و تصریح کرد: آسیاب ریگاره، یکی از عجایب آسیاب های ایران است؛ در اکثر نقاط تقریباً آسیا بهای آبی وجود داشته است اما به شکل آسیاب ریگاره نائین در نقاط دیگر وجود ندارد.

وی ادامه داد: یکی از کارشناسان و متخصصان که آسیاب های متعددی را در استان اصفهان و در دیگر شهرستان ها مشاهده کرده است؛ در بازدید از این آسیاب در نائین، شگفت زده شد و قول راه اندازی این آسیاب را در مدت چهار ماه داده است.

شفیعی به مشکلات آسیاب ریگاره اشاره و بیان کرد: از معضلات آسیاب ریگاره، ورودی است چرا که این آسیاب در قسمتی از آرامستان محله محمدیه قرار دارد؛ طرح ورودی این آسیاب و برآورد هزینه ای بالغ بر حدود 370 میلیون تومان انجام شده و نیازمند نامه نگاری ها و طرح های حمایتی اداره میراث فرهنگی و گردشگری نائین برای آغاز پروژه هستیم.

وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات آسیاب ریگاره، داخل این آسیاب است. کارشناسی که آسیاب بازدید کرده است پس از بازدید، عنوان کرد که امکان ساخت این آسیاب همانند زمان نخست آن با توجه به اینکه این آسیاب، بیش از هزار سال سال قدمت دارد، وجود دارد؛ این بدین معناست که این آسیاب می توانند همانند قدیم، به تولید و عرضه آرد به مردم بپردازد اما هزینه مطرح شده بسیار سنگین است که در حال پیگیری برای تأمین آن هستیم .

نتیجه بخش بودن جلسات در گرو حضور مجموعه های مردمی است

حجت الاسلام و المسلمین مطهرخو، امام جمعه و رئیس شورای فرهنگ عمومی شهرستان نائین در این جلسه بر مردمی سازی و حضور مجموعه های مردمی در اینگونه جلسات تاکید و خاطرنشان کرد: در زمینه آموزش های عمومی و اختصاصی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری و ایجاد همکاری های لازم با آموزش و پرورش به جهت آموزش از میان دانش آموزان علاقه مندان به این حوزه، باید سازمان های مردم نهاد فعال شوند و در این موضوع مهم ورود کنند. زمانی اینگونه جلسات نتیجه بخش است که مردم نیز هم پای مسئولان، پای میز جلسات حضور پیدا کنند؛ موفقیت در گرو در همراه داشتن منابع و امکانات مردمی است.

گفتنی است، حفظ حرمت اماکن مذهبی و فرهنگی، اختصاص بخشی از درآمد بازدید از اماکن تاریخی و فرهنگی در راستای حفظ و توسعه این اماکن، برگزاری برنامه هایی ویژه مردم شهرستان در ایام نوروز، حفظ هویت عبا و عبابافی و صنایع دستی در نائین، رشته های دانشگاهی با موضوع بومگردی، صنعت توریسم، هتلداری و آثار باستانی و ارسال مشخصات آثار و اماکن متعدد شهرستان نائین در بدو ورود مسافران به شهر از موارد دیگری است که در اولین جلسه کارگروه میراث فرهنگی، گردشگری و محیط زیست مطرح شد.

آشنایی با آسیاب آبی ریگاره نائین

آسیاب آبی ریگاره در محمدیه ی شهر نایین به عنوان یکی از شاهکارهای معماری و هنری شهرستان نائین محسوب می گردد. این آسیاب با تکنیک و روش کند و به وسعت بسیار زیاد به طول دست کم 150 متر و عمق 30 متر در دل خاک ایجاد شده است.

 

 

آسیاب آبی ریگاره محمدیه شاهکار دوره پیش از اسلام با شماره 29778 در سال جاری در فهرست آثار ملی قرار گرفت. آسیاب آبی ریگاره نیز یکی دیگر از شاهکارهای معماری نائین در سال 1384 از دل خاک نمایان شد و این آسیاب آبی دست کنده در عمق 30 متری زمین در نوع خود منحصر به فرد است.

 

 

اتاقک آسیابان و تنوره (مخزنی است که آب در آن جمع می شود) از دیگر بخش های آسیاب آبی ریگاره محسوب می شود. این بنای تاریخی با استفاده از تکنیک کند در دل زمین کنده شده و هیچ مصالح ساختمانی در آن دیده نمی شود آسیاب آبی ریگاره در محمدیه نایین و به طول حداقل 130 متر و عمق 30متر حفر شده که پس از عبور از راهرو بسیار عمیق و طویل آن با شیب بسیار تند، به محل اصلی آسیاب به صورت چند اتاق و محل آرد کردن گندم ها می رسد.

 

 

آسیاب آبی ریگاره آب قنات بسیار قدیمی کیخسرو را در عمق 18 متری و سپس به طرف  هدایت و در نتیجه آب قنات در عمق 30 متری و با فشار بالا پره های چرخ آسیاب را چرخانده و به فعالیت خود ادامه می داده است، پس از آن آب را به وسیله سه کانال دیگر به قنات اصلی هدایت می نموده اند.
ورودی اصلی آسیاب در عمق 3 متری ایجاد و در زیرزمین با عبور از دالانی بزرگ به طول 60 متر و با شیب بسیار تند به مرکز اصلی و جایگاه اصلی آسیاب متصل می گردد. این دالان با ارتفاع متغیر 2 تا 4 متر و با شیب بسیار تند و به صورت عجیبی کنده شده است.

 

 

در محوطه اصلی آسیاب در عمق 25 متری به فضاهای متعدد از جمله اتاق ها و محل اسطبل و محل قرار گرفتن سنگ های آسیاب و تنوره برخورد می نماییم. در این قسمت سکوهایی برای گذاشتن کیسه های گندم و آرد تعبیه شده است.

بر اساس گفته های پیشینیان محل این آسیاب در زمان کیخسرو و بیش از 2000 سال پیش ساخته شده است چنانچه ضرب المثل های گوناگونی به این آسیاب منسوب می باشد.

 

 

 

گردآوری : مجله تصویر زندگی 

منابع:واژه یاب/نائینا/همگردی