پزشکی و سلامت

تاثیر کبد چرب بر روی پوست صورت

پوست شما نسبت به سبک و محل زندگی، شغل و حتی آب وهوایی که در آن هستید واکنش نشان می دهد. پوست این توانایی را دارد که برای محافظت بهتر از بدن تغییر کند؛ به عنوان مثال پوست دستان یک باغبان برای مقاومت در برابر خطرات کار ضخیم تر می شود یا افرادی که در مناطق گرمسیر زندگی می کنند، به دلیل تیره شدن پوست، کمتر دچار آفتاب سوختگی می شوند. همچنین پوست بدن نه تنها نسبت به عوامل خارجی، بلکه در برابر تغییرات داخلی هم واکنش نشان می دهد؛ به همین دلیل در بیشتر بیماری ها علائم پوستی هم دیده می شود. این مسئله در بیماری کبد چرب هم وجود دارد و می توان کبد چرب را از روی نشانه های پوستی هم تشخیص داد. در این مقاله درباره علائم کبد چرب روی پوست و مو و روش های درمان آن برای شما توضیح می دهیم. همراه ما باشید.

در این مقاله می خوانیم:

چرا کبد چرب می شود؟

کبد یکی از اندام های حیاتی در بدن انسان است. این عضو مثل یک فیلتر و تصفیه کننده عمل می کند که وظیفه آن خارج کردن مواد سمی از خون است. به طور کلی سوخت وساز، سم زدایی و تصفیه مواد مضر، تامین انرژی مورد نیاز بدن و همچنین مقاومت در برابر عفونت ها از وظایف کبد به شمار می رود. اگر تجمع چربی بیش از حد مجاز یعنی بیشتر از 5 تا 10 درصد وزن آن باشد، فرد مبتلا به کبد چرب می شود. 

احتمال ابتلا به این بیماری در زنان به دلیل تغییرات هورمونی بسیار بالا است؛ به همین دلیل توجه به علائم کبد چرب در زنان از اهمیت زیادی برخوردار است. عوامل متعددی مانند تغدیه ناسالم و خوردن مواد قندی، چرب و سرخ شده و همچنین کم تحرکی، از مهم ترین دلایل ابتلا به این بیماری محسوب می شوند. همچنین افزایش وزن در کودکان، احتمال ابتلای آن ها به کبد چرب را بالا می برد. 

احساس خستگی و بدن درد و مشکلات گوارشی از عوارض شایع این بیماری هستند. در مراحل ابتدایی تجمع چربی در کبد، علائمی وجود ندارد؛ اما با شدت گرفتن این بیماری می توان نشانه هایی بیرونی مانند خشکی پوست و ریزش مو را مشاهده کرد. به همین دلیل علائم کبد چرب روی پوست و مو هم قابل مشاهده است.

تاثیر بیماری  های کبد روی پوست چیست؟

تری گلیسرید و کلسترول نوعی چربی خون هستند که بالا بودن آن ها می تواند بیماری های پوستی ایجاد کند. با افزایش این دو عامل، کبد مقدار زیادی چربی تولید می کند. در نهایت با افزایش میزان چربی، کبد چرب شده و فرد به بیماری کبد چرب مبتلا می شود.

یکی از رایج ترین اثرات بیماری های کبد و افرایش چربی خون روی پوست، بیماری زانتوما (Xanthoma) یا زردتومور است. این بیماری به صورت تجمع توده هایی زردرنگ از چربی، روی پلک بالا و پایین چشم دیده می شود. ممکن است این توده های چربی در نقاط دیگر بدن مانند مفاصل،  تاندون ها، زانوها، آرنج، دست ها و باسن هم دیده شود. این توده ها عموما برجستگی هایی خوشه ای، به رنگ زرد یا نارنجی و در زیر پوست هستند و معمولا درد ندارند؛ ولی ممکن است خارش یا سوزش داشته باشند. همچنین زانتوما می تواند علامت بیرونی یک بیماری زمینه ای باشد، مانند:

  • چربی خون بالا: زمانی که مقدار کلسترول یا تری گلیسرید زیاد باشد.
  • سیروز صفراوی اولیه: یک بیماری خودایمنی است که بدن، مجاری صفراوی درون کبد را از بین می برد.
  •  کلستاز: در این بیماری جریان صفرا از کبد کند یا متوقف شده و باعث تجمع نمک در بدن می شود و همراه با خارش شدید دست و پا و بدن است.

پلی آرتریت ندوزا (PAN)، بیماری پوستی دیگری است که به دلیل التهاب و تنگی رگ های عضلانی کوچک و متوسط به وجود می آید. لک  یا زخم هایی قرمز رنگ در پاها، شایع ترین علامت این بیماری است و معمولا در بیمارانی که به هپاتیت B و فشار خون بالا مبتلا هستند مشاهده می شود.

بااین حال توجه کنید که هر علامت یا ضایعه پوستی نشان دهنده کبد چرب نیست، بلکه ممکن است دلیل دیگری داشته باشد؛ بنابراین در صورت مشاهده هرگونه بیماری پوستی، اول به پزشک مراجعه کنید و آزمایش های لازم را انجام دهید. 

آیا کبد چرب روی چهره خودش را نشان می دهد؟

یکی از شایع ترین علائم بیماری  کبد چرب، یرقان یا همان زردی پوست است. در این حالت سفیدی چشم ها به زردی متمایل می شود. زردی پوست یکی از علائم مهم ابتلا به سیروز کبدی، نوع پیشرفته کبد چرب، به شمار می رود. لکه های قهوه ای روی صورت هم یکی دیگر از نشانه های چربی کبد است. این لکه ها با لک های بارداری و کک ومک تفاوت دارند. به دلیل افزایش استروژن در خون این مشکل به وجود می آید و عموما در نواحی زیر گلو، پشت گردن و زیر بغل دیده می شود. علاوه بر این، در مشکلات کبدی، حساسیت پوست به نور خورشید بیشتر می شود.

علائم کبد چرب روی پوست و مو که نباید دست کم بگیرید

معمولا علائم و عوارض کبد چرب روی پوست، بیشتر از علائم این بیماری روی موها است. بعضی از مهم ترین و شایع ترین علائم شامل موارد زیر است: 

خارش پوست

خارش از علائم کبد چرب حاد یا سیروز کبدی است. همان طور که قبلا گفتیم خارش شدید دست و پا و بدن در بیماری کلستاز دیده می شود. با افزایش چربی در کبد و خون، میزان نمک زیر پوست بالا می رود و باعث خارش پوست می شود.

ریزش مو

ریزش غیرطبیعی موها از نشانه  ابتلا به کبد چرب محسوب می شود. 

قرمزی کف دست

قرمزی و خارش کف دست و همچنین خشکی پوست از عوارض کبد چرب است. رابطه اگزما با کبد به اختلال در سطح هورمون ها در بدن برمی گردد. 

پوست رنگ پریده

با تجمع چربی در کبد و اختلال در عملکرد آن، میزان آمونیاک در خون افزایش می یابد. این موضوع مانع جذب آهن در بدن و در نتیجه کم خونی می شود. رنگ پریدگی و کبودی پوست را می توان از نشانه های بیرونی این بیماری دانست.

 آکنه

آکنه به دلیل افزایش چربی پوست ایجاد می شود. کبد وظیفه کنترل هورمون  ها را دارد؛ به همین دلیل زمانی که آسیب ببیند، سطح ترشح این هورمون ها تغییر می کند و با تولید بیشتر چربی باعث آکنه در پوست می شود. 

راه های درمان کبد چرب کدام است؟

با مشاهده علائم کبد چرب روی پوست و مو، اولین کاری که باید انجام دهید مراجعه به پزشک متخصص است. پزشک با بررسی شرایط عمومی، آزمایش و سونوگرافی، وضعیت شما را بررسی کرده و راه های درمان را برای شما توضیح می دهد. بااین حال توجه به نکات زیر می تواند فرایند درمان شما را سرعت بخشد:

  • ورزش و فعالیت بدنی منظم
  • کاهش وزن
  • پرهیز از مواد الکلی، چرب و پرکالری
  • مصرف میوه و سبزیجات
  • نوشیدن 8 لیوان آب در روز 
  • کاهش مصرف نمک

توجه کنید که برای انجام این موارد ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید.

کلام آخر

در حال حاضر کبد چرب یکی از بیماری هایی است که بزرگسالان و کودکان بسیاری به آن مبتلا می شوند. این بیماری علائم متفاوتی دارد؛ ولی نشانه هایی مانند مشکلات پوستی، ریزش مو و پوست رنگ پریده از علائم شایع  کبد چرب به شمار می آیند. توجه به این علائم و مراجعه به پزشک به درمان زودهنگام این بیماری کمک می کند. 

سوالات متداول 

شایع ترین عوارض پوستی کبد چرب چیست؟

خارش و اگزمای پوستی و همچنین زردی پوست صورت و چشم ها از علائم شایع کبد چرب است. با مشاهده این نشانه ها برای تشخیص بیماری باید به پزشک مراجعه کنید.

آزمایش های رایج برای تشخیص کبد چرب چیست؟

آزمایش خون، سونوگرافی شکمی و در مواردی نمونه برداری، از آزمایش های رایج برای تشخیص این بیماری محسوب می شوند.

آیا افزایش قند و چربی خون به کبد چرب مربوط است؟

تجمع غیرطبیعی چربی در کبد باعث می شود که سلول ها نتوانند از قند و چربی موجود در بدن به خوبی استفاده کنند و همین عامل میزان قند و کلسترول خون را افزایش می دهد.

راه های درمان کبد چرب چیست؟

بعد از مراجعه به پزشک با رعایت مواردی مانند کاهش وزن، مصرف میوه و سبزیجات، نوشیدن روزانه 8 لیوان آب و انجام فعالیت بدنی منظم، می توانید روند درمان خود را سرعت بخشید.

منابع:

elsevier

healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست. دریافت نوبت از پزشک متخصص

دیدگاهتان را بنویسید