سبک زندگی

طرز تهیه ادویه مخصوص ماهی و میگو (طعم دهنده و از بین برنده بوی زهم)

همانگونه که می دانید غذاهای دریایی از جمله ماهی و میگو دارای خواص بسیار هستند اما متاسفانه بسیاری از افراد به علت بوی زهم، از خوردن آنها طفره می روند. با ادویه مخصوص ماهی و میگو ضمن اینکه عطر و طعمی دلچسب پیدا می کنند، طبع سردشان هم متعادل تر می شود.

طرز تهیه ادویه مخصوص ماهی و میگو

معمولا قبل از کباب کردن یا سرخ کردن ماهی و میگو آن را مزه دار یا به اصطلاح مرینت می کنند. هم چنین می توان ماهی و میگو را با لایه ای از ادویه مخصوص یا ترکیب آرد و ادویه پوشاند.

از مهمترین طعم دهنده های غذا ادویه ها هستند و عطر و بویی دلچسب تر به غذا می دهند. قبلا با ادویه های مخصوص هر غذا آشنا شدید. در این مطلب با تعدادی از ادویه های ماهی و میگو آشنا می شوید.

استفاده از این ادویه ها علاوه بر اینکه سبب از بین رفتن بوی بد ماهی می شود باعث خوشمزه شدن آن و گرم شدن طبع ماهی می شود.

این ادوبه های خوش عطر و بو برای انواع غذاهای دریایی مناسب هستند.

ادویه مخصوص ماهی و میگو

مواد لازم

  • نمک  5 قاشق غذاخوری
  • پودر خردل  1 و نیم قاشق چایخوری
  • فلفل دلمه ای خشک شده  2 قاشق چایخوری
  • فلفل سیاه  1 و نیم قاشق چایخوری
  • فلفل سفید 1 و نیم قاشق چایخوری
  • پودر برگ بو 1 و نیم قاشق چایخوری
  • پودر میخک  1 قاشق چایخوری
  • زنجبیل 1 قاشق چایخوری
  • هل  3 و نیم قاشق چایخوری

طرز تهیه

تمامی مواد را از سنگ، خاک و چوب خشک کاملا پاک و تمیز کنید.

سپس بطور جداگانه آسیاب کنید تا عطر و بوی آنها حفظ شود.

ادویه های آسیاب شده را در ظرفی به خوبی مخلوط کنید.

جهت حفظ عر و بوی ادویه، حتما آن را در شیشه در بسته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.

بهتر است قبل از مصرف کمی آن را تفت دهید.

از این ادویه می توانید برای طعم دار کردن انواع میگو و ماهی استفاده کنید.

نوع دوم ادویه مخصوص ماهی و میگو

مواد لازم

  • تخم گشنیز   1 پیمانه
  • فلفل سیاه  1 و نیم پیمانه
  • زیره سبز  1 و نیم پیمانه
  • زیره سیاه   1 و نیم پیمانه
  • دارچین  به مقدار لازم
  • گل محمدی خشک  15 عدد
  • جوز هندی   3 عدد
  • میخک  5 عدد
  • زنجبیل  1 تکه بزرگ

طرز تهیه

مانند روش قبل عمل کنید، فقط تخم گشنیز را قبل از آسیاب کردن، کمی تفت دهید. مراقب باشید نسوزد.

بهتر است قبل از آسیاب کردن زنجبیل، جوز هندی و میخک را در هاون بکوبید تا کمی نرم شوند.

مواد نوع سوم ادویه مخصوص ماهی و میگو

  • پودر آویشن   5 قاشق چایخوری
  • نمک  2 قاشق چایخوری
  • فلفل قرمز   2 قاشق چایخوری
  • فلفل سیاه   2 قاشق چایخوری
  • پودر زیره   1  قاشق چایخوری
  • پودر پیاز   1 قاشق چایخوری
  • پودر سیر  1 قاشق چایخوری
  • پرک فلفل قرمز   1 قاشق چایخوری
  • پودر گشنیز  1 قاشق چایخوری

این ادویه ها را کاملا با هم مخلوط کنید.

سپس در ظرفی دربسته و در جای خشک و خنک نگهداری نمایید.

این ادوبه خوش عطر و بو برای انواع غذاهای دریایی مناسب است.

پودر گشنیز

سبزی خوش عطری که در انواع قلیه و ماهی شکم پر استفاده می شود.

خواص

میکرب زدا

ضد دل درد و نفخ

سیر و پیاز

برای رفع بوی زهم ماهی و میگو استفاده می شود.

خواص

کاهش فشار خون

کاهش قند خون

انسولین و آنتی بیوتیک طبیعی

رزماری

این گیاه بوی تند و بد ماهی و میگو و هم چنین سایر گوشت ها را از بین می برد.

زنجبیل

خوش عطر و بو است و طبع گرم دارد.

خواص

کاهش کلسترول خون

انرژی زا

کمک به هضم غذا

ضد سرطان

چند روش طعم دار کردن و پخت ماهی 

روش اول

ماهی را پاک کرده و بشویید، سپس به نمک، زردچوبه و ادویه مخصوص آغشته کنید. کمی آرد پاشی و در روغن سرخ کنید.

سیر رنده شده و جعفری خرد شده را در ظرفی تفت دهید. کمی آب لیمو ریخته و ماهی سرخ شده را در این مواد قرار دهید.

درب ظرف را بگذارید تا ماهی با حرارت کم بپزد.

روش دوم

ماهی پاک شده و شسته شده را به پیاز خرد شده، سرکه سفید و آبلیمو آغشته کنید.

ادویه (زردچوبه، پودر رزماری، کاری، پودر سیر، زنجبیل تازه و زعفران دم کرده) را روی آن بریزید.

چند ساعت درون یخچال قرار دهید تا مزه دار شود. سپس به پودر سوخاری آغشته کرده و سرخ کنید.

روش سوم

این روش برای ماهی های جنوب از جمله حلوا و شیر مناسب است.

ماهی پاک شده و شسته شده را به نمک و زنجبیل رنده شده آغشته کنید.

چند ساعت در یخچال قرار دهید تا مزه دار شود.

سپس در فر پخته یا در کمی روغن سرخ نمایید.

روش چهارم

ماهی پاک شده و شسته شده را به مخلوط (نمک، فلفل سیاه، پودر سیر، سیر خرد شده، پاپریکا، زنجبیل و آویشن) آغشته کنید.

می توانید ماهی را به قطعات کوچک تر تقسیم کنید تا مواد کاملا با سطح گوشت تماس داشته باشد.

پس از چند ساعت ماهی را گریل کنید.

روش تنوری کردن در فر

می توانید ماهی را درسته تنوری کنید. ابتدا آن را با کمی نمک، آب لیمو و پودر لیمو عمانی مزه دار کنید.

با چاقو روی پوست ماهی را چند برش بزنید.

می توانید برای خوشمزه تر شدن ماهی، روی سطح آن رب انار بمالید.

سپس ماهی را در فویل آلومینیوم قرار داده و داخل سینی فر بگذارید.

سینی را در فر از قبل گرم شده قرار دهیدو

در این روش ماهی بدون روغن و کاملا سالم طبخ می شود.

پخت ماهی در آب 

در ظرفی مناسب مقداری آب بریزید.

ماهی مزه دار شده را در فویل بپیچید و داخل ظرف قرار دهید.

رب انار، گردوی چرخ شده و نعنا جعفری ساطوری شده را به پیاز تفت داده شده اضافه کنید.

این سس را زمان سرو، روی ماهی پخته شده بریزید.

بخار پز کردن ماهی با سبزیجات 

در یک تابه سیب زمینی های حلقه حلقه شده را بچینید. روی آن ها هویج حلقه شده بگذارید.

سپس سبزی های معطری همچون نعناع، جعفری و گشنیز قرار دهید.

تکه های ماهی را روی این سبزیجات قرار داده و کمی برگ کرفس روی ماهی بریزید.

درب تابه را بگذارید تا سبزیجات آب بیندازند و با بخار ماهی ها پخته شود.

برای طعم بهتر و خوش طعم شدن ماهی در هنگام سرو از آبلیمو یا روغن زیتون استفاده کنید.

 

  

بسیاری از ما به خاطر بویی که ماهی در آشپزخانه راه می اندازد، از طبخ آن طفره می رویم، ولی از بین بردن بوی ماهی کار زیاد سختی نیست. در ادامه روش هایی را برای طبخ بهتر ماهی و کم کردن بوی زهم آن پیشنهاد می کنیم.

 

نحوه از بین بردن بوی ماهی

بسیاری از ما به خاطر بویی که ماهی در آشپزخانه راه می اندازد، از طبخ آن طفره می رویم، ولی از بین بردن بوی ماهی کار زیاد سختی نیست. در ادامه روش هایی را برای طبخ بهتر ماهی و کم کردن بوی زهم آن پیشنهاد می کنیم.

  • برای اینکه ماهی بوی بد ندهد و یا در حین سرخ کردن بوی آن در خانه بپیچد، دو حبه سیر را پوست کنده و در روغنی که ماهی را در آن سرخ می کنید بیندازید.
  • برای از بین بردن بوی ماهی در تابه ای که ماهی رت سرخ می کنید یک پیاز کوچک خرد کنید و با روغن کم و حرارت پایین تفت دهید.
  • ماهی را از شب قبل در ظرف دربسته در سیر رنده شده تازه ، نمک، فلفل و کمی پودر زعفران بخوابانید.
  • یک عدد زرده تخم مرغ را با مقداری جعفری ( خشک یا تازه ) و در صورت تمایل نمک و ادویه دلخواه مخلوط کرده و سپس روی سطح ماهی بریزی . سپس ماهی را سرخ کنید.
  • برای سرخ کردن ماهی، در تابه روغن بریزید و 1 قاشق سوپ خوری آبلیمو به آن اضافه کنید. سپس تابه را روی شعله گذاشته و ماهی ها را در روغن و با حرارت ملایم سرخ کنید.
  • می توانید ماهی را یک ساعت قبل از پخت در مخلوط آبلیمو ، پیاز ، در صورت تمایل به همراه زعفران ، نمک و ادویه دلخواه بخوابانید.
  • به ماهی نمک زیاد بزنید تا آبش بیرون رود. آبلیمو اضافه کرده و با شعله زیاد در روغن فراوان سرخ کنید تا ماهی خشک شود.
  • می توانید هنگام سرخ کردن ماهی ، پوششی شامل لیموترش حلقه شده و ریحان را زیر و روی ماهی بچینید.
  • ماهی را با روغن (مایع وزیتون)، گل پر، نمک و پودر سیر و فلفل نیم کوب مزه دار کنید.
  • می توانید ماهی را فقط با روغن، پودر سیر و پیاز مزه دار کرده ، سپس با ادویه مخلوط  و سرخ کنید.
  • ماهی را قبل از پخت داخل سیر و پیاز و جعفری و گشنیز + ابلیموی تازه بخوابانید. هنگام پخت وقتی ماهی سرخ می شود، رویش آب نارنج بریزید.
  • ماهی را در پیاز نیمه سرخ شده بگذارید تا به همراه پیاز سرخ شود.
  • استفاده از آبلیمو یا آبغوره در پخت وپز ماهی طعم ومزه آن را برای کودکان خوشایند می کند.
  • مصرف ادویه جات و خواباندن ماهی درپیاز ویا چند حبه سیر رنده شده روی گوشت ماهی باعث از بین بردن بوی مخصوص آن می شود.
  • سرکه و آب لیموی تازه جزو ارکان تهیه غذاهای دریایی هم محسوب می شوند و برای از بین بردن بوی زهم ماهی، استفاده از این دو چاشنی توصیه می شود.
  • ادویه مناسب تهیه ماهی زردچوبه است. بنابراین هرگز فراموش نکنید که این ادویه مغذی را در تهیه ماهی سوخاری به کار ببرید.
  • طعم دار کردن ماهی با کمک سبزی های معطر و خوشبو یا استفاده از ادویه و پودرهای سوخاری معطر می تواند تاثیر زیادی در از بین رفتن بوی ماهی هنگام طبخ داشته باشد و گوشت آن را ترد و لطیف کند.
  • برای از بین بردن بوی ماهی به آن شیر و نمک با کمی فلفل سیاه زده و با آرد سوخاری سرخ کنید. بو نداده و خیلی خوش مزه می شود.

 

حتما می پرسید چرا توصیه می شود فیله های ماهی با شیر آغشته شوند؟

شیر هم باعث مخلوط شدن راحت تر مواد تشکیل دهنده مایه ای می شود که پوشاننده فیله های ماهی هستند و هم از ترش کردن معده بعد از خوردن این فیله ها جلوگیری خواهد کرد.

 

 

 

از بین بردن بوی ماهی از دست، ظروف و فضای آشپزخانه

خیلی از بانوان خانه دار از طبخ ماهی به خاطر بویی که در آشپزخانه راه می اندازد، طفره می روند، ولی باید گفت از بین بردن بوی ماهی کار زیاد سختی نیست.

  • جهت برطرف نمودن بوی ماهی هنگام طبخ، سوزاندن کمی پوست پرتقال یا لیمو عمانی در آشپزخانه بی تاثیرنیست.
  • در صورتی کــه کــف آشپزخانه تان سرامیک است و امکان تمیز کردن آن وجود دارد می توانید سرکه را درون افشانه ریخته و آن را در طول پوست کندن یا پختن ماهی در هوا اسپری کنید.
  • یکی دیگر از روش های از بین بردن بوی ماهی در فضای آشپزخانه و خانه، استفاده از اسانس وانیل یا اکالیپتوس است. می توانید اسانس این گیاهان را روی یک دستمال اسپری کنید و آن را روی میز آشپزخانه یا پیشخوان قرار دهید.
  • در صورتی که بوی ماهی در فضای خانه تان پیچیده بهتر است یک لیوان سرکه را روی میز آشپزخانه بگذارید تا بوی بد را به خود جذب کند.
  • بعد از پاک کردن ماهی جهت برطرف نمودن بوی ماهی ،دستهای خود را با مخلوطی از آبلیمو ونمک بشویید.
  • برای از بین بردن بوی ماهی از ظرف ها، کافی است از آب سرد استفاده کنید و کمی پودر خردل داخل ظرف بریزید.
  • برای از بین بردن بوی ماهی از دست ها، آنها را با سرکه مالش دهید و با آب سرد و صابون بشویید. سرکه نیز بوی بد ماهی ظروف را از بین می برد. اگر کمی سرکه داخل ظرفی بجوشانید، بوی آن بوی ماهی را خنثی می کند.
  • برای از بین بردن بوی ماهی در فضا، یک کاسه سرکه سفید را چند ساعت در محیط قرار دهید.

 

 

نکات مهم در طبخ ماهی

ماهی از مواد غذایی ارزشمندی است که به والدین توصیه می شود فرزندانشان را از همان سنین کم (البته بعد از 2 سالگی) به خوردنش عادت دهند.

البته در بسیاری از موارد با مقاومت کودک مواجه خواهند شد اما یکی از راه حل ها، تهیه سوخاری فیله های بدون استخوان ماهی است زیرا یکی از دلایلی که بچه ها از خوردن ماهی طفره می روند ترس از تیغ هایی است که احتمال دارد در گلوی آن ها گیر کند.

در شستشوی ماهی از آب سرد و روان استفاده کنید.

برای خروج ماهی از حالت انجماد هیچوقت از آب گرم استفاده نکنید. (بهترین روش قراردادن ماهی منجمد در هوای آزاد ویا در مسیر جریان آب سرد می باشد)

یادتان باشد که هر ماهی ای را برای سوخاری کردن به کار نبرید. ماهی ها تنوع بسیاری دارند برخی برای تنوری کردن، برخی برای کبابی کردن، برخی حتی برای تهیه خورش و بعضی دیگر برای سوخاری کردن مناسب هستند، بنابراین فیله ماهی هایی مانند حلوای سیاه، ماهی شیر و هامور را که برای این منظور بسیار مناسب هستند، انتخاب کنید.

در فلس گیری ماهیان از وسیله ای بنام فلس پاک کن (همانند برس با میله های زبر ومحکم) استفاده کنید.

جهت جلوگیری از پراکنده شدن فلس ماهی در محوطه آشپزخانه ماهی را مجاور قابلمه ای پراز آب قرار دهید واقدام به پاک کردن فلسها نمایید.

در بریدن باله ها وشکم ماهی بهتر است از قیچی مخصوص استفاده کنید.

برای جدا کردن تیغهای درشت ماهی , پس از تخلیه امعاء واحشاء وبازکردن ماهی از پشت، غشاء چسبیده به استخوانها را به کمک چاقو آزاد نموده وبا کشیدن ستون مهره ها کلیه استخوانهای متصل به ستون مهره را میتوان جدا نمود.

 

 

برای جدا کردن تیغهای ریز ماهی , پس از آب پزکردن آن با کمک چنگال می توان این تیغها را جدا نمود وبا گوشت خالص وپخته شده ماهی اقدام به تهیه خوراکهای خوشمزه از قبیل (کتلت, شامی, کوکو, کوفته, کباب کوبیده, استانبولی پلو و…) کرد.

سعی کنید ماهی را در روغن کاملاً داغ وفراوان سرخ کنید.اینکار باعث عدم چسبیدن ماهی به ظرف وبهتر پخته شدن همه قسمتها می شود.

جهت جلوگیری از چسبیده شدن ماهی به ماهیتابه قطعات ماهی را در مخلوطی از تخم مرغ هم زده ،آرد ،نمک وادویه غلطانده ،اقدام به طبخ نمایید.

هیچوقت قطعات ماهی را ابتدا از طرف پوست سرخ نکنید. اینکار باعث جمع شدن تکه های گوشت ماهی می شود،اول طرف گوشتی ماهی را سرخ کنید بعد طرف دیگر را.

اگر ماهی را درسته می پزید جهت نفوذ حرارت وروغن به داخل بدن ماهی پیشنهاد می شود چند برش عرضی در دو طرف بدن ماهی ایجاد نمایید.

جهت پوست گیری ماهی 2 شکاف عرضی نزدیک برانشی ها روی بدن ماهی ،2شکاف طولی به فاصله حدود یک سانتی متر در طرفین باله های پشتی و2 شکاف طولی در طرفین باله های شکمی ماهی ایجاد نمایید، آنگاه به کمک انگشت خود در قسمت برش عرضی پوست ماهی را طوری آزاد کنید که بتوانید پوست ماهی را از سر به طرف دم بکشیداینکار را برای طرف دیگر نیز تکرار کنید.

 

 

اصولاً ماهی سرخ شده احساس چرب تری را در دهان ایجاد می کند و باعث دل زدگی بچه ها می شود. برای جلوگیری از ایجاد این احساس حتماً فیله های سرخ شده را روی دستمال کاغذی نسبتاً ضخیمی قرار دهید تا روغن های اضافی آن گرفته شوند و سطح خشک و تردی به دست آید.

در انتخاب آرد سوخاری سخت گیر باشید و هرگز از آردهای سوخاری خارجی استفاده نکنید زیرا یا تاریخ مصرفشان گذشته یا این که از ابتدا برای تولیدشان از آردهای کهنه استفاده شده است.

به جای مصرف این آردها، خمیر داخل نان های حجیم بیات شده را بیرون بیاورید و خشک و پودر کنید. این آرد را بعد از الک کردن با ادویه طعم دار کنید و برای سوخاری کردن ماهی این پودر سوخاری خانگی را به کار ببرید.

کنار ماهی حتماً سیب زمینی سرخ شده یا نخودفرنگی قرار دهید زیرا بر اثر جویدن این دو ماده غذایی در دهان، خمیری به وجود می آید که به تیغ های کوچکی که احتمالاً با خوردن فیله ماهی به دهان وارد می شوند، می چسبند و مانع از این می شوند که تیغ ها راه گلو را خراش دهند یا باعث بروز درد و ناراحتی هنگام خوردن و بلعیدن این غذا شوند.

هرگز در کنار ماهی گوجه فرنگی خام و حلقه شده قرار ندهید زیرا تجربه نشان داده است این سبزی بر طعم ماهی غالب است و مانع درک طعم واقعی آن می شود. به همین دلیل هر سبزی ای هرچند مغذی باشد، در کنار ماهی قرار ندهید زیرا ممکن است طعمی خوشایند را با این منبع پروتئینی ایجاد نکند.

 

 

گردآوری : گروه خانواده