پزشکی و سلامت

ژلوفن بعد از جراحی بینی

با مرور زمان و افزایش تقاضا، ایران به کشور قطب جراحی های زیبایی تبدیل شده و در این میان، عمل بینی سردمدار است. این جراحی همانند تمام جراحی ها نیازمند مراقبت های بعد از عمل است. از مصرف آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت گرفته تا مصرف مسکن  ها بعد از جراحی بینی برای کاهش و مدیریت درد ناشی از جراحی زیبایی بینی، همگی بخشی از مراقبت دوره نقاهت به حساب می آیند. عمل بینی در بیهوشی کامل انجام می شود و داشتن درد بعد از جراحی کاملاً طبیعی است. از دارو های مختلفی برای مدیریت درد پس از جراحی استفاده می شود. در این مقاله سعی در معرفی مسکن ها پس از عمل زیبایی بینی، مزایا و عوارض مصرف آن ها داشته و همچنین به توصیه های کلی در مورد اعتدال در مصرف مسکن ها می پردازیم.

نقش داروهای مسکن در روند عمل بینی

دارو های مسکن انواعی از دارو ها هستند که به منظور کاهش درد استفاده می شوند. آن ها طیف گسترده ای دارند و می توان از آن ها برای مدیریت درد های خفیف تا بسیار شدید استفاده کرد. شدت درد بعد از عمل بینی تا حد زیادی به عملکرد جراح بستگی دارد اما میزان این درد از خفیف تا متوسط است و می توان آن را با مسکن های معمولی و نه چندان قوی تسکین داد. استفاده از چند گروه مسکن بعد از عمل بینی رایج تر است. این دارو ها عبارتند از:

  • استامینوفن

استامینوفن یک داروی ضد درد و ضد تب است که 12 دقیقه بعد از مصرف اثر خود را به جای می گذارد. مکانیسم اثر این دارو به درستی شناخته نشده است اما به نظر می رسد که باعث کاهش تولید مواد مولد تب و التهاب در بدن می شود. استامینوفن معمولاً بدون نسخه  پزشک قابل خریداری است و در انواع قرص، کپسول، قرص جویدنی، شربت، شیاف و تزریقی موجود است. شرایط نگهداری آن در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت است. این دارو باید بلافاصله بعد از شروع احساس درد مصرف شود و نباید اجازه داد درد طولانی شده و شدت بگیرد.

اگر به این دستور توجه نکنید تأثیر دردکُشی آن کاهش می یابد. عوارض استامینوفن اندک است اما مهم ترین آن، آسیب کبدی است. پس اگر سابقه  مشکلات کبدی دارید باید قبل از مصرف، پزشک خود را مطلع کنید. به منظور کاهش عوارض سعی کنید دارو را مطابق با دستورالعمل پزشک مصرف کنید و از مصرف خودسرانه بپرهیزید.

  • استامینوفن کدئین

این دارو ترکیبی از استامینوفن و کدئین است. همانطور که در بالا گفته شد استامینوفن تولید مواد التهاب زا را مهار می کند و تولید محیطی ایمپالس درد را از بین می برد. کدئین به گیرنده های درد متصل شده و مانع از مخابره شدن پیام درد به مغز می شود و در واقع درد را سرکوب می نماید. . جذب کدئین از این قرص 53 و جذب استامینوفن 100 درصد است. این دارو 30 دقیقه تا یک ساعت بعد از مصرف اثر می کند و اثر آن تا 4 الی 6 ساعت ادامه دارد.

کدئین نوعی مواد مخدر محسوب می شود و مصرف استامینوفن کدئین عوارض زیادی به همراه دارد که از جمله  آن ها می توان به سرگیجه، خواب آلودگی، تهوع، استفراغ، دل درد و یبوست و ظهور واکنش های حساسیتی اشاره کرد. مصرف خودسرانه  استامینوفن کدئین منجر به هپاتیت و نارسایی شدید کبد و کلیه می شود. استامینوفن کدئین معمولاً برای مدیریت درد بعد از عمل بینی تجویز می شود و برای به حداقل رساندن عوارض آن، باید مطابق با دستور پزشک مصرف شود. معمولاً این دارو برای 48 ساعت اول بعد از جراحی و هر شش ساعت یکبار تجویز می گردد.

  • ناپروکسن

مسکن دیگری که برای کاهش درد بعد از عمل بینی تجویز می شود، داروی ناپروکسن است. ناپروکسن نوعی داروی ضد التهاب فاقد کورتون است و با مهار کردن اثر آنزیم سیکلواکسیژناز، منجر به کاهش ساخت ماده  ای التهابی می شود که مسئول درد و التهاب  است. ناپروکسن بدون نسخه در داروخانه ها به فروش می رسد.
قرص ناپروکسن برای کسانی که سابقه  آسم، حساسیت زخم معده، بیماری های گوارشی و قلبی و عروقی، بیماری های کلیوی و پارکینسون و صرع دارند منع مصرف دارد. عموماً ناپروکسن را با یک لیوان شیر مصرف می کنند تا عوارض گوارشی آن کاهش یابد. عوارض گوارشی، شایع ترین عوارض ناپروکسن هستند.
برای همین توصیه می شود که بعد از وعده های اصلی غذایی مصرف شود. اسهال، عارضه  دیگر مصرف خودسرانه ی این دارو است. معمولاً آن را به میزان دو تا سه عدد در روز به مدت 48 ساعت بعد از عمل بینی تجویز می کنند.

  • ژلوفن

از دیگر مسکن هایی که برای کاهش درد ناشی از عمل رینوپلاستی استفاده می شود، ژلوفن است. ژلوفن بدون نسخه در داروخانه ها به فروش می رسد. این ماده همانند مسکن های دیگر با مهار تولید مواد التهاب زا درد را کنترل می کند. عوارض زیادی برای این دارو مشخص شده است که از جمله  آن ها می توان به اسهال، حالت تهوع، سوءهاضمه، مشکلات معده و روده ، سرگیجه، احتباس مایعات و افزایش فشار خون و احتمال سکته  قلبی اشاره کرد. ژلوفن برای افراد مبتلا به دیابت منع مصرف دارد.

از کدام مسکن ها نباید بعد از عمل بینی استفاده کرد؟

شاید این تصور در افراد ایجاد شود که نیازی نیست دقیقاً از همان مسکنی که پزشک تجویز کرده است استفاده نمود و در عوض می توان انواع مشابه را استفاده کرد. مسکن های دیگری مانند آسپرین، ایبوپروفن، ادویل و نوپرین با شدت اثربخشی مشابه با دارو هایی که در بالا نام بردیم وجود دارد اما این دارو ها نباید به هیچ عنوان بعد از عمل بینی مصرف شوند زیرا باعث افزایش رقت خون شده و از این رو احتمال خونریزی را افزایش می دهند و به همین خاطر خطرناک هستند. مشکل دیگر مسکن ها این است که کبودی را افزایش می دهند و برطرف شدن آن را به تأخیر می اندازند. پس نه تنها نباید از دوزی که دکتر تجویز کرده است فراتر بروید بلکه نباید نوع دارو را نیز به میل خود تغییر دهید.

کنترل مصرف داروهای مسکن بعد از عمل بینی

درست است که تحمل درد بعد از جراحی بینی و بعد از پشت سر گذاشتن تنش و اضطراب عمل، بی خوابی، سردرد و سایر مشکلات بعد از جراحی، دشوار است اما باید توجه داشت تمام این مسکن ها حتی آن هایی که توسط پزشک تجویز می شوند دارای عوارض هستند و باید تا جایی که می شود از مصرف آن ها خودداری کرد و کمی در تحمل درد صبوری به خرج داد. مشکلات گوارشی و سکته های قلبی در کمین افرادی هستند که با کوچکترین دردی روی به مصرف مسکن ها می آورند. بهتر است افراد یاد بگیرند بدن خود را به مسکن های طبیعی عادت دهند و از روش های کم خطر تری برای مدیریت درد خود استفاده کنند. برای مثال کمپرس سرد می تواند در تسکین درد بعد از عمل بینی مؤثر واقع شود. به علاوه به دلیل تنگ کردن عروق، خواص ضد سردردی نیز دارد.

همچنین مصرف برخی از دمنوش ها نیز برای این دوران توصیه می شود. با این کار دوباره با یک تیر دو نشان می زنید یعنی هم درد را کاهش می دهید و هم مصرف مایعات را افزایش می دهید که احتمال عفونت را می کاهد و به کاهش سردرد و افزایش سرعت بهبود زخم کمک می کند. دمنوش بابونه و بهارنارنج از این دمنوش ها هستند. مصرف عصاره قلم نیز می تواند هم باعث قوت بدن شود و هم به کاهش درد کمک می کند.

جراحی بینی از شایع ترین جراحی های زیبایی است که در طول دو سه دهه اخیر در ایران توانسته است به بسیاری از افراد در زمینه بهبود وضعیت ظاهری بینی و نیز افزایش اعتماد به نفس آنان کمک های شایانی داشته باشد. از جمله مهم ترین بخش های جراحی بینی مراقبت هایی است که باید بعد از جراحی از طرف افراد انجام شود. این یک قاعده کلی و مهمی است که می گوید مراقبت های بعد از جراحی به اندازه روند جراحی از درجه اهمیت بالایی برخوردار است و باید با دقت و وسواس انجام شود. از جمله مراقبت ها استفاده از قرص ها و مسکن های مجاز بعد از جراحی بینی است. این مساله موضوع اصلی و محوری این مقاله است که در بخشی مستقل به آن خواهیم پرداخت.

جراحی بینی علیرغم اینکه بعد از گذشت سال ها انجام و نیز آزمون و خطا از سوی بهترین معتبر ترین پزشکان این حوزه به مرحله ای رسیده است که نتیجه های منفی و غیر مطلوب در آنها به کمترین میزان ممکن رسیده است. اما جراحی بینی همچنان حساسیت های مخصوص به خود را دارد.

انواع جراحی های بینی

جراحی بینی به دو دسته کلی تقسیم بندی می شود. اولین دسته از جراحی های بینی معطوف به رفع مشکلات و نقایصی است که روی بینی وجود دارد و با نام جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی شناخته می شود. دسته دوم جراحی ها از آن نوع است که در آن مشکلات عملکری بینی رفع می شود.  مثلا پولیپ بینی یا انحراف بینی برطرف می شود. زیرا که این دو در روند فعالیت های طبیعی و عادی بینی اختلال وارد می کنند.

واقعیتی که وجود دارد این است که انحرف بینی در افرادی که وجود دارد موجب می شود که بسیاری از عملکرد های بینی با اختلال مواجه شود. برای مثال افراد در حالت خواب نمی توانند به درستی تنفس کنند و خرخر می کنند. یا اینکه ترشحات بینی در اینان زیاد است.

افراد در این مواقع تحت جراحی سپتو پلاستی یا جراحی انحراف بینی قرار می گیرند.

در مواقعی نیز مشاهده شده است که افراد خواستار این بودند که در طی یک جراحی هم مشکلات ظاهری بینی برطرف شود و هم اینکه انحراف بینی برطرف گردد به این نوع از جراحی رینوسپتوپلاستی گفته می شود.

مزایای انجام جراحی بینی

جراحی بینی از هر نوع که باشد تا حد زیادی می تواند بهبود وضعیت ظاهری و نیز عملکردی بینی را در پی داشته باشد.

مزایای انجام جراحی بینی از این قرارند:

  • زیباتر شدن وضعیت ظاهری بینی
  • بهبود وضعیت تنفسی افراد
  • افزایش اعتماد به نفس در افراد
  • کوچک تر شدن لوله های بینی
  • باریک تر شدن استخوان بینی
  • بهبود وضعیت غضروف نوک بینی و بالا تر رفتن ان
  • بهبود وضعیت قوس روی بینی

ریکاوری و بهبودی بعد از عمل بینی

همانطور که در بخش های قبلی ذکر کردیم مراقبت هایی که بعد از انجام جراحی بینی لازم است به اندازه روند جراحی اهمیت دارد. از این رو توصیه ای که داریم این است که بعد از جراحی به طور دقیق در زمینه مراقبت های بعد از جراحی از پزشک جراح خود مشاوره دریافت کنید و سپس مراقبت ها را با دقت انجام دهید.

از جمله مهم ترین مراقبت های بعد از جراحی بینی:

  1. تا مدت زمان یک هفته تا ده روز ابتدایی بعد از جراحی بینی در هنگام خواب و استراحت بینی و سر شما باید از سطح بدن شما بالاتر باشد. این مساله کمک می کند که میزان خونریزی از بینی شما کاهش پیدا کند و روند بهبودی محل زخم و بخیه سرعت بیشتری داشته باشد.
  2. استفاده از کمپرس های یخ می تواند تا حد زیادی روند بهبودی کبودی ها و تورم اطراف بینی و چشم ها را بهتر کند. در واقع یخ تاثیر زیادی روی بافت داخلی بینی خواهد داشت از این رو کبودی ها به سرعت از بین می روند.
  3. فعالیت های حرفه ای در حوزه ورزش و بدن سازی باید به طور کلی متوقف شود و تا شش ماه هرگونه فعالیت های سنگین ورزشی به طور کامل ممنوع است. البته بعد از دو سه ماه افراد می توانند ورزش ها و حرکات ورزشی سبک تر را انجام دهند.
  4. حضور در ورزش های جمعی و نیز فعالیت هایی که دسته جمعی است و احتمال بروز مشکلات را افزایش می دهد ممنوع است. مثلا والیبال احتمال ضربه به بینی یا برخورد با دیگر بازیکنان را افزایش خواهد داد از این رو ممنوعیت کامل دارد.
  5. واقعیتی که وجود دارد این است که افراد بعد از جراحی بینی بعد ازاینکه سرّی محل جراحی از بین رفت تا حدی درد هایی را متوجه خواهند شد. از این رو باید مسکن هایی برای کاهش درد مصرف کنند. اما باید توجه داشته باشید که این مسکن ها حتما باید از سوی پزشکان تجویز شده باشد.

خوردن مسکل بعد از عمل بینی

در حقیقت در این بخش به معرفی دارو یا قرصی خاص نخواهیم پرداخت. زیرا که استفاده از تمامی قرص ها و دارو ها باید تحت نظر پزشکان باشد تا کمترین مشکلی را برای افراد ایجاد نکند.  توصیه ای داریم این است که هرگز به طور خودسرانه از مسکن ها استفاده نکنید زیرا که برخی از آنها می تواند روند بهبودی بعد از جراحی بنیی را طولانی تر کند. بنابراین در صورتی که تحت جراحی بینی قرار گرفتید حتما باید مشاوره های لازم را در زمینه مسکن های مجاز داشته باشید تا بهترین و کم خطر ترین قرص ها را مورد استفاده قرار دهید.

اما در حالت کلی پزشکان از بهترین آنتی بیوتیک ها و مسکن های التیام بخش برای کاهش درد های ناحیه جراحی تجویز می کنند. و این دارو ها و مسکن ها هیچ گونه عارصه را برای افراد در پی ندارد.

دکتر علی منافی فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی هستند و در انجام کلیه جراحی های پلاستیک بدن و صورت تجربه و تبحر بسیار بالایی دارند. در صورت تمایل به برقرای ارتباط می توانید با شماره های مطب 02188879941 و 02188879942 و 02188797882 تماس بگیرید. همچنین برای ارتباط با دکتر می توانید به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.

نتیجه گیری

در تمامی بخش های این مقاله تمامی تلاش مان معطوف بر این بود که بسیاری از نکاتی که بعد از جراحی بینی باید مد نظر قرار دهید مطرح سازیم.

در واقع مهم ترین مراقبت ها استفاده از مسکن های مجاز بعد از جراحی بینی بود که در قالب بخشی کوتاه توصیه های لازم را ارائه کردیم.

امید است که با تکرار و طرح بسیاری از مطالب به عمق اهمیت آنها پی برده باشید و با انجام آنها روند جراحی بینی موفقی را پشت سر بگذارید.