پزشکی و سلامت

قرص خواب گیاهی ملاتونین

فرارو- مصرف ملاتونین در سال های اخیر به شدت افزایش یافته است و بسیاری از افراد دزهای بالایی از این مکمل را مصرف و از آن به عنوان یک قرص خواب استفاده می کنند.

درحالی که استفاده کوتاه مدت از این هورمون بی خطر تلقی می شود، خطرات مرتبط با مصرف دزهای بالا طی مدت طولانی هنوز مشخص نیست.کارشناسان توصیه می کنند قبل از مصرف ملاتونین با پزشک مشورت کنید، فقط در کوتاه مدت از آن استفاده کرده و بر ایجاد عادات خواب سالم تمرکز کنید.

به گزارش فرارو، برخی افراد فکر می کنند ملاتونین یک خواب آور طبیعی است و دزهای بسیار بالایی از این مکمل را به صورت شبانه مصرف می کنند؛ اما متخصصان می گویند ملاتونین قرار نیست مانند قرص خواب استفاده شود و مصرف بیش ازحد آن می تواند خطراتی برای سلامتی داشته باشد.

مصرف کلی ملاتونین در بین بزرگ سالان نسبتاً کم است. بااین حال طبق یک مطالعه اخیر در امریکا، از سال 2017 تا 2018، درصد بزرگ سالانی که بیش از 5 میلی گرم ملاتونین در روز مصرف می کردند، در مقایسه با یک دهه قبل بیش از سه برابر شده است.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، تعداد کودکانی که ملاتونین را به طور تصادفی یا عمدی مصرف می کنند، از سال 2012 تا 2021 با بیش از 260000 مصرف، 530 درصد افزایش یافته است.

به دلیل افزایش مصرف ناخواسته ملاتونین در کودکان زیر پنج سال، میزان بستری شدن در بیمارستان و پیامدهای خطرناک جدی بیشتری گزارش شده است. حداقل 27795 کودک در طول این دهه به مراقبت های پزشکی نیاز پیداکرده اند و دو کودک نیز جان خود را ازدست داده اند.

ملاتونین چگونه عمل می کند؟

ملاتونین هورمونی است که به ما کمک می کند سریع تر به خواب برویم. به گفته جف گلد، پزشک متخصص، این ماده به طور طبیعی توسط غده صنوبری مغز تولید می شود و از اسیدآمینه تریپتوفان و انتقال دهنده عصبی سروتونین ساخته شده است.

وقتی در معرض نور روز قرار می گیریم، سطح ملاتونین در بدن کاهش می یابد و با نزدیک شدن به شب و کاهش میزان نور، مقدار آن افزایش می یابد. این هورمون نقش مهمی در تنظیم چرخه خواب وبیداری ایفا می کند (همچنین به عنوان ریتم شبانه روزی ما نیز شناخته می شود.)

مکمل های ملاتونین بدون نسخه در آمریکا در دزهای پایین 0.3 میلی گرم تا 60 میلی گرم فروخته می شوند. گفته می شود که این مکمل ها در ایجاد شرایط خاصی مانند جت لگ، اختلال تأخیری در فاز خواب وبیداری و اضطراب قبل و بعد از عمل تأثیر دارند، اگرچه بسیاری از آمریکایی ها هر شب از آن برای درمان بی خوابی مزمن استفاده می کنند.

این در حالی است که آکادمی پزشکی خواب آمریکا به این نتیجه رسیده که شواهد کافی در مورد اثربخشی یا بی خطر بودن ملاتونین برای بی خوابی مزمن وجود ندارد تا استفاده از آن را توصیه کند.

یکی از متخصصان می گوید تصور طبیعی بودن ملاتونین می تواند یک احساس کاذب ایمنی ایجاد کند، به این معنی که افراد درنهایت آن را به اشتباه به عنوان یک قرص خواب مصرف می کنند. ملاتونین درواقع یک خواب آور خیلی قوی نیست و ممکن است فقط به برخی از اختلالات خواب کمک کند.

اگرچه ملاتونین خالص یک هورمون طبیعی است، اما دزهای خوراکی که افراد مصرف می کنند گاهی به میزان قابل توجهی بیشتر از آن چیزی است که بدن تولید می کند و یک محصول ملاتونین بی کیفیت می تواند حاوی ناخالصی هایی باشد که طبیعی نیستند.

OTC در مقابل ملاتونین تجویزی

برخلاف بسیاری از کشورهای اروپایی، ژاپن، استرالیا و بریتانیا که برای دسترسی به محصول نیاز به نسخه پزشک است، ملاتونین به عنوان مکمل OTC در ایالات متحده فروخته می شود.

ازآنجاکه مکمل ها توسط سازمان غذا و دارو (FDA) به عنوان غذا طبقه بندی می شوند، مشمول مقررات سخت گیرانه فدرال مانند داروهای تجویزی نیستند و معنایش این است که احتمالاً حاوی مواد افزودنی هستند.

FDA در آمریکا تنها زمانی محصولی را به عنوان OTC علامت گذاری می کند که سطح مشخصی از شواهدی وجود داشته باشد که نشان می دهد محصول مؤثر است، دارای حاشیه ایمنی قابل قبولی است، پتانسیل سوءاستفاده پایینی دارد و می تواند توسط خود مردم مدیریت شود. البته با افزایش چشمگیر استفاده از ملاتونین، این طبقه بندی OTC می تواند تغییر کند.

ملاتونین بدون خطر نیست

ملاتونین برای استفاده کوتاه مدت نسبتاً بی خطر در نظر گرفته می شود، اما برای افراد باردار یا شیرده یا افراد مبتلا به زوال عقل توصیه نمی شود. به گفته کارشناسان، کسانی که به طور منظم ملاتونین مصرف می کنند برخی از عوارض جانبی خفیف ازجمله سرگیجه، سردرد، حالت تهوع و خواب آلودگی را گزارش کرده اند.

آن ها می افزایند داده های حاکی از ایمن بودن مصرف درازمدت دزهای بالای ملاتونین – به ویژه برای کودکان و نوجوانان – وجود ندارد و نیاز به بررسی بیشتر است.

مقدار زیاد ملاتونین ممکن است خطر عوارض جانبی ازجمله سردرد، رؤیاهای واقع نما، اختلالات خلقی و ناراحتی معده را افزایش دهد. خواب آلودگی در طول روز نیز ممکن است و می تواند منجر به اختلال در ریتم شبانه روزی شود که برعکس آن چیزی است که ما به دنبالش هستیم.

ازآنجاکه هیچ مطالعه بالینی وجود ندارد تا نشان دهد مصرف چه مقدار مکمل ملاتونین ایمن است، توصیه می گردد مصرف آن را به کوتاه مدت محدود کنید.

مانند هر مکمل یا دارویی، مهم است که افراد قبل از شروع ملاتونین با پزشک خود مشورت کنند تا مطمئن شوند که مکمل برای آن ها مناسب است و برنامه ای برای تمرین روی سایر جنبه های خواب باکیفیت ایجاد کنند تا اطمینان حاصل شود که از استفاده از ملاتونین موقت است.

چگونه بهتر بخوابیم

برای جلوگیری از اتکا طولانی مدت به داروهای خواب آور مانند ملاتونین، متخصصان توصیه می کنند انواع روش های بهداشت خواب را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

اولین مورد این است که زمان خواب وبیداری منظمی داشته باشید و پیشنهاد می گردد که یک ساعت خواب روزانه و زنگ صبح را به عنوان اولین قدم تنظیم کنید. ورزش همچنین می تواند ابزار مفیدی برای بهبود خواب در افراد سالم و همچنین مبتلایان به اختلالات خواب باشد.

 نور تولید ملاتونین را مختل می کند، بنابراین اتاق خواب خود را تا حد امکان تاریک نگه دارید، از چشم بند خواب استفاده کنید و پرده های تیره برای اتاق خواب در نظر بگیرید. همچنین قرار گرفتن در معرض نور آبی وسایل الکترونیکی در شب را محدود کنید.

سعی کنید سه ساعت قبل خواب از کامپیوتر، تلویزیون، تلفن یا تبلت خود استفاده نکنید. اگر اتاق خواب شما در شب پرسروصدا است راهکاری برای پوشش صدای بیرون مانند دستگاه صدای سفید یا پنکه در نظر بگیرید. در نهایت، اگر امکان دارد طی شب خیلی گرمتان شود، قبل از رفتن به رختخواب دوش بگیرید یا پاهای خود را برای بهینه سازی دما و راحتی پوست با آب ملایم بشویید.

منبع: verywellhealth

نام تجاری ملاتونین

Circadin, Slenyto

کاربرد داروی ملاتونین  

بی خوابی

اشکال دارویی ملاتونین

قرص

اطلاعات دارویی ملاتونین

داروی ملاتونین برای بی خوابی و بهبود خواب در شرایط مختلف استفاده می شود. به عنوان مثال مشکل بی خوابی در افراد مسن، جت لگ، تنظیم چرخه های خواب و بیداری در افرادی که برنامه کاری روزانه (شیفت کاری) آنها تغییر می کند.

ملاتونین هورمونی است که به طور طبیعی در بدن یافت می شود که وظیفه اصلی آن در بدن تنظیم چرخه شب و روز یا چرخه خواب و بیداری است.

مصرف قرص ملاتونین باعث افزایش مقدار طبیعی این هورمون در بدن شده و به بهبود کیفیت خواب کمک می کند.

داروی ملاتونین معمولاً به شکل قرص در دسترس است اما به فرم قرص زیر زبانی نیز موجود است.

جهت کسب اطلاعات لازم در مورد داروی ملاتونین می توانید به صورت 24 ساعته و آنلاین با پزشک آنلاین مغز و اعصاب یا پزشک آنلاین عمومی مشورت نمایید.

نوشته های مشابه

  • چگونه از آلزایمر پیشگیری کنیم؟ 8 روش موثر پیشگیری از آزایمر

    1401-10-01

  • 8 درمان خانگی سوختگی با روغن که پوست شما را نجات می دهد

    1401-08-14

مقدار و روش مصرف داروی ملاتونین

  • قبل از شروع درمان با داروی ملاتونین (Melatonin) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
  • دوز و مقدار مصرف ملاتونین از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که دکتر بی خوابی برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
  • چنانچه مصرف قرص ملاتونین را در زمان معمول فراموش کردید اما قبل از خواب به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تا روز بعد به یاد نیاوردید، فقط دوز بعدی را طبق معمول مصرف کنید و برای جبران دوز فراموش شده، دو دوز را با هم مصرف نکنید.
  • قرص ملاتونین را به طور کامل ببلعید و از خرد کردن و شکستن آن خودداری نمایید.
  • قرص ملاتونین را با میان وعده یا بعد از غذا مصرف کنید.

جهت کسب اطلاعات لازم در مورد قرص زیر زبانی داروی ملاتونین می توانید با داروساز آنلاین مشورت نمایید.

موارد منع مصرف داروی ملاتونین

  • به تاریخ انقضای داروی ملاتونین (Melatonin) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
  • هرگز داروی ملاتونین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.

چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:

  • حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
  • بارداری یا تصمیم به بارداری
  • شیردهی
  • اختلالات تشنج
  • اختلالات خونریزی
  • بیماری خود ایمنی (مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، ام اس)
  • فشار خون بالا
  • پیوند عضو
  • مشکلات کبدی
  • مشکلات کلیوی

موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی ملاتونین  

  • مصرف کافئین (مانند چای و قهوه) را به خصوص هنگام بعد از ظهر و شب کاهش دهید.
  • از خوردن وعده های غذایی سنگین قبل از خواب خودداری کنید.
  • در اوایل روز ورزش کنید نه در هنگام شب.
  • داروی ملاتونین ممکن است باعث خواب آلودگی و سرگیجه شود لذا قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات، از هوشیاری خود مطمئن شوید.
  • تأثیر ملاتونین بر کرونا: اگرچه در حال حاضر هرروز داروهای تازه ای برای درمان کرونا مطرح، و در مراکز درمانی کشورهای مختلف استفاده می شوند، این درمان ها محدود، صرفاً آزمایشی و مقدماتی بوده و مراحل تأیید دارو را نگذرانده اند! شما می توانید سؤالات را در مورد داروهایی که برای کرونا استفاده می شود از پزشک آنلاین کرونا بپرسید.

در مدت درمان با داروی ملاتونین از مصرف الکل بپرهیزید.

تداخل دارویی ملاتونین  

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشک متخصص مغز و اعصاب خود در میان بگذارید.

از جمله داروهایی که با داروی ملاتونین تداخل دارند، عبارتند از:

  • رقیق کننده های خون (مانند وارفارین، هپارین)
  • داروهای فشار خون (به ویژه نیفدیپین)
  • داروهایی که ممکن است روی سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارند (مانند آزاتیوپرین، سیکلوسپورین، پردنیزون)
  • داروهای خواب و یا ضد اضطراب (مانند دیازپام، آلپرازولام)
  • آنتی هیستامین ها (از قبیل ستیریزین، دیفن هیدرامین)
  • شل کننده های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین)
  • فلووکسامین

عوارض جانبی داروی ملاتونین   

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی ملاتونین با پزشک معالج مشورت نمایید.

از جمله عوارض داروی ملاتونین عبارتند از:

  • خواب آلودگی
  • خستگی
  • سردرد
  • تحریک پذیری یا بی قراری
  • نوسانات خلقی
  • رویاهای غیرعادی
  • تعریق شبانه
  • درد در بازوها یا پاها
  • خشکی یا خارش پوست
  • خشکی دهان
  • سوء هاضمه
  • تهوع
  • معده درد

مصرف بیش از حد قرص ملاتونین  

  • ملاتونین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک مصرف نکنید.
  • اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

شرایط نگهداری داروی ملاتونین

  • دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.

باتوجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل به مراجعه حضوری می توانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش 24، به صورت 24 ساعته و آنلاین، از طریق مشاوره تلفنی و متنی با مجرب ترین پزشک آنلاین مغز و اعصاب، تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.

شما عزیزان می توانید، در صورت داشتن هرگونه سؤالی درباره این دارو، در قسمت نظرات از ما بپرسید. پزشکان متخصص پذیرش 24 در سریع ترین زمان ممکن، به شما پاسخ خواهند داد.

3.6/5

(14 نظر)