تکنولوژی

چگونه حجم فایل هارددیسک مجازی ویرچوآل‌باکس که ویندوز یا لینوکس روی آن نصب شده را کمتر کنیم؟

در این مقاله به آموزش نصب لینوکس روی فلش مموری به طور کامل خواهیم پرداخت.

آیا می خواهید به شما روشی را بیاموزیم که به واسطه آن بتوانید لینوکس را همیشه در جیب خود داشته باشید و از آن در هر لحظه استفاده کنید؟!

لینوکس یک سیستم متن باز و رایگان و به شدت امن است که کارهای خارق‌العاده و استفاده‌های باورنکردنی را می‌توان از آن انتظار داشت.

لینوکس مانند ویندوز قابلیت نصب بر روی هارد را نیز دارد ولی از آنجایی که در بسیاری از موارد یک کاربر ویندوزی نیازی به نصب لینوکس بر روی هارد خود ندارد می‌تواند با نصب لینوکس روی فلش به صورت زنده و سریع از آن بهره ببرد.

در این مورد فقط نیاز به یک فلش مموری و یک کامپیوتر برای خواندن اطلاعات درون فلش خواهد بود.

 

آنچه در این آموزش یاد خواهید گرفت

  • 1 مزایای نصب لینوکس روی فلش
  • 2 انواع روش نصب لینوکس
  • 3 مراحل آموزش نصب لینوکس روی فلش

مزایای نصب لینوکس روی فلش

از جمله کاربرد مهم و بی مثال لینوکس می‌توان در تست نفوذ و تشخیص ضعف‌های امنیتی نام برد.

لینوکس دارای نسخه‌های فراوان برای کارهای متفاوت می‌باشد برای مثال توزیع کالی لینوکس یک شاخه از لینوکس ادیت شده برای متخصصان امنیت بوده که دارای ابزارهای فوق‌العاده قدرتمندی برای کشف نقاط ضعف سیستم هاست.

خوب حالا اگر ما بتوانیم این ورژن قدرتمند را بر روی یک فلش مموری نصب کنیم چه خواهد شد؟ قطعاً به یک اسلحه نرم‌افزاری فوق‌العاده قدرتمندی مجهز می‌شویم که در جیب ما جا می‌شود و قادریم در هر زمان فقط با اتصال آن به یک کامپیوتر از آن استفاده کنیم.

خوب حالا اگر قابلیت نصب لینوکس روی فلش مموری وجود نداشت چه می‌شد؟

شما مجبور بودید برای استفاده از لینوکس در شرایط متفاوت یک نصب طولانی و زمان‌بر را انجام بدید، علاوه بر این مورد شما در مواقعی نیاز دارید تا هیچ فردی از تست شما باخبر نشود ولی اگر نصب بر روی هارد صورت بگیرد قطعاً این موضوع دیگر پوشیده نخواهد ماند.

 

انواع روش نصب لینوکس

پس اگر بخواهیم به صورت کلی روش‌های استفاده از لینوکس را بررسی کنیم باید این‌طور بگوییم که شما 3 راه در پیش رو دارید نخست نصب لینوکس بر روی هارد در کنار ویندوز که در این حالت توصیه می‌کنیم یک مطالعه‌ای در رابطه با پارتیشن‌بندی لینوکس داشته باشید.

چون بسیار مشاهده کردیم که با نصب لینوکس در کنار ویندوز اطلاعات موجود بر روی هارد تماما حذف شده و مشکلات زیادی را برای کاربر به وجود آورده است.

در روش دوم شما می‌توانید لینوکس را بر روی مجازی ساز خود نصب کنید برای این مورد شما دو برنامه قدرتمند برای مجازی سازی دارید اول vmware workstation و دوم virtual box خوب شاید سؤالی که برای شما پیش بیاد این باشه که این دو برنامه دقیقاً چیکار میکنن؟

این دو برنامه یکی رایگان و متن باز و دومی پرمیوم و پولی هستند ولی عملکرد آن‌ها دقیقاً یکسان است این برنامه‌ها بدین صورت عمل می‌کنند که شما یکی از آن‌ها را بر روی سیستم عامل ویندوز خودتان نصب می‌کنید و توسط این برنامه و با داشتن فایل iso لینوکس می‌توانید آن را به صورت هم‌زمان در کنار ویندوز بدون نصب بر روی هارد اصلی اجرا کنید.

نصب لینوکس در vmware workstation یکی از محبوب‌ترین روش‌های استفاده از لینوکس بوده که تقریباً هیچ ریسکی برای نصب متحمل نخواهید شد و هر موقع که نیاز داشته باشید می‌توانید از آن استفاده کنید و بعد برنامه را بسته و از آن خارج شوید.

اغلب مدیران و وبمستران از این روش برای نصب لینوکس استفاده می‌کنند شما هم می‌توانید به صورت دائمی لینوکس را در کنار ویندوز خود داشته باشید و در صورت نیاز از آن استفاده کنید.

ولی روش آخر که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت نصب لینوکس روی فلش مموری هستش، در ابتدای مقاله به نکات مثبت استفاده از لینوکس توسط فلش مموری پرداختیم.

ولی یک نکته رو هم اضافه کنم اونم اینکه موقعی که شما لینوکس رو بر روی فلش نصب کردید در هر زمان علاوه بر استفاده بدون نصب از لینوکس می‌توانید در موارد نیاز از طریق همین فلش مموری، لینوکس رو به صورت دائمی بر روی سیستم نصب کنید یعنی بک کاربرد دوگانه و فوق‌العاده که شما را بی‌نیاز از dvd برای نصب می‌کند.

این به نظر شما عالی نیست؟! ما هم به شما روش سوم یعنی اجرای لینوکس توسط حافظه فلش بدون نیاز به نصب را توصیه می‌کنیم.

 

مراحل آموزش نصب لینوکس روی فلش

شما برای نصب لینوکس روی فلش فقط به یک کامپیوتر + یک عدد فلش ارزان قیمت ۲۰ تا ۳۰ هزار تومانی + فایل iso لینوکس + برنامه LinuxLive USB Creator نیاز خواهید داشت.

مرحله اول : روش کار بدین صورت هستش که ابتدا باید از طریق وب‌سایت رسمی linuxliveusb این برنامه رایگان را بر روی ویندوز خودتان دانلود کنید. این برنامه بر روی ویندوز و مک به خوبی قابل استفاده خواهد بود.

این برنامه با حجمی کمتر از ۱۰ مگابایت بسیار سبک بوده و نصب آن در حدود ۳۰ ثانیه انجام می‌شود و قابلیت خواندن فایل نصبی لینوکس از هارد سیستم شما، از روی cd و یا dvd و همچنین قابلیت جالب دانلود هم‌زمان را دارد.

بدین صورت که شما توزیع موردنظر خودتان را انتخاب می‌کنید و برنامه ابتدا لینوکس شما را از مخزن‌های معتبر دانلود کرده و بعد به شما اجازه نصب لینوکس روی فلش را می‌دهد.

مرحله دوم : خوب حالا با در نظر گرفتن نصب و باز بودن برنامه LinuxLive USB Creator اقدام به نصب لینوکس روی فلش خواهیم کرد خوب ابتدا فلش را به سیستم خودتان وصل کنید و فایل iso لینوکس را در مکانی مناسب قرار دهید.

مرحله سوم : سپس از قسمت CHOOSE YOUR KEY فلش مموری موردنظرتان را انتخاب کنید، توجه کنید که هم‌زمان چند فلش به سیستم متصل نباشد چون احتمال اشتباه زیاد شده و ممکن است با انتخاب غلط شما، اطلاعات موجود بر روی آن فلش از بین برود.

مرحله چهارم : در بخش CHOOSE A SOURCE باید فایل نصبی لینوکس رو به برنامه بدیم با توجه به اینکه ما از قبل iso لینوکس رو دانلود کردیم از گزینه ISO/IMG/ZIP استفاده می‌کنیم و مسیر فایل را انتخاب می‌کنیم.

مرحله آخر : خوب کار تقریباً تمام هستش و برای نصب لینوکس روی فلش مموری فقط یک گام دیگر باقی مانده است در مرحله آخر فقط کافی است بر روی علامت صاعقه کلیک کنید تا مراحل نصب لینوکس روی فلش مموری آغاز شود.

حال با توجه به قدرت سخت افزار کامپیوتر شما زمان اتمام کار متفاوت خواهد بود ولی زمان نصب چیزی در حدود 3 تا ۱۰ دقیقه به طول خواهد انجامید.

نکته : اگر سیستم عامل کامپیوتر شخصی شما لینوکس هستش و می‌خواهید از طریق آن اقدام به نصب لینوکس روی فلش کنید می‌توانید از برنامه startup disk creator که به صورت پیش فرض روی اوبونتو نصب هستش استفاده کنید.

اگر هم این ابزار بر روی لینوکس شما نصب نبود می‌توانید از آموزش دستورات لینوکس جهت نصب استفاده کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: ۵۴


نرم‌افزار VirtualBox یکی از محبوب‌ترین نرم‌افزارهای ایجاد ماشین مجازی برای نصب کردن سیستم عامل‌های دیگر درون ویندوز است. امکانات مختلفی و سادگی رابط کاربری موجب شده که بسیاری از کاربران برای نصب کردن ویندوز‌های قدیمی‌تر و همین‌طور لینوکس‌هایی مثل اوبونتو از VirtualBox استفاده کنند.

یکی از مشکلات کاربران ویرچوآل‌باکس این است که هارددیسک مجازی که برای هر ماشین مجازی در نظر می‌گیرند در گذر زمان حجیم‌تر می‌شود و ممکن است فضای زیادی اشغال کند. خوشبختانه چند راهکار ساده برای کاهش حجم فایل هارددیسک مجازی وجود دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

اگر با VirtualBox آشنایی ندارید و تاکنون ماشین مجازی نساخته‌اید، مطالعه کردن مقاله‌ی قبلی سیاره‌ی آی‌تی در این زمینه را توصیه می‌کنیم:

آموزش نصب VirtualBox و ایجاد ماشین مجازی برای نصب لینوکس و ویندوز و غیره

ظرفیت هارددیسک: Dynamic و Fixed Size

توجه کنید که در مراحل ایجاد ماشین مجازی، زمانی که می‌خواهید فایل هارددیسک مجازی را بسازید، می‌توانید از حالت ظرفیت ثابت استفاده کنید و به عنوان مثال برای ویندوزی مثل ویندوز XP که نسبتاً کم‌حجم است، فقط ۲۰ گیگابایت در نظر بگیرید. در این صورت فایلی با ظرفیت ۲۰ گیگابایت ایجاد می‌شود که به راحتی قابل تغییر نیست و البته شما را محدود می‌کند.

روش دیگر این است که از حالت Dynamic Memory‌ یا ظرفیت پویا استفاده کنید که به تناسب استفاده از هارددیسک مجازی، ظرفیت فایل واقعاً افزایش پیدا می‌کند. در این صورت می‌توانید ۱۰۰ گیگابایت به ماشین مجازی اختصاص بدهید و زمانی که ویندوز و نرم‌افزارها را نصب می‌کنید، حجم فایل هارددیسک مجازی تدریجاً افزایش پیدا می‌کند.

آنچه در ادامه به عنوان راهکارهای کاهش ظرفیت فایل هارددیسک مجازی مطرح می‌کنیم، برای حالت اول یا Fixed Size کاربرد ندارد بلکه به حالت دینامیک و پویا مربوط می‌شود.

راهکارهای پیشنهادی به دو سیستم عامل ویندوز و لینوکس مربوط می‌شود. توجه کنید که دستورات و روش‌های هر سیستم عامل را در همان سیستم عامل اجرا کنید.

پاکسازی حافظه در سیستم عامل مجازی

می‌توانید فایل‌های اضافی و همین‌طور سطل زباله را در سیستم عامل مجازی پاکسازی کنید که در ویندوز و لینوکس روش متفاوتی دارد.

پاکسازی و مرتب کردن حافظه در ویندوز

در سیستم عامل ویندوز ابتدا فایل‌های موقتی و اضافی را حذف کنید. برای این کار می‌توانید از ابزار Disk Cleanup استفاده کنید و در مورد هر یک از پارتیشن‌های C و D و غیره، با این ابزار فایل‌های موقت و اضافه را شناسایی و حذف کنید. حتی فایل‌های سیستمی اضافه هم با این ابزار پاکسازی می‌شود.

آموزش خالی کردن درایو C با ابزار Disk Cleanup ویندوز و حذف فایل‌های سیستمی اضافی

دقت کنید که پس از دیلیت کردن فایل‌های بی‌استفاده، Recycle Bin را نیز خالی یا Empty کنید.

در نهایت برای مرتب کردن حافظه و کاهش واقعی حجم فایل هارددیسک مجازی، از روش دیفرگ کردن استفاده کنید. اگر چند پارتیشن مختلف دارید، تمام درایوها را دیفرگ کنید.

آموزش پارتیشن‌بندی ویندوز: دیفرگ کردن، تغییر سایز درایوها، فرمت کردن و تغییر drive letter و پنهان کردن پارتیشن‌ها

برای پاکسازی بهتر می‌توانید از ابزاری به اسم SDelete استفاده کنید. فایل ZIP این ابزار کاربردی را دانلود کرده و روی دستاپ ویندوز اکسترکت کنید.

دانلود SDelete از وب‌سایت رسمی مایکروسافت

چگونه حجم فایل هارددیسک مجازی ویرچوآل‌باکس که ویندوز یا لینوکس روی آن نصب شده را کمتر کنیم؟

اکنون پنجره‌ی cmd‌ را باز کنید و دو دستور زیر را اجرا کنید:

cd Desktop

sdelete.exe c: -z

و صبر کنید تا فرآیند به آرامی انجام شود.

چگونه حجم فایل هارددیسک مجازی ویرچوآل‌باکس که ویندوز یا لینوکس روی آن نصب شده را کمتر کنیم؟

پس از تکمیل مراحل دیلیت کردن فایل‌های اضافی و سیستمی و خالی کردن سطل زباله و defragment کردن پارتیشن‌ها و همین‌طور پاکسازی با SDelete، هارددیسک مجازی آماده‌ی کاهش حجم است.

پاکسازی و مرتب کردن فایل‌ها روی هارددیسک در لینوکس

توزیع‌های مختلف لینوکس ابزاری برای پاکسازی دارند. در این مقاله ما به مراحل پاکسازی در لینوکس Ubuntu اشاره می‌کنیم که محبوب‌ترین توزیع لینوکس در میان کاربران معمولی است.

ماشین مجازی حاوی لینوکس اوبونتو را اجرا کنید و کلید Esc را پشت‌سر‌هم فشار دهید. نتیجه این است که منوی بوت پیشرفته نمایان می‌شود. در این منو به جای انتخاب Ubuntu، گزینه‌ی Advanced options for Ubuntu را انتخاب کنید و کلید Enter را فشار دهید.

چگونه حجم فایل هارددیسک مجازی ویرچوآل‌باکس که ویندوز یا لینوکس روی آن نصب شده را کمتر کنیم؟

اکنون Recovery Mode را انتخاب کنید که گزینه‌ای با این عبارت در انتهای آن است و کلید Enter را فشار دهید.

چگونه حجم فایل هارددیسک مجازی ویرچوآل‌باکس که ویندوز یا لینوکس روی آن نصب شده را کمتر کنیم؟

زمانی که در مورد دسترسی سوال شد، فولدر root را انتخاب کنید.

قدم بعدی انتخاب گزینه‌ی boot to recovery و فشار داده کلید Enter است. اکنون در واسط خط دستور، دستور زیر را اجرا کنید:

صفحه‌ای حاوی لیست تمام درایوها نمایان می‌شود. درایوی که می‌خواهید پاکسازی و مرتب کنید را در این لیست پیدا کنید. معمولاً حجیم‌ترین درایو همان موردی است که به دنبال آن هستید. در مثال ما مسیر این درایو /dev/sda1 است.

برای پاکسازی دستور زیر را اجرا کنید و دقت کنید که به جای /dev/sda1 از مسیر درایو موردنظر استفاده کنید:

این دستور تمام بلوک‌های حافظه که تاکنون به فایلی تخصیص پیدا نکرده را پیدا می‌کند و اگر مقدارشان غیر از 0 باشد، مقدار را Zero یا 0 می‌کند. به این ترتیب اگر به حافظه نیاز داشته باشید، این بلوک‌های حافظه مورداستفاده قرار می‌گیرد.

پس از تکمیل فرآیند پر کردن خانه‌های بی‌استفاده با 0، دستور زیر را اجرا کنید تا سیستم لینوکسی خاموش شود:

اکنون ویرچوآل‌باکس را ببندید. به این ترتیب هارد مجازی لینوکسی که در محیط ویرچوآل‌باکس نصب کرده‌اید، مرتب و آماده‌ی کاهش حجم می‌شود.

کاهش حجم هارددیسک مجازی

پس از پاکسازی فایل‌های اضافی و مرتب چیدن فایل‌ها در حافظه‌ی هارددیسک مجازی که روی آن لینوکس یا ویندوز نصب شده، می‌توانید ظرفیت فایل هارددیسک را واقعاً کاهش دهید و از فضای هارد در سیستم عامل اصلی، استفاده‌ی مفید کنید.

در ویندوز ۱۰ ابتدا cmd را اجرا کنید و دستور زیر را در آن وارد کرده و کلید Enter را فشار دهید.

diskpart

نرم‌افزاری به اسم DiskPart که از ابزارهای ویندوزی است اجرا می‌شود.

این ابزار نیاز به دسترسی ادمین دارد. بنابراین روی Yes کلیک کنید و ادامه دهید.

برای کاهش حجم فایل هارددیسک مجازی می‌بایست مسیر آن را در دستور زیر قرار دهید. بنایراین آدرس فایل را به جای path-to-your-vdisk-file در دستور زیر قرار بدهید و این دستور را در cmd با فشار دادن کلید Enter اجرا کنید:

select vdisk file = “V:path-to-your-vdisk-file”

زمانی که دستور فوق اجرا شد، دستور زیر را اجرا کنید:

attach vdisk readonly

و در نهایت برای فشرده‌سازی دیسک، دستور زیر را اجرا کنید:

compact vdisk

خلاصه‌ای از دستورات اجرا شده در محیط cmd:

زمانی که کار به پایان رسید، برای آزاد کردن هارددیسک مجازی و خروج از ابزار DiskPart، دو دستور زیر را اجرا کنید:

detach vdisk

exit