سبک زندگی

طرز تهیه لیمو عمانی خانگی به روش سنتی در آفتاب + شرایط نگهداری و خواص درمانی

گل قند که به آن گل انگبین هم می گویند یکی از داروهای مهم طب سنتی در ایران، هند، پاکستان و افغانستان است. خواص گل قند از دیرباز مورد توجه انسان بوده است به طوری که در منابع مختلف استفاده از گلقند را به 900 سال پیش از میلاد مسیح، یعنی در حدود 3000 سال پیش ذکر کرده اند.

ما پیش تر هم در مورد خواص دو ترکیب مهم دیگر در طب سنتی یعنی ترکیب سیاه دانه و عسل و همچنین سکنجبین مطالب جداگانه ای نوشته ایم در این مطلب قصد داریم تا به خاطر اهمیت و خواص معجون گل قند به سوالات زیر پاسخ دهیم.

  • گل قند چیست؟
  • طرز تهیه گل قند با عسل و شکر
  • خواص گل قند برای افراد
  • طریقه مصرف گلقند
  • عوارض احتمالی گل قند

گل قند چیست؟

گلقند یا همان مربای گل رز به ترکیب شکر یا عسل با گل رز گفته می شود. در ایران این ترکیب معمولا با گل محمدی که یکی از گونه های گل رز است درست می شود و به همین دلیل در بعضی از نقاط کشور به آن مربای گل محمدی هم گفته می شود.

اگر چه ترکیب گل قند را با هر نوع گل رزی می توان تهیه کرد، اما نکته ی مهمی که باید به آن توجه شود این است که گل رز انتخابی حتما باید خوراکی باشد، به این معنی که نباید از گل های رز زینتی که در فرآیند تولید آن ها از انواع سموم و حشره کش ها استفاده شده است برای درست کردن گلقند استفاده شود.

پیشینه ی این ترکیب را به پارس و هند مربوط می دانند اما در حال حاضر استفاده از این معجون در هند و پاکستان نسبت به ایران بسیار مرسوم تر است و به همین دلیل گلقند در سراسر دنیا به عنوان یک مربای هندی شناخته می شود.

طرز تهیه گل قند

به طور کلی گلقند به دو نوع گل قند شکری و گل قند عسلی تقسیم بندی می شود. گل قند شکری معمولا به عنوان یک مربا مورد استفاده قرار می گیرد و معجون گل قند عسلی به عنوان یک دارو در طب سنتی مورد استفاده است.

همانطور که گفتیم گل مورد استفاده در گل قند نیز می تواند هر گونه ی خوراکی از گل رز باشد. اما معمولا از گل محمدی برای درست کردن این نوع مربا استفاده می شود.

نکته ی مهم در مورد درست کردن گلقند این است که برخلاف دیگر مربا ها که با حرارت مستقیم تهیه می شود، روند درست شدن گلقند به خاطر لطافت گل برگ های آن، در برابر آفتاب و طی چند روز انجام می شود چرا که حرارت مستقیم می تواند خواص گل را از بین ببرد. به همین دلیل است که معمولا به آن گل قند آفتابی می گویند.

همچنین برای درست کردن ترکیب گل قند، هم می توان از گلبرگ های تازه گل محمدی استفاده کرد و هم از گل برگ ها خشک آن در فصولی که گلبرگ تازه وجود ندارد استفاده کرد.

طرز تهیه گل قند با عسل

همانطور که گفتیم گلقند تهیه شده با عسل معمولا فواید سلامتی بسیاری دارد که در طب سنتی ایران و هند مورد توجه است. در زیر طرز تهیه آن را به شما آموزش می دهیم.

مواد لازم برای گلقند عسلی

  • 100 گرم گل برگ گل محمدی تازه
  • 100 گرم عسل طبیعی
  • هل و مغز گردو (دلخواه)

طرز تهیه

قبل از هر چیز باید گلبرگ های گل محمدی را در یک کاسه آب و مقداری نمک خیساند و سپس آن را به خوبی شستشو دهید تا هر گونه آلودگی از آن پاک شود.

سپس باید گلبرگ ها را در یک پارچه تمیز قرار دهید تا رطوبت آن کاملا جذب شود و کاملا خشک شوند.

حالا می توانید گلبرگ ها را به وسیله میکسر و یا با صورت دستی خرد کنید. البته می توانید گلبرگ ها را به صورت سالم نیز مورد استفاده قرار دهید. اما پیشنهاد ما این است که گلبرگ ها را به وسیله چاقو به چند قسمت تقسیم کنید.

سپس به نسبت یک به یک، یعنی به ازای هر 100 گرم گلبرگ گل محمدی 100 گرم عسل به آن اضافه کنید و درون یک شیشه تمیز قرار دهید و خوب مخلوط کنید.

اگر دوست دارید می توانید چند دانه هل و همچنین مغز گردو تکه شده نیز به آن اضافه کنید.

گل قند شما آماده است. اما برای اینکه عطر گل محمدی بیرون بیاید و اصطلاحا مربای گل محمدی شما جا بیفتد و قوام بگیرد، باید 15 تا 20 روز آن را در جلو نور خورشد قرار دهید تا آماده شود.

فقط به یاد داشته باشید که طی این 20 روز یک روز در میان باید این ترکیب را با یک قاشق تمیز با هم مخلوط کنید. بعد از 20 روز معجون گل قند شما آمده مصرف است. اگر احساس می کنید هنوز ترکیب شما آماده نشده است می تواند 10 روز دیگر آن را جلو نور خورشید قرار دهید.

طرز تهیه معجون گل قند با شکر

همانطور که گفتیم ترکیب گلقند را می توان با شکر هم درست کرد که اتفاقا در سراسر دنیا این روش مرسوم تر است، و افراد برای درست کردن مربای گل رز از این روش استفاده می کنند.

نکته ی مهم این است که طبع گلقند شکری نسبت به گلقند با عسل سردتر است و برای افراد گرم مزاج این شیوه درست کردن گل قند قطعا بهتر است.

مواد لازم برای گلقند شکری

  • 100 گرم گلبرگ تازه گل محمدی
  • 6 قاشق غذاخوری شکر (سفید یا قهوه ای)
  • هل و مغز گردو (دلخواه)

طرز تهیه

طرز تهیه گلقند شکری نیز مانند گل قند عسلی است و تمام مراحل تا اضافه کردن شکر به همان شکل است.

تنها کافی است پس از خرد کردن گلبرگ های گل، آنها را به صورت لایه لایه با شکر درون یک ظرف شیشه ای تمیز بریزید و آن را به مدت 20 تا 25 روز جلو نور خورشید قرار دهید.

دقت کنید که درست مانند گلقند عسلی باید یک روز در میان این مخلوط را هم بزنید تا مربای شما بعد از 25 روز آماده شود.

طرز تهیه گل قند با گل خشک

یکی از مشکلاتی که برای درست کردن گل قند وجود دارد این است که گلبرگ های تازه گل محمدی یا انواع دیگر گل رز همیشه در دسترس نیست. اما خبر خوب این است که معجون گلقند را می توان با گلبرگ ها خشک نیز درست کرد.

برای این منظور تنها کافی است تا به جای گلبرگ تازه از گلبرگ های خشک استفاده کرد.

این گلبرگ ها را نیز می توان به وسیله هاون کوبید و آن را با عسل و شکر مخلوط کرد. نکته ی مهم این است که برای مخلوط شکر و گلبر گ های خشک باید به آن مقداری گلاب هم اضافه کرد تا حالت خمیر مانند به خود بگیرد و بعد آن را جلو نور خورشید قرار دهید.

خواص گل قند برای سلامتی

همانطور که گفتیم خواص گل قند از دیرباز مورد توجه انسان بوده است و در فرهنگ های مختلف از آن به عنوان یک داروی کاربردی برای درمان برخی از مشکلات و بیماری ها استفاده می کرده اند. در زیر به برخی از فواید گل قند در طب سنتی ایران و هند اشاره خواهیم کرد.

1. غنی از مواد مغذی

ما قبلا در مورد خواص عسل و ترکیبات آن صحبت کرده ایم. اما در مورد گلبرگ های گل محمدی باید بگویم که 80 تا 90 درصد آن را آب تشکیل می دهد.

از طرفی گلبرگ های گل سرخ منبع عالی از ویتامین C، ویتامین E است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین گل رز سرشار از کاروتن، کلسیم، منیزیم و مس است.

همچنین گلبرگ های گل محمدی سرشار از آنتی اکسیدان های مفید مانند فنول ها و فلاونوئید ها است که فواید سلامتی ویژه ای برای بدن ما دارد.

2. بهبود و درمان یبوست و مشکلات گوارشی

یکی از خواص ویژه گل قند، استفاده از آن برای درمان یبوست است. به طور کلی گلقند باعث نرم شدن مدفوع می شود چرا که قند موجود در آن به کشیدن مایعات از روده کمک می کند و باعث نرم شدن مدفوع و دفع آسان تر آن می شود.

در نتیجه همواره به کسانی که مشکل یبوست دارند به ویژه کسانی که در دوران بارداری به یبوست مبتلا می شوند توصیه می شود که از گل قند عسلی استفاده کنند.

گلقند برای زنان باردار بی خطر است، کافی است نصف قاشق چایخوری گل قند را در یک لیوان شیر گرم حل کنند و قبل از خواب برای درمان یبوست میل کنند.

ترکیب گلقند همچنین به درمان اسیدیته و سوزش سر دل کمک می کند. در طب سنتی هند مصرف نصف قاشق جایخوری از این ترکیب در بین وعده های غذایی برای غلبه بر مشکلات شدید اسیدیته در بیماران تجویز می شود.

3. یک جوان کننده طبیعی

یکی دیگر از فواید گل قند، نقش موثر آن بر روی پوست است. معجون گل قند سرشار از آنتی اکسیدان است و به سم زدایی از بدن کمک می کند.

مصرف مربای گل محمدی به حفظ سلامت و درخشندگی پوست کمک می کند و باعث جوان شدن پوست می شود و از آن در برابر انواع آلودگی محافظت می کند.

همچنین مصرف گلقند باعث بهبود جوش ها و آکنه های پوستی می شود.

4. بهبود مشکلات قاعدگی

شواهد نشان می دهد که گل قند خونریزی های شدید قاعدگی، ترشحات سفید رنگ و سایر اختلالات قاعدگی در زنان را بهبود می بخشد.

این ترکیب باعث شل شدن ماهیچه های تناسلی در زنان می شود و به غلبه بر دردهای قاعدگی در این دوران کمک می کند.

5. خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهاب

ما پیشتر در مورد آنتی اکسیدان های عسل صحبت کردیم و گفتیم که این آنتی اکسیدان ها چه خواصی برای بدن ما دارند. گلقند علاوه بر این که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عسل را در خود دارد از خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی گل رز نیز بهره می برد.

فیتوکمیکال های موجود در گلبرگ های رز دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی هستند که کاربردهای درمانی مختلفی دارند.

کوئرستین و کامفرول از آنتی اکسیدان های قوی شناخته شده در گلبرگ های رز هستند که به از بین بردن رادیکال های آزاد کمک می کنند و از سلول های بدن در برابر آسیب محافظت می کنند.

همچنین گلبرگ های رز خواص ضد التهابی دارند که به کاهش التهاب پوست و روماتیسم مفصلی کمک می کنند.

6. خواص ضد میکروبی گلقند

گلبرگ های گل رز طیف وسیعی از خواص ضد میکروبی را نشان می دهند. اسانس و عصاره ی گل رز از رشد باکتری ها جلوگیری می کنند. مطالعات آزمایشگاهی خواص ضد باکتریایی اسانس گل رز را روی طیف وسیعی از باکتری ها تایید کرده است.

به همین خاطر است که از گلاب به طور سنتی در درمان بسیاری از ناراحتی ها و عفونت های دستگاه گوارش استفاده می شده است.

اعتقاد بر این است که سیترونلال، ژرانیول و نرول موجود در اسانس گل رز خواص ضد باکتریایی دارند و به همین دلیل بسیاری از شرکت های آرایشی از روغن گل رز در لوسین های ضدعفونی کننده استفاده می کنند.

طریقه مصرف گلقند

از گل قند عسلی و شکری می توان به شیوه های مختلفی یا به صورت مستقیم و یا همراه با مواد دیگر استفاده کرد.

  • ترکیب گل قند و شیر گرم در انتهای شب و قبل از خواب برای درمان یبوست بسیار مناسب است
  • برای مشکلات گوارشی می توان از شربت گل قند یعنی ترکیب گلقند با آب استفاده کرد
  • همچنین از گل قند می توان در بسیاری از ترکیبات مثل انواع بستنی و دسر و … استفاده کرد.

مصرف یک قاشق چایخوری گل قند در روز برای همه افراد بی خطر است.

عوارض احتمالی گل قند

اگر چه استفاده از گلقند معمولا بی خطر است و همه افراد می توانند از آن استفاده کنند. اما مانند هر ماده طبیعی ممکن است برای بعضی از افراد ایجاد حساسیت کند که در صورت مشاهده آن باید فورا مصرف آن را قطع کنند.

افراد زیر نباید از گلقند استفاده کنند مگر تحت نظارت پزشک

  • افراد دارای مشکلات تنفسی نظیر آسم و..
  • افرادی که به تازگی جراحی کرده اند
  • افرادی که از داروهای یبوست استفاده می کنند
  • کودکان زیر 2 سال

اگر شما هم تجربه ای از استفاده و یا درست کردن گلقند دارید ممنون می شویم با ما و دیگر دوستان به اشتراک بگذارید.

میانگین امتیازات 5 از 5 از مجموع 38 رای


طرز تهیه هویج خشک

هویج خشک شده یا پودر هویج یکی از ادویه ها و چاشنی های پرکاربرد و عالی است که به راحتی می توانید خودتان در منزل آن را تهیه کرده و در آشپزی استفاده کنید. همان طور که می دانید، هویج از جمله صیفی جاتی هست که کاربرد زیادی در آشپزی دارد، اما احتمال اینکه همیشه در خانه هویج تازه نداشته باشیم و نگهداری هویج تازه به مدت زیاد در یخچال کار سختی است، پس چه بهتر که آن را خشک کرده و به صورت خشک شده یا پودر در آشپزی از آن استفاده کنیم. در ادامه با طرز تهیه هویج خشک شده و همچنین طرز تهیه پودر هویج در آفتاب با سایت بارونک همراه باشید.

مواد لازم هویج خشک
هویج به مقدا لازم
پارچه نخی تمیز 1 عدد بزرگ
رنده و پوست کن 1 عدد

مراحل طرز خشک کردن هویج در آفتاب

مرحله اول

برای شروع کار، ابتدا هویج های تازه و سالم را انتخاب کرده و آنها را می شوییم تا تمیز شوند. بعد از خشک شدن هویج ها، سر و ته آنها را با چاقو برش زده و پوست آنها را می گیریم.

مرحله دوم

سپس برای اینکه هویج ها سریع تر خشک شوند، هویج ها را با یک رنده ریز رنده می کنیم. البته می توانید آنها را به شکل ریز هم خرد کرده و خشک کنید. ولی در این صورت روزها طول می کشد تا هویج ها خشک شوند. پس برای خشک شدن سریع، رنده کردن آنها بهترین گزینه است.

مرحله سوم

بعد از رنده کردن همه هویج ها، آنها را در حیاط یا بالکن خانه در قسمت سایه روی یک پارچه تمیز یا سبدهای بزرگ می ریزیم تا یکی دو روزی بماند و خشک شود. سعی کنید هویج را به صورت نازک پهن کرده و زیاد روی هم تلنبار نکنید.

مرحله چهارم

در این فاصله هم یکی دوبار هویج ها را زیر و رو می کنیم تا هوا به همه جای آنها برسد و یکنواخت خشک شود. در صورتی که به حیاط یا بالکن دسترسی ندارید، می توانید آن را در داخل خانه جلوی پنجره پهن کنید تا هوا رد و بدل شود و هویج خشک شود.

مرحله پنجم

بعد از یکی دو روز که هویج کامل خشک شد، آنها را جمع می کنیم و در ظرف درب دار ریخته و در جای خشک و خنک نگهداری می کنیم. در صورتی که می خواهید هم هویج خشک شده داشته باشید و هم پودر هویج تهیه کنید، مقداری از هویج خشک را در دستگاه آسیاب یا مخلوط کن ریخته و پودر کنید و هر کدام را جداگانه نگهداری و استفاده کنید.

طرز تهیه پودر هویج، روش تهیه پودر هویج در خانه

کاربرد هویج خشک و پودر هویج به جای هویج

1. یک نوع چاشنی است و عطر و طعم شیرینی به غذا می دهد.

2. به عنوان رنگ طبیعی در آشپزی کاربرد دارد.

3. در غذا بوی زهم مرغ را از بین می برد.

4. در انواع خورش، سوپ، انواع کیک و شیرینی، انواع نوشیدنی ها و اسموتی ها استفاده می شود.

5. پودر هویج را می توانید به غذای کودک مثل سوپ اضافه کنید.

خواص پودر هویج

1. هویج از جله صیفی جات شیرین، خوشمزه، اشتها آور، از بین برنده یبوست و ادرار آور است و پودر هویج هم منبع غنی بتاکاروتن می باشد. بتاکاروتن مسئول رنگ نارنجی آن است.

2. پودر هویج درمان کننده بیماری اسهال خونی و بیماری های ناشی از ورود کرم و انگل به بدن است .

3. پودر هویج مقدار کلسترول خون را پایین می آورد.

nilfood – shahreghazaj


روغن گیاهی گیاهان دارویی

درست کردن روغن گیاهی بهترین راه برای افزودن رنگ، طعم و خواص مفید گیاهان به مراقبتهای درمانی و همچنین مراقبتهای زیبایی و پوست است. از آنجایی که اساس دستورهای مراقبت بدن و زیبایی همانند اکثر مرهمها و پمادهای خانگی با روغنهای با کیفیت است، افزودن گیاهان به شما اجازه می دهد تا روغنها را بهتر کنید و دستورالعملهای منحصر به خودتان را برای انواع کرمهای ماساژ، لوسیون، صابون و غیره داشته باشید. استفاده از گیاهانی که در خانه رشد می دهید خیلی خوب است ولی ما معمولا از گیاهان وحشی و خودرو در طبیعت استفاده می کنیم.

گیاهان دارویی بخاطر قابلیتشان برای تسکین خارش، نیش پشه، بریدگیهای جزئی و سایر تحریکات پوستی مورد توجه زیادی قرار گرفته اند. اگر شما در باغتان گیاهان دارویی پرورش می دهید و یا در منطقه اطرافتان گیاهان خودرو می روید و یا در عطاریها و بازارهای محلی یافت می شود می توانید از آنها استفاده کنید و آنها را به قفسه گیاهان دارویی خود اضافه کنید.


کدام بخشهای گیاه استفاده می شود؟

بخشی از گیاه که برای ساختن روغن گیاهی استفاده می شود، بستگی به نوع استفاده شما دارد. معمولا بخشهایی از گیاه که برای درست کردن چای، کمپرس، ضماد یا اسانس روغنی استفاده می شود، برای ساختن روغن گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد. مساله اصلی این است که آن بخشی از گیاه مهم است که خواص درمانی یا زیبایی داشته باشد که برای پوست هم مفید بوده و باعث سوزش نشود.


گیاهان خرد شوند یا نه

بعضی از گیاه درمانگران، گیاه را همراه با کمی روغن حامل داخل مخلوط کن قرار می دهند و قبل از ریختن گیاه در شیشه آن را خیلی ریز خرد کرده یا پوره می کنند. این روش اختیاری است و برای بعضی از گیاهان از جمله همیشه بهار روش خوبی است اما همیشه لازم نیست.

تئوری ورای این کار این است که گیاه به هنگام خرد شدن به تعداد بیشتری تقیسم شده و سطحی که در تماس با روغن است افزایش می یابد. بعضی از افراد از این مرحله صرفنظر می کنند اما من معمولا آن را انجام نمی دهم چون تمیز کردن روغن از داخل مخلوط کن واقعا دردسر دارد.

طرز تهیه روغن گیاهی در منزل,آموزش روغن گیری گیاهان دارویی


تاریکی یا روشنایی

اگر چه آفتاب می تواند باعث اکسید کردن روغن شود اما بسیاری از افراد روغن دارویی خود را در آفتاب می گذارند روغن گل راعی یکی از روغنهایی است که می توان آن را در روشنایی پنجره قرار داد.

بسیاری هم روغنهای گیاهی خود را در فضای تاریک کابینت قرار می دهند تا در حین آماده شدن از نور دور باشد. اما کدام روش بهتر است؟ روشی که برای شما بهتر است.

اگر می خواهید روغنها را در کابینت تاریک درست کنید می توانید این کار را انجام دهید (من این روش را بخصوص برای روغنهایی که دوره انقضای کمتری دارند یا باید در یخچال باشند، توصیه می کنم). اگر هم می خواهید آن را در آفتاب درست کنید مجاز به این کار هستید. این یک موضوع شخصی است. شما می توانید پس از اتمام کار روغن را در ظرفی تیره و دور از آفتاب نگه دارید.

من شخصا روش کابینت را بخصوص برای گلهای بهاری انجام می دهم چون در منطقه ای گرمسیر زندگی می کنم و آفتاب حتی از پشت پنجره هم زیاد است.


زمان درست شدن چقدر طول می کشد

روغنهای گیاهان دارویی که با گیاهان خشک درست می شوند می توان به صورت استاندارد بین 4 تا 6 هفته در نظر گرفت. اگر روغن تزریقی بیش از 6 هفته بماند لزوما بهتر نخواهد بود. علت اصلی دیر برداشتن روغنها این است که اکثر افراد فراموش می کنند که روغنها را تصفیه کنند.

اگر این مورد برای شما پیش آمد نگران نباشید روغن را تصفیه کنید و در همان لحظه می توانید استفاده کنید.

طرز تهیه روغن گیاهی در منزل,آموزش روغن گیری گیاهان دارویی


ترفندهایی برای استفاده از روغن گیاهی تزریقی

چندین روش برای روغن گیری از گیاهان دارویی وجود دارد، اکثرا نیازمند صرف زمانی زیاد برای آن هستند. به عنوان مثال روش تزریق آفتابی نیازمند صرف زمان کمتری است اما عرض دو یا چند هفته ساخته می شود. با روش تزریقی شما عرض چند ساعت یک روغن تزریقی به دست می آید.

هدفتان را مشخص کنید

قبل از ساختن روغن گیاهی تزریقی باید بدانید که هدف شما از ساختن این روغنها نیست. آیا می خواهید از آنها در مرهمهای خانگی استفاده کنید؟ درمان مو؟ محصولات طبیعی کودکان یا برای آشپزی استفاده کنید. البته ما روغنهای تزریقی مخصوص آشپزی را جداگانه به شما آموزش خواهیم داد. اما دانستن این موضوع در ابتدای زمان در تعیین اینکه چه روغنها و گیاهانی را می خواهید استفاده کنید، مهم است.

روغنها و گیاهان را انتخاب کنید

اگر روغن برای اهداف آشپزی یا در مرهمهای گیاهی استفاده می شود، یک روغن با کیفیت ممکن است بهترین انتخاب باشد. روغن زیتون فوق بکر با ثبات تر است و به سرعت روغنهای دیگر فاسد نمی شود. البته اگر روغن را برای محصولات زیبایی استفاده می کنید، روغن بادام شیرین، روغن جوجوبا یا روغن نارگیل ممکن است انتخابهای شگفت انگیزی باشند.

روغنهایی که می توانید استفاده کنید عبارتند از: روغن بادام شیرین، روغن جوجوبا، روغن آووکادو، روغن هسته زردآلو، روغن زیتون، روغن مغزهای خوراکی (گردو، فندق)، روغن هسته انگور، انواع روغنهای دانه ها (روغن شاهدانه، کنجد، آفتابگردان). برای مواردی که استفاده زیبایی دارند بهتر است از روغن زیتون سبک تصفیه شده که بوی کمتری دارد استفاده کنید. روغن نارگیل هم پوست را تغذیه می کند و هم برای پوست آفتاب سوخته خوب است.

روغن بادام شیرین نرم کننده و مرطوب کننده است. روغن هسته انگور به آسانی جذب می شود و روی پوست حس چربی نمی دهد و از این جهت برای پوستهای چرب و مختلط خوب است. روغن جوجوبا نزدیکترین روغن به چربی طبیعی پوست یا همان سبوم است بنابراین یک روغن حامل خوب و یک پاک کننده است.

اکثر گلها یا گیاهان را می توان برای روغن گیاهی استفاده کرد اما باید مطمن شوید که در مورد گیاهی که انتخاب می کنید، اطلاعات داشته باشید. بعضی از گیاهان بخاطر خواص تسکین دهنده شان استفاده می شوند در حالی که سایرین بخاطر بوی خوششان انتخاب می شوند.

استفاده از گلها و گیاهان خشک بهتر است چون گیاهان تازه حاوی آب هستند که موجب رشد کپک و قارچ روی روغن نهایی می شود. بعضی از گیاهانی که برای تهیه روغن گیاهی استفاده می شوند اسطوخودوس، رز، رزماری و کاج هستند اما انتخاب گیاه بستگی به استفاده شما و خواص آن گیاه دارد.

روغن گیری از گیاهان دارویی

گیاهانی که می توان استفاده کرد عبارتند از اسطوخودوس، رز، میخک، بابونه، یاسمن، بنفشه، شمعدانی، لیلیوم، سنبل، میخک، وانیل، مرکبات، پوست دارچین، همیشه بهار، علف لیمو، کاج، نعناع، ارس، سرو، بابونه، خردل و هر گیاهی که دور و برتان می بینید مناسب است.


تهیه روغن گیاهی با آرام پز

  1. یک حوله دست را در ته آرام پز بگذارید. این حوله برای دور نگه داشتن شیشه ها از گرمای مستقیم و پخش یکسان گرما عمل می کند در عین حال فضایی نرم برای شیشه ها فراهم کرده که از ترکیدن و شکستن آنها جلوگیری می کند. نیمی از آرام پز را از آب پر کنید. بخارپز را روی وضعیت گرم بگذارید تا از قبل گرم شود.
  2. قبل از گذاشتن گیاهان در شیشه ها آنها را بین دو کف دست گذاشته و بسایید سپس در شیشه بریزید. 1/3 تا 1/2 شیشه را گیاه بریزید، سپس روی آن را با روغن بپوشانید به حدی که حداقل یک اینچ بالای شیشه خالی باشد. مخلوط داخل شیشه ها را بهم بزنید تا گیاه کاملا با روغن پوشیده شود و هر گونه حباب هوایی خارج شود.
    طرز تهیه روغن گیاهی از گیاهان دارویی
  3. در شیشه ها را بگذارید و آنها را در بخارپز و روی حوله بگذارید. بگذارید روغنها به مدت 8 تا 12 ساعت روی بخارپز روی کمترین درجه باشند. دماها باید بین 100 تا 120 درجه باشد. بهت راست که هر چند ساعت یکبار دما را چک کنید و در صورت نیاز آرام پز را خاموش کنید. در طول فرایند ساخته شدن روغن، چندین بار شیشه ها را به آرامی تکان دهید. وقتی روغن درست شد، آرام پز را خاموش کنید و بگذارید به دمای اتاق برسد. روغن گیاهی درست شده را با استفاده از دستمال چای (دستمال آشپرخانه) یا تنظیف چند لایه بگذرانید تا صاف شود. باقیمانده گیاهان را دور بریزید.
  4. روغن گیاهی به دست آمده را به داخل بطری یا شیشه تمیز انتقال دهید و درب آنها را محکم ببندید. روی شیشه را با 1) نوع روغن مورد استفاد 2) گیاه مورد استفاده و 3) تاریخ، برچسب بزنید. روغنها را از گرما و نور با نگه داشتن در مکانی خنک و تاریک، حفظ کنید. در صورت نگهداری درست می توان روغنها را یک سال یا بیشتر حفظ کرد. سعی کنید از شیشه های تیره استفاده کنید تا از گزند نور در امان باشند.

روش استفاده از ماست ساز

روش سرد برای ساختن روغن چند ماه وقت می گیرد و حتی ممکن است کپک بزند. گرم کردن گیاه روی گاز خواص آن را به دلیل گرمای زیاد کاهش می دهد. گذاشتن شیشه در آفتاب گاهی اوقات خوب است اما گاهی اوقات هم نه. آرام پز برقی هم می تواند خیلی راحت داغ شود. روشن گذاشتن یک فر روی 100 درجه به مدت 2 روز کار احمقانه ای به نظر می رسد. بنابراین استفاده از ماست ساز روش خوبی است.

از آنجایی که گیاهان تازه و مرطوب باعث کپک و میکروبی شدن روغن می شوند بهتر است قبل از استفاده آنها را خشک کنید. برای خشک کردن آنها می توان از روش گذاشتن در توری و خشک کردن در هوای آزاد استفاده کرد البته در منطقه ای آلوده زندگی نمی کنید و روش دیگر ریختن آنها در یک سینی و گذاشتن آنها در جایی ساکن مثل بالای یخچال است. روش بخاری اصلا خوب نیست و باعث افت کیفیت و خواص گیاهان می شود.

در اینجا ما سه نوع روغن گیاهی را به شما یاد خواهیم داد. روغن رزماری، روغن اسطوخودوس و روغن لیمو

مرحله 1: مواد لازم را گرد آورید

برای درست کردن روغن از ریحان، اسطوخودوس و رزماری ابتدا مقداری گیاهان تازه را جمع کنید، آنها را کمی بشویید و بگذارید برای چند ساعت بماند و خشک شود، فقط کافی ست هیچ آبی روی گیاهان نباشد.

برای درست کردن روغن اسطوخودوس، خوشه گلهای خشک یا تازه را استفاده کنید.

برای روغن لیمو، پوست آن را بکنید، می توانید باقیمانده لیمویی را که برای شربت لیموناد در نظر گرفته بودید، استفاده کنید.

مرحله 2: گیاهان خشک را جمع کنید، خوشه گلهای اسطوخودوس یا پوست لیمو را داخل یک بطری شیشه ای تمیز بریزید و روغن را روی گیاهان بریزید تا زمانی که به طور کامل غرق شود. چند نوع روغن وجود دارد که می توانید انتخاب کنید، ما اینجا سه نوع روغن متداول را استفاده کردیم که همگی آنها حاوی آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب سالم هستند و بوی ملایمی دارند.

  1. روغن زیتون: روغن زیتون فوق بکر، متوسط یا سبک را می توان استفاده کرد. من از یک روغن زیتون متوسط برای رزماری استفاده کردم.
  2. روغن بادام شیرین: من از این روغن برای گلهای بابونه و سایر مواردی که برای پوست استفاده می شوند استفاده می کنم.
  3. روغن آفتابگردان: برای روغن اسطوخدوس و لیمو استفاده می شود.

مرحله 3: شیشه را بدون در داخل ماست ساز بگذارید. باز گذ اشتن درب شیشه باعث می شود رطوبت بخار شود. ماست ساز را روشن کنید و بگذارید به مدت 48 ساعت دم بکشد. در ماست ساز را باید بست اگر چه می توانید گاهی اوقات یواشکی آن را بردارید و روغن خوشبویی که در حال درست شدن است نگاه کنید. اگر از گلهای خشک اسطوخودوس استفاده می کنید می توانید درب شیشه را ببندید.

بعد از دو روز شیشه ها را از ماست ساز خارج کنید و بگذارید با درب سته یک یا دو روز بمانند. بوی آنها شگفت انگیز است. روغنها را ازصافی رد کنید و حالا آنها آماده استفاده و بسته بندی هستند.

در زیر فرایند تبدیل رنگ روغن از رنگ روشن به رنگ سبز تیره در روغن رزماری می بینید بوی آن نیز بسیار عالی است.


روغن گیاهی به روش روغن تزریقی آفتابی

در این روش گیاهان خشک را داخل شیشه بریزید و روغن را روی گیاهان بریزید. درب شیشه را بسته و آن را به مدت 8 ساعت در آفتاب قرار دهید. آفتاب تابستان خیلی داغ است بنابراین این روش بهتر است در ماه های سرد سال و با شیشه های بزرگ انجام شود. گرمای زیاد برای روغن می تواند بعضی از خواص مفید آنها را از بین ببرد و این روش یکی از آن روشهایی ست که شما باید با دقت بیشتری آن را مواظبت کنید.  در این روش تنها از قدرت آفتاب استفاده می شود.


استفاده از بخار (بن ماری)

استفاده از روش بن ماری بخاطر گرمایی ملایم باعث می شود روغن و گیاهان به کندی گرم می شوند. مقداری گیاه را در شیشه ریخته، روغن را روی آن ریخته توی بخش بالایی بخارپز فلزی بگذارید.

اگر از روغن نارگیل استفاده می کنید که در دمای اتاق جامد است، ابتدا روغن را ذوب کنید بعد گیاهان را اضافه کنید. ته قابلمه را تا ارتفاع سه سانت آب بریزید و آبکش را روی قابلمه گذاشته و روی حرارت متوسط به کم بگذارید تا گرم شود سپس حرارت را پایین آورده و به مدت چند ساعت بگذارید تا زمانی که بوی آن خارج شود. در صورت نداشتن قابلمه بخار، می توان شیشه را مستقیما توی قابلمه آب جوش گذاشت.


روشهای استفاده از روغن گیاهی

چندین روش استفاده از روغنهای گیاهی وجود دارد.

  • اضافه کردن چند قاشق از آنها به حمام گرم برای نرمی پوست و ایجاد بوی خوش برای بدن
  • استفاده از آنها به عنوان روغن ماساژ یا روغن بچه
  • افزودن به لوسیون خانگی یا اسپری مرطوب کننده
  • استفاده از آنها به تنهایی به عنوان مرطوب کننده
  • استفاده از آنها در مرهم زخم و پمادهای گیاهی
  • استفاده از آنها در بالم لب خانگی
  • استفاده در حشره کش خانگی
  • افزودن مقدار کمی از آنها به شامپو بدن بچه
  • و استفاده در آشپزی (روغنهای گیاهی تزریقی مورد استفاده در آشپزی را بعدا به شما یاد خواهم داد)

موارد استفاده درمانی از روغن گیاهی

روغنهای دارویی به دست آمده از گیاهان دارویی استفاده های متعددی دارند که بخش اصلی آنها گفته شد اما ما بیشتر استفاده های درمانی آنها را مد نظر قرار خواهیم داد. در زیر به چند روش استفاده از آنها خواهیم پرداخت.

درد و کوفتگی عضلات و سختی مفاصل

  • برگ سنفیتون یا ریشه گیاهی آن برای تسکین بافت پیوندی. برای زخمها، سوختگی، ورم مفاصل و کوفتگی عالی است. روغن خوراکی سنفیتون باعث کاهش درد و تورم و همچنین حفاظت از عضلات، غضروف و استخوان می شود. این روغن را می توان داخل بافت یا بصورت موضعی استفاده کرد.
  • روغن دارویی ریشه زنجبیل: گرم کننده است. برای دردهای عضلانی استفاده می شود. می توان آن را داخل بافت یا بصورت موضعی ماساژ داد.
  • روغن گیاهی گل آرنیکا: تسکین دهنده درد. می توان ضایعات جسمانی، کبودی، کششهای عضلانی و دردهای گاه به گاه عضلانی کمک می کند. می توان بلافاصله پس از ضربه یا آسیب شدید برای پیشگیری، تسکین و کاهش تورم، کبودی و درد استفاده شود. می توان آن را روی عضلات دردناک ماساژ داد.
  • روغن فلفل تزریقی: مرهمی بسیار گرم کننده. برای دردهای عضلانی حاد خوب است و درد و خارش را کاهش می دهد. می توان آن را روی بافت یا بصورت موضعی ماساژ داد. (آن را روی بریدگیها یا زخمها استفاده نکنید).

ساییدگیهای کوچک، بریدگیها، خراش و زخم

  • روغن صمغ گیاه مرمکی: ضد عفونی کننده، مسکن. برای بریدگیها، خراشها و ساییدگی پوست استفاده می شود.
  • روغن گیاهی تزریقی ریشه انگور اورگان: ضد عفونی کننده، گیاهی که حاوی بربرین است (مخمر و باکتری را می کشد). به صورت موضعی به عنوان ضد عفونی کننده پوست برای زخمهای کوچک استفاده می شود.
  • روغن آویشن: ضد عفونی کننده. به صورت موضعی روی خراشیدگیها استفاده می شود.

جای نیش حشرات و گزیدگیها

  • روغن دارویی سرخارگل: برای زخمهای کوچک، جای نیش حشرات و گزیدگی استفاده می شود.
  • روغن برگ چنار: ضد خارش، ضد عفونی کننده. روند بهبود را تسریع می بخشد. تسکین دهنده و آرام کننده جای نیش حشرات و گزیدگیها، خارش، زخمهای کوچک، کبودیها، تورم و پوست آسیب دیده است.

سوختگی و آفتاب سوختگی

    • علف مُرغ یا حشیشه القزار: ضد خارش، نرم کننده. تسکین دهند. به صورت موضعی برای سوختیگهای کوچک، جای نیش حشرات و سایر مشکلات پوستی استفاده می شود.
    • روغن اسطوخودوس: تسکین دهنده، ضد عفونی کننده، ضد میکروب. تسکین دهنده و آرام کننده درد. خواص تسکین دهنده دارد و استفاده از آن به صورت موضعی برای دردهای عضلانی، زخمهای کوچک و سایر مشکلات پوستی کاربرد دارد. این روغن اثرات آرامبخش و خواب آور دارد.
  • روغن دارویی گل راعی: ضد باکتری و تسکین دهنده آفتاب سوختگی است. برای سوختگیها، زخمهای کوچک، بریدگیها، کبودی، درد عضلانی، جای نیش حشرات و گزیدگی، حمایت از اعصاب، خراشیدگی و سوختگیهای کوچک مفید است. برای استفاده موضعی است.

چگونه متوجه می شوید روغن خراب شده است؟

شما با بوی روغن متوجه خراب شدن آن می شود. بویی شبیه یک ماده مومی ترشیده می دهد. شما قادر خواهید بود تفاوت میان بوی دوست داشتنی با یک روغن بدبوی ترشیده را متوجه شوید. شما با بوی روغنهایی که دارید، آشنا هستید که باعث می شود که بوی هر کدام چطور است و می توانید متوجه شوید که بوی آن نسبت به چیزی که باید باشد، تفاوت دارد. بخاطر بسپارید که بوی روغن حامل هم باعث تفاوت در بوی روغن گیاهی شما می شود. گیاهانی که روغن تولید می کنند تحت تاثیر آب و هوا و اقلیم منطقه بر آنها تاثیر دارد. البته یک روغنی که خراب می شود با روغن تازه متفاوت است.

اگر موقع استفاده متوجه قرمزی، خارش یا کهیر شوید نیز نشان می دهد که روغن خراب می شود. اگر روغن تاثیر شدید روی پوست داشته باشد موجب حساسیت شدید پوست می شود. البته اگر روغن به طور مناسبی رقیق شده باشد بنابراین نباید موجب قرمزی یا خارش شود حتی اگر روغن تاریخ مصرف گذشته باشد.

همچنین از روی غلظت روغن می توانید متوجه شوید. تقریبا همه روغنهای اسانسی اثر تسکین دهنده مشابه و غلظت مایع دارد. اگر روغن خراب شود امکان دارد که روغن خراب شده باشد. این روغن می تواند ظاهری تار داشته باشد نسبت به روغن معمولی که ظاهری صاف دارد. بعضی اوقات موادی چسبناک در روغن وجود دارد که نشان می دهد روغن خراب شده است. آن را از تنظیف رد کنید ببینید آیا سطحی صاف و روشن دارد یا موادی در تنظیف می مانند.

در کل با نگاه کردن و بو کردن می توان تغییرات در رنگ و بو را متوجه شد. اینها بهترین نشانه ای هستند که می توانند مشخص کنند که آیا روغن شما تغییر کرده یا خراب شده است.

گردآوری و ترجمه اختصاصی توسط مجله قرمز

منابع:

apieceofrainbow

gooddecisions

gardentherapy

instructable

diynatural