سبک زندگی

ورزش صبحگاهی و آموزش حرکات کششی مفید برای شادابی و سر زندگی در طول روز

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:علائم مشابه کروناخون دماغ یا گوش دردمشکل در بلعخون در مدفوعاختلال خوابدرد کمر، پا، دست یا زانوسردردمعده درد یا حالت تهوعزخم مداوم دهانیسرفۀ مزمناضطراب و استرس

هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!

تست کرونا در محل

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام ها هم مشکل ایجاد می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

علت های مشاهدۀ خون در مدفوع می تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

دردهای اسکلتی یکی از شایع ترین علائم ایرانی هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد علت های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

ورزش فقط مربوط به توانایی انجام ورزش هوازی و اندازه عضلات نیست. مطمئنا ورزش می تواند سلامت جسمی و فیزیکی شما را بهبود ببخشد، اندازه کمر شما را متناسب کند، زندگی جنسی شما را بهبود بخشد و حتی چندین سال به طول زندگی شما بیفزاید. اما این موارد برای اکثر مردم چیزی نیست که انگیزه کافی برای ورزش کردن را بدهد. مشاوره با روانپزشک یا روانشناس هم می تواند در سلامت روان به شما کمک بزرگی کند.

افرادی که مرتبا ورزش می کنند این کار را به خاطر حس تندرستی که به آنها می دهد انجام می دهند. آنها در طول روز انرژی بیشتری احساس می کنند، شب ها بهتر می خوابند، خاطرات شفاف تر و دقیق تری به یاد دارند و نسبت به خود و زندگی خود احساس آرامش و خوش بینی بیشتری دارند. و این یک داروی قدرتمند برای بسیاری از مشکلات روانی رایج است.

ورزش منظم می تواند تأثیر بسیار مثبتی بر افسردگی، اضطراب، کم توجهی-بیش فعالی (ADHD) و موارد دیگر داشته باشد. همچنین استرس را تسکین می دهد، حافظه را بهبود می بخشد، به شما کمک می کند بهتر بخوابید و روحیه کلی شما را تقویت می کند.

برای اینکه بتوانید از مزایای ورزش کردن بهره مند شوید نیازی نیست که یک طرفدار پر و پا قرص تناسب اندام باشید. تحقیقات نشان می دهد که مقادیر متوسط ​​ورزش نیز می تواند تغییر و تحولاتی را ایجاد کند. فارغ از سن و سال یا میزان تناسب اندامتان، می توانید یاد بگیرید که از ورزش به عنوان ابزاری قدرتمند برای داشتن احساس بهتر استفاده کنید.

مشاهده بیشتر : بهترین فوق متخصص روان شناس

ورزش و افسردگی

مطالعات نشان می دهد که ورزش می تواند افسردگی خفیف تا متوسط را با همان قدرت داروهای ضد افسردگی درمان کند – البته بدون عوارض جانبی. به عنوان مثال، مطالعه جدیدی که توسط دانشکده بهداشت عمومی T.H.Chan در هاروارد انجام شد، مشخص کرد که دویدن به مدت 15 دقیقه در روز یا پیاده روی به مدت یک ساعت خطر ابتلا به افسردگی ماژور را تا 26٪ کاهش می دهد. همچنین علاوه بر تسکین علائم افسردگی، تحقیقات نشان می دهند که انجام مداوم یک برنامه ورزشی می تواند مانع از عود مجدد بیماری شما شود.

مطب پزشک روانشناس مورد نظرتان را آنلاین رزرو کنید
بهترین کارشناسان و متخصصین روانشناسی را در درمانکده بیابید و زمان مراجعه به مطب را آنلاین انتخاب کنید
دریافت نوبت روانشناسی

ورزش به دلایل مختلفی یک دشمن قدرتمند برای افسردگی است. مهمتر از همه، باعث ایجاد انواع تغییرات در مغز از جمله رشد عصبی، کاهش التهاب و الگوهای فعالیتی جدید می شود که احساس آرامش و تندرستی را ارتقا می بخشد.

همچنین مواد شیمیایی قدرتمند موجود در مغز شما یعنی اندورفین ها (endorphins) را، آزاد می کند که باعث تقویت روحیه شما می شود و باعث می شود احساس خوبی داشته باشید. درآخر، ورزش می تواند به عنوان یک عامل پرت کننده ی حواس عمل کرده و به شما این امکان را بدهد تا ساکت و آرام باشید و بتوانید از چرخه افکار منفی که باعث افسردگی می شوند، خارج شوید. برای درمان افسردگی سر به اینجا بزنید.

مشاهده بیشتر : بهترین حرکات برای گرم کردن بدن قبل از ورزش

ورزش و اضطراب

ورزش یک روش درمانی ضد اضطراب طبیعی و مؤثر است. ورزش تنش و استرس را تسکین می بخشد، انرژی جسمی و روحی را تقویت می کند و با آزاد شدن اندورفین، تندرستی را تقویت می کند. هر چیزی که باعث حرکت شما شود می تواند کمک کننده باشد، اما اگر جای حواس پرتی را به تمرکز بیشتر بدهید، منفعت بیشتری نیز خواهید برد.

به عنوان مثال سعی کنید به احساس تماس پاهایتان با زمین، به ریتم تنفس خود و یا احساس برخورد باد به پوستتان توجه کنید. با اضافه کردن عنصر ذهن آگاهی – که واقعا روی بدن شما و اینکه حین ورزش چه احساسی دارید متمرکز شده – نه تنها وضعیت جسمی خود را سریعتر بهبود می بخشید، بلکه ممکن است بتوانید جریانی از نگرانی های مداوم را که در سرتان جاری است قطع کنید.

ورزش و استرس

آیا تاکنون متوجه شده اید که حس بدنتان در هنگام استرس چگونه است؟ ممکن است در ماهیچه ها به خصوص ماهیچه های ناحیه صورت، گردن و شانه ها احساس گرفتگی و سفتی داشته باشید و درد پشت یا گردن یا سردردهای دردناک را تجربه کنید. ممکن است احساس سفتی در قفسه سینه، نبض کوبنده یا گرفتگی عضلات داشته باشید. همچنین ممکن است مشکلاتی از قبیل بی خوابی، سوزش سر دل، سوزش معده، اسهال یا تکرر ادرار را تجربه کنید. نگرانی و ناراحتی ناشی از همه این علائم جسمی نیز به نوبه خود می تواند منجر به افزایش استرس شود و یک چرخه معیوب بین ذهن و بدن شما ایجاد کند.

ورزش یک روش مؤثر برای شکستن این چرخه است. همچنین فعالیت بدنی با آزاد کردن اندروفین ها در مغز، به آرامش عضلات و تسکین تنش بدنی کمک می کند. از آنجا که بدن و ذهن به هم نزدیک هستند، هنگامی که بدن شما احساس بهتری پیدا کند، ذهن شما نیز بهتر خواهد شد.

ورزش و کم توجهی-بیش فعالی ADHD

ورزش منظم یکی از آسانترین و مؤثرترین راهها برای کاهش علائم بیماری کمبود توجه و تمرکز (ADHD)، بهبود انگیزه، حافظه و خلق و خو است. فعالیت بدنی بلافاصله سطح دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین مغز را افزایش می دهد – همه این موارد بر تمرکز و توجه تأثیر می گذارند. به این ترتیب، ورزش به همان روشی که داروهای ADHD مانند ریتالین و Adderall عمل می کنند، تاثیر می گذارد.

[sibwp_form id=1]

ورزش و PTSD و تروما

شواهد نشان می دهد که با تمرکز قوی روی بدن و اینکه چه احساسی در هنگام ورزش دارید، می توانید به سیستم عصبی کمک کنید تا “آزاد” شود و از واکنش بی حرکتی استرسی که مشخصه PTSD یا تروما است، بیرون برود. به جای اینکه به ذهن خود اجازه سرگردانی بدهید، توجه خود را به میزان زیادی به حس های فیزیکی بدن در مفاصل و ماهیچه ها، و حتی به اعضای داخلی بدن خود، معطوف کنید.

تمریناتی که شامل حرکت متقاطع هستند (Cross Movement) که هر دو بازو ها و پاها را درگیر می کنند بهترین گزینه ها برای شما هستند- مثلا راه رفتن (به خصوص در شن)، دویدن، شنا، تمرین وزنه برداری یا رقصیدن.

فعالیت های خارج از منزل مانند پیاده روی، قایقرانی، دوچرخه سواری در کوهستان، صخره نوردی، قایق سواری در موج های شدید آب (در سرازیری و از میان دشت و صحرا) نیز در کاهش علائم PTSD موثر بوده اند.

مشاهده بیشتر : بهترین متخصص روانپزشک

سایر مزایای فکری و روحی ورزش

1.     حافظه و تفکر شفاف تر

همان اندورفین ها که باعث می شوند احساس بهتری داشته باشید به شما کمک می کنند تا در انجام کارهایی که انجام می دهید تمرکز کنید و از نظر فکری نیز احساس تیزهوشی داشته باشید. ورزش همچنین رشد سلول های جدید مغز را تحریک می کند و در جلوگیری از افت عملکرد مغزیِ وابسته به سن کمک کننده است.

2.     عزت نفس بالاتر

فعالیت منظم یک سرمایه گذاری در ذهن، بدن و روح شما است. هنگامی که تبدیل به یک عادت بشود، می تواند حس ارزشمند بودن را در شما تقویت کند و باعث شود احساس قدرت و نیرومندی کنید. نسبت به ظاهر خود احساس بهتری خواهید داشت و حتی با دستیابی به اهداف کوچکی در ورزش نیز احساس پیشرفت خواهید کرد.

3.     خواب بهتر

حتی فعالیت های کوتاه مدت ورزشی در صبح یا بعد از ظهر می تواند به تنظیم الگوهای خواب شما کمک کند. اگر ترجیح می دهید در شب ورزش کنید، ورزش های آرامش بخش مانند یوگا یا کشش ملایم می تواند به تقویت خواب کمک کند.

انرژی بیشتر. افزایش ضربان قلب چندین بار در هفته به شما سرعت و انرژی بیشتری می دهد. فقط با چند دقیقه ورزش در روز شروع کنید و هر زمان انرژی بیشتری پیدا کردید، میزان تمرین خود را افزایش دهید.

4.     قدرت انعطاف بیشتر

وقتی در زندگی با چالش های فکری یا روحی روبرو هستید، به جای روی آوردن به الکل، مواد مخدر یا سایر رفتارهای منفی که در نهایت فقط باعث تشدید علائم شما می شوند، ورزش می تواند به شما کمک کند تا به روشی سالم با مشکلات خود مقابله کنید. ورزش منظم همچنین می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش اثرات استرس کمک کند.

دستیابی به فواید ورزش در سلامت روان راحت تر از آن است که فکر می کنید

می خواهید بدانید که چه میزان فعالیت باعث تقویت سلامتی ذهنی شما خواهد شد؟ احتمالا آنقدر که فکر می کنید نیست. لازم نیست که چندین ساعت از روزهای پرمشغله ی خود را به ورزش در باشگاه، تعریق بسیار زیاد، یا چندین مایل دویدن با سرعت یکنواخت صرف کنید. می توانید با 30 دقیقه ورزش متوسط، پنج بار در هفته از تمام مزایای سلامت جسمی و روحی ورزش استفاده کنید. دو جلسه تمرین 15 دقیقه ای یا حتی سه جلسه 10 دقیقه ای ورزش نیز می توانند مفید باشد.

حتی کمی فعالیت بهتر از هیچ است

اگر هنوز هم وحشتناک به نظر می رسد، نا امید نشوید. حتی فقط چند دقیقه فعالیت بدنی بهتر از هیچ است. اگر برای 15 یا 30 دقیقه ورزش زمان ندارید، یا اگر بدنتان به شما می گوید بعد از 5 یا 10 دقیقه ورزش باید استراحت کنید، اشکالی ندارد. با جلسات 5 یا 10 دقیقه ای شروع کنید و زمان ورزش خود را به آرامی افزایش دهید.

هرچه بیشتر ورزش کنید، انرژی بیشتری خواهید داشت، بنابراین در نهایت احساس آمادگی بیشتری می کنید. نکته اصلی این است که به خودتان قول بدهید بیشتر روزها فعالیت های بدنی متوسط – هرچند اندک – را انجام دهید. هنگامی که ورزش رفته رفته تبدیل به عادت می شود، می توانید به آرامی دقیقه های بیشتری اضافه کنید یا انواع مختلفی از فعالیت ها را امتحان کنید. اگر به این امر توجه داشته باشید، مزایای ورزش شروع به پدیدار شدن می کنند.

مشاورۀ آنلاین با دکتر روانشناس مورد نظرتان را رزرو کنید
به صفحه مشاورۀ آنلاین روانشناسی بروید و زمان مشاوره دلخواهتان را (تصویری، صوتی و متنی) آنلاین رزرو کنید.
رزرو مشاورۀ روانشناسی

برای به دست آوردن نتیجه لازم نیست رنج بکشید

تحقیقات نشان می دهد که سطح متوسطی از ورزش برای اکثر افراد مناسب است. معنی متوسط:

  1. اینکه شما کمی سنگین تر از حد طبیعی نفس بکشید، نه اینکه نفس کم بیاورید. به عنوان مثال، شما باید بتوانید با کسی که همراه شماست در حین راه رفتن گپ بزنید، اما نتوانید به راحتی آواز بخوانید.
  2. اینکه بدن شما حین حرکت احساس گرمتر شدن کند، نه اینکه بیش از حد گرم شود یا بیش از اندازه عرق کند.

غلبه بر موانع بهداشت روان با ورزش

بنابراین اکنون می دانید که ورزش به شما کمک می کند احساس بسیار بهتری داشته باشید و آنقدرها هم که فکر می کردید تلاش فراوانی نمی خواهد. اما برداشتن اولین قدم به صورت شفاهی و زبانی آسان تر از انجام دادن آن در عمل است. موانع سر راه ورزش کردن بسیار زیادند – به ویژه هنگامی که شما با سلامت روانی نیز درگیر هستید. در اینجا برخی موانع متداول و چگونگی عبور از آنها را بیان می کنیم.

1.     احساس خستگی

هنگامی که شما خسته اید یا استرس دارید، احساس می کنید که ورزش کردن باعث بدتر شدن آن می شود. اما حقیقت این است که فعالیت بدنی یک انرژی دهنده قدرتمند است. مطالعات نشان می دهد که ورزش منظم می تواند خستگی را به طور چشمگیری کاهش داده و سطح انرژی شما را افزایش دهد. اگر واقعا احساس خستگی می کنید، به خود قول دهید 5 دقیقه پیاده روی کنید. این احتمال هم وجود دارد که شما بتوانید پنج دقیقه دیگر هم بروید.

2.     احساس درماندگی

هنگامی که شما استرس دارید یا افسرده هستید، ممکن است به نظر برسد که اضافه کردنِ یک عادت دیگر شما را از پای در می آورد و ظاهرا ورزش کردن عملی نیست. اگر فرزند داشته باشید، مدیریت کردن مراقبت از کودک در هنگام ورزش می تواند یک مانع بزرگ باشد. فقط به یاد داشته باشید که فعالیت بدنی به ما کمک می کند تا همه چیز بهتر را انجام دهیم. اگر به شروع فعالیت بدنی به عنوان یک اولویت فکر کنید، به زودی روش هایی را برای قرار دادن مقادیر کم آن در یک برنامه شلوغ پیدا خواهید کرد.

3.     احساس نا امیدی

حتی اگر از “مراحل اولیه” شروع می کنید، همچنان می توانید تمرین کنید. ورزش به شما کمک می کند تا روی فرم باشید. اگر تجربه ای برای ورزش ندارید، با روزانه چند دقیقه حرکات کم فشار آهسته شروع کنید.

4.     احساس بد بودن در مورد خودتان

آیا شما بدترین منتقد خود هستید؟ وقت آن است که یک روش جدید را در مورد بدن خود امتحان کنید. مهم نیست که وزن، سن یا سطح آمادگی جسمی شما چقدر باشد، افراد دیگری نیز مانند شما وجود دارند که همان هدف را برای متناسب بودن دارند. سعی کنید خود را با افرادی که شما را درک می کنند احاطه کنید. با افرادی که در سطوح مختلف تناسب اندام هستند کلاس بروید. رسیدن به حتی کوچکترین اهداف تناسب اندام به شما کمک می کند اعتماد به نفس بدنی تان را بدست آورید.

5.     احساس درد

اگر ناتوانی، مشکل شدید وزن، آرتروز یا هرگونه آسیب یا بیماری ای دارید که تحرک شما را محدود می کند، در مورد راه های ایمن ورزش با پزشک خود صحبت کنید. شما نباید درد را نادیده بگیرید، بلکه باید کاری را که در توانتان است انجام دهید. اگر این به شما کمک می کند تمرین خود را به فواصل زمانی کوتاه تر ولی با تکرار بیشتر تقسیم کنید، یا اینکه ورزش در آب انجام دهید تا ناراحتی مفاصل یا ماهیچه ها را کاهش دهید.

شروع به ورزش وقتی که مضطرب و یا افسرده هستید

بسیاری از ما به سختی می توانیم حتی در بهترین شرایط در خود انگیزه لازم را برای ورزش ایجاد کنیم. وقتی احساس افسردگی، اضطراب، استرس یا مشکلات روحی یا عاطفی دیگری می کنیم، ورزش بسیار دشوار به نظر می رسد. این امر به ویژه در مورد افسردگی و اضطراب صادق است، که می تواند حس گرفتار شدن در وضعیت تبصره – 22 (یک اصطلاح به معنی گیر افتادن در موقعیتی که شما در هر صورت بازنده اید) را به شما منتقل کند.

شما می دانید که ورزش باعث می شود احساس بهتری داشته باشید، اما افسردگی انرژی و انگیزه لازم برای ورزش کردن را از شما ربوده است، یا اضطراب اجتماعی شما بدان معنی است که نمی توانید فکر اینکه در یک کلاس ورزش دیده شوید یا به پارک بروید را تحمل کنید. بنابراین، چه کاری می توانید انجام دهید؟

مطب روانپزشک (اعصاب و روان) مورد نظرتان را آنلاین رزرو کنید
به صفحه روانپزشکان اعصاب و روان درمانکده بروید و زمان مراجعه به مطب پزشک دلخواهتان را آنلاین انتخاب کنید.
دریافت نوبت اعصاب و روان

اینکه با مقادیر کم هم شروع کنید اشکالی ندارد. در واقع هوشمندانه ست!

وقتی تحت فشار یک اختلال عاطفی قرار دارید و مدت طولانی ورزش نمی کنید، تعیین اهداف عجیب و غریب مانند دو ماراتن یا هر روز صبح 1 ساعت ورزش، شما را نا امیدتر خواهید کرد چرا که ممکن است در انجام دادن آن شکست بخورید. بهتر است اهداف قابل دستیابی را تعیین کنید و از آنجا شروع کنید.

برنامه ورزشی خود را در زمانی از روز که انرژی شما بالاترین حد است، تنظیم کنید

این ممکن است اولین چیزی باشد که صبح قبل از کار یا مدرسه انجام می دهید، یا در وقت ناهار قبل از اینکه خستگی بعد از ظهر به سراغتان بیاید یا حتی تمرین های طولانی تر در آخر هفته. اگر افسردگی یا اضطراب باعث شده است که در تمام طول روز احساس خستگی و بی تحرکی کنید، سعی کنید با چند موسیقی برقصید یا فقط پیاده روی کنید. حتی یک پیاده روی کوتاه 15 دقیقه ای می تواند به پاک کردن ذهن شما، بهبود خلق و خو و تقویت سطح انرژی تان کمک کند.

به محض اینکه حرکت می کنید و کمی حس بهتری به شما دست می دهد، احساس کنترل بیشتری بر روی خوب بودن خود خواهید داشت. حتی ممکن است شما انرژی کافی برای انجام ورزش با شدت بیشتر را پیدا کنید – مثلا با قدم زدن بیشتر، تبدیل راه رفتن به دویدن و یا اضافه کردن دوچرخه سواری .

نکاتی دیگر برای با انگیزه ماندن در هنگام درگیری با سلامتی روان

1.     روی فعالیتهایی که از آن ها لذت می برید تمرکز کنید

این شامل هر فعالیتی ست که باعث شود شما در حال حرکت باشید. این می تواند پرتاب یک بشقاب پرنده به همراه یک سگ یا یکی از دوستان باشد، یا قدم زدن و نگاه کردن به فروشگاه ها و مغازه ها یا دوچرخه سواری به سمت فروشگاه مواد غذایی. اگر قبلا ورزش نکرده اید یا نمی دانید از چه چیزی می توانید لذت ببرید، چند مورد مختلف را امتحان کنید.

فعالیتهایی مانند باغبانی یا شرکت در یک پروژه نوسازی منزل می توانند راه های خوبی برای شروع هرچه بیشتر حرکت در هنگام بروز اختلالات خلقی باشد، همچنین به شما کمک می کنند تا فعال تر شوید و به شما حس هدفمندی و موفقیت در آن ها را بدهد.

2.     راحت باشید

در هر ساعت از روز که تصمیم دارید ورزش کنید، لباس هایی را بپوشید که راحت باشد و موقعیتی را انتخاب کنید که به نظر شما آرامش دهنده یا انرژی بخش است. این ممکن است گوشه ای آرام از خانه شما، مسیری زیبا یا پارک مورد علاقه شهرتان باشد.

3.     به خودتان پاداش دهید

بخشی از پاداش انجام یک فعالیت این است که بعد از آن چقدر حس بهتری خواهید داشت، اما این همیشه به انگیزه شما کمک می کند تا به خود وعده دهید یک چیز لذت بخش اضافی در کنار ورزش قرار دهید. بعد از تمرین، به خودتان با یک حمام حباب داغ، یک اسموتی دلپذیر یا با یک قسمت دیگر از برنامه تلویزیونی مورد علاقه تان پاداش دهید.

4.     ورزش را به یک فعالیت اجتماعی تبدیل کنید

ورزش با یک دوست یا فرد موردعلاقه تان و یا حتی بچه های شما نه تنها باعث می شود که ورزش بیشتر سرگرم کننده و لذت بخش باشد، بلکه می تواند به شما در ایجاد انگیزه در انجام روزمره ی ورزش نیز کمک کند. همچنین نسبت به وقتی که تنهایی ورزش می کنید احساس بهتری خواهید داشت. در حقیقت، هنگامی که از یک اختلال خلقی مانند افسردگی رنج می برید، مصاحبت و همراهی با یک نفر می تواند به همان اندازه ورزش مهم باشد.

راه های آسان برای تحرک بیشتر که باشگاه رفتن لازم ندارند

فرصت ندارید که 30 دقیقه به یوگا یا دوچرخه سواری اختصاص دهید؟ نگران نباشید. در مورد فعالیت های بدنی به عنوان یک سبک زندگی فکر کنید نه اینکه فقط یک کار واحد برای تمام کردن داشته باشید. به کارهای روزمره خود نگاه کنید و راه هایی را برای شروع فعالیت در اینجا، آنجا و همه جا در نظر بگیرید. به ایده نیاز دارید؟ ما آن ها را به شما نشان می دهیم.

1.     در داخل و اطراف خانه شما

خانه را تمیز کنید، ماشین را بشویید، به حیاط و باغ برسید، چمن ها را با ماشین چمن زنی بزنید، پیاده رو یا پاسیو را با جارو تمیز کنید.

2.     در محل کار و در حال حرکت

به جای رانندگی برای رفتن به محل قرار ملاقاتتان از دوچرخه استفاده کنید یا پیاده بروید، همه آسانسورها را کنار بگذارید و هر راه پله ای که ممکن است وجود داشته باشد را پیدا کنید، با سرعت به سمت ایستگاه اتوبوس پیاده روی کنید و سپس یک ایستگاه زودتر پیاده شوید، در پشت محوطه پارک کنید و پیاده به فروشگاه یا دفتر بروید، در مدت زمان استراحت خود یک پیاده روی با شدت زیاد انجام دهید.

3.     با خانواده

در حین بازی کودک خود، دور زمین فوتبال بدوید، دوچرخه سواری در محله تان را بخشی از کارهای روتین (روزمره) آخر هفته خود قرار دهید، با فرزندان خود در حیاط گرگم به هوا بازی کنید، در یک دریاچه قایقرانی کنید، سگتان را به مکان جدیدی برای قدم زدن ببرید.

4.     فقط برای تفریح

میوه را در یک باغ بخورید، موسیقی شاد گوش کنید، به ساحل بروید یا پیاده روی کنید، به آرامی در هنگام تماشای تلویزیون بدنتان را بکشید، یک تیم بولینگ در محل کار خود ترتیب دهید، در کلاس ورزش های رزمی، رقص یا یوگا شرکت کنید.

از بهترین متخصصین روانپزشکی، مشاوره آنلاین دریافت کنید
به صفحه مشاورۀ آنلاین روان پزشکی (اعصاب و روان) بروید و زمان مشاوره دلخواهتان را (تصویری، صوتی و متنی) آنلاین رزرو کنید.
رزرو مشاورۀ روان پزشکی

ورزش را به بخشی جالب از زندگی روزمره خود تبدیل کنید

لازم نیست ساعت ها در یک سالن ورزشی وقت صرف کنید یا خود را مجبور به انجام تمرینات طولانی و یکنواخت کنید تا از مزایای بسیار زیاد ورزش بهره مند شوید. این نکات می تواند به شما کمک کند فعالیت هایی را که از آن لذت می برید پیدا کنید و احساس بهتری داشته باشید، بهتر به نظر برسید و بهره بیشتری از زندگی نصیبتان شود. اگر با ورزش نتوانستید اختلال ها یا عوارض روانی را بهبود دهید، مشاوره با روانپزشک یا روانشناس می تواند موثر باشد.

 34,588 بازدید

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد رای ها 55

چطور به سحرخیز شدن عادت کنیم؟ 10 تکنیک برای زود بیدار شدن

چه کار کنیم تا صبح زود از خواب بیدار شویم؟ چطور سحرخیز شویم؟ همه ما شنیده ایم و می دانیم که تقریبا یکی از عادت های تمامی افراد موفق صبح زود از خواب بیدار شدن است. گویی با کمی تنبلی کردن و دیر از خواب بیدار شدن بخش مهمی از روز را از دست می دهیم و از تمامی افراد جامعه ورقیبان فرضی و واقعی در دنیای سراسر رقابت جا می مانیم.

اگر می خواهید صبح زود از خواب بیدار شوید و به سحرخیزی عادت کنید، در این مطلب از سایت زوم لایف 10 نکته کلیدی را توضیح دادیم که با رعایت آنها می توانید سحرخیز شوید.

چرا نمی توانیم صبح زود بیدار شویم؟

مشکل کار اینجاست که اکثر ما از بیدار شدن زودتر از زمانی که واقعاً مجبور به این کار می شویم متنفریم و این حس آشنایی برای اکثریت ماست. اگر شما هم به ایده ی صبح زود بیدار شدن و عادت کردن به این کار علاقه دارید، اما با شنیدن صدای ساعت از مواجه شدن با یک روز جدید احساس انزجار می کنید، نگران نباشید.

به کارگیری استراتژی های بسیار ساده ی زیر به شما کمک می کند هر روز مثل فنر از رختخواب خود بیرون بپرید، روز خود را بهتر آغاز کنید و از مزایای سحرخیزی لذت ببرید.

چطور سحرخیز شویم؟

برای صبح زود بیدار شدن لازم است که قدم به قدم پیش بروید. بهترین متد برای تغییر ساعت خواب بدن روش پله ای و قدم به قدم است. اما منظور از روش پله ای چیست؟ فرض کنید هر روز صبح عادت دارید که ساعت 10 یا 11 قبل از ظهر از خواب بیدار شوید. (یا حتی 8 بیدار می شوید و می خواهید آن را به 6 نزدیک کنید) همه ما می دانیم که ساعت 10 بیدار شدن به طور کلی باعث نابود کردن روز کاری شما خواهد شد. پس باید تغییری در ساعات خواب خود به وجود بیاورید. اینکه تصمیم بگیرید به یکباره ساعت 11 را به 6 صبح تبدیل کنید عملا غیر ممکن و اگر هم یک یا دو روز این کار را انجام دهید بلند مدت از آن تبعیت نخواهید کرد چرا که جسمی و روحی آمادگی آن را ندارید.

اما در روش پله ای به این صورت عمل می کنیم که: 2 هفته را به عنوان دو هفته ی هدف در نظر بگیرید در این 14 روز روزانه هر رزو و به مرور 10-15 دقیقه زودتر بیدار شوید. اگر همین کار را به مدت 14 روز متوالی انجام دهید در پایان هفته دوم 3 ساعت و نیم عادت خواب خود را جلو انداخته اید. در صورت نیاز این تکنیک را به 3 هفته یا حتی یک ماه ارتقا دهید.

این تکنیک بایستی در دوره طولانی مدت انجام شود. در صورتی که در یک روز 3 ساعت زودتر از خواب بیدار شوید، سردرد و بی حوصلگی به سراغتان می آید و احتمالا روز بعد به همان عادت دیر از خواب بیدار شدن بر می گردید. پس برای تاثیر طولانی مدت بایستی بدن را کم کم و با آرامش تغییر داد. نکته مهم اینجاست که یک فرد بالغ باید 6 الی 8 ساعت خواب مفید داشته باشد. پس برنامه ریزی برای به موقع خوابیدن و تا دیر وقت بیدار نماندن هم مکمل این هدف و برنامه ریزی شما خواهد بود.

1. از شب قبل شروع کنید

پژوهش های بسیاری میان خواب REM و میزان انگیزه ی فرد در طول روز ارتباط معناداری یافته اند. خواب REM به مرحله ای از خواب گفته می شود که با حرکات سریع چشم همراه است و شخص در آن رویا می بیند. اگر استراحت شما از کیفیت لازم، و همچنین چندین چرخه خواب REM برخوردار نباشد، سطح انگیزه و انرژی تان هنگام بیدار شدن و برخاستن از رختخواب هنگام صبح پایین خواهد بود.

یکی از راه های مقابله با این مشکل این است که برنامه ی منظمی برای پیش از خواب خود داشته باشید که شما را برای استراحتی با کیفیت آماده کند. برخی از راهکارهایی که کارآفرینان موفق برای به خواب رفتن و حفظ کیفیت خواب خود مورد استفاده قرار می دهند از این قرار اند:

  • مصرف کافئین را محدود کنید: ایلان ماسک، مؤسس تسلا و اسپیس اکس، اعتراف می کند زمانی تمام روز نوشیدنی های کافئین دار مصرف می کرده است، اما در حال حاضر مصرف آن را حد اکثر به یک تا دو لیوان در روز کاهش داده است تا به این ترتیب بتواند بهتر بخوابد.
  • از وسایل الکترونیکی دوری کنید: قرار گرفتن در معرض روشنایی نمایشگر موبایل، تبلت یا لپتاپ درست قبل از خواب، می تواند بر الگوهای خواب بدن شما اثر منفی داشته باشد. به همین دلیل است که آریانا هافینگتون، یکی از مؤسسین و سردبیر هافینگتون پست، هنگام خواب موبایل خود را در اتاق دیگری می گذارد.
  • مطالعه قبل از خواب: بیل گیتس، هر شب پیش از خواب یک ساعت (معمولاً بیوگرافی، کتاب های تاریخی، و نشریات دوره ای) مطالعه می کند تا بتواند بهتر به خواب برود.

2. شب  زنده  داری را ترک کنید

دکتر سلبی هریس، متخصص خواب در مرکز پزشکی مونتفور می گوید، اختلال خواب، توجیه این نکته است که گاهی پس از 8 ساعت خواب احساس می کنیم فقط 4 ساعت خوابیده ایم. معمولاً اگر ساعت چرخه ی خواب ما رد شود، 5 تا 7 مرتبه بیدار شدن در طول شب امری عادیست؛ و پس از این بیدار شدن ها دوباره به خواب می رویم و اغلب این بیدار شدن های کوتاه را به خاطر نمی آوریم. اما مادامی که سن بالاتر می رود، یک یا دو مورد از این بیدار شدن های شبانه را به خاطر می آوریم، اما تکرار و تعدد آن ها منجر به احساس کسالت در صبح می شود، که دلیل آن خوابی از هم گسیخته است. بعلاوه، متخصصان دانشگاه جان هاپکینز دریافتند که تاثیر خواب منقطع بر خلق  و خو به طور کلی بسیار ناخوشایندتر از مشکلات مرتبط با کم خوابی است. بنابراین 6 ساعت خواب کامل فرد را پرانرژی تر و سرزنده تر از 8 ساعت خواب منقطع نگه می دارد.

3. محل مناسب برای خواب

ایجاد فضایی مناسب نیز به کیفیت خواب کمک می کند. اتاق خواب خود را تا حد ممکن تاریک کنید، روی ساعت زنگدار خود را به سمتی دیگر برگردانید و اگر در منطقه ای پر سر و صدا زندگی می کنید می توانید از دستگاه های تولید کننده ی صداهای محیطی یا وسیله ای مثل پنکه برای پوشش دادن این سر و صدا ها استفاده کنید.

4. خواب سالم داشته باشید

دکتر جیمز ویات، مدیر مرکز پزشکی دانشگاه شیکاگو معتقد است، اگرچه کوبیدن روی دکمه ی ساعت زنگ دار مانند این است که هر روز صبح کلید بخت آزمایی را فشرده اید، اما صدمات آن به مراتب بیش تر از فواید آن است. هنگامی که فرد در حال بیدار شدن است، بدن هنوز در حالت سکون، رکود ذهنی و جسمی به سر می برد که پس از 15 دقیقه از بین می رود.

به خواب رفتن دوباره شما را به خوابی سبک و از هم گسیخته فرو می برد، که البته خواب سودمندی نیست! و مجدداً پس از به صدا در آمدن زنگ ساعت برای بار دوم بدن به حالت سکون پس از بیداری فرو می رود. تکرار زنگ ساعت و خواب دوباره منجر به احساس گیجی بیشتری نسبت به بیدار شدن در دفعه ی اول می شود.

بعلاوه، لورا وندرکم، مولف کتاب من می دونم او چه می کند و اغلب افراد موفق پیش از صبحانه چه می کنند، می گوید، خاموش کردن زنگ ساعت و خوابیدن دوباره مقداری از انرژی فرد را می رباید، اما آگاه باشید که ذخیره ی انرژی روزانه ی ما محدود است. افراد موفق زنگ ساعت را خاموش نمی کنند تا دوباره بخوابند، بلکه آن را سیخونک کوچکی قلمداد می کنند که آنها را از رختخواب بلند می کند.

5. بعد از بیدار شدن، فعالیت های لذت بخش داشته باشید

تله ایی که اکثر افراد در آن گیر می افتند این است که فعالیت های صبح را بر حسب “بایدها”، همچون دویدن، انتخاب می کنند، حال آنکه باید فعالیت هایی خوشایندتری را برگزینند. این امر نه تنها اهدافی که در روز در پیش دارید را نابود می کند، بلکه سحرخیزی که به خودی خود سخت است را عذاب آور می کند.

وندرکم می گوید، انسان قادر به تحمل رنج طولانی مدت نیست، پس اگر قصد ورزش دارید، ورزشی را بیابید که آنقدر به آن علاقه مند باشید که حتی به خاطر آن ساعت کوک کنید. حتی شغلی را برگزینید که انگیزه ی کافی برای بیدار شدن به قصد آن را داشته باشید. بهتر است به خاطر خودمان به فعالیت هایی که از آن لذت می بریم بپردازیم، نه به کارهایی که مجبور به انجام آن هستیم.

6. ببینید چرا صبح زود بیدار شدن برای شما مهم است

ایجاد هر نوع تغییری بدون دانستن علت اهمیت آن در وهله ی اول، برای افراد دشوار است. چرا صبح زود بیدار شدن برای شما اهمیت دارد؟ چرا می خواهید صبح ها بازده بیشتری داشته باشید؟ آیا فکر می کنید عادت کردن به سحرخیزی در نهایت به کاهش وزن و بهبود ترکیب اندامتان کمک خواهد کرد و باعث می شود در طول روز اعتماد به نفس و انرژی بیشتری داشته باشید؟

شاید هم زود بیدار شدن را راهی برای بهره مندی از وقت بیشتر می دانید؛ وقتی که می توانید آن را برای انجام کارهایی که دوست دارید صرف کنید (مثل مطالعه، نوشتن، و یا مراقبه). اگر بدانید چرا می خواهید صبح زود بیدار شوید، خواهید دید که تغییر برایتان آسانتر خواهد شد.

7. از دکمه ی «اسنوز SNOOZE» استفاده نکنید

معمولاً صبح ها چند بار از دکمه ی اسنوز Snooze گوشی و یا ساعت زنگدار استفاده می کنید؟ شاید تصور کنید وقتی ساعت زنگ می خورد، چند دقیقه خواب بیشتر می تواند احساس خوبی به شما بدهد، اما واقعیت درست خلاف این است. استفاده از دکمه ی اسنوز شما را خسته تر می کند. این کار چرخه ی خواب شما را بر هم می زند و باعث می شود تمام طول روز احساس خستگی و خواب آلودگی داشته باشید.

علاوه بر این، وقتی اولین کاری که در آغاز روز جدید انجام می دهید فشردن دکمه ی اسنوز است، عملاً روز خود را با تعلل آغاز کرده اید. این کار پیامی به ناخودآگاه شما می فرستد مبنی بر اینکه حتی برای بیرون آمدن از رختخواب هم از خودفرمانی لازم برخوردار نیستید و این، شروع خوبی برای یک روز تازه نیست.

چطور از دکمه ی اسنوز استفاده نکنیم!

چطور باید عادت استفاده از دکمه ی اسنوز را ترک کرد؟ برای این کار می توانید ساعت یا موبایل خود را جایی دور تر از تخت قرار دهید، به گونه ای که برای خاموش کردن زنگ آن مجبور باشید از رختخواب خود بیرون بیایید. پیشنهاد دیگر این است که دکمه ی اسنوز ساعت خود را با چسب یا هر شیوه ی دیگری از کار بیندازید. به این ترتیب دیگر شانس استفاده از آن را نخواهید داشت.

8. عادات صبحگاهی خود را «به آرامی» تغییر دهید

تغییر یکباره ی عادات صبحگاهی با مثلاً 4 صبح بیدار شدن در حالی که در حالت عادی تا ظهر می خوابیدید، می تواند پیروی از این برنامه ی جدید را برایتان غیر ممکن یا حداقل بسیار دشوار کند.

در عوض، روی تغییرات کوچکی کار کنید که بتوانید کم کم بر شدتشان بیفزایید. این کار به شما انگیزه ی بیشتری می بخشد، تمرکزتان را افزایش می دهد، آرامش شما را بالا می برد و کمک می کند راه درست برای دست یافتن به تغییرات پایدار را یاد بگیرید.

برای مثال، اگر در حالت عادی ساعت 7 صبح بیدار می شوید، برای فردا ساعت خود را روی 6:45 تنظیم کنید. وقتی به بیدار شدن در ساعت 6:45 عادت کردید، 6:30 را امتحان کنید. هر بار ساعت بیدار شدن خود را تنها 15 دقیقه عقب بکشید و به این ترتیب تقریباً بدون هیچ زحمتی قادر خواهید بود هر روز صبح زود بیدار شوید.

9. فعالیت هایی را برای صبح انتخاب کنید که از انجام دادنشان لذت می برید

بیدار شدن پیش از طلوع آفتاب به خودی خود دشوار است، چه برسد به اینکه بخواهید در این زمان به کارهایی بپردازید که علاق ای به انجامشان ندارید. این باعث می شود برنامه ی جدید برایتان حکم شکنجه را پیدا کند. به همین دلیل است که باید برنامه ی صبح های خود را با فعالیت هایی پر کنید که واقعاً به آنها علاقه دارید. کارهایی که باعث می شوند نسبت به خودتان احساس بهتری پیدا کنید و جهت بهتری به زندگی تان بدهید.

از جمله فعالیت هایی که انجامشان در صبح اول وقت برای خیلی ها لذتبخش و سازنده است می توان حرکات کششی، مدیتیشن، شکرگزاری، و وقت گذراندن با دیگر اعضای خانواده را نام برد. برای خودتان فهرستی تهیه کنید که کشش لازم برای بیرون کشیدن شما از رختخواب را داشته باشد و روز خوبی برایتان رقم بزند.

10. تهیه ی لیستی از کارهای روز بعد در ساعت ناهار

هنوز روز به اتمام نرسیده و شما از ما می خواهید راجع به فردا فکر کنیم؟ واقعیت این است که هر چه به انتهای روز نزدیک می شوید، احتمال و انگیزه ی اینکه حقیقتاً درباره ی کارهای فردا فکر کنید کم تر می شود.

هر چه زودتر برنامه ریزی کنید، بهتر است. سلیک معتقد است ساعات حول و حوش ناهار بهترین زمان است، همین امر موجب می شود تا روز بعد را با نظم و ترتیب بیشتری آغاز کنید و از احساس پریشانی و بی برنامگی روز خلاص  شوید. او می گوید، از این همه شفافیت در تصمیم گیری و بهره وری موثر از زمان متعجب خواهید شد. بدین ترتیب صبح ها با هراس از خواب بیدار نمی شوید، زیرا چیزی برای هراس وجود ندارد.

حرف پایانی

این هم از 10 راهکار ساده که با استفاده از آنها می توانید صبح دلپذیر تر و سازنده تری داشته باشید. حال، تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک یا همه ی آن ها را امتحان کنید. کسی چه می داند، شاید رابطه ی «عشق و نفرت» شما با صبح زود، تبدیل به رابطه ای صد درصد عاشقانه شود که تا آخر عمر در کنار شما باشد.

توجه: اطلاعات موجود در مجله اینترنتی زوم لایف، از منابع معتبر خارجی تهیه و ترجمه شده است اما جایگزین هیچ یک از نسخه هایی که پزشکان می نویسند، نیست. اگر فکر می کنید مشکل پزشکی دارید، لطفاً برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.