تکنولوژی

چگونه با دستور chfn و usermod  اطلاعات حساب های کاربری در لینوکس را تغییر دهیم؟

مشخصات حساب کاربری در لینوکس صرفاً نام کاربری و پسورد نیست. نکته ی جالب این است که می توان ویژگی های مختلفی یک حساب کاربری را با اجرا کردن دستوراتی در محیط ترمینال تغییر داد و در واقع با استفاده از واسط خط دستور، حساب های کاربری را مدیریت کرد. برای تغییر دادن حساب های کاربری و اطلاعات کاربران می توانید از دو دستور chfn و usermod که هر یک آپشن هایی دارند، استفاده کنید.

در این مقاله با دستورات chfn و usermod در Linux آشنا می شویم.

نام و اطلاعات حساب کاربری در لینوکس

در Linux و سیستم عامل های شبیه به Unix، برای استفاده از کامپیوتر می بایست از حساب کاربری استفاده کرد. هر حساب کاربری یک نام مشخص دارد که با استفاده از آن می توانید لاگین کنید. به صورت پیش فرض نام فولدر خانه مشابه نام حساب کاربری است.

اما حساب کاربری ویژگی ها و اطلاعات دیگری نیز دارد. به عنوان مثال اطلاعات واقعی در مورد کاربران نظیر نام و نام خانوادگی به صورت کامل، شماره تلفن دفتر و محل کار، شماره تلفن شخصی و غیره، اطلاعاتی است که می توان برای حساب های کاربری تعریف کرد. در کامپیوترهای لینوکسی که تعداد زیادی کاربر از آن استفاده می کند، استفاده از این مشخصه ها در تعریف حساب های کاربری بسیار مفید است اما در عین حال در کامپیوترهای شخصی نیز می توان از این موارد استفاده کرد.

GECOS field و ذخیره کردن اطلاعات کاربر

مدت ها پیش کاربران Unix برای پرینت کردن، مجبور بودند اطلاعات را به مین فریم (کامپیوتر عظیم و اصلی) خاصی با سیستم عامل GECOS ارسال کنند. برای ارسال اطلاعات، ذخیره کردن اطلاعات حساب کاربری و استفاده از آن برای تأیید هویت ضروری بود. GECOS field برای ذخیره اطلاعات حساب های کاربری به کار می رفت و اکنون پس از سال ها تغییر و پیشرفت نیز مشخصه های حساب کاربری با عنوان کلی GECOS field در فایلی که در مسیر /etc/passwd قرار گرفته، ذخیره می شود، حاوی اطلاعات حساب کاربری است. البته در حال حاضر فقط نام کاربری و پسورد در این فایل ذخیره نمی شود بلکه موارد زیر در آن موجود است:

  • نام حساب کاربری
  • شناسه کاربری یا user ID
  • شناسه گروه یا group ID
  • آدرس فولدر خانه مربوط به حساب کاربری
  • shell مربوط به لاگین کاربر

می توان با دستوراتی مثل finger و pinky اطلاعات هر حساب کاربری را استخراج کرد و نمایش داد.

آشنایی با دستور chfn و روش استفاده از آن

دستور chfn که مخفف change finger information است، برای نوشتن اطلاعات یا تغییر اطلاعات موجود در GECOS field کاربرد دارد. اطلاعات به صورت لیستی است که آیتم های آن با : و مقدار آیتم ها با ویرگول یا , جدا می شود.

chfn در برخی نسخه ها و توزیعات لینوکس موجود است و در برخی می بایست آن را نصب کرد. به عنوان مثال در Ubuntu 18.04.1 یا Manjaro 18.1.0 به صورت پیش فرض قابل استفاده است اما در Fedora 31 می بایست آن را نصب کنید.

برای نصب کردن می بایست از ابزار مدیریت پکیج ها که در توزیعات مختلف لینوکس متفاوت است، استفاده کنید. به عنوان مثال در فدورا می توانید دستور زیر را در ترمینال اجرا کنید تا دانلود و نصب chfn انجام شود:

sudo dnf install util-linux-user

اما شیوه ی استفاده از chfn: برای نمایش اطلاعات یک حساب کاربری خاص، کافی است پس از chfn نام حساب کاربری را تایپ کنید. اگر بخواهید تمام اطلاعات نمایش داده شود، می بایست از آشپن -l که مخفف long format یا فرمت طولانی است، استفاده کنید. به مثال زیر توجه کنید:

chfn dave -l

به این ترتیب اطلاعات حسابی با نام dave نمایش داده می شود:

همان طور که در تصویر فوق مشاهده می کنید، آدرس فولدر خانه و نام حساب کاربری و مسیر shell پیش فرض آن ذکر شده است. با chfn می توان این اطلاعات را تغییر داد و به عنوان مثال از اطلاعات واقعی شخص موردنظر استفاده کرد.

در صورت استفاده نکردن از آپشن -l، طبعاً اطلاعات به شکل متفاوتی نمایش داده می شود.

chfn dave

همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، خروجی دستور فوق حالت تعاملی دارد. به عبارت دیگر هر مشخصه از حساب کاربری از GECOS field استخراج شده و در براکت یا [] نمایش داده می شود.می توانید مقدار جدید را تایپ کنید و در عین حال اگر بخواهید مقدار فعلی حفظ شود، می توانید کلید Enter را فشار دهید.

همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، شماره اتاق و تلفن کاری و تلفن منزل را در مشخصات یک حساب کاربری ثبت کرده ایم:

در نهایت برای چک کردن اطلاعات حساب کاربری موردبحث، دستور finger را به همراه آپشن -l اجرا می کنیم:

finger dave -l

همان طور که متوجه شده اید در مورد نام کامل شخص سوال نشده است. برای تغییر و ثبت نام کامل کاربر می بایست دستور chfn را با دسترسی ادمین و در واقع پس از sudo تایپ و اجرا کنید. البته نیازی به اجرا کردن مجدد فرآیند تغییر اطلاعات نیست بلکه می توانید هر مشخصه ی دلخواهی از حساب کاربری را به صورت تکی ویرایش کنید و تغییر دهید.

تغییر مشخصه ای از حساب کاربری با sudo chfn

برای تغییر دادن یکی از مشخصات حساب کاربری می بایست از آپشن مربوطه استفاده کنید. به عنوان مثال اگر بخواهید نام و نام خانوادگی کامل شخصی را تغییر بدهید، می بایست پس از دستور chfn از آپشن -f یا Full Name استفاده کنید. البته در این مورد استفاده از sudo نیز ضروری است. در مثال زیر نام کامل حساب کاربری dave به صورت Dave McKay ثبت می شود:

sudo chfn -f “Dave McKay” dave

و برای چک کردن مشخصات حساب، مجدداً از فرمان finger استفاده می شود:

همان طور که می بینید نام کامل روبروی عبارت Name: ذکر شده است.

اما دیگر آپشن ها: برای تغییر دادن شماره ی اتاق از آپشن -r استفاده می شود. پس از این آپشن، شماره اتاق و در نهایت نام حساب کاربری را تایپ کنید. به مثال زیر توجه فرمایید:

sudo chfn -r 633 dave

البته در برخی توزیعات لینوکس می بایست از آپشن -o برای تنظیم کردن شماره اتاق در دفتر استفاده کنید که روش کار مشابه استفاده از آپشن -r است. اگر در مورد آپشن ها مطمئن نیستید، از فرمان man استفاده کنید تا اطلاعات کامل در مورد فرمان chfn و تمام آپشن های آن نمایش داده شود:

man chfn

برای تغییر یا تعریف کردن شماره تلفن کاری، از آپشن -w که مخفف Work Phone Number است، استفاده کنید. می بایست شماره تلفن را پس از این آپشن و قبل از نام حساب کاربری ذکر کنید، درست مثل نمونه ی زیر:

sudo chfn -w 555-1122 dave

تغییر شماره تلفن منزل نیز با آپشن -h که مخفف Home Phone Number است، صورت می گیرد. به مثال زیر توجه کنید:

sudo chfn -h 555-6576 dave

و فراموش نکنید که می توانید از دستور finger برای چک کردن اطلاعات حساب کاربری استفاده کنید:

finger dave -l

استفاده از chfn برای تغییر دیگر حساب های کاربری

می توانید در نقش مدیر آی تی و شبکه در یک شرکت و سازمان، از دستور chfn استفاده کنید و به عبارت دیگر اطلاعات حساب های کاربری دیگر را با این دستور تغییر دهید. اما قبل از تغییر شاید نیاز به چک کردن اطلاعات کامل حساب های کاربری دیگران باشد. می توانید از دستور finger و آپشن -l برای این مهم استفاده کنید. کافی است نام حساب کاربری موردنظر را پس از finger و قبل از آپشن -l تایپ کنید:

finger mary -l

برای ثبت اطلاعات اصلی حساب کاربری می توانید از chfn با دسترسی ادمین استفاده کنید. تنها تفاوت این است که نام حساب کاربری تغییر می کند:

sudo chfn mary

در این صورت در مورد هر یک از مشخصه ها سوال می شود و مقدار فعلی داخل براکت نمایش داده می شود. می توانید هر مشخصه را به شکل دلخواه تعریف کرده و ویرایش کنید. همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، با توجه به اینکه از sudo استفاده کردیم،  در ابتدا در مورد نام کامل یا Full Name نیز سوال می شود:

آخرین آیتمی که سوال شده، Other یا سایر است. البته این مورد در همه ی نسخه های chfn سوال نمی شود و به علاوه اگر chfn را با دسترسی ادمین اجرا کنید، سوال می شود. به عبارت دیگر در صورت اجرا کردن فرمان زیر، این آیتم را مشاهده نخواهید کرد.

chfn dave

در مشخصه ای با نام Other می توانید هر اطلاعات و توضیح دلخواهی در مورد حساب کاربری یا شخص موردنظر را قرار بدهید. برای ویرایش کردن آن نیز می بایست از آپشن -o که مخفف other است، استفاده کنید.

نکته ی دیگر این است که می توانید با دستور less، محتویات فایل اطلاعات حساب کاربری که در مسیر /etc/passwd ذخیره می شود را به راحتی چک کنید:

less /etc/passwd

و نمونه ای از کاربرد آپشن -o برای تغییر دادن سایر اطلاعات حساب کاربری:

sudo chfn -o “HTG Freelancer” dave

و در نهایت استفاده از دستور less برای چک کردن محتویات فایل اطلاعات کاربر:

less /etc/passwd

اگر نسخه ای از chfn در لینوکس شما نصب شده که از آپشن -o برای تغییر سایر اطلاعات پشتیبانی نمی کند، راهکار جایگزین استفاده از دستور usermod است که در ادامه به آن می پردازیم.

آشنایی با usermod و آپشن های آن

دستور usermod برای تغییر دادن برخی ویژگی های حساب های کاربری طراحی شده است. به عنوان مثال می توانید حساب کابری را از گروه هایی حذف کنید و در گروه هایی اضافه کنید و همین طور shell پیش فرض حساب کاربری را تغییر دهید. کاربرد دیگر این است که می توانید GECOS field را مستقیماً تغییر بدهید!

به عنوان مثال فرض کنید حساب کاربری با نام mary موردتوجه است. ابتدا با فرمان زیر، محتویات فایل اطلاعات کاربری چک شده و خطی که در آن کلمه ی mary به کار رفته، نمایش داده می شود. این خط در حقیقت مشخصه های حساب کاربری است که همان طور که اشاره کردیم، موارد با : و , جدا می شوند:

grep mary /etc/passwd

همان طور که در تصویر فوق مشاهده می کنید، مشخصه ها به ترتیب زیر است:

  • نام حساب کاربری
  • پسورد که با حرف x به منظور حفظ حریم خصوصی و امنیت نشان داده شده است و در فایلی در مسیر /etc/shadow ذخیره شده است.
  • شناسه کاربر
  • شناسه گروه کاربر
  • GECOS field
  • مسیر فولدر خانه
  • shell باز شده حین لاگین کردن کاربر

مقدار هر یک از موارد نیز با ویرگول جدا شده است که شامل نام کامل، شماره اتاق و شماره تلفن کاری و شماره تلفن منزل و سایر اطلاعات می شود.

اما نکته ی مهم در تغییر اطلاعات به کمک usermod:

قبل از هر چیز توجه کنید که می بایست اطلاعات را به صورت کامل ذکر کنید چرا که دستور usermod تمام مشخصه های حساب کاربری که به آن GECOS field می گوییم را به یکباره جایگزین می کند و تغییر می دهد. به عنوان مثال اگر فقط نام کامل حساب کاربری را تایپ کنید، تنها مشخصه ای که ذخیره می شود، همین مورد است و سایر اطلاعات حذف خواهد شد!

با یک مثال روش کار روشن می شود: فرض کنید می خواهیم شماره اتاق شخصی با حساب کاربری mary را تغییر بدهیم. در این صورت تمام اطلاعات قبلی را تایپ می کنیم و بخش شماره اتاق را تغییر می دهیم. دقت کنید که قبل از فرمان usermod  از sudo استفاده کنید تا با دسترسی ادمین اجرا شود و همین طور از آپشن -c یا comment به منظور تایپ کردن رشته یا استرینگ اطلاعات حساب کاربری استفاده کنید. به دستور زیر توجه کنید:

sudo usermod -c “Mary Carol Quinn,405,5559654,555-7704,Linux Advocate” mary

پس از این ویرایش، با اجرا کردن فرمان زیر می توان خط حاوی اطلاعات حساب کاربری mary را چک کرد:

grep mary /etc/passwd

به همین ترتیب استفاده از دستور finger با آپشن -l برای بررسی صحت اطلاعات جدیدی که تایپ شده، توصیه می شود.

می 21, 2023

| بدون دیدگاه

اهداف آزمون متخصص BSD

مبحث 711: نصب BSD و مدیریت نرم افزار

711.1 نصب سیستم عامل BSD(وزن: 3)



حوزه های دانش کلیدی:

سیستم عامل های FreeBSD، NetBSD و OpenBSD را با استفاده از گزینه های پیش فرض نصب کنید.

سیستم عامل نصب شده FreeBSD، NetBSD یا OpenBSD موجود را ارتقا دهید.

نوع و نسخه سیستم عامل نصب شده را تعیین کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده برای آزمون متخصص BSD آمده است:

  • مشترک:
    • uname
  • FreeBSD:
    • bsdinstall
    • freebsd-update
  • NetBSD:
    • sysinst
  • OpenBSD:
    • bsd.rd

711.2 نرم افزار و مدیریت بسته BSD (وزن: 4)

حوزه های دانش کلیدی:

• داوطلبان باید مکانیسم های مدیریت نرم افزار در سیستم های BSD را درک کنند.

• بسته های باینری از پیش کامپایل شده را نصب، جستجو و حذف نصب کنید.

• از پورت ها برای کامپایل نرم افزار استفاده کنید.

• تعیین کنید کدام نرم افزار نصب شده دارای به روز رسانی های معلق یا آسیب پذیری های امنیتی برجسته است و ارتقاهای موجود را نصب کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده برای آزمون متخصص BSD آمده است:

  • مشترک:
    • make
  • FreeBSD:
    • pkg install
    • pkg delete
    • pkg info
    • pkg upgrade
  • NetBSD:
    • pkg_admin
    • pkg_add
    • pkg_delete
    • pkg_info
  • OpenBSD:
    • pkg_add
    • pkg_delete
    • pkg_info

711.3 پیکربندی راه اندازی سیستم BSD (وزن: 3)

حوزه های دانش کلیدی:

• فرآیند بوت هر سیستم عامل BSD را درک کنید.

• نقش و اصول یک بوت لودر، از جمله مراحل بوت لودر BSD را درک کنید.

• از اسکریپت های راه اندازی rc برای شروع، توقف، راه اندازی مجدد و بررسی وضعیت سرویس ها استفاده کنید.

• پیکربندی سرویس ها برای شروع در زمان راه اندازی.

• یک سیستم BSD را راه اندازی و راه اندازی مجدد کنید.

• یک سیستم BSD را در حالت تک کاربره قرار دهید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • boot(8)
    • rc
    • /etc/rc.conf
    • /etc/rc.d/
    • inetd
    • shutdown
  • FreeBSD:
    • service
  • NetBSD:
    • service
  • OpenBSD:
    • rcctl

711.4 پیکربندی سخت افزار (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• تعیین کنید چه سخت افزاری روی یک سیستم نصب شده است.

• تعیین کنید که کدام سخت افزار در زمان بوت شناسایی شده است.

• ابزارهای ویژه BSD که می توانند برای عیب یابی و دستکاری دستگاه های PCI، ATA و SCSI استفاده شوند.

• مشاهده، بارگیری و بارگذاری ماژول های هسته.

• در دسترس بودن ماژول های هسته در سیستم عامل های مختلف BSD.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • dmesg
    • /boot/loader.conf
  • FreeBSD:
    • camcontrol
    • devinfo
    • pciconf
    • kldstat
    • kldload
    • kldunload
  • NetBSD:
    • atactl
    • pcictl
    • scsictl
    • modstat
    • modload
    • modunload
  • OpenBSD:
    • atactl
    • scsi

711.5 پارامترهای هسته BSD و سطح امنیت سیستم(وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• مفهوم MIB های هسته را درک کنید.

• MIB ها را مشاهده کنید و MIB ها را در زمان اجرا و به طور دائم تغییر دهید.

• مفهوم و محدودیت های سطوح امن BSD را درک کنید.

• درک کنید که در چه شرایطی می توان سطح امن را بالا یا پایین برد.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • init
    • sysctl
    • /etc/sysctl.conf
  • OpenBSD:
    • config
    • /etc/boot.conf

موضوع 712: دستگاه های ذخیره سازی و سیستم های فایل BSD

712.1 پارتیشن بندی BSD و برچسب های دیسک (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• مفاهیم جداول پارتیشن دیسک و برچسب های دیسک را درک کنید.

• جدول پارتیشن دیسک،بوت رکورد اصلی یا برچسب دیسک را مشاهده، ایجاد یا ویرایش کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • fdisk
    • disklabel
  • OpenBSD:
    • installboot

712.2 ایجاد سیستم های فایل و حفظ یکپارچگی آنها (وزن: 1)

حوزه های دانش کلیدی:

• سیستم های فایل UFS و ZFS ایجاد کنید.

• استفاده از فضای دیسک و فضای موجود را تعیین کنید.

• سازگاری یک سیستم فایل UFS یا سلامت یک استخر ZFS را بررسی کنید.

• آگاهی از بکاپهای فوری ZFS.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • newfs
    • fsck
    • du
    • df
  • FreeBSD:
    • zpool
  • NetBSD:
    • zpool

712.3 کنترل نصب و جداسازی سیستم های فایل (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• تعیین کنید که کدام سیستم فایل محلی در حال حاضر نصب شده است.

• سیستم های فایل UFS یا ZFS را نصب و جدا کنید.

• پیکربندی فایل سیستم هایی که در زمان بوت نصب می شوند.

• خطاهای نصب را برطرف کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • mount
    • umount
    • /etc/fstab
    • df
  • FreeBSD
    • zfs
  • NetBSD
    • zfs

712.4 مدیریت مجوزها و مالکیت فایل (وزن: 3)

حوزه های دانش کلیدی:

• مجوزهای سنتی یونیکس را درک کنید.

• مشاهده و تغییر مجوزها با استفاده از سیمبولیک و اکتال.

• بیت SUID، بیت SGID و بیت استیکی را درک کرده و از آن استفاده کنید.

• مجوزهای فایل و دایرکتوری پیش فرض را تنظیم کنید.

• مشاهده و تغییر مالکیت فایل ها و دایرکتوری ها.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • chown
    • chgrp
    • ls
    • chmod
    • umask

712.5 ایجاد و تغییر پیوندهای سخت و نمادین (وزن: 1)

حوزه های دانش کلیدی:

• تفاوت بین پیوندهای سیمبولیک و سخت را درک کنید.

• ایجاد، مشاهده و حذف هر دو نوع پیوند.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • ln
    • ls
    • rm(1)

712.6 جستجو و پیداکردن فایلها و پوشه ها ی BSD و چیدمانشان (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• چیدمان دایرکتوری مورد استفاده توسط سیستم های BSD را درک کنید.

• بدانید از کدام ابزارهای کمکی می توان برای یافتن باینری ها، منبع، صفحات مدیریتی و فایل ها استفاده کرد.

• پایگاه داده مکان یابی را به روز کنید.

• از Find برای مکان یابی فایل ها استفاده کنید، از جمله استفاده از معیارهای جستجو مانند زمان آخرین تغییر، اندازه، نوع، پرچم فایل، UID یا GID، مجوزها یا الگوی متنی.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • whatis
    • whereis
    • which
    • locate
    • locate.updatedb
    • find
    • hier(7)

<

موضوع 713: مدیریت پایه سیستم BSD

713.1 مدیریت حساب های کاربری و گروه ها (وزن: 3)

حوزه های دانش کلیدی:

• ایجاد، تغییر و حذف حساب های کاربری و سیستم و همچنین گروه ها.

• مدیریت عضویت در گروه.

• قفل و باز کردن حساب ها.

• رمز عبور کاربر را تغییر دهید.

• ویژگی های کاربر، مانند پوسته پیش فرض را تغییر دهید.

• کنترل کنید که کدام فایل ها در دایرکتوری اصلی کاربر جدید در حین ایجاد حساب کپی شوند.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • adduser
    • passwd
    • chpass
    • chfn
    • chsh
    • vipw
    • nologin
    • id
    • groups
    • who
    • whoami
    • su(1)
    • /usr/share/skel/
  • FreeBSD:
    • pw
    • rmuser
  • NetBSD:
    • user
    • useradd
    • userinfo
    • usermod
    • userdel
  • OpenBSD:
    • user
    • useradd
    • userinfo
    • usermod
    • userdel
    • rmuser

713.2 خودکارسازی وظایف مدیریت سیستم با زمانبندی کارها (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• اسکریپت های سیستم دوره ای را درک کنید.

• پیکربندی کنید که کدام اسکریپت های سیستم دوره ای روزانه، هفتگی و ماهانه اجرا شوند.

• یک اسکریپت سیستمی دوره ای را به صورت دستی اجرا کنید.

• تفاوت بین crontab سیستم و crontabs کاربر، از جمله تمام فیلدهای موجود را درک کنید.

• از ویرایشگر crontab برای ایجاد یا ویرایش یک crontab کاربر استفاده کنید.

• کنترل کنید که کاربران می توانند کرونتب های خود را ایجاد کنند.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • crontab
    • cron
    • crontab
    • /var/cron/allow
    • /var/cron/deny
  • FreeBSD:
    • /etc/defaults/periodic.conf
    • periodic
  • NetBSD:
    • /etc/daily.conf
    • /etc/weekly.conf
    • /etc/monthly.conf
    • /etc/security.conf
  • OpenBSD:
    • daily
    • weekly
    • monthly

713.3 حفظ زمان سیستم (وزن: 1)

حوزه های دانش کلیدی:

• مفاهیم NTP را درک کنید.

• NTP را پیکربندی کرده و به صورت دستی با سرور زمان همگام سازی کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • ntpd
    • /etc/rc.conf
    • date
  • FreeBSD:
    • /etc/ntp.conf
    • ntpq
  • NetBSD:
    • /etc/ntp.conf
    • ntpq
  • OpenBSD:
    • /etc/ntpd.conf

713.4 System Logging (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• لاگ سیستم و محل فایل های لاگ را درک کنید.

• مشاهده فایل های لاگ، از جمله لاگهای در حال ثبت ویا فشرده و آرشیو شده.

• پیکربندی روتیت لاگ بر اساس زمان یا اندازه.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • newsyslog
    • /etc/newsyslog.conf
    • /etc/syslog.conf
    • tail
    • grep
    • zgrep
    • zless
    • zmore
    • dmesg
  • FreeBSD:
    • bzcat
  • NetBSD:
    • bzcat

713.5 اصول اولیه سیستم ارسال نامه الکترونیکی (MTA) (وزن: 1)

حوزه های دانش کلیدی:

• نقش عامل انتقال نامه (MTA) را درک کنید.

• تعیین کنید که کدام MTA در سیستم استفاده می شود.

• یک نام مستعار ایمیل برای Sendmail و Postfix ایجاد کنید.

• Sendmail و Postfix را برای استفاده از یک رله برای نامه های خروجی پیکربندی کنید.

• صف ایمیل را مشاهده و پاک کنید.

• تفاوت بین نوع فرمت فایل مقصد ایمیل mbox و maildir را درک کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • /etc/mail/aliases
    • newaliases
  • FreeBSD:
    • /etc/mail/mailer.conf
    • mailq
  • NetBSD:
    • /etc/mailer.conf
    • postalias
    • mailq
    • postqueue
  • OpenBSD:
    • /etc/mailer.conf
    • smtpctl

713.6 مدیریت جابهای چاپ و چاپ (وزن: 1)

حوزه های دانش کلیدی:

• سیستم چاپ BSD lpr را بشناسید.

• معنی ورودی های /etc/printcap را درک کنید.

• صف چاپ را مشاهده کنید و کارهای داخل صف را دستکاری کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • lpc
    • lpq
    • lprm
    • printcap

713.7 مدیریت جلسات کاربر (وزن: 1)

حوزه های دانش کلیدی:

• تعیین کنید چه کسانی در حال حاضر در سیستم هستند.

• آخرین باری که کاربر در سیستم بوده است را تعیین کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • w
    • who
    • last
    • users
  • FreeBSD:
    • lastlogin
  • NetBSD:
    • lastlogin
    • /var/log/lastlog
  • OpenBSD:
    • /var/log/lastlog

مبحث 714: مدیریت پایه شبکه BSD

714.1 مبانی پروتکل های اینترنتی (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• آدرس دهی و زیرشبکه IPv4 را درک کنید.

• آدرس دهی و زیرشبکه اولیه IPv6 را درک کنید.

• یک محدوده آدرس زیر شبکه را به نمادهای اعشاری نقطه دار، هگزادسیمال یا CIDR تبدیل کنید.

• آدرس های میزبان معتبر و همچنین آدرس زیرشبکه برای IPv4و آدرس انتشار یک شبکه معین را تعیین کنید.

• ویژگی های کلیدی TCP، UDP و ICMP را درک کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • CIDR
    • Prefix and Interface Identifier

714.2 پیکربندی اصلی شبکه (وزن: 3)

حوزه های دانش کلیدی:

• تنظیمات IP را به صورت موقت و دائم پیکربندی کنید.

• درک اساسی از اجاره نامه های DHCP را نشان دهید.

• تنظیمات ثبت شده از DHCP فعلی را مشاهده کنید، آن را آزاد کنید و تنظیمات را تمدید کنید.

• یک سرویس گیرنده DHCP را برای لغو تنظیمات دریافت شده از یک سرور DHCP پیکربندی کنید.

• درک و پیکربندی نام مستعار رابط.

• پیکربندی خودکار IPv6 را با استفاده از SLAAC و DHCPv6 درک کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • ifconfig
    • route
    • hostname
    • /etc/hosts
    • dhclient
    • /etc/dhclient.conf
    • /var/db/dhclient.leases
    • /etc/rc.conf
  • NetBSD:
    • /etc/ifconfig.if
    • /etc/ifaliases
  • OpenBSD:
    • netstart
    • /etc/hostname.if
    • /etc/myname
    • /etc/mygate

714.3 عیب یابی پایه شبکه (وزن: 3)

حوزه های دانش کلیدی:

• پیکربندی IP فعلی یک سیستم را تعیین کنید.

• اتصال IPv4 و IPv6 را عیب یابی کنید.

• تعیین کنید کدام پورت های TCP یا UDP روی یک سیستم باز هستند.

• در دسترس بودن سرویس TCP/IP را بررسی کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • ifconfig
    • netstat
    • route
    • ping
    • ping6
    • traceroute
    • /etc/services
    • telnet
    • nmap
    • nc
  • FreeBSD:
    • sockstat
    • rtsol
  • NetBSD:
    • sockstat
    • rtsol
  • OpenBSD:
    • /etc/hostname.if

714.4 پیکربندی DNS سمت مشتری (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• تئوری اساسی DNS، از جمله انواع سوابق منابع، جستجوهای معکوس، و انواع سرورهای DNS را درک کنید.

• یک سرور DNS را برای نوع خاصی از رکورد جستجو کنید.

• بازه نام دامنه ، و ترتیب بازه نام دامنه و سرور DNS بازگشتی را پیکربندی کنید.

• عیب یابی مشکلات DNS.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • host
    • hostname
    • /etc/resolv.conf
  • FreeBSD:
    • drill
    • /etc/nsswitch.conf
  • NetBSD:
    • dig
    • nslookup
    • /etc/nsswitch.conf
  • OpenBSD:
    • dig
    • nslookup

مبحث 715: مهارت های پایه یونیکس

715.1 از Shell و خط فرمان استفاده کنید (وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• تفاوت بین شل های استاندارد در سیستم های BSD را درک کنید.

• در استفاده از شل های sh، csh یا tcsh راحت باشید.

• مشاهده و تغییر متغیرهای محیطی، به صورت موقت و دائم.

• ورودی و خروجی را به/از فایل ها و دستورات هدایت کنید.

• از مشخصات ساده و پیشرفته رایج در دستورات استفاده کنید.

• بخش های manpage را درک کنید و از manpages استفاده کنید.

• رفتار شل را هم به طور موقت و هم به طور دائم تغییر دهید، از جمله جلوگیری از هنگ کردن فایل های موجود توسط شل و استفاده از جایگزینی هیستوری.

• نام مستعار دستور را تنظیم کنید و به طور موقت نام مستعار دستور را دور بزنید.

• یک فرمان را چندین بار با آرگومان های مختلف برای هر فراخوانی اجرا کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • sh
    • csh
    • tcsh
    • <
    • >
    • |
    • >&
    • |&
    • tee
    • env
    • file globbing
    •  ?
    • *
    • man
    • intro
    • less
    •  !
    •  !!
    • $
    • xargs

715.2 مدیریت فایل اولیه را انجام دهید(وزن: 3)

حوزه های دانش کلیدی:

• کپی، انتقال، و حذف فایل ها و دایرکتوری ها.

• چندین فایل و دایرکتوری را به صورت بازگشتی کپی کنید.

• فایل ها و دایرکتوری ها را به صورت بازگشتی حذف کنید.

• تعیین کنید که یک فایل یک فایل باینری، متنی یا داده ای است.

• استفاده از ابزارهای معمول پشتیبان گیری خط فرمان یونیکس.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • cp
    • mkdir
    • mv
    • ls
    • rm
    • rmdir
    • touch
    • dd
    • tar
    • cpio
    • pax
    • cp
    • file

715.3 ایجاد، نظارت و کشتن پردازشها(وزن: 3)

حوزه های دانش کلیدی:

• بار کاری سیستم را در 1، 5 و 15 دقیقه آخر نظارت کنید.

• نظارت بر سیستم حافظه مجازی، از جمله نظارت بر مبادله و فعالیت صفحه بندی.

• فرآیندهای فعال را مشاهده کنید و مصرف بی رویه CPU را تشخیص دهید.

• رایج ترین سیگنال های یونیکس، از جمله نام آنها را درک کنید.

• تفاوت بین SIGTERM و SIGKILL را درک کنید.

• یک سیگنال به یک فرآیند فعال ارسال کنید.

• پایان دادن به یک فرآیند یا تغییر اولویت آن.

• فرآیندی را در پس زمینه شروع کنید، یک فرآیند موجود را در پس زمینه قرار دهید، بررسی کنید که آیا هر کاری در حال حاضر در پس زمینه اجرا می شود یا خیر، و یک فرآیند پس زمینه را به پیش زمینه برگردانید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • top
    • ps
    • pgrep
    • pstat
    • systat
    • nice
    • renice
    • kill
    • pkill
    • swapctl
    • uptime
    • w
    • vmstat
    • Shell built-in commands: &, ^Z, jobs, bg, fg, and kill
  • FreeBSD:
    • killall

715.4 از عبارات با قاعده ساده استفاده کنید(وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• الگوهای متن را هنگام تجزیه و تحلیل خروجی برنامه یا جستجو در میان فایل ها مطابقت دهید.

• محدوده ای از کاراکترها را در [] مشخص کنید، یک کلمه را مشخص کنید، از عملگر تکرار استفاده کنید، یک متاکاراکتر را تشیخیص دهید و یک فیلتر معکوس ایجاد کنید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • grep
    • egrep
    • fgrep
    • re_format(7)

715.5 عملیات اصلی ویرایش فایل را انجام دهید(وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• فایل ها را با استفاده از ویرایشگر vi ویرایش کنید.

• یک فایل فقط خواندنی را تغییر دهید یا بدون ذخیره هیچ گونه ویرایشی در فایل از vi خارج شوید.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • vi
    •  :w
    •  :wq
    •  :wq!
    •  :q!
    • Dd
    • Y
    • P
    • X
    • I
    • A
    • /
    • ZZ
    •  :set number
    •  :set list

715.6 اسکریپت های ساده را سفارشی کنید یا بنویسید(وزن: 2)

حوزه های دانش کلیدی:

• مزایا و معایب استفاده از اسکریپت Bourne shell را به جای اسکریپت csh یا bash shell درک کنید.

• مجوزها، shebang، یادداشت و اسکریپت را درک کنید.

• از پارامترهای موقعیتی، پارامترهای خاص و حروف عام استفاده کنید.

• از نقل قول و بک اسلش استفاده کنید.

• از شرایط و حلقه ها استفاده کنید.

• عیب یابی یک اسکریپت.

در زیر لیستی جزئی از فایل ها، اصطلاحات و ابزارهای استفاده شده آمده است:

  • مشترک:
    • chmod
    • stdin
    • stdout
    • stderr
    • for
    • while
    • if
    • case
    • exec