پزشکی و سلامت

قرص خواب بعد واکسن کرونا

در رابطه با علت زگیل تناسلی مردان و زنان، در مقالات دیگر مطالب بسیاری گفتیم. متن زیر برگرفته از 4 سایت معتبر می باشد که آدرس هر سایت در بالای متن هر بخش آورده شده است. هدف از نوشتن مطالب زیر اطلاع رسانی به کسانی است که می خواهند بیشتر در مورد مزایا و عوارض واکسن گارداسیل بدانند تا بهتر بتوانند در مورد تزریق یا عدم تزریق آن برای تصمیم بگیرند.

از آنجایی که سعی شده از دیدگاه های مختلف هر سایت به موضوع پرداخته شود لذا ممکن است بخشی از عوارض ذکر شده، تکراری باشد. اما قبل از آن ببینم واکسن گارداسیل چیست؟ و برای پیشگیری از چه بیماری توصیه می شود؟

ویروس hpv چیست؟

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک عفونت است که از طریق تماس پوستی مستقیم از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد. این ویروس بیش از 100 نوع مختلف داشته و بیش از 40 مورد آن، با انتقال از طریق تماس جنسی دهان، گلو یا اندام تناسلی  را انتقال می یابد. به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) ویروس HPV رایج ترین عفونت منتقل شونده جنسی است. این ویروس به قدری شایع است که اغلب افراد فعال از نظر جنسی حتی در صورت داشتن شرکای جنسی محدود در مرحله ای از زندگی خود به برخی از انواع آن دچار می شوند. برخی انواع عفونت HPV هیچ مشکلی برای سلامتی فرد ایجاد نمی کنند. با این حال، برخی دیگر از انواع HPV می توانند به تشکیل زگیل های تناسلی و حتی سرطان های دهانه رحم، مقعد و گلو منجر شوند.

واکسن گارداسیل

با اینکه برخی از عفونت های HPV، خود به خود برطرف می شوند، اما برخی انواع آن می توانند سبب بروز مشکلات جدی شوند. این مشکلات از زگیل های تناسلی تا سرطان دهانه رحم را شامل می شوند. واکسن HPV یک واکسن ایمن و موثر است که می تواند کودکان و افراد بالغ را از نظر ابتلا به بیماری های مرتبط با HPV ایمن کند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کنند که نوجوانان این واکسن را در سن 11 یا 12 سالگی دریافت کنند. با دریافت این واکسن، ایمنی فرد قبل از قرار گیری در معرض ویروس تضمین می شود. این واکسن را می توان تا سن 45 سالگی (در دو الی سه نوبت بسته به شرایط ) دریافت کرد.

واکسن گارداسیل بعد از ابتلا

دریافت واکسن HPV جهت پیشگیری از ابتلا به ویروس اچ پی وی، سرطان دهانه رحم و زگیل های تناسلی به زنان 9 تا 26 ساله توصیه می شود. این واکسن تنها قبل از ابتلا به ویروس به افراد داده می شود. به همین دلیل است که توصیه می شود افراد قبل از فعال شدن از نظر جنسی آن را دریافت کنند. گارداسیل یکی از واکسن های HPV است که در برابر دو نوع پر خطر رایج این ویروس (16 و 18) مصونیت ایجاد می کند. این دو نوع عامل بروز 70 درصد سرطان های دهانه رحم هستند. همچنین، این واکسن در برابر انواع 6 و 1 نیز ایمنی می بخشد. انواع 6 و 1 عامل بروز 90 درصد زگیل های تناسلی هستند.

از آنجایی که مردان می توانند ناقل HPV باشند، باید درباره دریافت واکسن با پزشک خود مشورت کنند. به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، دختران و پسران نوجوان باید در سن 11 یا 12 سالگی این واکسن را دریافت کنند. افراد واکسن را در سه مقدار مصرف طی یک دوره 8 ماهه دریافت می کنند. زنان و مردان جوانی که در معرض ویروس HPV قرار نگرفته اند، به ترتیب می توانند تا رسیدن به سن 26 و 21 سالگی این واکسن را دریافت کنند.

1- بخش اول

منبع:nhs

بی خطر بودن واکسن HPV (گارداسیل)

واکسن ویروس پاپیلومای انسانی به نام گارداسیل از سال 2012 در برنامه ی واکسیناسیون سیستم بهداشتی ملی انگلستان که اصطلاحا به آن NHS می گویند، استفاده می شود. قبل از سال 2012 هم واکسن دو ظرفیتی سرواریکس استفاده می شد.

چگونه بدانیم که واکسن HPV ایمن و بی خطر هست؟

یک واکسن تنها زمانی در انسان مورد استفاده قرار می گیرد که آزمایش های علمی (به نام کارآزمایی های بالینی)، نشان دهندۀ ایمن و موثر بودن آن باشند و فواید آن بیشتر از مضراتش باشد. داده ها و نتایج این آزمایشات توسط یک گروه در “اداره داروی اروپا” European Medicines Agency) EMA) به نام “کمیته محصولات دارویی برای استفاده انسانی” مورد بررسی قرار می گیرد. اگر کمیته از نتایج آزمایشات مبنی بر ایمن بودن واکسن مطمئن گردد، مجوز لازم برای استفاده در انگلستان را صادر می کند. هر دو واکسن گارداسیل و سرواریکس مجوز “اداره داروی اروپا” (EMA) برای استفاده در انگلستان را دارند.

ثبت ایمنی و بی خطر بودن واکسن گارداسیل برای HPV

واکسن HPV در سراسر جهان برای سال ها در کشورهای مختلف مانند استرالیا، کانادا، انگلستان، ایالات متحده آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپای غربی استفاده شده است. بیش از 80 میلیون نفر در سراسر جهان واکسینه شده اند. تعدادی از سازمان های مرتبط در سراسر جهان، از جمله مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری در ایالات متحده، سازمان بهداشت جهانی (WHO) و EMA، استفاده از واکسن HPV را برای سال های بسیار طولانی تحت نظر داشته اند. آنها از بسیاری از انواع مختلف اطلاعات و داده های ایمنی استفاده می کنند و همچنان می گویند واکسن HPV بسیار ایمن و بی خطر است. البته همانند سایر داروها و واکسن ها، عوارض جانبی خفیف مرتبط با واکسیناسیون HPV وجود دارد.

آیا واکسن HPV می تواند باعث بروز بیماری های طولانی مدت (مزمن) شود؟

بسیاری از کارآزمایی های بالینی و مطالعات علمی به بررسی اینکه آیا بین واکسیناسیون HPV و بیماری های زیر ارتباطی وجود دارد یا نه، پرداخته اند. این بیماری ها عبارتند از:

• سندرم خستگی مزمن (گاهی اوقات ME نامیده می شود)
• سندرم درد پیچیده منطقه ای
• سندرم تاکیکاردی وضعیتی
• نارسایی زودرس تخمدان
• سندرم Guillain-Barré

این سازمان های مسئول، هیچگونه افزایش بروز موارد فوق الذکر در مقایسه ی بین افرادی که واکسن گرفته اند و آن هایی که واکسن نگرفته اند را پیدا نکرده اند. کمیته مشورتی جهانی سازمان بهداشت جهانی WHO بر روی ایمنی واکسن به طور منظم شواهد بین المللی در مورد ایمنی واکسیناسیون HPV را بررسی می کند و در ماه مارس سال 2017، بیانیه ای صادر کرد که هیچ مدرکی مبنی بر ارتباط بین واکسیناسیون HPV و بیماری های فوق الذکر وجود ندارد.

نظارت بر ایمنی واکسن های HPV

در انگلستان برنامه ای وجود دارد به نام کارت زرد که اجازه می دهد تا پزشکان، سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی و اعضای عمومی، موارد احتمالی عوارض جانبی از هر داروی مصرفی، از جمله واکسن، را گزارش دهند. این برنامه توسط “اداره تنظیم مقررات دارو و بهداشت و درمان” (MHRA) اداره می شود. “در ایران نیز مشابه چنین اداره ای در سازمان غذا و دارو وابسته به وزارت بهداشت به منظور گزارش و ثبت عوارض دارویی وجود دارد.”

این برنامه به طور منظم گزارش ها را بررسی می کند و اگر مشکل بالقوه ای وجود داشته باشد، تحقیقات مربوطه انجام خواهد شد و در صورت لزوم اقدامات لازم انجام می گیرد. همچنین برای شرکت های داروسازی الزام قانونی برای گزارش موارد جدی و احتمالی عوارض جانبی به “اداره تنظیم مقررات دارو و بهداشت و درمان” (MHRA) وجود دارد.

با تزریق واکسن HPV چه چیزی تغییر می کند؟

برنامه واکسیناسیون HPV از سال 2008 در United Kingdom) UK) شروع شده، و براساس شواهدی که از استرالیا، دانمارک، انگلیس و اسکاتلند به دست آمده باعث کاهش قابل توجهی در میزان عفونت با انواع سرطان زای ویروس HPV  شده است. برنامه واکسیناسیون UK انتظار دارد تا در نهایت از صدها مرگ ناشی از سرطان دهانه ی رحم در سال جلوگیری کند. از آنجایی که سالیان زیادی طول می کشد تا سرطان دهانه ی رحم ناشی از ابتلای به عفونت HPV رخ دهد، لذا زمان زیادی می برد تا مزایای کلی برنامه واکسیناسیون مشخص شود. این متن آخرین بار در تاریخ 31/10/2017 در سایت رسمی سیستم بهداشتی ملی انگلیس NHS به روز رسانی شده و نوبت بعدی به روز رسانی 31/10/2020 می باشد.

عوارض جانبی واکسن گارداسیل

منبع: nhs

عوارض واکسن گارداسیل که خیلی شایع هستند (یعنی عوارضی که در بیش از 1 نفر از هر 10 نفری که واکسن گارداسیل می زنند رخ می دهد) عبارتند از:

  • قرمزی، تورم، یا درد محل تزریق: شایعترین عوارض واکسن گارداسیل هستند ولی بایستی ظرف چند روز از بین بروند.
  • سردرد: سردرد از جمله عوارض واکسن گارداسیل است که معمولا خیلی طولانی نیست و گذر می باشد.
  • عوارض واکسن گارداسیل در سطح شایع (یعنی عوارضی که در بیش از 1 نفر از هر 100 نفری که واکسن گارداسیل می زنند رخ می دهد):
  • کبودی و خارش در محل تزریق
  • افزایش دمای بدن یا احساس گرما و لرز
  • حالت تهوع
  • درد در بازوها، دست ها، انگشتان دست، پاها یا انگشتان پا

عوارض واکسن گارداسیل در سطح نادر (یعنی عوارضی که در حدود 1 نفر از هر ده هزار نفری که واکسن گارداسیل می زنند رخ می دهد):

بثورات قرمز خارش دار (کهیر)

عوارض خیلی نادر (یعنی عوارضی که در کمتر از 1 نفر از هر ده هزار نفری که واکسن گارداسیل می زنند رخ می دهد):

دشواری در نفس کشیدن و تنگ شدن راه های هوایی

برای دیدن گالری متنوعی از عکس های زگیل تناسلی بر روی عکس زگیل تناسلی در مردان کلیک کنید.

– دیگر عوارض واکسن زگیل تناسلی گارداسیل

در رابطه با عوارض گارداسیل باید گفت که برخی افراد ممکن است پس از واکسیناسیون، سرگیجه یا ضعف داشته باشند. در برنامه واکسیناسیون در مدارس، از دختران خواسته می شود که هنگام تزریق بنشینند یا دراز بکشند و حدود 15 دقیقه پس از تزریق در همان حال بمانند تا احتمال غش کردن و آسیب دیدن به حداقل برسد. افرادی که واکسن زده اند، عوارض دیگری را نیز ذکر می کنند؛ ولی چون این نوع عوارض واکسن گارداسیل از سوی مردم گزارش شده است تا اینکه در تحقیقات بالینی کنترل شده ذکر شود، لذا نمی توان گفت به چه میزان و در چند درصد افراد رخ می دهد.

سایر عوارض جانبی واکسن hpv گزارش شده عبارتند از:

  • بروز کبودی یا خونریزی به راحتی
  • لرز، ضعف، خستگی یا احساس ناخوشایند عمومی
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد یا حساسیت در مفاصل و عضلات
  • استفراغ
  • تشنج

بسیاری از علائم فوق، مختص واکسن گارداسیل نبوده و بعد از تزریق هر نوع واکسن دیگری نیز ممکن است، گزارش شوند. اما اگر هر کدام از اینها یا علائم دیگری را دارید، باید با فردی که واکسن را برای شما تزریق کرده است، یا یک داروساز، یا پزشک معالج تان یا یک پرستار صحبت کنید. اگر احساس می کنید حال تان خیلی بد است، بلافاصله از یک مرکز پزشکی یا اورژانس کمک بگیرید.

– حساسیت به واکسن گارداسیل

در موارد خیلی نادر، برخی از افراد ممکن است دچار واکنش های آلرژیک شدیدتری شوند که به آن واکنش های آنافیلاکتیک می گویند و بلافاصله بعد از تزریق واکسن رخ می دهد. علائم واکنش های آنافیلاکتیک عبارتند از:

  • احساس سرگیجه یا ضعف
  • مشکلات تنفسی – مانند تنفس سریع و سطحی
  • خس خس سینه حین نفس کشیدن
  • افزایش سرعت ضربان قلب
  • پوست سرد و مرطوب
  • سردرگمی، گیجی و اضطراب
  • افتادن یا از دست دادن هوشیاری

اگر یک فرد واکنش آلرژیک شدید داشته باشد، متخصص مراقبت های بهداشتی که واکسن را به وی تزریق می کند، به طور کامل در مورد نحوه برخورد با آن آموزش دیده است. این افراد با درمان ظرف چند ساعت بهبود می یابند. واکنش آنافیلاکتیک در برخی موارد دیگر هم ممکن است، رخ دهد و فقط مختص این واکسن نیست، از جمله گزش با نیش زنبور و آلرژی غذایی اگر شما با کسی مواجه شدید که علائم آنافیلاکسی را از خود بروز می دهد، بلافاصله با اورژانس 115تماس بگیرید.

فراموش نکنید که در صورت ابتلا به زگیل تناسلی، زدن واکسن فایده ای ندارد.
در چنین شرایطی بهترین درمان زگیل ها چیست؟

درمان صد در صد زگیل تناسلی

2- بخش دوم

منبع: rxlist

گارداسیل چهار ظرفیتی (انواع 6، 11، 16 و 18)، یک واکسن بازسازی شده است و داخل عضله بازو تزریق می شود. این واکسن برای پیشگیری از سرطان مقعد، دهانه رحم، واژن، ناحیه خارجی تناسلی و رشد بافت غیرطبیعی در این مناطق و همچنین پیشگیری از زگیل تناسلی است. عوارض واکسن گارداسیل شامل واکنش های محل تزریق (درد، تورم، قرمزی، کبودی یا خارش)، تب، سردرد، سرگیجه، خستگی، تهوع، استفراغ، اسهال، مشکلات خواب (بی خوابی)، آبریزش بینی یا گرفتگی بینی، گلودرد، سرفه، درد دندان، یا درد مفصل و یا عضلانی است.

گارداسیل باید توسط دکتر به صورت تزریق عضلانی به عنوان یک دوز 0.5 میلی لیتر در سه دوز جداگانه تزریق شود. دوز اول در زمان مراجعه اولیه بیمار، دوز دوم دو ماه پس از دوز اول و دوز سوم شش ماه پس از اولین دوز تجویز می شود. گارداسیل ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد:

  • داروهای استروئیدی خوراکی، استنشاقی یا تزریقی
  • داروهای شیمی درمانی
  • داروهایی که در درمان پسوریازیس، آرتریت روماتوئید یا سایر اختلالات خود ایمنی استفاده می شوند.
  • داروهایی برای درمان یا جلوگیری از رد پیوند عضو استفاده می شوند.
  • قبل از تزریق واکسن به پزشک خود در مورد داروهایی که استفاده می کنید، اطلاع دهید.
  • تزریق واکسن گارداسیل در دوران بارداری توصیه نمی شود. در مورد عبور واکسن از شیر مادر اطلاعی در دست نیست.

3- بخش سوم

منبع: gardasil9

این حق مسلم همه افراد هست که در مورد واکسن اطلاعات داشته باشند. بایستی بدانید که شرکت Merck (سازنده گارداسیل) و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بر ایمنی واکسن های HPV نظارت دارند. در زیر اطلاعاتی در مورد ایمنی و بی خطر بودن واکسن گارداسیل بدست خواهید آورد.

آنچه پزشک قبل از تجویز واکسن گارداسل بایستی در مورد شما بداند؟

  • اگر دارای مشکلات نقص سیستم ایمنی مانند عفونت HIV یا سرطان هستید و یا اگر داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف می کنید.
  • تب بیش از 37.8 درجه سانتی گراد دارید.
  • واکنش آلرژیک به دوز قبلی واکسن داشته اید.
  • فهرست داروهایی که مصرف می کنید.
  • اگر حامله هستید یا قصد حامله شدن دارید.

ممنوعیت واکسن اچ پی وی گارداسیل

افرادی که به موارد زیر واکنش های آلرژیک نشان می دهند، نباید گارداسیل تزریق شود:

  • دوز قبلی گارداسیل
  • مخمرهای قارچی (واکنش آلرژیک شدید)
  • آلومینیوم هیدروکسی فسفات سولفات
  • پلی ساکارید 80

شایع ترین عوارض واکسن گارداسیل چیست؟

شایع ترین عوارض جانبی گارداسیل شامل: درد، تورم، قرمزی، خارش، کبودی، خونریزی و بروز توده در محل تزریق، سردرد، تب، حالت تهوع، سرگیجه، خستگی، اسهال، درد شکمی و گلودرد می باشد. گاهی اوقات افراد پس از گرفتن گارداسیل دچار ضعف می شوند و بعضا ممکن است غش کنند و به خود آسیب برسانند. به همین علت، توصیه می شود تا 15 دقیقه بعد از تزریق در مطب بنشینید و در صورتی که دچار ضعف و بیحالی نشدید، مطب را ترک نمایند. بعضی از افرادی که دچار ضعف می شوند، ممکن است دچار تشنج هم شوند (یعنی دچار لرز شده و یا بدنشان سفت شود). در این موارد حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.

یک سوال مهم: آیا امکان دارد که تزریق واکسن گارداسیل باعث ابتلا فرد به ویروس HPV یا هر گونه بیماری ناشی از HPV شود؟

پاسخ منفی است؛ بعبارتی امکان ابتلا به ویروس HPV یا هر گونه بیماری ناشی از HPV بدنبال تزریق واکسن گارداسیل وجود ندارد.

اطلاعاتی در مورد گارداسیل 9

واکسن گارداسیل 9 (واکسن پاپیلوما ویروس انسانی 9 ظرفیتیی)، به محافظت از دختران و زنان سنین 9 تا 26 سال در برابر سرطان های دهانه ی رحم، واژن، دستگاه تناسلی خارجی و مقعد و همچنین زگیل های تناسلی ناشی از 9 نوع ویروس HPV کمک می کند. گارداسیل به محافظت از پسران و مردان 9 تا 26 سال در برابر سرطان های مقعد و زگیل تناسلی ناشی از انواع مشابه HPV کمک می کند.

  • گارداسیل ممکن است محافظت کامل را برای همه ایجاد نکند و همچنین این واکسن در برابر بیماری هایی که توسط سایر انواع ویروس HPV ایجاد می شوند، و یا در برابر بیماری هایی که توسط HPV ایجاد نمی شود، محافظتی ایجاد نمی کند.
  • گارداسیل از تمام انواع سرطان دهانه رحم جلوگیری نمی کند؛ لذا برای زنان، انجام غربالگری سالانه جهت تشخیص زود هنگام سرطان رحم یا همان تست پاپ اسمیر لازم و ضروری است.
  • گارداسیل زگیل های تناسلی و یا سرطان را درمان نمی کند.
  • گارداسیل معمولا در عضله بازو تزریق می شود. گارداسیل ممکن است در 2 یا 3 دوز تزریق شود.
  • مدت زمان ایمنی بخشی گارداسیل 9 مشخص نشده است.
  • گارداسیل 9 در برابر بیماری که از طریق ابتلا به ویروس HPV بوجود آمده است وآن نوع ویروس HPV در واکسن هم وجود دارد، محافظت ایجاد نمی کند.
  • گارداسیل 9 نقشی در درمان ضایعات دستگاه تناسلی خارجی؛ سرطان دهانه رحم، فرج (ولوو)، واژن و مقعد یا نئوپلازی داخل اپیتلیال رحم (CIN)، نئوپلازی داخل اپیتلیال فرج (VIN)، نئوپلازی داخل اپیتلیال واژن (VaIN) و یا نئوپلازی داخل اپیتلیال مقعد (AIN) ندارد.
  • به یاد داشته باشید که همه سرطان های دستگاه تناسلی، واژینال و مقعد بواسطه HPV ایجاد نمی شوند و گارداسیل 9 تنها در مقابل آن دسته از سرطان های فرج، واژن و مقعد ناشی از انواع HPV تیپ 16 18، 31، 33، 45، 52 و 58 محافظت می کند.
  • واکسیناسیون با گارداسیل 9 ممکن است در تمام گیرندگان واکسن محافظت ایجاد نکند.
  • همه موارد سرطان واژن، دهانه ی رحم و مقعد ناشی از ابتلا به ویروس HPV نیستند. تقریبا 70 تا 75 درصد موارد سرطان واژن، 30 درصد موارد سرطان فرج و 85 تا 90 درصد موارد سرطان مقعد مربوط به HPV است.

آیا واکسن گارداسیل باعث نازایی می شود؟

سازمان بهداشت جهانی

طبق یافته های سازمان بهداشت جهانی از سال 2012 تاکنون، هیچ ارتباط مثبتی بین نازایی یا نارسایی تخمدان و واکسن گارداسیل چه در زنان مجرد و چه در زنان متأهل مشاهده نشده است. اما توصیه می شود آزمایش های لازم قبل از تزریق واکسن انجام شده و سابقه بیماری فرد بررسی شود. همچنین سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده است این تحقیقات در مراکز مختلف همچنان ادامه یابد.

شما می توانید پرسش و پاسخ های درباره واکسن گارداسیل را زیر همین مقاله ببینید.

 دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

درمان عوارض و واکنش های واکسیناسیون کووید-19

در حال حاضر حدود 15 نوع واکسن کرونا در سراسر جهان وجود دارد که هیچ کدام بدون عارضه جانبی نیستند. به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO) شایع ترین عوارض جانبی پس از تزریق واکسن کووید-19 شامل خستگی، تب، سردرد، بدن درد، لرز، حالت تهوع، اسهال، درد در محل تزریق و تورم غدد لنفاوی زیر بازو است.

البته واکنش هر فردی تحت تأثیر واکسیناسیون متفاوت است. برخی از افراد ممکن است عوارض جانبی کمی داشته باشند یا هیچ عوارض جانبی نداشته باشند. درحالی که برخی دیگر ممکن است عوارض جانبی متعددی را تجربه و حتی احساس بیماری کنند. در این شرایط درمان عوارض بعد از واکسن کرونا تحت نظر پزشک ضرورت دارد.

مشاهده این علائم به این معنی نیست که شما بیمار هستید. بلکه نشان می دهد که سیستم ایمنی بدن شما در حال واکنش به تزریق واکسن، تولید آنتی بادی و ایجاد محافظت در برابر ویروس کرونا است. اصولا شدت عوارض جانبی با سطح ایمنی بدن ارتباطی ندارد.

طبق مطالعه ای که اخیرا انجام شده است، اگر قبل از واکسینه شدن به کووید-19 مبتلا شده باشید، اولین تزریق ممکن است عوارض جانبی قابل توجهی نسبت به افرادی که به ویروس کرونا مبتلا نشده اند، داشته باشد.

اگر هرگز حتی قبل از تزریق دوز دوم به کووید-19 مبتلا نشده باشید، ممکن است بعد از تزریق دوز دوم متوجه عوارض جانبی بیشتری نسبت به تزریق اولین دوز شوید. پس از دریافت دوز سوم واکسن کووید-19، ممکن است عوارض جانبی مشابه تزریق دوز دوم واکسن را تجربه کنید.

در این مطلب پس از ارائه اطلاعاتی در مورد انواع عوارض شایع و جدی واکسن های کرونا، به نحوه کنترل و درمان عوارض بعد از واکسن کرونا اشاره خواهیم کرد.

عوارض شایع بعد از تزریق دوز اول یا دوم واکسن کرونا

پس از تزریق همه انواع واکسن های کرونا حتی واکسن های سبک حاوی ویروس غیر فعالسازی شده مانند سینوفارم نیز عوارض جانبی مانند موارد زیر احساس خواهید کرد:

  • سردرد
  • تب (با دمای 38 درجه سانتی گراد یا بالاتر) یا تب و لرز
  • بدن درد
  • حالت تهوع یا استفراغ خفیف
  • اسهال
  • خستگی و بی قراری
  • احساس درد، خارش یا قرمزی در محل تزریق

در واقع با شروع عملکرد واکنش ایمنی بدن در برابر ماده خارجی و بیگانه ای مثل واکسن، طبیعی است که چنین علائمی را احساس کنید. البته در بعضی از افراد به دلیل شدت بالای عوارض ذکر شده، نیاز به درمان عوارض بعد از واکسن کرونا با درمان های خانگی یا درمان های دارویی است.

نوشته های مشابه

  • هر آنچه که باید درباره درمان عوارض بعد از واکسن کرونا بدانید

    1400-09-25

  • عوارض واکسن سینوفارم چیست؟ برای چه افرادی بیشتر است؟

    1400-09-22

مشکل اصلی اینجاست که مصرف نادرست انواع داروهای ضد درد و ضد التهاب قبل و بعد از تزریق واکسن می تواند روی کیفیت پاسخ ایمنی بدن تاثیر منفی بگذارد. به همین دلیل، توصیه می کنیم که پیش از مصرف انواع مسکن با پزشک صحبت کنید.

نکته قابل توجه دیگر این است که در میان همه عوارض ذکر شده، احساس درد، خارش یا قرمزی در محل تزریق ممکن است بیش از 3 روز ادامه یابد و برای حتی 7 روز همراه شما باشد.

اگرچه بروز این عارضه ممکن است نگران کننده باشد، اما تهدیدکننده زندگی نیست. می توانید از کمپرس آب سرد برای بهبودی سریع تر آن استفاده کنید. با پزشک در مورد مصرف آنتی هیستامین هایی مانند دیفن هیدرامین برای درمان عوارض بعد از واکسن کرونا صحبت کنید.

عوارض جانبی نادر و جدی بعد از تزریق واکسن کرونا و نحوه درمان آن ها

اگرچه احتمال بروز عوارض نادر بعد از تزریق واکسن آسترازنکا بیشتر است، اما طبق مطالعات انجام شده در افرادی که واکسن سینوفارم زده اند نیز مشاهده شده اند (تقریبا از هر 10000 نفر در یک نفر). مواردی مانند:

  • کاهش اشتها
  • سرگیجه
  • خواب آلودگی
  • تعریق مداوم
  • تورم غدد لنفاوی
  • کهیر و بثورات پوستی (درماتیت آلرژیک یا آلرژی پوستی)
  • کمبود انرژی شدید
  • درد شکمی
  • اسپاسم عضلانی
  • فلج صورت

از عوارض جدی تزریق واکسن کرونا که باید بلافاصله پس از مشاهده علائم به پزشک مراجعه کنید، می توان به موارد زیر اشاره کرد.

میوکاردیت

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، از آوریل 2021 برخی از افراد پس از دریافت واکسن های آسترازنکا، فایزر و و مدرنا دچار میوکاردیت (التهاب عضله قلب) و پریکاردیت (التهاب پوشش بیرونی قلب) شده اند. این مشکل بیشتر در نوجوانان و بزرگسالان به خصوص مردان رخ می دهد.

خوشبختانه اکثر قریب به اتفاق موارد میوکاردیت یا پریکاردیت خفیف هستند و به سرعت برطرف می شوند. توصیه می کنیم اگر در عرض چند روز پس از تزریق دوز دوم واکسن کووید-19 شما یا فرزندتان عوارض زیر را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • احساس تپش قلب شدید
  • آریتمی یا ضربان قلب نامنظم

درمان عوارض بعد از واکسن کرونا با احتمال ابتلا به این مشکل جدی، ضرورت بیشتری دارد. البته بروز آن بسیار نادر است. جالب است بدانید که ابتلا به کووید-19 نیز می تواند باعث مشکلات قلبی شود.

یک مطالعه منتشر شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده گزارش می دهد که از مارس 2020 تا ژانویه 2021، بیماران مبتلا به کووید-19 در مقایسه با بیمارانی که کووید-19 نداشتند، تقریباً 16 برابر در معرض خطر ابتلا به میوکاردیت بودند.

ترمبوز در اثر تجمع لخته خود در عروق

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در یک بازه زمانی به طور موقت تزریق واکسن های جانسون اند جانسون و آسترازنکا را متوقف کرد. علت اصلی آن، بروز یک عارضه جانبی نادر به نام ترمبوز در برخی از افرادی بود که این واکسن ها را دریافت کرده بودند.

البته سندرم ترومبوسیتوپنی یا TTS نیز همزمان مشاهده شد. سندرم ترومبوسیتوپنی باعث لخته شدن خون و در نتیجه کاهش پلاکت خون می شود. اگرچه این عوارض جانبی نادر هستند، اما به دلیل جدی بودن نیاز به درمان عوارض بعد از واکسن کرونا تحت نظر پزشک دارند.

اغلب موارد ترومبوسیتوپنی در زنان بالغ کمتر از 50 سال گزارش شده است. پس از بررسی داده های بیشتر، سازمان غذا و داروی آمریکا تشخیص داد که به دلیل آمار خیلی کم ابتلا، مزایای این واکسن ها بر خطرات آن ها غلبه دارد و باید واکسیناسیون ادامه پیدا کند. درحالی که ابتلا به کووید-19 بیمار را چندین برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به ترومبوز و آمبولی قرار می دهد.

به مدت سه هفته پس از دریافت واکسن آسترازنکا باید مراقب علائم احتمالی ترومبوز و سندرم ترومبوسیتوپنی باشید و در صورت داشتن هر یک از علائم زیر فوراً از پزشک کمک بگیرید:

  • سردردهای شدید یا مداوم یا تاری دید
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • تورم پا
  • درد مداوم شکم
  • مشاهده کبودی بی دلیل پوست یا لکه های خونی ریز زیر پوستی در نزدیکی محل تزریق

با توجه به اینکه مصرف آسپرین به کاهش ایجاد لخته های خون کمک می کند. ممکن است این ابهام در ذهن شما شکل بگیرد که بهتر است قبل از تزریق واکسن این دارو را مصرف کنید. شما نیازی به مصرف آسپرین قبل یا بعد از واکسیناسیون ندارید. زیرا برای درمان عوارض بعد از واکسن کرونا اثر مفیدی نخواهد داشت.

بهتر است به جای این کار، به پزشک مراجعه کنید و برای درمان عوارض بعد از واکسن کرونا داروهای تجویز شده را مصرف کنید. عدم رسیدگی به موقع به عوارض جدی مانند ترومبوز با خطر بروز سکته قلبی یا مغزی همراه است. گاهی این عارضه در عرض 4 هفته پس از واکسیناسیون اتفاق می افتد.

سندرم نشت مویرگی

تعداد بسیار کمی از مردم اروپا پس از تزریق واکسن آسترازنکا، سندرم نشت مویرگی را تجربه کرده اند. سندرم نشت مویرگی یک بیماری نادر اما جدی است. گاهی اوقات می تواند کشنده باشد. پس در صورت وجود علائم زیر حتما با پزشک مشورت کنید:

  • تورم سریع بازوها یا پاها
  • افزایش وزن ناگهانی
  • احساس ضعف به دلیل فشار خون پایین

از نظر پزشکان سندرم نشت مویرگی یک عارضه وحشتناک است که حتی باعث قطع عضو می شود. پس درمان عوارض بعد از واکسن کرونا به صورت اورژانسی تحت نظر پزشک را دست کم نگیرید.

سندرم گیلن باره (GBS)

این سندرم یک بیماری نادر و جدی است که بر اعصاب تأثیر می گذارد. علائم آن می تواند از ضعف خفیف تا فلج شدید (ناتوانی در حرکت دادن بخشی از بدن) متغیر باشد. ممکن است با احتمال خیلی کم بعد از تزریق واکسن آسترازنکا این عارضه جانبی را تجربه کنید. البته هنوز مطمئن نیستیم که آیا تزریق واکسن به بروز این سندرم مرتبط است یا خیر.

تا یک هفته علائم خود را پس از تزرق واکسن بررسی کنید. در صورت مشاهده موارد زیر برای درمان عوارض بعد از واکسن آسترازنکا توسط پزشک اقدام کنید:

  • مشکل در بلع
  • دوبینی
  • مشکل در راه رفتن
  • عدم هماهنگی بین اعضای بدن
  • احساس سوزن سوزن شدن دست و پا
  • کاهش قدرت کنترل دفع ادرار و مدفوع

بنابراین، مشورت با پزشک برای کنترل و درمان عوارض بعد از واکسن کرونا خیلی مهم است. شاید از نظر شما علائم ذکر شده موقتی و گذرا باشند، اما در واقعیت نشانه بروز مشکلات جدی و خطرناک هستند.

از نظر متخصصان، هرکسی که سابقه حساسیت شدید شناخته شده (مانند آنافیلاکسی) به هر یک از اجزای واکسن دارد، نباید واکسن کووید-19را دریافت کند. البته افرادی که به برخی غذاها، حشرات، لاتکس و سایر آلرژن های رایج حساسیت دارند، می توانند با خیال راحت انواع واکسن کرونا را دریافت کنند.

طبق آمار، از هر 1 میلیون نفر ممکن است در 2 تا 5 نفر بروز شوک آنافیلاکسی بعد از تزریق مشاهده شود. نگران نباشید، واکنش های آنافیلاکسی به واکسن معمولاً به سرعت رخ می دهند. به همین دلیل است که توصیه می شود 15 تا 30 دقیقه بعد از تزریق واکسن کووید-19 تحت مراقبت پزشکی باشید.

معمولا عوارض جانبی واکسن کرونا تا چند روز ظاهر می شوند؟

اصولا اثرات نامطلوب و شایع همه واکسن های کووید-19 برای 48 تا 72 ساعت باقی می مانند. اگر بیش از 3 روز همراه شما بودند، بدون اینکه شدت آن ها کاهش پیدا کند، باید با پزشک تماس بگیرید.

چراکه برخی از عوارض جانبی مانند تب، لرز و خستگی از علائم بیماری کووید-19 نیز هستند. با توجه به اینکه امکان ابتلا به ویروس کرونا درست قبل یا بعد از دریافت واکسن وجود دارد. دقیقا قبل از اینکه بدن فرصتی برای تولید آنتی بادی مناسب و ایجاد ایمنی پیدا کند. علاوه براین، درحالی که واکسن ها بسیار مؤثر هستند اما محافظت 100٪ در برابر ویروس ایجاد نمی کنند.

پس با ادامه علائم شما بیش از 3 روز می توان به ناقل بودن شما پیش از تزریق واکسن یا ابتلا به ویروس بعد از تزریق واکسن شک کرد. فراموش نکنید که هیچ واکسنی نمی تواند باعث ابتلای شما به کووید-19 شود. زیرا هیچ واکسنی حاوی کل پیکر ویروس کرونا (SARS-CoV-2) نیست.

اساسا فردی که پس از دریافت واکسن به کووید-19 مبتلا می شود، احتمالاً قبل از اینکه بتواند ایمنی کافی ایجاد کند در معرض ویروس قرار گرفته است. پس اگر عوارض جانبی شما بعد از تزریق واکسن همچنان ادامه یافت، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و یک تست کووید-19 انجام دهید.

راهکارهایی برای درمان عوارض بعد از واکسن کرونا

همانطورکه متوجه شده اید، عوارض جدی و نادر ذکر شده توسط داروهای بدون نسخه و انواع مسکن قابل درمان نیستند و به حضور پزشک نیاز است. اما برای درمان عوارض شایع واکسن کرونا می توان از داروهای بدون نسخه و درمان های خانگی بهره مند شد تا شدت آن ها کاهش یابد.

روش های خانگی درمان عوارض بعد از واکسن کرونا

 از راهکارهای خانگی موثر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از کمپرس یخ یا کمپرس آب سرد. برای بهبود واکنش های محل تزریق مانند درد یا تورم، بهترین گزینه ممکن قرار دادن کمپرس آب سرد است. این کار می تواند به کاهش دردهای عضلانی و مفاصل نیز کمک کند.
  • حرکت دادن آرام بازو. برای کاهش درد یا سفتی بازو، آن را تا حد امکان حرکت دهید. ممکن است این کار کمی غیر منطقی به نظر برسد و ایجاد ناراحتی کند، اما با تکان دادن عضلات دردناک از سفتی بیشتر آن ها جلوگیری می شود.
  • نوشیدن مقدار زیادی مایعات به خصوص آب. این مسئله در مورد کسانی که بعد از تزریق دچار تب و لرز می شوند اهمیت بیشتری دارد. زیرا با مصرف زیاد مایعات جریان خون در بدن بیشتر شده و دفع مواد محرک واکسن سریع تر ممکن می شود.
  • پوشیدن یک لباس راحت و انجام پاشویه. اگر دمای بدن شما بالا رفته است (بیش از 38 درجه سانتی گراد) بهتر است مدام با آب سرد پاها و صورت خود را بشویید. پوشیدن یک لباس سبک و راحت به کاهش گرمای بیش ازحد بدن کمک می کند.
  • مصرف یک غذای سبک. خوردن غذایی سنگین در تشدید علائمی مانند خستگی و بی قراری موثر است. پس بهتر است در یک تا دو روز اول بعد از تزریق واکسن انواع سوپ با پوره سیب  زمینی مصرف کنید.

توصیه می کنیم در روز اول پس از تزریق واکسن از دمنوش های گیاهی استفاده نکنید. زیرا ترکیب مشخصی ندارند و ممکن است عوارض شما تشدید شوند. مصرف میوه و سبزیجات و انواع آبمیوه کفایت می کند.

داروهای بدون نسخه موثر برای درمان عوارض بعد از واکسن کرونا

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا (CDC) توصیه نمی کند که برای پیشگیری از عوارض شایعی مانند تب، خستگی، بدن درد، سردرد و غیره، قبل از تزریق واکسن کرونا مسکن مصرف کنید. بهتر است منتظر بمانید و ببینید که آیا عوارض جانبی ایجاد می شود یا خیر، سپس برحسب نوع عارضه از داروهای مختلف استفاده کنید.

معمولا پزشکان توصیه می کنند که برای تسکین تب و لرز، دردعضلانی و درد محل تزریق مصرف یک یا دو عدد قرص استامینوفن 500 کفایت می کند. اما اگر موثر واقع نشد، باید به سراغ مصرف قرص ناپروکسن 500 بروید. یک ضد التهاب قوی است که اثرات خوبی دارد.

اگر ناپروکسن در دسترس شما نبود می توانید از ایبوپروفن، دیکلوفناک یا آسپرین استفاده کنید. توصیه می کنیم پیش از مصرف این داروهای بدون نسخه نیز با پزشک عمومی مشورت کنید.

برای درمان عوارض بعد از واکسن کرونا چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر شدت هرکدام از عوارض جانبی شایع با وجود درمان خانگی یا مصرف مسکن، طی 48 تا 72 ساعت افزایش پیدا کرد یا علائمی از عوارض جدی نادر و جدی مشاهده کردید، باید به پزشک عمومی یا متخصص عفونی مراجعه کنید.

افزایش دمای بدن به بیش از 39 درجه سانتی گراد یا بروز واکنش های آلرژیک (مانند مشکل در تنفس، بسته شدن گلو، تورم صورت و کهیر) در اثر تزریق واکسن واقعا خطرناک است و نیاز به مراقبت های پزشکی اورژانسی دارند.

با وجود اینکه مزایای واکسیناسیون بیشتر از خطرات آن است اما درمان عوارض بعد از واکسن آسترازنکا یا درمان عوارض بعد از واکسن سینوفارم را نادیده نگیرید.

درصورتی که شرایط مراجعه حضوری را ندارید، پیشنهاد می کنیم از دکتر عفونی انلاین پذیرش 24 مشاوره آنلاین تلفنی و متنی بگیرید. مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاوره های بهترین دکتر انلاین عفونی برای درمان استفاده کنید.

4.7/5

(6 نظر)